Харчовий щоденник при алергії: як його вести, зразок заповнення

Харчовий щоденник алергіка

Знайома ситуація? Через кілька місяців після народження малюка грудного молока у мами стало менше, і вже доводиться купувати молочні суміші і привчати дитину до пляшечки. Але спокійний і щасливий малюк починає плакати, він явно відчуває дискомфорт. Можливо, у нього проявилася алергія на білок коров’ячого молока – частина перша прояви харчової алергії у дітей раннього віку.

Харчова алергія проявляється найчастіше на шкірі (роздратування, висип, свербіж, попрілості в складках шкіри, почервоніння під підгузником), порушеннями травлення (частий рідкий стілець або запор, зригування, метеоризм) і шлунковими кольками. Але можливо – це початок атопічного дерматиту. Найчастіше перші ознаки цього захворювання з’являються у малюків саме під час введення в раціон харчування молочних сумішей або прикорму: алергени їжі провокують розвиток атопічного дерматиту найчастіше в перший рік життя. У будь-якому випадку, діагноз може поставити тільки лікар, він же призначить правильну дієту.

Як виявити харчові алергени у малюка?

Харчовий щоденник складається з декількох граф. Вони вибираються довільно. Перед складанням схеми продумайте вміст всіх стовпців. Дуже важливо, щоб всі записи були зрозумілі і чіткі.

Рекомендуються такі графи в харчовому щоденнику

1. Дата і час прийому їжі. У цій графі записується дата і час прийому препарату Ці дані можуть записуватися в один стовпець, але можна зробити і 2 стовпці (на вибір мами).

2. Сам продукт. Продукт описується досконально. Наприклад, хліб (житній, булка здобна, бородинський свіжий), молоко (свіже 3,5% жирності, згущене), яйце (ціле всмятку), яблуко (антонівка) і т. Д.

3. Кількість продукту. Кількість продукту фіксується в грамах або мл. Бажано користуватися настільними вагами і мірними ємностями.

4. Реакція організму. В окремій графі записуються зміни в загальному стані, поява алергічних симптомів, наприклад, висипання, нудота, свербіж, осиплість, болі в животі, задишка і утруднене дихання. У цій же колонці фіксується і час, коли вони з’явилися. Симптоми описуються до їх згасання. Графу «реакція організму» бажано розбити на кілька колонок, в кожній описувати зміни конкретної системи.

Наприклад, колонка «жкт» – зміни з боку шлунково-кишкового тракту:

  • відрижка
  • блювота
  • метеоризм
  • рідкий стілець

Колонка «органи дихання» – зміни з боку дихальної системи:

  • осиплість,
  • поверхневе дихання,
  • нежить,
  • закладеність носа

Колонка «шкіра та слизові» – зміни з боку шкіри і слизових

  • почервоніння щік,
  • почервоніння сідниць,
  • свербіж,
  • висип

Колонка «загальний стан» –

  • зміна в стані
  • зміна в самопочутті дитини:
  • плаче,
  • вередує,
  • сонний,
  • збудливий,
  • підвищення температури,
  • порушення сну

Графа «Примітка». У цій графі вказують додаткові фактори, які можуть вплинути на стан малюка. Наприклад, прийом ліків, гості, введення вакцини і т.д. Тут же мама робить різні замітки, описує свої враження і роздуми.

Приклад харчового щоденника при алергії і правила його ведення

У харчовому щоденнику алергіка повинні міститися такі відомості:

  • точний опис з’їденого продукту;
  • кількість;
  • час вживання;
  • опис реакції;
  • ліки, які були застосовані;
  • по можливості – опис стану без вживання підозрілого продукту.

Дані харчового щоденника дають унікальні відомості про те, на який продукт і яким чином реагує алергік, будь то дорослий або дитина. Ведення харчового щоденника дозволяє систематизувати знання про власну імунну систему, виявити алерген і позбутися від нього.

зразок щоденника

Харчовий щоденник набагато інформативніше, ніж лабораторні аналізи, але для отримання достовірних результатів вкрай важливо вести його правильно.

Встановленої форми харчового щоденника немає, кожна людина може вести його довільно, але вся важлива інформація повинна бути врахована.

час

прийому

продукт Виробник реакція

через годину

реакція

через 3 години

ліки
шкіра шлунково-кишкового тракту шкіра шлунково-кишкового тракту
8:00 молоко 1 склянка Славута немає немає висип рідкий стілець активоване

вугілля 3 табл.

Печиво 3 шт Журавушка
12:00 суп курячий

200 мл

домашній

Ряба

покрас-

особи

немає немає немає пройшло

самостійно

котлета

парова 1 шт

з курки Ряба немає немає немає немає
пюре картоф. новий немає немає немає немає
помідор

свіжий

Поляна немає немає немає немає

До тих пір, поки алерген не виявлене, під підозрою знаходяться абсолютно всі продукти. Важливо з самого першого дня ведення щоденника скрупульозно і уважно записувати буквально кожну крихту, яка потрапила в рот дитини або дорослого.

При уважному веденні щоденника вже через тиждень-другий стане ясний коло продуктів, які провокують алергічну реакцію.

Наприклад, якщо реакція з’явилася на бутерброд, макарони, кекс і ячну кашу, то з великою часткою ймовірності винуватцем виявиться білок пшениці, який входить до складу всіх цих продуктів. У тому випадку, коли реакція проявилася на коров’яче молоко, масло і вершки, підозрілим виявляється молочний білок і молочний цукор.

Ведення харчового щоденника: правила і нюанси

Дуже важливо фіксувати виробника продукту. Алергічна реакція може розвинутися не тільки на харчові добавки, барвники і консерванти, але і на сліди добрив, які використовувалися при вирощуванні сільськогосподарської продукції.

Аналізуючи щоденник, можна виявити закономірності – так, якщо реакція з’являється при вживанні продукції певної торгової марки, це означає, що використовуються речовини, які або не вказані на етикетці, або замасковані під інші.

Людина, провідний харчовий щоденник, чимось нагадує слідчого: спочатку виявляється головний «злочинець», а потім все його зв’язки і контакти.

Принципи ведення харчового щоденника для дітей і дорослих практично нічим не відрізняються. Якщо ведеться щоденник грудничка на природному вигодовуванні без прикорму, то мама повинна ретельно фіксувати все, що з’їла сама, оскільки алергени надходять в організм малюка тільки з її молоком.

З введенням прикорму точно так же записуються всі нові продукти, які малюк спробував.

Електронні щоденники та мобільні додатки

Який вести щоденник – паперовий або електронний – справа смаку і переваг. У мережі є безліч варіантів електронних щоденників, наприклад, такий http://www.batulina.ru/user/register

Реєстрація проста – звичайна через електронну пошту або за допомогою профілю будь-якої соціальної мережі.

Електронні харчові щоденники мають одне чудове перевагу: проводять аналіз самостійно і пропонують перелік продуктів, на які потрібно звернути увагу.

В англомовному сегменті інтернету є кілька мобільних додатків для алергіків:

  • ALLERGY REALITY – допомагає розпізнати алергени, є багато інформації про виробників продуктів, дані про те, що позначають написи на етикетках;
  • WIZDY DINER – іграшка, в головній ролі офіціант визде, потрібно скласти страви, які не викличуть алергії і допомогти відвідувачеві, у якої виявили шок;
  • CARA – потрібно завантажити фото їжі і записати реакцію на неї, приймаються ліки, стерпний стрес, додаток проведе аналіз даних і дасть рекомендації;
  • YUMMLY – збірник рецептів страв, які добре переносяться більшістю користувачів;
  • IPIIT – потрібно внести дані про тих продуктах, які викликають реакцію. Додаток аналізує штрих-коди продуктів і видає інформацію про їх склад, вказуючи на небажані.

Ці додатки безкоштовні, доступні через Google Play.

Відносно недавно з’явилося російськомовне мобільний додаток АллергоЛов , яке продовжує удосконалюватися. Додаток являє собою щоденник, куди зручно вносити свої дані. Додатково є багато корисної інформації: карта цвітіння рослин у нас і в Європі, перелік небезпечних «Е» -шек, дані про структуру харчової алергії і подібне.

В продовження теми обов’язково читайте:

На жаль ми не можемо запропонувати вам підходять статей.

харчовий щоденник

Що таке харчовий щоденник

Раптові почервоніння, висипання, кашель, нежить і ще з десяток симптомів алергічної реакції знайомі багатьом мамам. І перше питання, яке задає будь-яка мама сама собі «Що ж такого з’їв малюк?». Щоб не ворожити і не намагатися гарячково згадати що було на сніданок, обід або вечерю в меню дитини, і необхідний харчовий щоденник – справжнє джерело інформації, який допоможе як батькам, так і – фахівцям з лікування алергії.

Будь візит до фахівця цього профілю – це завжди справжнє, практично детективне, розслідування. Що їв дитина? Коли? Скільки? Яка була реакція? Як давно той чи інший продукт в раціоні? Ці ж питання фахівець може адресувати і мамі, якщо дитина поки на грудному вигодовуванні. Погодьтеся, що досить складно, будучи пригніченою через алергію у улюбленого чада, відповісти на всі ці питання, нічого не забувши і не переплутавши. Так само як і сподіватися, що фахівець сам за вас все зрозуміє і вирішить. Ні – лікування алергії, це спільна задача батьків і фахівців, часто довга і копітка і до неї потрібно бути готовими. І перший крок на шляху до успіху в боротьбі з алергією – завести харчовий щоденник, безцінний інструмент, який ви завжди зможете показати фахівцеві,для якого зібрані вами дані стануть хорошим приводом до призначення самого грамотного і точного лікування або терапії.

Багато мам схильні вважати, що вести харчовий щоденник дуже легко. Однак це не зовсім так. Його заповнення повинна будуватися на дотриманні суворого графіка і внутрішньої дисципліни. Пропускати нічого не можна, тим більше в моменти загострень алергічних реакцій. Записуйте всі дані з прийому їжі (навіть якщо вам здається, що цей маленький шматочок яблука непомітний в загальній картині дня), проставляйте точний час, а також реакцію на продукт – як позитивну, так і негативну, а також де саме вона проявилася, на який частини тіла і чим супроводжується – висипаннями, почервонінням вічко або ще чимось.

Постійне і методичне ведення харчового щоденника допоможе виявити потенційні алергени, їх поєднання або складові інгредієнти, і виявити точний список продуктів, до яких у дитини є чітко виражена непереносимість. І, звичайно, при введенні в раціон нових інгредієнтів – особлива увага до заповнення щоденника.

Правила ведення харчового щоденника

Термін ведення щоденника визначте разом з фахівцем з лікування алергії.

Записи робіть кожен день протягом терміну ведення щоденника, не упускаючи жодної деталі.

Звертайте увагу на реакцію з боку травної системи дитини. Навіть якщо вона позитивна – все одно зафіксуйте цей момент. У щоденнику важливі всі деталі.

Завжди фіксуйте дату і час прийому їжі.

Записуйте докладно вид продукту (молочні, овочі і т.д.) і приблизну кількість в грамах.

Звертайте увагу і на стан шкіри дитини після прийому їжі. Ретельно записуйте всі можливі прояви, а також фіксуйте в щоденнику їх відсутність.

І, звичайно, записуйте свої спостереження за загальним станом дитини, тому що деякі алергічні реакції можуть виявлятися не в вигляді різноманітних проблем на шкірі або з травленням, а іншими симптомами, наприклад, запамороченням, прискореним серцебиттям, кашлем і іншим.

харчовий щоденник

Харчовий щоденник – ваш простий і зручний інструмент для консультації з фахівцем і обміну досвіду з іншими мамами.

Харчовий щоденник дитини при алергії і як правильно його вести.


З поняттям «харчовий щоденник» напевно стикалася кожна мама малюка, котрий страждає алергією. Але не всі батьки знають, навіщо потрібно вести харчовий щоденник, і як робити це правильно.

Що таке харчовий щоденник?

Харчовий щоденник – це блокнот або зошит, в якій мама веде облік продуктів, з’їдених малюком протягом дня, і відображає все незвичайні реакції і прояви, які виникають у дитини в цей період.

Мама може вибрати для себе будь-яку зручну форму для ведення харчового щоденника. Останнім часом широкого поширення набули електронні щоденники, які можна вести в мережі Інтернет.

Слід зазначити, що причиною харчової алергії можуть стати продукти, що вживаються годуючої мамою, тому в разі якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні, подібний щоденник слід вести і мамі, що годує.

Обов’язковими розділами харчового щоденника є дата та час годування, вид продуктів, приблизна кількість з’їденої їжі, все незвичайні реакції і зміни в самопочутті дитини (шкірні прояви, зміна характеру стільця або емоційного стану дитини), час їх виникнення.

Ведення харчового щоденника необхідно всім дітям, що страждають на алергію. Грамотно зроблені записи допоможуть батькам своєчасно виявити алерген і виключити його з раціону малюка.

Правила ведення харчового щоденника

Ведення харчового щоденника – справа відповідальна і вимагає від мами самодисципліни і терпіння. Протягом періоду часу, визначеного педіатром або лікарем алергологом мамі необхідно точно і методично заносити в щоденник всі вжиті за день продукти, а також фіксувати всі зміни в самопочутті малюка протягом доби. Важливо розуміти, що тільки повна і достовірна інформація, що заноситься в щоденник, здатна допомогти лікарю у виявленні причинно-значущих харчових алергенів, що викликають у малюка небажані реакції. Харчовий щоденник може бути інформативним тільки при дотриманні наступних умов:

– записи необхідно робити щодня без перерв, детально заносячи в щоденник абсолютно всі продукти і рідини, одержувані малюком протягом дня в основні прийоми їжі і перекушування, тут має значення навіть маленький шматочок моркви, який крихітка стягнув зі столу, поки мама готувала суп або сушка , з’їдена під час прогулянки. У графі «Вид продукту» необхідно також вказувати склад страв і особливості їх кулінарної обробки (в сирому, відвареному, запеченому вигляді і т.д.). У разі вживання готового продукту, наприклад магазинного дитячого сирка або йогурту, бажано вказувати також виробника продукту, так як навіть однойменна продукція різних виробників може викликати у малюка різну реакцію;

– в графі «Кількість» вказується приблизний обсяг з’їденої їжі. Це має значення, так як небажана реакція може не проявитися при вживанні невеликої кількості продукту (наприклад, 1-2 чайних ложки) і виникнути після вживання більшого об’єму;

– графу «Зміни» для зручності бажано розділити на 3 частини. У першій частині описувати прояви на шкірі у малюка (висипання, набряки, свербіж, ступінь їх вираженості і локалізацію), а також порушення функції органів дихання (нежить, чхання, кашель, утруднене дихання), при їх наявності. У другій частині відзначати реакцію на продукт з боку органів травлення дитини: відрижка, блювота, кольки, метеоризм, характер зміни стільця. У третій частині слід вказувати зміни загального стану і поведінки дитини у відповідь на введення нової їжі (прояв неспокою, примхливість, порушення сну, підвищення температури тіла і.т.д.) Необхідно записувати також час прояви тієї чи іншої реакції організму на продукт, наприклад , висипання на щічках можуть з’явитися відразу після їжі або через кілька годин;

– в графі «Примітки» слід вказувати додаткові фактори (прийом ліків, введення вакцини, зміна звичної обстановки), які могли вплинути на стан і самопочуття дитини і самі спровокувати ту чи іншу небажану реакцію. Тут також можна записувати відомості про підозрюваних харчових алергенів та іншу необхідну інформацію. У цій графі можна також вказувати вагу дитини (доцільно проводити вимірювання не частіше 1 разу на тиждень);

– тривалість ведення щоденника повинна бути не менше двох тижнів, а при необхідності протягом місяця і більше. Тільки при такій тривалості спостережень можливо з високою ймовірністю виявити причинно-наслідковий зв’язок проявів алергії у малюка з певним харчовим продуктом. Короткочасні записи (протягом 1-2 днів) не дають ніякої цінної інформації;

– записи в щоденнику ведуться з урахуванням призначеної лікарем дієти. При виявленні зв’язку між певним продуктом і проявом алергічних реакцій, підозрюваний продукт на час виключається з раціону дитини до згасання симптомів загострення, після чого потенційно небезпечний продукт знову одноразово в невеликій кількості дається дитині натщесерце. Відновлення симптомів підтверджує причинний роль цього продукту в розвитку небажаних реакцій. В такому випадку небажаний вигляд їжі виключається з раціону харчування малюка на певний термін (він встановлюється лікарем індивідуально), а в щоденнику небажаний продукт позначають червоним кольором;

– виявити алергени можна тільки в разі правильного розширення асортименту продуктів. Не рекомендується одночасне введення більш одного нового продукту. У зворотному випадку, виявити небезпечний алерген буде значно складніше, так як важко оцінити реакцію при вживанні одночасно декількох продуктів, а також – комбінованих видів їжі. Вводити новий продукт в раціон годуючої мами або маляти потрібно поступово, спочатку в мінімальній кількості, при цьому бажано знайомити дитину з новим продуктом в першій половині дня. Це дає можливість оцінити переносимість кожного нового продукту і своєчасно виявити алерген. При відсутності небажаних реакцій наступний продукт вводиться не раніше, ніж через 3 дні. При виникненні будь-яких проявів непереносимості необхідно припинити використання нового продукту,записати симптоми і звернутися до фахівця. Наступний новий продукт можна вводити тільки після повного зникнення всіх симптомів;

– годі було поєднувати введення нового продукту з прийомом нового лікарського засобу, а також знайомити малюка з новою їжею в період вакцинації.

Якісно заповнений харчовий щоденник дозволяє систематизувати відомості про харчування малюка, оцінити його характер і виявити порушення, визначити продукти, а також їх поєднання або окремі інгредієнти, до яких дитина має підвищену чутливість і підібрати для малюка і мами, що годує збалансований раціон з урахуванням індивідуальних особливостей.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *