Профілактика кишкових інфекцій у дітей консультація по ОБЖ (середня група) на тему

Завантажити:

вкладення Розмір
profilaktika_kishechnyh_infektsiy_u_detey.docx 32.29 КБ

Попередній перегляд:

Профілактика кишкових інфекцій у дітей

Влітку у багатьох дітей (та й у дорослих) нерідко трапляються кишкові розлади, викликані інфекцією. Зараження мікробами відбувається через потрапляння в рот забруднених фруктів, овочів, зелені. Як запобігти кишковий розлад, і які існують заходи профілактики кишкових інфекцій у дітей?
Всі кишкові інфекції діляться на дві великі групи: викликані вірусами і викликаються бактеріями. Поширена думка, що найчастіше діти хворіють на кишкові інфекції влітку. Це не зовсім так. 90% кишкових інфекцій – це захворювання, пов’язані з вірусами. Для вірусних інфекцій характерна сезонність. Найчастіше у дітей зустрічається ротавірусна інфекція, пік якої припадає на зиму і весну. Бактеріальні інфекції – це дизентерія, сальмонельоз. Їх розквіт – це літо, початок осені, а до зими частота їх знижується.
Вірусні інфекції передаються фекально-оральним шляхом, через забруднені предмети, неякісні харчові продукти, воду. У родині найчастіше це внутрішньосімейне зараження. Інфекція, яка у дорослого викличе одноразове послаблення стільця, у дитини перетвориться на кишкову інфекцію з підвищенням температури, частим рідким стільцем, зневодненням, тяжким станом, яке може привести до госпіталізації в стаціонар. На відміну від дорослих, які зустрічаються в повсякденному житті з вірусами постійно, у дітей немає імунітету до цих вірусів. Але зараз ми поговоримо про «літніх» інфекціях – дизентерії, сальмонельозу. Ці інфекції мають фекально-оральний шлях передачі. Інфекція потрапляє в організм через забруднені предмети і руки, погано промиті фрукти, ягоди.
Або ось ще поширена картина, яку можна спостерігати: мама купила на ринку ягоди і тут же дала поїсти дитині. Навіть якщо вона помила їх водою на тому ж ринку, ризик зараження дуже високий. Рекомендується ретельно мити не тільки фрукти, але і ягоди. Не лінуйтеся, добре мийте ягоди, на них чудово себе почувають не тільки яйця гельмінтів, а й, наприклад, синьогнійна паличка.

Як правильно мити фрукти

Всі фрукти з щільною шкіркою потрібно мити тільки з господарським милом або зі спеціальними засобами для миття фруктів. Ні в якому разі не із засобами для миття посуду – незрозуміло скільки хімії ви з’їсте додатково з фруктами. Всі фрукти з магазину або ринку покриті шаром воску або порошку. Улюблений перекус багатьох людей на вулиці – банан – обробляється порошком, що захищає його від передчасного псування. Так що задумайтеся, який додатковий інгредієнт отримуєте ви або ваша дитина, перекушуючи бананом на вулиці. Фрукти з м’якою шкіркою можна мити за принципом контрастного обмивання.

Як уникнути зараження сальмонельозом

Зараження сальмонелою відбувається через неякісні харчові продукти. Найчастіше через салати, тістечка, молочні продукти, тобто через все те, що може інфікуватися влітку.
Продукти повинні проходити термічну обробку. Якщо ви не впевнені в тому, що вони свіжі, то вживати їх не слід.

Є ще одна група хвороб – так звана діарея мандрівників, або лямбліоз.
Тема особливо актуальна тоді, коли батьки везуть дітей в закордонні турне, де цих інфекцій дуже багато. Батьки не завжди розуміють, що поза готелем вживати їжу дуже небезпечно. «Діарея мандрівників» у дітей супроводжується гострою формою лямбліозу або вірусної кишковою інфекцією, рідше – бактеріальною інфекцією.

Які правила гігієни допоможуть в профілактиці кишкових інфекцій у дітей?

Всі ці правила добре відомі:
Чи не тягніть нічого в рот. Зрозуміло, що маленька дитина вивчає світ через рот. Ця стадія так і називається – стадія орального вивчення світу. Однак мама повинна розуміти серйозність проблеми. Якщо дитині є все, то він, відповідно, пройде через всі. Загальна гігієна в сім’ї. Часто доводиться бачити, як мами спочатку обліжут соску самі, а після дають її своїй дитині.
Або намагаються пюре, суміш, а потім з цієї ж ложки годують малюка. Або п’ють воду з однієї пляшки з дитиною. Так надходити категорично не можна! В роті у кожного з нас своя флора. кожного індивідуальні. Для дітей старших вікових груп обов’язково миття рук після прогулянки, ігри з тваринами і туалету, а також перед прийомом їжі. Вживання їжі на вулиці неприпустимо в будь-якому віці. Немає ніяких причин для того, щоб дитина їла на вулиці. У сім’ї повинні бути сформовані жорсткі стереотипи харчування. Діти не повинні їсти, коли хочуть і що хочуть.
Харчуватися потрібно вдома або в дитячому закладі, але не на вулиці – це абсолютно жорстке правило. Якщо немає умов для їжі, значить, харчування здійснюватися не повинно, як би дитина не просив. По-іншому дотримуватися гігієни просто неможливо. При спілкуванні з тваринами не можна забувати про елементарні правила: не садити його за стіл, не цілувати і обов’язково мити руки після гри з ним. Сама тварина теж потрібно привчати до дисципліни: воно не повинно заважати людині під час їжі, для чого його необхідно нагодувати до того, як піде обідати (вечеряти) сім’я.

Необхідно використовувати тільки доброякісні продукти. Не зберігати продукти довше зазначеного терміну.
Уважно вивчайте, де, ким і коли продукт був проведений. Не можна обрізати гниле яблуко і дати його дитині, оскільки бактерії і віруси глибоко проникають в продукт. Іншими словами, має бути справжнісіньке гігієнічний освіту. Тільки тоді проблема може вирішитися.
У батьків має бути чітке розуміння, що правила гігієни повинні дотримуватися всіма членами сім’ї.

Не повинно бути подвійних стандартів. Дитина все прекрасно бачить і буде чинити так, як надходять його батьки.
Ніякі повчально-освітні процеси, адресовані тільки йому, виконуватися не будуть.
Мити руки перед їжею повинен не тільки дитина, а всі члени сім’ї. Чи не їсти на вулиці повинен не тільки дитина, а всі члени сім’ї.
Приходячи з вулиці, руки повинен мити не тільки дитина, а всі члени сім’ї. Мити руки після відвідування туалету повинен не тільки дитина, а всі члени сім’ї.

Починати потрібно з освіти. Говоріть з дитиною про бактеріях, які можуть бути на його брудних руках. Подивіться в інтернеті, як виглядає, наприклад, лямблії. Намалюйте її разом. Поговоріть з ним про те, як буде погано, якщо вона потрапить до нього в організм. Після такого образного і творчого пояснення дитина точно засвоїть ази особистої гігієни. Читайте разом з дитиною вірші, в яких робиться акцент на гігієну і здоровий спосіб життя.

Це відомі нам з дитинства вірші С. Маршака, Ю. Тувіма, «Мойдодир» К. Чуковського, вірші С. Михалкова і т.д.
Вся наша повсякденне життя – це зіткнення з величезним числом вірусів і бактерій. Природою закладено, що ми будемо обов’язково стикатися із захворюваннями. Але це не привід впадати в паніку і ходити в гумових рукавичках, все поливати хлоркою і обробляти кварцом. Потрібно просто усвідомлено і шанобливо ставитися до своєї сім’ї, оточуючим тебе людям, дотримуватися елементарних гігієнічних норм.

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ У ДІТЕЙ, ЇХ ПРОФІЛАКТИКА Пам’ятка для батьків

Як організувати дистанційне навчання під час карантину?

Допомагає проект «Інфоурок»

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ У ДІТЕЙ, ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

Пам’ятка для батьків

Гострі кишкові інфекційні захворювання є наймасовішими захворюваннями дітей дошкільного та шкільного віку, особливо в літній період.
Збудниками кишкових інфекцій можуть бути: бактерії (сальмонельоз, дизентерія, холера), їх токсини (ботулізм), а також віруси.
Причиною гострих кишкових інфекцій є кілька груп мікроорганізмів: бактерії, віруси і найпростіші.
Джерелом інфекції є людина або тварина .
Провідні шляхи передачі :

контактно-побутовий (через забруднені предмети вжитку, іграшки, соску, брудні руки)

харчової (при вживанні в їжу недостатньо оброблені, недоброякісні продукти харчування)

водний (при питті некип’яченої води, купанні у відкритих водоймах)

В організм здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють через рот: разом з їжею, водою або через брудні руки. Наприклад, дизентерія може початися, якщо попити воду з-під крана, парне (некип’ячене) молоко. Кишкову паличку можна з’їсти разом з неякісним кефіром або йогуртом. Збудники сальмонельозу потрапляють до людини через будь-які заражені продукти: куряче м’ясо і яйця, варену ковбасу, погано промиті або вимиті брудною водою овочі та зелень.
З рота мікроби потрапляють в шлунок, а потім в кишечник, де починають посилено розмножуватися. Причиною захворювання стають отрути, токсини, які виділяють мікроорганізми, і пошкодження травного тракту, які вони викликають. Кишкові інфекції можуть протікати як гострий гастрит (з блювотою), ентерит (з поносом), гастроентерит (і з блювотою, і з проносом), ентероколіт (з ураженням всього кишечника). Після потрапляння мікробів в організм захворювання починається через 6-48 годин.

Факторами для виникнення кишкових інфекцій є :

літню пору року – підвищена температура повітря сприяє розмноженню збудників у воді, ґрунті, продуктах;

імунодефіцитні стани у дітей;

Вхідними воротами і органом – «мішенню» є шлунково-кишковий тракт.

Отже, щоб уникнути гострих кишкових інфекцій у дітей слід :

суворо дотримуватися правил особистої гігієни, частіше і ретельно мити руки з милом, особливо – перед їжею і після відвідин туалету;

використовувати кип’ячену, бутильовану або воду гарантованої якості;

овочі, фрукти, ягоди ретельно мити перед їжею;

НЕ купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

ретельно прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти;

швидкопсувні продукти і готову їжу слід зберігати тільки в холодильнику;

не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця, використовувати для приготування їжі тільки свіжі продукти.

Якщо, незважаючи на всі запобіжні заходи, все ж з’являються перші ознаки гострих кишкових інфекцій (нудота, багаторазова блювота, пронос, переймоподібні болі в животі, болі в області шлунка), необхідно відразу звернутися за медичною допомогою . Тільки лікар може правильно призначити лікування і визначити необхідні заходи профілактики хвороби для осіб, що контактують з хворими. Самолікування небезпечно для самого хворого, тому що в результаті несвоєчасного, неправильного лікування розвиваються хронічні форми хвороби.

Профілактика гострих кишкових інфекцій у дітей

Причиною гострих кишкових інфекцій є кілька груп мікроорганізмів – бактерії, віруси і найпростіші.

Джерелом інфекції є людина або тварина.

Провідні шляхи передачі:

  1. контактно-побутовий (через забруднені предмети вжитку, іграшки, соску, брудні руки)
  2. харчової (при вживанні в їжу недостатньо оброблені, недоброякісні продукти харчування)
  3. водний (при питті некип’яченої води, купанні у відкритих водоймах)

Факторами для виникнення кишкових інфекцій є:

  • штучне вигодовування;
  • введення прикорму, що не піддається термічній обробці – існує можливість потрапляння збудників з продуктами прикорму;
  • літню пору року – підвищена температура повітря сприяє розмноженню збудників у воді, ґрунті, продуктах;
  • недоношеність;
  • імунодефіцитні стани у дітей;
  • перинатальна патологія центральної нервової системи.

Вхідними воротами і органом- «мішенню» є шлунково-кишковий тракт.

Основні групи симптомів захворювання наступні:

  • лихоманка, слабкість, зниження апетиту
  • діарея, блювота, здуття живота
  • болі в животі

Про тяжкість захворювання говорять западання очей, загострення рис обличчя, западання великого джерельця, сухі губи, судоми.

Грозним симптомом, що говорить про крайню тяжкості захворювання, є відсутність сечі у дитини більше 6 годин.

При діареї, що супроводжується болями в животі, ознаки інтоксикації:

Чи не застосовуйте болезаспокійливі препарати – це може сильно ускладнити діагностику. Болезаспокійливі ліки можуть приховати прояви хірургічних хвороб (апендициту, гострого холециститу і інших);

Не можна застосовувати грілку, оскільки це може посилити запалення і спровокувати різке погіршення стану дитини;

Не робіть клізму з гарячою водою, особливо при підвищенні температури.

Не давайте дитині при проносі (закріплюють) засобів – Імодіум, лопедіум і т.д. цьому випадку перебіг хвороби може ускладнитися, тому що замість прискореного виведення токсинів з організму, ви спровокуєте їх накопичення.

При інфекційних захворюваннях, що протікають з підвищенням температури, проносом, блювотою; підозрі на хірургічне захворювання ні в якому разі не можна застосовувати гомеопатичні засоби. Такі стани потребують консультації лікаря і загальноприйнятої терапії; зволікання в призначенні традиційних ліків може привести до сумних наслідків.

Отже, щоб уникнути гострих кишкових інфекцій у дітей слід:

  1. суворо дотримуватися правил особистої гігієни, частіше і ретельно мити руки з милом, особливо – перед їжею і після відвідин туалету;
  2. використовувати кип’ячену, бутильовану або воду гарантованої якості;
  3. овочі, фрукти, ягоди ретельно мити перед вживанням під проточною водопровідною водою, а для маленьких дітей – кип’яченою;
  4. використовувати тільки чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів і т.п.);
  5. НЕ купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  6. дотримуватися правил гігієни при приготуванні гарячих і холодних страв, терміни придатності та умови зберігання харчових продуктів, особливо швидкопсувних, сирі продукти і готову їжу слід зберігати окремо;
  7. ретельно прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти;
  8. швидкопсувні продукти і готову їжу слід зберігати тільки в холодильнику при температурі 2-6 ° С;
  9. не змішувати свежеприготовленную їжу з залишками від попереднього дня, але якщо готова їжа залишається на інший день, то перед вживанням її необхідно піддати термічній обробці (прокип’ятити або прожарити).
  10. не накопичувати сміття і харчові відходи, не допускайте появи мух і тарганів;
  11. постійно підтримувати чистоту в оселі і дотримуватися правил особистої гігієни, не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця, використовувати для приготування їжі тільки свіжі продукти.

Дизентерія, або шигельоз – це гостре інфекційне ураження товстого кишечника, зокрема, нижнього його відділу.

Таке захворювання провокують дизентерійні бактерії, які, потрапляючи в товстий кишечник, вражають його слизову оболонку. Захворюванню найчастіше піддаються маленькі діти, особливо у віці від 2 до 7 років. Однак і у грудних малюків може виникнути ця хвороба. Щоб якомога менше піддавати своїх дітей до цього захворювання, потрібно проводити профілактичні заходи.
Основне джерело зараження – хвора дитина, яка є небезпечним з першого дня хвороби, так як з фекаліями виділяє велику кількість бактерій.
Шляхи передачі хвороби:
Фекально-оральний:

  • водний (при купанні в басейні, водоймах, вживанні накопичений води);
  • харчової.
  • Контактно-побутовий – через посуд, іграшки, білизну, брудні руки.

Пік захворюваності припадає на літо-осінь.

Симптоми дизентерії у дітей

Особливості клінічної картини хвороби залежать від характеру перебігу, виду збудника, просторості поразки шлунково-кишкового тракту і імунітету дитини.

Перші ознаки гострої дизентерії у дітей зазвичай з’являються на 2 – 3 добу після інфікування.

Хвороба починається гостро, у дитини з’являються:

  1. загальне нездужання;
  2. лихоманка 37, 5 – 40 ° С;
  3. нудота блювота;
  4. пронос до 20 разів на добу, калові маси з домішкою зелені, крові, слизу;
  5. часто помилкові, хворобливі позиви на дефекацію;
  6. бурчання в товстому кишечнику.

У випадках тяжкого перебігу приєднуються наступні симптоми:

  • пригнічення свідомості;
  • тахікардія;
  • гіпотонія;
  • синюшність шкірних покривів;
  • судоми.

профілактика дизентерії

Знизити ризик розвитку шигеллеза можна за умови:

  1. дотримання гігієнічних правил суворого контролю джерел водопостачання, умов зберігання та реалізації продуктів харчування, кип’ятіння води;
  2. виявлення хворих в дошкільних та шкільних закладах, серед працівників кухні;
  3. проведення санітарних і карантинних заходів.

Доктор звертає увагу
Слідкуйте за тим, щоб руки дитини завжди були чистими. В умовах відсутності води протирайте руки малюка вологими серветками або обробляйте спреями-антисептиками.

Для приготування харчування або в якості пиття дитині до року краще давати бутильовану якісну воду.

З метою профілактики дизентерії раз в тиждень мийте дитячі іграшки, щоб на них не затримувалася бруд і пил.

Хворої дитини не можна годувати насильно. Краще давати малюкові більше рідини.

Якщо у дитини пронос, не відправляйте його в сад. Викличте лікаря додому, збережіть і покажіть лікаря останній стілець малюка.

Незважаючи на поширеність захворювання в дитячій групі і можливість повного лікування, при появі проносу у дитини необхідно терміново звернутися до лікаря. Порушення травлення може говорити не тільки про дизентерії, а й про низку інших харчових токсикоінфекцій. Самолікування при шигельозі неприпустимо.

збудники Сальмонельозу

-бактеріі роду Сальмонела. Викликають гостре інфекційно-токсичний захворювання різного ступеня тяжкості, яке проявляється частіше діареєю, болями в животі, нудотою, блювотою, загальними явищами інтоксикації (підвищення температури тіла, озноб, головний, м’язовий біль).

Сальмонели зберігають життєздатність: в пилу, на предметах побуту до 80 днів; в яйцях птахів до 1 року; на яєчній шкаралупі до 3 тижнів, у воді до 5 місяців, у висохлих випорожненнях тварин і людини до 4 місяців. При кип’ятінні в бульйоні сальмонели гинуть протягом 5-7 хвилин. Для повного знезараження інфікованого м’яса необхідно шматки вагою 0,5 кг. варити не менше 2 годин.

Інкубаційний (прихований) період захворювання триває від 2-6 годин до 7 днів (в середньому 1-2 дні).

Для людини основними джерелами сальмонел є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, вівці), птиця (кури, гуси, качки). Сальмонели потрапляють в організм людини при вживанні забруднених продуктів харчування, виділяються з фекаліями.

Провідними факторами передачі сальмонел є м’ясо, м’ясопродукти, птиця, м’ясопродукти, яйце. В яйце сальмонели можуть потрапити через шкаралупу, забруднену виділеннями або трансовариально (від інфікованої птиці до плоду).

Джерелом інфекції також може бути хворий на сальмонельоз людина, або зовні здоровий бактеріоносій.

При недотриманні особистої гігієни вони можуть через брудні руки, кухонний інвентар (посуд, ножі, обробні дошки) забруднити сальмонелами їжу.

Небезпека поширення інфекції особливо зростає, якщо хворий на сальмонельоз або бактеріоносій працює в об’єктах громадського харчування, торгівлі, підприємствах харчової промисловості або готує їжу в домашніх умовах.

Сальмонели в продуктах харчування можуть не тільки тривалий час зберігатися, але й інтенсивно розмножуватися при сприятливих умовах. Сальмонели не змінюють зовнішнього вигляду, кольору, запаху, смаку їжі. При кімнатній температурі кількість сальмонел в м’ясі за добу збільшується в 140 разів. Особливо швидко розмножуються сальмонели в м’ясному фарші, заливних, паштети. салатах, в тому числі з майонезом.

Сприйнятливість людей до сальмонел висока. Особливо сприйнятливі до цієї інфекції діти.

Мати, хвора на сальмонельоз (або бактеріоносій) при недотриманні правил гігієни може інфікувати дитину при догляді, годуванні грудьми, приготуванні сумішей.

Для профілактики поширення сальмонельозів в кімнаті, де знаходиться немовля поточну вологе прибирання проводять щодня з використанням миючих засобів, не допускається скупчення пилу на меблях і предметах побуту, 3-4 рази на день кімнату провітрюють. Генеральне прибирання проводять не рідше 1 разу на 7 днів.

Для годування немовляти виділяється, певне місце в кімнаті. Перед годуванням дитини мати повинна обов’язково вимити руки, двічі намилюючи милом, потім насухо витерти їх одноразовою серветкою або індивідуальним рушником. При використанні для годування, сцеженного грудного молока, зціджування проводять в стерильну (прокип’ячену протягом 30 хвилин) пляшечку. Використовують грудне молоко безпосередньо після зціджування.

Приготування дитячих сумішей краще здійснювати безпосередньо перед кожним годування. Приготовлені суміші використовуються протягом 3 годин з моменту приготування. Використані пляшечки промивають проточною водою, замочують протягом 15-20 хвилин в 2% розчині питної соди, потім ретельно промивають гарячою водою. Пляшки миють із застосуванням йоржа. Вимиті пляшки підсушують і знезаражують кип’ятінням протягом 30 хвилин, потім просушують і зберігають в умовах, що виключають їх забруднення.

Після обробки посуду йоржі промивають проточною гарячою водою з миючим засобом для посуду, кип’ятять протягом 30 хвилин, зберігають в сухому вигляді.

Соски промивають проточною водою, замочують протягом 15-20 хвилин в 2% розчині питної соди, потім ретельно промивають гарячою водою. Знезаражують кип’ятінням протягом 30 хвилин в спеціально виділеній ємності. Після кип’ятіння воду зливають, не знімаючи кришки, зберігають в цій же ємності до наступного використання.

В процесі сповивання дитини дотримуються правил гігієни, спрямовані на запобігання можливого попадання на шкіру і слизові дитини збудників інфекційних хвороб. Для сповивання виділяють певне місце або столик Одяг матері повинна міститися в чистоті. Перед перевдяганням (распеленаніем) дитини слід вимити руки, намилюючи їх двічі, ретельно просушити одноразовою серветкою. Підмивають дитини під теплою проточною водою. Підмитого дитини витирають одноразовою серветкою або індивідуальним рушником. Використані підгузки (пелюшки) збирають в поліетиленовий пакет, який після закінчення процедури видаляють з дитячої кімнати.

Діти молодшого віку особливо схильні до захворювання. Вони можуть заразитися від хворих однолітків через інфіковані соски, іграшки, посуд, білизну. Іграшки, які дитина бере в рот необхідно мити щодня з використанням миючих засобів і ретельно споліскувати під проточною водою. Посуд і білизна дитиною повинні використовуватися індивідуально.

Якщо у матері або інших членів сім’ї з’явилися симптоми гострого кишкового захворювання, необхідно негайно звернутися до лікаря, який захворів краще госпіталізувати в інфекційну лікарню, щоб запобігти зараженню дитини.

Щоб уникнути захворювань сальмонельозом, дотримуйтесь наступних прості правила:

  1. При приготуванні їжі, перед їжею, після відвідування туалету необхідно ретельно вимити руки з милом.
  2. Якщо в сім’ї є хворий на сальмонельоз, то дотримуватися правил особистої гігієни потрібно особливо ретельно.
  3. Не вживайте сирі яйця -їх слід варити не менше 10-12 хвилин з моменту закипання або ретельно прожарювати з двох сторін. М’ясо, м’ясо птиці необхідно ретельно проварювати або прожарювати порційними шматками так, щоб сік всередині шматка був безбарвним і прозорим. •
  4. Сирі продукти і напівфабрикати зберігайте окремо від готових страв в одноразовій упаковці, а для їх оброблення використовуйте окремий кухонний інвентар -дошки, ножі. •
  5. Після оброблення м’яса, м’яса птиці, сирих напівфабрикатів ретельно вимийте гарячою проточною водою з миючим засобом кухонний інвентар (м’ясорубку, ножі, обробні дошки, посуд). •
  6. Після оброблення м’яса, м’яса птиці, сирих напівфабрикатів ретельно вимийте руки з миючим засобом, витріть їх насухо одноразовою серветкою і тільки після цього приступайте до приготування інших страв. •
  7. Страви і продукти, що зберігалися в холодильнику більше 24 годин, перед вживанням краще піддавати тепловій обробці (м’ясо, котлети, ковбасу обсмажте, суп прокип’ятіть, з сиру зробіть сирники або запіканку). •
  8. Готуйте страви в кількості, необхідній для одноразового вживання, обов’язково дотримуйтесь заходів особистої гігієни, технологію приготування страв, особливо тривалість їх термічної обробки. •
  9. Не допускайте зберігання приготованих страв, салатів, кондитерських виробів з кремом більше 2 годин поза холодильниках метою попередження розмноження в них сальмонел та інших хвороботворних мікробів. •
  10. Не беріть в дорогу варені яйця, варені ковбаси, салати, кремові кондитерські вироби, страви з м’яса, м’яса птиці, сиру і т.п., якщо страви свіжоприготовані використовуйте їх протягом перших 2 годин. •
  11. Нагадуємо мамам, що маленькі діти особливо схильні до захворювання на сальмонельоз, тому дитячі суміші повинні готуватися на одне годування, розкриті баночки з дитячим харчуванням, соком необхідно використовувати протягом перших 2 годин. •
  12. Навчайте дітей навичкам особистої і громадської гігієни, ведіть роз’яснювальну роботу щодо профілактики сальмонельозу серед підлітків, особливо в літню пору і відпочинку.

Пам’ятайте! При появі перших ознак кишкового захворювання негайно звертайтеся до лікаря

Бажаємо здоров’я Вам і Вашим дітям.

Кишкова інфекція у дітей

Кишкова інфекція у дітей – група захворювань різної етіології, що перебігають з переважним ураженням травного тракту, токсичної реакцією і зневодненням організму.

Сприйнятливість до кишкової інфекції у дітей в декілька разів вище, ніж у дорослих, захворювання характеризується яскраво вираженими клінічними ознаками, може супроводжуватися ослабленням імунітету, розвитком ферментної недостатності, дисбактеріозу кишечника. Кишкові інфекції у дітей посідають друге місце в структурі інфекційної захворюваності після гострих респіраторних вірусних інфекцій. Широка поширеність кишкових інфекцій серед дітей викликана високою контагіозністю і поширеністю збудників, їх стійкість до впливу факторів зовнішнього середовища, віковими особливостями будови і функціонування травної системи, функціональним недосконалістю захисних механізмів, а також в недостатній мірі щепленими і закріпленими навичками гігієни.

При важких формах кишкових токсикозів у дітей можливий розвиток набряку легенів, гострої ниркової і гострої серцевої недостатності.

У світі щорічно реєструється приблизно 2 млн смертей від гострих кишкових інфекцій, переважно серед дітей до 5 років.

причини

Збудниками кишкових інфекцій у дітей можуть бути:

  • бактерії (шигели, сальмонели, діареегеннимі ешерихії, иерсинии, кампілобактери, стафілококи, клебсієли і ін.) і їх токсини (ботулотоксин);
  • віруси (рото, адено-, ентеро, астро-, короно-, торо-, каліцівіруси і ін.);
  • найпростіші (лямблії, криптоспоридии, амеби, бластоцисти і ін.).

Проникнення інфекції в організм при кишкових інфекціях відбувається, головним чином, при вживанні інфікованих продуктів харчування (аліментарним шляхом), забрудненої води (по воді), через забруднені руки, посуд, іграшки, предмети побуту (контактно-побутовим шляхом). Кишкові інфекції вірусної етіології можуть передаватися і аерогенним (повітряно-крапельним) шляхом. Віруси викликають найбільше число випадків кишкових інфекцій у дітей до 5 років.

У дітей з ослабленим імунітетом можливо ендогенне інфікування умовно-патогенною мікрофлорою (стафілококи, клебсієли, протей, клостридії та ін.).

Форми кишкової інфекції у дітей

Кишкові інфекції класифікують за походженням:

До отримання результатів лабораторних досліджень захворювання класифікують по локалізації патологічного процесу (коліт, ентероколіт, гастрит, гастроентерит, ентерит, гастроентероколіт). Крім локалізованих форм інфекції, у дітей можуть розвиватися генералізовані форми з поширенням збудників за межі кишкового тракту.

Ешерихіозу хворіють переважно діти раннього віку, що знаходяться на штучному вигодовуванні.

Залежно від механізму розвитку, здатності до інвазії і наявності подібних факторів патогенності виділяють наступні типи кишкових інфекцій:

  • інвазивні;
  • секреторні;
  • осмотичні;
  • змішані.

В основі патогенезу кишкових інфекцій інвазивного типу лежить запальний процес в травному тракті. Збудники (сальмонели, шигели, кампілобактерії, ентероінвазівние ешерихії) проникають в епітеліоцити, викликаючи запалення слизової оболонки, накопичення ендогенних токсичних речовин, порушення гомеостазу.

В основі патогенезу кишкових інфекцій неінвазивного (секреторного) типу лежать порушення реабсорбції води і електролітів і посилення секреторної активності епітелію тонкої кишки. Збудниками секреторних кишкових інфекцій можуть бути ентеротоксигенні ешерихії, ентеропатогенні ешерихії, холерний вібріон.

Основою появи кишкових інфекцій осмотичного типу є дисахаридазная недостатність, бродильний процес і дегідратація за рахунок порушення всмоктування води і електролітів в кишечнику. Як правило, вони мають вірусну етіологію.

За особливостями симптоматики протягом кишкової інфекції у дітей може бути типовим і атиповим.

З урахуванням ступеня ураження шлунково-кишкового тракту, інтоксикації і зневоднення типові кишкові інфекції протікають в легкій, середній і важкій формі, а атипові – в стертій і гипертоксической.

Залежно від тривалості перебігу кишкова інфекція може бути:

  • гостра (до 1,5 місяців);
  • затяжна (понад 1,5 місяців);
  • хронічна (понад 5-6 місяців).

Симптоми кишкової інфекції у дітей

Клінічні симптоми кишкових інфекцій у дітей пов’язані з руйнуванням клітин слизової кишки, а також порушенням травлення і проявляються двома синдромами: кишковим і інфекційно-токсичним (синдромом загальної інтоксикації).

Тяжкість кишкової інфекції у дітей багато в чому визначається обсягом втрати рідини.

Головним симптомом при будь-якій формі кишкової інфекції є діарея (неодноразовий рідкий стілець).

  • нудота блювота;
  • млявість, слабкість;
  • втрата апетиту;
  • підвищена температура тіла;
  • біль, бурчання в животі;
  • домішки крові в калових масах;
  • порушення дихання;
  • зниження маси тіла.

Небезпеку становить зневоднення, що розвивається внаслідок втрати рідини з рясними блювотними і каловими масами. Його ознаки:

  • запалий джерельце у немовляти;
  • сухість шкіри і слизових оболонок;
  • зниження діурезу;
  • підвищена спрага;
  • запалі сухі очі;

Клінічна картина деяких кишкових інфекцій має особливості.

Дизентерія у дітей характеризується загальною інтоксикацією, лихоманкою, блювотою, порушенням функцій ЦНС, серцево-судинної системи і колитическим синдромом (прітупообразние болю в животі, діарея, наявність в калі домішок слизу і крові, спазм сигмовидної кишки, болі в області прямої кишки).

Ротавірусна інфекція висококонтагиозна, клінічна картина проявляється гастроентеритом, ураження шлунково-кишкового тракту поєднується з катаральними явищами (риніт, гіперемією зіва, покахикуванням, першіння в горлі).

Симптоматика сальмонельозу залежить від форми захворювання. Типова (шлунково-кишкова) форма зустрічається найбільш часто і може протікати у вигляді гастриту, панкреатиту, ентериту, апендициту, пієлонефриту, холециститу, гастроентероколіту. Стілець рідкий, рясний, буро-зеленого відтінку, з домішкою слизу і крові. Атипова форма може мати септичний, тіфоподобное, токсико-септичний (у новонароджених), стерте і безсимптомний перебіг.

Виявлення кишкової інфекції у дітей до п’яти років є підставою для госпіталізації в дитяче інфекційне відділення стаціонару.

Ешерихіозу хворіють переважно діти раннього віку, що знаходяться на штучному вигодовуванні. Захворювання має поступовий початок з появою діареї, блювоти або зригування в наступні три-п’ять днів. Температура тіла субфебрильна або нормальна. Стілець водянистий, жовто-оранжевого відтінку, з домішкою слизу. Симптоми хвороби наростають протягом 3-5 днів. Захворювання може протікати в трьох клінічних варіантах (холероподібний синдром, легкий ентерит, що виникає на тлі ГРЗ у дітей раннього віку та харчова токсикоінфекція).

Стафілококова кишкова інфекція у дітей може бути первинною і вторинною. Перебіг первинної інфекції характеризується діареєю, токсикозом, блювотою. Стілець водянистий, з домішками слизу, зеленуватого відтінку. При вторинної стафілококової інфекції кишкові симптоми розвиваються на тлі основного захворювання (пневмонії, ангіни, гнійного отиту, стафилодермии і ін.).

Діагностика кишкової інфекції у дітей

Діагностика кишкових інфекцій у дітей починається з оцінки епідеміологічного анамнезу захворювання. З’ясовується джерело інфекції (контакт з хворим, сімейне вогнище захворювання, продукти харчування, вода), механізм передачі збудника, поширеність ураження, інтенсивність основних клінічних проявів. Особливе значення має точність оцінки ступеня дегідратації організму, так як тяжкість кишкової інфекції у дітей багато в чому визначається обсягом втрати рідини. Оцінюються гемодинамічні показники (частота і наповнення пульсу).

Клінічні симптоми кишкових інфекцій у дітей проявляються двома синдромами: кишковим і інфекційно-токсичним.

Для підтвердження діагнозу використовують лабораторні дослідження:

  • бактеріологічні дослідження калу, а у важких випадках сечі і ліквору – з метою ідентифікації можливого бактеріального збудника;
  • копрологический метод – дозволяє уточнити локалізацію процесу в шлунково-кишковому тракті;
  • вірусологічні методи (ІФА, КОА, РАЛ) – застосовуються для виявлення можливого вірусного збудника;
  • серологічні методи (РГГА, РПГА) – дозволяють по виявленню і наростання титру антитіл в крові визначити тип збудника і гостроту процесу.

Лікування кишкових інфекцій у дітей

Виявлення кишкової інфекції у дітей до п’яти років є підставою для госпіталізації в дитяче інфекційне відділення стаціонару.

Комплексне лікування кишкових інфекцій у дітей грунтується на етіопатогенетичних принципах і передбачає:

  • усунення етіологічного агента (антибактеріальні, противірусні, протипаразитарні препарати);
  • виведення накопичених токсичних продуктів (сорбенти, пробіотики, специфічні антитіла і сироватки);
  • проведення регідратаційної терапії, відновлення водно-електролітного балансу (глюкозо-сольові розчини для оральної і парентеральної регідратації), кислотно-лужного балансу, регуляторних механізмів, гемодинаміки;
  • відновлення функцій кишечника за допомогою дієтотерапії.

З метою профілактики ДВС-синдрому в схему терапії включають кошти для нормалізації тонусу периферичних судин, поліпшення мікроциркуляції, зниження агрегації тромбоцитів, зменшення гіпоксії і ацидозу тканин.

Ефективність проведеної комплексної терапії оцінюють за клінічними критеріями та клініко-лабораторними даними.

У гострій фазі захворювання призначають перерву в харчуванні (водно-чайну паузу) до стихання блювоти і діареї. У дітей, які перебувають на природному вигодовуванні, годування грудним молоком не припиняють, при штучному вигодовуванні призначають невелику перерву. Після розвантаження і проведення оральної регідратаційної терапії починають дозоване годування. Необхідна правильна організація лікувального харчування, раціон повинен бути збалансований по харчовим і біологічно активних речовин, складений з урахуванням тяжкості кишкової інфекції, інтенсивності і характеру кишкових дисфункцій.

Дієта при кишкової інфекції у дітей вимагає зменшення добового об’єму споживаної їжі на 30-50%, збільшення кратності годувань, використання сумішей, збагачених захисними факторами. При поліпшенні стану дитини обсяг їжі збільшують щодня на 100-150 мл, дрібно розподіляючи цю кількість на кожне годування. Їжа повинна бути протертою і легкозасвоюваній, забороняється включати в раціон смажене і жирне, фрукти, соки і газовані напої, молочні продукти. Надалі проводиться розширення вікового раціону.

Ефективність проведеної комплексної терапії оцінюють за клінічними критеріями (купірування діареї, блювоти, інтоксикаційного синдрому, нормалізація температури) та клініко-лабораторними даними (негативні результати при бактеріологічному і ПЛР-обстеженні, нормалізація гемограми, копроцітограмми).

Ускладнення кишкових інфекцій у дітей

При важких формах кишкових токсикозів у дітей можливий розвиток набряку легенів, гострої ниркової і гострої серцевої недостатності. Важка дегідратація сприяє розвитку гіповолемічного, інфекційно-токсичного шоку.

У світі щорічно реєструється приблизно 2 млн смертей від гострих кишкових інфекцій, переважно серед дітей до 5 років.

При розвиваються зміни гемостазу виникає загроза розвитку синдрому ДВС крові.

прогноз

Раннє виявлення, грамотна попередня діагностика, своєчасне призначення адекватної терапії забезпечують повне одужання.

Профілактика кишкових інфекцій у дітей

З метою запобігання захворювання необхідно дотримуватися санітарно-гігієнічних норм.

Профілактика кишкових інфекцій у дітей проводиться по всіх ланках епідемічного ланцюга:

  • вплив на джерело інфекції – раннє виявлення і своєчасна ізоляція хворих, обстеження контактних осіб, допуск в дитячі установи дітей після перенесених кишкових інфекцій тільки при негативному результаті бактеріологічного дослідження;
  • переривання шляхів передачі інфекції – проведення дезінфекції в осередках інфекції, очищення від сміття, відходів, боротьба з комахами, контроль зберігання, приготування і транспортування харчових продуктів, нагляд за джерелами водопостачання, виховання санітарно-гігієнічних навичок, дотримання правил особистої гігієни;
  • підвищення захисних сил організму – організація раціонального харчування, попередження інфекційних захворювань.

Відео з YouTube по темі статті:

Департамент охорони здоров’я та соціального захисту населення Бєлгородської області

Офіційний сайт

  • Головна
  • Про лікарню
    • Про лікарню
    • структура лікарні
    • Історична довідка
    • Фотоальбом
    • оголошення
    • Медичні новини
    • вакансії
    • ліцензії
    • Відомості про витрачання бюджетних коштів
    • Статистична інформація про діяльність установи
    • Види діяльності установи
    • Публікації в ЗМІ
    • Блог головного лікаря
    • Інформація по рейтингу установи
    • Охорона праці
  • фахівці
    • Наші фахівці
    • Електронна реєстратура
    • Адреси та ділянки
    • Ділянки жіночої консультації
    • Відомості про фахівців надають платні послуги
  • документи
  • послуги
    • Наші напрямки
    • Платні послуги
  • для пацієнта
    • Електронна реєстратура
    • Порядок організації особистого прийому громадян з питань медичного обслуговування
    • Режим роботи
    • Регіональний проект «Управління здоров’ям»
    • Запобіжні заходи в літній період
    • диспансеризація
    • Положення про військово-лікарську експертизу
    • Показники доступності та якості медичної допомоги
    • Умови надання медичної допомоги
    • Державні гарантії надання безкоштовної медичної допомоги
    • Поради громадськості
    • Терміни очікування медичної допомоги
    • ощадливе виробництво
    • Лікарське забезпечення громадян
    • Підготовка до проведення діагностичних досліджень
    • Правила проходження комісій
    • профілактика захворювань
    • План-графік виїздів мобільної бригади на 2020 рік
    • Графік виїздів лікарів на ФАПи
    • Анкета по ризику серцево-судинних захворювань
    • Захист інформації
    • Інформація про права пацієнтів
    • контролюючі організації
    • пацієнтські організації
    • Про протидію корупції
    • Перевірка поліса
    • Звернення громадян
    • Питання відповідь
    • Задати питання
    • Здоров’я дітей в наших руках
    • Список організацій надають послуги з медичного страхування
  • Контакти
  • Карта сайту
  • Веб-камери
  • ощадливе виробництво

Профілактика гострих кишкових захворювань у дітей

  • Головна сторінка
  • >
  • для пацієнта

Гострі кишкові інфекційні захворювання є наймасовішими захворюваннями дітей дошкільного та шкільного віку, особливо в літній період. Збудниками кишкових інфекцій можуть бути: бактерії (сальмонельоз, дизентерія, холера), їх токсини (ботулізм), а також віруси.

Причиною гострих кишкових інфекцій є кілька груп мікроорганізмів: бактерії, віруси і найпростіші.

Джерелом інфекції є людина або тварина.

Провідні шляхи передачі:

– контактно-побутовий (через забруднені предмети вжитку, іграшки, соску, брудні руки);

– харчової (при вживанні в їжу недостатньо оброблені, недоброякісні продукти харчування);

– водний (при питті некип’яченої води, купанні у відкритих водоймах).

В організм здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють через рот: разом з їжею, водою або через брудні руки. Наприклад, дизентерія може початися, якщо попити воду з-під крана, парне (некип’ячене молоко). Кишкову паличку можна з’їсти разом з неякісним кефіром або йогуртом. Збудники сальмонельозу потрапляють до людини через будь-які заражені продукти: куряче м’ясо і яйця, варену ковбасу, погано промиті або вимиті брудною водою овочі та зелень.

З рота мікроби потрапляють в шлунок, а потім в кишечник, де починають посилено розмножуватися. Причиною захворювання стають отрути, токсини, які виділяють мікроорганізми, і пошкодження травного тракту, які вони викликають. Кишкові інфекції можуть протікати як гострий гастрит (з блювотою), ентерит (з поносом), гастроентерит (і з блювотою, і з проносом), ентероколіт (з ураженням всього кишечника) .після потрапляння мікробів в організм захворювання починається через 6-48 годин.

факторами

для виникнення кишкових інфекцій є:

– літню пору року – підвищена температура повітря сприяє розмноженню збудників у воді, ґрунті, продуктах;

– імунодефіцитні стани у дітей;

– перинатальна патологія центральної нервової системи.

Кишковими інфекціями частіше хворіють влітку.

Це пов’язано з тим, що в спеку ми п’ємо більше рідини, а, значить, шлунковий сік, що вбиває шкідливі мікроби, розбавляється. Крім того, влітку ми частіше п’ємо некип’ячену воду (з джерел і з-під крана).

Вхідними воротами і органами – «мішенню» є шлунково-кишковий тракт.

Основні групи симптомів захворювання наступні:

– лихоманка, слабкість, зниження апетиту;

– діарея, блювота, здуття живота;

Про тяжкість захворювання говорять западання очей, загострення рис обличчя, западання великого джерельця, сухі губи, судоми.

Грозним симптомом, що говорить про крайню тяжкості захворювання, є відсутність сечі у дитини більше 6 годин.

При діареї, що супроводжується болями в животі, ознаки інтоксикації:

– Чи не застосовуйте болезаспокійливі препарати – це може сильно ускладнити діагностику.

– Болезаспокійливі ліки можуть приховати прояви хірургічних хвороб (апендициту, гострого холециститу і інших).

– Не можна застосовувати грілку, оскільки це може посилити запалення і спровокувати різке погіршення стану дитини.

– Не робіть клізму з гарячою водою, особливо при підвищенні температури.

– Не давайте дитині при проносі в’яжучі (закріплюють) засобів – Імодіум, лопедіум і т.д., в цьому випадку перебіг хвороби може ускладнитися, тому що замість прискореного виведення токсинів з організму, ви спровокуєте їх накопичення.

При інфекційних захворюваннях, що протікають з підвищенням температури, проносом, блювотою, підозрі на хірургічне захворювання ні в якому разі не можна застосовувати гомеопатичні засоби. Такі стани потребують консультації лікаря і загальноприйнятої терапії. Зволікання в призначенні традиційних ліків може привести до сумних наслідків.

Отже, щоб уникнути гострих кишкових інфекцій у дітей, слід:

– суворо дотримуватися правил особистої гігієни, частіше і ретельно мити руки з милом, особливо перед їжею і після відвідин туалету,

– використовувати кип’ячену, бутильовану або воду гарантованої якості,

– овочі, фрукти, ягоди ретельно мити перед вживанням під проточною водопровідною водою, а для маленьких дітей – кип’яченою,

– використовувати тільки чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів і т.п.),

– не купуйте продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі,

– дотримуватися правил гігієни при приготуванні гарячих і холодних страв, терміни придатності та умови зберігання харчових продуктів, особливо швидкопсувних, сирі продукти і готову їжу слід зберігати окремо,

– ретельно прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти,

– швидкопсувні продукти і готову їжу слід зберігати в холодильнику при температурі 2-6 С °,

– не змішувати свежеприготовленную їжу з залишками від попереднього дня, але якщо готова їжа залишається на інший день, то перед вживанням її необхідно піддати термічній обробці (прокип’ятити або прожарити),

– не накопичувати сміття і харчові відходи, не допускайте поява мух і тарганів,

– постійно підтримувати чистоту в оселі і дотримуватися правил особистої гігієни, не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця, використовувати для приготування їжі тільки свіжі продукти.

Отже, щоб уберегтися від гострих кишкових інфекцій,

досить дотримуватися таких нескладних правил:

– пити воду і молоко в кип’яченому вигляді,

– м ить овочі та фрукти гарячою водою,

– оберігати від мух харчові продукти,

– дотримуватися правил і терміни зберігання харчових продуктів,

– мити руки перед їжею,

– не гризти нігті.

Якщо, незважаючи на всі запобіжні заходи, все ж з’являються перші ознаки гострих кишкових інфекцій (нудота, багаторазова блювота, пронос, переймоподібні болі в животі, болі в області шлунка), необхідно відразу звернутися за медичною допомогою. Тільки лікар може правильно призначити лікування і визначити необхідні заходи профілактики хвороби для осіб, що контактують з хворими. Самолікування небезпечно для самого хворого, тому що в результаті несвоєчасного, неправильного лікування розвиваються хронічні форми хвороби.

Лікар педіатр

Скороднянской районної лікарні Вострова Р. А.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *