Що робити, якщо у дитини алергія на коров’яче молоко: шукаємо альтернативу

В якості основи дитячих сумішей і продуктів для першого прикорму малюків найчастіше використовується коров’яче молоко. Тим часом далеко не для всіх немовлят допустимо такий варіант вигодовування. Вже доведено, що білок коров’ячого молока – найпотужніший алерген в дитинстві і ранньому дитячому віці. За результатами європейських досліджень, алергія на коров’ячий білок реєструється приблизно у 4% дітей першого року життя [1]. У Росії статистика в цілому підтверджує ці дані і додає, що ознаки непереносимості коров’ячого білка спостерігають у 30-40% немовлят. Дослідники дискутують про конкретні цифри, але в цілому з фактами не посперечаєшся: алергія на коров’яче молоко у дітей дуже широко поширена.

У статті відповімо на питання, чому у дітей виникає алергія на білок коров’ячого молока (БКМ), як вона проявляється і що робити мамам, які зіткнулися з цим неприємним явищем.

Причини алергії на білок коров’ячого молока

Існує два типи факторів, які відіграють визначальну роль у формуванні алергії на коров’ячий білок у грудничка: спадкова схильність і незрілість організму.

Те, що схильність до алергії передається генетично, не викликає сумнівів. Ризик розвитку алергії у дитини становить приблизно 40% в тому випадку, якщо непереносимістю будь-яких продуктів страждає один з батьків. Якщо ж алергіки і мама, і тато, то ця ймовірність збільшується до 80% [2].

Що стосується незрілості організму, даний стан природно для всіх дітей до року. Особливо нерозвинений шлунково-кишковий тракт (ШКТ) – звідси проблеми з травленням, настільки часті у немовлят: не вистачає ферментів для розщеплення їжі, шлунок не готовий перетравлювати то кількість молока або суміші, яке потрібно організму.

Розвитку алергії на білок молока сприяє і порушення балансу мікробної флори кишечника, яке здатні сприймати діти зі зниженою масою тіла, «штучники», недоношені, що з’явилися на світ шляхом кесаревого розтину. «Непідготовленість» нервової системи у дітей також грає свою роль у формуванні алергії на молочний білок.

Функціональна незрілість організму – тимчасовий фактор. Тому більшість успішно переростають непереносимість молока. Але у деяких дітей цей стан переходить в справжню атопічну алергію, тобто пов’язану з імуноглобуліном Е (IgE-залежну). При цьому складні імунні механізми працюють таким чином, що нерідко розвивається гіперчутливість і до інших видів алергенів, в тому числі нехарчових. Крім того, алергія небезпечна тим, що на її фоні можуть виникнути затримка росту і розвитку, порушення обміну речовин, хронічні захворювання травної системи.

Ознаки алергічної реакції на молоко в суміші або прикорму

Алергія на білок коров’ячого молока у немовлят широко поширена, і про неї останнім часом багато говорять. Зворотний бік такої підвищеної уваги – часті помилкові діагнози. Батьки часом безпідставно підозрюють у малюка алергію і переводять його на нераціональну в даному випадку дієту. У той же час небезпечна і протилежна ситуація, коли дитину продовжують годувати звичайною сумішшю, молочними кашами і сиром, не здогадуючись про непереносимості. Щоб виключити і ті і інші помилки, потрібно мати уявлення про те, як проявляється алергія на коров’яче молоко.

Симптоми непереносимості можуть виникнути у грудничка вже в перші дні після народження. Вони проявляються практично відразу після потрапляння в організм молочного білка. До числа негайних реакцій відносяться порушення з боку органів дихання: сухий кашель, закладеність носа, хрипи, задишка, гостра кропив’янка, набряк Квінке, а також анафілактичний шок [3]. У немовлят до року подібні симптоми зустрічаються рідко.

Набагато частіше у немовлят бувають реакції уповільненого типу: алергія проявляється через кілька годин або діб після споживання продуктів, в яких присутній білок коров’ячого молока. Переважають дві клінічні форми: шкірна і шлунково-кишкова. У деяких випадках спостерігається поєднання симптомів з боку шкіри та органів травлення – це полегшує постановку діагнозу «алергія».

Шкірні симптоми алергії на коров’яче молоко проявляються характерними зудять висипаннями. Висип зосереджена в основному на обличчі (щоки, лоб), на волосистій частині голови, сідницях, на внутрішній стороні ліктьових і колінних згинів. Висипання зазвичай яскраво-червоні, з дрібними бульбашками, заповненими рідиною. Лопаючись, вони утворюють мокнучу кірку на зразок екзематозною. Дитина страждає від сверблячки, який стає нестерпним ввечері і вночі. Намагаючись впоратися з ним, малюк розчісує уражені місця, через що утворюються корки.

Шлунково-кишкову (гастроинтестинальную) форму алергії на білок у дитини визначити набагато складніше, адже про багатьох її проявах батьки можуть тільки здогадуватися. До того ж для немовлят типові розлади травлення, пов’язані з незрілістю шлунково-кишкового тракту, і не завжди зрозуміло, норма це чи патологія. Проте ряд ознак дозволяє запідозрити у дитини алергію на білок коров’ячого молока:

  • Кольки . Це нормальне явище для переважної більшості немовлят, але у дітей з алергією на молоко болю в животі виникають раніше і бувають зазвичай більш інтенсивними. Причина больового синдрому в тому, що білок погано перетравлюється і проміжні продукти його розпаду подразнюють слизову шлунково-кишкового тракту. Недолік ферментів призводить до підвищеного газоутворення, що також викликає посилення болю.
  • Порушення стільця. Як правило, вони виражені в формі діареї (запори також зустрічаються, але рідше). У стільці видно слиз, іноді можна помітити сліди крові. Це наслідок алергічного проктиту або ентероколіту.
  • Зригування і блювота після прийому їжі.
  • Погіршення апетиту і затримка росту. Малюки з алергією часто відмовляються від їжі, неохоче беруть груди або пляшечку і погано додають у вазі.

Що можна зробити при алергії на білок у грудничка

Якщо у дитини є які-небудь з описаних симптомів, в першу чергу батькам потрібно переконатися, що реакція пов’язана ні з чим іншим, як з білком коров’ячого молока. Тут є деяка складність. Загальноприйнятий метод діагностики алергії – визначення рівня IgE в крові – для немовлят не підходить. У них реакція найчастіше не пов’язана з імуноглобулінами E, тому такий аналіз не буде інформативним. А лабораторні дослідження проводять тільки після двох років. Алергію на коров’яче молоко у дитини грудного віку можна підтвердити або спростувати тільки за допомогою провокаційної проби.

Її виконують у такий спосіб. При підозрі на алергію до БКМ малюка, який отримує штучне харчування, переводять на суміш з гидролизатом або амінокислотами. Якщо мати годує дитину грудьми, вона дотримується дієти, яка виключає певні продукти. Через деякий час після зникнення висипу, травних розладів знову вводять продукт, що містить передбачуваний алерген. Якщо ознаки з’являються знову, проба вважається позитивною: з максимальною вірогідністю у дитини алергія на коров’ячий білок.

Припустимо, що алергія підтвердилася. Якими будуть призначення педіатра? Малюка-«искусственника» доведеться перевести на суміш з гидролизатом або амінокислотами. Вводити її слід поступово: в результаті гідролізу змінюється смак продукту, і не всім дітям він подобається. На період введення гідролізатів слід скасувати будь-який прикорм.

Особливі рекомендації стосуються дітей без підтвердженої алергії, але з обтяженим анамнезом (якщо в сім’ї є алергіки). Малюкам на повному або частковому штучному вигодовуванні для профілактики радять давати гіпоалергенні суміші.

Також педіатри можуть рекомендувати дитячі суміші на основі козячого молока – при відсутності виражених алергічних реакцій у дитини.

Серед білків одним з найпотужніших алергенів є альфа-s1-казеїн. У грудному молоці його немає зовсім, а в козячому – мізерно мало. Тому воно не провокує алергічні реакції і в п’ять-шість разів швидше засвоюється, забезпечуючи комфортне травлення. Крім того, в козячому молоці на відміну від коров’ячого немає А1-бета-казеїну – білка, який сприяє уповільненню моторики шлунково-кишкового тракту, зменшення синтезу лактази, розвитку запальних процесів. Замість цього в ньому присутній легкозасвоюваний А2-бета-казеїн, позитивно впливає на стан кишкової мікрофлори. Завдяки такому складу суміші на основі козячого молока допомагають послабити дитячі коліки і нормалізувати стілець.

Цим різниця в складі не вичерпується. Жир в козячому молоці присутня у вигляді мікроскопічних кульок – глобул, які легко і швидко всмоктуються стінками кишечника. Вони багаті цінними жирними кислотами омега-6 – лінолевої і арахідонової. За рахунок цього козяче молоко швидко насичує організм малюка енергією, сприяє профілактиці ожиріння та інших захворювань.

При доведеною алергії на молочний білок немовлятам призначають спеціальні лікувальні суміші. Здоровим дітям, в сім’ях яких є алергіки, лікарі радять давати гіпоалергенні продукти або продукти на основі козячого молока. За рахунок особливого білково-жирового складу вони набагато краще засвоюються і не викликають алергічних реакцій, однак якщо алергія вже проявилася, потрібно спеціальна суміш. Самостійний вибір суміші неприпустимий – призначення повинно бути погоджено з педіатром.

Суміші при схильності до алергії на білок

Оптимальний вибір для здорових малюків зі спадковою схильністю до алергії – суміші на основі козячого молока. Про особливості цих продуктів і про те, чому їх включають в раціон дитини, розповідає експерт МАМАКО®:

«Козине молоко є предметом глибокого вивчення в останнє сторіччя, хоча в раціоні цей продукт відомий вже давно. Результати показують, що такі важливі мінерали, як фосфор, кальцій, мідь, залізо, з козячого молока засвоюються краще, ніж з коров’ячого. Дієта з включенням продуктів на основі козячого молока покращує травлення і посилює імунну відповідь. Тому для годування малюків раннього віку часто використовують адаптовані суміші на основі козячого молока.

У дитячих сумішах МАМАКО® Premium на козячому молоці відсутня пальмове і рапсове масла. Введено пре- і пробіотики для нормалізації мікрофлори і роботи кишечника, що попереджає розлади травлення у дітей.

МАМАКО® Premium збагачені IQ-комплексом. Жирні кислоти омега-3 і омега-6 в поєднанні з лютеином покращують формування нейронних зв’язків і захищають сітківку ока малюка від ультрафіолету. Нуклеотиди, вітаміни і мінеральні речовини допомагають у формуванні міцного імунітету.

Завдяки своїм властивостям козяче молоко сприяє поліпшенню засвоюваності всіх нутрієнтів.

У лінійці MAMAKO® також є такі продукти для прикорму малюка, як каші, крем-супи і пюре з козячим сиром. Вони містять необхідні вітаміни і мінерали для правильного росту дитини ».

Харчування мами дитини-алергіка

Алергія на білок коров’ячого молока зустрічається у дітей у віці від народження до півтора років. Її поява пов’язана з непереносимістю організмом малюка особливих ферментів, що містяться в молоці.

Про симптоми, діагностику та лікування алергії на коров’ячий білок читайте в інший нашій статті. Тут ми розглянемо питання дуже важливий для батьків, чиї діти мають подібної алергією – меню дитини з алергією на коров’ячий білок .

Так як симптоми цієї алергії спостерігаються і у самих маленьких діток на грудному вигодовуванні, і у тих, хто харчується сумішшю, і у дітей старшого віку, які їдять самі, ми розглянемо меню для кожного з них окремо:

  • Дієта мами при алергії на коров’ячий білок у грудничка. Для дітей на грудному вигодовуванні;
  • Алергія на коров’ячий білок: яку суміш вибрати. Для дітей на штучному харчуванні;
  • Меню дитини при алергії на коров’ячий білок. Для дітей старше півтора років;
  • Чим лікувати алергію на коров’ячий білок.

Дієта мами при алергії на коров’ячий білок у грудничка. Для дітей на грудному вигодовуванні

Найкорисніша їжа для новонародженого – це, звичайно ж, мамине молоко. І мають рацію ті мами, які не відмовляються від грудного вигодовування на користь сумішей.

Якщо у малюка виявили алергію на коров’ячий білок, а він харчується грудним молоком, то він може продовжувати це робити. В цьому випадку дієту повинна дотримуватися саме мама.

Отже, що можна їсти мамі :

  • Випічку на основі вершкового масла, а також торти з кремом.
  • Шоколад, какао, арахіс. Солодощі можна їсти з обережністю – у малюка може початися діатез.
  • Фрукти і овочі з червоним або жовтим кольором плодів. Це означає ніяких червоних яблук, ягід (полуниці і вишні), кавунів, буряка, редиски, помідорів, ревеню та червоної цибулі, перцю, груш, ананасів і ріпи.
  • Червоне м’ясо і продукти з нього – ковбасу, різні копченості та напівфабрикати, яловичину в будь-якому вигляді.
  • Гриби і морепродукти.
  • Курячі яйця.
  • Коров’яче молоко, само собою, а також сир і всі страви на основі молока – каші, супи, сметана, сир і кисломолочні продукти.

А ось що можна :

  • Рисову, гречану, кукурудзяну каші.
  • Рибу.
  • Зелені фрукти та овочі. Зелені за кольором, а не за ступенем зрілості. Це яблука, груші, аґрус, слива, зелений перець, салат, цибуля-порей, кольорова капуста, топінамбур, брокколі, горох, шпинат і т.д.
  • Сухофрукти і компоти з них.
  • З м’яса пісну свинину і кролятину.
  • Випічку і ласощі на основі соняшникової або рослинного масла.

Алергія на коров’ячий білок: яку суміш вибрати. Для дітей на штучному харчуванні

Треба сказати, що якраз у дітей, яких батьки годують сумішами, найчастіше наблюдется алергічна реакція на коров’ячий білок .

При алергії на коров’ячий білок можна, щоб в організм немовляти потрапляло коров’яче молоко. Ні в якому вигляді, а більшість сумішей виготовляють на основі саме коров’ячого молока. Отже, яке вибрати меню для дитини з алергією на коров’ячий білок на штучному вигодовуванні?

В даному випадку можна скористатися сумішами на козячому молоці . Педіатри радять, перш ніж переходити на суміші на козячому молоці, провести тест на алергічну реакцію, так як козяче молоко близьке за складом з худоби великої та іноді заміна коров’ячого молока на козяче ніяк не позначається на здоров’ї малюка, і він продовжує страждати від алергії.

На ринку дитячого харчування суміші на основі козячого молока представлені виробниками:

  • «Ненні», з пребіотиками і без;
  • «Mamako» (Мамака);
  • «Кабріта Gold»;
  • «MD Міл SP Козочка».

Всі ці суміші виробляються для дітей трьох вікових груп: від народження до півроку, від півроку до року і старше року. Детальніше тут.

® 3 Premium (12+ місяців) 400г »src =” https://opt-1322354.ssl.1c-bitrix-cdn.ru/upload/resize_cache/iblock/a48/500_500_040cd750bba9870f18aada2478b24840a/a4861ff480abb8a25630ae140ee77fc7.jpg?156300123250042 “alt =” Мамака ® 3 Premium (12+ місяців) 400г »data-large =» »/>
Крім козиного молока можна спробувати суміші на соєвому молоці . На ринку дитячого харчування суміші на соєвому молоці представлені всіма найбільшими виробниками, в назві ставиться позначка «Соя», наприклад, «Хайнц Соя» або «Нутрилон Соя». Детальніше тут.

Ідеальним виходом будуть безлактозні суміші , в яких джерело амінокислот – молоко – замінений на інший компонент. Це може бути ізолят соєвого білка, гідролізат казеїну, казеїнат кальцію, суміш амінокислот або сироватковий білок.

Читайте докладніше – безлактозні суміші (безмолочні суміші) для штучного вигодовування.

Також діткам з алергією на білок коров’ячого молока не можна варити манну кашу , так як в її складі є рослинний білок, який може викликати алергічну реакцію організму дитини.

Небажано давати дітям в якості прикорму м’ясо (дитяче м’ясне пюре) і страви з курячими яйцями.

Меню дитини при алергії на коров’ячий білок. Для дітей старше півтора років

Коли малюк підростає його меню потрібно урізноманітнити. Він уже харчується не самими тільки сумішами або грудним молоком, йому потрібні пюрешкі і кашки.

Каші можна варити з іншого виду молока, не коров’ячого. При алергії на коров’ячий білок для каші підійде будь-яка крупа.

Наприклад, це може бути соєве молоко , воно робиться з соєвих бобів. Його можна як купити, так і зробити самим. Для того щоб приготувати молоко з сої будинку потрібно розмочити боби сої, а потім варити вийшло «сире молоко».

Вівсяне молоко . По суті це не молоко, але його також можна приготувати самим будинку. Воно робиться з вівсяних пластівців (тільки не швидкого приготування) і води. Вівсяні пластівці розмочуються в воді і потім размельчаются. В результаті виходить продукт, схожий на молоко, на його основі можна варити кашки для малюків.

Рисове молоко . Воно готується за рецептом рисової каші. Тобто вариться рисова каша на воді, а потім вона подрібнюється блендером.

Малюкам з алергією на коров’ячий білок можна давати кисломолочні продукти – кефір або ряжанку. Ферменти, що містяться в коров’ячому молоці, розпадаються на компоненти в момент приготування кисломолочного продукту. А вже ці компоненти дитячий організм може спробувати перетравити. Так що дитині можна спробувати дати кефір і поспостерігати за реакцією його організму – якщо з’явилися симптоми алергії на коров’ячий білок (висип, свербіж, нудота або блювота), то кисломолочні продукти потрібно виключити з меню.

Є мами, які думають, що, прокип’ятивши коров’яче молоко, вони позбудуться всіх шкідливих речовин в його складі і від алергічного білка в тому числі. Це не так! Білок в складі коров’ячого молока зберігається при будь-яких хімічних та термічних впливах на нього .

Читайте також – сніданки, обіди, полуденок і вечері для дітей з алергією на білок коров’ячого молока.

Чим лікувати алергію на коров’ячий білок

Що робити, якщо трапилося так, що малюк порушив дієту і з’їв щось, що викликало алергічну реакцію?

Для самих маленьких педіатри рекомендують Ентеросгель . Цей сорбент спеціально розроблений для організмів новонароджених, його компоненти пов’язують чужорідний білок і виводять його, не надаючи негативного впливу на організм.

Для позбавлення від симптомів алергії на коров’ячий білок педіатри прописують дітям антигістамінні препарати , такі як «Зіртек» і «Супрастин».

З мазей і гелів з народження можна застосовувати «Феністил», «Гістан», «Лакра», «Скін кап». Деякі гелі та мазі категорично не можна використовувати для контакту зі шкірою новонародженого, так що перед тим як лікувати дитину від алергії за допомогою мазі, проконсультуйтеся з педіатром.

Чим годувати малюка при алергії на коров’яче молоко?

На думку більшості дослідників, саме 8 алергенів викликають переважна кількість алергічних реакцій. За останніми даними алергія на коров’яче молоко (АБКМ) стабільно посідає друге місце (після курячого яйця) як в Європі, так і в США, і Японії. Скарги на алергію до коров’ячого молока коливаються в діапазоні від 1% до 17,5% у батьків дітей до 5 років, від 1% до 13,5% – дітей 5-16 років і від 1% до 4% у самих дорослих. Харчова алергія частіше зустрічається у дітей, ніж у дорослих, і являє собою серйозну глобальну проблему.

*

Алергія на білок коров’ячого молока (АБКМ) – це досить поширене явище, яке найчастіше проявляється у дітей до року. Симптоми виникають з боку:

1) шлунково-кишкового тракту (шлунково-кишкового тракту)
2) Шкіри (висип, атопічний дерматит)
3) Дихання (свистяче дихання, хрипи).

АБКМ може проявлятися просто занепокоєнням малюка, поганим сном, а може давати важкі анафілактичні реакції. Все залежить від чутливості організму дитини до алергену (білку коров’ячого молока).

Ураження шлунково-кишкового тракту мають, за даними різних дослідників, від 50-60% дітей.

Симптоми АБКМ досить різноманітні і часто маскуються за такими типовими проблемами для малюків, як коліки, зригування і т.д.

Найбільш ймовірними симптомами з боку травного тракту є: болі в животі (коліки), підвищене газоутворення, зригування або навіть блювота, запори або пронос, кров в стільці. Як правило, присутній залізодефіцитна анемія.

Дитина, що має АБКМ і який не отримує адекватного лікування, згодом відчуває дефіцит маси тіла, так як уражена слизова шлунково-кишкового тракту не здатна засвоювати поживні речовини.

Слизова ШКТ дуже швидко може відновитися, достатньо прибрати алерген, який пошкоджує її. Тому єдиним способом лікування АБКМ є повне виключення молочних білків з раціону (елімінаційна дієта). Така дієта буде, з одного боку, забезпечувати малюка всім необхідним і, з іншого боку, виключати потрапляння алергену (білка коров’ячого молока) в організм дитини.

Якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні, то необхідно його продовжувати. В цьому випадку дієта призначаєте мамі, що годує. Продукти, які необхідно виключити:

• молоко;
• сири, вершкове масло;
• молочні каші;
• кисломолочні продукти, сметана, сир;
• молочний шоколад;
• морозиво;
• телятина, яловичина;
• торти, тістечка, булочки
• та інші продукти, які можуть містити молочний білок.

Таких продуктів велика кількість, тому перед тим як щось з’їсти – ознайомтеся зі складом даного продукту і переконайтеся, що там відсутній молочний білок.

Якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні, то необхідно замінити стандартну молочну суміш на спеціалізовану лікувальну, яка не містить білків коров’ячого молока. це:

1) високогідролізірованние суміші. Тут білок дуже сильно розщеплений до пептидів. Наприклад: Пептікейт, Нутрилон Пепти Гастро, Фрисопеп і т.д.

2) амінокислотні суміші. Вони зроблені на основі амінокислот, без застосування білка, що не запускають і не підтримують алергічну реакцію.

На жаль, навіть перехід на суміш високогідролізірованних білків не гарантує зникнення симптомів АБКМ, так як і на них можливий розвиток алергічної реакції. Тому «золотим стандартом» лікування і діагностики дітей з АБКМ є переведення їх на елементну суміш на основі амінокислот (наприклад, Неокейт LCP). Амінокислотні суміші добре переносяться, і діти легко переходять на елементну суміш, так як у неї немає гіркого присмаку, характерного для всіх сумішей з високим ступенем гідролізу білка. Амінокислотні суміші можуть бути використані як на короткий період для діагностики АБКМ, так і в якості основної суміші для тривалого вигодовування, так як їх склад повністю адаптований.

При призначенні амінокислотної суміші шлунково-кишкові симптоми проходять протягом 1-3 днів. Інші симптоми поступово слабшають до 14 дня. Прийом амінокислотної суміші призводить до значимого поліпшення клінічних симптомів атопічного дерматиту. При її призначенні симптоми з боку шлунково-кишкового тракту зникають значно швидше, ніж при використанні гідролізних сумішей, зростання і збільшення ваги дітей також значимо вище.

Помилки. Це важливо знати:

– козяче молоко дуже близько антигенним складом до коров’ячого молока, тому переклад дитини на козяче молоко – при наявності у нього АБКМ – невиправданий і висока ймовірність додаткової перехресної алергічної реакції.

– не рекомендується давати безлактозную молоко (безлактозную суміш) дітям, що страждають на алергію на коров’яче молоко. Так як в безлактозної суміші немає лактози (вуглеводу), а алергія розвивається на білок, який в безлактозної суміші присутній.

– алергени молока залишаються біологічно активні навіть після кип’ятіння, пастеризації, ультра високо температурної обробки і випарювання, тому вважати, що піддаючи молоко цим діям, ми знищуємо алерген, помилково.

На закінчення можна сказати: не дивлячись на те, що АБКМ досить складне захворювання, воно успішно лікується і діти з АБКМ не потребують довічної дієті. Лікувальна суміш призначається на 3-6 місяців, після чого можна пробувати вводити молочну суміш (поступово, бажано під наглядом лікаря).

Тому терпіння, увагу і Ваша любов допоможуть малюкові пройти це непростий період.

Автор статті: Смирнова Галина Іванівна, професор, доктор медичних наук, Заслужений лікар РФ, Лікар вищої кваліфікаційної категорії з педіатрії зі спеціалізацією алергології та клінічної імунології, Член Європейської асоціації алергологів та клінічних імунологів EAACI.

Рецепти для дітей-алергіків

На сьогоднішній день все частіше педіатри та дитячі гастроентерологи діагностують у малюків харчову алергію. Якщо вірити статистиці, кожна третя в світі дитина страждає від тієї чи іншої форми гіперчутливості: у одного може проявитися висип, свербіж та інші дерматологічні симптоми, інший починає страждати порушеннями травлення, а третій і зовсім відчуває задуху після кожного попадання алергену в організм.

Алергія може бути підступною, а симптоми – різноманітними і дуже небезпечними. І якщо не налагодити адекватне харчування алергіка з самого дитинства, стан з роками буде лише погіршуватися, а прояви гіперчутливості в дорослому житті стануть важче. Як правильно скласти меню для такої дитини, які страви виключити і що готувати, щоб малюк не відчував дефіцит поживних речовин? Давайте розберемося в основах лікувальної дієтології для маленьких алергіків.

Список найбільш поширених алергенів

На жаль, універсальної формули алергії не існує – практично будь-який продукт, навіть найбезпечніший, може викликати у алергіка серйозну реакцію. Однак дієтологи і алергологи пропонують умовний поділ всіх харчових складових на три великі групи за ступенем небезпеки: речовини з високим, середнім і низьким групою ризику розвитку аллергореакцій. Оцінити ступінь небезпеки кожного конкретного блюда можна з запропонованої таблиці:

Групи харчових продуктів за ступенем ризику для алергіків

З високим ступенем алергенність

Із середнім ступенем алергенність

З низьким ступенем алергенність

  • Курячі яйця (зокрема, білок курячого яйця);
  • рибні страви і морепродукти;
  • різні сорти м’яса (в т.ч. м’ясні бульйони);
  • злакові: пшениця, жито;
  • ягоди: полуниця, суниця;
  • овочі: перець, томати, морква;
  • фрукти: всі сорти цитрусових, ківі, диня, ананас, хурма;
  • какао-боби і страви з їх додаванням;
  • горіхи (особливо арахіс);
  • мед, гриби, кава.
  • Коров’яче молоко і молочні продукти;
  • курка, яловичина;
  • злакові: рис, овес, гречка;
  • горох, соя, боби;
  • овочі: буряк, картопля;
  • цукор;
  • фрукти: персики, абрикоси, банани;
  • ягоди: вишня, чорна смородина, брусниця, журавлина;
  • шипшина.
  • Кисломолочні продукти,
  • кролик, конина, нежирна свинина і баранина, індичка;
  • овочі: броколі, цвітна і білокачанна капуста, огірки, кабачки, патисони;
  • кукурудза;
  • злакові: перлова крупа, пшоно;
  • фрукти: зелені яблука і груші;
  • ягоди: біла і червона смородина.

Як годувати дитину, схильного до харчової алергії? 10 основних заборон

Щоб розібратися, як діє і коли представляє загрозу кожен конкретний продукт, давайте розглянемо їх більш детально.

1. Цілісне молоко

Незважаючи на те, що коров’яче молоко відноситься до середньої групи ризику, для алергіка першого року життя воно є головним і найнебезпечнішим алергеном. Справа в тому, що в цілісному молоці, як і в більшості дитячих сумішей, містяться білкові сполуки (казеїн, альбумін і т.д.), які виступають в ролі антигенів, часто приводячи до певної міри непереносимості. Тому таких дітей краще не переводити на штучне вигодовування або хоча б зробити це якомога пізніше – ІВ в цьому випадку може посилити симптоми алергії. Якщо переведення на суміш уникнути не вдалося, годувати дитину слід строго гіпоалергенними сумішами, які рекомендує педіатр – «самодіяльність» і вже тим більше економія в цьому випадку неприпустимі.

Також годує мамі слід дотримуватися дієти з мінімальним вмістом молочних продуктів, заповнюючи дефіцит кальцію іншими стравами або вітамінними добавками. Що стосується кисломолочних похідних, тут все індивідуально, тому варто вводити їх в раціон поступово і вкрай обережно, відстежуючи найменші зміни в самопочутті дитини.

2. Курячі яйця

В цьому випадку для алергіків небезпечно не стільки саме яйце, скільки міститься в ньому білок. Втім, мова йде не тільки про курячих яйцях – перепелині, індичі, гусячі і інші види також здатні викликати алергію, просто в меншій мірі. В цьому випадку доведеться годувати дитину їжею, яка не містить яйця в принципі: освоїти особливий розділ домашньої випічки з рецептами без яєць, виключити вживання майонезу, всіляких десертів та інших страв, до складу яких входить небезпечний інгредієнт.

3. Риба і морепродукти

Серед мешканців водного середовища найбільшу небезпеку для алергіків представляють морські сорти, проте непереносимість річкових видів риби теж іноді зустрічається. На жаль, ніяка термічна або інша кулінарна обробка не здатна знищити речовини в складі риб, які викликають неприємні симптоми, а значить, годувати дитину рибними стравами ніяк не вийде. В цьому випадку доведеться скорегувати меню, зробивши наголос на інші страви, які містять кальцій і жирні кислоти.

4. М’ясні продукти

Алергія на м’ясо – ще один різновид харчової непереносимості, при якій повноцінно годувати дитину дуже важко. У більшості випадків у алергіків спостерігається реакція на курку, яловичину, жирну свинину і баранину, причому відварювання і гасіння ніяк не рятують становище. Більш того, певну небезпеку для дитини з гіперчутливістю становить навіть м’ясний бульйон, а значить, годувати дитину доведеться виключно овочевими та дієтичними супчиками. Чим замінити необхідне зростаючому організму кількість жирів? Більш докладну відповідь на це питання зможе дати дієтолог, знайомий з анамнезом малюка, проте в більшості випадків алергікам дозволені рослинні масла, які здатні компенсувати недолік хоча б частково.

5. Злаки і боби

Серед цих, здавалося б, нешкідливих продуктів теж є сорти, небезпечні для алергіків: пшениця, жито, рідше рисова, вівсяна, гречана крупи, соя. Раніше така непереносимість практично не зустрічалася, проте з плином часу і збільшенням алергологічної статистики гіперчутливість до соєвим похідним стала поступово поширюватися. Це пов’язано в першу чергу з випадками непереносимості молока і, як наслідок, перекладом алергіків на соєві суміші, які раніше можна було їсти без побоювань.

Годувати таку дитину можна іншими видами каш, дозволеними дієтологом. Крім того, якщо спостерігається нетипова реакція на пшеницю або жито, доведеться відмовитися від покупної випічки і навіть хліба. Втім, завжди можна приготувати аналогічні страви з додаванням кукурудзяного борошна – політ кулінарної фантазії дозволить не збіднювати раціон дитини, зробивши його при цьому максимально безпечним.

6. Фрукти і ягоди

Алергіки, які страждають непереносимістю фруктових кислот, зазвичай особливо чутливі до цитрусових, ківі, персиків, ананасів, гранат, полуниці, смородині та інших видів фруктів і ягід в залежності від індивідуальних особливостей. В цьому випадку повноцінно годувати дитину досить легко: широке розмаїття всіляких сортів ягід і фруктів в супермаркетах дозволяє скласти меню, не обділені натуральними вітамінами і при цьому не небезпечне для маленького алергіка.

7. Какао-боби, горіхи і мед

Таку алергію вкрай важко розпізнати з самого дитинства – як правило, у дитини починають проявлятися симптоми тільки після того, як в раціоні з’являються продукти з додаванням алергенів. Шоколад і всілякі солодощі з какао, горіхами і медовим компонентом найчастіше викликають шкірні прояви: висип, свербіж, кропив’янку, гіперемію шкірних покривів і т.д. У цьому випадку досить не годувати дитину алергенами, і симптоми швидко купіруються самостійно. Звичайно, маляті на перших порах буде складно пояснити, чому йому не можна їсти цукерки, шоколадки та інші «шкідливості», але, з іншого боку, при бажанні їх завжди можна замінити аналогами – зефіром, солодкими фруктами, цукерками та іншими видами солодощів, безпечними для алергіків.

8. Овочі

«Овочева» гіперчутливість у алергіків зустрічається трохи рідше, ніж інші її види, і, до того ж, легко контролюється спеціальною дієтою. Незважаючи на безперечну користь свіжих овочів, їх легко можна замінити іншими видами, оскільки список алергенних продуктів не так вже й широкий. Найчастіше дітям важко сприймати яскраво забарвлені овочі: помідори, болгарський перець, морква, буряк і т.д. Кабачки, листова зелень, капуста та інші більш нейтральні види рідше викликають алергію, а значить, ними можна годувати дитину, попередньо відстежуючи реакцію на кожен новий сорт.

9. Харчові добавки

Алергіків, особливо дітей, вкрай небажано годувати стравами зі всілякими харчовими добавками: загустителями, барвниками, підсилювачами смаку, ароматизаторами, консервантами і т.д. Справа в тому, що ці речовини можуть викликати симптоми харчової алергії або в рази посилювати її перебіг, тому будь-який фаст-фуд знаходиться під суворою забороною. Краще годувати дитину домашніми стравами, приготованими з перевірених продуктів.

10. Перехресна алергія

Такий вид гіперчутливості зустрічається у алергіків, несприйнятливих ні до якогось конкретного продукту, а до їх комбінації. Наприклад, діти, гостро реагують на коров’яче молоко, часто страждають від неприємних симптомів після вживання молочних і кисломолочних продуктів, а чутливі до яєчного білка реагують на куряче м’ясо і навіть бульйони. В цьому випадку повноцінно годувати дитину набагато складніше: слід відразу виявити всі можливі алергени, лише потім спільно з дитячим дієтологом складати адекватне меню.

Корисні поради батькам алергіків

  1. Значно спростити годування допоможе тест на чутливість до найбільш типовим алергенів. Після такого дослідження ви точно будете знати, чим можна годувати карапуза, а що слід виключити.
  2. Якщо дитина схильна до алергії, кожен новий продукт слід вводити поступово – так ви безпомилково визначите індивідуальну ступінь ризику і зможете купірувати симптоми гіперчутливості на початковій стадії.
  3. Тривале вимочування і термічна обробка фруктів і злаків може знизити ступінь алергенність продукту, але, на жаль, не повністю її виключити.

Строго дотримуючись рекомендації алерголога й дієтолога, можна повноцінно годувати навіть самого чутливого алергіка, не ризикуючи при цьому його життям і здоров’ям!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *