Харчова алергія у дитини: як зрозуміти, що у малюка непереносимість продуктів, і як усунути прояви алергії

За даними ВООЗ, в анамнезі серед немовлят і дітей раннього віку симптоми харчової алергії відзначаються у 17,3%. Поширеність підтвердженого захворювання у дітей цієї вікової групи становить від 6 до 8%, у підлітків – від 2 до 4% [1]. І ці цифри неухильно ростуть. Багато мам дивуються: дитина не їсть нічого шкідливого, а його організм відповідає на свіжі і якісні продукти висипом, почервонінням шкіри і іншими неприємними симптомами. Чому так відбувається і як можна допомогти, якщо у дитини харчова алергія, розповідаємо в статті.

Як проявляється харчова алергія у дітей?

Так що ж таке харчова алергія? І чому деякі діти можуть їсти будь-які продукти без наслідків, а у кого-то навіть маленька шоколадка здатна викликати цілий «букет» небажаних реакцій?

На замітку

Незважаючи на поширеність захворювання, офіційного діагнозу «харчова алергія» не існує. Очікується, що в 2019 році він буде внесений Всесвітньою організацією охорони здоров’я в Міжнародну класифікацію хвороб [2] .

Союз педіатрів Росії дає таке визначення харчової алергії – це патологічна реакція організму на продукти харчування, в основі якої знаходяться імунні механізми. Простіше кажучи, імунна система дитини з якоїсь причини раптом сприймає той чи інший білок або іншу речовину, що міститься в їжі, не як корисний її компонент, а як щось надзвичайно небезпечне для організму і негайно починає виробляти проти нього захисні антитіла.

Проявлятися харчова алергія може по-різному, при цьому в кожному дитячому віці вона має свої симптоми. Найперше її прояв – це атопічний дерматит, тобто зміни шкірного покриву. Він виражається в почервонінні шкіри навколо рота або ануса малюка і супроводжується свербінням. Навіть при ретельному догляді за шкірою дитини на ній з’являються стійкі попрілості. У міру дії алергену на шкірі виникають дрібні бульбашки, які потім зливаються і лопаються, а на їх місці утворюються корки. Такі шкірні ураження можуть виникати в різних місцях, але частіше за все вони виявляються на губах, в роті, на шкірі шиї або особи.

Але не тільки шкіра реагує на дію «шкідливого продукту». При подальшому впливі алергену на організм у дитини нерідко з’являються порушення роботи шлунково-кишкового тракту, що виражаються в частому відрижці, здутті живота. Стілець стає рідким і може містити слиз, або, навпаки, виникають часті закрепи. У малюка псується настрій, він вередує, може відмовлятися від їжі. Кольки виникають відносно рідко, але також зустрічаються і випадки яскраво виражених кольок з сильними болями, на що дають дитині вести звичайний спосіб життя. Блювота може виникати відразу ж після їжі або протягом найближчих двох-трьох годин, при цьому в блювотних масах зазвичай міститься велика кількість неперетравленої їжі.

У міру того як дитина росте, прояви харчової алергії іноді переходять в хронічну фазу. Збільшується площа шкірних поразок, виникають нові ділянки з висипаннями, які сильно сверблять, а пошкодження шкіри нігтями або сторонніми предметами призводить до вторинного інфікування.

Всім мамам дуже важливо знати, що харчова алергія може привести не тільки до згаданих проявів, а й до розвитку дисбіозу, а також інших серйозних порушень, включаючи набряк Квінке і навіть анафілактичний шок, які вже загрожують життю дитини. До групи особливого ризику входять хлопчики від року до півтора років, у яких, за даними дослідників, анафілаксія зустрічається приблизно в 5% випадків [3].

Шукаємо причини алергії

Як починається харчова алергія? При найпершому попаданні алергену в організм дитини відбувається так звана сенсибілізація – імунна система запам’ятовує алерген як небезпечного «чужака». І при будь-якому повторному вживанні містить даний алерген продукту вона починає активно з ним боротися – з’являється алергічна реакція. У немовлят виникнення алергії пов’язано ще і з особливостями функціонування їх травної системи. У зовсім маленьких дітей зазвичай знижена активність травних ферментів, а також спостерігається низький рівень антитіл IgA, що захищають шлунково-кишкового тракту від інфекцій, – це призводить до швидкої транспортуванні алергену в кров дитини.

Будь мамі, в тому числі і майбутньої, дуже важливо знати, що харчова алергія нерідко передається у спадок: якщо алергією страждає один з батьків, то шанс її розвитку у малюка складе приблизно 37%, а якщо обидва – ризик зросте до 60%.

Крім генетичної схильності алергія може бути викликана курінням матері під час виношування, гіпоксією плода при пологах або протягом вагітності.

У період внутрішньоутробного розвитку алергія на ті чи інші види їжі може формуватися ще й тому, що вагітна жінка порушує режим харчування, вживаючи в їжу, наприклад, надмірна кількість продуктів з високим ступенем алергенність: горіхи, цитрусові, рибу, шоколад, яйця і так далі . В цьому випадку сенсибілізація виникає у дитини ще до народження. Антитіла можуть передаватися і з молоком під час грудного вигодовування, якщо мама в цей час не дотримувалася правильного раціону.

У групі ризику знаходяться недоношені діти і діти на штучному вигодовуванні сумішами на основі коров’ячого молока. Білок молока входить в так звану велику вісімку найбільш алергенних продуктів. За статистикою, пік харчової алергії на білок коров’ячого молока припадає на перший рік життя – приблизно 2-3%. До п’ятирічного віку у хворого алергією дитини може розвинутися толерантність, і захворюваність знижується до 1% [4].

Крім коров’ячого молока, в групу продуктів-провокаторів входять також хлібобулочні вироби, що містять глютен (клейковину), яйця курячі, риба і морепродукти, горіхи, арахіс і соя [5]. Звичайно, нікому не прийде в голову годувати малюка вареними яйцями або рибою, але соєве або пшеничне борошно, яєчний порошок цілком можуть входити до складу інших продуктів. Ось чому дуже важливо уважно читати інформацію на етикетках, особливо батькам дітей-алергіків!

Якщо мама годує малюка грудьми, ризик виникнення алергії досить низький. Критичним є період введення прикорму – у деяких малюків заміна материнського молока на незвичну їжу або навіть занадто великий її обсяг в першому прикорму може викликати різку алергічну реакцію. Так що вводити в раціон дитини нові продукти слід буквально по одному, починаючи з мінімальних порцій і уважно спостерігаючи за реакцією організму. До речі, поява у крихти харчової алергії на той чи інший продукт може супроводжуватися і підвищенням чутливості до інших речовин, наприклад до косметичних засобів, що використовуються мамою, до квіткового пилку і так далі.

Уважні батьки зазвичай досить швидко помічають прямий зв’язок між введенням в раціон малюка нового продукту і виникненням симптомів харчової алергії. Але нерідко зустрічаються випадки, коли самостійно виявити алерген дуже складно і допомогти може тільки алерголог-імунолог.

Лікування і профілактика харчової алергії у дітей

Терапія харчової алергії у дитини повинна починатися з обмеження вживання продуктів-провокаторів. Якщо мама годує малюка тільки грудним молоком, то обмежувальну дієту призначають саме їй. Дуже важливо продумати всі способи того, як уникнути випадкового прийому препарату-алергену, і проінформувати батьків про можливі перехресних реакціях. Дієта повинні бути повноцінною, здатної забезпечувати і матір, і дитину всіма необхідними поживними речовинами і вітамінами.

Для дитини-алергіка прикорм небажаний до півроку і, як ми вже говорили, вводити нові продукти необхідно в маленьких дозах і поступово, по одному. Коров’яче молоко, пшеницю, горіхи, курячі яйця вводяться в раціон такої дитини тільки після двох років.

Для купірування симптомів алергії педіатри рекомендують антигістамінні препарати другого покоління. Однак тривалий їх прийом з метою профілактики небажаний. Для боротьби із запаленням і свербежем шкіри проводиться терапія з урахуванням патологічних змін шкірного покриву і особливостей загального самопочуття дитини. Метою такого лікування повинно бути не тільки купірування неприємних проявів, а й відновлення бар’єрної функції шкіри, її водно-ліпідного шару. Дуже важливий і правильний регулярний догляд за шкірою малюка – він повинен стати для мами такий же щоденної обов’язком, як годування або купання.

Дуже важливо пам’ятати, що при лікуванні алергії у дітей наймолодшого віку велику роль відіграє стан їх шлунково-кишкового тракту. Якщо у малюка спостерігається нерегулярне випорожнення кишечника, запори або діарея, сильні і часті кольки, наявність в калі неперетравлених частинок їжі, необхідно терміново поставити до відома про це лікуючого лікаря – можливо, він призначить курс пребіотиків і пробіотиків. У деяких випадках подібна терапія призначається для профілактики, щоб запобігти порушенням у роботі шлунково-кишкового тракту і знизити прояви алергії.

При перших підозрах на харчову алергію батьки повинні відразу ж показати дитину лікарю-алерголога. Після уточнення діагнозу лікар видасть «паспорт хворого алергічним захворюванням», в якому буде вказано діагноз, перелік продуктів, що викликають алергію, необхідні заходи першої допомоги при виникненні нападу і телефони медичного закладу, в якому спостерігається дитина. Паспорт і медикаменти для зняття нападу батьки повинні завжди мати при собі.

БАД з пробиотиком при харчової алергії у дітей раннього віку

Як ми вже згадували, шлунково-кишковий тракт малюка не здатний самостійно виробляти достатню кількість корисної мікрофлори для свого захисту. Ураження слизової шлунково-кишкового тракту, в свою чергу, є відмінним фоном для розвитку і прогресування харчової алергії. Для того щоб допомогти дитячому організму справлятися з проблемою дисбіозу, були розроблені краплі «Аціпол® Малюк». У їх складі знаходяться особливі пробіотичні бактерії – представники нормальної мікрофлори шлунково-кишкового тракту людини, які, згідно з науковими даними і результатами досліджень, здатні надавати позитивний вплив на мікрофлору кишечника малюка, зміцнювати імунітет, відновлювати захист. Пробіотичні бактерії не є генетично модифікованими і в усьому світі вважаються безпечними.

Краплі «Аціпол® Малюк» призначені для дітей з перших днів життя, вони не містять лактозу і застосовуються для нормалізації мікрофлори навіть у дітей з лактазной недостатністю.

До складу засобу входить два види бактерій:

  1. Лактобактерії Lactobacillus rhamnosus : знижують ризик розвитку дисбіозу, усувають дитячі коліки, полегшують діарейнимсиндром (можливі в зв’язку з цим для його профілактики під час прийому антибіотиків), підвищують імунітет дитини, знижують ризик розвитку атопічних реакцій, зокрема екземи та запальних процесів шлунково-кишкового тракту, полегшують перебіг харчової алергії.
  2. Біфідобактерії Bifidobacterium longum : беруть активну участь в процесі травлення, всмоктування і засвоєння поживних речовин організмом, пригнічують ріст патогенної мікрофлори в шлунково-кишковому тракті дитини, активно сприяють ферментативному переварюванню їжі і синтезу вітамінів в шлунково-кишковому тракті, нормалізують перистальтику кишечника і процес виведення кишкового вмісту.

Краплі «Аціпол® Малюк» не є лікарським засобом і можуть бути рекомендовані як біологічно активна добавка до їжі.

Дітям наймолодшого віку рекомендується давати по п’ять крапель в день під час їжі. Краплі можна додати в тепле молоко, однак змішувати їх з іншими рідинами і їжею не рекомендується. Для зручності дозування у флакона є кришка-крапельниця.

Повний курс прийому становить всього два тижні, а кількість кошти в упаковці (4,5 мл) розраховане саме на один курс. Протипоказання – тільки індивідуальна непереносимість компонентів, що входять до складу засобу. Перед вживанням батьки повинні обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Зберігати краплі «Аціпол® Малюк» можна при кімнатній температурі. Після відкриття флакона засіб необхідно використовувати не більше ніж за 21 день, температура в місці зберігання не повинна перевищувати 25 ° С. Термін придатності – два роки з дня виготовлення.

* Свідоцтво про державну реєстрацію №RU.77.99.88.003.E.003651.08.17 від 21 серпня 2017 року.

Рецепти для дітей-алергіків

На сьогоднішній день все частіше педіатри та дитячі гастроентерологи діагностують у малюків харчову алергію. Якщо вірити статистиці, кожна третя в світі дитина страждає від тієї чи іншої форми гіперчутливості: у одного може проявитися висип, свербіж та інші дерматологічні симптоми, інший починає страждати порушеннями травлення, а третій і зовсім відчуває задуху після кожного попадання алергену в організм.

Алергія може бути підступною, а симптоми – різноманітними і дуже небезпечними. І якщо не налагодити адекватне харчування алергіка з самого дитинства, стан з роками буде лише погіршуватися, а прояви гіперчутливості в дорослому житті стануть важче. Як правильно скласти меню для такої дитини, які страви виключити і що готувати, щоб малюк не відчував дефіцит поживних речовин? Давайте розберемося в основах лікувальної дієтології для маленьких алергіків.

Список найбільш поширених алергенів

На жаль, універсальної формули алергії не існує – практично будь-який продукт, навіть найбезпечніший, може викликати у алергіка серйозну реакцію. Однак дієтологи і алергологи пропонують умовний поділ всіх харчових складових на три великі групи за ступенем небезпеки: речовини з високим, середнім і низьким групою ризику розвитку аллергореакцій. Оцінити ступінь небезпеки кожного конкретного блюда можна з запропонованої таблиці:

Групи харчових продуктів за ступенем ризику для алергіків

З високим ступенем алергенність

Із середнім ступенем алергенність

З низьким ступенем алергенність

  • Курячі яйця (зокрема, білок курячого яйця);
  • рибні страви і морепродукти;
  • різні сорти м’яса (в т.ч. м’ясні бульйони);
  • злакові: пшениця, жито;
  • ягоди: полуниця, суниця;
  • овочі: перець, томати, морква;
  • фрукти: всі сорти цитрусових, ківі, диня, ананас, хурма;
  • какао-боби і страви з їх додаванням;
  • горіхи (особливо арахіс);
  • мед, гриби, кава.
  • Коров’яче молоко і молочні продукти;
  • курка, яловичина;
  • злакові: рис, овес, гречка;
  • горох, соя, боби;
  • овочі: буряк, картопля;
  • цукор;
  • фрукти: персики, абрикоси, банани;
  • ягоди: вишня, чорна смородина, брусниця, журавлина;
  • шипшина.
  • Кисломолочні продукти,
  • кролик, конина, нежирна свинина і баранина, індичка;
  • овочі: броколі, цвітна і білокачанна капуста, огірки, кабачки, патисони;
  • кукурудза;
  • злакові: перлова крупа, пшоно;
  • фрукти: зелені яблука і груші;
  • ягоди: біла і червона смородина.

Як годувати дитину, схильного до харчової алергії? 10 основних заборон

Щоб розібратися, як діє і коли представляє загрозу кожен конкретний продукт, давайте розглянемо їх більш детально.

1. Цілісне молоко

Незважаючи на те, що коров’яче молоко відноситься до середньої групи ризику, для алергіка першого року життя воно є головним і найнебезпечнішим алергеном. Справа в тому, що в цілісному молоці, як і в більшості дитячих сумішей, містяться білкові сполуки (казеїн, альбумін і т.д.), які виступають в ролі антигенів, часто приводячи до певної міри непереносимості. Тому таких дітей краще не переводити на штучне вигодовування або хоча б зробити це якомога пізніше – ІВ в цьому випадку може посилити симптоми алергії. Якщо переведення на суміш уникнути не вдалося, годувати дитину слід строго гіпоалергенними сумішами, які рекомендує педіатр – «самодіяльність» і вже тим більше економія в цьому випадку неприпустимі.

Також годує мамі слід дотримуватися дієти з мінімальним вмістом молочних продуктів, заповнюючи дефіцит кальцію іншими стравами або вітамінними добавками. Що стосується кисломолочних похідних, тут все індивідуально, тому варто вводити їх в раціон поступово і вкрай обережно, відстежуючи найменші зміни в самопочутті дитини.

2. Курячі яйця

В цьому випадку для алергіків небезпечно не стільки саме яйце, скільки міститься в ньому білок. Втім, мова йде не тільки про курячих яйцях – перепелині, індичі, гусячі і інші види також здатні викликати алергію, просто в меншій мірі. В цьому випадку доведеться годувати дитину їжею, яка не містить яйця в принципі: освоїти особливий розділ домашньої випічки з рецептами без яєць, виключити вживання майонезу, всіляких десертів та інших страв, до складу яких входить небезпечний інгредієнт.

3. Риба і морепродукти

Серед мешканців водного середовища найбільшу небезпеку для алергіків представляють морські сорти, проте непереносимість річкових видів риби теж іноді зустрічається. На жаль, ніяка термічна або інша кулінарна обробка не здатна знищити речовини в складі риб, які викликають неприємні симптоми, а значить, годувати дитину рибними стравами ніяк не вийде. В цьому випадку доведеться скорегувати меню, зробивши наголос на інші страви, які містять кальцій і жирні кислоти.

4. М’ясні продукти

Алергія на м’ясо – ще один різновид харчової непереносимості, при якій повноцінно годувати дитину дуже важко. У більшості випадків у алергіків спостерігається реакція на курку, яловичину, жирну свинину і баранину, причому відварювання і гасіння ніяк не рятують становище. Більш того, певну небезпеку для дитини з гіперчутливістю становить навіть м’ясний бульйон, а значить, годувати дитину доведеться виключно овочевими та дієтичними супчиками. Чим замінити необхідне зростаючому організму кількість жирів? Більш докладну відповідь на це питання зможе дати дієтолог, знайомий з анамнезом малюка, проте в більшості випадків алергікам дозволені рослинні масла, які здатні компенсувати недолік хоча б частково.

5. Злаки і боби

Серед цих, здавалося б, нешкідливих продуктів теж є сорти, небезпечні для алергіків: пшениця, жито, рідше рисова, вівсяна, гречана крупи, соя. Раніше така непереносимість практично не зустрічалася, проте з плином часу і збільшенням алергологічної статистики гіперчутливість до соєвим похідним стала поступово поширюватися. Це пов’язано в першу чергу з випадками непереносимості молока і, як наслідок, перекладом алергіків на соєві суміші, які раніше можна було їсти без побоювань.

Годувати таку дитину можна іншими видами каш, дозволеними дієтологом. Крім того, якщо спостерігається нетипова реакція на пшеницю або жито, доведеться відмовитися від покупної випічки і навіть хліба. Втім, завжди можна приготувати аналогічні страви з додаванням кукурудзяного борошна – політ кулінарної фантазії дозволить не збіднювати раціон дитини, зробивши його при цьому максимально безпечним.

6. Фрукти і ягоди

Алергіки, які страждають непереносимістю фруктових кислот, зазвичай особливо чутливі до цитрусових, ківі, персиків, ананасів, гранат, полуниці, смородині та інших видів фруктів і ягід в залежності від індивідуальних особливостей. В цьому випадку повноцінно годувати дитину досить легко: широке розмаїття всіляких сортів ягід і фруктів в супермаркетах дозволяє скласти меню, не обділені натуральними вітамінами і при цьому не небезпечне для маленького алергіка.

7. Какао-боби, горіхи і мед

Таку алергію вкрай важко розпізнати з самого дитинства – як правило, у дитини починають проявлятися симптоми тільки після того, як в раціоні з’являються продукти з додаванням алергенів. Шоколад і всілякі солодощі з какао, горіхами і медовим компонентом найчастіше викликають шкірні прояви: висип, свербіж, кропив’янку, гіперемію шкірних покривів і т.д. У цьому випадку досить не годувати дитину алергенами, і симптоми швидко купіруються самостійно. Звичайно, маляті на перших порах буде складно пояснити, чому йому не можна їсти цукерки, шоколадки та інші «шкідливості», але, з іншого боку, при бажанні їх завжди можна замінити аналогами – зефіром, солодкими фруктами, цукерками та іншими видами солодощів, безпечними для алергіків.

8. Овочі

«Овочева» гіперчутливість у алергіків зустрічається трохи рідше, ніж інші її види, і, до того ж, легко контролюється спеціальною дієтою. Незважаючи на безперечну користь свіжих овочів, їх легко можна замінити іншими видами, оскільки список алергенних продуктів не так вже й широкий. Найчастіше дітям важко сприймати яскраво забарвлені овочі: помідори, болгарський перець, морква, буряк і т.д. Кабачки, листова зелень, капуста та інші більш нейтральні види рідше викликають алергію, а значить, ними можна годувати дитину, попередньо відстежуючи реакцію на кожен новий сорт.

9. Харчові добавки

Алергіків, особливо дітей, вкрай небажано годувати стравами зі всілякими харчовими добавками: загустителями, барвниками, підсилювачами смаку, ароматизаторами, консервантами і т.д. Справа в тому, що ці речовини можуть викликати симптоми харчової алергії або в рази посилювати її перебіг, тому будь-який фаст-фуд знаходиться під суворою забороною. Краще годувати дитину домашніми стравами, приготованими з перевірених продуктів.

10. Перехресна алергія

Такий вид гіперчутливості зустрічається у алергіків, несприйнятливих ні до якогось конкретного продукту, а до їх комбінації. Наприклад, діти, гостро реагують на коров’яче молоко, часто страждають від неприємних симптомів після вживання молочних і кисломолочних продуктів, а чутливі до яєчного білка реагують на куряче м’ясо і навіть бульйони. В цьому випадку повноцінно годувати дитину набагато складніше: слід відразу виявити всі можливі алергени, лише потім спільно з дитячим дієтологом складати адекватне меню.

Корисні поради батькам алергіків

  1. Значно спростити годування допоможе тест на чутливість до найбільш типовим алергенів. Після такого дослідження ви точно будете знати, чим можна годувати карапуза, а що слід виключити.
  2. Якщо дитина схильна до алергії, кожен новий продукт слід вводити поступово – так ви безпомилково визначите індивідуальну ступінь ризику і зможете купірувати симптоми гіперчутливості на початковій стадії.
  3. Тривале вимочування і термічна обробка фруктів і злаків може знизити ступінь алергенність продукту, але, на жаль, не повністю її виключити.

Строго дотримуючись рекомендації алерголога й дієтолога, можна повноцінно годувати навіть самого чутливого алергіка, не ризикуючи при цьому його життям і здоров’ям!

Харчування дітей-алергіків

Зміст статті:

Харчовою алергією на планеті хворіють 8% дітей, і з великого числа всіх алергічних захворювань саме харчова алергія становить серед них до 70%. У нашій країні з цим захворюванням найчастіше «знайомі» діти з 5-12 років.

Фактори ризику – спадковість (найчастіше), екологія, хвороби шлунково-кишкового тракту, інфекції та ін.

Основні групи продуктів, що викликають алергію у дітей

У дитини, в силу незміцнілого імунітету та інших факторів, алергію може викликати навіть звичайна картопля.

Ознаками харчової алергії можуть стати кашель з нежиттю, висипання на шкірі, відчуття печіння в роті і більш серйозні симптоми.

Категорії продуктів, здатних викликати алергію, поділяють за ступенем активності алергенів:

  • Слабка : кабачки і патисони, кавуни з журавлиною, груші та сливи, брусниця, ріпа, капуста і гречка, груша, кролик і баранина, салат і чорнослив
  • Середня : огірки і яблука, рис з ячменем, яловичина зі свининою, виноград, конина з пшеницею, боби, соя і жито, горох з вівсом, картопля з кукурудзою, чорна смород і абрикоси, персики і ананаси, індичка з буряком, морква і малина
  • Висока : цитрусові, банани і томати, риба з курячим м’ясом, яйця, мед і горіхи, дині і полуниця, цитрусові, какао, селера і коров’яче молоко, спеції, дріжджі, шоколад, все червоні ягоди

Варто пам’ятати :

  • Алергія на м’ясо . Найчастіші реакції – на качине, куряче м’ясо і свинину з яловичиною. Особливо, при неякісної термічній обробці, в результаті якої алергія виникає на залишки антибіотиків, за допомогою яких лікували тварина. Основні алергени – альбумін і гаммаглобулин. Що стосується ковбаси, алергія, як правило, виникає на домішки в складі (приправи, молочний білок, консерванти та ін.)
  • Алергія на яйця . З 20 білків, що містяться в яйцях, алергію викликають 5. Причому, алергія на жовток – більш рідкісне явище, ніж на білок. Курячі яйця – найсильніші алергени
  • Алергія на горіхи . Особлива відзнака – тяжкий перебіг алергії, і її розвиток навіть при невеликій кількості з’їдених горіхів. Самі алергенність горіхи – фундук, фісташки, волоські горіхи, а також арахіс і пекан з кешью
  • Алергія на рибу . Причина – білок в рибі. Наприклад, в тунці, в тріскових, в зубатці тощо. Алергія на рибу (і навіть на олію, в якому її готували) має вельми серйозну симптоматику від нападів ядухи і аж до анафілактичнихреакцій. [/ Obvodka]

Також варто відзначити і перехресну алергію . Представляє вона собою реакцію на продукти, схожі за компонентами.

наприклад:

  • При непереносимості коров’ячого молока є ризик виникнення алергії на сир, ковбаси, сметану, яловичину та ін.
  • При алергії, виникає в сезон цвітіння берези – на яблука, сливи, персики та ін. Через схожості пилку берези і алергічних компонентів розоцвітих
  • При алергії на яйця – на м’ясо птахів
  • При алергії на пшеничне борошно – на житню, вівсяну і ін.

Продукти, дозволені для дітей-алергіків

  • Йогурти без фруктових і хімічних добавок
  • Кисломолочне (ацидофілін, кефір, бифидок та ін.)
  • Всі овочі / фрукти білого або зеленого кольору
  • Круп’яні та овочеві супи (без м’яса, вегетаріанські)
  • Курчата, філе індички, нежирна яловичина
  • Крупа – вівсянка, кукурудзяна, рис і гречка
  • Морси, компоти і чай, мінеральна вода
  • З хлібобулочних виробів – житній і Дарницький хліб, а також пшеничний 2 гатунку, сухарі і хлібці
  • Рослинна олія
  • З овочів: спаржа і кукурудза, помідори, горох і стручкова квасоля, шпинат, артишоки і морква з буряком
  • Тростинний цукор
  • оливки
  • Кукурудзяний сироп і кленовий цукор
  • желатин

Що можна давати дитині старшого віку при дитячій алергії?

Без консультації лікаря-алерголога при складанні меню для своєї дитини-алергіка не обійтися.

  • Будьте уважні до етикеток на продуктах – читаючи склад продуктів, ви зможете уникнути більшої частини алергічних нападів
  • Частіше готуйте самі (включаючи паштети, сир та ін.) – зведіть до мінімуму вживання «магазинних» продуктів
  • Не заводьте захворювання. Алергію потрібно лікувати. В іншому випадку, вона здатна перерости в астму
  • Пам’ятайте, що морська риба – більш алергенність, ніж річкова, як і жирні сорти риби / птиці / м’яса в порівнянні з нежирними
  • Відмовлятися від яєць зовсім – не обов’язково. Замініть їх перепелиними або качиними
  • Свіже молоко менш алергенність, ніж кип’ячене. А ось щодо інших продуктів все з точністю до навпаки: термічна обробка кількість алергенів в продуктах знижує
  • Якщо дитина не переносить окремі фрукти / овочі – тушкуйте або варіть їх. І не забувайте, що найбільш безпечні з них – білі і зелені, а найбільш алергенні – бурі, червоні, фіолетові
  • Для захисту від алергії виберіть один з варіантів елімінаційної дієти
  • Загартовуйте свою дитину. У тих дітей, хто частіше контактував з алергенами в ранньому дитинстві, менше шансів на виникнення алергії в більш старшому віці
  • Найчастіше вводите в раціон продукти з пробіотиками і не допускайте нестачі вітамінів
  • Не змушуйте дитину їсти через силу і не допускайте переїдання
  • Приберіть з меню (або зведіть до мінімуму) всю білкову їжу. На неї найчастіше виникає найсильніша алергія. І чергуйте сир з рибою, м’ясом і яйцями
  • Урізноманітніть меню. Одноманітність в раціоні веде до появи алергії

І, звичайно, варто пройти обстеження на захворювання шлунково-кишкового тракту . Для лікування харчової алергії важливо своєчасно вирішувати всі проблеми шлунково-кишкового тракту.

Продукти-алергени: базовий список

Фахівці поділяють харчові алергени на кілька груп відповідно до ступеня аллергизирующей активності – лише маючи уявлення про них, можна скласти правильне меню для схильного до алергічних реакцій пацієнта.

Причини, механізм реакції

Деякі види продуктів здатні викликати алергічну реакцію організму, але, на щастя, далеко не у всіх. Тут виникає логічне запитання: чому одні люди схильні до прояву харчової алергії, а інші ні? Для того щоб на нього відповісти, необхідно проаналізувати безліч факторів, що мають відношення до індивідуальних особливостей організму пацієнта і навіть обставин його внутрішньоутробного розвитку. Отже, основними обставинами, що зумовлюють імунну відповідь організму на продукти-алергени, можуть вважатися наступні:

  • генетична схильність;
  • підвищене вироблення ембріоном антитіл в період внутрішньоутробного розвитку, обумовлена ​​зневагою з боку жінки, яка чекає на дитину, правилами дотримання дієти;
  • короткий період грудного вигодовування;
  • вроджена чи набута патологія слизового шару кишечника (підвищена проникність), що дозволяє проникати в кровотік небажаним речовинам;
  • стійке порушення балансу позитивної мікрофлори кишечника.

З моменту потрапляння продуктів, що викликають алергію в організм людини, схильного до алергічних проявів, негайно виникає особлива реакція його імунної системи на чужорідні протеїни. В організмі людини, не схильного до алергічної реакції, ці алергени успішно трансформуються в нейтральну форму, що не завдає йому шкоди.

У разі розвитку імунної відповіді організму на чужорідний білок, який потрапив з їжею, як у дітей, так і у дорослих можуть спостерігатися такі симптоми:

  • шкірні висипання, кропив’янка, екзема;
  • набряки;
  • відчуття дискомфорту і болю в животі;
  • розлад травлення, діарея, здуття;
  • задуха, бронхіальні обструкції, бронхоспазм;
  • головний біль; чхання, нежить;
  • серцево-судинні розлади, тахікардія;
  • атопічний дерматит (у дітей).

У важких випадках можливий розвиток набряку Квінке і анафілактичного шоку.

Алергія на харчові продукти може зберігатися протягом всього життя, і пацієнтові доводиться постійно уникати небезпечних для нього видів їжі, щоб не спровокувати появу симптомів.

Найбільш поширені харчові подразники

Алергенні продукти можна умовно розділити на три великі групи:

  1. Алергени з високою активністю, до яких відносяться незбиране молоко, курячі яйця, риба і морепродукти, горіхи (особливо арахіс), ананас, цитрусові, яскраво-червоні ягоди, диня, виноград.
  2. Середньоактивні алергени – персик, абрикос, рис, картопля, паприка, кукурудза, горох.
  3. Слабкі алергени – кабачки (патисони), банани, кавун, деякі сорти м’яса (птах, баранина, свинина).

Взагалі, якщо деталізувати відповідь на питання, які продукти можуть викликати алергію, список буде досить об’ємним.

Алергени рослинного походження

  • різні сорти злаків – пшениця, висівки, ячмінь, жито, сорго, гречка і т.д .;
  • фрукти – яблука яскравого забарвлення, айва, слива (чорнослив), лісові ягоди;
  • помідори, баклажани, огірки, батат, буряк, практично всі види капусти;
  • бобові – спаржа, квасоля різних сортів, соя, сочевиця;
  • зелень – листовий салат, артишок, кріп, петрушка, фенхель, пастернак, селера, зелена цибуля, цибуля-порей;
  • гранат, хурма, папайя, авокадо, інжир;
  • приправи і спеції – м’ята, чебрець, шавлія, майоран, гвоздика, чорний і запашний перець, кунжут, мускатний горіх, куркума, імбир, кардамон, лавровий лист;
  • гриби (традиційні і дріжджові);
  • кава; шоколад та вироби з нього.

Алергени тваринного походження

  • креветки, краби, омари, черепахи;
  • качине, гусяче м’ясо, страви з м’яса дичини – голубів, цесарок, фазанів, куріпок, тетеруків;
  • вершкове масло, алергія на твердий сир;
  • яловичина, козлятина, м’ясо диких тварин – кабана, оленя, зайця, білки;
  • червона і чорна ікра, вугор, сом, щука, тунець, пангасіус, осетер, оселедець, палтус, тріска, хек, мерлуза, осетер, окунь;
  • устриці, мідії, кальмари, жаби.

Як ви здогадуєтеся, представлений список далеко не повний, оскільки в силу індивідуальних особливостей кожного організму алергічну реакцію може викликати абсолютно будь-який харчовий продукт.

За рахунок чого харчові продукти мають різну ступінь алергічної активності? Експериментальним шляхом медики прийшли до висновку, що найбільш частими винуватцями алергії є глікопротеїни – харчові алергени з показником молекулярної маси від 10 тисяч до 67 тисяч. Ці білкові субстанції водорозчинні і досить стійкі до впливу кислот, а також високою і низькою температур.

За рахунок високого вмісту вищезазначених харчових алергенів, найбільш неблагополучними в алергічному відношенні є вісім продуктів (за зростанням ступеня антигенности):

  • пшениця;
  • краби, креветки, раки;
  • риба;
  • ліщина (лісовий горіх);
  • соєві боби;
  • незбиране коров’яче молоко;
  • арахіс;
  • курячі яйця (читайте про алергію на яйця у дитини).

Щоб скласти індивідуальний список алергенних продуктів, використовують лабораторні методи – в основі дослідження лежить панель харчових алергенів, які зустрічаються найбільш часто.

Це дозволяє переконатися в тому, що той чи інший «підозрюваний» продукт дійсно викликає реакцію.

Як слід харчуватися

Дієта складається лікарем-алергологом з урахуванням індивідуальних особливостей організму пацієнта і повинна включати в себе збалансоване кількість необхідних для повноцінного функціонування організму поживних речовин, мікроелементів, вітамінів і т.п. З меню потрібно прибрати в першу чергу самі алергенні продукти, тобто їжу з високим алергенним потенціалом, а також продукти з середньою аллергизирующей активністю. На жаль, при вживанні навіть невеликої кількості алергену симптоми повернуться, тому практикується тільки беззастережна відмова від небезпечної їжі (елімінація з раціону).

Дієта у дорослих

Харчування при алергії у дорослих пацієнтів повинно бути побудовано так, щоб викликають реакцію продукти були повністю виключені з раціону. Виявити їх не завжди просто, тому рекомендується ведення харчового щоденника, оцінюється харчова панель алергенів – тобто результати аналізу, отримані в лабораторії.

Варто знати, що реакцію можуть провокувати не тільки харчові алергени, а й супутні речовини, які часом присутні в продукті харчування. Так, наприклад, в м’ясі птиці можуть міститися антибіотики і / або гормони, що викликають алергію, у винах – хімічні речовини, якими обприскували виноградники і т.п. У продуктах фабричного виробництва практично завжди присутні різні добавки: барвники, підсилювачі смаку, консерванти – всі вони також можуть бути причиною алергії.

Дієта у дітей

Що стосується маленьких дітей, то тут слід брати до уваги особливості дитячого організму – підвищену проникність стінки кишечника і ферментну недостатність. Це призводить до проникнення нетрансформованих білків в кровоносне русло, завдяки чому харчова алергія у малюків проявляє себе значно частіше, ніж у дорослих. Після остаточного становлення роботи травної системи у дитини, ознаки харчової алергії можуть пройти самі по собі.

Продукти, що викликають алергію у дітей, не повинні бути присутніми в раціоні навіть в помірній кількості. Таблиця алергенних продуктів необхідна кожної матері-годувальниці, оскільки під час грудного вигодовування відповідальність за те, щоб алергени не надходили в організм дитини, лягає на її плечі. Продукти, що викликають алергію у дорослих, і продукти-алергени для дітей – це одні і ті ж харчові алергени з тим або іншим ступенем аллергізующей активності, тому дієта може бути дуже суворою.

Дотримання суворої дієти рекомендується протягом трьох-чотирьох тижнів, і якщо стан хворого стабілізувався, можна за погодженням з лікуючим лікарем спробувати розширити раціон.

Ще раз про те, як можна уникнути імунологічної реакції організму на продукти.

Алергія на продукти харчування? Вихід є – спеціальна дієта!

Як проходить реакція у дорослого організму, на що варто звернути особливу увагу і які методи діагностики і лікування існують.

Полуниця – досить поширений алерген. Все про методи профілактики і лікування.

Харчова алергія у дітей: причини її виникнення та можливі прояви

Харчова алергія – це реакція імунної системи на продукт або окремі його компоненти. Найчастіше вона виникає у дітей до року. Відбувається це через те, що імунітет і травна система малюка повністю не сформовані.

Харчова алергія у дітей частіше розвивається в ранньому віці. Після 3 років чутливість до продуктів харчування знижується. У дітей до року вона може бути спровокована неправильним раціоном матері в період грудного вигодовування і раннім введенням прикорму.

Поєднувати молочні суміші і нові продукти необхідно під наглядом педіатра. Не можна, щоб в раціон малюка були відразу ж включені кілька продуктів. Також не варто годувати малюка їжею з однаковими компонентами в складі. Це призведе до передозування. Організм може сприйняти її як отруєння. В цьому випадку можлива поява висипу, блювоти і розлад шлунку.

На замітку! Не варто думати, що харчова алергія на який-небудь продукт буде у дитини до кінця життя. У міру дозрівання імунітету діти переростають алергію. Наприклад, підвищена чутливість на молочні білки проходить до 3 років, а до глютену або яйцям – 7. Тому через пару років дитині можна буде дати заборонений продукт в невеликій кількості. Тільки обов’язково слід простежити за його самопочуттям.

Вводити в раціон малюка новий продукт рекомендується раз в 2 тижні. Це допомагає визначити, що спровокувало алергію, і виключити його з раціону. Вводити продукти слід в малих дозах.

Гастроинтестинальная форма харчової алергії у дітей вражає слизову травного тракту, має симптоми схожі з порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту. Розвивається у дітей від 1 місяця до 3 років.

Всі овочі і фрукти мають різну ступінь алергізації. Продуктами-алергенами для дітей є:

  1. З низькою ступенем алергізації: зелене яблуко, кабачок, гарбуз, слива, банан, кавун.
  2. З середньої ступенем: абрикос, рис, картопля, персик, свинина.
  3. З високою ступенем: молочні продукти, горіхи, цитрусові, мед, яйця, річкова риба, помідори, вишні, яблука червоних сортів, гриби.

Іноді харчова алергія у маленьких дітей до року може виникнути на куряче м’ясо.

Найнебезпечнішими алергенними продуктами для дітей є морепродукти, горіхи, мед, барвники і консерванти. У дітей з 1 року до 4 років імунітет формує навик розпізнання білка-провокатора. Організм реагує на алергени слабо, але в разі загострення може реагувати вона інші провокатори. Сюди відносять пилок рослин і пил.

Симптоми харчової алергії у дітей

Прояви харчової алергії у дитини можуть мати різну інтенсивність. У цьому випадку все буде залежати від чутливості організму і кількості з’їденого продукту. Велику небезпеку становлять реакції, які мають гострий характер. Якщо у дитини онімів мову, набрякли небо і горло, необхідно в терміновому порядку викликати швидку допомогу. У цьому випадку потрібна госпіталізація.

Гастроінтестінальнимі проявами харчової алергії у дітей є коліки, здуття живота, нудота. Дошкільнята скаржаться на печію, газоутворення, рідше біль.

шкірні прояви

До шкірних проявів відносять висип, почервоніння, лущення та свербіж. Висипання вражають щоки, шию, руки, ноги і живіт. Це найбільш часто зустрічається реакція.

У нічний час свербіж на тілі дитини посилюється. З цієї причини вони погано сплять, стають вередливими, починають відмовлятися від їжі.

алергічний дерматит

Харчовий дерматит утворюється у віці до 2 років. Виглядає він як розсип дрібних бульбашок. Ці бульбашки після зливають в єдине ціле і покриваються скоринкою. В основному харчової дерматит спостерігається на руках, ногах і шиї. У період від року і до 2 років на місці висипань є лущення і розтріскування шкіри.

кропив’янка

Кропив’янка проявляє себе припухлістю і появою великих пухирів. Якщо набряклість зачепить горло, то може з’явиться нудота і блювота.

строфулюс

Це дитяче захворювання виникає у віці до 4 років. Симптоми нагадують кропивницю. У ліктьових згинах і під колінами спостерігаються бульбашки з рідиною. Вони сильно сверблять. Діти можуть розчесати їх до кривавих ран.

Розлади з боку шлунково-кишкового тракту

У дитини при алергії може спостерігатися рідкий стілець, в якому присутня зелень або піна. Також його мучать метеоризм, коліки. Можливі відрижки і блювота.

респіраторні порушення

Дитина може скаржитися на головний біль, закладеність вух. У нього є печіння і свербіж в очах, спостерігаються виділення. Іноді вони можуть мати жовтуватий відтінок. Також у дитини при харчової алергії з’являється нежить з безбарвними виділеннями.

Набряк Квінке

В цьому випадку набрякають кінцівки і обличчя. Дана реакція небезпечна тим, що може привести до утрудненого дихання. З’являється сухий, гавкаючий кашель і змінюється голос.

Важливо! При набряку Квінке необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. У разі її відсутності може бути летальний кінець.

ступеня алергії

Виходячи із симптомів харчової алергії у дітей, вона може бути:

  • слабка;
  • помірна;
  • важка.

Останню ступінь лікують тільки в умовах стаціонару.

Терміново звернутися в медичний заклад, слід:

  1. При появі почуття здавленості в горлі, утруднене дихання і распухании мови. Це може свідчити про розвиток набряку Квінке .
  2. При сильній слабкості, різке зниження зору і появі запаморочення. Дані симптоми є ознакою низького тиску. Коли показники досягнуть критичного рівня, це може призвести до фатальних наслідків.
  3. Поява задишки, судом, висипу, високого тиску. У деяких випадках можливі навіть непритомність. Так проявляє себе небезпечна патологія – анафілактичний шок .

Анафілактичний шок частіше виникає на прийняті лікарські препарати.

Харчова алергія у немовлят

Харчову алергію у місячної дитини при грудному вигодовуванні викликає мамине меню. Важливо пам’ятати, що в шлунок немовляти потрапляє все, що з’їла мама протягом дня. Тому при грудному вигодовуванні необхідно дотримуватися просту дієту.

У свій раціон нові продукти жінці потрібно вводити поступово. З особливою обережністю слід ставитися до арахісу, цитрусових і шоколаду. Це самі алергенні продукти для маленьких дітей. Якщо дуже хочеться горіхів, то їх можна замінити їх на насіння. Цитрусові слід вживати по одній маленькій часточці, стежачи при цьому за реакцією організму дитини. Якщо відсутня висип і почервоніння, порцію можна збільшити.

При появі реакції продукт необхідно виключити з меню. Знову спробувати його можна лише через 3 тижні.

діагностика захворювання

Діагностикою харчової непереносимості у дітей займається лікар-алерголог. Він проводить огляд, призначає необхідні аналізи. Так як харчову алергію у дитини до 1 року виявити важко, його переводять на сувору дієту, поступово вводячи нові продукти.

У більш дорослих дітей проводять імунологічний аналіз крові і шкірні алергопроби. Останній проводять дітям у віці від 5 років. У цьому випадку на спині або передпліччя дитини роблять подряпини. Після на них наносять потенційний алерген. Спостерігають за реакцією організму. Аналіз на харчові алергени вважається позитивними, якщо на певній ділянці є почервоніння і набряк.

Імунологічний аналіз крові нагадує звичайний. У лабораторіях проводять дослідження з узятим матеріалом. Перевага даного методу полягає в тому, що його можна проводити при будь-якому самопочутті малюка, дитина при цьому не відчуває дискомфорту. Таким чином можна перевірити всі можливі алергени. Єдиним мінусом є вартість, вона вище, ніж у інших методів.

Надання першої допомоги

При перших же симптомах прояву харчової алергії, батькам слід:

  1. Ретельно промити його рот за допомогою теплої води.
  2. Прибрати подалі від нього збудник алергічної реакції.
  3. До зудить ділянок на тілі прикласти холодний компрес.
  4. Дати антигістамінний засіб для дітей.

Якщо дитина втратила свідомість, у нього прискорений пульс, спостерігається утруднене дихання, потрібно терміново звернутися за медичною допомогою!

лікування

Після того як буде виявлено алерген, його слід виключити з життя дитини. Також необхідно приймати лікарські препарати, призначені лікарем, вживати природні вітаміни, займатися спортом, дотримуватися режиму дня і харчування.

медикаментозна терапія

  • ентеросорбенти;
  • антигістамінні препарати;
  • ферменти.

Грудничкам частіше застосовують клізми. Вони допомагають виключити ураження печінки.

Що стосується антигістамінних препаратів, то їх призначають у вигляді сиропів. Більш дорослим дітям приписують таблетки з поступово зменшується дозуванням.

При лікуванні харчової алергії у дітей часто використовують природні сорбенти. Це пектин, целюлоза, хітин і клітковина. Їх можна зустріти в бобових, перлової і гречаній крупі, овочах і ягодах. Гриби містять хітин. Їх також включають в раціон, якщо немає алергічної реакції на них. Додатково дозволяється їсти висівки. Вони є сильним сорбентом.

Так як лікарська терапія негативно позначається на мікрофлорі кишечника, для його відновлення застосовують Лінекс, Ротабіотік і лакто. В меню додають кисломолочні продукти. Знову ж, за відсутності алергії на неї.

При лікуванні харчового дерматиту у дитини використовують мазі, гелі та креми. Вони зволожують шкіру, знімають свербіж і запалення.

Харчову алергію у дітей 2 років лікують антигістамінними препаратами другого і третього покоління. Вони діють швидко і зберігають ефект протягом доби. До них відноситься Кестин, Зіртек, Телфаст і багато ін. Дані препарати не викликають побічних проявів у вигляді сухості слизової і сонливості.

Алерген-специфічна імунотерапія

Ще одним методам лікування харчової алергії у дитини відноситься алерген-специфічна імунотерапія (Асіта). Вона знижує інтенсивність алергічної реакції. Під час неї дитині вводять невелику кількість встановленого в ході аналізів алергену. Через час дозу збільшують. Тривалість лікування становить понад 24 місяців. За цей час можна повністю усунути патологію.

Засоби народної медицини

Додатково до медикаментозної терапії можуть застосовувати засоби народної медицини. Тільки попередньо все рецепти необхідно обговорити з алергологом або педіатром.

Застосування лікарських трав

При харчової алергії використовують відвари з:

  • кропиви;
  • ромашки;
  • звіробою;
  • календули;
  • деревію.

Їх можна застосовувати як внутрішньо, так і зовнішньо.

Щоб приготувати настій, необхідно пару столових ложок одного з перерахованих вище рослин настояти на літрі окропу. Підвищити лікарський ефект допомагає поєднання декількох трав.

При появі набряків, свербіння і висипу відвар додають в ванночки або роблять компреси. Дозування визначає лікар. Він бере до уваги вік дитини і його фізичні характеристики.

Харчовий дерматит лікують соком чистотілу. Рослина промивають і перемелюють через м’ясорубку. З кашки видавлюють сік і розводять водою. Співвідношення має бути 1: 3. Цією рідиною після змащують уражені ділянки.

Так як харчової дерматит зачіпає шкірні покриви, їх змащують ефірною олією чайного дерева. Його екстракт є ефективним антисептиком. Він запобігає розвитку патогенних мікроорганізмів, перешкоджає розвитку запальних процесів.

Важливо! Як і всі інші прояви алергії, харчової дерматит необхідно лікувати тільки під наглядом лікаря.

Використання яєчного порошку

Щоб його приготувати необхідно відварити, попередньо вимитих, 5 курячих яйця. Варити їх слід 10 хвилин. Після з них знімається шкаралупа, очищається від плівок і просушується. Після її подрібнюють до стану порошку і дають дітям.

Малюкам до року слід давати невелику щіпку порошку. Якщо він старше, то половину десертної ложки.

Використання муміє

Щоб приготувати цілющий розчин, грам речовини розводять в літрі кип’яченої води. Потім в кількості 50 грам його дає дітям до 3 років, по 70 грам – старше 3 років, і школярам половину склянки. Тривалість лікування становить 3 тижні.

можливі ускладнення

Відсутність лікування та несвоєчасна допомогу можуть привести до серйозних наслідків, аж до летального результату. До небезпечних проявів відносять:

  • бронхоспазм;
  • набряк гортані;
  • анафілаксію.

Якщо не купірувати напади, вони можуть перейти в атопічний дерматит або бронхіальну астму.

Харчова алергія знижує імунітет, тому дитина часто хворіє на застуди та інфекційними захворюваннями.

профілактичні заходи

Маленьким дітям не можна давати продукти в яких є барвники та консерванти. Варто відмовитися від магазинних десертів, цукерок, фаст-фуду, ласощів з вмістом какао. Всі покупні газовані напої і магазинні соки варто замінити на мінеральну воду, зелений чай і компоти. Не можна давати дітям гострі, копчені, занадто солоні продукти.

Слід з обережністю ставитися до цитрусових, яєчного білка, горіхів, риби, спецій і магазинним соусів. Потенційно небезпечні продукти необхідно давати раз в 3 дня. І тільки невеликими порціями.

Меню малюка повинно містити каші на козячому молоці або воді, нежирне м’ясо, допустимі овочі і фрукти. Кисломолочні продукти необхідно давати тільки з дозволу педіатра.

Які вирішуються продукти і способи їх приготування необхідно обговорити з алергологом. Також з ним слід узгодити розмір порції і частоту включення нових продуктів в тижневе меню.

Щоб запобігти розвитку харчової алергії у немовляти, мамі в період вагітності необхідно контролювати вживання шкідливої ​​їжі. Під час грудного вигодовування бажано вести харчовий щоденник.

Ведення харчового щоденника

При підозрі на харчову алергію у дітей до року необхідно завести харчовий щоденник. У нього записують реакцію організму малюка на подаються продукти. Вести його потрібно до 3 років. До цього часу у дитини остаточно сформується харчову поведінку.

дотримання дієти

До дозволеним продуктам відносять:

Овочі Капуста, кабачок, патисон, цибуля, огірок
фрукти Яблука та груші зеленого кольору
ягоди Біла черешня і смородина, аґрус, сливи пізніх сортів
крупи Гречка, рис, перловка
м’ясо Свинина, кролик, індик. Дозволяється телятина і яловичина, якщо відсутня алергія на коров’ячий білок
Молочні продукти Йогурт без добавок, сметана, сир і козяче молоко
Масло Соєва, кукурудзяна
солодощі Бублик, галетное печиво

Всі продукти слід запікати, готувати на пару або відварювати. Супи необхідно готувати на овочевих бульйонах. Жирність всіх готових страв повинна бути мінімальною.

У більшості випадків харчова алергія розвивається через перегодовування малюка. Тому не варто давати дитині є, якщо він не хоче. Годуєте його лише тоді, коли він дійсно голодний.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *