Причини появи алергії на м’ясо, характерні симптоми, методи діагностики і лікування

Харчова алергія – це підвищена чутливість організму до певної групи продуктів. Переважно у дітей і дорослих розвивається непереносимість м’яса саме тваринного походження. Воно є джерелом підвищеної кількості білка, що стимулює вироблення імуноглобуліну в клітинах.

Алергія на м’ясо – це патологічний стан організму, яке спровоковано збоями імунних функцій. Імунітет сприймає надходять в організм білкові сполуки як речовини з потенційною загрозою. При порушенні захисного механізму організму стає проблематично впоратися з тваринним білком, і в кров проникає багато гістаміну. Наслідком такого патологічного стану стає поява алергії, яка супроводжується певною симптоматикою. Може змінюватися стан шкірних покривів, порушуватися функціонування травної системи і лор-органів.

Нерідко алергія на свинину чи яловичину доповнюється непереносимістю деяких продуктів харчування. У людей з алергією на м’ясо яловичини може бути підвищена чутливість до коров’ячого молока.

Часто причиною алергічних висипань на м’ясо курки служать білки тваринного походження. Переважно непереносимість такого продукту зазначається у малюків і через деякий час патологія проходить самостійно. Уникнути алергічних висипань при поїданні м’яса птиці вдається шляхом її заморозки або термічної обробки.

Спровокувати алергічну реакцію здатні такі причини:

  • додавання в їжу для птиці різних лікарських харчових добавок;
  • підвищена чутливість до пера птиці і чешуйкам її шкіри.

При справжній характер алергії часто у людини відзначається і непереносимість курячих яєць.

Причини алергії на м’ясо кролика

Багатьох батьків хвилює питання, чи може бути у дитини алергія на м’ясо. Кролик вважається досить дієтичним продуктом, але це не виключає розвиток алергічної реакції. Основною причиною алергії на м’ясо кролика у дитини служать тварини білки і речовини, які додають в корми для тварин. Найчастіше розвитку алергії спостерігається у пацієнтів, які страждають непереносимістю слини і м’яса кролика.

Причини алергії на яловичину і свинину

Індичка є не алергенним м’ясом, тому саме з цього продукту починають прикорм в дитячому віці. Руйнування тваринних білків відбувається при термічній обробці продукту, тому при появі алергічних висипань на індичину слід виключити інші причини розвитку патологічного стану. Стати причиною висипань на тілі можуть гормони і лікарські речовини, які накопичуються в м’ясі птиці.

симптоми захворювання

При підвищеній чутливості до м’яса і продуктів на його основі можуть з’являтися симптоми харчової алергії у вигляді гострої сповільненій реакції.

Симптоми алергії на м’ясо умовно поділяють на кілька груп:

  1. Збої в роботі травної системи. Характерними проявами підвищеної чутливості організму до м’яса є нудота, блювота і метеоризм. Крім цього, дитину може турбувати розлад шлунку і бурління в животі. Зазвичай така клінічна картина розвивається через 30-40 хвилин після вживання м’яса. Не виключено порушення мікрофлори кишечника і розвиток гіповітамінозу, який порушує нормальне засвоєнням поживних речовин.
  2. Зміни шкірних покривів. На шкірі може з’являтися висип у вигляді плям червоного кольору, які супроводжуються сверблячкою і лущенням. Нерідко алергія на баранину або інший сорт м’яса викликає набряклість різних ділянок тіла, відчуття печіння в ротовій порожнині і кропив’янка.
  3. Відхилення в роботі серцево-судинної системи. Можливо падіння артеріального тиску і розвиток аритмії. В ускладнених випадках симптоми алергії доповнюються непритомним станом, головним болем і запамороченнями.
  4. Патології органів дихання. У пацієнтів при алергічної реакції на м’ясо з боку дихальної системи може з’являтися сильний кашель і розвиватися бронхоспазм, який супроводжується задухою. Крім цього, при алергії на яловичину у грудничка характерним проявом часто служить алергічний нежить.

У важких випадках алергія на свинину або курку викликає набряк Квінке або анафілактичний шок . Такі прояви вважаються досить небезпечними і вимагають негайно медичної допомоги.

методи діагностики

При появі ознак алергії на м’ясо у дитини необхідно якомога швидше звернутися до лікаря-алерголога. При ранній діагностиці патології високі шанси повністю позбутися від негативного впливу алергену на організм і уникнути розвитку будь-яких ускладнень. Діагноз ставиться після вивчення скарг пацієнта і проведення його ретельного огляду. Визначити вид алергену вдається за допомогою спеціальних шкірних проб і аналізу крові.

Діагноз зазвичай ставиться після дослідження крові і визначення в ній специфічного імуноглобуліну Е, перевищення якого і служить маркером патологічного процесу в організмі. У тому випадку, якщо визначити алерген досить проблематично, то проводяться провокаційні проби. Хворому, схильній до алергії, пропонують з’їсти порцію м’яса, після чого спостерігають за його станом протягом доби. Для отримання більш точних результатів проводиться забір венозної крові для дослідження.

особливості лікування

Після постановки діагнозу фахівець підбирає комплексне лікування, яке складається з двох основних напрямків:

  • елімінаційна терапія;
  • медикаментозний курс.

Елімінаційна терапія передбачає проведення природного очищення організму від гістаміну і попередження повторного потрапляння алергенів в кров. Пацієнту підбирається спеціальна дієта, яка вимагає обмеженого вживання м’ясних продуктів. У м’ясі містяться корисні речовини, тому не рекомендується повністю відмовлятися від цього продукту. Для того, щоб уникнути алергії на свинину у дитини, в їжу дозволяється вживати лише тушковане або варене м’ясо.

Продукт слід варити протягом 3-4 годин у воді, і саме в рідини осідає більша частина алергенів. Ще одним варіантом лікування людей з алергією на м’ясо є перехід на вегетаріанський стіл. Краще звернутися за консультацією до дієтолога, який допоможе скласти збалансований раціон з урахуванням потреб організму.

При будь-яких алергічних проявах призначається прийом антигістамінних препаратів. Справитися з неприємною симптоматикою допомагає:

  • супрастин;
  • кларитин;
  • Зиртек.

Протиалергічні препарати цієї групи мають накопичувальним ефектом, але їх прийом може супроводжуватися розвитком побічних реакцій. Особливо це спостерігається при прийомі антигістамінних засобів першого покоління. Прийом медикаментів може супроводжуватися підвищеною сонливістю, загальмованістю і порушенням концентрації.

Справитися з алергічними висипаннями на шкірних покривах вдається за допомогою різних мазей, кремів і гелів. Полегшити стан вдається за допомогою таких препаратів, як Локоід, Зіртек і Синафлан.

При занадто важкою формою алергії і вираженою симптоматикою підбирається насильства терапія. Справитися з захворюванням і полегшити прояв хвороби вдається за допомогою таких препаратів, як Гидрокортизон і Преднізолон.

Слід пам’ятати про те, що прийом препаратів в дитячому віці допускається лише за призначенням лікаря!

Одним із сучасних методів лікування алергії на м’ясо вважається алерген-специфічна імунотерапія (Асіта). До її проведення вдаються лише в тому випадку, якщо продукт життєво необхідний людині. Переважно такий метод використовується при лікуванні різних алергічних ускладнень в дитячому віці.

У доповненні до основного терапевтичного курсу лікар може порадити батькам використовувати засоби народної медицини. Хороший ефект в боротьбі із захворюванням дає відвар череди, який слід вживати протягом декількох місяців. Поліпшити роботу імунної системи вдається за допомогою продуктів бджільництва, які дозволяється приймати лише в разі відсутності реакції непереносимості.

профілактика захворювання

Багато лікарів-алергологів вважає, що повністю відмовитися від м’яса і продуктів на його основі не зовсім правильно. Справа в тому, що в ньому міститься велика кількість необхідних речовин і амінокислот, які важливі для нормального росту і розвитку дитячого організму.

Шкідливі речовини, які накопичуються в м’ясних продуктах, втрачають свої властивості при термічній обробці або заморожування. У процесі варіння рекомендується зливати бульйон 2-3 рази, що дозволяє повністю вивести алергени з м’ясних волокон.

В якості профілактики можна купувати екологічно чисті продукти в фермерських господарствах. У такій ситуації необхідно бути впевненим в тому, що продукт не містить ніяких гормонів і лікарських добавок, які найчастіше стають причиною алергії.

Алергія на яловичину і курку найчастіше відзначається у маленьких дітей і в шкільному віці. У немовлят причина розвитку такої реакції криється в харчуванні годуючої матері. У тому випадку, якщо жінка занадто часто вживає в їжу м’ясні продукти, то алергени спочатку проникають в її кров, а після і в організм дитини.

Рекомендується обмежити кількість м’яса і страв з нього в раціоні годуючої жінки, і краще за все віддавати перевагу рослинним білкам. Надалі вводити м’ясні продукти в раціон малюка необхідно лише під наглядом дитячого лікаря, що дозволить уникнути алергії на свинину у грудничка.

Алергія на м’ясо є рідкісним видом непереносимості і найчастіше розвивається лише на певний сорт цього продукту. Саме з цієї причини досить нескладно підібрати алергенів увазі м’ясного продукту рівноцінну заміну. При появі навіть незначної реакції на м’ясо у дитини необхідно зобов’язане показати його алерголога. Важливо своєчасно почати лікування, що дозволить уникнути важких ускладнень в подальшому.

Алергія на м’ясо

  • Що таке алергія на м’ясо
  • Причини алергії на м’ясо
  • Хто входить до групи ризику
  • Алергія на м’ясо: симптоми
  • Алергія на м’ясо у дитини
  • Діагностика алергії на м’ясо
  • Алергія на м’ясо: лікування

Що таке алергія на м’ясо

Харчова алергія являє аномальну чутливість організму до тих чи інших харчових продуктів. Один з найпоширеніших алергенів – м’ясо тварин. У його складі міститься велика кількість білка, який активізує продукування імуноглобуліну в клітинах крові. Алергія на м’ясо – патологічний стан, пов’язаний з порушенням імунних функцій. Імунітет реагує на білкові сполуки, що потрапили в кров разом з їжею, як на потенційно небезпечні речовини. Порушений захисний механізм організму не в змозі нейтралізувати тваринний білок, тому відбувається активний викид гістаміну в кров. Це призводить до виникнення алергічної реакції, яка відображається на стані шкіри, шлунково-кишкового тракту і ЛОР-органів.Алергія на м’ясо нерідко виявляється перехресної і поєднується з непереносимістю супутніх продуктів. Так, алергія на яловичину часто поєднується з алергічними реакціями на коров’яче молоко. У людей з непереносимістю курячого м’яса можлива непереносимість курячих яєць.

Ваш запит успішно відправлений!

Найближчим часом з Вами зв’яжеться фахівець
call-центру і уточнить всі питання.

Алергічні реакції викликаються білком, який у високій концентрації міститься в м’ясі і м’ясних виробах. Він бере участь в багатьох біологічних процесах в організмі. При порушеннях шлунково-кишкового тракту та імунної системи організм перестає засвоювати цей компонент. Як тільки білок потрапляє в кров, в клітинах починають формуватися антитіла, спрямовані на його нейтралізацію.

Причини алергії на м’ясо

Основна причина розвитку алергічної реакції – білок альбумін, який міститься в м’язовій тканині тварин. Він розчиняється в рідинах і згортається під впливом високих температур. Рідше алергія на м’ясо викликана гамма-глобуліном. Ці компоненти входять до складу плазми крові. При підвищеній чутливості організму відбувається відторгнення гамма-глобуліну крові тварин, результатом якого стає вироблення імуноглобуліну. У деяких людей спостерігається тотальна алергія на м’ясо, при якій відзначається непереносимість всіх існуючих м’ясних продуктів. В окремих випадках людина страждає алергічними реакціями на певний вид м’яса (яловичину, свинину, баранину і т. Д.). Термічно оброблений продукт рідко викликає алергію, тоді як при вживанні копченостей,а також солоного і погано прожареного м’яса ризик розвитку запального процесу збільшується в рази. Під час приготування в м’ясі руйнується значна частина білкових з’єднань, особливо альбумін.

Алергія на м’ясо, як правило, пов’язана з генетичною схильністю до алергічних реакцій. Їй страждають люди, з дитинства схильні до різних форм алергій. Часто алергія на м’ясо виникає у хворих з алергією на шерсть тварин. При відсутності спадкової схильності можливий розвиток патології внаслідок зниження імунітету. До алергічних реакцій схильні люди, які перенесли важкі інфекційні та хронічні захворювання, а також зазнали тривалого лікування антибіотиками.

Причина алергічної реакції іноді криється в токсинах, що накопичилися в м’язовій тканині. Щоб прискорити ріст тварин, на фермах вводять спеціальні добавки в корм, які відкладаються в м’язах і зберігаються в них тривалий час.

Хто входить до групи ризику

Найбільш широко алергія на м’ясо поширена серед дітей. Слабкий, ще не повністю сформувався організм легко піддається впливу алергену. Патологія зустрічається у дітей, в раціоні яких переважають м’ясні продукти, зокрема, копченості. Також висока ймовірність розвитку недуги у немовлят, що знаходяться на стадії поступового переходу на звичайне харчування. Якщо батьки знехтували рекомендаціями педіатра, почали вводити м’ясо в раціон малюка занадто рано або у великих кількостях, можливе виникнення придбаної алергії. Організм немовляти повинен пристосуватися до нових умов харчування, тому важливо дотримуватися особливої ​​обережності при введенні в дієту нового продукту.

До особливої ​​групи ризику відносяться люди зі спадковою схильністю до харчових алергічних реакцій. У сім’ях, де у батька або матері діагностована алергія на м’ясо, досить часто народжуються діти з аналогічною патологією. Якщо недугою страждають обоє батьків, ймовірність його розвитку у малюка значно збільшується. Ризик того, що у дитини виникне алергія на м’ясо, існує і при наявності інших форм харчової алергії у батька або матері.

Захворювання не завжди діагностується у людей з вродженими аномаліями розвитку. У рідкісних випадках можливо його виникнення у дорослої здорової людини. Зазвичай це пов’язано з переважно білковим харчуванням. Якщо основу раціону людини складають такі продукти, як м’ясо, молоко і яйця, імунна система відчуває регулярну навантаження у вигляді постійного надходження в кров білка. Коли концентрація білка в крові значно перевищує норму, мозок отримує сигнал про небезпеку і стимулює вироблення антитіл.

Алергія на м’ясо: симптоми

При непереносимості м’ясних продуктів страждають травна, дихальна та серцево-судинна системи, порушується обмін речовин. Нерідко у хворого розвивається хронічний гіповітаміноз, викликаний уповільненим засвоєнням корисних речовин. Перші симптоми патології виникають вже через 30-60 хвилин після прийому їжі. Вони проявляються метеоризмом, печією, нудотою, блювотою. При погіршенні стану хворого відзначається підвищення температури тіла, озноб, запаморочення. Зовнішні ознаки алергії проявляються у вигляді висипки по всьому тілу або на окремих його ділянках, яскраво-червоних плям на шкірі, сильного свербіння, лущення. Гостра алергія на м’ясо характеризується кропив’янкою або набряком Квінке. У другому випадку до вищеописаних симптомів приєднуються ознаки порушення функцій респіраторних органів. Потерпілий скаржиться на задишку, першіння в горлі,набряклість гортані, свербіж в носовій порожнині. У хворого відзначається часте чхання, що супроводжується сильною нежиттю. У рідкісних випадках алергія на м’ясо викликає почервоніння і сльозливість очей.

Якщо постраждалому не надати термінову медичну допомогу, існує ризик розвитку анафілактичного шоку. Стан проявляється аритмією, втратою свідомості, запамороченнями, сильним головним болем, зниженням артеріального тиску. При появі подібних ознак необхідно терміново доставити пацієнта в медустанову, так як анафілактичний шок швидко призводить до клінічної смерті.

Алергія на м’ясо у дитини

Захворювання в основному зустрічається у дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Його розвиток викликано або генетикою малюка, або особливостями раціону. При ранній діагностиці патології та вжиття необхідних заходів більшості дітей (близько 80%) вдається впоратися з недугою до 8-10 років. У немовлят алергія на м’ясо пов’язана з харчуванням годуючої матері. Якщо жінка часто вживає м’ясні продукти, особливо ковбаси та інші вироби м’ясного виробництва, алергени потрапляють в кров дитини через грудне молоко. В такому випадку слід обмежити кількість м’яса в раціоні, віддати перевагу рослинним білкам. Надалі м’ясної прикорм повинен вводитися в раціон малюка під суворим наглядом педіатра. Якщо алергія на м’ясо у дитини протікає досить важко, доведеться відмовитися від риби, молока, яєць та інших білкових продуктів.

Непереносимість тваринного білка у дітей проявляється наступними симптомами:

  • здуття живота;
  • кишкова колька;
  • рідкий стілець;
  • відрижка;
  • бурління в животі;
  • блювота;
  • діатез (яскраво-червоні злущуються на обличчі);
  • висип на тілі, що супроводжується свербінням;
  • нападоподібний сухий кашель;
  • підвищення температури;
  • сонливість;
  • відсутність апетиту;
  • примхливість.

Алергія на м’ясо не завжди супроводжується цілою низкою проявів, іноді патологія характеризується лише кількома ознаками зі списку. Недосвідчені батьки приймають тривожні симптоми за застуду і намагаються вилікувати дитину традиційними засобами. На ділі така поведінка тільки погіршує ситуацію, запалення стає ще сильніше. Щоб уникнути ускладнень, необхідно записатися на прийом до педіатра при перших ознаках алергічної реакції. Своєчасна медична допомога дозволяє протягом тижня стабілізувати стан малюка.

Діагностика алергії на м’ясо

Пацієнтів з ознаками алергії приймає лікар-алерголог. Алергічними реакціями у малюків займається педіатр. Лікар оцінює стан пацієнта за допомогою лабораторної діагностики, на основі отриманих результатів складає план лікування. Діагностичні дослідження проводяться після бесіди з хворим, вивчення анамнезу його захворювань і первинного огляду. Вони грунтуються на таких методиках.

  1. Аналізи крові на IgE і IgG. З їх допомогою визначають рівень імуноглобулінів в крові при попаданні в неї алергену. Передбачуване аллергенное речовина вводиться лікарем у зразок крові для вивчення подальших процесів. Якщо антитіла утворюють з’єднання з алергеном, у пацієнта діагностується алергія на м’ясо. Аналіз проводиться без попередньої підготовки. Хворий здає кров в будь-який час доби, незалежно від прийому їжі. Якщо у пацієнта присутні симптоми гострої алергії, дослідження крові виконується без штучного введення в нього алергену.
  2. Шкірні проби (алергопроби). Методика використовується тільки для діагностики хронічної алергії. Проведення шкірних проб при гострій патології веде до погіршення стану пацієнта. Подібна діагностика також протипоказана дітям до 5 років. Алергопроби на увазі підшкірне введення алергену шляхом ін’єкції або нанесення його на шкіру. Якщо через кілька годин після виконання процедури оброблену ділянку червоніє, набрякає, починає свербіти, а у пацієнта з’являються ознаки загального нездужання, лікар підтверджує попередній діагноз.
  3. Провокаційні проби. Ця методика застосовується в рідкісних випадках, коли виявити алерген досить складно. Хворому, у якого імовірно алергія на м’ясо, пропонують з’їсти порцію будь-якого м’ясного продукту. Потім пацієнт протягом доби знаходиться під наглядом лікарів, які спостерігають за реакцією організму на подразник. Для отримання більш точної інформації у хворого беруть зразок венозної крові.

Алергія на м’ясо: лікування

Лікар-алерголог призначає терапію тільки після комплексної діагностики. Лікувальний курс складається з двох основних етапів:

  • елімінаційна терапія;
  • медикаментозна терапія.

Перший етап спрямований на природне очищення організму від гістаміну і попередження повторного потрапляння в кров алергенів. Пацієнту призначається дієта – обмеження в раціоні м’ясних продуктів. Повна відмова від м’яса недоцільний, так як в ньому міститься маса корисних речовин. Для попередження алергічних реакцій рекомендується вживати тільки м’ясо, що піддалося тривалому варінні або гасіння. Оптимально варити продукт, 3-4 рази зливаючи бульйон, так як більша частина алергенів розчиняється в рідині. Альтернативна дієта для людей, у яких діагностована алергія на м’ясо, полягає в переході на вегетаріанство. У такому випадку рекомендується записатися на консультацію до дієтолога, який допоможе скласти збалансований раціон з урахуванням потреб організму.

Медикаментозна терапія включає прийом ентеросорбентів, імуномодуляторів і антигістамінних препаратів. Для усунення ознак шкірної алергічної реакції хворим показані кортикостероїди і гидрокортизоновая місцеві засоби.

Чому виникає алергія на м’ясо?

Алергія на м’ясо не відноситься до числа розповсюджених видів імунологічних реакцій, тому іноді люди просто не знають, чим допомогти хворому в період загострення і ситуація стає непередбачуваною.

Більше того, багато хто навіть не підозрюють про ймовірність подібного діагнозу.

Тому знання про симптоми і способи лікування можуть бути воістину безцінними – не тільки в критичній ситуації, але і тоді, коли прояви спостерігаються в хронічній формі.

причини

М’ясо різних тварин і птахів (наприклад, курки, індика) займає міцне місце в схемі живлення людини. Це ситна їжа, яку пропонують навіть дітям перших років життя. Чи може бути алергічна реакція, спровокована вживанням м’ясних продуктів? Ризик дійсно існує – м’ясо містить білки (протеїни), які мають властивості потужних алергенів: Бичачий сироватковий альбумін.

  1. Гаммаглобулін.
  2. Глікопротеїн a-gal.
  3. Актин.
  4. Міозин.

Крім білків, реакцію можуть викликати ферменти, що містяться в м’ясі. Також мають значення різні добавки – барвники, ароматизатори, яких багато в консервованому продукті, ковбасах, сосисках. У рідкісних випадках простежується зв’язок між розвитком симптомів після вживання м’яса і фізичним навантаженням.

Незважаючи на те, що протеїни м’яса здатні викликати алергію, сенсибілізація, тобто специфічна чутливість імунної системи до них, спостерігається рідко. Найбільш часто зустрічаються реакції на яловичину; від них, як правило, страждають діти, а не дорослі. Це пояснюється двома причинами:

  • незрілістю функціональних систем організму, підвищеною проникністю кишечника, а значить, більшою вразливістю до подразників (в тому числі до харчових алергенів);
  • поширеністю серед дітей алергії на білок коров’ячого молока, здатної привести до розвитку перехресної реакції на яловичину.

У людини може бути алергія не тільки на м’ясо, а й на інші продукти або нехарчові середовища. В основі лежить схожу будову протеїнів, а реакція на м’ясну їжу здатна розвиватися як первинна або вторинна патологія. Так, при непереносимості яловичини небезпечний желатин і молочний білок, при чутливості до слині і епітелію кішок – свинина. Люди з алергією на яйця відзначають симптоми при вживанні курки. Алергія, яку викликає м’ясо, може розвиватися після укусу кліщів, а теплова обробка не є гарантією безпеки продукту для чутливого організму.

Укус кліща має значення при пошуку причини непереносимості яловичини. Виникнення реакції пояснюється схожою структурою білків, з якими контактує людина. У слині комахи міститься алергенний глікопротеїн a-gal – первинне потрапляння в організм реакцію не провокує, однак після вироблення імунною системою антитіл виникає чутливість не тільки до кліщів, але і до червоного м’яса.

Всупереч поширеній думці, алергени м’яса не завжди втрачають здатність викликати реакції після тривалої термічної обробки. Хоча білки руйнуються (денатуруються), і їх структура змінюється, вони можуть зберігати аллергогенни властивості – і ставати ще небезпечніше для чутливого людини.

Таким чином, погіршення стану викличе не тільки сире м’ясо. Також слід враховувати, що при варінні провокують речовини присутні і в бульйоні – через це буває алергія на м’ясні супи і холодець.

симптоми

Який може бути клінічна картина при схильності до алергічних реакцій на м’ясо? Існує ймовірність як негайного появи симптомів, так і «періоду очікування» до 6-8 годин.

дорослі

Симптоми алергії на м’ясо можуть включати:

  1. Сверблячка і набряк слизової оболонки порожнини рота.
  2. Нудоту, блювоту, біль в животі, діарею.
  3. Кропив’янку, набряк Квінке, свербіж шкіри.
  4. Задишку, гучне дихання зі свистом.
  5. Запаморочення, зниження артеріального тиску.

Кропив’янка проявляється сильним свербінням шкірних покривів, наявністю пухирів, які зливаються між собою. Можливе підвищення температури тіла, тобто так звана «кропив’яний лихоманка». Набряк Квінке розвивається в області слизових оболонок дихальних, травних і сечовивідних шляхів, а також в ділянках шкіри, багатих підшкірно-жирової клітковиною (губи, щоки).

Алергія на м’ясо у дитини проявляється:

  • нудотою;
  • блювотою;
  • розладом стільця;
  • кропив’янку;
  • задишкою;
  • набряком Квінке;
  • сверблячкою в роті і в носі;
  • закладенням носа.

У новонародженої дитини спостерігаються зригування, порушується апетит, виникають попрілості навіть при належному догляді, кольки в животі.

При регулярному вживанні м’яса відзначаються явища атопічного дерматиту:

  • сухість, лущення шкіри;
  • постійний нав’язливий свербіж;
  • поява висипу у вигляді бульбашок і вузликів;
  • скоринки на поверхні елементів висипань;
  • потовщення шкіри.

Висипання розташовується на кінцівках, волосистої частини голови та інших ділянках шкіри. На відміну від кропив’янки, не проходить протягом тривалого часу, доставляє дитині значний дискомфорт.

анафілаксія

Це загальна реакція організму на алерген, що загрожує життю незалежно від віку пацієнта. Може розвиватися навіть у немовлят, включає такі симптоми як:

  1. Загальна слабкість, головний біль, запаморочення, пітливість.
  2. Нудота, блювота, біль у животі спастичного характеру.
  3. Біль у грудях, утруднення дихання, задишка.
  4. Поява свистячих хрипів при диханні, чутних на відстані від хворого.
  5. Генералізована кропив’янка (пухирі по всьому тілу), набряк Квінке.
  6. Мимовільне сечовипускання, дефекація.
  7. Зниження показників артеріального тиску, втрата свідомості.

Анафілаксія розвивається дуже швидко, при відсутності допомоги фіналом стає анафілактичний шок – падіння артеріального тиску до критичних значень, при яких неможливе адекватне кровообіг, а значить, повноцінне функціонування органів і систем.

лікування

Якщо виявлена ​​алергія на м’ясо кролика або інший варіант продукту, необхідне правильне лікування, яке може підібрати терапевт, педіатр, дорослий або дитячий лікар-алерголог. При розвитку анафілаксії потрібно надання невідкладної допомоги. Якщо алергія була виявлена ​​у людини, що має безпосередній контакт з сирим м’ясом під час виконання професійних обов’язків, доцільно змінити роботу.

дієта

Зміна харчування – перший крок до поліпшення стану хворого. Якщо чутливість виявлена ​​у дитини, що знаходиться на грудному вигодовуванні, дієту рекомендують матері-годувальниці.

Що можна їсти при алергії у немовляти? Принципи корекції харчування однакові для пацієнтів всіх вікових груп – дозволяються тільки низькоалергенні продукти (брокколі, кабачки, сир, светлоокрашенние сорти фруктів, компоти і ін.), Забороняється:

  • м’ясо, на яке спостерігається реакція (як птиці, так і тварин);
  • їжа з високим аллергопотенціалом (полуниця, цитрусові, горіхи, арахіс та ін.);
  • яйця, молоко та інші перехресні алергени.

Повний перелік безпечних і заборонених продуктів можна знайти в публікаціях на сайті або отримати у лікаря. Варто враховувати той факт, що не всім дітям підходить молоко або кисломолочна їжа, деякі фрукти, овочі і злаки. Планувати раціон варто з урахуванням індивідуальних особливостей організму, тому краще довірити цю задачу кваліфікованому дієтолога.

Лікувальні препарати

Вилікувати непереносимість м’яса не можна, хоча у дітей вона може самостійно зникнути в міру дорослішання. Ліки потрібні для усунення несприятливих реакцій: свербежу, нежиті, розладу стільця. Лікарем можуть бути призначені:

  • антигістамінні (Цетрин, Супрастин, Дезлоратадин);
  • прокинетики (Метоклопрамід, Домперидон);
  • ентеросорбенти (Смекта, Ентеросгель).

Алергія на м’ясо індички, іншої птиці або тварини не повинна бути підставою для постійного прийому ліків. Продукт-алерген просто виключається з раціону, і після короткого курсу лікарської терапії пацієнт, як правило, відчуває значне поліпшення.

Діти, коли їмо грудне молоко, також захищені від контакту з провокуючими білками, якщо мати грудної дитини дотримується рекомендацій щодо харчування.

Невідкладна допомога

Може знадобитися чутливим до м’яса людям після його вживання, в тому числі випадкового, або ж в результаті контакту з сирим продуктом (наприклад, фаршем). Анафілактичний шок здатний розвиватися, навіть якщо людина з’їсть невелика кількість провокує реакцію їжі. При порушенні дихання, генералізованої кропивниці та інших загрозливих симптомах необхідно:

  1. Припинити зіткнення з алергеном (прополоскати рот, вимити руки), дати хворому антигістамінний препарат (тавегіл, Хіфенадин, Цетрин).
  2. Викликати «швидку допомогу», повідомивши диспетчеру, що привід – анафілактична реакція.
  3. При втраті свідомості укласти пацієнта на спину, піднявши ноги з допомогою подушки, куртки, стільця і ​​повернувши голову набік, щоб не запав язик.
  4. Вузький комірець, який заважає диханню, потрібно розстебнути.
  5. Дочекатися прибуття бригади медиків поруч з хворим, повідомити про вжиті ліках, тривалості втрати свідомості.

Для надання допомоги використовують ін’єкційні форми антигістамінних препаратів (тавегіл, супрастин), глюкокортикостероїдів (преднізолон, дексаметазон), адреноміметиків (Адреналін). Якщо пацієнту відомо про ризик анафілактичної реакції, він може носити з собою пристрій для самостійної ін’єкції Адреналіну (епінефрину) – шприц-ручку. Вводити препарат потрібно в верхню третину бічної поверхні стегна тільки при впевненості в діагнозі.

Алергія на м’ясні продукти піддається лікуванню за допомогою дієти, а у дітей і зовсім здатна припинитися і не проявлятися у дорослому житті. Проте ця патологія вимагає серйозного ставлення. Самолікування може бути небезпечно для здоров’я, тому варто застосовувати будь-які методи терапії під наглядом лікаря.

За якими ознаками визначити виникнення алергії.

Ознаки та виникнення подібної харчової алергії.

Що робити якщо виникла алергія на імбир? Усунення симптоматики.

Чи існує алергія на яблука? Чому вона виникає?

Алергія на м’ясо у дітей: на всі чи види м’яса буває алергія

Привіт, шановні читачі. У статті розбираємося, чому з’являються у дітей алергічні реакції на м’ясо, як вони виглядають, якими методами діагностуються і лікуються.

  1. Алергія на м’ясні продукти у дітей
  2. Головні причини хвороби
  3. Як проявляються алергічні реакції, якщо вони спровоковані м’ясом
  4. діагностичні заходи
  5. терапевтичний курс
  6. профілактика
  7. важливо запам’ятати

Алергія на м’ясні продукти у дітей

Алергія на м’ясо у дитини найбільше стосується немовлят та молодших дітей (дошкільнят і молодших школярів).

Для немовлят небезпека алергічних реакцій виникає при занадто ранньому введенні м’ясного прикорму або ж тоді, коли прикорм вводиться в великих дозах.

Крім прикорму, дитина може отримувати речовини-подразники, що містять в м’ясі, з материнським молоком.

Лікар-алерголог порадить обмежити годувальниці вживання м’ясних продуктів.

Алергія на м’ясо у дітей може з’явитися по спадковим причин, якщо один або обоє батьків є «м’ясними» алергікам або ж взагалі страждають харчовою алергією.

При адекватної терапії у більшості дітей з віком алергія на м’ясо проходить. При появі ознак захворювання негайно потрібно відправитися до фахівця.

Головні причини хвороби

Медики відносять до основних причин, внаслідок яких дитина може не переносити м’ясо, такі:

  • Зміст в м’ясі гаммаглобулина, сироватковогоальбуміну, визначених білків. Справжня алергія на м’ясо виникає тільки при непереносимості цих речовин, яких визначається видом м’яса. Однак крім природних подразників в м’ясі можуть перебувати різноманітні хімічні сполуки.
  • Додавання в корм тварин антибіотиків, хімічних стимуляторів, які потім разом з м’ясом надходять в дитячий організм.
  • Напівфабрикати. Краще взагалі не давати дітям м’ясні напівфабрикати, це вже точно дитяча їжа, що містить занадто багато молочного і соєвого білка з високим рівнем алергенність.

Дитині може бути властива непереносимість всіх видів м’яса (зустрічається рідко), або одного виду, або декількох.

Залежно від цього важливого показника фахівець буде призначати дієту в загальному курсі лікування.

Як проявляються алергічні реакції, якщо вони спровоковані м’ясом

Алергічна симптоматика після того, як дитина поїв м’яса, може виникати у дітей дуже швидко, іноді через півгодини.

Швидкість реакції і її вираженість залежать від того, скільки в м’ясному продукті гаммаглобулина і білка. Найбільше їх в свинині, курятині, конину.

Тому куряче м’ясо і свиняче куди частіше провокують алергію, ніж інші види м’яса.

Лікар при лікуванні захворювання може не виключати абсолютно всю м’ясну їжу з дитячого раціону, а порекомендувати батькам сорт м’яса, дозволений дітям, що страждають на алергію.

Можливо, це буде м’ясо кролика або телятина, а може бути, індичка або баранина. Ступінь їх алергенність істотно нижче, ніж у дуже популярних в нашій країні у нас курятини і свинини.

Як проявляється алергія? Реакції йдуть по типу стандартної харчової алергії, захворювання може протікати в легкій, середній або тяжкій формі.

  • Як правило, з боку травної системи можуть спостерігатися нудота і блювота, метеоризм і болі в животі, кишкові кольки, діарея.
  • Шкіра реагує зудить висипом, кропив’янкою.
  • Можуть з’явитися риніт або кон’юнктивіт алергічного походження.
  • Діти часом відчувають ядуху.
  • У рідкісних випадках можуть виникати набряк Квінке або анафілактичні реакції, чреваті летальним результатом.

Детальніше про алергічної небезпеки при вживанні різних видів м’яса

  • Кролятину відносять до гіпоалергенної м’яса. Алергія на м’ясо кролика у дитини виступає рідкісним явищем.
  • Як і кролик, індичка дуже показана дітям. Індиче м’ясо гіпоалергенні, легко засвоюється, з нього рекомендують починати прикорм у немовлят.
  • Алергія на м’ясо індички у дитини спостерігається, якщо при вирощуванні птиці їй вводили спеціальні гормони, а не через харчової непереносимості індичатини.
  • Яловичина. Слід давати дитині нежирну яловичину, оскільки дитячий шлунок може реагувати на надлишок жирів. Але реакція це фізіологічна, а не алергічна. Слід пам’ятати, що у яловичини і молока є взаємна перехресна реакція. Алергічні реакції на саме яловиче м’ясо рідкісні.
  • У свинині багато речовин алергенного властивості.
  • Куряче м’ясо, як і свинина, досить алергенів. Алергія на куряче м’ясо у дитини дуже часто пов’язана з непереносимістю риби чи яєць (перехресна реакція).

діагностичні заходи

Для призначення правильного лікувального курсу потрібно точно встановити діагноз.

Як правило, діагноз ставиться або на підставі досліджень крові на кількість в ній специфічного імуноглобуліну Е, перевищення вмісту якого і виступає маркером алергічного процесу.

Чудовим методом виявлення алергену виступають шкірні алергічні проби, але їх дозволено робити дітям тільки після досягнення ними п’ятирічного віку.

При найменших ознаках алергії на м’ясо батьки повинні негайно звернутися до фахівця.

Вчасно розпочата терапія попередить ускладнення хвороби, повністю позбавить дитину від ознак алергії і значно посилить шанс повного позбавлення від непереносимості алергену.

терапевтичний курс

Після встановлення точного діагнозу алерген повністю виключається з дитячого меню. Дуже рідко дитина не переносить всі види м’яса.

Призначається гіпоалергенна дієта, складена фахівцем таким чином, щоб організм дитини отримував всі необхідні речовини.

  • Неодмінно повинні прийматися антигістамінні ліки, призначені алергологом. Їх прийом швидко зніме ознаки захворювання. Антигістаміни третього покоління добре переносяться дітьми і не загрожують негативними побічними ефектами.
  • Дитина також повинен пропити ентеросорбенти, що зв’язують подразник і виводять його з організму.
  • При шкірних запаленнях пропонуються антигістамінні мазі, гелі, креми.
  • Якщо почався алергічний риніт або кон’юнктивіт, допоможуть назальні спреї і краплі для очей.
  • При важких формах алергії на м’ясо можуть бути призначені імуномодулятори.
  • Алерголог в якості додаткового лікування до основного терапевтичного курсу може порадити батькам засоби народної медицини: від трав’яних відварів до продуктів бджільництва.

профілактика

Запобіжні заходи, здатні запобігти непереносимість м’ясних продуктів:

  • М’ясо добре гасять або відварюють.
  • Бульйон зливають до трьох-чотирьох разів, при цьому можливі подразники дуже добре виводяться з м’ясних волокон в рідину, яку ви будете зливати.
  • Купівля екологічно чистого м’яса.

Купірувати захворювання в дитинстві можливо. Важливо лише вчасно пройти обстеження і лікування у фахівця.

важливо запам’ятати

  1. Алергічні реакції у дітей на м’ясо зустрічаються не так вже й часто, в більшості випадків не на всі види м’яса.
  2. Симптоми захворювання такі ж, як харчової алергії.
  3. При виникненні навіть незначної реакції на м’ясо дитина потребує консультації алерголога. Лікар поставить діагноз, призначить курс терапії. Дуже важливо почати лікування вчасно, щоб не піддавати дитину ризику важких ускладнень.

До зустрічі в наступній статті!

Алергія на м’ясо у дитини: причини, симптоми, препарати, рекомендації

Атопические реакції часто виявляються в зовсім юному віці. У дітей до року будь-який новий продукт в раціоні може стати причиною алергічної реакції. Тут важливо зуміти відрізнити алергію від незрілості кишечника малюка.

Алергія на м’ясо у дитини до року

Негативна реакція організму може бути спровокована як білками, що містяться в м’ясі, так і банальної неготовністю організму до прийому «дорослої» їжі. У першому випадку мова йде про спадкової схильності. Крім цього, алергія на м’ясо у дитини обов’язково перетинається з іншими негативними реакціями на їжу. Такі діти стикаються з проявами атопічного дерматиту після введення нових продуктів в раціон. При непереносимості м’ясних білків діагностується перехресна реакція на молочні продукти (на сир, сметану, молоко). Справедливості заради варто відзначити, що така атопия потрапило до рідкісних імунопатологічним процесам.

У більшості випадків симптоми непереносимості м’ясних продуктів з’являються через неготовність травної системи приймати нову їжу. Таке відбувається при дуже ранньому введенні прикорму. Організм дитини ще недостатньо зміцнів, тому м’ясо йому давати рано. Відомі випадки, коли у віці 7 місяців дитина не може вживати їжу тваринного походження, але через 1-2 місяці ці ж продукти сприймаються організмом нормально.

причини

Для прикорму малюків застосовують спеціальні дитячі м’ясні консерви. Вони вважаються безпечними і гіпоалергенними. У той же час, відомі випадки, коли дорослі люди при вживанні дитячого харчування стикалися з харчовою алергією. Причина тут криється не в самому м’ясі, а консерванти і добавках в складі таких консервів.

Алергія на яловичину у грудничка може бути пов’язана з непереносимістю деяких білків. Якщо малюк знаходиться на грудному годуванні, жінці необхідно переглянути власний раціон. Слід відмовитися від молока, м’яса та курячих яєць – ці продукти виступають потенційним джерелом алергенів для малюка.

Переконатися в причинах алергії у малюка, якому недавно ввели м’ясної прикорм, досить просто, варто лише змінити його раціон. Педіатри радять спочатку замінити консерви на відварне м’ясо. Яловичину необхідно добре проварити, а потім подрібнити в блендері до отримання однорідної маси. Якщо прикорм власного приготування не викличе погіршення симптоматики, причиною атопії виступає не м’ясо, а консерванти в складі дитячого харчування.

Прикорм потрібно вводити поступово. Причиною атопії може стати одночасне введення двох нових продуктів в раціон малюка, наприклад, яєць і м’яса. Обидва продукти складно перетравлюються дитячої травною системою, тому можуть викликати негативну реакцію.

При тяжких симптомах потрібно на час виключити будь-яку їжу тваринного походження. Якщо причиною атопії стали білки, симптоми почнуть спадати вже на наступний день після зміни раціону. В цьому випадку необхідно проконсультуватися з лікарем про правильне складання меню для малюка.

симптоматика

Непереносимість м’яса у немовлят проявляється:

  • кишковими коліками;
  • діареєю;
  • нудотою і блювотою;
  • погіршенням апетиту;
  • почервонінням щік;
  • появою висипу на тілі;
  • сверблячкою і лущенням ураженої шкіри.

У важких випадках до симптомів приєднуються респіраторні порушення – закладеність носа, кон’юнктивіт, порушення дихання, аж до нападів ядухи.

Висип може бути локалізована тільки на обличчі. Уражаються щоки і область навколо губ. Важка форма иммунопатологического процесу проявляється висипаннями по всьому тілу, при цьому відзначається загальне погіршення самопочуття і лихоманка.

Алергія на баранину у дитини і інші продукти може з’явитися в будь-якому віці. Найчастіше перший епізод непереносимості відбувається в 7-10 місяців.

принцип лікування

В першу чергу слід точно виявити причину атопії. На кілька днів потрібно змінити раціон, відмовитися від усіх косметичних засобів і препаратів, які приймає малюк. Нерідко алергію провокують інші подразники, а батьки помилково приймають харчування за джерело роздратування. Медикаментозну терапію підбирає лікар. Зазвичай для цих цілей призначають антигістамінні засоби для новонароджених в сиропах і краплях – Зіртек, Супрастин, Феністил, Цетрин. Дозування підбирається лікарем в індивідуальному порядку і залежить від ваги і віку дитини.

Для лікування шкірної висипки застосовують антигістамінні мазі. Для малюків старше трьох місяців підходять Фенистил-гель, Епідел, Гістан. Мазі допускається використовувати на невеликих ділянках шкіри до двох разів на день.

Антигістамінні препарати небезпечні і викликають побічні ефекти. Щоб уникнути ускладнень, необхідно довіритися лікаря у виборі ліків від алергії на м’ясо у дітей.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *