Ознаки та лікування алергії на вівсянку

Алергія на злакові продукти зустрічаються часто. Хоча найбільш поширеною є чутливість до компонентів пшениці (зокрема, до гліадину), алергенним потенціалом володіє також овес. Алергія на білок вівса і вівсяну кашу зазвичай пов’язана з початком прикорму, тому маніфестує, як правило, у віці 6 місяців і старше, коли дитина починає отримувати не тільки грудне молоко.

Овес як алерген

Непереносимість вівса і страв, до складу яких він входить, пояснюється наявністю в ньому особливого білка – глютену. Необхідно відразу ж сказати про те, що глютен міститься і в інших зернових культурах (рис, ячмінь, пшениця та ін.). Тому алергія на вівсянку зазвичай не обмежується реакцією тільки на продукти, що включають овес. Пацієнти сприйнятливі до решти круп, названим раніше.

Найбільш відомою патологією, пов’язаною з чутливістю до глютену, є целіакія, або глютенова ентеропатія. Проблемі целіакії присвячені численні дослідження і публікації, тоді як інший варіант захворювання, обумовлений вживанням глютенсодержащие продуктів – алергія на глютен без целіакії – вивчений недостатньо. Звертати увагу на алергічні реакції, спровоковані глютеном у пацієнтів, які не страждають на целіакію, стали не так давно. Сьогодні алергія на глютен віднесена до категорії харчових і описана як окрема форма аллергопатологии.

Симптоми, ознаки і прояви алергії

Тривала відсутність інтересу наукової спільноти до алергії на глютен без целіакії пояснюється в першу чергу схожістю симптомів целіакії і чутливості до глютенсодержащие продуктам. При цьому не зовсім коректним є визначення «чутливість» або «непереносимість», оскільки в обох випадках клінічні прояви провокуються надходженням в організм глютену. Говорити про точний діагноз можна лише після обгрунтованого виключення целіакії та інших захворювань, які могли б зумовити клінічні прояви.

Симптоми алергії на страви, що містять овес, можна розділити як:

  • кишкові;
  • позакишкові.

Серед кишкових проявів зустрічаються:

  1. Нудота.
  2. Печія.
  3. Блювота.
  4. Діарея.
  5. Запор.
  6. Біль в животі.
  7. Здуття живота.

При тривалому ігноруванні патологічних ознак і відсутності лікування знижується маса тіла, розвивається анемія.

Алергія на вівсянку у дитини і дорослого характеризується різними проявами – від свербежу до анафілактичного шоку. «Приховані» симптоми захворювання, описані вище, спостерігаються не завжди. У багатьох пацієнтів протягом декількох хвилин і / або годин після вживання вівса реєструються класичні прояви харчової алергії – поява сверблячки (особливо в області рота, крил носа), виникнення зудить у вигляді пухирів (кропив’янка), ангіоневротичного набряку (набряк Квінке). Можуть виникати прояви з боку респіраторної системи – риніт (нежить), задишка, кашель, відчуття нестачі повітря. Не можна заперечувати також ймовірність розвитку системної реакції (анафілаксії).

Лікування і сучасні препарати

Пацієнту, у якого діагностовано підвищена чутливість до вівса, необхідно дотримуватися дієти. Алерген – речовина, що надає провокує реакцію дію навіть у незначних, по суті, кількостях. Тому суворе обмеження і вживання вівсянки нечасто невеликими порціями рівноцінно відсутності дієти взагалі. Заборонено вживати продукти, що містять глютен, тому важливо ретельно вивчати склад страв (в тому числі готових, що продаються в упаковці).

Дієта становить основу терапії: без неї неефективні будь медикаментозні препарати.

Проблема алергії на вівсянку найбільш актуальна для педіатрії, оскільки ознаки вперше з’являються в дитячому віці. Алергічні реакції при постійному вживанні продукту-провокатора сприяють формуванню стійких запальних змін. З огляду на, що існують різні форми реакції, а ініціація однієї з них стає причиною «каскаду» наступних, необхідно проявляти уважність щодо сприйнятливості дитини до глютенсодержащие продуктам.

Потрібно пам’ятати, що першим, хто помічає прояви алергії, стає не лікар, а хто-небудь з дорослих, які постійно перебувають поруч з дитиною. Якщо поглянути на перелік симптомів, які характерні для реакції на вівсянку, можна бачити: вони неспецифічні, можуть бути прийняті за ознака абсолютно іншого захворювання. Відповідно, і терапевтичний підхід буде іншим. Скарги на стан дитини важко диференціювати не тільки через схожість з низкою неалергічних хвороб, а й тому, що пацієнт не здатний описати їх самостійно.

Використання фармацевтичних препаратів допустимо тільки з метою симптоматичного лікування. Однією з найбільш популярних груп ліків є антигістамінні засоби. Вони швидко усувають прояви алергічної реакції, проте допомагають тільки при легкій формі захворювання, мають обмеження відповідно до віку пацієнта, абсолютно марні в якості первинного препарату при системної алергічної реакції – анафілаксії. В останньому випадку необхідна невідкладна медична допомога.

Широко відомими засобами купірування проявів алергії на вівсянку є глюкокортикостероїди. Використання без призначення лікаря може не дати ефекту і сприяти реалізації небажаних реакцій.

Алергія на вівсянку у дорослих і дітей: причини, симптоми і лікування захворювання

Вівсяна каша – безумовно корисний продукт для здоров’я. Вона містить протеїни і клітковину, має низький глікемічний індекс, а також містить вітаміни групи В, РР. Необхідні організму мікроелементи: фосфор, кальцій, залізо і магній. Володіючи обволікаючу дію, служить профілактикою гастриту.

Проте, прикорм геркулесом малюків дієтологи рекомендують починати не раніше, ніж з 6 місяців, починаючи з невеликих кількостей. Тому батьків часто хвилює питання: чи може бути харчова алергія на вівсянку?

Овес, як і деякі інші злаки (пшениця, жито, ячмінь) містить білок глютен, який є сильним алергеном. Алергія обумовлена ​​непереносимістю або неправильної утилізацією кишечником глютену.

Фермент гліадин , що міститься в складі білка, здатний викликати алергічну реакцію. Він токсично впливає на слизову оболонку тонкого кишечника, порушує всмоктування вуглеводів і жирів, може викликати атрофію кишки.

Годуючим мамам слід дотримуватися повноцінного збалансованого харчування. При появі алергії у дитини на грудному вигодовуванні слід з’ясувати причину і виключити алергенний продукт зі свого раціону.

У більшості випадків непереносимість немовлям вівсянки – вид харчової алергії, який при дотриманні безглютеіновой дієти зникає до двох років життя дитини. У рідкісних випадках, має місце аутоімунне захворювання целіакія, яке викликає довічну непереносимість глютену. Пацієнти з хронічною патологією повинні дотримуватися дієти все життя. Хвороба передається у спадок.

Викликати алергію можуть додаткові компоненти, що містяться в геркулесовой каші:

  • підсолоджувачі;
  • підсилювачі смаку;
  • консерванти;
  • мінеральні та вітамінні добавки.

Фактори, що підвищують ризик появи алергії:

  1. Генетична схильність. Харчова алергія передається у спадок.
  2. Перегодовування – може стати причиною алергічної реакції, навіть якщо до цього дитина добре переносив продукт.
  3. Ранній перехід на штучне вигодовування може стати причиною непереносимості глютену. Педіатри рекомендують продовжувати годування грудьми більше 6 місяців для повноцінного формування імунітету у дитини.
  4. Алергія на вівсянку у грудничка буває при надмірному вживанні матір’ю продуктів зі злаків під час вагітності та лактації.
  5. Порушення всмоктування, дисбактеріоз кишечника часто викликає алергічні реакції у малюка.

Алергія на вівсяну кашу у маленької дитини може з’явитися як відразу після першого прийому в їжу, так і поступово з відстроченими на кілька днів проявами. Спостереження за немовлям при введенні прикорму потрібно вести тривалий час.

  • болю в животі, що супроводжуються діареєю, в рідкісних випадках запором;
  • дратівливість, зниження апетиту;
  • висип на тілі у вигляді кропивниці;
  • набряки нижніх кінцівок.

У малюків, схильних до алергічних реакцій, можливі розлади, пов’язані з дихальною системою:

  • риніт;
  • сухий кашель;
  • спазми в бронхах.

Багато відомих виробників дитячого харчування представляють лінійки гіпоалергенних каш, годування якими можна починати з 4-5 місяців.

Якщо хтось із батьків страждає на целіакію, можлива генетична схильність до хвороби у малюка.

  • сильні кишкові кольки;
  • блювота;
  • втрата апетиту.

При підозрі на початок синдрому у дитини після вівсянки потрібно негайно звернутися до педіатра.

Якщо з якихось причин при непереносимості гліадин годування дитини продуктами, що містять білок глютен, буде тривати, виникнуть ознаки авітамінозу та анемії. Одноманітне харчування геркулесом призводить до дефіциту вітаміну D і кальцію в організмі малюка.

діагностика

Виявлення алергену проводить лікар-алерголог. Щоб полегшити фахівця збір анамнезу, рекомендується до досягнення грудничку 6 місяців вести щоденник годувань. Записувати введення нових прикорму і їх кількість. Лікар вивчає симптоматику, враховує скарги батьків.

Діагностику малюкам зазвичай проводять шляхом забору венозної крові для виявлення специфічних імуноглобулінів. Методика безпечна через виключення контакту з тестованим збудником. Технологія дозволяє оцінити понад 200 видів алергенів і точно виявляє причину хвороби. Наявність алергії визначається по реакції сироватки крові в процесі взаємодії з алергеном. Наявність антитіл до білка глютену підтверджує наявність захворювання.

Шкірні проби призначаються тільки дорослим пацієнтам, результат оцінюють через 20 хвилин (див. “Шкірні проби при діагностиці алергії”).

Результати аналізу стають відомі через 5-7 днів. У період обстеження з раціону виключаються продукти, що містять глютен і інше харчування, що викликало у алерголога підозра на непереносимість. У рідкісних випадках доктор дає направлення на УЗД черевної порожнини для оцінки стану кишечника.

Лікування та рекомендації народної медицини

Якщо алергія на овес підтверджена, перша дія видалення вівсяної каші та інших продуктів, що містять глютен з раціону малюка і матері-годувальниці.

Що виключити з раціону

Сувора безглютеновая дієта – заміна злаків на продукти, що містять сою. Дієту для дитини і матері-годувальниці становить лікар. Крім вівсянки з раціону виключають:

  • крохмаль;
  • борошняні вироби;
  • рослинні масла;
  • солод;
  • крупу зі злаків, що містять глютен.

Шкірні висипання зберігаються не менше 10 днів. У більшості випадків при дотриманні дієти прояви харчової алергії у дитини поступово пропадають і не потребують лікування.

медикаментозна терапія

У тому випадку, коли незважаючи на скасування продукту, дитина відчуває себе погано, педіатром призначається медикаментозне лікування. Лікарі зазвичай виписують:

  • краплі Феністил – немовлятам з першого місяця життя;
  • Еріус, Зіртек, Зодак – дітям з 6 місяців.

Для виведення токсинів і нормалізації кишкової мікрофлори призначається Полисорб, Ентеросгель. Для нормалізації обмінних процесів і відновлення корисної кишкової мікрофлори педіатр призначає препарати Лінекс, Ентерожерміна і т.п.

Елементи висипу і лущення на шкірі змащують негормональними мазями та кремами на основі Д-Пантенол:

  • АйСіДі крем-гелем для дітей;
  • Скін-кап – дитячим кремом.

Гормональні мазі використовуються тільки в тому випадку, якщо лікування не допомагає, після консультації лікаря.

Рекомендації для поліпшення загального стану малюка:

  • забезпечення спокійної обстановки;
  • Рясне пиття;
  • щоденні прогулянки;
  • прийом укропной води при метеоризмі.

Засоби народної медицини

Лікування травами дітей до року потрібно проводити з обережністю. Багато лікарські трави алергенні і можуть стати причиною перехресної алергії у дитини. Гіпоалергенні засіб – настій ромашки аптечної. 1 ст. ложку квіток заварюють 1 ст. окропу, тримають 20 хв. на водяній бані. Готовий проціджений розчин дають малюкові по 1 ч. Ложці 3 рази на день.

На стан шкірних покривів благотворно впливають ванни з настоєм збору трав: череди, ромашки аптечної, календули. Перед проведенням процедури проводять тест: тампоном змоченим в настої змащують ділянку шкіри дитини. Якщо через 10 хвилин не відбувається почервоніння, можна починати купання.

профілактика алергії

Діти до року важко переносять наслідки алергічних реакцій. Дії щодо попередження алергії у новонароджених дуже важливі, не допустити появи захворювання легше, ніж боротися з хворобою.

  1. Починаючи з першого триместру вагітності, майбутня мама повинна збалансовано харчуватися, помірно вживаючи злакові продукти.
  2. Введення прикорму немовлятам на штучному вигодовуванні проводити поступово, починаючи з невеликих кількостей. У тиждень вводити тільки один новий продукт.
  3. Вживання злакових починати з гречки і рису, давати вівсянку не раніше, ніж в 6 місяців.
  4. Гіпоалергенними кашами відомих виробників: «Нестле», «Гербер», «Хіпп», можна починати годувати малюка з 4-5 місяців.
  5. Дитяче харчування має містити мінімум смакових добавок, барвників і консервантів.
  6. Перший раз малюкові дають мінімальну порцію вівсяної каші, потім роблять триденний перерву, спостерігаючи за станом. Після цього порції можна поступово збільшувати.

Дієтологи рекомендують вівсянку дітям першого року життя. Її корисні якості незаперечні. Клітковина і протеїни сприяють правильному формуванню кісткової і м’язової тканини. Корисні мікроелементи допомагають розумовому розвитку.

У ряді випадків на вівсяну кашу у грудничка може бути алергічна реакція, тому продукт вводять в раціон обережно, не частіше 2 разів на тиждень. Особливу увагу слід проявляти до харчування дітей, які мають в анамнезі гіперчутливість до злаків.

Причини алергії на вівсянку та лікувальні заходи

Вівсянка вважається одним з найбільш корисних продуктів, її рекомендують вводити в раціон дитини вже в піврічному віці. Однак овес здатний викликати сильну харчову алергію, виявити симптоми і причини якої не просто.

Склад злаку, користь і шкода

Овес багатий необхідними людині вітамінами Е і групи В, фолієву кислоту і великою кількістю мінералів: кальцій, кремній, залізо, фосфор, магній, йод, фтор та багатьма іншими. Вівсянка вважається однією з найбільш корисних каш, вона нормалізує процеси травлення, сприяє схудненню, підвищує імунітет. Цільнозернові каші насичені клітковиною, необхідної для нормального функціонування кишечника, очищення від шлаків і токсинів.

При всій своїй корисності овес може завдати шкоди. Два речовини в складі злаку можуть негативно впливати на організм: фітинової кислота і глютен.

Останні наукові дослідження показують, що фітинової кислота, яка міститься в злаках, горіхах та інших продуктах рослинного походження негативно впливає на організм. Вона пригнічує вироблення деяких ферментів, необхідних для нормального травлення і виводить з організму мінерали: кальцій і фосфор. Недолік мінеральних речовин особливо небезпечний в дитячому віці, так як призводить до порушень в рості і розвитку.

До складу клейковини вівса входить білок глютен. Він є одним з істинних алергенів, який викликає відповідну реакцію у 1% населення.

Рекордсменами за змістом глютену є пшениця, жито, ячмінь, овес. Крім того, його активно додають в виробництво напівфабрикатів, ковбаси, йогурти, соуси. Він забезпечує необхідну клейкість, яка потрібна тесту. Для більшості людей це речовина не несе шкоди, його широке застосування в харчовій промисловості виправдано натуральним походженням.

Не тільки глютен, який входить до складу крупи, може викликати реакцію організму. Необхідно з обережністю ставиться до готових каш і сумішей. Харчові добавки, ароматизатори, барвники і консерванти часто стають причиною алергії.

Іншою причиною реакції на вівсяну кашу може стати молоко. Лактоза, яка входить до його складу є одним з істинних алергенів. Непереносимість лактози часто зустрічається у немовлят, через недостатній розвиток травної системи, відсутністю необхідних ферментів. З віком травлення може нормалізуватися, проте існують випадки і вродженого генетичного захворювання.

прояви алергії

Відповідна реакція організму на вживання вівсянки може бути різноманітною. Види непереносимості:

  1. Спадкове генетичне захворювання – целіакія. Вважається найбільш важкою формою, не проходить з часом, пояснюється відсутністю необхідних травних ферментів. При відсутності лікування має важкі наслідки, починаючи з поразки шлунково-кишкового тракту і закінчуючи ураженням печінки, кісткової тканини, нервової системи.
  2. Справжня алергія передбачає вироблення гістаміну при вживанні глютену і викликає типові реакції.
  3. Підвищена чутливість клітин. Білок викликає місцеві запальні реакції.

Якщо перший варіант непереносимості зустрічається досить рідко, менше ніж у одного відсотка населення нашої планети, то інші випадки зустрічаються досить часто.

Ознаки непереносимості білка

Прояви непереносимості глютену можна розділити на кілька різновидів:

Поразки шлунково-кишкового тракту характеризується:

  • порушенням стільця. Можуть бути як запори, так і діарея;
  • здуття, кольки, підвищене газоутворення;
  • жирний стілець, в його складі залишається багато незасвоєних речовин.

Неправильна робота системи травлення призводить до поганої засвоюваності необхідних поживних речовин в результаті виникають проблеми загального характеру:

  • анемія;
  • підвищена стомлюваність;
  • головні болі;
  • больові відчуття в суглобах і кістках;
  • набряки нижніх кінцівок;
  • рахіт;
  • зниження маси тіла;
  • порушення уваги, процесів мислення;
  • знижений імунітет;
  • затримка в розвитку.

При виробленні гістаміну спостерігаються такі прояви:

  • почервоніння, свербіж, кропив’янка, місцеві запалення і висипання на шкірі;
  • набряк Квінке;
  • анафілактичний шок.

Останні симптоми проявляються відразу після вживання алергену, можуть зажадати екстреної медичної допомоги. Інші прояви накопичуються з часом, поступово посилюючись. Небезпека полягає в тому, що складно виявити справжні причини.

Якщо прояви істинної алергії несуть загрозу життю, то поразка ЖКТ здатне викликати серйозні порушення в розвитку і зростанні особливо у дітей. Це пояснюється нестачею життєво важливих вітамінів і мінеральних речовин. Вона виникає в результаті дисфункції кишечника. Брак корисних речовин посилюється дією фітіновой кислоти.

Розлади шлунково-кишкового тракту пояснюються негативним впливом глютену на тканини кишечника, що виникають при непереносимості білка. Він викликає запалення тканини і загибель кишкових ворсинок. Кишечник не виконує своїх функцій: припиняється засвоєння поживних речовин, порушується перистальтика.

Тривале вживання алергену здатне привести до атрофії слизової тонкого кишечника. Небезпека в тому, що симптоми прояву хвороби неспецифічні, правильний діагноз може поставити лікар. Єдиний метод діагностики, доступний звичайній людині – відмова від підозрілого продукту. Якщо після виключення з раціону вівсянки, процеси травлення нормалізувалися, то висока ймовірність наявності непереносимості глютену.

Особливості введення вівсянки в дитячий раціон

Найчастіше алергія на вівсянку у дитини – тимчасове явище, з віком вона проходить. Основними причинами крім вродженого генетичного захворювання є:

  1. Раннє введення каші в прикорм. Не варто давати вівсянку малюкові молодше 6 місяців.
  2. Короткий термін грудного вигодовування. Раннє відлучення від грудей.
  3. Одноманітне харчування, переїдання. Вживати вівсянку слід не більше трьох разів на тиждень.
  4. Знижений імунітет.
  5. Брак ферментів, підвищена сприйнятливість кишечника.

Вагітній жінці та годувальниці, при відсутності вродженої непереносимості, можна вживати вівсянку і інші продукти, що містять глютен. Він не проникає через плацентарний бар’єр і в грудне молоко. Малюк на грудному вигодовуванні, мама якого вживає вівсяну кашу, отримає від цього тільки користь у вигляді необхідних вітамінів і мінералів.

При введенні будь-якого нового продукту в прикорм малюка слід дотримуватися всіх правил. Спочатку дається мінімальна кількість – однієї чайної ложки буде достатньо, потім протягом двох трьох днів слід уважно стежити за станом малюка: не повинно бути набряків і висипань. Зміни в стільці, несподівано виникли коліки, підвищене газоутворення повинні привернути увагу батьків. В цьому випадку краще відкласти введення продукту. При виникненні типових алергічних реакцій, він повинен потрапити в розряд заборонених.

Батькам слід вести щоденник харчування, де відзначати введення нових продуктів і виникають реакції. Алергія на вівсяну кашу може проявитися не відразу, тому необхідний постійний контроль за станом малюка.

діагностика

Найбільш доступний спосіб виявлення алергену – відмовитися від його вживання. Зникнення симптомів після відмови від вівсянки говорить про наявність непереносимості глютену.

Більш достовірним способом є шкірна аллергопроба, яка береться у дорослих. Вона покаже наявність або відсутність реакції організму протягом півгодини. Дітям не роблять дану процедуру, так як додаткове проникнення алергену в організм погіршить стан малюка. У дітей визначають алерген за аналізом крові з вени.

лікування

При виникненні будь-яких ознак алергії слід звертатися до фахівця, для виявлення конкретного алергену.

Головне в боротьбі з алергією – лікувальна дієта . Якщо при вживанні вівсяної каші спостерігаються алергічні реакції або порушення роботи травної системи, то її слід повністю виключити з раціону. Слід уникати інших продуктів, що містять глютен:

  1. Хлібобулочні і кондитерські вироби.
  2. Консерви.
  3. М’ясні напівфабрикати, ковбасна продукція.
  4. Соуси, в тому числі майонез, кетчуп та інші.
  5. Каші з вівса, жита, пшениці, ячменю.
  6. Йогурти.

У список дозволених продуктів входять:

  1. Каші з рису, гречки.
  2. М’ясо і риба.
  3. Овочі та фрукти.
  4. Бобові.
  5. Випічка з кукурудзяної, гречаної рисової муки.
  6. Сир, молоко, кефір.

Слід уважно читати склад продуктів, так як глютен активно використовується в харчовому виробництві.

Для зняття симптомів лікар може призначити антигістамінні препарати: Зіртек, Супрастин, Кетотифен, тавегіл та інші. При місцевих реакціях на овес для зняття запалення, свербіння і почервоніння використовують мазі: Зодак, Лорінден. Для відновлення нормальної роботи травної системи будуть потрібні кошти, що відновлюють здорову мікрофлору кишечника: Лінекс, Ацепол, Хілак Форте. Для зняття гострого нападу, що загрожує життю, застосовують одноразові ін’єкції гормональних препаратів, наприклад, Дипроспану, Преднізолону. Призначенням препаратів повинен займатися фахівець, особливо при лікуванні дітей.

Медикаменти не можуть вилікувати алергію, вони знімають симптоми. Головна роль відводиться суворої лікувальної дієті. Не можна допускати послаблення – немає мінімальної безпечної дози алергену.

Алергія на вівсяну кашу – небезпечне захворювання, яке не можна ігнорувати. При перших проявах слід вивести її з раціону і звернутися до лікаря.

Алергія на вівсянку може бути ??

Спасибі за відповідь! Вибачте, ви, може бути, стикалися теж з алергією, якщо так – не могли б ви прокоментувати наше меню?
сніданок:
вівсяна каша на воді (завжди тільки вівсянка)
маленький шматочок білого хліба з маслом
чай з ложкою цукру
обід:
суп на воді (морква, картопля, капуста)
котлетка (індичка або кролик)
компот з сухофруктів (яблука-груші-чорнослив-курага , його я стала варити вже в розпал АТ, коли думала, що є реакція на магазинні соки)
полуденок:
той же компот
пара бубликів човник або звичайних
пів-яблука зеленого Семерінка без шкурки
вечерю:
ще котлетка (кролик або індичка)
макарони
огірок
чай з ложкою цукру

Це меню у нас вже два місяці. Одноманітне, ніяких інших продуктів не даємо. Плями не зникають-навпаки стає гірше. ЩО в цьому меню може підтримувати дерматит до кривавих і мокли плям. Прибирали макарони, хліб, коли макарони замінювали кабачком – було ще гірше, плями аж потекли. з цього я зробила висновок, що на кабачок теж реакція .. Вже не знаю, що може бути. Індичку теж прибирали – ніякого поліпшення не було.

Взагалі не найбезневиннішу кашу ви вибрали для гипоалергенного меню. Найбільш ГА крупами вважаються рис, кукурудза, пшоно. Среднеаллергеннимі гречка, і самими алергенними вівсянка і манка. Морква, теж считаеться алергенним овочем, але тому що в супі її чуть чуть, то можна залишити. Індичка і кролик добре, але в котлети не можна додавати хліб і яйця. Картопля в суп бажано вимочувати. Я ставила на ніч дрібно порізані кортофель в воді. З ранку зливала цю воду з крохмалем і з таким картоплею готувала дитині. На крохмаль часто висипає.
Тепер з приводу вашого меню. Я б запропонувала такий:
Сніданок каша – рис, кукурудза
слабкий чай
обід – суп (з вимочені картоплею, капустою, трохи морквини без серцевини. Морква теж можна вимочити)
котлетка з індички, кролика і ще можна пісну свинину спробувати (але це пізніше). свинина теж ГА м’ясо. Котлети без хліба і яйця. Хліб можна замінити на змелений в кавомолці рис
Полудень Яблуко (але якщо ви впевнені що на нього немає реакції. У мого сина сильно сипало на зелене яблуко, а на грушу конференція немає)
Вечеря – котлета + рис, кукурудза або капуста (ще можна гречку, але тому що сина на неї сипало, язик не поворачіваеться радити)
слабкий чай

До речі на кабочек у сина теж була сильна алергія, а на гарбуз не було. Трохи пізніше може вам попробавать ввести гарбуз, але це коли бляшки зійдуть.

Ознаки та лікування алергії на вівсянку у дорослих і дітей

Алергія на овес і продукти з нього трапляється рідко, але медицині відомі випадки виникнення алергічних симптомів у дітей і дорослих після вживання вівсяних пластівців. Щоб зрозуміти чи можна уникнути хвороби і як її лікувати, потрібно знати, що її викликає.

Чи може бути алергія на вівсянку

Алергія на овес зустрічається не часто, але може виникати у немовлят, дітей і дорослих. Це реакція імунної системи на алерген – т. Е. Речовина, яку організм вважає агресором і починає виробляти антитіла для його ліквідації. Форма її прояви буває і легкої, і важкої.

Основна причина алергії на вівсянку – глютен. Це один з білків в складі злакових.

Овес, за своєю природою його не містить. Але він часто бере участь в сівозміні пшениці. І якщо в попередньому році поле було засіяно пшеницею, то в цьому році можуть прорости нарівні з вівсом і зерна, що обсипалися від попередньої культури. Крім того, він переробляється на тих же підприємствах, що і злаки, в складі яких міститься глютен. Через перехресного забруднення цей алерген може виявитися в продуктах з вівса.

У дорослих

З того моменту, як захворювання було описано, фахівцями розроблено декілька теорій, що пояснюють те, чому воно виникає:

  1. Першою з них була генетична. Дійсно, якщо у батьків є непереносимість вівса, то діти теж можуть її успадкувати.
  2. Ще одна теорія говорить, що алергія виникає як реакція на стрес. Якщо людина перебуває в стані стресу, то його організм буде більш сприйнятливий до хвороб. Це часто є першопричиною алергії та інших хвороб у дітей і молоді.
  3. Дорослі, які працюють на підприємствах, які переробляють злакові, можуть отримати алергію від постійного контакту з зерном.

Для того щоб симптоми проявилися, людина повинна вступити в контакт з алергеном – речовиною, від якого організм намагається його захистити, виробляючи антитіла.

У дітей

Якщо у немовляти немає спадкової схильності, то така реакція організму виникає через вживання небажаного продукту матір’ю, яка годує і попадання алергену в організм дитини разом з молоком. Алергія на овес може викликати потенційно серйозне захворювання у немовлят – атопічний дерматит .

Це хвороба шкіри, яка може виникнути у віці від 3 до 6 місяців. Виявляється у вигляді почервоніння і дрібного висипу на обличчі і в інших ділянках тіла. Імунна система малюка ще не сформувалася повністю, тому ризик розвитку імунних хвороб для нього набагато вище, ніж для дорослих.

Причини появи хвороби

Точної причини виникнення алергічної реакції не знає ніхто.

У медицині існують 3 основні теорії, але жодна з них не є абсолютно незаперечна:

  • спадкова – по якій чутливі до алергену батьки, передають чутливість дітям;
  • психологічна – виникнення хвороби, як реакції на стресову ситуацію;
  • гігієнічна – вона базується на ідеї про те, що масове використання антибактеріальних препаратів позбавляє імунну систему роботи і вона починає реагувати на речовини, які завжди вважалися нешкідливими.

Як проявляється непереносимість

Симптоми алергії на овес і вівсяні пластівці:

  • нудота і блювота;
  • пронос;
  • запалення слизової оболонки рота і горла;
  • закладеність носа (алергічний риніт);
  • подразнення очей;
  • сльозяться очі;
  • інтенсивний кашель;
  • утруднене дихання.

Інтенсивність прояву симптомів може бути різна. У важкій формі можливий навіть анафілактичний шок. Це різке підвищення чутливості організму до алергену.

Він може розвиватися від декількох хвилин до декількох годин. За цей час в організмі різко зменшується кровотік, шкірні покриви синіють, людина може втратити свідомість, можливий набряк гортані. Такий стан в результаті вживання вівсянки не зафіксовано, але вона можлива. Тому важливо негайно звернутися за лікуванням, якщо у вас виникли ті чи інші симптоми.

Діагностика і виявлення алергену

Існує кілька тестів, які допоможуть у визначенні наявності харчової алергії.

Серед них 3 основних:

  1. Тест на подряпину . Використовуючи ланцет, лікар помістить невелика кількість потенційного алергену разом з гістаміном і гліцерином або фізіологічним розчином під шкіру передпліччя. Це не хвороблива процедура. Час очікування реакції триває 20-40 хвилин.
  2. Патч тест . У цьому випадку використовується пластир, оброблений алергеном. Його потрібно носити до 2 днів, щоб визначити, чи є у вас відстрочена реакція на овес.
  3. Пероральний прийом їжі . Вам буде запропоновано з’їсти кілька чистого вівса без глютену. Якщо реакція організму залишиться нейтральною, то це означає, що алергії на овес у вас немає. В іншому випадку доведеться уникати продуктів, в яких він міститься. Якщо ж буде підтверджена алергія на глютен, то потрібно в подальшому дотримуватися безглютенової дієти. Цей тест повинен проводитися тільки в медичній установі, де ви відразу ж отримаєте допомогу, при появі симптомів.

Вас також можуть попросити виключити підозрілі продукти на тиждень або дві, а потім додавати їх в раціон по одному. Такий спосіб діагностування допомагає зв’язати симптоми з конкретним продуктом. Але він не є абсолютно надійним.

Для дітей рекомендований лише один метод діагностики – дослідження венозної сироватки крові. Лікар вивчає реакції дистанційно, не вводячи алерген дитині, щоб уникнути небажаних реакцій. Результат дослідження буде готовий через тиждень.

лікування

Єдиний спосіб уникнути алергічної реакції – не вживати продукти, що викликають її ознаки і симптоми. Однак, незважаючи на всі зусилля, ви можете випадково вступити в контакт з алергеном, що входять до складу косметичного або миючого засобу.

Багато людей з харчовою алергією задаються питанням, чи є їх стан постійним. Однозначної відповіді немає, так як є особи, у яких симптоми з часом проходять і ті, які змушені дотримуватися дієти все своє життя.

обмеження раціону

Пацієнту доведеться уникати всього, що пов’язано з вівсом.

наприклад:

  • вівсяна ванна, лосьйон, шампунь, крем для шкіри і т. д .;
  • мюслі, пиво, гранола, хлібобулочні вироби з вівсяної муки;
  • вівсяна каша, печиво.

Будьте особливо обережні, коли їсте в ресторанах. Офіціанти (а іноді і кухонний персонал) можуть не знати інгредієнти кожного блюда в меню.

Тому не замовляйте невідомі страви або ті, серед компонентів яких потенційно може зустрітися овес або вівсяна мука.

медикаментозна терапія

Після того, як вам поставили діагноз, алерголог повинен призначити автоін’ектор з адреналіном і навчити ним користуватися. А також пояснити, коли і які препарати потрібно приймати. Обов’язково перевіряйте термін придатності будь-яких ліків перш, ніж прийняти його.

Медикаментозно лікуються тільки симптоми хвороби:

  1. Антигістамінні таблетки призначені для того, щоб вгамувати свербіж шкіри і зменшити запалення слизових оболонок. Найбільш відомі препарати даної групи – «Тавегіл», «Супрастин», «Діазолін», «Кларитин».
  2. Інгаляційні глюкокортикоїди призначені для лікування проблем, пов’язаних з диханням і астмою. До цієї групи лікарських засобів входять «Будесонід», «Беклометазон», «Флутиказон».
  3. При проблемах з кишечником необхідно нормалізувати його мікрофлору. Для цього призначають «Лінекс», «Хілак Форте», «Біфідобактерін».

Ви можете призупинити легку алергічну реакцію приймаючи антигістамінні препарати. При наявності шкірних проявів, потрібно прийняти призначений лікарем кортикостероид. Якщо виникла серйозна алергічна реакція, то може знадобитися екстрена ін’єкція адреналіну і виклик швидкої допомоги.

Серед сучасних методів лікування, які вивчаються – оральна імунотерапія. Хворому пропонується вводити в раціон речовина-алерген в мікродозах. Протягом періоду лікування дозу поступово збільшують. В результаті організм «звикає» до продукту, що мінімізує прояв симптомів хвороби.

Народна медицина

Народна медицина не пропонує хоч трохи дієвих способів лікування. Але тим не менш, вони існують. Травники рекомендують вдосконалення імунної системи організму і зменшення стресу. Для цього призначаються зміцнюють відвари, настої або чаї з женьшеню.

Лікування травами може включати наступні рослинні добавки:

  • кверцетин – біофлавоноїд, який зменшує запальні процеси в кишечнику;
  • глютамин – амінокислота, яка лікує слизові оболонки;
  • розторопша – рослинна лікарський засіб, який нормалізує роботу печінки;
  • інулін – рослинна клітковина, яка сприяє зростанню корисних бактерій в кишечнику.

Ці натуральні речовини і трави володіють сильними протиалергічні властивості і допомагають зменшити сприйнятливість до алергену. Вони обов’язково повинні поєднуватися з тим, що хворий буде дотримуватися дієти.

Прихильники китайської медицини стверджують, що голковколювання показує не меншу ефективність, ніж антигістамінні препарати. Таке лікування спрямоване на відновлення роботи імунної системи. Лікар вибере акупунктурні точки, підбере голки і час впливу для конкретного пацієнта, а також доповнить процедуру вказівками про те, які трав’яні збори потрібно приймати, щоб посилити лікувальний ефект.

Профілактика у дорослих і дітей

У дітей харчова алергія виникає частіше, якщо вона вже є у членів їх сім’ї. Для таких малюків рекомендується здійснювати виключно грудне вигодовування без введення твердого прикорму і додаткових дитячих сумішей протягом першого півріччя життя. Якщо це неможливо, то потрібно купувати гіпоалергенну суміш, щоб знизити ймовірність розвитку алергії. Годувальниці необхідно дотримуватися дієти при складанні свого раціону.

Що стосується дорослих, то найкраща профілактика – уникати вживання потенційно небезпечних продуктів. А також обов’язково читати склад на етикетках до товарів і продуктів. Якщо немає впевненості в тому, що вам можна той чи інший продукт – не використовуйте його і замініть на більш безпечний. Важливо не ігнорувати вказівки лікаря і дотримуватися дієтичного харчування. А також обов’язково вживати заходів, як тільки ви помітите перші симптоми алергії, щоб виключити розвиток ускладнень.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *