Харчова алергія код по МКБ 10 у дітей

Фарм. групи Діюча речовина торгові назви
H 1 -антигістамінні засоби Диметинден * Феністил ®
мебгідролін * діазолін ®
хлоропирамин * супрастин ®
адсорбенти лігнін гідролізний Фільтрум ® -СТІ
поліметілсілоксана полігідрат Ентеросгель ®
БАДи продукти рослинного, тваринного або мінерального походження КОМПЛЕКС З пектину РІДКИЙ ВУГІЛЛЯ ®
Комплекс з пектином РІДКИЙ ВУГІЛЛЯ ® для дітей
гомеопатичні засоби Аллергопент-Едас-130
Аллергопент-Едас-930
Дитяче харчування (включая смеси) ДАМІЛ Пепти
Макро- і мікроелементи в комбінаціях Полівітаміни + Мультімінерал Кальцинова ®
Засоби для ентерального і парентерального харчування NAN ® Гіпоалергенний 1 з пробіотиками
NAN ® Гіпоалергенний 2 з пробіотиками
Альфаре
Стабілізатори мембран огрядних кліток Кромогліціевая кислота * Кромогліціевая кислота
Ферменти і антиферменти панкреатин Мікразім ®

Офіційний сайт компанії РЛС ®. Головна енциклопедія ліків і товарів аптечного асортименту російського інтернету. Довідник лікарських препаратів Rlsnet.ru надає користувачам доступ до інструкцій, цінами і описами лікарських засобів, БАДів, медичних виробів, медичних приладів та інших товарів. Фармакологічний довідник містить інформацію про склад і формі випуску, фармакологічній дії, показання до застосування, протипоказання, побічні дії, взаємодії ліків, способі застосування лікарських препаратів, фармацевтичних компаніях. Лікарський довідник містить ціни на ліки і товари фармацевтичного ринку в Москві та інших містах Росії.

Заборонено передача, копіювання, поширення інформації без дозволу ТОВ «РЛС-Патент».
При цитуванні інформаційних матеріалів, опублікованих на сторінках сайту www.rlsnet.ru, посилання на джерело інформації обов’язкове.

Ще багато цікавого

© РЕГІСТР лікарських засобів РОСІЇ ® РЛС ®, 2000-2020.

Всі права захищені.

Чи не дозволяється комерційне використання матеріалів.

Інформація призначена для медичних фахівців.

Несприятливі ефекти, не класифіковані в інших рубриках (T78)

Примітка. Цю рубрику слід використовувати при кодуванні по одиничної причини як первинний код для ідентифікації несприятливих ефектів, які не класифікованих в інших рубриках, викликаних невідомою, невизначеною або неточно позначеної причиною. При множині кодуванні цю рубрику можна використовувати як додатковий код для ідентифікації впливу станів, класифікованих в інших рубриках.

Виключені: ускладнення, викликані хірургічним і терапевтичним втручанням НКДР (T80-T88)

виключені:

  • бактеріальне харчове отруєння (A05.-)
  • дерматит як реакція на їжу (L27.2)
  • дерматит як реакція на їжу при попаданні на шкіру (L23.6, L24.6, L25.4)

Алергічний шок БДУ

Анафілактична реакція БДУ

Виключені: анафілактичний шок внаслідок:

  • патологічної реакції на адекватно призначений та правильно прийняте лікарський засіб (T88.6)
  • патологічної реакції на їжу (T78.0)
  • введення сироватки (T80.5)

виключені:

  • кропив’янка (D50.-)
  • кропив’янка сироваткова (T80.6)

Алергічна реакція БДУ

Підвищена чутливість БДУ

виключені:

  • алергічна реакція БДУ на адекватно призначений та правильно введене лікарський засіб (T88.7)
  • уточнений тип алергічної реакції, такий як:
    • алергічний гастроентерит і коліт (K52.2)
    • дерматит (L23-L25, L27.-)
    • сінна лихоманка (J30.1)

виключені:

  • несприятлива реакція, викликана хірургічним і терапевтичним втручанням БДУ (T88.9)
  • неуточнені наслідки зовнішніх причин (T76)

Пошук в MKБ-10

Алфавітні покажчики МКБ-10

Зовнішні причини травм – терміни в цьому розділі є нічим медичні діагнози, а опис обставин, при яких відбулася подія (Клас XX. Зовнішні причини захворюваності та смертності. Коди рубрик V01-Y98).

Лікарські засоби та хімічні речовини – таблиця лікарських засобів і хімічних речовин, що викликали отруєння або інші несприятливі реакції.

У Росії Міжнародна класифікація хвороб 10-го перегляду ( МКБ-10 ) прийнята як єдиний нормативний документ для обліку захворюваності, причин звернень населення до медичних установ усіх відомств, причин смерті.

МКБ-10 впроваджена в практику охорони здоров’я на всій території РФ в 1999 році наказом МОЗ України від 27.05.97 р №170

Вихід у світ нового перегляду (МКБ-11) планується ВООЗ в 2022 році.

Скорочення і умовні позначення в міжнарод класифікації хвороб 10-го перегляду

БДУ – без додаткових уточнень.

НКДР – не класифікований (а) (е) в інших рубриках.

– код основної хвороби. Головний код в системі подвійного кодування, містить інформацію основний генералізованої хвороби.

* – факультативний код. Додатковий код в системі подвійного кодування, містить інформацію про прояв основної генералізованої хвороби в окремому органі або області тіла.

Алергія харчова – опис, причини, симптоми (ознаки), діагностика, лікування.

Харчова алергія – регулярно виникають симптоми непереносимості певних харчових продуктів обумовлені реакціями гіперчутливості. Істинну харчову алергію виявляють приблизно у 2% дорослих і 4% дітей.

причини

Етіологія •Алергічну реакцію може викликати будь-який харчовий продукт. Найбільш часто алергію викликають так звані облігатні алергени •• коров’яче молоко •• яєчний білок •• риба (алергени риби при кулінарній обробці можуть потрапляти в повітря, викликаючи респіраторні синдроми – від риніту до нападів бронхіальної астми) •• молюски •• а також: арахіс , лісові горіхи, яблука та ін. • алергію на харчові продукти часто спостерігають у хворих на поліноз при алергії до пилку відповідних рослин: пилок ліщини – лісові горіхи, насіння соняшнику, халва; пилок культурних злаків (пшениця, жито, овес) – мука і крупи, пластівці і т.д. • Деякі продукти можуть викликати псевдоалергічні реакції. Причини: •• Наявність в продуктах речовин, здатних безпосередньо викликати вивільнення гістаміну з опасистих клітин (гістамінолібератори): шоколад, полуниця, молюски,деякі види риби (тунцеві), помідори, яйце, шпинат, деякі харчові добавки •• Наявність в продуктах гістаміну або інших подібних речовин: шоколад, молюски, банани, томати, деякі види риби (тунцеві, скумбрія), окремі сорти вин, полуниця, перець • Реакція на деякі продукти (м’ясо птиці, молоко) у хворих з алергією на ліки може бути пов’язана з наявністю в них антибіотиків.

Фактори ризику • Атопічний фенотип • Супутні захворювання шлунково-кишкового тракту (патологія печінки і жовчовивідних шляхів, дисбактеріоз кишечника).

Симптоми (ознаки)

Клінічні прояви

• Шкірні прояви харчової алергії – найбільш часто. Представлені широким спектром реакцій: від гострої кропив’янки до різних форм висипань •• Типові – кропив’янка, набряк Квінке, атопічний дерматит (частіше у дітей) •• Рідкісні – алергічний контактний дерматит •• Герпетиформний дерматит – виникає у дітей у віці від 2 до 7 років , проявляється зудить поліморфним висипом і ознаками глютенчувствітельная ентеропатії. Див. Дерматит герпетиформний.

• Ураження шлунково-кишкового тракту •• Симптоми у вигляді нудоти, блювоти, діареї, болю в животі різної локалізації можуть виникати як ізольовано, так і в поєднанні з іншими проявами (шкірні прояви або бронхоспазм) •• Еозинофільний гастрит характеризується еозинофільної інфільтрацією всіх шарів шлунка, набряком, полнокровием слизової оболонки ••• Найчастішеуражається антральний відділ шлунка ••• Перебіг рецидивирующее ••• Виявляється болями в животі, нудотою, блювотою через кілька хвилин (в середньому через 20 хв) після прийому їжі. Болі зазвичай інтенсивні, але короткочасні •• Алергічний ентерит може протікати в гострій і хронічній формах ••• Гостра форма частіше виникає у дітей, особливо перших місяців життя при непереносимості коров’ячого молока. З’являються блювання, слизовий стілець, іноді з кров’ю, можливі підйом температури тіла,судоми і навіть втрата свідомості ••• У менш гострих випадках ентерит проявляється почастішанням стільця, колікоподібні болями в животі і іноді здуттям кишечника •• Синдром мальабсорбції нерідко поєднується з алергією до коров’ячого молока, яєць, пшениці, сої. Він проявляється стеатореей або хронічною діареєю, уповільненням росту і збільшення маси тіла. При дослідженні калу виявляють підвищений вміст жирів і неперетравлених волокон •• Целіакія (глютенова ентеропатія, глютенова хвороба) проявляється синдромом мальабсорбції, що виникають при вживанні білків зернових культур – пшениці, жита, вівса, ячменю. Характерно ураження проксимального відділу тонкої кишки. Клінічні прояви типові для синдрому мальабсорбції будь-якого іншого походження. Див. Целіакія •• При харчової алергії часто вражаються слизові оболонки порожнини рота ••• Набряк губ, язика,слизової оболонки ротової порожнини ••• Можливий розвиток афтозного стоматиту або гінгівіту ••• Часто, особливо у дітей молодшого віку відзначаються екзематозні хейлітов (екзематозна висип навколо рота і збліднення червоної облямівки губ), іноді в поєднанні з періанальних дерматитом.

• Респіраторні •• Типові ••• Алергічний риніт ••• Бронхіальна астма •• Рідкісні – інфільтрати в легенях.

• Неврологічні •• мігренеподібного головного болю •• Гіперкінези.

• Системні •• Анафілаксія •• Васкулит.

діагностика

діагностика •Ретельний збір алергологічного і харчового анамнезу дозволяє виявити взаємозв’язок появи симптомів і вживання того чи іншого харчового продукту • Постановка шкірних проб з харчовими алергенами – для підтвердження діагнозу IgE – опосередкованої реакції гіперчутливості негайного типу • радіоаллергосорбентний тест призначений для виявлення специфічних АТ (IgE) до Аг певних продуктів • Найбільш вірогідно для підтвердження харчової алергії ведення «харчового щоденника», а також проведення елімінаційних і провокаційного тестів •• Щодня реєструють наявність симптомів і їх зв’язок з вживанням певних продуктів (харчовий щоденник) •• елімінаційна тест: харчовий продукт видаляють з дієти на 1 -2 тижнів •• Якщо симптоматика на тлі обмеження дієти зникає або виникає помітне поліпшення,під наглядом лікаря проводять пероральну харчову провокаційну пробу. Більшість алергічних реакцій виникає протягом 0, 5-2 ч після провокації, хоча можливі реакції, що виникають через 12-24 год.

лікування

Лікування • Елімінаційні дієти. Виняток імовірно алергенної харчового продукту – найбільш ефективний спосіб лікування пацієнтів з харчовою алергією. При наявності в сім’ї хворого на бронхіальну астму з алергією до рибі неприпустимо приготування рибних страв в зв’язку з можливістю потрапляння алергенів в повітря • Пацієнтам з вираженою алергічною реакцією в анамнезі необхідно уникати вживання алергенного продукту; рекомендовано завжди мати при собі адреналін для самостійного введення при випадковому вживанні продукту та попередження ризику розвитку анафілактичної реакції • Імунотерапія (гипосенсибилизация) • Симптоматичне лікування – див. Кропив’янка, Набряк ангіоневротичний, Дерматит атопічний, Анафілаксія • Лікування супутньої патології шлунково-кишкового тракту.

Перебіг і прогноз. У більшості дітей реакції на харчові продукти проходять до 2-4 років, справжня харчова алергія зберігається на багато років, іноді на все життя. Можливо повторне введення харчового продукту в раціон (з обережністю). Дорослим показано довічне виключення з раціону алергенної харчового продукту.

МКБ-10 • T78.0 Анафілактичний шок, викликаний патологічною реакцією на їжу • T78.1 Інші прояви патологічної реакції на їжу • T78.4 Алергія неуточнена

Класифікація алергічних реакцій за МКБ 10

Алергія входить в базу міжнародного класифікатора хвороб – документа, який виступає в ролі базової статистичної та класифікаційної основи охорони здоров’я різних країн. Розроблена медиками система дозволяє перетворювати словесну формулювання діагнозу в алфавітно-цифровий код, що забезпечує зручність зберігання і використання даних. Так алергічна реакція по МКБ слід закодувати 10 . Код включає одну латинську букву і три цифри (від A00.0 до Z99.9), що дозволяє закодувати в кожній групі ще 100 тризначних категорій. Група U зарезервована для особливих цілей (фіксації нових захворювань, які не можна віднести до вже існуючої системи класифікації).

Види алергічних реакцій і їх коди за МКХ-10

У 10 класифікації захворювання, викликані відгуком імунної системи, розподілені по різних групах в залежності від симптоматики і особливостей перебігу:

  • контактний дерматит (L23);
  • кропив’янка (L50);
  • риніт (J30);
  • дисбактеріоз (K92.8);
  • неуточнена алергія (T78).

Важливо! Говорити про наявність алергії можна тільки в тому випадку, коли результати аналізів і інші методи обстеження виключають захворювання, що провокують виникнення схожих симптомів.

Правильно поставлений діагноз – запорука успішної боротьби з недугою, адже різні види алергії часто вимагають різних підходів до лікування та дотримання ряду правил, що дозволяють звести до мінімуму неприємні прояви і підвищити якість життя.

Алергічний контактний дерматит (L23)

На відміну від більшості «класичних» алергічних реакцій, що запускаються гуморальним імунітетом, контактний дерматит – це клітинний імунну відповідь. З моменту контакту шкіри з алергеном до очевидних шкірних проявів, приклад яких можна побачити на фото, в середньому проходить 14 діб, оскільки процес запускається механізмом гіперчутливості сповільненого типу.

На сьогоднішній день відомі більше 3000 алергенів:

  • елементи рослинного походження;
  • метали і сплави;
  • хімічні сполуки, що входять до складу гуми;
  • консерванти і смакові добавки;
  • лікувальні препарати;
  • інші речовини, що зустрічаються в кристалах, косметичних продуктах, клеї, інсектицидних засобах і ін.

Контактний дерматит проявляється почервонінням шкіри, локальної висипом, набряком, утворенням пухирів і інтенсивним сверблячкою. Як видно на фото, запалення шкіри має локальний характер. Виразність проявів залежить від тривалості контакту з алергеном.

Розрізняють гострий і хронічний дерматит. Гостра форма частіше спостерігається при одиничному контакті, тоді як хронічна може розвинутися з часом, якщо людина буде постійно контактувати з небезпечним для організму елементом. Картина хронічного дерматиту характерна для людей, професійна діяльність яких передбачає частий контакт з агресивними сполуками.

Алергічна кропив’янка МКБ-10 (L 50)

Статистичні дані ВООЗ свідчать, що 90% людей хоч раз в житті стикалися з цією проблемою. На фото показано, як виглядає алергічна кропив’янка МКБ 10, що виникає в результаті контакту з алергенами.

Відповідно до класифікації, даний вид алергії віднесений до групи L50 «Хвороби шкіри та підшкірної клітковини». Буквено-цифровий код кропив’янки, викликаної реакцією на алерген – L50.0.

Найчастіше кропив’янка, викликана відповіддю імунної системи на певний подразник, виникає раптово, викликаючи такі симптоми, як:

  • пухирі, які можуть утворюватися як на шкірі, так і на слизових оболонках і досягати в діаметрі 10-15 см;
  • свербіж і печіння;
  • озноб або лихоманка;
  • біль в животі і нудота (можлива блювота);
  • погіршення загального стану.

Гостра кропив’янка, за умови призначення відповідного лікування, проходить за 6 тижнів (в ряді випадків значно швидше). Якщо ж прояви зберігаються довше, говорять про перехід захворювання в хронічну форму, що може істотно погіршити якість життя. Для хронічної кропив’янки характерні не тільки шкірні проблеми, а й порушення сну, зміна емоційного фону, розвиток ряду психологічних проблем, які нерідко призводять до соціальної ізоляції людини.

Алергічний риніт (J30)

Риніт часто виникає при контакті слизової з певним видом алергенів. У групі J30 перераховані такі діагнози:

  • J30.2 – Вазомоторний риніт, який може виникати на тлі вегетативного неврозу або під дією якого-небудь алергену.
  • J30.1 – Поліноз (сінна лихоманка). Викликається пилком, у великій кількості присутній в повітрі під час цвітіння рослин.
  • J30.2 – Інші сезонні риніти, що виникають у вагітних і людей, які страждають від алергії на цвітіння дерев у весняний період.
  • J30.3 – Інші алергічні риніти , що виникають як відповідь на контакт з парами різних хімічних речовин, медичні препарати, парфумерну продукцію або укуси комах.
  • J30.4 – Риніт алергічний неуточнений. Цей код використовується, якщо всі аналізи свідчать про наявність алергії, що виявляється у вигляді риніту, але немає чіткої відповіді на проби.

Захворювання супроводжується запаленням слизової оболонки носа, що провокує чхання, нежить, набряклість і утруднене дихання. Згодом до цих симптомів може приєднатися кашель, який без лікування загрожує розвитком астми.

Поліпшити стан допомагають препарати загальної та місцевої дії, комплекс яких підбирається алергологом з урахуванням ступеня вираженості симптомів, віку пацієнта та інших захворювань, наявних в анамнезі.

Дисбактеріоз алергічної природи (K92.8)

Дисбактеріоз – це сукупність симптомів, викликаних клінічними порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту, які виникають на тлі зміни властивостей і складу кишкової мікрофлори або під дією речовин, що виділяються в процесі життєдіяльності гельмінтів.

Лікарі та вчені відзначають, що взаємозв’язок алергії і дисбактеріозу дуже міцна. Як порушення роботи шлунково-кишкового тракту провокують розвиток реакції на окремі харчові алергени, так і вже наявна у людини алергія може стати причиною дисбалансу мікрофлори кишечника.

До симптомів алергічного дисбактеріозу відносяться:

  • діарея;
  • запори;
  • метеоризм;
  • болю в шлунку;
  • загальні шкірні прояви, характерні для харчової алергії;
  • відсутність апетиту;
  • головний біль;
  • Загальна слабкість.

Важливо! Оскільки подібні симптоми характерні для багатьох недуг, включаючи гострі отруєння та інфекційні захворювання, важливо якомога швидше звернутися за допомогою до фахівців для виявлення причини, що викликала описану вище симптоматику.

Особливо небезпечна діарея для дітей, так як зневоднення організму в комплексі з накопиченням токсичних речовин може мати серйозні наслідки аж до летального результату.

Несприятливі ефекти, не класифіковані в інших рубриках (T78)

До групи T78 увійшли несприятливі ефекти, що виникають при впливі на організм різних алергенів. У 10 в редакції МКБ класифіковані:

  • 0 – Анафілактичний шок на тлі харчової алергії.
  • 1 – Інші патологічні реакції, що виникають після прийому їжі.
  • 2 – Анафілактичний шок неуточнений. Діагноз ставиться, якщо не виявлено алерген, що викликав настільки сильний імунний відгук.
  • 3 – Ангіоневротичний набряк (набряк Квінке).
  • 4 – Алергія неуточнена. Як правило, таке формулювання використовується, поки не проведені необхідні проби і не виявлено алерген.
  • 8 – Інші некласифіковані в МКБ несприятливі стану алергічного характеру.
  • 9 – Несприятливі реакції неуточнені.

Стану, перераховані в даній групі, особливо небезпечні, оскільки можуть становити небезпеку для життя.

Алергія харчова – опис, причини, симптоми (ознаки), діагностика, лікування.

  • опис
  • причини
  • Симптоми (ознаки)
  • діагностика
  • лікування

Короткий опис

Харчова алергія – регулярно виникають симптоми непереносимості певних харчових продуктів обумовлені реакціями гіперчутливості. Істинну харчову алергію виявляють приблизно у 2% дорослих і 4% дітей.

причини

Етіологія •Алергічну реакцію може викликати будь-який харчовий продукт. Найбільш часто алергію викликають так звані облігатні алергени •• коров’яче молоко •• яєчний білок •• риба (алергени риби при кулінарній обробці можуть потрапляти в повітря, викликаючи респіраторні синдроми – від риніту до нападів бронхіальної астми) •• молюски •• а також: арахіс , лісові горіхи, яблука та ін. • алергію на харчові продукти часто спостерігають у хворих на поліноз при алергії до пилку відповідних рослин: пилок ліщини – лісові горіхи, насіння соняшнику, халва; пилок культурних злаків (пшениця, жито, овес) – мука і крупи, пластівці і т.д. • Деякі продукти можуть викликати псевдоалергічні реакції. Причини: •• Наявність в продуктах речовин, здатних безпосередньо викликати вивільнення гістаміну з опасистих клітин (гістамінолібератори): шоколад, полуниця, молюски,деякі види риби (тунцеві), помідори, яйце, шпинат, деякі харчові добавки •• Наявність в продуктах гістаміну або інших подібних речовин: шоколад, молюски, банани, томати, деякі види риби (тунцеві, скумбрія), окремі сорти вин, полуниця, перець • Реакція на деякі продукти (м’ясо птиці, молоко) у хворих з алергією на ліки може бути пов’язана з наявністю в них антибіотиків.

Фактори ризику • Атопічний фенотип • Супутні захворювання шлунково-кишкового тракту (патологія печінки і жовчовивідних шляхів, дисбактеріоз кишечника).

Симптоми (ознаки)

Клінічні прояви

• Шкірні прояви харчової алергії – найбільш часто. Представлені широким спектром реакцій: від гострої кропив’янки до різних форм висипань •• Типові – кропив’янка, набряк Квінке, атопічний дерматит (частіше у дітей) •• Рідкісні – алергічний контактний дерматит •• Герпетиформний дерматит – виникає у дітей у віці від 2 до 7 років , проявляється зудить поліморфним висипом і ознаками глютенчувствітельная ентеропатії. Див. Дерматит герпетиформний.

• Ураження шлунково-кишкового тракту •• Симптоми у вигляді нудоти, блювоти, діареї, болю в животі різної локалізації можуть виникати як ізольовано, так і в поєднанні з іншими проявами (шкірні прояви або бронхоспазм) •• Еозинофільний гастрит характеризується еозинофільної інфільтрацією всіх шарів шлунка, набряком, полнокровием слизової оболонки ••• Найчастішеуражається антральний відділ шлунка ••• Перебіг рецидивирующее ••• Виявляється болями в животі, нудотою, блювотою через кілька хвилин (в середньому через 20 хв) після прийому їжі. Болі зазвичай інтенсивні, але короткочасні •• Алергічний ентерит може протікати в гострій і хронічній формах ••• Гостра форма частіше виникає у дітей, особливо перших місяців життя при непереносимості коров’ячого молока. З’являються блювання, слизовий стілець, іноді з кров’ю, можливі підйом температури тіла,судоми і навіть втрата свідомості ••• У менш гострих випадках ентерит проявляється почастішанням стільця, колікоподібні болями в животі і іноді здуттям кишечника •• Синдром мальабсорбції нерідко поєднується з алергією до коров’ячого молока, яєць, пшениці, сої. Він проявляється стеатореей або хронічною діареєю, уповільненням росту і збільшення маси тіла. При дослідженні калу виявляють підвищений вміст жирів і неперетравлених волокон •• Целіакія (глютенова ентеропатія, глютенова хвороба) проявляється синдромом мальабсорбції, що виникають при вживанні білків зернових культур – пшениці, жита, вівса, ячменю. Характерно ураження проксимального відділу тонкої кишки. Клінічні прояви типові для синдрому мальабсорбції будь-якого іншого походження. Див. Целіакія •• При харчової алергії часто вражаються слизові оболонки порожнини рота ••• Набряк губ, язика,слизової оболонки ротової порожнини ••• Можливий розвиток афтозного стоматиту або гінгівіту ••• Часто, особливо у дітей молодшого віку відзначаються екзематозні хейлітов (екзематозна висип навколо рота і збліднення червоної облямівки губ), іноді в поєднанні з періанальних дерматитом.

• Респіраторні •• Типові ••• Алергічний риніт ••• Бронхіальна астма •• Рідкісні – інфільтрати в легенях.

• Неврологічні •• мігренеподібного головного болю •• Гіперкінези.

• Системні •• Анафілаксія •• Васкулит.

діагностика

діагностика •Ретельний збір алергологічного і харчового анамнезу дозволяє виявити взаємозв’язок появи симптомів і вживання того чи іншого харчового продукту • Постановка шкірних проб з харчовими алергенами – для підтвердження діагнозу IgE – опосередкованої реакції гіперчутливості негайного типу • радіоаллергосорбентний тест призначений для виявлення специфічних АТ (IgE) до Аг певних продуктів • Найбільш вірогідно для підтвердження харчової алергії ведення «харчового щоденника», а також проведення елімінаційних і провокаційного тестів •• Щодня реєструють наявність симптомів і їх зв’язок з вживанням певних продуктів (харчовий щоденник) •• елімінаційна тест: харчовий продукт видаляють з дієти на 1 -2 тижнів •• Якщо симптоматика на тлі обмеження дієти зникає або виникає помітне поліпшення,під наглядом лікаря проводять пероральну харчову провокаційну пробу. Більшість алергічних реакцій виникає протягом 0, 5-2 ч після провокації, хоча можливі реакції, що виникають через 12-24 год.

лікування

Лікування • Елімінаційні дієти. Виняток імовірно алергенної харчового продукту – найбільш ефективний спосіб лікування пацієнтів з харчовою алергією. При наявності в сім’ї хворого на бронхіальну астму з алергією до рибі неприпустимо приготування рибних страв в зв’язку з можливістю потрапляння алергенів в повітря • Пацієнтам з вираженою алергічною реакцією в анамнезі необхідно уникати вживання алергенного продукту; рекомендовано завжди мати при собі адреналін для самостійного введення при випадковому вживанні продукту та попередження ризику розвитку анафілактичної реакції • Імунотерапія (гипосенсибилизация) • Симптоматичне лікування – див. Кропив’янка, Набряк ангіоневротичний, Дерматит атопічний, Анафілаксія • Лікування супутньої патології шлунково-кишкового тракту.

Перебіг і прогноз. У більшості дітей реакції на харчові продукти проходять до 2-4 років, справжня харчова алергія зберігається на багато років, іноді на все життя. Можливо повторне введення харчового продукту в раціон (з обережністю). Дорослим показано довічне виключення з раціону алергенної харчового продукту.

МКБ-10 • T78.0 Анафілактичний шок, викликаний патологічною реакцією на їжу • T78.1 Інші прояви патологічної реакції на їжу • T78.4 Алергія неуточнена

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *