гречка; алерген чи ні

Гречана крупа являє собою один з найбільш корисних продуктів, який повинен бути присутнім в раціоні харчування кожної людини. У його складі сконцентрована велика кількість вітамінів, мінералів, органічних кислот і клітковини. Елементи сприятливо впливають на роботу внутрішніх органів і систем людини.

Зміст Показати

З гречаної крупи готуються різноманітні смачні і корисні страви. Вони допомагають знизити рівень шкідливого для організму холестерину, а також можуть налагодити роботу травної системи. Гречка підходить для людей, які ведуть здоровий спосіб життя, а також для тих, хто хоче привести своє тіло в ідеальний стан. Вона допомагає налагодити все метаболічні процеси організму.

Сучасні дієтологи рекомендують ввести гречану крупу в наступних випадках:

  • хворим людям з цукровим діабетом;
  • жінкам під час вагітності;
  • людям з надмірною вагою.

Одним з найвідоміших алергенів, який присутній в злакових культурах, є глютен . У гречаній крупі його немає. Тому потрібно розглянути інші причини, що провокують розвиток алергії на гречану кашу. Серед них:

  1. Харчова алергія. В результаті цього в організмі людини відбувається відторгнення будь-якого виду протеїну. Білок, що потрапив в організм, сприймається імунною системою як чужорідне тіло. Гречана крупа своєрідний чемпіон серед інших видів злакових культур. В її складі є багато різних білків. Згідно з останніми дослідженнями, вчені встановили, що цей продукт на 18% складається з білків.
  2. Перехресна алергія. Вона розвивається у людей, сприйнятливих до таких продуктів харчування, як яловичина, молоко, ківі. Присутні в них алергени за своїм складом схожі з гречаною крупою. Тому у людини після її вживання відбувається неадекватна реакція з боку імунної системи, в результаті чого розвивається алергія.
  3. Неправильне зберігання продукту. При порушенні умов зберігання або помилок в ході транспортування крупи, на ній з’являється цвіль. Вона є одним з найсильніших алергенів, які сьогодні відомі вченим. Крім цього в гречці можуть завестися різні мікроорганізми, які також провокують появу негативних реакцій.

Останнім часом стали набирати популярність подушки, наповнювачем яких виступає гречане лушпиння. Але мало хто знає, чи буває в цьому випадку алергія на гречку. Відповідь ствердна. Вона проявляється у вигляді головного болю, почервоніння шкірних покривів і свербіння. У зону ризику потрапляють люди, які виробляють такі подушки, а також ті, хто на них спить.

До основних факторів, що призводить до розвитку алергічних реакцій у людини на гречану крупу, відносяться:

  • присутність продукту у великій кількості в щоденному раціоні людини;
  • різке введення гречки в дитяче меню;
  • частий контакт з алергеном, а також постійне вдихання крупи в подрібненому вигляді;
  • перехресна алергічна реакція;
  • спадкова схильність;
  • індивідуальна непереносимість гречки.

Незважаючи на те, що у гречки багато корисних властивостей, а також вона надає сприятливу дію на організм, продукт потрібно вміти правильно вживати. Особливо це стосується маленьких дітей і людей, схильних до розвитку алергічних реакцій.

діагностичні заходи

Перед тим як почати лікування захворювання, необхідно переконатися в тому, що саме гречана крупа спровокувала розвиток алергічної реакції. Для цього потрібно повністю виключити продукт зі свого раціону. Якщо організм більше не дає негативну реакцію, значить, проблема полягала в гречці.

Після цього чоловік з ознаками алергії чарівно повинен відвідати лікаря. Найкраще записатися відразу на прийом до алерголога. Спеціаліст проведе ряд спеціальних тестів і досліджень. За їх результатами буде зроблено висновок про те, який продукт спровокував розвиток негативних реакцій. При виникненні сумнівів необхідна консультація гастроентеролога та імунолога.

До найнадійнішим методам діагностики алергії на гречку, які дадуть максимальний обсяг вірною інформації, можна віднести наступні види шкірних проб:

  • алергологічні;
  • провокаційні.

Вони проводяться шляхом введення в організм пацієнта невеликої кількості алергену. Якщо йде позитивна реакція, значить, у людини присутня алергія на гречку.

Коли хворий намагається поставити собі діагноз самостійно, існує великий ризик помилки. Людина без медичної освіти може легко сплутати алергію з різними шкірними захворюваннями. Серед них:

  • нейродерміт;
  • дерматит;
  • екзема.

Щоб правильно диференціювати захворювання, потрібно вивчити роботу імунної системи, а також метаболічних процесів, що відбуваються в організмі. Крім цього, фахівець повинен провести повне обстеження внутрішніх органів.

Коли є підозри в тому, чи може бути у немовляти алергія на гречку, молодій мамі доведеться вести спеціальний харчовий щоденник. У нього вона буде записувати всі види прикорму малюка, а також реакцію організму після їжі. Якщо дитина знаходиться тільки на грудному вигодовуванні і у нього з’явилися перші ознаки алергії, то молода матуся повинна уважно стежити за своїм раціон. З нього потрібно виключити гречку та інші продукти, які можуть привести до розвитку негативних реакцій у крихти.

лікувальні заходи

Народні методи лікування зарекомендували себе виключно з позитивного боку. Багато людей віддають перевагу саме таким рецептам. У складі кожного з них присутні тільки натуральні компоненти, які абсолютно безпечні для здоров’я людини.

Але! Лікарі не рекомендують в якості основного лікування вибирати народну медицину. Вона може йти як додатковий засіб в боротьбі з гострими ознаками алергії на гречку.

Череда і хміль

Для приготування кошти необхідно взяти в рівних пропорціях:

  • хміль;
  • низку.

Вони повинні бути попередньо висушені і подрібнені. При бажанні кошти заготовлюються самостійно або купуються в готовому вигляді в аптеці.

Все ретельно змішується. Далі треба взяти 2 ч.л. суміші і залити 1 ст. окропу. Дати настоятися протягом 15 хвилин. Відвар слід приймати тільки в теплому вигляді перед сном.

Шишки хмелю

Попередньо висушені хмелеві шишки потрібно гарненько подрібнити. Взяти чверть склянки сировини і залити 1 ст. окропу. Дати настоятися протягом 20 хвилин.

Отримана настоянка приймається всередину по третину склянки за півгодини до їди.

чистотіл

Перш за все слід запам’ятати, що даний вид рослини отруйно. Тому народні рецепти з чистотілом в складі, готуються в суворій відповідності з рецептурою.

Засіб давно зарекомендувало себе з позитивного боку в боротьбі з ознаками алергії. Для його приготування потрібно взяти 1 ст.л. висушеного і подрібненого чистотілу і залити 2 ст. окропу. Отриману суміш процідити, щоб прибрати всі дрібні частини рослини.

Відвар приймається по чверті склянки кожен ранок і вечір.

Шкаралупа від курячого яйця

Шкаралупу потрібно акуратно очистити від плівки, що покриває яйце з внутрішньої сторони. Потім вона висушується і подрібнюється. Найкраще для цих цілей використовувати кавомолку.

Отриманий порошок потрібно їсти в кількості 1 щіпки після кожного прийому їжі.

Ромашка

Рослина вже давно відомо людям завдяки своїм унікальним протиалергенний властивостями. Для його приготування необхідно взяти 1 ст.л. ложку висушеної ромашки і залити 1 ст. окропу. Дати складу настоятися протягом 30 хвилин, після чого процідити його через сито або марлю. Настоянку потрібно пити 3 рази на день.

Гречана крупа давно відома людству як один з найбільш ситних і корисних продуктів. В її складі присутня велика кількість вітамінів, мінералів, клітковини і інших поживних речовин, які сприятливо позначаються на роботі організму людини. Але мало хто знає, що гречка здатна також провокувати розвиток алергії, як у дорослих, так і у дітей. В цьому випадку всі її корисні властивості відходять на другий план, поступаючись негативним реакцій. Дуже важливо звернути увагу на перші симптоми захворювання. Це допоможе своєчасно приступити до лікувальних заходів, що запобіжить розвитку різних ускладнень. Якщо ознаки алергії набувають яскраво виражений характер, то потрібно негайно викликати бригаду швидкої допомоги. Лікарі зможуть правильно встановити причину розвитку негативної реакції, зняти всі симптоми,а також призначити оптимальний курс лікування.

Чи може бути алергія на гречку

Алергію на гречку досить рідко діагностують як у пацієнтів зрілого віку, так і у дітей, але повністю виключити можливість її виникнення не можна. Подібна реакція організму може бути спровокована прийомом різних страв з цього компонента, через деяких збоїв в імунній системі людини.

Реакція може з’являтися відразу після прийому гречки в їжу, або через деякий час. Можлива поява висипань після закінчення доби. Саме через це батькам досить важко визначити, що в якості алергену виступає гречка.

Перші прояви реакції можна легко сплутати з банальної харчової інтоксикацією, ферментативної недостатністю і індивідуальною сприйнятливістю до компонентів їжі.

Всього кілька років тому алергологи не виділяли гречку в якості алергену, пояснюючи це тим, що в її складі відсутня глютен, який і стає причиною прояви реакції на більшість злакових.

Алергія на гречку у грудничка може проявитися при першому її вживанні. При першому знайомстві з корисної кашею слід запропонувати дитині її обмежена кількість, і уважно відслідковувати реакцію організму крихти протягом 24 годин. Дитячий організм є більш схильним до до виникнення реакції, ніж дорослий, тому алергічна реакція у дітей утворюється набагато частіше.

Вчені довели, що негативна реакція на гречку може бути через біологічної і ферментної активності білків глобулінів, альбумінів і промалінов. Запобігти виникненню алергії неможливо.

причини прояви

Більшість молодих батьків вважають, що алергія на гречку у грудничка проявитися не може, але це зовсім не так. Незважаючи на всю користь цього продукту харчування, і унікальний склад можливість прояву реакції повністю прибрати не можна. Алергія на гречану безмолочну кашу можлива, на цьому сходяться думки багатьох фахівців в області алергології. Багатьох мам цікавить питання, чому ж виникає алергія на такий корисний продукт.

Можна виділити кілька основних причин:

  1. Виключати можливість прояву алергічної реакції не можна, хоча б, тому що цього прояву є наукове обгрунтування. Багато медики стверджують, що алергія на даний продукт харчування виникає через відторгнення протеїнів. У випадку з гречаною кашею, слабка в силу вікових особливостей імунна система малюка просто сприймає білки подібного типу як чужорідний компонент.
  2. Гречка багата на білки, процентна концентрація протеїну в ній становить близько 20%. Цей продукт здатний повністю замістити тваринні білки.
  3. Ризик виникнення алергії на гречку може підвищуватися через те, що продукт не правильно транспортували і зберігали. Через це в крупі розмножуються різні хвороботворні бактерії.
  4. Варто відзначити, що алергія на гречку може проявитися незалежно від віку пацієнта, подібний діагноз ставлять не тільки немовлятам, але і людям середнього віку.

Всього кілька років тому прояви алергії сприймалися як індивідуальна сприйнятливість до поширеного продукту харчування. У теперішній час алергію на гречку визначають як окремий вид алергії на харчовий продукт, не дивлячись на те, що точно виділити алерген провокує виникнення реакції не вдалося, і саме по собі явище не можна назвати широко поширеним.

Реакція може утворитися у людини будь-якого віку, серед найбільш поширених причин її прояви виділяють:

  • раннє введення в прикорм малюка;
  • надмірне вживання гречки (не дивлячись на всю користь продукту, вживати його щодня в неразмеренних кількостях не варто);
  • вдихання гречаної «пилу» (в цьому випадку можливо важке ураження дихальних шляхів;
  • постійний контакт з лушпинням ядер гречки (подібна реакція часто виникає у жителів Японії і Кореї, тому що вони використовують лушпиння для наповнення подушок):
  • ризик виникнення алергії на гречку у дитини зростає, в разі якщо його організм не сприймає м’ясо, горіхи, молоко та інші продукти, багаті на білок;
  • не можна виключати генетичну схильність.

Варто зауважити, що алергія на гречку у дорослих, часто проявляється через її надмірного вживання.

При перших підозрах на те, що організм малюка не сприймає будь-якої продукт потрібно звертатися до відповідних фахівців, в першу чергу до педіатра, який дасть направлення до дитячого алерголога, імунолога і гастроентеролога. Фахівці допоможуть визначити точну причину прояви симптомів алергії.

Симптоми у дітей

Алергія на гречку у грудничка ні чим не відрізняється від реакції дорослого організму. Існує два шляхи її розвитку: раптовий і поступовий. У першому випадку, реакція проявляється через кілька хвилин після потрапляння продукту в організм, у другому випадку, для її виникнення необхідний постійний контакт з алергеном. Особливості перебігу хвороби у дітей раннього віку залежать від індивідуальних особливостей їх імунної системи. Прояви алергії можуть протікати по-різному.

Слід виділити основні симптоми реакції дитячого організму:

  1. Висип (діатез на щоках).
  2. Алергічний кон’юнктивіт.
  3. Безперервне сльозотеча, почервоніння очей.
  4. Алергічний риніт.
  5. Безперервний кашель після контакту з алергеном.
  6. Розлади з боку шлунково-кишкового тракту (пронос, блювота).
  7. Ускладненість дихання, спазми дихальної мускулатури.
  8. Риніт.
  9. Ангіоневротичний шок (набряк Квінке).
  10. Сверблячка в області рота і ротової порожнини.
  11. Набряклість мови, губ.
  12. Підвищена стомлюваність.
  13. Безсоння.
  14. Чхання.

Варто зауважити, що при алергії на гречку можуть проявлятися не всі перераховані симптоми. При появі хоча б кількох слід звертатися до лікаря. Який зможе поставити діагноз і допоможе позбутися від неприємних симптомів. Батьки повинні знати, що малюки набагато складніше переносять прояв алергічних реакцій. Кроха може ставати схвильованим і неспокійним через болі в животі після прийому алергенного продукту,

Важливо знати про те, що реакції у малюків найчастіше проявляються у вигляді шкірних висипань. Можлива поява дрібних, що зудять прищиків, які за зовнішнім виглядом нагадують кропивницю. Вони можуть проявлятися поодиноко або масово.

Батькам, діти яких є алергікам, слід пам’ятати про те, що вводити в прикорм дитини сторонні продукти потрібно якомога пізніше.

Не дивлячись на те, що сучасні продукти для дитячого харчування ретельно контролюються різними нормами, виникнення алергії на гречану кашу Хайнц і алергії на гречану кашу Нестле зустрічається досить часто. Багато мам пов’язують це з тим, що в цих продуктах міститься безліч добавок, які також можуть бути агресорами. Слід пам’ятати про те, що алергія на каші зі всілякими добавками зустрічається досить часто навіть серед дітей, які не мають схильностей до алергічних реакцій. Виходячи з цього, батьки повинні зробити висновок про користь подібних продуктів, і визначити доцільність їх введення в раціон крихітки.

У більшості випадках алергія на гречку у дитини, що знаходиться на грудному вигодовуванні виникає через те, що до складу молочних і безмолочних сумішей входить гречана мука. Тому не слід нехтувати порадами фахівців педіатрів і дієтологів, які стверджують, що будь-який новий продукт слід вводити в раціон малюка раннього віку поступово, це допоможе запобігти прояву негативних наслідків у вигляді атопічного дерматиту та інших побічних реакцій. Годуючим матерям і вагітним жінкам рекомендують дотримуватися спеціальну дієту. Гречка при грудному вигодовуванні не заборонена, в разі, якщо у матері і малюка немає індивідуальної нестерпності до цього продукту.

перехресні реакції

Можливо прояв перехресної реакції на такі продукти:

  • горіхи;
  • м’ясо;
  • молочні продукти;
  • редис;
  • хрін;
  • гірчицю;
  • ківі.

Варто зауважити, що прояв такої реакції можливо не тільки при вживанні перерахованих продуктів їжу, але і при випадковому попаданні їх пилку, в дихальні шляхи алергіка.

Діагностика і лікування

Якщо симптоми алергії у немовляти виникають постійно, існує необхідність пройти повне обстеження, відвідавши алерголога, імунолога і гастроентеролога. На період діагностики мати повинна виключити з меню малюка (або зі свого раціону, в разі якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні) всі продукти, на які по її підозрою реагує імунна система дитини. В разі. Якщо реакція у малюка проявляється не в гострій формі, лікування не потрібно. Є великий шанс, що алергічна реакція виникає через незрілість імунної системи.

Терапевтичні заходи полягають:

  • у виключенні з раціону немовляти або матері-годувальниці алергенів;
  • в дотриманні дієти;
  • у вживанні антигістамінних засобів, що полегшують симптоми алергічної реакції.

Дітям призначають антигістамінні засоби місцевої та загальної дії. Дітям у віці до 3 років призначають антигістамінні засоби у формі крапель і сиропів. У разі прояву шкірних реакцій, лікарі рекомендують змащувати ділянки шкіри спеціальними кремами, які знімають свербіж, зменшують набряклість. Слід зазначити, що ліки від алергії для малюків раннього віку повинен підбирати лікар індивідуально в кожному випадку. Мамам, які віддають перевагу народним методам терапії, слід пам’ятати про те, що подібні засоби ні в якому разі не можна застосовувати для лікування алергії у новонароджених. В екстрених випадках перша допомога зводиться до виклику лікаря. Подібна недбалість може стати причиною непоправних наслідків. Профілактика захворювання зводиться до повного виключення з раціону гречки і продуктів, що провокують перехресну реакцію.

Не дивлячись на те, що алергія на гречку не є поширеною, вона все частіше проявляється у сучасних людей. Діагностувати наявність алергії у малюка самостійно важко, саме тому, що більшість матерів виключають можливість виникнення реакції на подібний поширений і звичний продукт, і шукають причину в іншому. Варто відзначити, що більшість малюків з віком переростають подібну реакцію і можуть вживати корисну гречану кашу.

Ознаки алергії на гречку та її лікування

Гречана крупа – улюблена каша на столі багатьох сімей, тому мало хто зміг би запідозрити такий простий і нешкідливий рослинний продукт в здатності викликати сильну алергічну реакцію у людини. При цьому алергія на гречку вважається частим явищем у немовлят і у дорослих.

Причини розвитку алергії на гречку

Гречка – дієтичний продукт, який лікарі часто рекомендують людям, які страждають надмірною вагою, цукровим діабетом і хворобами обміну речовин для зниження рівня холестерину в крові. Таким пацієнтам важливо, чи буває алергія на гречану кашу.

Ця крупа багата мінералами, органічними кислотами, клітковиною і білками, зміст яких вище, ніж в складі інших видів каш. Алергія може бути викликана непереносимістю одного з її компонентів.

У дорослих

Алергія на будь-який харчовий продукт часто носить спадковий характер: якщо в сім’ї є людина, що страждає харчовою алергією, він здатний передати цю схильність своїм дітям.

Гречка – злакова культура, в якій присутній глютен, основний харчовий подразник, що міститься в більшості круп. Завдяки цьому, вона вважається основним джерелом клітковини для людини, але спровокувати алергію на гречку може не тільки генетична схильність. Викликати харчову алергію може цвіль на гречаній крупі, якщо її неправильно зберігати.

У дітей

Організм новонароджених дітей найбільш вразливий перед можливими алергенами в силу не повністю сформованих органів травлення та видільної системи. У цьому випадку також одним з основних факторів розвитку алергії вважається спадковий фактор. Поряд з цільним молоком і курячими яйцями загрозу здоров’ю немовляти може представляти гречка, яка частіше за інших круп викликає алергію у немовлят.

Алергія на гречку у грудничка

Харчові алергени, що містяться в гречці, відносяться до категорії складних білків, тому вони не схильні до дії температур і зберігають свою структуру навіть після термообробки. Тієї кількості білків, які організм встигає засвоїти під час прикорму малюка, вистачає для того, щоб викликати у нього алергічну реакцію.

Помилки в прикорму

У перші 5 місяців життя для дитини важливу роль відіграє якість харчування матері та її власний раціон, тому лікарі рекомендують молодим мамам утриматися від вживання в їжу потенційно небезпечних продуктів харчування. Прикорм потрібно робити поступово, перевіряючи реакцію немовляти на кожен вид продукту. З цією метою бажано вести харчовий щоденник, куди записувати все, що дитина їсть, і який можна буде показати лікарю в разі виникнення у новонародженого гострого харчового роздратування.

Чого не можна робити, вводячи перший прикорм гречкою грудничку:

  • використовувати кашу на молоці;
  • погано подрібнювати їжу;
  • підгодовувати занадто великою кількістю гречки – для початку досить 0,5 ч. л. з поступовим збільшенням дозування кожен день;
  • змішувати різні види круп: прикорм одного виду каші треба робити протягом перших 1-1,5 місяців.

На здатність дитини могти засвоювати новий прикорм впливають інші чинники: висока проникність слизової оболонки кишечника, зниження вмісту ферментів. А також штучні суміші в якості основного прикорму, знижений імунітет внаслідок ГРВІ та занадто ранній прикорм гречаною крупою.

зовнішні прояви

Початок алергії на гречану кашу у грудничка характеризується виникненням свербіння в області рота і почервонінням шкірних покривів, які можуть ускладнитися розладом травлення, набряком, кон’юнктивітом, ринітом та кропив’янку. У найскладніших ситуаціях виникає анафілактичний шок, що вимагає термінового надання медичної допомоги.

діагностичні заходи

Лікарські заходи передбачають проведення ряду тестів і аналізів на харчовий алерген, щоб не сплутати його з отруєнням або алергією у дитини на будь-якій іншій продукт:

  • загального аналізу крові та сечі;
  • риноцитограмм при набряклості слизової оболонки носа;
  • копрограми;
  • біохімічного аналізу крові;
  • провокаційного тесту слизової оболонки рота.

У ряді випадків може знадобитися проведення УЗД органів черевної порожнини, ЕКГ, біопсії тканин і інших видів обстеження на обладнанні, якщо є підозра на порушення роботи інших органів і систем.

Лікування для дітей

Алергічну реакцію на гречану крупу у дитини можна мінімізувати, якщо повністю виключити цей продукт з раціону і дотримуватися ряду профілактичних заходів:

  • прикорм гречкою потрібно робити в маленьких кількостях, поступово підвищуючи порцію;
  • при підтвердженої непереносимості гречаної крупи слід ізолювати немовля від будь-яких предметів, які можуть містити сліди алергену – прибрати подушки, що містять у складі гречану лушпиння, перенести його з приміщення, де є гречана пил або запах і т.п .;
  • використовувати мазі і суспензії для полегшення сверблячки;
  • застосовувати антигістамінні препарати (Зіртек, Супрастин, Цитрин) і гормони за приписом лікаря.

З віком підвищена чутливість до алергену у дитини може зникнути.

Алергічна реакція у дорослих

Виникнення і розвиток алергії у дорослих практично нічим не відрізняється від харчової реакції на гречку у новонародженого. При самостійній постановці діагнозу пацієнтом без лікарського обстеження залишається високим ризик помилки переплутати алергічний висип з шкірним дерматитом, екземою і нейродермітом. Незважаючи на всю корисність цього злакового продукту, в разі його надмірного вживання в їжу можлива негативна реакція організму.

типові симптоми

Наслідки впливу алергену на організм можна помітити на шкірі вже через півгодини або протягом декількох годин:

  • набрякання слизової оболонки губ і шкіри навколо рота;
  • висип і дрібні пухирі на шкірі;
  • почервоніння і рожеві плями по тілу, особливо на згинах ліктів, шиї та інших чутливих ділянках шкіри;
  • кашель і сльозотеча;
  • закладеність носа;
  • набряк Квінке, набряклість носоглотки;
  • травні розлади, діарея;
  • утруднене ковтання, блювота.

діагностика

Поставити правильний діагноз в разі виникнення харчової алергії здатний тільки лікар-алерголог або імунолог після проведення попереднього лабораторного обстеження і взяття наступних аналізів у пацієнта:

  • аналізу крові;
  • аналізу ІФА (імуноферментного на наявність імуноглобуліну);
  • провокаційних проб на шкірі.

У деяких випадках виникає псевдоаллергия – наявність ознак харчової реакції при відсутності алергену. Щоб уникнути неправильного діагнозу при наявності сумнівів лікар відправляє пацієнта на обстеження на наявність порушень в роботі печінки, нирок, підшлункової залози і т.д.

Лікування у дорослих

Рекомендується не займатися самолікуванням в разі виникнення алергії на харчові продукти і дотримуватися спеціальної елімінаційної дієти, яка виключає продукт, на який проявилася алергія.

Заходи щодо усунення проявів алергії на гречку:

  • видалення слідів гречаної крупи в будь-якому вигляді;
  • вживання антигістамінних препаратів (Зіртек, Супрастин, Діазолін) в зазначених лікарем дозах;
  • застосування цинкової мазі, Фенистил-гелю для усунення свербежу.

Збільшення дози препаратів, прописаних лікарем, небезпечно побічними ефектами – сонливістю, розсіяним увагою, гальмуванням мислення, порушеннями травної системи.

Чи можлива профілактика?

Головним способом уникнути виникнення і розвитку алергії на гречану крупу є повне виключення її з раціону навіть у вигляді добавки в малій кількості.

Алергія на гречку у грудничка

Ще зовсім недавно алергія на гречку вважалася немислимим явищем, але сьогодні випадки такої патології зустрічаються все частіше і частіше. Гречана каша сама по собі не вважається алергенним продуктом, адже в її складі відсутня глютен – речовина, що провокує алергічну реакцію, яке спостерігається в багатьох злакових продуктах. Але випадки алергії на гречку, особливо у немовлят, останнім часом з’являються досить часто.

Гречка, як алергенний продукт

  • знижує рівень холестерину;
  • зміцнює м’язи і судини;
  • активізує травну систему;
  • збагачує організм вітамінами, мінералами і корисними мікроелементами.

Ця крупа також є дієтичним продуктом, який приносить багато користі для стабілізації обмінних процесів в організмі. Дуже часто гречана крупа використовується діабетиками, вагітними жінками і людьми, схильними до зайвої ваги. Гречка і страви, до складу яких вона входить, слід приймати обережно, адже випадки такої форми харчової алергії сьогодні не рідкість. Всі представники медичної сфери ще недавно виключали ймовірність розвитку алергії на гречану крупу, але сьогодні в медицині відомі множинні подібні випадки. Чи може бути алергія на гречку у грудних дітей і які причини її розвитку?

Багато лікарів вважають, що така специфічна реакція є псевдоаллергией або індивідуальною непереносимістю, адже речовина, яка знаходиться в складі гречаної крупи і призводить до розвитку алергії, до сих пір не відомо. Можна сказати точно, що це не глютен, який зазвичай призводить до алергії на харчові продукти. Але те, що гречка викликає негативні реакції людського організму, все ж залишається фактом.

Причини алергії на гречку у немовлят

Ці причини виглядають наступним чином:

  1. в складі гречки знаходиться велика кількість білкових компонентів рослинного походження, а як відомо, білок – це протеїн, який в свою чергу часто стає причиною розвитку харчової алергії. Імунна система новонародженого малюка ще повністю не сформувалася, тому сприймає білок за чужорідне тіло, з яким організм вступає в активну боротьбу;
  2. часте вживання матір’ю, яка годує гречки або ранній введення штучного годування, для якого дуже часто використовується гречана крупа. У важких ситуаціях у малюка може розвинутися алергічна реакція навіть на грудне молоко матері, яка вживала в їжу гречку. У багатьох штучних сумішах також знаходиться невелика кількість гречаного борошна, яка теж здатна привести до алергії у малюка. Тому, потрібно читати склад сумішей перед їх покупкою;
  3. використання гречаного лушпиння в якості наповнення предметів побуту дитини;
  4. перехресна алергія. Якщо у людини є алергія на ківі, яловиче м’ясо або молоко, то в разі настання перехресної алергії, може початися алергія на гречку.

Просто так алергія на гречку у грудничка не розвивається, цьому має посприяти який-небудь фактор, який сприятиме виробленню імунітетом неправильної реакції на певний продукт. У разі алергії на гречану крупу, таким фактором може бути:

  1. генетична схильність. Якщо хоча б у одного з батьків (особливо у матері) існує харчова алергія на який-небудь продукт, то ймовірність виникнення такої ж проблеми у дитини дуже велика;
  2. наявність хронічних захворювань кишечника;
  3. недолік ферментів;
  4. вдихання гречаної пилу;
  5. неправильне транспортування або зберігання гречаної крупи, в результаті чого може з’явитися цвіль, яка є головним алергеном;
  6. дисбактеріоз.

Все це може привести до того, що у немовляти з’явиться алергія на гречану кашу. При появі побоювань краще відразу ж звернутися до лікаря, щоб якомога швидше приступити до лікування.

Симптоми алергії на гречку у грудничка

У немовлят алергія на гречану крупу проявляється наступним чином:

  1. висипання на шкірі обличчя і тіла;
  2. свербіж шкірного покриву;
  3. проблеми зі стільцем, які спостерігаються в результаті проблем з травною системою;
  4. сльозоточивість і почервоніння очей;
  5. напади чхання;
  6. захриплість.

У дорослих людей і дітей більш старшого віку можуть з’явитися ще деякі симптоми алергічної реакції:

  • кропив’янка;
  • кон’юнктивіт;
  • головні болі, погіршення загального стану;
  • алергічний бронхіт;
  • набряклість мови і губ.

Гречана крупа є алергенним речовиною середньої категорії, через що симптоми захворювання можуть проявитися в будь-який час, що дуже небезпечно, особливо для немовлят. Симптоми алергії на гречку у немовлят можуть проявитися миттєво або поступово.

При блискавичної алергічної реакції ознаки почати з’являтися відразу після вживання гречки всередину, а при поступовому реагуванні симптоми можуть проявитися лише через якийсь час, якщо на протязі всього цього часу постійно їсти гречку. У найважчих випадках може розвинутися набряк Квінке або анафілактичний шок, який потребує невідкладної медичної допомоги, без надання якої може наступити летальний результат.

Особливості введення гречки в прикорм

  1. для першого прикорму слід підбирати безмолочні каші, які складаються з одного інгредієнта і не містять ніяких добавок;
  2. для первинного прикорму ідеально підходить рис і гречка, але вводити їх потрібно дуже обережно;
  3. ідеально підійдуть спеціальні дитячі каші, які можна купити в аптечних пунктах або спеціалізованих магазинах. На такі каші у дітей алергія розвивається набагато рідше, ніж на звичайні каші, приготовані самостійно;
  4. каша повинна мати пюреобразную консистенцію;
  5. прикорм потрібно вводити поступово, починаючи з 0,5 чайної ложки, додаючи кожен день по одній чайній ложці;
  6. протягом 1-1,5 місяця потрібно давати дитині один вид каші і якщо малюк відреагував на неї нормально, то можна починати давати дитині інший вид каші.

Діагностика та лікування алергії на гречку у грудничка

Алергію на гречку у немовлят визначається за допомогою таких методів:

  1. загальний аналіз крові;
  2. огляд та опитування пацієнта;
  3. аналіз, який визначає кількість імуноферментн в організмі;
  4. тестові алергічні проби;
  5. иммунограмма;
  6. провокаційні проби.

Якщо симптоми незначні і не загрожують життю дитини, досить буде просто дотримуватися дієти, яка полягає у виключенні з раціону харчування матері-годувальниці або самої дитини, гречаної крупи в будь-якому її вигляді. Лікувати алергічну реакцію народними способами, особливо у грудних дітей, протипоказано.

Для лікування гречаної алергії, лікар може призначити антигістамінні препарати, які підбираються залежно від віку пацієнта. Якщо алергія має важку форму, то призначаються гормональні засоби. А для відновлення роботи шлунково-кишкового тракту рекомендується прийом лактобактерій. Також під час всього курсу лікування малюкові потрібно давати багато води, яка допоможе вивести з організму всі шкідливі речовини.

Алергія на гречку у дитини і 5 методів її лікування

Ось і настав час введення першого прикорму вашому малюкові. Дуже часто лікарі рекомендують в якості першого прикорму безглютенові каші. Але знайомство з новим видом харчування може захмаритися проявом харчової гіперчутливості у дитини.

До теперішнього часу вважалося, що гречана крупа – гіпоалергенний продукт. Однак гречана крупа дуже багата білками, які без сумніву, як і всі рослинні білки, можуть володіти імунної активністю.

Що таке харчова алергія?

Цей вид алергії можна описати як стан гіперчутливості імунної системи до певних продуктів харчування. В основі формування харчової гіперчутливості лежать імунні і псевдоаллергические процеси.

Фактори ризику формування харчової гіперчутливості у немовлят

До подібних схильність відносять наступні стани:

  • висока проникність слизової кишечника;
  • знижений вміст імуноглобулінів в сироватці крові;
  • генетична схильність;
  • штучне вигодовування;
  • шкідливі звички матері;
  • часті ГРВІ;
  • ранній введення прикорму;
  • неправильне харчування матері під час вагітності та лактації.

Алергія на гречку у грудничка

Причиною є харчові алергени. Вони являють собою високомолекулярні білки.

Властивостями даних алергенів є:

  • термостабільність, тобто стійкість до високих температур;
  • стійкість до ферментам шлунково-кишкового тракту;
  • розчинність в воді.

Механізм формування алергічної реакції на гречку у дітей

Продукти розщеплення гречаної крупи – амінокислоти захоплюються кишковим епітелієм. Відбувається імунологічна реакція з появою особливих лімфоцитів, які далі потрапляють в лімфовузли, селезінку.

Звідти імунні клітини надходять в шкіру, слизову кишечника, травну систему.

Небажані реакції на гречану крупу у дітей

Реакції можуть бути токсичними і нетоксичний, з імунним і неімунних механізмом розвитку.

Справжня алергія на гречану крупу протікає по IgE-залежного механізму, але часто зустрічається харчова нестерпність, виникнення і розвиток якої не пов’язано з імунними механізмами.

Як виглядає алергія на гречку у дитини?

Прояви алергії на гречку можуть бути системними і локальними, тобто вражати окремі органи і тканини.

Ось основні прояви непереносимості гречки:

  • найяскравіший прояв харчової алергії – шкірний висип у вигляді дерматиту та кропив’янки;
  • найнебезпечнішими для життя проявами вважаються анафілактичний шок, поширена кропив’янка і ангіоотёк;
  • з боку органів дихання алергія на гречку може проявитися нежиттю, харчової бронхіальною астмою;
  • у малюка може виникнути сльозотеча і набряклість століття;
  • на шкірі з’являються різні висипання, часто супроводжувані сверблячкою.

Оральний алергічний синдром

Це найбільш раннє і небезпечний прояв харчової алергії.

Виявляється набряком, печіння слизової оболонки ротової порожнини. Можуть з’явитися висипання біля рота.

Як запідозрити наявність у грудничка алергії на гречану крупу?

В першу чергу – збіг часу введення в харчування дитини гречаної каші і появи висипань або інших клінічних симптомів.

обстеження

  • алерголог може призначити дитині шкірне алергологічне тестування з алергенами гречаної крупи або аналіз крові для виявлення специфічних антитіл.
  • також лікарі радять родичам малюка вести харчової дневничок, де вказуються вжиті продукти, час прояву симптомів алергії;
  • можливо, дитині будуть рекомендовані провокаційні тести – оральний і подвійний сліпий плацебо-контрольований тест.

Також можуть бути призначені:

  • визначення в крові триптази, гістаміну, еозинофільного катіонного білка;
  • загальний аналіз сечі (ОАМ);
  • риноцитограмм при риніті;
  • загальний аналіз крові (ОАК) для визначення кількості еозинофілів;
  • копрограмма при порушеннях стільця;
  • біохімічний аналіз крові.

Інструментальна діагностика:

  • УЗД органів черевної порожнини;
  • електрокардіограма (ЕКГ);
  • фіброезофагогастродуоденоскопія (ФЕГДС);
  • біопсія тканин.

Терапія харчової алергії

  1. Елімінаційна дієта. В першу чергу включає в себе виключення гречаної крупи з харчування дитини і матері-годувальниці.
  2. Гіпоалергенний побут. Доктор проводить з батьками бесіду про наявність перехресних алергічних реакцій. В оточенні дитини не повинно бути предметів, які містять даний алерген. Наприклад, в даний час стали досить популярні ортопедичні подушки, наповнені гречаним лушпинням. Така постільна приналежність може спровокувати у малюка сильну алергічну реакцію аж до анафілактичного шоку.
  3. Правильний введення прикорму. Прикорм вводимо поступово, починаючи з обсягу в 5 мл.
  4. Медикаментозне лікування симптомів алергії. Антигістамінні препарати (супрастин, Зіртек, Цетрин), стабілізатори мембран тучних клітин (Сингуляр), при ангіоотёке і поширеною кропивниці застосовуються гормони (Преднізолон, Дексаметазон).
  5. Місцева терапія. При наявності висипань призначають креми з глюкокортикоїдами, місцеві антигістамінні засоби (Псило-бальзам) для зняття свербіння.

Рекомендації для батьків, чиї діти страждають будь-яким проявом харчової алергії

  1. Причинами небажаних реакцій на продукти можуть бути різні інфекції, ферментопатії, токсини, консерванти, барвники.
  2. Прояви харчової гіперчутливості клінічно дуже різноманітні за тяжкості перебігу – від незначно вираженої висипки до анафілактичного шоку.
  3. Справжня харчова алергія проявляється практично відразу після вживання речовини в їжу.
  4. Ферментопатія – порушення роботи залоз внутрішньої секреції. З ферментопатією можуть бути пов’язані клінічні прояви, схожі на алергію.
  5. Небажана реакція на хімічні компоненти продуктів харчування називається харчовою непереносимістю, вона не відносяться до алергії.

Підведення підсумків

Отже, батькам важливо знати наступне:

  • гречана крупа дуже багата білками, які без сумніву, як і всі рослинні білки, можуть володіти імунної активністю;
  • харчову алергію можна описати як стан підвищеної чутливості організму до певних продуктів харчування;
  • справжня алергія на гречану крупу протікає по IgE-залежного механізму, але часто зустрічається харчова нестерпність, не пов’язана з імунними процесами;
  • найпоширенішими симптомами алергії є дерматит і кропив’янка;
  • найнебезпечнішими проявами вважаються анафілактичний шок, поширена кропив’янка і ангіоотёк;
  • терапія харчової алергії на гречку починається з елімінаційної дієти. А це обов’язкове виключення гречаної крупи з харчування дитини і матері-годувальниці.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *