Лікувальне харчування при кишкових інфекціях у дітей

Ольга Тихомирова, Марія Бехтерєва

Зміст Показати
Влітку частота гострих кишкових інфекцій сильно зростає. І в першу чергу від цих захворювань страждають найменші діти. Багато батьків задаються питанням, чи можна годувати малюка, якщо у нього блювота і рідкий стілець. І якщо можна – то чому? І як правильно відновити втрати рідини в організмі?

Ольга Тихомирова, Марія Бехтерєва
Ольга Тихомирова Керівник відділу кишкових інфекцій ФДМ НДІ дитячих інфекцій Росздрава, м.Санкт-Петербург, д-р мед. наук Марія Бехтерева Старший науковий співробітник відділу кишкових інфекцій ФДМ НДІ дитячих інфекцій Росздрава, м.Санкт-Петербург,

Гострі кишкові інфекції ( ГКІ ) в даний час займають друге місце в структурі інфекційної захворюваності дітей після гострих респіраторних інфекцій. Рівень захворюваності ГКІ у дітей в 2,5-3 рази вище, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків ГКІ припадає на частку дітей раннього віку (до 3 років). ГКІвикликаються різними вірусами, бактеріями і найпростішими. Клінічна картина кишкових інфекцій у дітей характеризується загальноінфекційного симптомами: лихоманкою, млявістю, поганим самопочуттям, відмовою від їжі і симптомами ураження шлунково-кишкового тракту (болями в животі, блювотою, рідким стільцем). Заразитися кишковою інфекцією можна трьома шляхами: харчовим (аліментарним) – при вживанні в їжу інфікованих продуктів, що містять збудник і / або його токсини (продукти життєдіяльності мікроорганізмів); водним – при купанні у відкритих водоймах і ковтанні води, вживанні недоброякісної води для побутових потреб (миття рук, посуду, овочів і фруктів) і контактно-побутовим шляхом (через брудні руки і предмети догляду). Тяжкість перебігу ГКІможе коливатися від легких форм до важких з розвитком жизнеугрожающих станів (гострої ниркової недостатності, коли різко порушується функція нирок). Під легкими формами кишкових інфекцій розуміють випадки захворювання, що протікають при нормальній або субфебрильної температури (37,2-37,7 градусів С), що характеризуються одно- або дворазовою блювотою і розрідженим або кашкоподібним стільцем до 3-5 разів на добу, причому симптоми хвороби зазвичай проходять за 2-3 дні. Середньотяжкі форми ГКІ характеризуються високою температурою, блювотою, частим рідким стільцем, розвитком зневоднення (дегідратації). Тривалість захворювання складає 5-7 і більше днів. Для важких форм ГКІхарактерні неприборкані блювоти, стілець без ліку, температура вище 38,0 градусів С, виражене зневоднення, розвиток судом і т.д. Небезпека кишкових інфекцій в першу чергу полягає в розвитку у дитини зневоднення через повторні блювоти і рідкого стільця.

Зневоднений чи організм?

У таблиці 1 представлені ті клінічні симптоми, за якими батьки самостійно можуть оцінити тяжкість зневоднення у дитини. В першу чергу звертають увагу на поведінку дитини, наявність спраги, стан слизових оболонок (сухі яскраві губи, сухуватий мова, наявність або відсутність сліз при плачі і т.д.), також необхідно оцінити, як часто дитина мочиться і постаратися визначити обсяг виділеної рідини (наприклад, використовувати ємність для збору сечі з відомим об’ємом, зважити памперси). Таблиця 1 Ознаки зневоднення у дітей

I ступінь

II ступінь

III ступінь

Стан і поведінка дитини

Чи не змінено або неспокійний

Неспокійний або млявий, сонливий

Млявий, постійно спить

П’є охоче, Жадібно

Відмовляється від пиття

Слизові оболонки рота

Шкірна складка на животі (якщо зібрати шкіру живота дитини в складку, і потім відпустити, то вона …)

Розправляється за 1-2 секунди

Розправляється більше 2 секунди

Не змінено або запалі

Мочиться дуже рідко

Необхідно звернути увагу, що якщо у дитини є блювота, рідкий стілець, болі в животі, лихоманка до нього обов’язково слід викликати педіатра. Так як, по-перше, можуть швидко розвинутися жізнеугрожающіе стану, а по-друге, такі симптоми можуть мати місце не тільки при гострих кишкових інфекціях, а й при хірургічних захворюваннях органів черевної порожнини, малого таза та інших захворюваннях (наприклад, менінгіт – запалення оболонок мозку, пневмонія – запалення легень). Важливо своєчасно визначити справжню причину появи у малюка блювоти, рідкого стільця, болі в животі та ін.

Підходи до лікування

У комплексі методів лікування ГКІ на всіх етапах хвороби одна з ключових ролей належить заповненню втрат рідини і солей (регідратація) в організмі , а також дієтотерапії . Заповнення втрат рідини і солей може досягатися двома способами в залежності від тяжкості стану дитини та ступеня зневоднення. При помірно вираженому зневодненні (I і III ступеня; див. Табл. 1) проводиться дробове відпаювання дитини ( оральна регідратація ) при вираженому зневодненні (II і II-III ступінь; див. Таблицю 1), або при повторних, багаторазових рвотах доводиться вдаватися до внутрішньовенного краплинного введення рідини.

Перша допомога Ще до приїзду лікаря батьки можуть надати першу допомогу хворій дитині. Почати її необхідно зі зниження температури (якщо вона вище 38,5 градусів С): роздягнути дитину, обтерти прохолодною водою, і / або можна поставити в пряму кишку (ректально) жарознижувальну свічку (на основі парацетамолу ) або при відсутності багаторазових рвот – перорально ( через рот) дати прийняти кошти на основі парацетамол або ібупрофен у вигляді сиропу або таблетки (розтерти в порошок) у віковій дозі. Далі необхідно дати дитині прийняти ентеросорбент – препарат, який би видалення з організму збудників і продуктів їх життєдіяльності ( Смекта, ФІЛЬТРУМ СТІ, поліфепан, ентеросгель і т.д.) і приступити до проведення оральної регідратації.

Заповнюємо втрати рідини (Правила регідратації)

Для оральної регідратації застосовуються як безсольові розчини: рисовий відвар, кип’ячена вода, чай з невеликою кількістю цукру, неконцентрований родзинковий відвар, так і спеціальні глюкозо-сольові розчини, які бажано завжди мати в домашній аптечці ( РЕГІДРОН, глюкосалан, цітроглюкосалан, Галактінов). Крім цього в даний час в аптечній мережі є готовий морквяно-рисовий відвар для відпаювання дітей ОРС-200 (ORS-200). Суміш для приготування сольового розчину можна приготувати і в домашніх умовах: на 1 літр кип’яченої води взяти 20,0-40,0 г цукру, 3,5 г кухонної солі і 2,5 г харчової соди, а для додавання калію 1 / 3- 1/2 частина води замінити ізюмні або морквяним відваром. Для приготування морквяного відвару необхідно взяти 200 г очищеної моркви, подрібнити, залити 1 літром холодної води, довести до кипіння і варити на повільному вогні 20 хвилин. Потім протерти крізь сито, влити морквяний відвар і довести обсяг отриманої суміші до 1 літра кип’яченою водою, остудити. При відсутності у дитини алергічних реакцій на цитрусові, в суміш можна вичавити ј-1/3 лимона . Ізюмні відвар готується з 100-150 г ретельно вимитого родзинок (краще білих сортів) і 1 літра води, доводиться до кипіння, вариться 20 хвилин, проціджують і охолоджується до кімнатної температури. Співвідношення глюкозо-сольових розчинів (регідрон, ОРС-200) до безсольові розчинів (чай, вода) при проведенні оральної регідратації має бути наступним: 1: 1 – при вираженій втрати рідини з рідким водянистим стільцем; 2: 1 – при втраті рідини переважно зі блювотними масами; 1: 2– при поєднанні втрати рідини з рідким стільцем і підвищеною температурою тіла. Рекомендується чергувати дачу глюкозо-сольових і безсольових розчинів, і небажано їх змішувати. Частою помилкою є використання для оральної регідратації тільки глюкозо-сольових розчинів, наприклад, коли дитині за добу дають випити до 800-1000 мл розчину регідрону, що призводить тільки до посилення проносу, за рахунок збільшення концентрації солей в кишковому вмісті, що веде до додаткового виділення води в просвіт кишки. Оральну регідратацію прийнято ділити на два етапи: I етап – перші 6 годин від початку лікування; необхідно ліквідувати в організмі водно-сольовий дефіцит, що виник в результаті зневоднення, а II етап– це підтримуюча регідратація, яку проводять весь наступний період лікування з урахуванням добової потреби дитини в рідині і солях і триваючих їх втрат з блювотою, рідким стільцем. Другий етап оральної регідратації проводять до припинення діареї і блювоти. Орієнтовний обсяг розчину для підтримуючої регідратації становить від 80 до 100 мл / кг маси тіла дитини на добу. Приблизний обсяг рідини, необхідний для випоювання малюка можна визначити по таблиці 2, але в першу чергу необхідно виконувати рекомендації лікаря. Таблиця 2 Розрахунок необхідної кількості рідини для оральної регідратації при зневодненні у дітей

Кількість розчину, мл

Зневоднення I ступеня

Зневоднення II ступеня

Найголовнішим принципом оральної регідратації є роздрібненість введення рідини, для цього батьки повинні набратися терпіння і поїти дитину малими порціями через 10-12 хвилин. Дитині у віці до року за раз можна давати до 5,0 мл (1 чайна ложка) рідини, від 1-го до 3-х років – до 10, 0 мл (дві чайні або 1 десертна ложка), більш старшим дітям – до 15,0 мл (1 столова ложка). Рідина дитині потрібно давати з ложки, можна вливати за щоку зі шприца (зрозуміло, без голки) або відливати необхідний разовий об’єм рідини в маленький ріжок, не слід давати дитині чашку з великим об’ємом рідини, так як у малюка є спрага, самостійно він може випити багато рідини (80,0-150,0 мл) і цим спровокувати блювоту.

Слід знати, що при:

  1. нестримної блювоти;
  2. Загалом важкому стані дитини і зневодненні II-III ступеня;
  3. різкому зниженні виділення сечі (олигоанурии) (що може бути проявом гострої ниркової недостатності;
  4. цукровому діабеті

оральну регідратацію проводити не можна , тому що вона в цих випадках неефективна і дорогоцінний час на надання адекватної медичної допомоги буде упущено. При перерахованих станах необхідне лікування в стаціонарі з внутрішньовенним введенням препаратів.

Якщо оральна регідратація з яких-небудь причин виявилася неефективною, стан дитини погіршується, зневоднення наростає і т.д., то є прямі свідчення для госпіталізації малюка в стаціонар, де йому буде призначена інфузійна терапія (внутрішньовенне введення глюкозо-сольових і колоїдних (білкових) розчинів). Після стабілізації стану триватиме оральна регідратація. В окремих випадках в стаціонарі регідратація проводиться за допомогою постановки зонда в шлунок, тобто розчини повільно крапельно надходять в шлунково-кишковий тракт (ШКТ) дитини протягом 12-18 годин.

дієтотерапія

Раціональне харчування або дієтотерапіяє найважливішою частиною лікування дітей, що переносять гострі кишкові інфекції, так як при неадекватному харчуванні можливе формування тривалої діареї, розвиток гіпотрофії (зниження маси тіла), лактазной недостатності (непереносимості вуглеводів молока) і т.п. Основою дієтотерапії є раціональний режим харчування і корекція дієти в залежності від фази захворювання. Доведено, що навіть при важких формах кишкових інфекцій переваривающая й усмоктувальна функція кишечника зберігається, а тривале перебування дитини без їжі (так звані водно-чайні паузи, які раніше широко практикували в лікуванні кишкових інфекцій), навпаки призводить до затримки відновних процесів в слизистій оболонці ЖКТ , сприяють розвитку білково-калорійної недостатності, зниження маси тіла.Адекватний підбір харчування сприяє підвищенню загальної опірності організму і сприятливого результатуГКІ у дітей. Отже, найважливішим принципом сучасної дієтотерапії є відмова від водно-чайних пауз. Обсяг і вид харчування визначається віком дитини, характером попереднього вигодовування, вагою і фазою основного захворювання, наявністю супутніх захворювань. Харчування дітей здійснюється відповідно до режиму за віком, обов’язково повинен дотримуватися нічна перерва в годуванні. Дитину не слід годувати насильно. При легких формах ГКІ добовий обсяг харчування на 1-2 дня рекомендується зменшити на 15-20% і збільшити кратність прийомів їжі на 1-2 годування, недостатню кількість їжі необхідно заповнювати рідиною. До 3-4 дня хвороби обсяг харчування поступово відновлюється. При середньотяжкому перебігу кишкових інфекційїжу дають у 5-6 прийомів, на 2-3 дня зменшують добовий раціон на 20-30%, з відновлення обсягу харчування відбувається до 4-5 дня хвороби. При важких формах ГКІ можна пропустити 1-2 годування, потім необхідно переходити до дробового годування зі зменшенням добового обсягу харчування на 40-50%, а, починаючи з 3-4-го дня хвороби, обсяг їжі поступово збільшується і до 6-8 дня хвороби повністю відновлюється. Діти першого року життя Для дітей першого року життя, що переносять ГКІ, Оптимальним видом їжі є грудне молоко, так як воно містить величезну кількість захисних факторів (імуноглобулін А, лізоцим, інтерферон, лактоферин і т.д.), надзвичайно необхідних дитині з кишковою інфекцією. Однак, принцип «вільного вигодовування» в період гострої фази захворювання не прийнятний, оскільки «безсистемне і постійне» прикладання дитини до грудей найчастіше призводить до виникнення або посилення рвот, зригування і проносів. Необхідно збільшити кратність годування на 1-3 рази на добу, скоротити інтервал між годуваннями і відповідно зменшити на ј-1/3 обсяг молока, висмоктує за разів у порівнянні з обсягом, з’їдає до хвороби. Кількість грудного молока, одержуваного дитиною за одне годування, можна контролювати, зваживши малюка до початку годування та після його завершення, вирахувавши різницю в масі тіла,яка і буде кількістю з’їденого, а в окремих випадках дитини можна годувати зцідженим грудним молоком. дітям зГКІ , які перебувають на штучному вигодовуванні, при легкому перебігу захворювання можна продовжувати використовувати дитячі суміші, які дитина отримувала до захворювання. Хороший лікувальний ефект надає включення в раціон дитини адаптованих кисломолочних сумішей ( «НАН кисломолочний», рідкі кисломолочні суміші «Агуша 1», «ГАЛЛИЯ Лактофідус» і т.д.), дітям старше 8 місяців в харчування можуть бути включені частково адаптовані кисломолочні суміші ( «Агуша 2», «НАН 6-12 з біфідобактеріями» , ацидофильная суміш «МАЛЯТКО» і т.д.) і неадаптовані кисломолочні продукти для дитячого харчування( «Біфідокефір», «ЛАКТОКЕФІР», «Біфілакт», ДИТЯЧІ кефір – «Лелеченя», «Агуша», «ТЕМА»). При середньотяжкому перебігу кишкових інфекцій, в харчування дітей до року за призначенням лікаря можуть бути включені низьколактозні ( «Нутрилон низьколактозні», «ХУМАНА ЛП», «ХУМАНА ЛП + СЦТ», «Нутрилак низьколактозні») або безлактозні суміші ( «МАМЕКС безлактозную», «НАН БЕЗЛАКТОЗИЙ», «Нутрилак безлактозную», будь-які суміші на основі соєвого білка). Підбір харчування дитині з важкою формою ГКІ є складним і строго індивідуальним, часто в дієтотерапії використовуються лікувальні гідролізатную суміші, в яких додатково розщеплені молекули білка( «Фрісопеп», «Нутрилон пепто ТСЦ», «ДАМІЛ пепто», «Нутраміген» ). Крім збільшення кратності годувань і зменшення обсягу їжі, що з’їдається у дітей у віці до 1,5 років прийнято повертатися до харчування, характерному для більш молодшого віку. Наприклад, якщо дитина у віці 8 місяців отримував два прикорму (кашу і овочі), то в разі захворювання ГКІнеобхідно залишити в харчуванні тільки кашу, приготовану на воді. Приблизно обсяг і режим харчування, необхідний в гострий період дітям першого року життя можна визначити з використанням таблиці 3. Інтервали між годуваннями і обсяг їжі разовий і добовий в даній таблиці залежать як від віку дитини, так і від тяжкості перебігу захворювання (чим менша дитина і чим важче його стан, тим менше обсяг разового годування та інтервали між ними). Таблиця 3 Розрахунок обсягу харчування, що призначається дитині першого року життя з гострою кишковою інфекцією

Чим годувати дитину в період кишкової інфекції: особливості харчування і щадна дієта

Гостра кишкова інфекція (ГКІ) – одне з найпоширеніших захворювань немовлят і малюків до 7 років. Воно може виникнути в будь-який час року, затьмарити життя крихітки і батьків. Причиною недуги стає проникнення в організм патогенних мікроорганізмів, ентеровірусу, ротавірусу або аденовірусу. Немовлята важко переносять будь-який вид кишкової інфекції, а ротавирусную інфекцію в народі так і прозвали – «кишковий грип».

Причина кишкової інфекції – патогенні мікроорганізми в шлунково-кишковому тракті дитини

Принципи лікування кишкових інфекцій

До основних симптомів кишкових інфекцій відносять часту неконтрольовану блювоту, водянистий пронос зі світло-жовтим відтінком, підвищення температури, ломоту в тілі та інші симптоми застуди (див. Також: чим можна годувати дитину при проносі або інших розладах?). До основних принципів лікування відносять:

  • прийом ліків для нормалізації мікрофлори;
  • вживання розчинів, відновлюють водно-сольовий баланс;
  • прийом медикаментів проти блювоти і проносу (докладніше в статті: чим можна годувати дитину при блювоті?);
  • спеціальну дієту, яка в медичній практиці позначена як №4 та № 4б.

Особливості харчування при ГКІ в гострому періоді

Раніше педіатри рекомендували при кишкових інфекціях найсуворішу дієту. Була дозволена вода, рисовий відвар, сухарики з міцним чаєм. Сучасні лікарі вважають шкідливим голодування для немовлят і дітей до 7 років. Воно послаблює незміцнілий організм і перешкоджає швидкому відновленню слизових шлунково-кишкового тракту. Не варто насильно годувати дитину, проте коли він просить їсти, слід запропонувати йому корисні і легкі страви.

При підборі дієтичного харчування доктор Комаровський рекомендує спиратися на такі принципи:

  • слід підбирати легкозасвоювані продукти, готувати з них протерті в пюре страви, які не дратують шлунково-кишкового тракту;
  • раціон повинен містити обмежену кількість солі, цукру, жирів, вуглеводів;
  • продукти слід готувати на пару або вареними;

Відварені або парові страви найкращим чином впливають на шлунково-кишкового тракту хворої дитини

  • з раціону виключаються продукти, що підсилюють кишкову перистальтику;
  • температура страви повинна бути в межах 32-37 ° С;
  • корисно включати в раціон кисломолочні продукти з низьким вмістом лактози;
  • принцип харчування – дрібно і часто, маленькими порціями (для малюка до 2 років розмір однієї порції не повинен перевищувати 50 грам, проте є дитині слід 7-8 разів на день).

Характеристика питного режиму

Під час піку кишкової інфекції малюк втрачає рідину і мінеральні речовини через часту блювоти і діареї. Однак зупинити їх не завжди можливо, та й не потрібно, адже таким чином організм позбавляється від шкідливих токсинів. Мамі важливо в цей час забезпечити правильний питний режим. Крихітку слід поїти часто і потроху, щоб він не зміг вирвати, і вода пішла на користь. Бажано пропонувати не воду, а розчини, здатні відновити водно-мінеральний баланс.

«Регідрон» і інші порошки для приготування розчину електролітів можна купити в аптеці. Однак якщо матуся будинку одна, а сходити в аптеку нікому, нескладно зробити розчин в домашніх умовах. Для цього в 1 літрі кип’яченої води слід розмішати 8 ч.л. цукру, чайну ложку солі, ½ ложки соди питної. Поїти малюка варто кожні 5-10 хвилин, даючи по 5 мл. з ложечки або шприца, яким дають лікарські сиропи. Дитині старше 3 років можна давати по 2 чайні ложки кожні 5 хвилин. Випаювати малюка потрібно і вночі, будити через кожні 15 хвилин до того як його стан покращиться.

Підтримувати водно-сольовий баланс організму допомагає Регидрон або його домашній аналог

Особливості дієти немовляти під час прогресування ГКІ

Гострі кишкові інфекції – не рідкість для малюків до однорічного віку. Дітей на природному вигодовуванні під час хвороби слід частіше прикладати до грудей (см. Також: не заборонена чи ряжанка при грудному вигодовуванні?). Молоко заповнить запас рідини і дозволить втамувати голод. Висмоктує маля зовсім небагато, можливо доведеться зціджувати, щоб не провокувати застій молока. Ослабленого крихітку, у якого немає сил брати груди самостійно, слід годувати з ложечки зцідженим молоком.

Основні принципи годування немовлят до року під час хвороби:

  • збільшення частоти і одночасне зменшення обсягу порцій;
  • допаивание розчином електролітів через кожні 5-10 хвилин;
  • часте прикладання до грудей – заспокоює немовля і допомагає насититися;
  • прикорм для діток від півроку повинен складатися тільки з легкозасвоюваних страв – рисової каші на воді, рисового відвару, картопляного пюре без солі.

Зі страв для прикорму можна залишити рисову кашу, але тільки зварену на воді

Харчування дітей від року в реабілітаційному періоді (через 1-3 дні після ГКІ)

Відновлювальний період після ГКІ триває не менше 2 тижнів. Перекладати на звичайний раціон крихітку старше рочки варто поступово і акуратно, щоб не спровокувати проблеми з боку травного тракту.

  • Перші 3 дні після гострої фази основною стравою повинна бути добре проварена каша з рисової, вівсяної, кукурудзяної або гречаної крупи. Якщо зберігається рідкий стілець, слід віддати перевагу рідкої рисової каші і відвару. При нормалізації травлення можна додавати інші крупи.
  • Не варто поспішати з введенням м’ясних страв. Бажано віддавати перевагу пісної курячої грудях, індичці, кролятині, готуючи з неї відварені або парові тюфтельки. Якщо немає впевненості в якості м’яса, краще замінити його готовим пюре з баночок ( «Агуша», Hipp, BabyHit, Bebivita і інших марок).
  • В полудень можна запропонувати сир середньої жирності, заправлений 10% сметаною або йогуртом.
  • З овочів слід готувати легкі супи і пюре. Для цього підійдуть картопля, кабачки, цвітна капуста, морква.
  • З введенням фруктів варто почекати на 2 тижні. Виняток – печені яблука і банани, якими можна годувати під час другого сніданку або полудня.

Печені яблука – нейтральний продукт для шлунково-кишкового тракту, тому їх цілком можна залишити в раціоні

Кожне нове блюдо слід давати обережно, починаючи з 1-2 чайних ложок. Якщо з самопочуттям крихти все буде в порядку, обсяг можна поступово збільшувати, доводячи через 2 тижні до звичайної порції. Коли стан погіршується, блюдо прибирають і повертаються до каш. Зразкове меню одужує дитини виглядає так:

День після одужання сніданок Другий сніданок обід Полудень вечеря
перший протерта вівсяна каша, чай кисіль з чорниці (200 г) овочеве пюре і куряча грудка, приготовані в пароварці чай з сухариками, ½ банана протерта гречана каша, чай
другий вівсянка на воді, омлет на пару, чай без цукру (див. також: чи можна їсти омлет мамі, що годує в перший місяць годування?) яблучне пюре (150 г) бульйон з нежирної яловичини, подрібнена в блендері куряча грудка на пару, чорничний відвар какао на воді, сухарі з білого хліба рибні тефтелі, несолодкий чай, на ніч – кефір 1%
третій рисова каша молока, яйце всмятку, какао на воді кисіль з чорної смородини (200 г) парові тефтелі з риби, легкий яловичий бульйон з сухариками, малиновий кисіль какао на воді, прісні галети м’ясне суфле на пару, несолодкий чай

Принципи харчування дітей від року протягом 7-14 днів після ГКІ

Строгий раціон – необхідна умова в відновлювальному періоді. При правильному раціоні істотне поліпшення стану спостерігається вже через 2-3 дні. Навпаки, недотримання дієти і швидке повернення до загального столу може спричинити проблеми зі здоров’ям. Головне для мами – дотримуватися загальних принципів дієтичного харчування протягом 2 тижнів після ГКІ:

  • годувати дитину слід маленькими порціями, через 2-3 години;
  • годі було насильно примушувати до їжі: нехай малюк зголодніє і сам попросить їсти;
  • за порадою лікаря можна почати прийом вітамінно-мінерального комплексу;
  • роздільний прийом вуглеводів, білків і жирів (наприклад, не слід давати одночасно рибу і картоплю, м’ясо та крупи).

Протягом двох тижнів після хвороби дієта все ще повинна бути щадить. Допустимі парові омлети, галетное печиво, сушки, самостійно приготовані паштети з яловичини або індички. Макаронні вироби можна включати в раціон після нормалізації стільця, проте давати їх як гарнір можна не частіше 2 разів на тиждень.

Вершкове масло і жири важливо обмежувати до 15 грамів на добу. Особливо корисні малюкові різноманітні супи-пюре, які можна готувати з м’яса і овочів. Якщо малюк попросить солодкого, можна запропонувати йому трохи желе, мармеладу або зефіру.

заборонені продукти

Страви, які пропонуються дитині в період одужання, повинні бути ретельно підготовлені і подрібнені. У раціоні неприпустимо присутність продуктів, що дратують чутливий шлунково-кишковий тракт:

  • сирі овочі і фрукти;
  • жирне м’ясо, копченості, сосиски;
  • бобові;
  • спеції і зелень;
  • молоко;
  • шоколад, свіжа випічка;
  • чорний хліб;
  • пшоно і перловка;
  • газовані і кавові напої;
  • яйця в будь-якому вигляді (крім дієтичного омлету і всмятку);
  • будь-які консерви (крім дитячого харчування в баночках).

Молоко в період відновлення дитині давати не можна

Відновлення кишечника після антибіотиків

Нерідко при лікуванні кишкових інфекцій лікарі призначають антибіотики, які наносять додатковий удар шлунково-кишковому тракту. У період терапії важливо проводити заходи, спрямовані на компенсацію збитків, завданих медикаментами. В іншому випадку у крихти може розвинутися запор, діарея, а їжа буде засвоюватися дуже погано.

Відновити роботу кишечника після антибіотиків дозволять такі заходи:

  • скасування прикорму і переклад немовлят виключно на мамине молоко;
  • дітям різного віку – рясне пиття, годування за бажанням легкозасвоюваними продуктами;
  • збалансована дієта, де обов’язкові сир, овочі та фрукти в доступній формі (термічно оброблені або свіжі після повного одужання);
  • комфортний відпочинок, достатня кількість сну для відновлення сил.

Перехід до звичного харчування

Не слід різко переводити малюка на загальний стіл по закінченню щадного двотижневого режиму. До кінця двох тижнів в меню малюка повинні бути нежирні страви з різноманітних продуктів. При перекладі на загальний стіл важливо дотримуватися правила – поступове введення продуктів (по одному кожен день) і уважне спостереження за реакцією дитини. Коли все добре, пора переходити на загальний стіл. Якщо виникають проблеми з травленням, вводити звичний режим годування рано.

Не потрібно поспішати повертати дитину до звичайного раціону, адже це ускладнить перебіг хвороби

Профілактика кишкових інфекцій

Під час кишкових інфекцій у дітей часто піднімається рівень кетонових тіл (ацетон), на що завжди звертають увагу педіатри. Високий ацетон супроводжується частою блювотою, температурою, блідістю, порушенням стільця, сильним зневодненням. Дитина ослаблений, його стан вимагає підвищеної уваги. Для діагностики ацетону в сечі досить провести тести спеціальними паличками, які продаються в аптеках.

Дієта при ацетоні така ж, як і при кишкової інфекції, а в відновлювальному періоді малюкові ще довго буде не можна смажені, гострі, копчені страви. Головне – правильне відпаювання і прийом ферментативних препаратів (наприклад, «Креон») за призначенням лікаря (рекомендуємо прочитати: інструкція із застосування на «Креон 10000» дітям). Від підвищення ацетону і інфекцій малюка убезпечити важко, проте ряд заходів допоможуть зміцнити імунітет.

Профілактика кишкової інфекції полягає в наступному:

  • особиста гігієна – дитина повинна засвоїти, що треба мити руки перед їжею, не можна брати брудні пальці та інші предмети в рот;
  • ретельний вибір продуктів для дитячого столу і їх правильна кулінарна обробка;
  • бажано, щоб страви були свіжоприготовленими;
  • продукти, куплені про запас, повинні зберігатися в належних умовах;
  • виключення контакту сирих продуктів з приготовленою їжею;
  • ідеальна чистота посуду і кухні.

Дотримання вказаних вище правил і своєчасне звернення до лікаря при підозрі на отруєння або вірусну інфекцію дозволять швидше виявити і легше перемогти недугу. Загартовування, повноцінне харчування і правильний режим дня зміцнять організм дитини, допоможуть протистояти вірусам та інфекціям.

Харчування при кишкової інфекції у дітей

Кишкових інфекцій батьки маленьких дітей бояться особливо сильно. Адже для мами важливо, щоб її малюк був ситий і здоровий. А наявність кишкової інфекції в організмі не дозволяє навіть нагодувати дитину як слід. Будь прийом їжі супроводжується блювотою, діареєю, а при важких формах захворювання діти зовсім не можуть їсти.

Досвідчені бабусі радять потримати дитину на сухому пайку (тобто їсти сухарі, сушки, галетное печиво), інші пропонують відразу лікувати відварами з трав. Харчування дітей при кишкової інфекції – питання дуже важливий і делікатний, тому слід знати, не тільки як і чим годувати дитину, а й інші важливі принципи, наприклад, боротьба з зневодненням, питний режим та інше. Про все про це ви зможете прочитати в матеріалах цієї статті.

Що таке кишкова інфекція

Кишкові інфекції займають друге місце серед дитячих захворювань і частіше зустрічаються у дітей раннього віку (до 3-х років). Ще вранці, дитина була здорова і веселий, як через пару годин у малюка різко починається блювота, проявляється розлад шлунку і підвищення температури. Всі ці симптоми вказують на наявність в організмі кишкової інфекції.

Кишкова інфекція може бути як вірусна, так і бактеріальна. З самих назв стає ясно, в чому полягає різниця між їх збудниками. У дитячому віці частіше зустрічається саме ротовірусна збудник кишкової інфекції.

Як різновид кишкової інфекції, можна назвати:

  • дизентерію;
  • сальмонельоз;
  • ентеровірус.

При перших ознаках кишкової інфекції у дитини батькам не варто впадати у відчай і впадати в депресію. Лікарі стверджують, що в 90″float: left; margin: 0 10px 5px 0;” src=”https://yarosh.org.ua/wp-content/uploads/pitanie-pri-kishechnoy-0C95C0.png”>

Але, в решти 10%, ситуація складніша і в домашніх умовах можна лише погіршити ситуацію. Тут необхідно термінове медичне втручання і кваліфікована допомога. Варто пам’ятати, що при гострих формах кишкової інфекції відбувається швидке зневоднення організму і якщо уповільнити з лікуванням, то може привести до смертельного результату.

Швидку допомогу необхідно викликати, якщо:

  1. У блювотних масах дитини або його випорожненнях були помічені кров’яні прояви.
  2. Якщо не виходить напоїти дитини (дитина не може проковтнути рідину або ж вода відразу виходить з блювотними масами).
  3. Починають проявлятися перші ознаки зневоднення організму, такі як: сухість шкіри, «сухий» мову, відсутність поту, сліз, сечовипускання (за останні кілька годин дитина не ходив в туалет).
  4. При розладі стільця або блювоти можуть спостерігатися такі симптоми як різке підвищення температури (при важких формах більше 38,5 С), млявість, сонливість, повна або часткова відмова від їжі, блювота або діарея.

Як можна заразитися кишковою інфекцією?

Сам момент зараження кишковою інфекцією відбувається тоді, коли бактерія або вірус потрапляє в організм, а саме осаджується в шлунково-кишковому тракті.

Заразитися кишковою інфекцією можна кількома шляхами:

  1. Харчовим шляхом – при використанні в їжу неякісних, заражених продуктів харчування.
  2. Водним шляхом – при купанні в заражених водоймах, ковтанні води або використання неякісної води в домашніх умовах.
  3. Контактно-побутовим шляхом – брудні руки і недотримання правил особистої гігієни.

Лікування кишкової інфекції

При лікуванні гострої кишкової інфекції особливу увагу приділяють заповненню рідини в організмі, а також застосування ряду антибіотиків. Існує думка, що антибіотики слід застосовувати при середній і важкій формах захворювання. Адже на тлі пригнічення життєздатності мікробів, антибіотики послаблюють і імунітет організму, що призводить до розвитку дисбактеріозу, а значить і виведенню всіх корисних речовин.

Призначають антибіотики суворо після здачі ряду аналізів, виявлення причин захворювання та спостереження медичним персоналом.

Показання до призначення лікувального харчування

Одним з важливих чинників лікування дітей, які перенесли кишкову інфекцію, є правильне харчування або дієтотерапія. При неправильному харчуванні може проглядатися затягнута діарея, різке зниження ваги і лактозная непереносимість (молоко не засвоюється організмом).

Головною функцією дієтотерапії є вміння скорегувати режим прийому їжі, харчування дитини і своєчасно вносити поправки, грунтуючись на форму захворювання, стан організм і темпи одужання.

Вченими було доведено, що навіть у важких формах захворювання, за шлунково-кишковим трактом зберігається функція прийому їжі і всмоктування корисних речовин, але якщо їжа довгий час не надходить в організм дитини (водно-чайні дієти), то організм втрачає функцію відновлення, що і призводить до різкої втрати ваги.

Принципи харчування при кишкової інфекції

Головний принцип сучасного підходу до харчування дітей перенесли гострі кишкові інфекції – відмова від водно-чайних дієт і правильний підбір продуктів, які сприяли підвищенню рівня опірності організму.

Вид харчування, обсяг порцій і кількість споживаної їжі в день, будуть визначені цілою низкою чинників:

  • віком дитиною;
  • формою захворювання;
  • наявністю інших захворювань;
  • формою вигодовування.

Існують кілька принципів, які слід застосовувати до всіх форм захворювання. Обов’язково повинен бути збережений перерву в нічний час, не повинно бути перегодовування і насильного годування. Не слід забувати, що в годуванні необхідно завжди дотримуватися режиму. У дітей старшого віку позиви до блювоти пов’язані з переїданням. Необхідно дотримуватися загальноприйнятого принципу: краще їсти частіше, але меншими порціями.

Якщо дитина переносить легку форму кишкової інфекції, без сильної інтоксикації організму, лікарі радять в перші дні зменшити обсяг споживаної їжі, нестача в їжі можна заповнити рідиною. Це можуть бути несолодкі чаї, компоти, відвари з ромашки, очищена негазована вода.

Їжу краще вживати в протертому вигляді (суп-пюре, каші і омлет), так організму буде легше її сприймати. Вся приготована їжа повинна бути відварна або на пару. І вже на 5-6 добу можна буде повернутися до нормальної життєдіяльності.

При легких формах діареї рекомендують на 15-20% зменшити обсяг їжі і збільшити кількість прийомів на 1-2. До четвертим діб після настання хворобливого стану обсяг їжі стає колишнім і режим харчування відновлюється.
При середніх формах необхідно, прийоми їжі розділити на 5-6 підходів, на 30% зменшується обсяг одержуваної їжі в день. На 6-7 добу відбувається повне відновлення обсягів порцій, і кількості прийомів їжі.

У важких формах кишкових інфекцій хворого переводять на дробове отримання їжі, а добовий обсяг зменшують на половину-45-50%. На четверту добу обсяг поступово збільшують і тільки на 8 добу раціон поновлюється.

питний режим

В першу чергу при кишкової інфекції, лікарі намагаються відновити водний баланс організму. Хворому рекомендують пити по 1 чайній ложці чистої води, кожні 5 хвилин. Вода дозволяє вивести всі токсини з організму. Також можна пити і відвари ромашки, компоти, чаї.

Важливо приймати рідину саме маленькими порціями. Занадто великий обсяг рідини, прийнятий за один раз, може спровокувати повторну блювоту і сильне зневоднення організму. Замість води моно давати дитині розчин регідрону, трохи солодкий компот із сухофруктів, мінеральну негазовану воду.

При діареї і блювоті порушується водно-сольовий баланс організму. Для його відновлення рекомендують пити Регідрон. Даний препарат можна придбати в аптеці або приготувати в домашніх умовах. На літр води необхідно взяти 2 ст. ложки цукру, 1 ст. ложку крупної солі (дрібної необхідно взяти 0,5 ст. ложки) і 0,5 чайної ложки соди. Великими дозами вживати такий напій не варто, необхідно чергувати. Підлітку буде достатньо 50 мл 1 раз в 1,5-2 години, дитині не більше 1 ложку в таких же інтервалах. При нестачі їжі, потрібно її доповнювати рідиною.

Що можна і чого не можна при кишкової інфекції дітям

При кишкової інфекції слід пам’ятати, що вся їжа повинна бути приготовлена ​​на пару або відварна, у вигляді пюре, рідко супу, суфле або омлету. Чим рідше і легше застосовується їжа, тим швидше вона засвоюється організмом. Якщо з’ївши одну порцію, хворий не наївся і хоче ще, це вірна ознака, що він йде на поправку. Але не варто поспішати, а краще поберегти організм. У цьому випадку постарайтеся витримати інтервал хоча б в 30 хвилин і після цього запропонуйте дитині ще поїсти.

При перенесенні кишкової інфекції в раціон можна вживати:

  1. Киселі з натуральних ягід, краще чорниці і сухофруктів.
  2. Каші на воді.
  3. Запечені яблука.
  4. Картопляне пюре.
  5. Овочеві пюре.

Забороняється вживати в їжу при кишкової інфекції:

  1. Цільне молоко.
  2. Молочні каші.
  3. Кисломолочні продукти: ряжанка, вершки.
  4. Житні сухарі і хліб.
  5. Овочі, фрукти багаті на волокна: редька, капуста, буряк, огірки, редиска, салат, виноград, абрикоси і сливи.
  6. Горіхи, гриби і бобові.
  7. Хлібобулочні і кондитерські вироби.
  8. Солоні, копчені і мариновані продукти харчування.
  9. Газовані напої і воду.
  10. Жирні сорти птиці і м’яса.
  11. Жирні види риби.
  12. Наваристі бульйони і супи.

Перші кілька днів раціон дитини буде максимально мізерний, але вже на 4 добу можна поступово вводити фрикадельки, парові котлети, супи на нежирному бульйоні, рибу відварну або на пару, яйця, банани і очищені яблука. За рекомендацією лікаря можна вводити молочні каші в співвідношенні 1: 1.

Пізніше можна додати хлібобулочні вироби: сухе печиво, галетное, сухарі з темних сортів хліба, приготовані власними руками. До кінця третього тижня, можна поступово водити здобну випічку.

Особливості годування немовлят при кишкової інфекції

Якщо дитина грудного віку, то відмовлятися від грудного вигодовування не варто, а можна збільшити кількість прикладань, якщо це необхідно малюкові – перейти на годування на вимогу.

Єдиним продуктом харчування в цьому віці є материнське молоко. Адже вважається, що діти з сильною діареєю легше переносять лактозу жіночого молока, тому відмовлятися від нього зовсім не потрібно. Крім цього в лактози зберігається велика кількість корисних речовин і тих, які сприяє зростанню. Всі вони і впливають на якнайшвидше відновлення кишечника.

Але слід запам’ятати, що дітям, які перебувають на штучному вигодовуванні, навпаки, лікарі рекомендують зменшити дози одержуваної суміші і збільшити кількість прийомів їжі (частіше, але меншими порціями). Але більш докладні рекомендації по харчуванню, можна отримати тільки у лікаря-педіатра.

Дітям, яким вже ввели прикорм, педіатри рекомендують замінити молочні каші на водяні. Можуть дозволити додати в раціон печені яблука і кисломолочні продукти. Для збільшення кількості пектину в організмі, можна вживати в їжу банани, морквяне і яблучне пюре. Так само можна їсти овочеві пюре і пюре картоплю.

Для відновлення водного балансу організму застосовують регидратацию (повторне введення рідини в зневоднює організм).

замість висновку

При дотриманні всіх принципів і рекомендацій по правильному харчуванню після перенесення кишкової інфекції в короткі терміни можна без шкоди відновити нормальну життєдіяльність ЖКТ дитини і його організму в цілому. Головне, вчасно звернутися за допомогою і довіряти своєму лікарю.

Дивіться також статті по темі

  • Введення прикорму при штучному вигодовуванні: таблиця
  • Таблиця введення прикорму при грудному вигодовуванні
  • Як правильно годувати новонародженого грудним молоком
  • Молочні суміші для новонароджених: рейтинг
  • Як навчити дитину їсти ложкою самостійно
  • Що дати дитині в школу на обід
  • Дієта при атопічний дерматит у дітей: меню
  • Дієта номер 5: що можна, що не можна
  • Молочна кухня: що належить (Москва, 2020)
  • Що можна їсти годуючим мамам в перший місяць: список
  • Непереносимість лактози у немовлят: симптоми
  • Козяче молоко: корисні властивості та протипоказання
  • Шоколад: користь і шкода для здоров’я
  • Свіжовичавлені соки: користь і шкода, як приймати

2 коментарі

Дуже корисна інформація. спасибі

Дякую за інформацію, харчування дійсно дуже важливо при кишкової інфекції. Також важливо пити чисту воду. І про лікування не потрібно забувати, ми для цього купували Ентерофурил, так як він допомагає усунути мікроби і допомагає відмінно.

Дієта при кишкової інфекції

Дієта при кишкової інфекції – це кілька різних меню, які прописуються окремо як для дітей, так і для дорослих. Головною її метою є заповнення втрачених мікроелементів і відновлення водного балансу в організмі.

Призначається виключно терапевтом, оскільки навіть неправильно підібрана дієта може зашкодити збезводненої системі людини.

Дієта при кишкової інфекції – основи

При більшості інфекційних захворювань травного тракту можна дотримуватися дієти БРЯТ (BRAT), яка схвалена і рекомендується багатьма лікарськими спільнотами.

Акронім закладає принцип харчування, але це не означає, що Ви зобов’язані харчуватися тільки рисом з бананами. Основа полягає в тому, щоб вживати м’які продукти, які не мають подразнюючої ефекту на кишечник.

Вони містять дуже мало клітковини і можуть сприяти припиненню діареї і нормалізації стільця.

Харчування при кишкової інфекції:

  • бульйони;
  • варені злаки, наприклад вівсянку або манну кашу;
  • крекери;
  • варена картопля.
  • слабкий чай;
  • яблучний сік або негазовану мінеральну воду.

Список продуктів, від вживання яких слід відмовитися, на час прояву симптомів захворювання:

  • молоко і кисломолочні продукти;
  • все смажене, жирне або пряне;
  • тваринні білки, такі як свинина, жирні сорти риби;
  • сирі овочі, в тому числі салатна зелень, моркву, броколі, помідори і кольорова капуста;
  • фрукти, такі як ананас, апельсин, грейпфрут і яблуко;
  • дуже гарячі або холодні напої;
  • алкоголь, каву або інші склади, що містять кофеїн.

У перші шість годин хвороби ви можете взагалі нічого не їсти. Зачекайте, поки блювота і діарея не припиняться.

Перш ніж вводити дієту BRAT, ви можете почати з смоктання фруктового морозива (заморожені соки), а також пити регідратаціонних або спортивні напої.

Це допоможе замінити воду і електроліти, які були втрачені в момент розпалу патології. Ви повинні спробувати постійно заповнювати рідинні втрати. Спробуйте пити потроху води кожні 10 хвилин.

Після першого дня хвороби починайте слідувати рекомендованому режиму харчування. Ця дієта містить мінімум калорій, тому ви не захочете залишатися на ній довше, ніж це необхідно.

На третій день потрібно пробувати неспішно додавати нормальні продукти назад в свій раціон. Почніть з яєць всмятку, запечених овочів, а також з м’яса курки або індички.

Важливо стежити за реакціями власного організму. Якщо ви їсте занадто багато, симптоми можуть повернутися.

www.healthline.com

Меню у дітей

Важливо дотримуватися принципів харчування не тільки в гострий період захворювання, а й зберігати обмеження на деякі продукти протягом ще двох – трьох тижнів, інакше неприємні симптоми можуть повернутися.

Навіть якщо у дитини хороший апетит, не дозволяйте йому переїдати. Краще їсти часто і дрібними порціями.

В умовах обмеженої дієти важливо зробити меню таким, щоб страви були різноманітними і не відштовхували дитини. На сніданок можна приготувати омлет з чаєм і панірувальними сухарями, рисом або вівсяною кашею.

На обід запропонуйте йому овочевий суп, бульйон, м’ясо з рисом або гречкою приготовленої на пару, відварну рибу. В якості напою – сік шипшини. Вечеря може складатися з парової рибної котлети, каші, морквяного і яблучного пюре.

На десерт згодяться запечені яблука і банани. У міру відновлення стану здоров’я ви можете додати підсушений білий хліб, пісне варене м’ясо і рибу, фрикадельки і нежирні котлети.

Овочі подаються вареними, у вигляді пюре: кабачки, гарбуз і брокколі. Кисломолочні продукти повинні бути з низьким вмістом жиру: йогурт, сир, ферментовані страви. Незбиране молоко слід давати тільки через три тижні після одужання.

Можна купити його в аптеці або приготувати самостійно: розчиніть 2 столові ложки цукру, 1 чайну ложечку солі і ½ соди в літрі перевареної води.

Замість води можна використовувати відвар з родзинок. На додаток до вищезазначеного, можна поїти малюка рисовим або курячим бульйоном і водою.

Дієта при кишкової інфекції у дітей, меню виключає:

  • сирі овочі і фрукти, особливо капуста, редис, редька;
  • цільне молоко;
  • хлібобулочні вироби, чорний хліб;
  • солодощі;
  • пряні страви;
  • ковбаса будь-якого виду;
  • копченості.

www.acikgunluk.net

Які продукти дозволені для дорослих

Продукти, від яких необхідно відмовитися, поки ви не відчуєте себе краще:

  • пряні і смажені страви;
  • будь-який алкоголь;
  • напої з кофеїном, тому що вони зневоднюють організм;
  • сушений горох або боби;
  • сирі овочі або фрукти (крім бананів);
  • Хліб з цільного зерна, злаки або висівки;
  • Молоко або кисломолочні продукти (сири, йогурти, кефіри);
  • горіхи, насіння, кокоси, попкорн.

План дієти при кишкової інфекції у дорослих в міру одужання.

  • чистий суп або бульйон, місо;
  • мінеральна вода (можна додати трохи цукру і перемішати), але не дієтична газована вода.
  • розведений яблучний або журавлинний сік (НЕ апельсиновий);
  • тонізуючі спортивні напої;
  • чиста вода;
  • крекери;
  • льодяники;
  • слабкий чай з медом або підсолоджувачів.

Крок 2 (Все, починаючи з кроку 1 плюс):

  • яблучне пюре;
  • банани;
  • картопляне пюре;
  • варені макарони;
  • рис без масла, маргарину або соусу;
  • рафіновані злаки, такі як рисові хлібці, повітряна кукурудза, пластівці, манна каша;
  • тости (білий або світлий житній хліб) з желе.

Крок 3 (все, що відноситься до пунктів 1 або 2 плюс):

  • запечене або відварне нежирне м’ясо птиці або риби;
  • варені яйця;
  • добре приготовані овочі і фрукти без насіння або шкірки;
  • шербет.

Коли їжа поточного рівня засвоюється організмом, переходите до наступного. Прогрес кроків може бути швидким: від одного прийому їжі до наступного, як тільки Ви відчуваєте себе краще. Більшість людей повертаються до звичайного харчування через 2 – 3 дні.

Якщо ви виявите, що будь-яка конкретна їжа погіршує самопочуття і загальний стан, тоді виключіть її з раціону.

www.brown.edu

Як відновитися після кишкової інфекції

Прийом великих обсягів їжі може викликати спазми і діарею, тому краще частіше є, але меншими порціями. До того ж, харчування у дітей має відрізнятися від дорослих.

Особливості харчування у дитини

У перші дні необхідно всі інгредієнти варити або готувати на пару. Лише за відсутності ознак погіршення, можна почати давати запечене і смажене.

Деякі страви і напої можуть викликати посилення ознак хвороби: з високим вмістом жиру і молока, з кофеїном, а також газообразующие бобові та баштанні культури.

www.philly.com

Яка методика відновлення підійде дорослому

Розширювати раціон після спеціального харчування необхідно поступово, базуючись на принципах вживання щодо м’якої їжі з пониженим вмістом клітковини.

Приклад деяких допустимих продуктів:

  • курка, індичка, риба, ніжні шматки м’яса яловичини і свинини, пісні фарші, яйця, вершкові горіхові масла, тофу, нежирні хот-доги.
  • соки без м’якоті, банани, авокадо, яблучний соус, консервовані персики і груші, варені фрукти без шкіри і насіння;
  • добре приготовлені або консервовані овочі, картопля без шкіри, томатні соуси, овочеві соки.

my.clevelandclinic.org

Харчування при бактеріальної формі

Якщо у вас легка форма захворювання, проста вода допоможе заповнити втрати рідини з діареєю.

Вживання спортивних напоїв також може бути хорошим методом відновлення, оскільки вони містять глюкозу і деякі електроліти. Необхідно виключити газовані напої, при цьому мінеральну воду без газів можна сміливо пити.

Після того, як ви подбали про баланс мінералів, електролітів і рідин, можна приступати до прийому легкої і м’якої їжі, при першому відчутті голоду і появі апетиту.

До повного відновлення при бактеріальної формі інфекції доведеться відмовитися від гострої, жирної і смаженої їжі, так як вона може спровокувати загострення симптомів.

Фруктові соки або пісні супи можуть допомогти вам замінити втрачені солі. Дітям краще допоможуть відвари і овочеві бульйони.

Це означає, що лактоза в молочних продуктах може змусити вас відчувати відчуття дискомфорту по всьому животу. Найчастіше цей стан призводить до погіршення основних ознак захворювання.

Проте, уникати молочних продуктів може виявитися складним у немовлят і дітей молодшого віку, так як молоко часто є єдиною річчю, яку вони все ще хочуть їсти.

Тоді необхідно продовжувати годування дитини, але малими порціями і додавати до раціону рідини для регідратації.

www.bupa.co.uk

Що їсти якщо у вас вірусна інфекція

Необхідно пити багато рідини. Вони критично важливі, так як ви втрачаєте життєво важливі соки організму через потовиділення, блювоту і діарею.

Якщо у вас проблеми з вживанням водних розчинів, спробуйте приймати їх невеликими ковтками через регулярні проміжки часу або жувати шматочки льоду.

Найкраще підходять для регідратаціонних цілей: чиста вода, спортивні напої, спеціальні комерційні медичні рідини, відвари, бульйони і слабкі чаї. Потрібно виключити каву, алкоголь і гарячий шоколад.

Важливо начитати їсти тільки тоді, коли Ви вже відчуваєте, що готові і їжа не викликає відрази і не посилює ознак патології.

Банани, рис, яблучне пюре й тости – це мінімальний набір продуктів, який дозволить організму відновитися без стресу для кишечника. Такі інгредієнти містять багато цукру і ефективно засвоюються навіть при ураженому травному тракті.

Лікувальне харчування при вірусної інфекції:

  1. Банани легко переробляються, можуть заповнити калій, який втрачається при блювоті і діареї, а також зміцнюють слизову оболонку шлунка і тонкої кишки.
  2. Білий рис організму легко засвоїти і забезпечити себе енергією від вуглеводів.
  3. Яблучне пюре багато цукрами і пектином, який може допомогти в нормалізації стільця.
  4. Уникайте хліба з цільного зерна, оскільки волокна підсилюють перистальтику і погіршують перебіг симптомів. Тільки білий хліб робить благотворний вплив в гострий період.

www.healthline.com

Лікувальна безмолочна дієта

Лактоза перетравлюється в тонкому кишечнику за допомогою ферменту, званого лактазой.

Непереносимість молочного цукру може виникати після виникнення безлічі інфекцій травного тракту, наприклад при гастроентериті. У таких випадках це тимчасовий стан і організм відновлюється через 2-4 тижні.

Дієтичні зміни повинні спочатку включати виключення тих продуктів, які містять найбільше лактози: молоко, йогурт, сири.

Якщо симптоми захворювання куповані, то невелика кількість описаних продуктів можна почати вживати.

Орієнтовна безмолочна дієта після припинення діареї:

  • Сніданок. Тарілка каші або мюслі зі свіжими фруктами на воді. Білий хліб. Слабкий чай.
  • Обід. Бутерброди, приготовані з хліба з НЕ просіяного борошна з нежирної яловичиною, консервованої рибою, такий як лосось і з листям салату. При необхідності маргарин. Вода, чай, розведений сік або капучіно, приготований з соєвого молока.
  • Вечеря. Вода з лимонним соком. Куряче і овочеве печеня з приготованим на пару рисом.
  • Закуски. Свіжі фрукти, крекери або попкорн.

Дієта при кишкової інфекції у дітей: відповідне меню

Дієта при кишкової інфекції спрямована на відновлення втрачених в результаті багаторазової блювоти і діареї поживних речовин і солей. Стрімка втрата дитячим організмом води після рясного рідкого стільця може привести до серйозних порушень роботи всього шлунково-кишкового тракту.

збудники

Кишкові інфекції – це одні з найбільш часто зустрічаються захворювань у дітей. Практично кожна третя дитина влітку захворює. Пік захворюваності кишковими інфекціями припадає на літній час. Дуже часто дитина може підхопити хворобу після вживання неякісної їжі або погано вимитих фруктів.

Ще однією частою причиною виникнення захворювання стає заковтування води з водойм при купанні. Малюк, плескаючись в річці або озері, може спробувати воду на смак. Невеликої кількості досить для зараження. У морі концентрація збудників може також бути дуже високою.

Якщо водойма – зі стоячою водою, ризик зараження зростає в кілька разів. У теплу пору в ній активно ростуть і розмножуються різні хвороботворні бактерії.

Найбільш часто кишкові інфекції викликають:

  • Різні види вірусів.Це можуть бути ротавіруси, аденовіруси та багато інших різновидів. Потрапляючи в організм малюка, вони швидко проникають в кров і викликають інфекцію. Розвиток захворювання при зараженні вірусами зазвичай стрімко (іноді через 6-8 годин з моменту потрапляння в кров).
  • Хвороботворні бактерії. Досить часто зустрічається зараження сальмонелами, шигеллами, дизентерійної палички, протеєм або кишковою паличкою. Зазвичай вони викликають сильний водянистий пронос. Кількість випорожнень може досягати 10 разів на добу. Дитина стає примхливим, відмовляється від їжі.
  • Найпростіші. Вони стають причиною виникнення кишкових розладів набагато частіше. Найчастіші збудники – амеба або балантидій.

Діти страждають кишковими розладами набагато частіше, ніж дорослі. Це пов’язано з недосконалістю будови їх травної системи. Імунітет дитини дуже лабільний. Він не завжди здатний протистояти агресивному впливу бактерій. Якщо дитина ослаблена або недавно перехворів будь-яким простудним захворюванням, він може з легкістю заразитися кишковою інфекцією.

принципи харчування

Доктор Комаровський вважає, що при будь-якому кишковому розладі лікувальна дієта є найважливішою умовою для швидкого одужання малюка. Під час гострого періоду кишкового розладу в раціон слід включати їжу комфортної для травлення температури. Вона повинна бути подрібненою.

Детальніше дивіться у відео нижче.

Головні принципи лікувальної дієти при інфекційному кишковому розладі:

  • Дотримання дієти протягом місяця.Перший тиждень спрямована на відновлення втраченого організмом об’єму рідини. Мета дієти на 2-3 тижні – ввести в організм необхідні електроліти, вітаміни і мікроелементи. Їх рівень катастрофічно падає після рясної блювоти і проносу. З четвертого тижня переходять вже на повний звичний стіл, закріплюючи отриманий від лікування ефект.
  • Обов’язково потрібно зупинити блювоту. Якщо організм малюка продовжує втрачати воду через блювоту або пронос, випоювати дитини марно. У таких випадках потрібні антиеметики, які призначаються дитячим лікарем. Потрібно пам’ятати про те, що у всіх ліків є побічні ефекти.
  • Харчуватися слід невеликими порціями, але досить часто. Це не сприятиме посиленню блювоти або рідкого стільця. Краще годувати дитину в один і той же час, строго по годинах.
  • Голодування при кишковому розладі неприпустимо! У першу добу дітям варто скоротити всі порції рівно наполовину. Голод лише послабить дитячий організм, якому в цей час так потрібно адекватне надходження життєво необхідних поживних речовин і енергії.
  • Краще віддавати перевагу їжі, яка досить сильно подрібнена. Добре підійде картопляне або морквяне пюре. Якщо дитина любить брокколі або кольорову капусту, можете сміливо додавати їх в меню. М’ясо також слід подрібнити. Прокрутіть його кілька разів через м’ясорубку з дрібною решіткою. Можна також подрібнити все в блендері. Це буде відмінною основою для приготування фрикадельок або тефтелькою.
  • Основу харчування повинні складати білкові продукти. Під час гострого періоду кишкової інфекції краще віддати перевагу м’ясним продуктам, які швидко засвоюються і перетравлюються. Це можуть бути тушковані кнели з протертим рисом на гарнір або легкий супчик з курячими фрикадельками.
  • Готуйте в пароварці або мультиварці. Дозволяється використовувати метод запікання в духовці. Всі обсмажені або приготовані на грилі продукти – не найкращий вибір. Вони можуть пошкодити запалену стінку кишечника, посилюючи пронос.
  • Дотримуйтесь температурний режим подачі страв. Приготовану їжу слід охолодити до 40-45 градусів. Сильно охолоджені або прохолодні напої також варто виключити. Вони значно активізують проходження їжі по кишечнику, тим самим посилюючи пронос.

Раціон дитини при кишковому розладі в гострій формі

Кращим вибором під час гострого періоду стане приготування каші на воді. Коров’яче молоко краще не додавати. Якщо малюк ще немовля, але вже отримує прикорм, тоді можете розбавити подрібнену кашу материнським молоком.

Можна сміливо готувати гречану, кукурудзяну, вівсяну каші. Вибирайте подрібнені пластівці, а не цілісні злаки. Вони легше засвоюються і не зможуть подряпати роздратовану стінку кишечника. У перші дні каші доведеться сильно розварювати. За консистенцією вони повинні бути досить рідкими, більше нагадуючи суп. Потім це вже не потрібно. Варіть звичну для дитини кашу. Деякі додають протерте овочеве або фруктове пюре. Їжу можна трошки підсолити.

Обов’язково включайте в раціон м’ясні продукти. Намагайтеся, щоб вони були в меню не рідше 1-2 разів на день. Котлетки з курячого фаршу стануть відмінною основою для обіду. На гарнір можна додати овочеве пюре з дозволених овочів або розварену кашу. Кусковое м’ясо маленьким дітям краще не давати. Ослаблений після багаторазової блювоти шлунок не зможе його розщепити. Це навіть може спровокувати в животику у малюка больовий синдром.

На 7-10 день можна вводити в раціон кисломолочні продукти. Починайте з невеликої кількості. Цілком достатньо 1-2 чайних ложок на один прийом. Можна вибрати нежирний сирок, кефір або йогурт, збагачений лакто-і біфідобактеріями. Вони допоможуть відновити нормальну мікрофлору в кишечнику. Це необхідно для активізації імунітету в боротьбі з кишковою інфекцією. Звертайте увагу на те, щоб все кисломолочні продукти були свіжими. Неякісна їжа може значно посилити пронос або викликати нетравлення.

Не забувайте про достатню кількість рідини. Організм дитини в результаті сильної блювоти або проносу дуже зневоднений. Для компенсації водного і електролітного балансу потрібна велика кількість води. Можна давати малюкові просту охолоджену до кімнатної температури воду.

Підійдуть різні морси і компоти. Їх можна приготувати з сухофруктів або ягід. Якщо у дитини сильний пронос, для нормалізації стільця не додавайте в компот чорнослив.

Яких продуктів краще уникати?

Деякі продукти слід зовсім виключити з раціону харчування хворої дитини (особливо в перші 2-3 тижні після початку захворювання). Розширювати стіл і доводити меню до колишнього рівня можна через три тижні.

Завдати шкоди можуть такі продукти:

  • Молоко. Вживання молока в перші 2 тижні категорично заборонено. Молочні цільні продукти можуть викликати посилення проносу. У цей період пошкоджений кишечник не може добре розщеплювати всі складові молока. Після вживання склянки молока у дитини частішає стілець, виникають болі в животі.
  • Жирна і важка їжа. Ферментативна здатність розщеплювати жирні продукти під час кишкового розладу значно знижена. Організм всі сили спрямовує на боротьбу зі збудником інфекції. Йому абсолютно не вистачає сил перетравлювати жирні продукти. Неперетравлені компоненти їжі виводяться через кишечник разом з рясним рідким стільцем. Діарея посилюється, підступає нудота.
  • Свіжий хліб, а також будь-яка здоба. Там міститься величезна кількість глютену. Він склеює все ворсинки кишечника, заважаючи їжі рухатися. Це може помітно посилити бродіння і гнильні реакції в організмі. Вибирати слід підсушені вчорашні сухарики. Вони стануть відмінним доповненням до бульйону, звареного з нежирної курки, риби.
  • Свіжі фрукти та овочі. Краще їх запікати з сухофруктами в духовці (можна також попередньо зварити, а потім подрібнити блендером до стану пюре). За смаком додати трохи цукру. Це стане відмінною альтернативою покупному пюре в баночках.
  • Гострі і кислі страви. Велика кількість спецій дуже сильно дратує збуджену стінку шлунка. Це провокує блювоту і підсилює нудоту. Не додавайте в м’ясні страви цибулю і часник. Вони дратують стінку кишечника, посилюючи запальний процес
  • Кондитерські вироби. Тістечка, торти, шоколад підсилюють навантаження на печінку. Це заважає організму повноцінно знешкоджувати токсини, які виділяють бактерії при розмноженні.
  • Міцні м’ясні бульйони. Вони містять занадто багато екстрактивних речовин, що підсилюють нудоту. Дуже погано перетравлюються. Викликають ферментативну недостатність підшлункової залози (аж до гострого панкреатиту).
  • Бобові і капуста в будь-якому вигляді. Вони призводять до сильного газоутворення. Стінка кишечника від газів розтягується, посилюючи больовий синдром. Живіт у дитини стає схожим на барабан, дотики до нього болючі.

Рецепти для швидкого одужання

Курячий супчик з фрикадельками і цвітною капустою

Зваріть нежирний бульйон з курки. Попередньо зніміть шкіру і приберіть все плівки з курки. Готове м’ясо вийміть з бульйону. Прокрутіть його 2 рази на м’ясорубці з дрібною сіткою. Додайте трохи солі і 1 яйце. Сформуйте невеликі фрикадельки.

У киплячий бульйон додайте пару суцвіть цвітної капусти та 1 картоплину, порізану на дрібні кубики. Варіть все 10-15 хвилин. Коли овочі стануть м’якими, вони готові. Вимкніть плиту. Блендером подрібніть всі інгредієнти. Повинен вийти суп-пюре.

У остиглий супчик перед подачею додайте 2-3 фрикадельки. Такий супчик можна їсти з пшеничними сухариками.

Фруктове пюре з запечених груш

Помийте і добре висушіть груші. Зніміть з них шкірку, видаліть серединку і плодоніжки. Розріжте груші на половинки.

Візьміть деко, застеліть його пекарським пергаментом і трохи змастіть вершковим маслом. Покладіть груші на пергамент, зверху посипте цукровою пудрою. Запікайте їх 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.

Охолодіть, потім протріть через сито. Пюре буде відмінним доповненням до розвареної рисової каші або сирку.

Будь-яка кишкова інфекція небезпечна тим, що вона може викликати важкі порушення в дитячому організмі. Пам’ятайте про те, що на початку захворювання обов’язково варто викликати лікаря-педіатра додому. З ним ви обговоріть тактику лікування дитини і зрозумієте, чи потрібно призначення спеціальних ліків.

Лікувальна дієта допоможе скоректувати і відновити втрачену рідину і поживні речовини, необхідні для росту і розвитку малюка.

Детальніше про лікування кишкової інфекції ви дізнаєтеся, подивившись передачу доктора Комаровського.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *