Як проявляється алергія на горіхи у дитини

Зміст Показати

Горіхи відносяться до числа високоаллергенних продуктів. Негативна реакція організму на них проявляється у вигляді яскраво вираженої симптоматики, яка здатна створити загрозу для життя.

У більшості випадків такий вид алергії не піддається лікуванню. Пацієнту протягом усього життя доводиться приймати спеціальні препарати для профілактики її загострення і виключати з раціону харчування продукти з вмістом горіхів.

Симптоми алергії на горіхи можуть проявитися у дитини раннього віку . Прогнози патології залежать від своєчасності вжитих заходів терапії.

Як проявляється алергія на молоко у дітей? Дізнайтеся про це з нашої статті.

Загальні відомості

Алергічна реакція на горіхи у дитини провокується містяться в ядрах білком .

Для людського організму при наявності певних відхилень з боку імунітету, він є сильним алергеном і сприймається, як чужорідну речовину.

Захворювання може передаватися у спадок або виникати через особливого будови системи травлення дитини.

Шлунково-кишковий тракт не здатний перетравлювати білок, що міститься в горіхах, і провокує неспецифічну реакцію всього організму.

Схильність до алергії такого типу зберігається протягом усього життя .

Які горіхи можуть викликати реакцію?

До складу горіхів входить глікозид амигдалина. Дана речовина надає ядрам характерний смак і аромат. У поєднанні з емульсин, який також міститься в горіхах, воно починає розпадатися і перетворюється на отруту. У процесі даної реакції починає виділятися ціаністий водень .

При наявності схильності до алергічної реакції дані компоненти провокують негативну реакцію організму з боку імунної системи.

Імунітет починає розпізнавати білки як чужорідних тіл. Наслідком такої реакції стає поява відповідної симптоматики алергії.

перехресна форма

Перехресна форма алергії є реакцією організму на білки, які схожі за своїм складом на речовини, що містяться в горіхах.

Симптоматика такого стану в незначній мірі відрізняється від основного захворювання.

Список продуктів, які можуть спровокувати перехресну реакцію треба знати обов’язково. При наявності алергії на горіхи, вони знаходяться під суворою забороною для дитини.

Спровокувати перехресну алергію можуть такі продукти:

  • кунжут;
  • мак;
  • ківі;
  • манго;
  • абрикоси;
  • сливи;
  • шипшина;
  • айва;
  • сочевиця;
  • соя;
  • горох;
  • боби.

Якщо у дитини виявлено алергія на горіхи, то в період цвітіння деяких дерев необхідно дотримуватися додаткових заходів обережності.

У пилку вільхи або берези містяться речовини, які за своїм складом схожі з білком, присутнім в основному алергену. Попадання пилку в органи дихання або на шкірні покриви дитини викличе сильну симптоматику алергії.

До складу яких продуктів можуть входити?

Білки, що містяться в горіхах, не змінюють свою структуру при тепловій обробці . Якщо у дитини виявлено схильність до алергії, то в меню повинні бути відсутніми не тільки ядра в чистому вигляді, але і продукти на їх основі.

Горіхи можуть входити до складу солодощів, хлібобулочної продукції, десертів та ін.

Горіхове масло також провокує негативну реакцію організму. Якщо в складі продукту міститься такий компонент, то дитині вживати його заборонено.

Приклади продуктів з вмістом горіхів і горіхового масла:

  • східні солодощі;
  • приправи і спеції;
  • соуси;
  • деякі види сирів;
  • марципан;
  • випічка;
  • злакові сніданки;
  • маргарин;
  • деякі види морозива;
  • кондитерські вироби.

до змісту ↑

Як впливають на грудне молоко?

Алергія на горіхи у грудничка – фото:

Горіхи дозволені до вживання дітям з трирічного віку . У малюків до двох років такий продукт може викликати порушення працездатності системи травлення і спровокувати алергічну реакцію.

Через таку особливість категорично забороняється вживати в їжу горіхи годуючим мамам. Речовини, що містяться в ядрах, потраплять через молоко в організм дитини.

Якщо у малюка є схильність до алергії на горіхи, то симптоматика проявиться протягом короткого проміжку часу.

Симптоми і ознаки

Симптоматика алергії на горіхи завжди яскраво виражена. Негативна реакція організму виникає навіть при найменшому присутності частинок горіхів в їжі . Перші ознаки алергії проявляються у вигляді шкірної реакції.

Додатково приєднуються відхилення в роботі серцево-судинної і дихальної системи. Якщо вживання горіхів спровокувало анафілактичний шок, то виникає ризик зупинки серця дитини.

Алергія на горіхи супроводжується наступною симптоматикою :

  1. Почервоніння і набряк шкірних покривів.
  2. Висипання на шкірі, що супроводжуються сверблячкою.
  3. Відчуття сверблячки в порожнині рота і навколо губ.
  4. Набряк язика, що супроводжується больовими відчуттями.
  5. Діарея у поєднанні з блювотою або нудотою.
  6. Больові відчуття в животі.
  7. Набряк Квінке.
  8. Падіння артеріального тиску.
  9. Чхання в поєднанні з нежиттю і кашлем.
  10. Закладеність носа і утруднення дихання.
  11. Напади кашлю в нічний час доби.

У немовлят симптоматика алергії на горіхи відрізняється в незначній мірі.

Ключову роль відіграють індивідуальні особливості організму дитини. Якщо імунітет сильний, то негативна реакція може обмежитися відхиленнями в системі травлення.

При отриманні великої порції білка з грудним молоком алергія з’являється практично миттєво. На шкірі виникають характерні висипання, які можуть супроводжуватися порушенням дихальної системи і набряком.

Ускладнення і наслідки

Самим небезпечним станом, що можуть спровокувати горіхи, при наявності у дитини алергії на них, вважається анафілактичний шок. При відсутності своєчасної медичної допомоги створюється загроза життю і ризик летального результату малюка.

Якщо дитина протягом тривалого часу регулярно вживає їжу, з незначним вмістом горіхів, то можуть виникнути серйозні проблеми з травною системою. Напади гастриту, панкреатиту або ентероколіту виникають раптово.

У більшості випадків спровокувати розвиток таких захворювань можуть найдрібніші частинки горіхів в продуктах.

Інші наслідки алергії і неправильного її лікування:

  • розвиток екземи різних типів;
  • поява схильності до герпесу;
  • загострення хронічних захворювань.

до змісту ↑

Діагностика та аналізи

Найвірогіднішим способом діагностики алергії на горіхи вважається провокаційний тест .

Завдяки цій процедурі можна безпомилково виявити алерген.

Додатково дитині можуть бути призначені інші аналізи для визначення загального стану його здоров’я. Загальне дослідження складу крові проводиться в обов’язковому порядку.

Додаткові процедури :

  • імуноферментний аналіз;
  • визначення рівня імуноглобуліну Е;
  • радіоаллергопробний тест.

до змісту ↑

лікування

Терапія алергії на горіхи включає в себе не тільки усунення наявної симптоматики , але і профілактичні заходи щодо запобігання їх рецидивів.

Головною складовою частиною лікування буде дотримання спеціальної дієти.

З раціону харчування дитини повинні бути повністю виключені горіхи, а також продукти, виготовлені з додаванням компонентів на їх основі.

препарати

Список медикаментів при лікуванні алергії на горіхи складається лікарем. Важливу роль відіграє вік дитини, інтенсивність симптоматики і індивідуальні особливості організму маленького пацієнта.

Самостійно використовувати протиалергічні засоби не рекомендується . Помилку в підборі лікарських засобів можуть погіршити ситуацію і спровокувати ускладнення наявної у дитини симптоматики.

Приклади медикаментів , які використовуються при алергії на горіхи:

  • антигістамінні засоби (супрастин, Кетотифен, Лоратадин);
  • препарати групи глюкокортикоїдів (преднізолон, дексаметазон);
  • назальні краплі з судинозвужувальну ефектом (ксиліт, Називин);
  • засоби для купірування анафілактичного шоку (Епінефрин).

до змісту ↑

додаткові заходи

Негативна реакція організму дитини на горіхи виникає з боку травної системи організму. Доповненням до основної терапії є прийом препаратів, що поліпшують стан шлунково-кишкового тракту і мікрофлори кишечника.

Такі медикаменти треба приймати не тільки в період загострення алергії, а й як її профілактики.

Приклади препаратів :

  1. Засоби для відновлення мікрофлори кишечника (Біфідумбактерин, Лактобактерин, Лінекс).
  2. Медикаменти, що витісняють патогенну мікрофлору (Интетрикс).
  3. Препарати для нормалізації процесу травлення (Мотилиум).
  4. Ферментні лікарські засоби (Мезим, Панкреатин).

до змісту ↑

профілактика

Запобігти алергії на горіхи у дитини практично неможливо , якщо у кого-то з родичів виявлено таке захворювання.

Якщо патологія стала вродженою, то позбутися від неї не вийде.

При наявності найменшого прояву негативної реакції дитячого організму на горіхи, їх необхідно повністю виключити з раціону харчування. Знизити ризик придбаної алергії можуть спеціальні рекомендації.

Заходи профілактики включають в себе наступні правила:

  1. Під час вагітності кількість горіхів і продуктів на їх основі в раціоні треба обмежити.
  2. Виняток вживання горіхів при грудному вигодовуванні.
  3. У раціон харчування дитини горіхи треба вводити з трьох років мінімальними порціями.

Алергія на горіхи на увазі ретельний контроль раціону харчування дитини. Склад всіх продуктів з дитячого меню треба уважно вивчати.

Спровокувати негативну реакцію організму можуть навіть мінімальні порції горіхів або компонентів на їх основі. При виникненні симптомів алергії необхідно в найкоротші терміни надати дитині медичну допомогу.

Про алергії на горіхи ви можете дізнатися з цього відео:

Переконливо просимо не займатися самолікуванням. Запишіться до лікаря!

Алергія на горіхи у дітей

Серед різноманітних продуктів харчування горіхи вважаються ласощами. Їх із задоволенням їдять дорослі і діти. Вони є цінним джерелом рослинних протеїнів, вітамінів, мінералів, які так потрібні дитячому організму, що росте. Але мами повинні пам’ятати, що цей продукт потрібно давати дитині з обережністю. На жаль, може виникнути алергія на горіхи у дітей, деякі види, в тому числі арахіс, хоча і боб, можуть викликати неприємну реакцію. Гіперчутливість у дитини може проявитися до певного горіху або відразу до всіх.

Які причини можуть привести до алергії на горіхи у дитини

Частою причиною алергії на горіхи, може стати їх вживання у великих кількостях. Дитина повинна отримувати горіхи за нормою, а не є скільки хочеться. Але бувають випадки, коли досить з’їсти навіть один маленький горішок, як проявиться алергічна реакція. Особливо їй схильні діти. Якщо в дошкільному віці у дитини гіперчутливість до продукту, то навіть коли він стане дорослим, вона у нього збережеться. Алергія виникає через те, що горіхи дуже багаті за своїм змістом різними видами білка. Найбільш алергенними вважаються: фісташки, мигдаль, кеш’ю та арахіс. Ризик розвитку зростає, якщо ці горіхи піддати термічній обробці, додати до них цукор або сіль.

За якими симптомами можна розпізнати алергію на горіхи у дітей

У всіх дітей алергія може проявлятися по-різному. У одних вона проходить в більш легкій формі, у інших можуть бути різні ускладнення. Реакція частіше виникає майже відразу, після того, як горіхи потраплять в шлунково-кишковий тракт. А у кого-то через тривалий час.

Зовнішніми проявами гіперчутливості у дітей є:

  • почервоніння шкірних покривів;
  • утворення пухирів, наповнених рідиною;
  • шкірний свербіж;
  • набряк обличчя і ротової порожнини;
  • блювота;
  • діарея.

Найнебезпечнішим для життя дитини, вважається анафілактичний шок. При важкому стані дитини, в першу чергу необхідно викликати швидку допомогу або дільничного лікаря.

Для діагностики алергічної реакції застосовуються різні шкірні проби. За складом в крові імуноглобулінів, можна точно встановити алергени і почати правильне лікування.

Лікування алергії на горіхи у дитини

На жаль, повністю вилікувати дитину не можна, у нього завжди буде проявлятися реакція на цей вид горіхів. Але, усунути симптоми можливо, якщо у дитини не буде контакту з цим продуктом. Тому при з’ясуванні алергену, дитина ніколи не повинен його більше вживати. Треба пам’ятати, що горіхи входять до складу багатьох продуктів харчування. До них відносяться хлібобулочні і кондитерські вироби, соуси, морозиво. При покупці, бажано ознайомлюватися зі складом продуктів харчування.

Зазвичай серед лікарських засобів, призначаються антигістамінні препарати трьох поколінь.

Ліки 1 покоління, швидко знімають запальний процес і добре виводяться дитячим організмом. Найпопулярнішими вважаються:

  • супрастин,
  • тавегіл,
  • Діазолін.

Їх призначають при гострих проявах алергії, але вони мають ряд побічних ефектів.

Препарати 2 покоління діють протягом доби. дітям призначають

  • фенистил
  • Цитрин.

При хронічних алергіях, найбільш ефективними вважаються препарати 3 покоління:

  • гісманал
  • Терф.

Вони довго знаходяться в організмі дитини, тим самим захищають його від алергенів, без побічних ефектів. При висипаннях на шкірі, її змащують спеціальними мазями та кремами.

Необхідно зробити висновок, що дітям потрібно дуже обережно давати горіхи, спостерігати за реакцією, після з’їденого продукту. При необхідності вчасно звертатися до лікаря, щоб не було важких наслідків.

Основні причини і симптоми алергії на горіхи

Алергія – поширене захворювання. Перші згадки про симптоми датовані ще V століттям до нашої ери. Сьогодні, за деякими даними, тим чи іншим видом алергії страждає 40% населення планети. З них 20% схильне харчової реакції. З цієї причини щорічно фіксується 30000 звернень до швидкої допомоги. У 2% випадків алергію викликає вживання в їжу горіхів.

Алергія на горіхи вважається фахівцями найбільш «стійкою». Діагностується в ранньому дитинстві і є присутнім протягом всього життя. Займає лідируючі позиції за кількістю смертей.

Чому виникає алергія

Горіхи – високоживильний, багатий корисними мікроелементами продукт, на більш ніж 50% складається з жирів. Крім того, вони насичені білком – потужним алергеном. Це обумовлено сенсибілізацією організму до молекул протеїну.

Одним з найбільш алергенних горіхів є кешью. Проводилися дослідження на предмет виявлення ступеня тяжкості алергії на цей вид горіха. За спостереженнями, у 10 з 140 дітей зазначалося прискорене серцебиття, напади задухи і різке зниження тиску.

Для дитячого організму кешью часто буває дуже небезпечний! При обсмажуванні виділяються особливі речовини, які можуть викликати патологічну реакцію.

Кедрові – одні з найдорожчих. Хоча називаються так тільки формально, так як це насіння кедра.

Алергія на кедрові горіхи може бути спровокована їх окисленням під впливом повітря або в результаті обробки консервантами для більш тривалого зберігання. Так само як і алергія на волоський горіх, мигдаль або фундук.

Прояв алергічної реакції може бути обумовлено низкою факторів:

  • Несприятлива екологічна обстановка. У переважній більшості випадків мешканці великих міст схильні до алергії.
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту і жовчовивідної системи.
  • Низький рівень імунітету.
  • Спадковість. Якщо в сім’ї один з батьків алергік, то велика ймовірність розвитку захворювання у спадкоємців.
  • У дитини поява харчової чутливості може бути викликано внутрішньоутробним кисневим голодуванням.

У 75% випадках непереносимості горіхів алергеном виступає арахіс , хоча належить до сімейства бобових.

перехресна алергія

Це патологічна імунна реакція організму, обумовлена ​​наявністю схожих наборів амінокислот в складі алергенів. Ще кілька десятків років тому такого поняття не існувало зовсім. Зараз ми знаємо про цього різновиду завдяки розвитку молекулярної біології.

Якщо у людини проявилася алергія на мигдаль, то перехресну реакцію може дати зливу, айва, абрикос або шипшина. Це обумовлено приналежністю рослин сімейства розовоцветних. Алергія на фундук і волоські горіхи може виникнути в тому випадку, якщо людина чутливий до пилку ліщини, берези або вільхи.

При непереносимості манго з великою ймовірністю виникне алергія на кешью і фісташки, так як всі вони з сімейства сумахових. Уникати вживання бобових доведеться людям, що страждають непереносимістю арахісу.

При використанні в їжу навіть невеликої кількості горіхів спільно з алкоголем може бути алергічна реакція. Сам по собі спирт не є алергеном, але багаторазово підсилює неприємні прояви.

Основні ознаки патології

Симптоми алергії на горіхи не відрізняються від проявів будь-який інший харчовий форми. Можуть проявлятися в наступних формах:

  • Набряки слизових оболонок порожнини носоглотки, що супроводжуються ринітом, чханням, закладеністю носа.
  • Сльозотеча.
  • Кашель.
  • Свербіж та почервоніння шкірних покривів.
  • Нудота блювота.
  • Зміна стільця.
  • Здуття і газоутворення.
  • Озноб.
  • Набряк Квінке.

У дитини симптоматика проявляється негайно. У дорослої людини може носити затяжний характер і з’явитися через деякий час.

Щоб уникнути анафілактичного шоку необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.

Якщо проявилася алергія на горіхи у дитини, особливо на кілька видів, то вона буде переслідувати його все життя.

Ознаки анафілактичного шоку

Фахівцями виділяється кілька ознак патологічного стану, спричиненого алергеном. Їх необхідно знати не тільки медикам, хворим, а й людям, в чиєму оточенні є алергіки.

  • Сильне зниження артеріального тиску.
  • Болі в області серця, можлива тахікардія.
  • Набряк верхніх дихальних шляхів. Гіпертензія на тлі гострої дихальної недостатності, бронхіальний спазм. Можливий набряк Квінке.
  • Шуми у вухах, раптова сильний головний біль.
  • Психоемоційна нестабільність, порушення мови, судоми.
  • Загальні симптоми алергії (шкірні патології, сльозотеча, кашель, різі в області живота).

На тлі порушення постачання мозку кров’ю і киснем здатний трапитися набряк.

Перші ознаки шоку часто протікають приховано, але розвивається це патологічний стан з блискавичною швидкістю. Період виходу з шоку може тривати кілька днів. Якщо вчасно не лікувати напад, то можливість смертельного результату велика.

Перша допомога

При підозрі на шоковий стан, викликаний сильною алергічною реакцією на горіхи, хворого укладають на рівну поверхню, голову повертають набік, щоб уникнути аспірації блювотними масами. Надають доступ свіжого повітря. Промацують пульс і при необхідності проводять непрямий масаж серця і штучне дихання.

При перших ознаках анафілактичного шоку важливо негайно викликати бригаду швидкої медичної допомоги або самостійно доставити потерпілого до лікарні.

діагностика захворювання

Для виявлення алергену, що викликав стан, в медичних установах проводиться ряд заходів:

  • При спілкуванні з лікарем з’ясовується частота і час прояву симптомів.
  • Оглядаються шкірні покриви і слизові оболонки носової і ротової порожнини.
  • Пальпируется область живота і м’язові тканини.
  • Проводиться аускультація органів дихання.
  • Проводиться забір крові, калу і сечі для загального аналізу.
  • Беруть шкірні проби.

Лікарем призначається необхідне лікування згідно з проведеним опитуванням і результатами обстеження.

терапія захворювання

Лікування алергії полягає, перш за все, в повному виключенні з раціону хворого горіхів і продуктів, що сприяють перехресної непереносимості, а також в комплексному підході до полегшення симптоматики. Сюди відносять:

  1. Необхідність застосування препаратів антигістамінного дії, що забезпечить блокаду рецепторів гістаміну.
  2. Спеціальні креми та мазі, що усувають ураження шкірних покривів.
  3. Застосування абсорбентів, що сприяють очищенню організму і виведенню шкідливих речовин.

Для усунення всіх симптомів необхідно строго дотримуватися призначення і рекомендації лікаря.

профілактика

Алергія – захворювання практично невиліковне. Загострюється в зимовий час, а влітку настає ремісія. Якщо у людини виявлено харчова алергія на горіхи, то в профілактичних цілях потрібно повністю виключити зі свого раціону речовини, що викликають непереносимість.

Спровокувати алергічну реакцію може дотик, рукостискання або поцілунок з людиною, який недавно їв горіхи або просто тримав їх у руках.

Це дуже поширений продукт в кулінарії. Їх вживають не тільки в чистому вигляді, але і додають в кондитерські вироби, салати, гарячі страви. Вони є основними інгредієнтами соусів і десертів. Фісташкове, арахісове, масло з волоських горіхів і фундука широко використовується в кулінарії. Воно надає неповторний смак і аромат страв. Масло з кедрових горішків вважається делікатесом, а мигдальне масло використовують в косметології.

Необхідно уважно читати склад продуктів, вказаний на упаковці, для того, щоб випадково не пропустити інгредієнти, здатні спровокувати алергічну реакцію.

Важливо враховувати, що при термічній обробці білок, що викликає захворювання, не руйнується. Це означає, що навіть найменші частинки горіхів, а також масло, приготоване з них, легко спровокують напад.

Необхідно уникати таких продуктів харчування:

  • Будь-які види горіхів.
  • Рослинна олія, виготовлене з них, в тому числі арахісове.
  • Соуси.
  • Морозиво.
  • Кондитерські вироби.
  • Алкоголь.
  • Мюслі, нуга.

Протягом життя уникнути контакту з алергеном неможливо. Рано чи пізно доведеться зіткнутися з збудником непереносимості. Щоб уникнути важких наслідків, необхідно при собі мати препарати антигістамінного дії.

Як проявляється алергія на горіхи у дитини

Привіт, шановні читачі. У статті сьогодні поговоримо про те, чому у дітей може виникнути алергія на горіхи, яку медики усього світу вважають найнебезпечнішою з усіх видів алергії.

Також розбираємося в методах діагностики та лікування, які буде застосовувати фахівець, щоб зняти алергічну симптоматику у малюка.

  1. Дитяча алергія на горіхи
  2. симптоматика
  3. Діагностування захворювання і лікувальні методики
  4. важливо запам’ятати

Дитяча алергія на горіхи

Лікарі відносять алергічні реакції на горіхи до найнебезпечнішим, оскільки дана алергія дає найбільшу кількість смертей внаслідок розвитку анафілактичних реакцій.

Негативні прояви у дитини можуть виникати після вживання будь-якого виду горіхів, причому від самих мінімальних кількостей продукту.

Подразником виступає білок протеїн, який знаходиться в складі всіх без винятку горіхів. Волоські горіхи, арахіс (хоча насправді він відноситься до бобових, але схожий на горіхи за хімічним складом і смаком), а також лісові горіхи (фундук) віднесені фахівцями до самим алергенним.

Наприклад, виробники зобов’язані вказувати наявність фундука в складі продукту саме через високий ступінь алергенність цього горіха. А ось на кедрові горішки алергічна реакція зустрічається дуже рідко. Не часто спостерігається і алергія на мигдаль.

Відомі і перехресні реакції. Якщо для дитини алергеном є пилок ліщини або берези, у нього, як правило, розвивається алергія на горіх фундук (сам фундук належить до сімейства березових).

При негативній реакції на мигдаль алергенами для дітей будуть шипшина, слива, абрикос. При алергії на арахіс може бути перехресна реакція на куряче м’ясо і яйця, горох і сою, сочевицю і квасоля.

При наявності алергії у дитини на кілька видів горіхів захворювання буде досить стійким, з віком алергія навряд чи пройде.

При алергічних реакціях, що виникають на один вид горіха, прогноз може бути сприятливим, звичайно, в тому випадку, якщо лікування розпочато вчасно і виконуються всі розпорядження доктора.

Батькам потрібно з великою обережністю вводити горіхи в раціон дитини, уважно стежити, як дитина реагує на дані продукти.

При першій підозрі слід негайно доставити дитину до фахівця, оскільки, як уже було сказано, алергія на горіхи у дитини досить небезпечна: вона може викликати важкі ускладнення, наприклад, анафілактичний шок.

Грудне вигодовування є хорошою профілактикою і лікуванням алергічних реакцій на горіхи у дітей: що містяться в молоці мами речовини стануть певним захистом для дитини при його зустрічі з алергеном.

симптоматика

Симптоми при непереносимості горіхів виникають або відразу, або через якийсь час. Це залежить від індивідуальних особливостей організму.

Дитина може реагувати на горіхи в чистому вигляді, але реакція може виникнути і на будь-який продукт, що містить горіхи: випічку, цукерки, морозиво і багато іншого.

Отже, алергія на горіхи у дитини: як проявляється це захворювання? До найбільш типових ознак алергічної реакції медики відносять такі:

  • У дітей починається печіння в роті, язик, губи, ясна набрякають, в горлі дере, навколо рота з’являється висип. Така ознака зустрічається частіше за інших, медики називають його оральним алергічних синдромом.
  • Іноді з’являється висип на шкірних покривах, свербіж шкіри, кропив’янка. Можлива поява екземи.
  • Розвивається риніт з нежиттю, набряками носових ходів, виділеннями з носа. Може з’явитися і алергічний кон’юнктивіт.
  • Дитина може з працею дихати, кашляти, можливий розвиток бронхоспазму.
  • Часом спостерігаються нудота, блювота, діарея, болі в животі.
  • Набряк Квінке (про нього в статті) і анафілактичні реакції є найнебезпечнішими. Вони виникають частіше, ніж при алергії на будь-які інші харчові продукти. Швидку допомогу при будь-яких, навіть слабких, проблеми з диханням батьки повинні викликати негайно. Дитині в лікарні знімуть гострі симптоми алергії.

Самолікування при будь-яких симптомах неприпустимо.

Діагностування захворювання і лікувальні методики

Дуже важливо своєчасно діагностувати алергію на горіхи. Фахівець призначить лабораторні дослідження, які допоможуть точно виявити подразник.

Часто у дитини беруть кров на аналіз, щоб відстежити наявність в ній імуноглобуліну Е. Присутність даної речовини говорить про алергію. Після семи років дитині можу бути приписані шкірні тести.

Якщо підтверджена алергія на горіхи у дитини, ніж лікувати хворобу, докладно розповість батькам лікар-алерголог.

В першу чергу, для дитини розписується дієта: в ній не повинні бути присутніми будь-які види горіхів і орехосодержащіх виробів і страв. Також фахівець виключить з дитячого меню ті продукти, на які у дитини може виникати перехресна реакція, пов’язана з конкретним алергеном.

Крім того, на питання батьків: розвинулася алергія на горіхи у дитини, чи можна вживати листя волоського горіха, відомі безліччю своїх корисних якостей, лікар відповість негативно.

Неодмінно призначається медикаментозне лікування:

  • Антигістамінні препарати нового покоління, ефективно блокують гістамін і знімають ознаки алергії на горіхи у дітей. Зиртек може призначатися з місячного віку. Зараз проводиться багато антигістамінів, які можна вживати дітям. Лікар підбере самий щадний і ефективний.
  • Ентеросорбенти, які виведуть подразник з організму. Чудово зарекомендували себе Ентеросгель і Полісорб. Активоване вугілля дітям зазвичай вже не пропонується.
  • Мазі, гелі, креми, які лікують уражену шкіру дитини. Лікарі часто призначають гель Феністил.
  • Назальні спреї при алергічного риніту.
  • Очні краплі при алергічному кон’юнктивіт.

Найкраще вибирати для дітей, які страждають алергією на горіхи, домашню їжу, а не магазинну. Так батьки будуть впевнені в компонентах в складі блюд.

важливо запам’ятати

  1. Алергія на горіхи у дітей відноситься до частим і вельми небезпечних захворювань. Даний вид алергії відомий найбільшою кількістю летальних випадків.
  2. При найменших симптомах алергії дитина потребує консультації фахівця.
  3. Діагностує алергію на горіхи у дітей і лікує хворобу виключно лікар.

До зустрічі в наступній статті!

Алергія на волоські горіхи

  • Сад
  • горіхи
  • Волоський горіх

Волоські горіхи часто використовують в харчуванні, вони є важливим джерелом здорової та корисної їжі, але можуть викликати патологічну реакцію, яка відноситься до однієї з найбільш поширених харчових алергій. Стаття розповість про причини підвищеної чутливості до горіха, симптомах хвороби, про профілактику і методах відновлення здоров’я.

  • Волоські горіхи – алерген чи ні
  • причини алергії
  • перехресна реакція
  • небезпечні симптоми
    • У дітей
    • У дорослих
  • лікування
  • профілактика
  • Алергія під час грудного вигодовування

Волоські горіхи – алерген чи ні

Алергія на горіхи – одна з найпоширеніших харчових реакцій з високим ступенем активності. Поряд з арахісом і молюсками, горіх також є одним з харчових алергенів. Найбільш часто може виявлятися анафілаксія, потенційно небезпечна для життя реакція, яка погіршує дихання, загострює важкі напади бронхіальної астми і може привести організм в небезпечне шоковий стан.

Алергія на волоські горіхи може бути двох типів.

Перший тип вважається первинної харчовою алергією, коли у людини виникає алергія на волоські горіхи в результаті прямого контакту з ними або продуктами, отриманими з них, такими як горіхове масло.

Другий тип алергії на волоський горіх можна вважати вторинною харчовою алергією. У людини з цим типом алергії спочатку проявляється реакція на пилок, а потім на ядра волоського горіха. Це відбувається через процес, званого перехресної реактивністю, коли білок, що міститься в пилку, має схожість з білком, що містяться в ядрах.

причини алергії

Основною причиною алергії на волоський горіх є порушення функціонування і помилкова реакція імунної системи. Вона розцінює речовини горіха як чужорідні і ворожі алергени, що представляють потенційну загрозу для організму, і починає виробляти специфічні антитіла і гістамін, який зазвичай неактивний.

Ці речовини при надходженні в кровотік і викликають іммунопатологичеськіє роздратування в організмі. Імунна система запам’ятовує алерген, і розвивається сенсибілізація – надчутливість клітин до даного збудника незалежно від його концентрації, навіть незначні дози можуть спровокувати бурхливу реакцію.

Алергенність пов’язана з речовинами в складі волоського горіха – це протеїни, амінокислоти, вітаміни, жирні олії.

Вони мають сильну сенсибилизирующей активністю, яка посилюється при тепловій обробці. Речовини, відповідальні за цей тип алергії, термостабільним і стійкі до травленню в шлунку, таким чином, пацієнти, які реагують на ці білки, можуть відчувати серйозні алергічні реакції.

перехресна реакція

При гіперчутливості на волоський горіх, слід побоюватися таких же проявів на інші деревні горіхи – мигдаль, макадамія, фундук, кешью, пекан, фісташки, кедрові і бразильський.

Перехресну реактивність можуть спровокувати:

  • харчові алергени кісточкових культур – абрикос, яблука, персик, манго, оливки, вишня, слива;
  • виноград, соя, кукурудза;
  • нехарчової алергенні складові – пилок ліщини, вільхи, берези, латекс і вироби з нього.

При алергії на волоські можна безпечно вживати кокосовий і мускатний горіхи, оскільки перший класифікується як фрукт, а другий – як пряність, і вони не викликають перехресних реакцій.

небезпечні симптоми

Біологічна сенсибілізація на горіхи поширена і може розвинутися в будь-якому віці. Симптоми можуть бути легкими або серйозними, і виявлятися швидко (через 2-4 хвилини після контакту з алергеном) і досягти максимальної активності протягом 2-3 годин.

У дітей

Поширеність цих алергій у дітей зростає, і згідно з дослідженнями за останнє десятиліття збільшилася втричі. Імунна система, здатна запобігати патологічні реакції, формується у дітей до 7 років, тому дитина відноситься до найбільш вразливої ​​категорії алергіків. Вводити нову їжу потрібно поступово з особливою обережністю.

  • Прояв алергії може виражатися у дитини таким чином:
  • почервоніння шкіри, висипання і пухирі (як від укусів комарів);
  • лущення і себорейний дерматит на голові;
  • відчуття поколювання в роті або навколо нього;
  • опухлі повіки, темні кола під очима, гіперемія через порушення функціонування судин;
  • риніт (сінна лихоманка);
  • свербіж, діатез, попрілості, пітниця;
  • болю в шлунково-кишковому тракті, метеоризм, пронос, нудота і блювота.

Ці симптоми за ступенем прояву можна віднести до легкої або помірної реакції. Якщо після вживання в їжу будь-яких компонентів горіха у дітей проявляються такі симптоми, то потрібно виключити продукт з меню і заново ввести в раціон через тиждень.

Зазвичай за цей час симптоми стихають, але в разі бурхливої ​​реакції слід звернутися за допомогою до фахівців. Важка алергічна реакція (анафілаксія) пов’язана з проблемами дихання, серцевого ритму і кров’яного тиску і впливають на дію серця і легенів людини.

Будь-який з наступних симптомів, а також один або декілька з перерахованих вище (легкої або середнього ступеня тяжкості) вказують на те, що у дитини анафілактичні реакції:

  • задишка і гучне дихання;
  • хрипи, виснажливий кашель;
  • набряк мови, горла і задуха;
  • несвязная мова і хрипкий голос;
  • непритомність, втрата свідомості або колапс;
  • блідість, слабкість і млявість.

 

Останні дослідження показали, що введення протягом перших 12 місяців життя дитини продуктів, які містять алергени, насправді здатне знизити ймовірність розвитку харчової алергії в майбутньому.

У дорослих

Ступінь вираженості алергічних проявів варіює від синдрому легкої оральної реакції (свербіж у роті, на губах, на мові незабаром після пережовування і вживання) до важких і навіть потенційно фатальних системних реакцій (анафілаксія, ангіоневротичний набряк, кропив’янка, набряк горла, астма).

Загальний стан залежить від того, на які протеїни горіха у пацієнтів з’явилася надчутливість, від кількості алергену і від функціональної активності імунітету.

  • Гістаміни викликають шкірні, кишкові і респіраторні симптоми, які у дорослих людей виглядають наступним чином:
  • шкіра – сверблячі рожеві пухирі і висип (кропив’янка); екзема, некроз тканин, почервоніння і набряклість обличчя або кінцівок; свербіж і набряк губ, язика, ротової області (шкірні реакції є найбільш поширеним типом реакції)
  • Шлунково-кишкового тракту – біль в животі, метеоризм, нудота, блювота, діарея або запор;
  • дихальна система – сінна лихоманка, нежить, закладеність носа, чхання, кашель, хрипкий і свистяче поверхневе дихання, диспное, задишка, труднощі в ковтанні і звуження гортані;
  • серцево-судинна система – втрата орієнтації, судоми, тремор, запаморочення, колапс, непритомність, рясне потовиділення.

Іноді алергія може викликати серйозну реакцію, звану анафілаксією, навіть якщо попередня реакція була легкою. Анафілаксія може початися з тих же симптомів, що і менш важка реакція, але здатна стрімко розвиватися і погіршувати стан. У людини з’являються стридорозное дихання, артеріальна гіпотензія, втрата свідомості. Якщо не надати допомогу, то анафілаксія може бути небезпечною для життя.

Люди часто плутають харчову алергію з харчовою непереносимістю через подібних симптомів. Симптоми харчової непереносимості можуть включати: відрижку, розлад шлунка, метеоризм, рідкий стілець, головні болі, нервозність, що може бути неприємно, але рідко небезпечно. Але харчова нестерпність НЕ задіє імунну систему.

лікування

Алергія на волоський горіх зазвичай розвивається в ранньому віці і часто зберігається протягом усього життя людини . Ефективність лікування і профілактика залежать від правильної діагностики і встановлення причин алергії. Складність таких заходів пов’язана з перехресними реакціями і схожістю ознак з іншими хворобами, тому важливо виключити ці фактори для аналізу роботи імунної системи.

Лікар-алерголог проводить медичний огляд, клінічну оцінку анамнезу та збір інформації про потенційних алергенів, частоті нападів, генетичної схильності, і призначає тести, які допоможуть поставити остаточний діагноз:

  • шкірні тести для визначення чутливості до харчових алергенів;
  • аналізи крові, щоб перевірити наявність антитіл до певних продуктів;
  • тести слизових;
  • харчові провокації – під час цього тесту людина поступово отримує все більшу кількість потенційного харчового алергену, поки не виявляться виражені симптоми, які реєструє лікар;
  • організація харчування з метою виключення алергічних реакцій – елімінаційна дієта.

На підставі проведеного обстеження алерголог допоможе скласти план лікування, порекомендує процеси десенсибілізації для підвищення толерантності до горіху і призначить відповідні заходи по відновленню здоров’я.

Загальні принципи лечерія алергічних станів:

Сучасна медицина і її рівень розвитку не дозволяють повністю вилікувати алергію. Всі поради і рекомендації, лікарські препарати та засоби народної медицини дають лише можливість полегшити протікання і запобігти розвитку ускладнень.

Часто найдієвішим лікуванням алергії на волоські горіхи є виняток при будь-яких обставинах небезпечного алергену і всіх продуктів, які його містять, для запобігання небажаних подразнень.

Для зменшення свербежу, подразнення шкіри, набряків і зміцнення захисних сил організму можна застосовувати лікарські трави: ромашка лікарська, кора дуба, календула, алое, пустирник, валеріана, чистотіл, ехінацея, звіробій. З цих зборів готують відвари для примочок, ванн або пиття для внутрішнього прийому.

Для лікування народними методами також необхідна консультація фахівця. Антигістамінні препарати, ентеросорбенти і кортикостероїди відпускаються без рецепта і використовуються для лікування легких симптомів (кропив’янка, нежить, біль у животі).

Реакції анафілаксії лікуються за допомогою ін’єкцій адреналіну і серцево-легеневої реанімації для відновлення життєдіяльності. Зниження артеріального тиску купірується внутрішньовенною ін’єкцією судинозвужувальних засобів і, набряк верхніх дихальних шляхів – інгаляцій, ін’єкцією бета-адреноміметиків, а іноді і ендотрахеальної інтубацією.

профілактика

У профілактичних цілях люди з будь-якої алергією на горіхи повинні уникати всіх різновидів цього продукту і знати, де він може використовуватися, щоб уникнути алергену.

Волоські горіхи вживаються в натуральному вигляді і застосовуються в випічці, хлібі, бісквітах, мюслі, кондитерських виробах, шоколаді, морозиві. Вони використовуються в деяких марках соусів, приправ і в багатьох стравах східної кулінарії.

Масло волоського горіха холодного віджиму, яке можна знайти в продуктових магазинах, як правило, використовується для аромату, тому його слід вважати нерафінованою і непридатним для людей з алергією на волоський горіх. Воно може застосовуватися в якості салатного масла або обробки продуктів на грилі.

Рафіновані горіхові масла безпечніше, однак важко гарантувати, що вони досить очищені і не містять слідів горіхового білка . Найкраще уникати використання горіхових масел при наявності неадекватну реакцію імунної системи у дорослого або дитини, оскільки при олійному виробництві можливе забруднення обладнання віджиму іншими рослинними алергенами.

У сфері громадського харчування необхідно уточнювати склад приготованих страв і попередити про алергію. Ліки, мило, косметика та засоби особистої гігієни іноді містять горіхові масла.

Складно визначити рівень ризику, який представляють ці вироби, тому рекомендується уникати їх.

Завжди при покупці потрібно перевіряти етикетки. Деякі виробники маркують на них сировину, що містить горіхи.

Іноді на етикетках відображаються інгредієнти на латині – латинська назва волоського горіха – Juglans regia , і як варіант Juglans nigra (чорний).

З метою профілактики та попередження загострення хвороби можна скористатися загальними порадами:

  • при гострих проявах повністю виключити горіх як продукт харчування і застосувати елімінаційну дієту;
  • щоденник з прийому їжі допоможе проаналізувати реакції організму на зміну раціону;
  • при первинному вживанні горіха вводити його малими дозами, стежачи за проявами;
  • мати при собі безрецептурні антигістамінні препарати, автоін’ектор з адреналіном і алергологічний паспорт.

Алергія під час грудного вигодовування

Грудне вигодовування допомагає захистити немовляти від алергії. Але навіть у дитини на такому вигодовуванні, якого ніколи не годували молочною сумішшю або інший їжею, можуть бути прояви харчової алергії, включаючи безперервний плач, поганий сон, діарею, блювоту, кольки, екзему, запори, поганий апетит або повна відмова від їжі. Це пов’язано з тим, що у немовлят може розвинутися алергія на продукти, які вживає мати.

Алергени з з’їдених продуктів з’являються в грудному молоці протягом 3-6 годин після їх вживання , але немає ніяких причин відлучати дитину від грудей, якщо у нього з’являються ознаки харчової алергії. Досить змінити раціон матері і виключити ці продукти. Через 1-2 тижні антитіла зникнуть з молока, а симптоми дитини поступово поліпшуватися і прийдуть в норму.

Більшість досліджень підтверджують, що виключно грудне вигодовування (навіть всього 1 місяць) підвищує імунітет, знижує частоту виникнення алергії і ймовірність того, що в майбутньому у дитини виявляться реакції на продукт, до якого чутливі батьки.

Немає ніяких рекомендацій, щоб уникати вживання горіхів при грудному вигодовуванні, щоб запобігти алергії. Ці обмеження рекомендуються тільки для дітей, у яких проявилися симптоми.

Грудне вигодовування створює особливий зв’язок між матір’ю і дитиною, а цінність і користь горіхів для складу материнського молока широко відома.

Але необхідно знати міру (не більше 3 ядер в день) і вводити горіхи в раціон матері, коли немовляті виповниться 2 місяці. З особливою обережністю слід вживати горіхи при високій генетичної схильності до алергії у будь-якого з батьків.

Ретельно проведена діагностика, грамотно підібраний раціон, дотримання дисципліни та обережності у виборі харчування дозволять уникнути небажаних проявів при неправильній роботі імунної системи і реакції організму на алергени.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *