Як проявляється і як лікувати алергію на шоколад у дитини

У наші дні досить часто можна почути про виникнення у дитини алергічної реакції на ту чи іншу їжу, шерсть або пилок рослини. На жаль, зараз це не рідкість. Окрему позицію займають алергічні реакції на солодке, серед них особливу позицію займає алергія на шоколад у дитини. У даній статті ми розглянемо, як вона проявляється, що може спровокувати такий стан. Також поговоримо про те, що необхідно робити в ситуації, якщо у малюка вже виникла алергічна реакція, як батькам потрібно діяти.

Зміст Показати

Можливі причини

Впливати на появу алергії у дитини може безліч різних чинників. Причому, алергічна реакція може виникати на шоколад від одного виробника і бути відсутнім на виріб від іншого. Також алергія може бути присутнім на молочний шоколад і бути відсутнім на чорний, в зв’язку з наявністю непереносимості молочного білка. Також алергенами можуть бути глютен, лептин, горіхи, що входять до складу шоколадки. Крім того, часто дана алергічна реакція є результатом наявності і інших чинників.

  1. Відповідна реакція організму на консерванти, що містяться в шоколаді. Їх додають для збільшення терміну реалізації.
  2. Алергія на емульгатор, який додає виробник для перекази шоколаду більшої плинності чи меншою в’язкості.
  3. Відповідь на що входять до складу шоколаду ароматизатори, які використовуються для додання виробу апетитного запаху.
  4. Раннє знайомство з шоколадним виробом також може привести до появи алергічної реакції згодом відсутності зрілості ШКТ. Є результатом того, що організмом ще не сприймаються жирові кислоти, які містяться в маслах, що входять до складу шоколадного вироби, а саме в пальмовій, арахісове, або кокосовому.

У грудного карапуза алергія на шоколад може бути наслідком таких факторів, як:

  • наявність дефіциту вітамінів в організмі;
  • відсутність правильного раціону харчування у годуючої матері;
  • реакція на переохолодження;
  • наслідок щеплення;
  • наявність вірусного захворювання в організмі.

характерні прояви

  1. Якщо батьки впевнені в тому, що у малюка виникла алергічна реакція, необхідно дати дитині антигістамінний препарат, наприклад Диазолин або Супрастин (залежно від віку дитини, бажано за призначенням лікаря). Також можуть призначатися протиалергічні засоби у вигляді мазі або крему для місцевої обробки ділянки з висипом.
  2. Якщо має місце гостра кропив’янка, то алерголог може призначати очищення крові шляхом плазмореза.
  3. Якщо алергія торкнулася травну систему, то можуть прописати ентеросорбенти, зокрема активоване вугілля або ентеросгель. Також можуть виписувати препарати, що містять лактобактерії, для відновлення мікрофлори кишечника.
  4. Якщо мають місце серйозні наслідки алергічної реакції, то може призначатися курс імунотерапії.
  5. Для зняття висипки, позбавлення дитини від сверблячки можуть прописувати негормональні мазі. В особливо важких випадках призначають гормональні препарати.

Запобіжні заходи

  1. Якщо Ви знаєте про те, що дитина має схильність до появи алергічних реакцій, зокрема харчових, то рекомендується відкласти перше знайомство з шоколадом. Почекати з його введенням в раціон крихітки до п’яти років.
  2. При першому знайомстві малюкові дають менше половини шматочка шоколаду, обов’язково в першій половині дня. Стежать за реакцією протягом трьох діб. При негативних проявах відкладають знайомство. Якщо все нормально, поступово підвищують порцію.
  3. Жінка, яка годує дитину грудьми, повинна дотримуватися гіпоалергенної дієти, не їсти шоколад і вироби з нього, так як вона ризикує виникненням непереносимості шоколаду у малюка.
  4. Пам’ятайте про те, що замінити солодощі, зокрема шоколад, можна:
  • пастилою;
  • медом;
  • сухофруктами;
  • зефіром.

Головне, щоб у малюка не було алергії на ці продукти.

Тепер Ви знаєте, як виявляється алергічна реакція на шоколад у дітей. Як бачите, вона має схожі симптоми з будь харчовою алергією. Пам’ятайте про те, що діти, які мають схильність до будь-яких алергічних реакцій, знаходяться в особливій групі ризику, тому необхідно з особливою обережністю починати знайомство з таким продуктом. Адже шоколад є досить сильним алергеном.

Як проявляється алергія на шоколад у дитини

Привіт, шановні читачі! У статті обговорюємо, чому розвивається дитяча алергічна реакція на шоколад.

Які компоненти, що знаходяться в складі ласощі, здатні її спровокувати, а також симптоми і лікування даного виду алергії.

  1. Алергія на шоколад у дітей
  2. Чому виникає алергія
  3. симптоматика
  4. Як будуть лікувати дитину
  5. Профілактика алергії на шоколад
  6. важливо запам’ятати

Алергія на шоколад у дітей

Шоколад часто провокує алергічні прояви. Найбільш характерна алергія на шоколад у дітей. Подразниками служать різні добавки в продукті.

Алергія на шоколад у дитини відноситься до розряду алергії на їжу. Тому і дії батьків повинна бути такими ж, як при будь-якої дитячої алергії: не лікувати самостійно, а вести дітей до фахівця, який точно визначить алерген.

Лікування (зазвичай комплексне) теж призначається лікарем.

Чому виникає алергія

Існує думка, що алергію дає саме какао. Але все набагато складніше: в продукті чимало різних добавок, і багато хто з них алергенні.

  • Найбільше шоколад містить какао (від 35%). Жири рослинного походження і білки какао-бобів можуть дати алергічну реакцію.
  • Молоко в ласощах (безліч виробників використовує сухе або соєве молоко, а не натуральне) часто викликає алергічні прояви через знаходження в ньому білка-алергену.
  • Горіхи відносяться до дуже сильних алергенів.
  • Фрукти, що додаються в продукт, теж можуть бути алергічним подразником.
  • Пальмова олія, кокосове, арахісове недобросовісними виробниками додаються в шоколад, щоб виробництво його виходило дешевше. З цих масел найнебезпечнішим в алергічному плані є арахісове.
  • Білий шоколад часто містить сою або злаки, і вони теж відрізняються алергенними властивостями.

Навіть крихітний шоколадний скибочку може послужити погану службу і запустити алергічну реакцію у дитини.

Лецитин в сої, всілякі консерванти і інші негарні добавки сприяють алергічних проявів.

симптоматика

Розглянемо, як виявляється дитяча алергія на шоколадний продукт. Іноді алергія розвивається дуже швидко (через півгодини). Якщо виникає алергія на шоколад у дітей, симптоми її наступні:

  • Шкірні висипання (сухі або мокнучі), свербіж, гіперемія, екзема. Може спостерігатися дрібна кропив’янка.
  • Набряклість губ, повік, всього особи.
  • Дитину може нудити, може розвинутися діарея, виникнути біль в животі.
  • Алергічний риніт.
  • Астматичні напади.

Іноді у дитини може навіть початися задуха, набряк Квінке. Батьки повинні негайно викликати в цьому випадку швидку допомогу.

Медики вважають, що найчастішим ознакою виступає шкірна реакція.

Як будуть лікувати дитину

У тому випадку, коли батьками помічена алергія на шоколад у дітей (фото її проявів багато в Інтернеті), дитину потрібно відразу повісті на консультацію до фахівця-алерголога.

Дуже важливо почати комплексну терапію на самому початку виникнення симптомів.

Спеціаліст спочатку займеться діагностикою. Лікар може призначити для діагностування алергену шкірні проби або аналіз крові.

  • Якщо саме шоколад є алергеном, лікування зазвичай включає антигістамінні засоби у вигляді таблеток, кремів, мазей, гелів.
  • При наявності не тільки подразнень шкірних покривів, але і інших ознак алергії (алергічний риніт, збої в роботі шлунково-кишкового тракту) рекомендуються застосування не місцевих коштів, а препаратів для прийому всередину (це зазвичай антигістамінні ліки другого або третього покоління).
  • У разі гострої кропив’янки алерголог може призначити очищення крові методом плазмаферезу.
  • Також для допомоги в роботі шлунково-кишкового тракту при ознаках реакції з боку травної системи можуть бути запропоновані різні сорбенти (наприклад, ентеросгель або активоване вугілля) або ліки, що мають в своєму складі лактобактерії (вони теж допомагають відновити нормальну роботу шлунково-кишкового тракту).
  • При серйозних алергічних ускладненнях призначається курс імунотерапії.

Щоб реакції алергії повністю пішли, шоколад потрібно повністю виключити з раціону харчування. Крім того, лікар складе індивідуальну дієту для дитини (обов’язково з виключенням шоколаду, цукру, червоних фруктів).

Профілактика алергії на шоколад

Дитині рекомендується давати шоколад тільки після того, як йому виповниться п’ять років.

Годує мама повинна дотримуватися гіпоалергенної дієти (шоколад заборонений), щоб попередити алергію у немовляти. Немовля ні в якому разі не повинен пробувати шоколад.

важливо запам’ятати

  1. Алергічна симптоматика у дітей при вживанні ними шоколаду відноситься до поширеного виду харчової алергії.
  2. Виникають ознаки алергії через речовин-алергенів, яких повно в шоколаді.
  3. При появі перших симптомів дитину потрібно негайно показати фахівцеві для призначення своєчасної терапії. Це допоможе уникнути важких ускладнень.

До зустрічі в наступній статті!

Алергія на шоколад: причини, ознаки і лікування

Якщо брати до уваги продукти харчування, які здатні викликати алергічні прояви, то саме шоколад займає одне з лідируючих місць в цьому списку. Це пов’язано з наявністю в його складі сильних облігатних речовин, які й провокують в людському організмі таку реакцію. Багато хто вважає, що алергія на шоколад виникає через какао, яке знаходиться в його складі, але це думка не зовсім правильне. Спробуємо розібратися в причинах виникнення цього захворювання, розглянемо, як визначити наявність такої реакції і які основні методики терапії.

Як виглядає алергія на шоколад і чому вона виникає (з фото)

Подивіться, як виглядає шкірна алергія на шоколад на цих фото – всі ці почервоніння супроводжуються сверблячкою і лущенням, а при неправильному лікуванні до них нерідко приєднуються додаткові бактеріальні інфекції.

Говорячи про це захворювання, багато хто не замислюються, чому вона виникає. Але ж насправді це захисна реакція нашого організму, а вірніше імунної системи, на певний компонент. Харчова алергія пов’язана саме з тим, що ми приймаємо в їжу і може проявлятися зовсім по-різному.

Шоколад – це один з найбільш алергенних продуктів, але викликають таку реакцію лише деякі його компоненти.

Всі знають, що основа будь-якого шоколаду – це какао порошок і масло. Перший компонент вважається практично гіпоалергенним. Залежно від виду цієї солодощі кількість какао-масла може варіюватися:

  • гіркий містить не менше ніж 50%;
  • молочний – 35%.

Навіть в такій формі, як білий шоколад, в обов’язковому порядку присутні ці компоненти. Але не варто думати, що саме вони викликають алергію. Самі по собі ні какао-порошок, ні какао-масло не є сильними алергенами і займають останні місця в списку продуктів, здатних спровокувати таку реакцію організму. Але, незважаючи на цей факт, шоколадні вироби досить часто викликають алергічні прояви, і це пояснюється досить просто.

Какао-продукти, що входять до складу, – досить дорогі компоненти. У виробництві солодощів з використанням шоколаду часто використовують їх замінники, особливо люблять підмішувати дешевші масла, які і є найсильнішими алергенами:

  • кокосове;
  • арахісове;
  • пальмова.

Це в значній мірі здешевлює виробництво цих ласощів. Знайти зараз шоколадний продукт, в якому не використовувалося б якесь кількість таких масел, досить важко і практично неможливо.

Перші ознаки алергії на шоколад можуть з’явитися і через молока в його складі. Це зазвичай пов’язано з особливим видом реакції організму – лактозоной непереносимістю, яка часто проявляється у дітей в ранньому віці. Якщо ваша дитина страждає таким недугом, то шоколад відноситься до списку заборонених продуктів, так як навіть в гіркому його вигляді є незначна кількість сухого молока.

Сучасне шоколадне виробництво неможливо без застосування різноманітних хімічних компонентів, кожен з яких визнаний виконувати свою функцію. Серед таких компонентів, є і антиоксидант, який в складі шоколаду відзначений як Е322 – це лецитин соєвий. Найбільш часто саме він стає причиною виникнення алергічної реакції у дітей. У дорослих організм вже не так активно реагує на цей компонент і може проявлятися у вигляді алергії тільки при наявності індивідуальної непереносимості білка сої.

Крім того, горіхи, кава, сухофрукти, які зустрічаються в багатьох шоколадки як доповнення, вважаються досить поширеними алергенами.

На питання, чи може бути алергія на шоколад у дорослої людини, якщо він ніколи раніше її не спостерігав, лікарі однозначно говорять: «Так». Справа в тому, що прояв цієї недуги найчастіше пов’язано із загальним стан організму та імунної системи. Помічено, що люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, частими фізичними і нервовими перенапруги більш схильні до появи різноманітних алергічних реакцій. У дитячому віці спровокувати таку реакцію організму можуть:

  • порушення раціону харчування;
  • тривалі недуги;
  • нестача вітамінів;
  • послепрівівочних період;
  • загальне переохолодження

Щоб уникнути появи алергічних захворювань, педіатрами рекомендується не давати продукт дитині до досягнення віку 5 років.

Як проявляється алергія на гіркий і інший шоколад: симптоми у дорослих і дітей (з фото)

Харчова алергія, на відміну від контактної, може протікати і розвиватися індивідуально, так як багато в чому залежить від особливостей організму, віку хворого, впливу додаткових зовнішніх чинників. У кого-то з’явилася алергія на шоколад у вигляді невеликої висипки з сверблячкою, а в іншого більш розвинутою недуги може проходити дуже стрімко і навіть стати смертельно небезпечним для життя. Різним може бути і прояв (висип, набряки і т. Д.). Помічено, що симптоматика захворювання більш виражена у дітей, якщо брати в порівняння з тим, як виявляється алергія на шоколад у дорослих.

Найбільш частими проявами реакції організму на шоколадні вироби будуть такими:

Висип при алергії на шоколад – найбільш поширений симптом, який супроводжується сильним або помірним сверблячкою. Її локалізація часто з’являється на кінцівках і животі. Ось так виглядає алергія на шкірі від шоколаду – подивіться на фото:

Ділянки шкірних покривів можуть страждати і окремими мокнучими або сухими з наявністю лущення епідермісу ерозійними проявами. Така алергія на шоколад – подивіться на фото – у дорослих і дітей часто буває наслідком відсутності нормального і своєчасного лікування.

Посилення виділень з носа і очей – симптом алергії на гіркий або інший шоколад, який зустрічається рідко. Але таке прояви непереносимості може все ж мати місце.

Розлади і неполадки в роботі кишечника – це ще один симптом того, як проявляється алергія на шоколад саме у дітей. У більшості випадків батьки можуть спостерігати зміни стільця малюка, його кольору, поява незасвоєних шматочків продуктів харчування.

Набряки слизових – це досить складне і небезпечне прояв алергічної реакції, яке може привести до асфіксії.

Найчастіше проблеми з набряком слизової пов’язані з наявністю кофеїну. Особливо часто таке спостерігається у пацієнтів з хронічною астмою, у яких після прийому шоколаду може початися напад задухи.

Алергія на шоколад (шкірні симптоми у дорослих дивіться на фото), найчастіше супроводжуються загальною слабкістю і втомою, стрибками тиску, а також почастішанням серцебиття:

Алергія на шоколад у немовлят і фото висипу на шкірі

Небезпечним вважається алергія на шоколад у грудничка, що часто пов’язано з незміцнілої імунною системою. Всі знають, що малюки у віці до 1 року при вигодовуванні грудьми дуже сприйнятливі до того, що їдять їх мами. З молоком передаються не тільки корисні речовини, але і алергени, які могла вжити годує жінка з їжею. Подивіться, як виглядає алергія на шоколад у дітей: симптоми видно на фото – це почервоніння шкіри з виразним висипанням:

Крім зовнішніх проявів, дитина стає вередливою, погано спить, може відмовлятися від харчування.

Все це повинно насторожити батьків і при перших появи і ознаках слід звернутися до фахівця за консультацією та призначенням терапії.

Лікування алергії на шоколад у дітей і дорослих: комплексний підхід

Визначити, від якого саме продукту харчування з’явилася така реакція організму, досить складно і не завжди можливо. Якщо ви напередодні з’їли шоколаду більше звичайного, то цілком можливо, що саме він став причиною появи проблеми. З’ясувати, так це чи ні, допоможуть спеціальні аналізи – шкірні проби. На сьогоднішній день це найбільш ефективний спосіб визначити харчовий продукт, що викликає алергію на шоколад. У дітей лікування найчастіше полягає в повному обмеженні всіх можливих алергенів в харчуванні. При цьому від заборонених продуктів повинна утримуватися і мама, якщо мова йде про хворого малюка, що знаходиться на грудному вигодовуванні. Дієта важлива в терапії і для дорослих пацієнтів, але справлятися з недугою тільки обмеженнями в харчуванні неправильно, важливо провести комплексний підхід в терапії.Він включає в себе:

  1. Прийом медикаментозних препаратів. Якщо захворювання проявляється тільки змінами на епідермісі, то терапія може включати в себе лише крему для зовнішнього застосування. Найчастіше це ліки з вмістом різної кількості гормонів, дія яких спрямована на зниження симптоматики алергії на шоколад. Лікування більш великої клінічної картини (з набряком слизових, сльозотечею і т. Д.) Вимагає прийому препаратів антигістамінного ряду. Сучасна фармакологія випускає такі препарати 3-го покоління, які добре справляються з алергічними проявами, але при цьому не мають побічних ефектів. Деякі з них розроблені спеціально для дітей.
  2. Очищення кишечника. Причиною появи алергії часто може бути зашлакованості цього органу. Тому в лікуванні таких реакцій рекомендовано також провести очистку кишечника сорбентами. Після зниження симптоматики недуги рекомендовано проводити профілактичні заходи по відновленню мікрофлори.

Алергія – це досить складне захворювання, яке слід почати лікувати якомога швидше, щоб не виникало ускладнень.

Прояв алергії на шоколад у дитини і дорослої людини

Шоколад – одне з найулюбленіших ласощів дітей і дорослих. Мало хто залишиться байдужим до насиченого смаку кондитерського виробу з какао-бобів. Для кого-то шоколадне ласощі – джерело серотоніну (гормону гарного настрою), а для кого-то джерело алергічної реакції.

Людям, які мають в анамнезі схильність до алергічних проявів, слід бути обережними, так як компоненти шоколаду здатні викликати стан від кропив’янки до анафілактичного шоку. Алергія на какао – поширене явище, зустрічається більш ніж у половини алергіків.

алергени шоколаду

Компоненти шоколадних виробів можуть стати причиною підвищеної чутливості імунної системи організму з подальшим розвитком патологічних процесів, пов’язаних з виробленням в організмі гістаміну, як відповідної реакції на подразник.

  1. Основним компонентом всіх різновидів шоколаду є какао-боби . Білковий продукт – сильний алерген, що викликає десенсибилизацию клітин людини. З’ясовано, що до тяжких алергічних проявів призводить не сам плід какао-дерева, а комахи, що живуть на поверхні плодів. Потрапляючи в готовий продукт, паразити стають винуватцями алергії.
  2. Хітин є складовим панцира комах. Не дивлячись на всі старання, повністю видалити паразитів не вдається. Частинки хітинового панцира потрапляють в шоколад. Саме хітин є найсильнішим алергічних подразником.
  3. Натуральний шоколад з великим вмістом масло какао коштує досить дорого. Виробники дешевого шоколаду замінюють головний інгредієнт на пальмове , кокосове або масло арахісу . Дешеві замінники набагато частіше викликають алергію, ніж какао компонент.
  4. Жоден шоколадний продукт не обходиться без сухого молока . Лактозна алергія – один з часто зустрічаються видів десенсибилизирующих станів, здатних викликати важку реакцію.
  5. Для поліпшення смаку кондитери додають в шоколад горіхи , найчастіше арахіс. Горіхи – загальновідомий алерген, що викликає гіперчутливість клітин людини.
  6. Компоненти соєвого лецитину шоколаду небезпечні в дитячому віці до 3 років, дорослий організм рідко піддається роздратуванню соєвим білком.
  7. Нікель – алергенний метал, в великих кількостях входить до складу шоколадного продукту. Для відповідної реакції організму достатньо кількох міліграмів, здатних викликати незворотні наслідки для людини.

Симптоми шоколадної алергії

Алергія на шоколад відноситься до розряду харчових. Алерген, потрапляючи в організм людини, вже протягом години поширюється по організму людини, захоплюючи все клітини. Відповідна реакція на подразнення проявляється в продукуванні гістаміну, який надає отруйну дію.

Ступінь прояви алергічної реакції залежить від індивідуальної непереносимості будь-якого компонента. У деяких хворих це може бути гіперемія і легка висип, а у інших анафілактичний шок, здатний привести до летального результату.

Які найбільш часті симптоми алергії на шоколад?

  1. Кропив’янка має вигляд почервонілих ділянок шкіри, вкритих дрібної висипом. Кожен окремий сегмент висипання має маленьку порожнину, заповнену каламутній рідиною, викликаючи свербіж. Локалізація кропив’янки – шкірні покриви верхніх і нижніх кінцівок, а також область живота і спини. При регулярному вживанні шоколаду алергікам, ступінь тяжкості стану зростає.
  2. Мокнучі екзема розвивається при систематичному надходженні десенсибилизирующих речовин в кров людини. На шкірі утворюються ділянки з великими зудять елементами висипу, які можуть зливатися в одну велику пляму з утворенням ексудату. Екзема може ускладнитися гнійно-запальними патологіями при неправильному догляді або поганої гігієни.
  3. У деяких випадках може початися риніт або сухий кашель алергічної природи.
  4. Шлунково-кишковий тракт може відреагувати роздратуванням і збоєм в роботі. Часті прояви – діарея, метеоризм, іноді блювота .
  5. З обережністю треба ставитися до шоколадного ласощів людям з бронхіальною астмою. Кофеїн, що міститься в шоколаді здатний викликати напад кашлю тривалого характеру.
  6. Більш важкою формою алергії є набряк Квінке . Виявляється раптовим появою набряку носа, верхньої або нижньої губи, очі. Набряк є тривожним симптомом, здатним привести до важких станів.
  7. Анафілактичний шок – важке алергічне стан, що вимагає негайної медичної допомоги. Будь-яке зволікання може коштувати людині життя. Ускладненням шоку може бути набряк легенів або головного мозку.

Особливості прояви алергії в дитячому віці

Алергія на шоколад у дітей характеризується більш бурхливою течією, ніж у дорослих. Недосконалість імунної системи змушує організм дитини виробляти велику кількість гістаміну.

У дітей розрізняють 2 види реакції:

  • псевдоаллергия;
  • істинна алергія.

Справжня алергія характеризується гіперчутливістю до компонентів шоколаду, для появи тривожних симптомів досить маленького шматочка шоколаду. Виразність прояви вивільнення великої кількості гістаміну в крові не залежить від кількості з’їденого продукту. Причиною появи частіше служить генетична схильність.

Псевдоаллергия виникає при надлишку споживаного алергену, чим більше в організм надійде шоколаду, тим сильніше проявиться симптоматика. Таке явище обумовлено тим, що шоколадний продукт є гістамінлібератором, що збільшує кількість гістаміну в крові.

Щоб з’ясувати етіологію патології, алерголог призначає дослідження крові на вміст імуноглобулінів Е і скаріфікаціонние шкірні проби. Позитивний результат в обох випадках підтверджує наявність істинної алергії у хворого.

  • у дітей у віці дл 5 років симптоматика більш інтенсивна, ніж у дорослих. Шкірний висип з вираженою алергією покриває великі ділянки тіла, викликаючи інтенсивний свербіж шкіри, що посилюється в нічний час;
  • локалізація висипань: щоки, сідниці, внутрішня поверхня нижніх кінцівок. Улюблене місце локалізації екземи – шкірні складки в підколінної області або ліктьові згини;
  • травна система реагує здуттям кишечника і рясним смердючим рідким стільцем.

У міру дорослішання у дитини проходить алергічна реакція на шоколад. У рідкісних випадках, при істинної алергії зберігається ймовірність подразнення організму. Повне виключення шоколадних продуктів допоможе уникнути розвитку патології.

Лікування медикаментозним способом

Терапевтичні заходи по усуненню десенсибилизирующего стану повинні призначатися кваліфікованим лікарем. Лікування носить комплексний підхід:

  • антигістамінні препарати (супрастин, тавегіл, цитрин і ін.) – кошти для симптоматичного лікування: усувають свербіж, прибирають шкірні прояви, алергічний риніт і кашель. Використовуються в формі таблеток для перорального застосування та мазі для місцевого усунення симптоматики;
  • мазі на гормональній основі (гідрокортизону і ін.) для зовнішнього застосування, протиалергічні спреї в ніс;
  • ентеросорбенти, які очищають кров від десенсибилизирующих речовин, що отруюють організм токсичну дію (полісорб, ентеросгель, активоване вугілля);
  • вживання в їжу потенційних алергенів: яйця, цукор, цитрусові, шоколад і ін. провокує патологічний стан. Дієтичне харчування з виключенням продуктів, що викликають алергічну реакцію, допоможе запобігти критичний стан.

Народні способи лікування

Рецепти народної медицини ефективні, як додаткова терапія. Перед застосуванням того чи іншого рецепту потрібно після консультації лікуючого лікаря. Лікарські трави у деяких людей можуть стати додатковим джерелом алергії.

  1. Настої і відвари ромашки, деревію, шавлії, м’яти використовуються для примочок. Заспокійливі і протизапальні властивості знімають свербіж і зменшують гіперемію шкіри.
  2. Трави, що володіють сечогінною дією, виводять токсини, знімаючи симптоми інтоксикації. До таких травам відносяться брусниця, хвощ. Обов’язковою умовою буде дотримання питного режиму для профілактики зневоднення.
  3. Для нормалізації функціональності імунної системи сприятливий вплив робить шипшина, ехінацея. Природні іммунностімулятори прекрасно відновлюють організм, підвищують опірність організму до хвороб.

профілактика

Алергія на шоколад проявляється в будь-якому віці. Уберегти себе від зайвих потрясінь допоможуть нехитрі правила профілактики:

  • правильний раціон харчування з обмеженим вмістом можливих алергенів;
  • зміцнення імунітету з допомогою лікарських препаратів або лікарських трав;
  • загартовування, прогулянки на свіжому повітрі;
  • дітям до 5 років не рекомендується вживати шоколад;
  • при появі перших симптомів хвороби, необхідно звернутися до лікаря для встановлення причини алергії і призначення правильного лікування.

висновок

Поява алергічних проявів при вживанні шоколаду вимагає перегляду харчування і способу життя. Якщо неприємні симптоми виникають при переїданні шоколадної продукції, достатньо зменшити кількість солодощів для нормалізації організму.

Якщо алергія істинна, шоколад не можна вживати навіть в малих кількостях. Наростання концентрації гістаміну в крові може привести до розвитку анафілактичного шоку. З цього випливає висновок, що не потрібно захоплюватися надмірним вживанням шоколаду, невеликі порції додадуть здоров’я і позитивних емоцій.

Алергія на шоколад у дорослих і дітей

Хто з нас не любить шоколадну продукцію? Заряджають батончики «Сникерса», повітряне пишність плитки білого або терпка гірчинка темного. Ну як тут встояти перед спокусою? Але на шляху до цього чудового частування багатьох з нас очікує неприємна засада – алергія на шоколад.

Дане захворювання може проявитися практично у кожної людини. Інша справа, що критична аллергенная доза – річ строго індивідуальна. Хтось з’їсть кілограм в один присід і відбудеться лише нетравленням шлунка. А хтось покриється висипом при одній думці про омріяний батончике. І, якщо ви ставитеся до другої категорії – читайте уважно. Адже зараз ми розповімо вам про основи боротьби з вашим недугою.

причини хвороби

Шоколадну продукцію вважають вкрай алергенної. І що найсмішніше какао-порошок, який є одним з головних інгредієнтів шоколаду, досить-таки гіпоалергенний. Основна вина за алергічну реакцію лежить на наступних компонентах:

  • Пальмова і арахісові масла. Багато виробників економлять на какао-маслі, додаючи замість нього дешевші аналоги, які є досить сильними алергенами;
  • Сухе молоко. Ще один «популярний» алерген. Саме непереносимість лактози відповідальна за більшість випадків алергії на шоколад у дітей;
  • Соя. Точніше – соєвий лецитин (він же E322). Цінний антиоксидант, необхідний нашому організму. Але широке застосування генних модифікацій в сої, може викликати відторгнення чужорідних білків. Іншими словами – алергічну реакцію;
  • Горіхи і сухофрукти. Тут навіть пояснювати нічого не треба. Якщо у вас алергія на мигдаль або арахіс – про шоколад з начинкою краще забути;
  • Хітин. Ще одне високоалергенні речовина. Він входить до складу панцирів жуків, які харчуються какао-бобами. І, не дивлячись на всі хитрощі виробників, повністю очистити від нього сировину – практично неможливо.
  • Барвники, консерванти та інша харчова хімія. Невід’ємний і вельми алергенний атрибут будь-якого кондитерського виробу.

Як ви бачите, збудників алергії у шоколадних ласощів чимало. На щастя, більшість з них має досить високий поріг алергенність, що дає можливість насолоджуватися улюбленим десертом, хоч і в помірних дозах.

симптоми

Через велику кількість потенційних алергенів симптоми алергії на шоколад досить різноманітні. Як правило, алергічні ознаки проявляються вже в перші години після вживання. Але деякі алергени викликають у відповідь реакцію тільки при частому і регулярному споживанні.

В цілому список симптомів вигладить наступним чином:

  • Випадання червоної висипки. У дорослих вона найчастіше проявляється на руках і ногах. У дітей – на обличчі та тулубі;
  • Сухість і лущення шкіри. Хоча в ряді випадків спостерігається протилежна картина – підвищене потовиділення;
  • Нежить і виділення гнійної секреції з очей;
  • Болі в шлунку і кишечнику, метеоризм, пронос. Як правило, виникають через непереносимості лактози;
  • У важких випадках, наприклад, при алергії на горіхи, можливий набряк Квінке.

До менш явним симптомів відносять знижений тиск, слабкість, сонливість. Але, як ми вже говорили, реакція на шоколадні алергени – річ вкрай індивідуальна.

Найчастіше симптоми проявляються у дітей у віці до 7 років. Причина тому – несформована травна система. Тому лікарі не рекомендують давати шоколад маленьким дітям.

У групи ризику по алергії на шоколад також входять:

  • Хворі алергічною астмою;
  • Люди із захворюваннями печінки і шлунково-кишкового тракту (гастрит, гепатит, холецистит), а також авітамінозом;
  • Жінки в період вагітності або грудного вигодовування;
  • Особи, які перенесли важкі захворювання, в період відновлення, а також недавно прищепити.

Діагностика і лікування

Якщо алергічна реакція на шоколадну продукцію починає проявлятися дуже яскраво, необхідно звернутися за медичною допомогою. Це робиться не тільки заради позбавлення від симптомів, але також з метою виключення ймовірності більш важких захворювань. Тому, крім алерголога, вам слід відвідати і гастроентеролога.

Діагностика захворювання включає в себе тести на визначення конкретного алергену. Як ви розумієте, список потенційних збудників досить великий. І багато хто з них зустрічаються не тільки в шоколадної продукції.

Саме лікування алергії на шоколад містить у собі 3 основні елементи:

  1. Використання противоалергенні препаратів. Якщо симптоми обмежені алергічним дерматитом, то достатньо лише антигістамінних мазей. У більш важких випадках призначають ліки більш широкого спектру дій;
  2. Очищення шлунково-кишкового тракту від алергенів. Для цього застосовуються препарати-сорбенти. Найвідоміший з них – активоване вугілля. Втім, можна використовувати і більш сучасні засоби вибіркової дії;
  3. Дієта. З огляду на строго індивідуальних потреб кожного організму, дієтичний раціон повинен формуватися фахівцем. Радикальні методи, такі як лікувальне голодування, можна застосовувати лише після консультації з лікарем.

Як ви вже зрозуміли, дане лікування націлене лише на порятунок пацієнта від симптомів захворювання. Щоб повністю вилікуватися від цієї недуги, необхідні більш радикальні методи у вигляді аллергенспеціфічних імунотерапії (Асіта). Подібне лікування досить тривале і дороге, тому рекомендуємо залишити його на крайній випадок.

Особливості лікування та профілактики у дітей

Особливу увагу необхідно приділяти випадкам алергії на шоколад у дітей. Їх розвивається імунна система не здатна адекватно відреагувати на алергени, які викликають більш гостру реакцію. До того ж, неправильне лікування дитини може привести до дуже плачевних наслідків. Тому при перших же симптомах дитячої алергії слід звернутися в поліклініку.

При лікуванні дітей від алергії слід пам’ятати, що більшість антигістамінних препаратів розраховане в першу чергу на дорослих. Тому перед їх застосуванням необхідно проконсультуватися у лікаря-педіатра і строго слідувати призначеним дозувань.

Лікування народними засобами

Більшість народних препаратів націлені на боротьбу з висипом. До них відносяться різні припарки і компреси на основі кропиви, шавлії або череди. Крім того, хворим рекомендується додавати в ванну 2-3 столових ложки хвойного екстракту і 25-30 мл настоянки кореня валеріани.

Ще одним засобом для усунення шкірних симптомів алергії на шоколад є товчена яєчна шкаралупа. Її розбавляють невеликою кількістю лимонного соку і приймають по чверті чайної ложки в день, перед їжею.

Після застосування ліків-сорбентів необхідно відновити порушену мікрофлору кишечника. Якщо ви не хочете приймати препарати з лактобактеріями, хорошим виходом може стати вживання кефіру, кислого молока, а також огіркового або яблучного соків.

Алергія на шоколад – хвороба вкрай неприємна. Але, на відміну від алергії на пил або пилок, уникнути контакту з алергеном тут набагато простіше. Звичайно, багато видів звичних ласощів для вас виявляться під забороною. Але погляньте на це з іншого боку. У вас з’явиться стимул відкривати нові страви. А вони можуть виявитися набагато смачніше простий плитки молочного.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *