Якими симптомами у дитини проявляється алергія на глютен, і коли вона пройде

Немовля вже в перший рік свого життя може зіткнутися з різними алергенами. Одним з небезпечних рослинних білків, що призводять до подібних реакцій, є глютен. Ця своєрідна клейковина надає еластичності багатьом сортам пшениці, жита, вівса. Дитячий організм не здатний повністю переварити цей білок і сприймає його як чужорідну речовину.

Зміст Показати

Алергія на глютен проявляється у вигляді шкірних висипань (докладніше в статті: як ще проявляється алергія на молоко у дітей?)

Причини появи алергії на глютен

Продукт, що містить глютен, потрапить в дитячий шлунок і під дією кислоти і ферментів розпадається, утворюючи певні структури. Гліадин (глікопротеїн) є однією з його похідних. Він активує захисні функції організму, викликаючи вироблення антитіл, що призводить до запалень слизової органів шлунково-кишкового тракту.

Повністю порушується функціонування всієї системи травлення. Запалені стінки кишечника не в змозі вбирати живильні речовини, перетворюючи їх в продукти розпаду. Вони отруюють організм, виділяючи аміак, що приводить до сильної інтоксикації.

Коли починає проявлятися алергія на глютен і якими симптомами супроводжується?

Немовля, що знаходиться на ГВ, всі корисні живильні речовини отримує з молоком матері. Якщо жінка вживає продукти з глютеном, похідний білок розпадається в її травному тракті на амінокислоти і ферменти, тому в молоко не потрапляє, а значить не може викликати алергію у немовляти.

Якщо немовля крім материнських грудей отримує додаткове харчування, то виникнення алергії на глютен проявляється відразу або через кілька днів при накопиченні антитіл в організмі. З віком малюк переросте дане захворювання, якщо патологія не пов’язана з порушенням функції органів шлунково-кишкового тракту, недоліком певних ферментів, спадковістю або різними захворюваннями.

Алергія може проявитися і при грудному вигодовуванні за умови наявності у дитини вродженого аутоімунного захворювання – целіакії

При грудному вигодовуванні організм дитини може відповісти алергічною реакцією на материнське молоко, якщо у нього діагностовано целіакія. Це захворювання пов’язане з генетичним порушенням функції відділів тонкого кишечника, а також дефіцитом ферментів, які розщеплюють глікопротеїн. Хвороба вражає ворсинки кишечника, безповоротно порушуючи його функцію.

Як діагностують алергію?

Введення нових продуктів в раціон дитини веде до ризику появи алергії, що супроводжується розладами кишечника, анемією, шкірними висипаннями, примхливістю. Будь-яке аномальне стан дитини вимагає консультації у педіатра. Запідозривши алергію на глютен або целіакію, лікар призначить здати аналізи на антитіла.

Для діагностики захворювання кров береться з вени. Отримані зразки використовують для імуноферментного аналізу і аллергопроб. Лабораторні дані покажуть кількість антитіл до певного алергену. Якщо антіглідіновие, аутоімунні антитіла до ендомізію, рітікуліну і тканинної транглютаміназе відсутні або містяться в незначній кількості, значить у дитини алергії немає. Високі показники говорять про присутність патології.

Виявити алергічну реакцію у малюка на певний продукт допоможе щоденник введення прикорму. У нього матусі записують все нові продукти, що входять в раціон грудничка, і дату їх введення.

Особливості лікування дітей до року

Батькам малюка необхідно усвідомлювати, що алергія на глютен сама по собі не пройде, тому для полегшення стану хворого слід дотримуватися певної дієти і плану лікування.

Крім алергії на глютен діти до року можуть страждати реакцією на коров’ячий білок і козеін. В цьому випадку їх переводять на соєві або спеціальні протиалергічні суміші (НАН ГА, Пегеместіл). Дітям, що страждають втратою ваги, показані суміші з трігліцерідамі, наприклад Нутрилон Пепти.

Алергікам до півроку прикорм не вводять. Починаючи з 6 місяців, нові продукти без глютену призначаються лікарем в певній кількості в обідні години. Раціон дитини формується з урахуванням його загального стану і реакції на нововведення.

Орієнтуючись на особливості симптомів у дитини, призначається медикаментозна терапія:

  • антигістамінні засоби;
  • мазі, гелі проти свербіння і запалення;
  • сорбенти, що знімають інтоксикацію організму;
  • препарати для стимуляції імунітету і поліпшення травлення.

Дієтотерапія для дітей старше 1 року

Яке б не було захворювання, харчування малюка після року має бути повноцінним і вітамінізованим. Воно повинно включати:

  • овочі фрукти;
  • соки, киселі, листовий чай без добавок;
  • відварну рибу, домашнє м’ясо птиці, телятини;
  • домашні молочні продукти (йогурт, кефір, ряжанка, сир, сметана);
  • з обережністю дають курячі та перепелині яйця;
  • з каш можна вживати гречану, рисову, кукурудзяну на воді або молоці;
  • горіхи;
  • солодке краще давати з 5 років (шоколад, зефір, мармелад, цукерки).

прогноз захворювання

Зазвичай коли травна система дитини повністю сформується, тоді пройде і алергія на глютен. Відбувається це при досягненні нею 3-річного віку. До цього періоду батькам доведеться стежити за раціоном малюка, ретельно його продумуючи. Іноді патологія є наслідком інфекційного захворювання, після лікування якого стан дитини нормалізується.

У деяких випадках алергія на глютен може зберігатися протягом всього життя. Це залежить від спадковості, наявності патології органів черевної порожнини, викликаної різними захворюваннями, і індивідуальних особливостей малюка. Здоров’я дітей знаходиться в руках їхніх батьків, тому від швидкості виявлення симптомів, раннього звернення до фахівця і проходження лікування буде залежати одужання малюка.

Алергія на глютен у дитини

Передчасне введення прикорму в раціон грудничка травмує його травну систему. Наслідком цього процесу може бути алергія на глютен у дитини – рідкісне і небезпечне захворювання. Ефективність лікування багато в чому залежить від того, наскільки точно батьки дотримуються рекомендацій фахівців (алерголога, педіатра).

Глютен – що це, чому шкідливий для організму?

Багато злакові культури (пшениця, ячмінь, овес і т.п.) в тій чи іншій мірі містять глютен. Це рослинний білок (клейковина), що визначає корисні властивості зернової продукції. Але для деяких малюків порція каші з крупи викликає таке явище як алергія на глютен у дитини (фото демонструє масштаби захворювання). Механізм її розвитку:

  1. У травному тракті білок розщеплюється на більш дрібні частини (фракції);
  2. Один з продуктів розпаду глютену – гліадин викликає викид гістаміну;
  3. Імунна система запускає захисні механізми проти «чужорідного» білка;
  4. Пошкоджені стінки кишечника викликають порушення травлення;
  5. Дисфункція ендокринної системи, загальна інтоксикація організму.

Негативна реакція носить тимчасовий або постійний характер. У першому випадку захворювання зникає самостійно з ростом малюка, коли відбудеться остаточне формування травного тракту. У другому випадку мова йде про целіакії – фізіологічної непереносимості глютену, що викликано відсутністю в організмі особливого ферменту для його розщеплення.

Які спостерігаються симптоми алергії на глютен у дитини?

Найчастіше негативна реакція на речовини-провокатори спостерігається у новонароджених і немовлят. Батькам варто потурбуватися, якщо малюк безпричинно вередує, втрачає апетит, не набирає у вазі. Ще як проявляється алергія на глютен у дитини:

  • розлад травлення – дисбактеріоз, діарея, частий смердючий кал з піною;
  • різкі болі в животі, метеоризм, здуття, постійні коліки, нудота, блювота;
  • висипання на шкірі – висипання на сідницях, голові та обличчі, ліктьових, колінних згинах, в складках;
  • порушення кровотворної функції – анемія, блідість шкірних покривів, очного яблука;
  • порушення режиму дня – безсоння, нічний неспокій, плаксивість, дратівливість;
  • ослаблення уваги і пам’яті, затримка розвитку, емоційна неврівноваженість;
  • виснаження, швидка стомлюваність, уповільнений ріст.

Травна система практично не функціонує, що веде до поганого засвоєння живильних речовин з їжі. Висипання на шкірі незабаром змінюється дерматитом, екземою, які можуть стати причиною шкірних інфекцій.

Як і чим лікувати алергію на глютен у дитини?

Діагностику захворювання проводять в амбулаторних умовах імуноферментним тестом венозної крові. Якщо встановлена ​​алергія на глютен у дитини, симптоми захворювання вказують на найбільш ефективні напрямки лікування:

Як проявляється алергія на глютен у дитини

  1. Що таке глютен
  2. симптоми
  3. Як лікується алергія
  4. Чим годувати дитину
  5. Зразкове меню
  6. прогноз

Що таке глютен

Глютен – білок, що міститься в деяких злакових культурах: пшениці, жита, вівсі. При генетичної схильності і індивідуальної нестерпності цієї речовини розвивається алергія.

Велика кількість білка міститься в продуктах, виготовлених зі злакових:

  • вермішель;
  • хлібобулочні вироби;
  • печиво;
  • вафлі, кекси;
  • лаваші,
  • торти;
  • йогурти;
  • майонез.

Для підвищення еластичності продуктів глютен додають в кетчупи, ковбаси, цукерки, морозиво.

Глютен ділиться на дві фракції – гліадин і глютенін. Саме гліадин сприймається імунними клітинами як чужорідна речовина. Відбувається це через те, що організм просто не виробляє ферменти, здатні розщеплювати глютен. Регулярне вживання їжі, що містить цей білок, призводить до того, що відбувається накопичення продуктів його неповного гідролізу. Це веде до атрофії ворсинок слизової оболонки кишечнику. Як наслідок порушується всмоктування поживних речовин., У дитини знижується маса тіла, порушується робота всіх органів шлунково-кишкового тракту.

Глютен не міститься в грудному молоці. Тому у дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні, не буває на нього алергії.

симптоми

Алергічна реакція на глютен виникає, якщо імунітет помилково розпізнає цей білок як антиген або чужорідне речовина. Імунні клітини починають захищатися і виробляють антитіла. Це і стає причиною алергії.

При попаданні в організм продуктів харчування з глютеном кишкова стінка дратується, органи шлунково-кишкового тракту не можуть перетравлювати їх. Те ж саме відбувається, якщо у дитини алергія на лактозу.

Слід знати, як виявляється алергія, щоб попередити ускладнення. У дитячому віці непереносимість глютену розвивається відразу після введення злаків в прикорм дитини. Проявлятися негативна реакція може відразу або через годину після годування продуктами з глютеном. Але в деяких випадках алергія розвивається через 10-14 днів або 2-3 місяці.

  • висипання на шкірних покривах;
  • діарея змінюється запорами;
  • здуття живота;
  • погіршення апетиту;
  • порушення сну;
  • почервоніння ануса;
  • калові маси містять багато слизу, іноді прожилки крові;
  • смердючий стілець;
  • кишкові кольки;
  • часте зригування.

Всі ці симптоми викликають у дітей дратівливість, вони стають плаксивими. Якщо вчасно не визначити алерген і не виключити його, у дитини починає знижуватися вага, виникнуть набряки кінцівок, може розвинутися недокрів’я, рахіт, дисбактеріоз.

Частий ознака непереносимості глютену – регулярно виникають «заїди». У важких випадках можливий набряк Квінке. Цей стан вкрай небезпечно, може призвести до задушення. Тому при перших симптомах дитини терміново потрібно показати лікарю, не займаючись самолікуванням.

Целіакія розвивається не у всіх дітей, тільки якщо у дитини є генетична схильність до захворювання.

Як лікується алергія

Целіакія є довічним діагнозом. При такому захворюванні слід виключити продукти харчування, що містять рослинний білок. Дітям з таким діагнозом рекомендована безглютеновая дієта.

Де міститься глютен:

  • всі вироби з вівса, жита, ячменю і пшениці;
  • блюда, до складу яких входить пшеничне, ячмінне і житнє борошно: макарони, печиво, хлібобулочні вироби, солодощі;
  • манна крупа;
  • йогурти, що містять злакові добавки;
  • ковбаса, сосиски, печінка, язик, серце;
  • консерви, мариновані продукти, кетчуп, майонез, шоколад;
  • жирні сорти сирів;
  • гострі, солоні і жирні продукти.

З напоїв під заборону потрапляють какао і квас, незбиране молоко. Глютен додається в улюблені всіма дітьми готові сухі сніданки, напівфабрикати, крабове м’ясо, плавлені сири, жувальні гумки. Глютен входить до складу деяких лікарських препаратів, тому дітям з таким діагнозом давати їх не можна. Слід обов’язково вивчити склад медикаменту перед тим, як починати лікування дитини.

Чим годувати дитину

Не варто панікувати, якщо поставили діагноз «алергія на глютен у дитини». Дієта включає досить великий список дозволених продуктів:

  • гречана, кукурудзяна, пшоняна каші;
  • Мал;
  • страви з рисової, кукурудзяної, соєвої муки;
  • соя;
  • індичка, телятина, кролятина, перепела;
  • нежирні сорти риби;
  • знежирений сир;
  • овочі фрукти;
  • горох, квасоля;
  • оливкова, вершкове масло;
  • горіхи;
  • яйця.

З перерахованих вище компонентів можна приготувати різноманітні страви для дітей.

Зразкове меню

  1. Сніданок: рисова каша з ягодами, чай, кукурудзяний хліб з маслом.
  2. Обід: суп з фрикадельками з телятини, гречана каша, салат з овочів.
  3. Полудень: тости з кукурудзяної муки, сік.
  4. Вечеря: сир з фруктами, кефір.
  1. Сніданок: сирна запіканка, чай.
  2. Обід: пісний борщ, телячі битки, пюре на воді.
  3. Полудень: пшоняна каша з горіхами.
  4. Вечеря: куряча запечена грудка з картоплею.
  1. Сніданок: кукурудзяна каша, котлета куряча парова, чай.
  2. Обід: вуха, рис із запеченими овочами.
  3. Полудень: йогурт без добавок.
  4. Вечеря: плов, овочевий салат.
  1. Сніданок: рисова каша з гарбузом, чай.
  2. Обід: курячий суп з гречаною кашею, пюре з курячою відбивною.
  3. Полудень: банан, йогурт.
  4. Вечеря: запечена риба з картоплею, овочевий салат.
  1. Сніданок: сир і фруктовий салат.
  2. Обід: борщ, гречана каша із запеченою курячою грудкою.
  3. Полудень: картопляні оладки.
  4. Вечеря: запечені овочі з перепелами.
  1. Сніданок: пластівці кукурудзяні, йогурт.
  2. Обід: суп на телятині з макаронами без глютену.
  3. Полудень: оладки з картопляного крохмалю замість борошна, чай.
  4. Вечеря: гречана каша з тушкованим кроликом.
  1. Сніданок: сир з йогуртом і фруктами, чай.
  2. Обід: суп з перепелами, пюре на воді, запечена риба.
  3. Полудень: фруктове пюре.
  4. Вечеря: рис, тефтелі курячі.

Готувати страви для дитини з алергією на глютен краще в пароварці, мультиварці. Вони повинні бути вареними, запеченими, тушкованими, але ні в якому разі не смаженими.

прогноз

Якщо вчасно поставлений діагноз, проведено лікування, дитина дотримується всіх правил беглютенового харчування, симптоми алергії проходять швидко. Крім дієти педіатри призначають лікування антигістамінними препаратами і сорбентами для усунення алергічної реакції, відновлення кишкової флори.

Якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні і мама збирається вводити прикорм, робити це потрібно поступово. Необхідно спостерігати за станом малюка після годування новим продуктом.

Батькам при покупці продуктів харчування для дітей слід приділяти особливу увагу їх складу. Багато виробників випускають більше кількість різних каш, йогуртів, хлібобулочних виробів, що не містять рослинний білок.

Целіакія у дітей: алергія на глютен

Глютен – особливий білок, що міститься в пшениці. Чим більше в борошні глютену, тим пишніше тісто, смачніше випічка і швидше процес її виготовлення.

Завдяки клейкою структурі (білок також називають «клейковиною») глютен активно використовується в виготовленні різних соусів, йогуртів та інших стравах, які потрібно штучно згустити. Білки, подібні глютену, містять ще 3 злаки: жито, ячмінь, овес. Тому пшениця, жито, ячмінь і овес об’єднують в групу глютенсодержащие злаків. Непереносимість глютену може бути спадковим вічну захворюванням (целіакія) або проявлятися у дітей раннього віку алергічної ентеропатію, яка з часом проходить.

Целіакія (глютенова ентеропатія)

При цьому спадково-обумовленому стані у відповідь на надходження глютену, а точніше, однієї з фракцій цього білка під назвою гліадин , розвивається імунологічна реакція на слизовій оболонці тонкої кишки. Внаслідок цього імунологічного конфлікту слизова оболонка атрофується, і перестає нормально функціонувати. Порушується надходження поживних речовин, пошкоджені кишкові ворсинки не всмоктується розщеплені білки, жири, вуглеводи, вітаміни, макро і мікроелементи. В результаті дитина страждає від прискореного жирного стільця, здуття і болю в животі. Такі діти погано набирають вагу, мають знижений апетит, проблеми зі сном, порушення нервово-психічного розвитку.

Важливо, що при дотриманні агліадіновой (або безглютенової) дієти, ворсинки можуть відновлюватися з часом. Потрібно пам’ятати, що нелікована або пізно діагностована целіакія загрожує низкою ускладнень, серед яких безпліддя, остеопороз, онкологія кишечника, неврологічні порушення.

Алергія на глютен у дітей

Проблеми з глютеном – це не тільки целіакія. Глютен може викликати харчову алергію у дітей раннього віку. Такий стан має схожі з целіакію ознаки, але іншу природу виникнення. В даному випадку є підвищена алергічна налаштованість організму, яка може зберігатися все життя або зникати в міру дорослішання. Зазвичай у таких дітей є обтяжена спадковість по хронічним алергічних захворювань (астма, дерматити у близьких родичів) і підвищені рівні специфічних IgE і IgG-антитіл до різних харчових алергенів в аналізі крові. При алергії на глютен, крім розлади стільця з чергуванням проносів і запорів (нерідко з кров’ю і слизом), також відзначаються ознаки атопічного дерматиту.

При тривалій відсутності лікування (тобто дієти з виключенням причинно-значущих алергенів, в тому числі глютену) організм страждає від постійного впливу алергенів і недостатнього засвоєння необхідних для росту і розвитку речовин, що проявляється наступними симптомами:

  • Недостатні збільшення ваги, затримка росту і нервово-психічного розвитку
  • Сухість і блідість шкіри
  • Болі в животі, зниження апетиту або виборчий апетит
  • Ламкість нігтів і волосся
  • часті застуди
  • набряки
  • дисбіоз кишечника

Інформативним для доктора є «харчовий щоденник» – в нього мама записує всі продукти, які з’їдає дитина. Малюка «садять» на сувору дієту і поступово вводять по одному продукти за віком і відразу ж фіксують негативні реакції і винуватця їх виникнення. Таким чином вдається виявити алерген.

Запобіжні заходи

Дитині з целіакію важливо все життя утримуватися від продуктів з глютеном. Алергікам – тільки на той період, коли організм негативно реагує на білок, тобто для них безглютеновая дієта буде тимчасовою. Кому-то необхідно дотримуватися її кілька тижнів або місяців, а кому-то доведеться потерпіти до 1-3 років. У всіх випадках необхідно уважно стежити за харчуванням, виключаючи такі продукти, як:

  • Злакові у вигляді випічки, тортів, тістечок, печива, булочок і хліба
  • Манні, пшеничні, вівсяні, а також мультизлаковий готові каші (в їх склад, як правило, входять глютенсодержащие злаки)
  • Консерви
  • Напівфабрикати, ковбаси, сосиски, промислові паштети – майже всі вони мають в своєму складі глютен як загусник
  • Соуси, в тому числі кетчуп і майонез
  • Йогурти і інші кисломолочні продукти можна тільки після уважного контролю складу і переносимості

Малюки на грудному вигодовуванні стикаються з целіакію або алергією до глютену при введенні прикорму, тому що мамине молоко містить не тільки глютен, який надходить з продуктами раціону годуючої, а й захисні фактори – антитіла.

Якщо дитина отримує суміш, важливо переконатися, що немає проявів алергії до білка коров’ячого молока і правильно підібрати основне живлення. На жаль, в більшості випадків як при алергії до глютену, так і при целіакії необхідно повне виключення білка коров’ячого молока і заміна стандартної молочної суміші на спеціалізовану (гідролізат, соєве суміш). Адаптовані стандартні суміші і, тим більше, спеціалізовані суміші для дітей з харчовою алергією (гідролізат білка, амінокислотні і соєві суміші) глютен не містять. А ось продукти прикорму, овочеві, фруктові і м’ясні пюре – можуть містити сліди глютену. Варто уважно вивчати інструкції і етикетні написи лікарських препаратів. Глютен може входити до складу деяких лікарських засобів.

При введенні злакового прикорму дітям з непереносимістю глютену потрібно вибирати безглютенові каші (рисова, гречана, кукурудзяна), з 8-9 місяців можна ввести пшоняну кашу. Пшоно теж відноситься до безглютенових злаків, але перетравлюється досить важко, тому краще ввести в раціон пізніше, коли малюк вже звик до злакових прикорму. Якщо мама воліє готувати сама – крупи необхідно ретельно промивати, так як часто вони забруднюються слідами глютену в процесі зберігання і транспортування. Навіть у здорового малюка не слід починати введення злакового прикорму з глютенсодержащие каш, потрібно зробити вибір на користь безглютенових злаків. Але і надовго відкладати введення глютенсодержащие злакового прикорму не має сенсу. Всім здоровим дітям глютенсодержащие каші краще вводити в раціон в інтервалі від 4 до 6 місяців, після того,як дитина вже успішно познайомився з Безглютенові злаками. Імовірно в цьому періоді, так званому «вікні толерантності», найменша ймовірність розвитку алергії до глютену.

лікування

Целіакія не лікується, єдине правило – строго дотримуватися безглютенової дієту (з повним виключенням глютену, його слідів і контролювати можливе надходження глютену з усіма можливими джерелами (харчовими і нехарчовими, наприклад, клей на поштових марках і конвертах, зубна паста, деякі види косметичних засобів) .

Потрібно пам’ятати, що целіакія – це спосіб життя, а не просто захворювання. При строгому дотриманні всіх дієтологічних рекомендацій прогноз сприятливий, а ризик наслідків у вигляді онкологічних захворювань кишечника і остеопорозу наближається до середньостатистичним показникам в популяції. При алергії на глютен крім дієти при необхідності призначаються антигістамінні засоби, ентеросорбенти – препарати, які «розшукують» алергени і токсини, пов’язують їх і виносять з організму дитини, ферменти і засоби для корекції дисбіозу кишечника.

профілактика

Не розроблена в даний час. В даний час доведено, що на розвиток целіакії не впливають ні тривале грудне вигодовування, ні раннє Ввведение глютену невеликими порціями в «вікні толерантності», ні пізніше, відстрочене введення глютену.

Алергія на глютен у дитини: симптоми, діагностика, лікування

Алергія на глютен у дитини, симптоми якої досить підступні, зазвичай проявляється в період дитинства, коли в раціон вводяться нові продукти. Зникає при дотриманні безглютенової дієти і симптоматичного лікування.

Глютен і глютенсодержащие продукти

Глютен є білком рослинного походження. Він знаходиться в насінні деяких злакових рослин, таких як овес, жито, ячмінь і пшениця. Друга назва глютену – клейковина. Вона входить до складу близько 80% продуктів повсякденного харчування людини, в тому числі і в продукти для грудних дітей.

Явна наявність глютену можна виявити в хлібі, хлібобулочних виробах, кашах з перерахованих вище злаків, випічці, манки, макаронних виробах, висівках. До продуктів з прихованим змістом глютену відносяться гастрономічні вироби, цукерки, морозиво, соуси, майонези, заправки, чіпси, крабові палички і інші продукти, в які клейковина додається як допоміжний інгредієнт.

причини появи

Чому ж виникає алергія на глютен у дитини? Вчені дотримуються імунологічної теорії. А саме, коли глютен потрапляє в травний тракт, він розпадається на білки фракції – глютелін і гліадин. Останній сприймається організмом як чужорідного тіла. В результаті в крові виробляються антитіла до гліадину і аутоімунні антитіла до клітин кишечника. Його стінки пошкоджуються, дратуються, і припиняється повноцінне функціонування і вбирання поживних речовин. Ось чому відбувається алергія на глютен у дитини, симптоми якої досить часто вважають проявами інших захворювань шлунково-кишкового тракту.

Кишечник стає місцем скупчення продуктів розпаду, а це негативно позначається на загальному стані організму. Крім того, в важких випадках можуть спостерігатися порушення в роботі ендокринної, серцево-судинної систем і нирках.

Симптоми алергії на глютен у дитини

Алергічна реакція на глютен найчастіше відбувається тоді, коли батьки починають вводити прикорм своєму малюкові. У цей період дитина знайомиться з новою їжею крім материнського молока. У більшості випадків, особливо якщо немовля набирає погано вагу, перший прикорм – це злакові каші, в яких міститься клейковина. В результаті може розвинутися алергія на глютен. У дитини симптоми з’являються відразу або навіть через кілька тижнів і місяців після потрапляння в організм алергену, так звана накопичувальна алергія. Реакція залежить від розміру порції, частоти прийому, імунітету, стану травної системи. Чим раніше батьки виявлять симптоми і діагностують алергію, тим легше буде малюкові.

У самих різних варіаціях виявляється алергія на глютен. У дитини симптоми можуть бути наступного характеру:

  • роздутий, вирячені живіт. Батьки будуть думати, що дитина переїдає, а лікар може визнати це ознакою рахіту;
  • поганий набір ваги і уповільнення зростання, зокрема після початку введення прикорму. Якщо до каш немовля набирав вагу нормально, то коли настає алергія на глютен у дитини, симптоми недобору ваги і комплексне відставання в розвитку присутні;
  • нестабільний, частий, рясний стілець (5 разів на день і більше) кашкоподібної консистенції з поганим запахом, жирний, важко змивається, пінистий, різного забарвлення, блищить через жиру.

Це були типові симптоми алергії на глютен у дітей. Крім них існує ряд інших, які залежать від наявності в організмі мікроелементів, вітамінів і поживних речовин. Тому у кожної дитини реакція може бути абсолютно різною. До другорядних симптомів відносять:

  • примхливість, плаксивість, дратівливість, агресивність або, навпаки, млявість і стомлюваність;
  • незадовільний стан шкірних покривів – лущення, дерматит, погані волосся – слабкі, сухі. Висипання на шкірі найчастіше утворюються на ліктях, колінах, сідницях, голові;
  • часто ламаються кістки, навіть при незначних травмах. У здорових маленьких дітей це рідкість, адже їх кістки дуже еластичні;
  • порушується постава;
  • слабкий тонус м’язів;
  • анемія;
  • проблеми порожнини рота – кровоточать ясна, руйнується емаль, карієс;
  • зовні малюк виглядає втомленим;
  • іноді дитини порівнюють з павуком, бо його животик стає витріщеними, а ручки і ніжки худенькі і худі, як лапки павучка.

Ось так може проявлятися алергія на глютен у дитини. Симптоми, фото яких приведені в статті, показують, що реакція може бути приголомшуючою.

Як діагностувати алергію?

Виявивши у дитини хоча б один із симптомів, необхідно в терміновому порядку звернутися до лікаря. Зволікання в даному питанні загрожує малюкові відставанням у розвитку і погіршенням стану організму в цілому.

Як виявити алергію на глютен у дитини? Для цього проводять алерготести, роблять імуноферментний аналіз венозної крові. В результаті аналізу в сироватці крові визначається кількість антитіл – антігліадінових, аутоімунних антитіл до ретикулін, тканинної трансглютаміназа, ендомізію. У здорової дитини антитіла до глютену в сироватці крові відсутні або їх кількість мінімально. Якщо ж результат позитивний, значить, присутня алергія на глютен. Симптоми у грудних дітей можуть з’явитися тільки після того, як в їх раціон будуть введені глютенсодержащие продукти.

Підвищена кількість еозинофілів, імуноглобулінів Е, G в крові найчастіше свідчить про алергічної реакції. Остаточний діагноз лікар зробить на підставі зданих аналізів і існуючих симптомів. Для більш точної картини лікаря бажано знати, який останнім часом був раціон у дитини. Непоганим помічником в постановці діагнозу стане щоденник харчування, в якому батьки відзначають, що їв немовля, в якій кількості і з якого періоду стали вводитися продукти, яка на них була реакція організму.

профілактика алергії

Щоб зменшити ризик розвитку алергії на глютен у грудничка, необхідно своєчасно вводити прикорм (не раніше півроку) і якомога довше годувати дитину грудьми. Починати підгодовувати слід безглютенової кашами – рисової, гречаної, кукурудзяної і однокомпонентними овочевими пюре.

Важливо стежити за якістю і складом їжі для малюка. Нові продукти давати пробувати поступово і вести щоденник спостережень за реакцією.

Годує жінка може їсти продукти, що містять рослинний білок. Він не потрапляє через молоко в організм дитини. У деяких випадках грудничка годують або догодовують молочними сумішами практично з самого народження. До їх складу також може входити глютен, тому до вибору суміші потрібно поставитися відповідально. Дітям, що страждають на алергію, дають безглютенову суміш.

методи лікування

Після того як була діагностована алергія на глютен у дитини, симптоми якої схожі з багатьма іншими дитячими захворюваннями, необхідно негайно приступити до лікування.

Перше, що треба зробити, – це перейти на продукти харчування, які не містять у своєму складі рослинний білок. Для цього потрібно знати, в яких продуктах знаходиться глютен, а в яких ні. На жаль, не всі, що продається на вітчизняному ринку, маркується на предмет наявності рослинного білка. На упаковках іноземних продуктів, які не містять клейковину, зображений перекреслений колосок. Так зручніше купувати потрібний товар, якщо є алергія на глютен у дитини.

Лікування медикаментами, яке допоможе дитині впоратися з проявами алергії, призначає лікар. Симптоматична терапія має на увазі прийом антигістамінних препаратів, засобів, які налаштовують перистальтику кишечника, ентеросорбентів, вітамінів для підняття імунітету, іммунностімуляторов ШКТ, сприяють відновленню мікрофлори, протизапальних кремів і мазей.

Даними заходами усувається алергія на глютен у дитини. Симптоми, лікування яких проходить в кілька етапів, можна відстежити за допомогою повторної здачі аналізів. Одним з інгредієнтів деяких ліків є глютен, тому при їх виборі потрібно бути уважними.

Харчування дитини при алергії на глютен

Основний їжею для грудних дітей, в тому числі які страждають глютеновой алергією, приблизно до року має бути материнське молоко або безглютенові молочні суміші. Введений прикорм не повинен містити рослинних білків.

Перелік продуктів, які можна вживати при алергічної реакції на глютен:

  • натуральні молочні продукти, яйця;
  • свіжі, натуральні риба, м’ясо, птиця, що не мариновані, без спецій;
  • натуральні, не піддані обробці бобові;
  • рис, гречка, пшоно, кукурудза, кінва, амарант, борошно та вироби з цих злаків;
  • фрукти овочі;
  • рослинне і вершкове масло;
  • солодке – мармелад, зефір, шоколад, певні сорти морозива і цукерок;
  • коренеплоди, горіхи;
  • киселі, свіжовичавлені соки, натуральний какао і чай;
  • тапиока, тефф, соргум.

Що слід виключити з раціону?

Всі продукти, в які приховано або явно входить глютен:

  • ячмінь, пшениця, жито, овес. Всі зроблені з них вироби і продукти. Перлова, манна крупа;
  • консерви, маринади;
  • сосиски, ковбаси, напівфабрикати, субпродукти;
  • деякі приправи і прянощі, кетчуп, майонез, соуси, гірчиця;
  • концентровані супи, бульйонні кубики;
  • східні солодощі;
  • деякі харчові добавки;
  • кондитерські вироби – торти, тістечка, печиво;
  • йогурт, незбиране молоко.

Целіакія і алергія на глютен – одне й те саме?

Целіакія – вроджена і передається у спадок непереносимість глютену. При цьому захворюванні рослинний білок абсолютно не вбирається і не перетравлюється кишечником. Целіакія залишається на все життя, змушуючи хворого постійно дотримуватися суворої дієти. Якщо вчасно не лікувати хворобу, вона може провокувати ускладнення у вигляді серйозних захворювань.

При алергії стінки тонкого кишечника дратуються рослинним білком, і він всмоктується ворсинками кишечника частково. Алергія на глютен зникає, якщо її вчасно діагностувати, лікувати і дотримуватися дієти.

Алергія на глютен не вирок

Багато батьків задаються питанням: «Чи переросте дитина алергію на глютен?». Найчастіше так і відбувається. Вона спостерігається у дітей у віці до трьох років, далі в більшості випадків алергія проходить.

Головне в питанні боротьби з алергією на глютен – потрібно бути інформаційно збройним і своєчасно проводити профілактику, діагностику та лікування.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *