Гіпоалергенна дієта для дітей: меню і рецепти

Багато бабусі й мами не дають своїм дітям алергенних продуктів: полуницю, шоколад, апельсини. При цьому у дитини все одно червоніють щоки, з’являється мокнуча скоринка або кропив’янка. Причина в тому, що продуктів-алергенів набагато більше, ніж можуть уявити собі батьки. Якщо виключити винуватця не вдається, прописується спеціальна лікувальна схема харчування.

Зміст Показати

Що таке гіпоалергенна дієта для дітей

Під терміном алергія лікарі мають на увазі особливий стан (гіперчутливість) організму до різних речовин, при контакті з якими виявляються різні негативні реакції: почервоніння повік, шкірний висип, чхання, сльозоточивість, набряк. Гіпоалергенна дієта – один з варіантів лікування даної хвороби, що передбачає виключення з меню високоаллергенной продукції. Вона допомагає виявити причину виникнення негативних реакцій, зняти навантаження з організму і оздоровити імунну систему.

Гіпоалергенна схема харчування обов’язково входить до складу лікування на початкових етапах алергологічного обстеження . Її призначають всім дітям, у яких не вдалося встановити причину алергії, малюкам з ослабленим імунітетом, при атопічний дерматит, алергічний риніт, набряк Квінке в анамнезі. Іноді гіпоалергенні харчування рекомендують і годуючим жінкам з метою профілактики алергії у новонароджених і для поліпшення якості грудного молока.

Загальні правила

Список дозволених продуктів, як і перелік заборонених інгредієнтів, може змінюватися в залежності від індивідуальних особливостей маленького пацієнта. Остаточний варіант меню варто обговорити з лікарем. Часто в раціон дітей дозволяють включати наступну продукцію:

  • м’ясо – яловичину, філе курки без шкіри, індичку, кролика;
  • вегетаріанські супи, приготовлені з дозволених овочів;
  • рослинні масла – кунжутне, оливкова, соняшникова;
  • каші – гречану, вівсяну, рисову, манну (в обмеженій кількості);
  • молочну продукцію – козяче молоко і сири з нього, кисле молоко, натуральний йогурт;
  • овочі – огірки, капусту, листовий салат, зелень, картопля, зелений горошок, гарбуз, ріпу, кабачки, патисони;
  • гіпоалергенні фрукти – зелені яблука, груші, червону смородину, аґрус, сливу, чорнослив, персики, банани;
  • чай, компоти з сухофруктів;
  • підсушений білий хліб, сухарі, прісні коржі, лаваш.

Солодощі для алергіків

Якщо ваша дитина страждає від алергії, це ще не привід повністю відмовити йому в солодкому. Багато смачні ласощі сьогодні легко замінити більш корисною їжею. В якості альтернативи для хлопців, які дуже люблять шоколад, але страждають від алергії на молоко, можна запропонувати гірку плитку з високим вмістом какао або нугу. У складі цієї продукції молока немає.

Дитину старше одного року можна порадувати зефіром, пастилою, вафлями з фруктовою начинкою. У них міститься пектин . Цей елемент корисний для організму, так як покращує роботу шлунково-кишкового тракту. При покупці таких частувань варто уважно читати склад: в ньому не повинно бути барвників, шоколаду, ароматизаторів. Велику небезпеку для дитячого організму представляють наступні харчові добавки:

  • Е 321 або бутилгідрокситолуол – популярний антиоксидант;
  • Е 220-27 – сульфати;
  • Е 249-52 – нітрати;
  • Е210-19 – похідні бензойної кислоти;
  • Е 200-203 – сорбінова кислота;
  • Е 122, 102, 110, 124, 127, 151 – барвники;
  • У 550-553 – ароматизатори;
  • Е 621-25 – глютамат натрію, калію, кальцію, магнію.

Кондитерським виробам з харчовими добавками можна підшукати хорошу заміну: сухофрукти, домашнє морозиво або мармелад, безглютенову випічку, пряники . Багато малюки із задоволенням з’їдять заморожений сік, зроблений з натуральних фруктів, солодкий попкорн. Чи не пропонуйте дитині тарталетки, покупні кекси та іншу здобну випічку з великим вмістом яєчного білка і маргарину. Вибирайте не дуже солодке і нежирне печиво:

  • вівсяне;
  • крекер;
  • галетное.

Якщо хочеться пригостити малюка цукеркою, варто віддати перевагу солодощів на молочній основі без шоколаду: Ірис, корівка, Шкільним. Куплені батончики по типу Сникерса і Твікс легко можна замінити пресованими мюслі, вітамінним ласощами з аптеки – гематогенному. Якщо у дитини немає алергії на мед і горіхи, можете включати в раціон халву.

високоалергенні продукти

Серед продуктів харчування є багато алергенів, які можуть спровокувати неприємні симптоми, а при загостренні хвороби стати дуже небезпечними. Лікарі виділяють таку негативно впливає на алергіків продукцію:

  • рибу і морепродукти, включаючи ікру;
  • фарш і м’ясо, крім того, що перераховано вище;
  • цитрусові – апельсини, мандарини;
  • всі види горіхів;
  • помаранчеві і червоні фрукти або ягоди – ананаси, полуниці, суниці, виноград, хурму, диню, гранати;
  • овочі – буряк, морква, томати, селера, редьку, редис, хрін, баклажани;
  • шоколад;
  • кава;
  • мед;
  • кондитерські вироби та здобні випічку;
  • яйця;
  • коров’яче молоко і кисломолочну продукцію з коров’ячими білками;
  • пшеницю;
  • спеції і соуси – майонез, кетчуп, гірчицю, соєвий;
  • бобові;
  • гриби;
  • консервовану, солону і мариновану продукцію;
  • газовані напої;
  • копченості.

Для дітей до року

Якщо алергія виявлена у новонародженого, що знаходиться на грудному вигодовуванні, принципів гіпоалергенної дієти потрібно дотримуватися мамі, що годує. З меню варто прибрати всі продукти, які можуть послужити провокаторами хвороби. При цьому скасовувати грудне годування не рекомендується. Прикорм для дітей з харчовими алергіями потрібно вводити поступово, в місяць додаючи до раціону не більше 3-4 нових інгредієнтів.

Введення прикорму варто почати з овочевих пюре або каш без молока, цукру і солі. Знайомство з новим раціоном має починатися з монокомпонентних страв: якщо це овочеве пюре, то складатися воно повинно з одного овоча, каша – з одного злаку. М’ясні страви в меню малюка експерти радять вводити не раніше 6 місяців. Алергікам краще готувати їжу з кролика або філе індички. Якщо ви віддаєте перевагу годувати немовля штучними сумішами, вибирайте продукцію без коров’ячого білка і казеїну . Добре зарекомендували себе такі гіпоалергенні каші:

  • Нутрилак ГА;
  • Альфаре;
  • Туттели-пептиди;
  • Нан соя;
  • Сімілак Гіпоалергенний;
  • Нан-2;
  • Нутрилон пепто ТСЦ.

Меню гіпоалергенної дієти

Дитячий організм бореться з алергією набагато краще, ніж дорослий. У зв’язку з цим для дітей гіпоалергенна дієта прописується на короткий термін – до 10 днів. Зразкове меню для хлопців-алергіків раннього віку має виглядати так:

Дієта при алергії – список гіпоалергенних продуктів

При алергії в організмі відбувається спотворення імунних реакцій, що змушує його виробляти антитіла до нешкідливим речовин із зовнішнього середовища, в тому числі на продукти харчування. Дієта при алергії допомагає знизити напруженість імунітету при наявності порушень його роботи (аутоімунних хворобах і т.д.) або якщо він ще не сформований (у немовлят). У статті наведено список гіпоалергенних продуктів, список продуктів які не можна їсти, рекомендації по харчуванню годуючим мамам.

    • гіпоалергенні продукти
      • Що можна їсти – список продуктів
    • Дієта і харчування при алергії
      • У дітей
      • Стіл № 9
      • У годуючих матерів

гіпоалергенні продукти

Їжа чужорідна для організму в плані будови своєї ДНК, але це не викликає реакцій в нормі. Навіть при достатній кількості ензимів деякі молекули білка не проходять повну ферментації до амінокислот, і можуть всмоктується в кров в незмінному вигляді, провокуючи алергію. Дієта при алергії складається з таких продуктів. Це овочі, крупи і фрукти, які ростуть в регіоні проживання людини, не мають яскраво-червоний колір, і не містять багато білків і імунних агентів тварин, від яких вони були отримані.

При харчової алергії потрібно пам’ятати, що не можна їсти такі продукти :

Кава, какао, шоколад. Реакція на ці продукти супроводжується перехресною алергією до бобовим. Їх зазвичай провокують кофеїн і теобромін в складі цих продуктів.

Напівфабрикати, копченості. Містять консерванти, харчові добавки, які викликають як справжні так і псевдоалергічні реакції. При копченні утворюється багато канцерогенних речовин.

Гриби. Багаті білком і важко піддаються ферментації, містять хітин і глюкани в клітинній стінці.

Бобові (горох, квасоля, арахіс, сочевиця) – відомі як багате джерело рослинних білків, які і служать алергенами.

Молоко. Крім білка казеїну, молоко містить антитіла для створення пасивного імунітету дитинчат тварин, від яких воно отримано (корів, кіз і т.д.).

Яйця. Вони містять білок альбумін та інші нутрієнти, необхідні для розвитку ембріона птахів і здатні викликати реакцію.

Риба та морепродукти. Встановлено наявність в них білкового М-антигену, стійкого до температурній обробці.

Перехресна алергія (овочі і фрукти). Якщо пацієнт страждає алергією на пилок, то реакції виникають на фрукти та овочі, у яких подібна за будовою пилок або які відносяться до одного роду (тополя, верба, яблука). При реакції на пилок легше точно визначити, які продукти виключити.

М’ясо. У ньому міститься багато білка, але зазвичай за рахунок денатурації при його приготуванні здатність до сенсибілізації сильно знижується.

Злаки, особливо – пшениця. Вони містять глютен, альбумін і гліадин.

Схожими з алергією проявами мають псевдоаллергические реакції і деякі гіпервітамінозу. Основна відмінність – поява симптомів при першому попаданні чужорідних пептидів в організм, і залежність вираженості погіршення стану пацієнта від кількості з’їденого продукту. Такі реакції з’являються на фрукти та овочі яскраво-червоного, іноді – оранжевого кольору (томат, гранат, цитрусові, полуниця).

Що можна їсти – список продуктів

Гіпоалергенна дієта вимагає виключення алергенів першого порядку (екзотичні фрукти і овочі, полуниця, какао, гриби, арахіс, горіхи, кава, мед, морепродукти, яйця, риба і молоко з його похідними – сухим молоком і сирами), і помірного споживання алергенів другого порядку (злакові – пшеницю, жито, кукурудзу, гречку; бобові, картоплю; смородину; журавлину; абрикоси; брусницю, жирні сорти м’яса з наваристими бульйону з них; трав’яні настойки).

Дозволяються такі види їжі:

їжа, підтверджена часткової ферментації при приготуванні;

продукти, характерні для місця проживання;

овочі білого і зеленого кольору;

Перелік продуктів

Гіпоалергенні продукти , які дозволяється їсти:

Крупи: манна, рисова, а також вівсянка і перловка.

Кисломолочні нежирні продукти без добавок, краще – домашнього приготування: сир (9%), кефір (1%), ряжанка.

М’ясо: пісна яловичина, індичатина, свинина.

Субпродукти (яловичина, свинина): печінка, язик, нирки.

Тріска і морський окунь.

Хлібці з гречки, рису або кукурудзи.

Масло: вершкове, соняшникова, оливкова.

Брюссельська, білокачанна, цвітна капуста.

Бруква, патисони, кабачки, ріпа.

Брокколі, салат зелений, шпинат, зелень.

Зелені яблука, груші, біла смородина і черешня, аґрус.

Компот з яблук і груш (також сушених), відвар шипшини, слабо заварений чай.

Негазована мінеральна вода.

Дієта і харчування при алергії

Харчування при алергії у дітей і дорослих призначають у вигляді медичних столів. Список продуктів і меню складають відповідно до дієтичним столів № 5 і № 9.

У дітей

Антиалергійна дієта у дітей вимагає одночасно виключення підсилює реакцію продуктів і складання раціону, щадного органи травлення (у дітей часто виникають дисфункції шлунково-кишкового тракту через занадто важкої їжі, на увазі незрілості печінки і меншого обсягу ферментів, ніж у дорослих). Потрібно використовувати гіпоалергенні продукти з малим вмістом жирів при достатньому споживанні вуглеводів. Для цього підходить медичний стіл №5 , з виключенням з нього харчових імунних іррітантов.

Стіл № 5

Також використовують при дисфункції шлунково-кишкового тракту, захворюваннях печінки і жовчного міхура.

Білки – 80-90 г / добу (в співвідношенні тваринного і рослинного білка 3: 2);

жири – 70-75 г / добу (¼ – на рослинні олії);

вуглеводи – 360 г / сут (еквівалент 80-90 г цукру);

вода – 2-2,5 л / день;

калораж – 2400 ккал / сут.

Рекомендовані продукти:

Хлібобулочні вироби: підсушені, з отрубяной борошна і борошна 1-го сорту, вчорашній хліб в / с, пісне печиво.
Не можна: свіжа випічка, здоба.

Супи. Овочеві супи з кабачком, кольоровий або брюссельською капустою, шпинатом, гарбузом; молочні супи з розведеним водою молоком (1: 1); з сильно розвареної крупою (манна, вівсяна, рисова). Для заправки – масло вершкове, сметана, борошно.
Не можна: бульйони з м’яса, риби, бобів і грибів.

М’ясо. Пісні види: кролятина, індичатина, курятина, пісна яловичина, свинина; готують без шкірки і жив. М’ясо відварюють, готують на пару у вигляді фаршу або цільного шматка (курка).
Не можна: мізки, нирки, копчені та ковбасні вироби, смажене м’ясо і приготоване шматком, жирна птиця (качка, гусак) і м’ясо (свинина, яловичина).

Риба. Нежирні сорти, в основному – прісноводна. Відварна або парова, у вигляді котлет і цілісним шматком.
Не можна: смажена, в клярі, жирних сортів; солона, тушкована, консервована; ікра.

Молочні продукти. Нежирні кисломолочні продукти: свіжий сир (5-9%), сметана (15%), кефір (1%), ряжанка (2,5%). Молоко в розведенні з водою для супів, каш.
Не можна: жирний сир, сметану, вершки; плавлений і твердий сир; цільне і сухе молоко.

Яйця. За 0,5-1 шт / день; на пару і відварені.
Не можна: більше 1 яйця в добу, інші страви.

Крупи. На воді, молоці з водою (1: 1) – рис, манка, вівсянка, гречка (обмежена), вермішель, суфле з манки і рису, борошно гречана і рисова.
Не можна: бобові, пшоно.

Овочі. Картопля, морква, цвітна і брюссельська капусти, шпинат, гарбуз, брокколі, кабачок, цукіні, патисон в відварному або паровому приготуванні; огірки.
Не можна: капуста білокачанна, цибуля, мариновані овочі, консерви, соління, буряк, редька, редиска, ріпа, щавель, часник, томат, гриби, бобові.

Фрукти, солодощі. Зелені яблука, агрус, обмежена – абрикос, біла черешня і смородина, груша в сирому, протертому, відвареному вигляді; в складі киселю, мусу, желе.
Не можна: кислі фрукти, екзотичні фрукти, плоди яскраво-червоного кольору, креми, шоколад, морозиво.

Соуси. На овочевому бульйоні, відварі круп, з невеликою кількістю нежирної сметани; з несмажених борошном.
Не можна: майонез, кетчуп, на м’ясних, рибних, грибних бульйонах; жирні і пряні заправки.

Напої. Зелений неміцний чай без добавок; компот з груш, яблук і агрусу; із сухофруктів; відвар шипшини.
Не можна: какао, кава, чорний чай і чай з добавками (в т.ч. з лимоном); компоти з яскраво-червоних ягід; напої з цитрусових; газовані напої.

Жири. Масло вершкове – до 30 г / добу; соняшникова і оливкова олія (обмежена).

Час, протягом якого людина повинна сидіти на антиалергійною дієті, обмежена: для дорослих – 2-3 тижні; для дітей – 7-10 діб. Якщо при скасуванні дієти з’явився висип на шкірі і прояви рецидиву алергії, слід виключити продукт, на введення якого сталася реакція.

Стіл № 9

Призначають при метаболічних розладах, цукровому діабеті, аутоімунних і алергічних хворобах. Вимагає обмеження вуглеводів в раціоні, тому призначається в основному дорослим і дітям з непереносимістю лактози, сахарози і т.д ..

Білки: 85-90 г / добу (50-60% – тваринного походження);

Жири: 70-80 г / добу (40-45% – рослинні масла);

Вуглеводи – тільки складні; 300-350 г / добу;

Калораж: 2200-2400 ккал / добу.

Рекомендовані страви і продукти:

Борошняне: отрубяной, білково-отрубяной хліб, з борошна 2-го сорту; білково-пшеничний. Нездобне печиво і випічка (в рахунок хліба).
Не можна: здобу, листкову випічку, вироби з борошном в / с.

Супи: овочеві; борщ на некрепком бульйоні; борщ; слабкі бульйони з простого м’яса і риби; окрошка з овочів / с м’ясом; супи з фрикадельками (без сала).
Не можна: Наваристі, жирні бульйони; грибні супи; з бобовими.

М’ясо: пісна яловичина, телятина, баранина, свинина (вирізка / биток); кролятина, індичатина, курятина; відварний язик; печінку (обмежена). У тушкованому, відварному, паровому вигляді; можна відварне м’ясо після легкого обсмажування рубані і шматком.
Не можна: копченості, ковбаси, жирне м’ясо, качатину, гусятину, тушонку.

Риба: пісні сорти на пару, злегка обсмажена, на грилі, запечена без масла. Консерви в томаті (обмежити).
Не можна: жирні сорти, екзотичні сорти морських риб; морепродукти; напівфабрикати, соління та консерви в маслі; ікру.

Молочні продукти: нежирне молоко (1,5-2,5%), або в розведенні водою для каш; кисломолочні продукти низької жирності (творог 0-5%; кефір 1%; ряжанка 2,5%); помірно – сметана 15%. Несолоні сорти нежирного сиру (бринза, фета, рикотта).
Не можна: вершки; сирки солодкі; тверді і солоні сири.

Яйця: не більш 1,5 шт / день; відварні (некруто, круто); парові білкові омлети; скоротити споживання жовтка.

Крупи: помірно (згідно з нормою вуглеводів): пшоно, перловка, гречка, ячна крупа, вівсянка.
Не можна: бобові, рис, макарони, манка.

Овочі: картопля (обмеження по ХЕ), баклажани, огірки, томат і буряк (обмежена), морква, броколі, цукіні, патисон, салат, брюссельська і цвітна капуста, шпинат, кабачок, гарбуз. Гасіння, відварні, запечені страви; обмежено – смажені.
Не можна: соління, консервацію.

Закуски: вінегрет, овочева (кабачкова) ікра, свіжі салати, вимочені оселедець, заливне з риби, м’ясо, дієтичні сири (крім тофу), холодець яловичий.
Не можна: копиць, жирні закуски, ковбасні вироби, сало, закуски з лівером і грибами, соління, консерви.

Фрукти, солодощі: свіжі фрукти і ягоди (кисло-солодкі), желе, маси, самбуки, компоти; солодощі із замінником цукру.
Не можна: шоколад, цукерки, морозиво, варення, екзотичні фрукти (банан, інжир, фініки), родзинки і виноград.

Соуси, спеції: нежирні на овочевих, слабких м’ясних і рибних бульйонах; обмежити – томатний соус, перець, гірчиця, хрін.
Не можна: жирні соуси з великою кількістю спецій.

Напої: чай без добавок, овочеві і фруктові соки (несолодкі), відвар шипшини.
Не можна: солодкі напої, газована вода, виноградний та інші соки з солодких фруктів / ягід.

Жири: пісне, оливкова і несолоне вершкове масло.
Не можна: жир м’ясної і кулінарний (фритюрі, смалець і т.д.).

У годуючих матерів

Гіпоалергенна дієта для мами, що годує дозволяє уникнути реакцій на продукти у новонародженого і знизити газоутворення у малюка. Суворі обмеження в раціоні важливі в перші 3 місяці життя немовляти , тому що:

Нервова регуляція травлення і перистальтики залишається незрілою (одна з причин кольок новонароджених);

відбувається адаптація травної системи: раніше дитина отримувала нутрієнти з крові матері через пуповину; запускається моторика шлунково-кишкового тракту і продукція гастроінтестинальних гормонів, активне вироблення жовчі і панкреатичного, дуоденального, шлункового соків.

ензими в організмі малюка виробляються в обмеженій кількості. Надлишок поживних речовин не перетравлюється, що також викликає коліки і здуття.

Несформованість імунітету (до 6 міс). Захист організму забезпечується імуноглобулінами з молока матері.

При складанні раціону годуючих жінок важливо, щоб він мав достатній калораж. Добове енергоспоживання за рахунок лактації збільшується на 500 ккал.

За рахунок вощрастающіх адаптаційних можливостей організму дитини дієта при ГВ повинна бути максимально суворої в перші 1-2 тижні життя дитини, з поступовим послабленням харчових обмежень і введенням невеликої кількості нових продуктів.

1-2 тиждень

Повністю виключають ( що не можна їсти навіть малими дозами):

Дієта при алергії у дитини

Алергія сьогодні прийняла масштаби епідемії. Найчастіше вона вперше проявляється ще в дитячому віці, маючи спадкову природу. Крім противоалергенні препаратів, важливу роль в терапії захворювання грає дієта при алергії у дітей. Вибір харчування для малюка-алергіка – завдання не з легких. Їжа повинна бути не тільки досить різноманітною, щоб забезпечувати зростаючий організм всім необхідним, а й враховувати всі обмеження.

Всі продукти в раціон дитини з алергією повинні вводитися тільки з дозволу лікаря.

М’ясо в меню алергіків

У меню малюка з алергією можуть бути присутніми такі види м’яса:

  • індичка;
  • кролик;
  • конина;
  • Пісна свинина;
  • Молода яловичина;
  • Курка (дозволена не всім дітям).

Якщо у дитини алергія на коров’яче молоко, це говорить про те, що організм крихти негативно реагує на коров’ячий білок. Разом з непереносимістю молока розвивається алергія на такі продукти, як сир, сметана, вершки, вершкове масло, яловиче м’ясо, сардельки та ковбаси. Лікування базується на дотриманні дієти. Батькам варто строго дотримуватися обмеження, не включаючи яловичину в раціон дитини навіть в дуже маленьких кількостях. Зазвичай специфічна реакція на молочний білок за умови дієти проходить до трьох років.

З м’яса для дитини з харчовою алергією можна готувати такі страви:

  • Фрикадельки з фаршу (для приготування будь-яке м’ясо, крім яловичини, перемелюють, додають подрібнену цибулю, іноді рис) на пару або відварені в бульйоні, воді;
  • Парові тефтелі за класичним рецептом (якщо у дитини алергія на яйця, то їх не додають);
  • Рідка підлива з м’ясним фаршем (фарш пріжарівают з овочами в сотейнику, доливають воду і тушкують до готовності).

Сир при харчової алергії

У дитини непереносимість сиру може проявлятися зовні і внутрішньо. Зазвичай у крихти присутні шкірні висипання, набрякає слизова ротової порожнини. Але зовнішні прояви не так страшні, як відчуття хворого під час розвитку алергічної реакції. У малюка проявляється нудота, пронос, блювота, больові спазми в шлунку. Також може турбувати нежить і сльозотеча.

Дієта полягає в повному виключенні сиру з меню. Потрібно пам’ятати, що при термічній обробці (в запіканках, пиріжках, вареники) цей продукт залишається алергенів, так як реакцію провокує білок, який при такій температурі не розкладається. Особливо обережними повинні бути батьки при введенні сиру в якості першого прикорму. Сирки для дитячого харчування теж провокують алергію.

Реакція на сирки можлива через ненатурального складу продукту.

Яйця в дієті при харчової алергії

У яйцях реакцію провокує білок. Саме в ньому містяться білкові сполуки, які провокують алергію у малюків. Цікаво, що якщо яйце довго варити, то його алергенні властивості стають менш виразними. Для того, щоб шкідливі властивості були виражені дуже слабо, потрібно варити продукт не менше 10 хвилин.

А ось жовток яйця можна включати в харчування при алергії у дітей. Потрібно ретельно стежити, щоб в жовток не потрапила при відділенні навіть маленька частина білка. В іншому випадку виникає миттєва шкірна реакція. Дітям до року яйця краще не давати взагалі. Якщо у крихти діагностували алергію на яйця, то дієту потрібно дотримуватися кількох років. В основному після цього алергія проходить (щоб це підтвердити, через 2 роки проводять спеціальний тест).

Дієтичні каші для дитячого меню

  • вівсянка;
  • гречка;
  • Відварений рис;
  • Пшоняна каша;
  • Кукурудза;
  • Горохова каша;
  • Пюре з нуту;
  • Свіжозаморожена квасоля.

Каші готують солоними і солодкими, додаючи в деяких випадках фруктозу. Гречку і вівсянку варять на воду. Оскільки для дітей з алергією є обмеження на молоко, то і вершкового масла не додають. Кашу присмачують при бажанні кунжутним маслом. Сирий рис перед варінням подрібнюють, а потім готують в духовці в спеціальному глиняному горщику. Також можна готувати рис на пару з додаванням цибулі, фаршу і горошку.

Зелений горошок для додавання в блюда при харчової алергії краще заморозити з літа самостійно.

Для приготування пюре з нуту, його відварюють, а потім подрібнюють в блендері. Блюдо підійде як гарнір до котлет або тефтелі. А ось з гречки можна не тільки готувати гипоаллергенную кашу, а й застосовувати її як інгредієнт для приготування котлет. Щоб сформувати вироби, крупу потрібно попередньо перетерти, а потім змішати з фаршем. Живильним блюдом вважаються ліниві голубці, які дітям, схильним до харчової алергії, готують за звичайним рецептом.

Хліб в гіпоалергенної дієті

Алергія на пшеницю буває у дітей досить часто. Якщо захворювання має місце, то хлібні вироби в меню дитини не повинні містити пшеничного борошна. Незважаючи на те, що пшениця – це основний злаковий продукт, вона ж вважається і потужним алергеном. В основному реакція виникає на тлі непереносимості глютену, який міститься в борошні. Цей компонент також міститься в ячмені і вівсі.

З хліба підійде сорт «Дарницький» або можна замінити пшеничні вироби спеціальними дієтичними хлібцями.

Алергія на глютен може розвинутися через занадто раннього введення глютеносодержащіх продуктів. Часто подібну реакцію супроводжує дитячий поліноз, коли алергеном стає пилок злаків і трав. Навіть якщо дитині ще не рекомендована дієта, не варто поспішати з введенням глютеносодержащіх продуктів в його раціон. Імунна система часто приймає їх як чужорідні, наслідком чого стає алергія. Глютен міститься і в традиційній манній крупі, тому її не варто починати давати дитині занадто рано.

Овочі та фрукти

Можна урізноманітнити меню дитини з алергією такими овочами:

  • Капуста (всі види);
  • кабачок;
  • огірок;
  • топінамбур;
  • Пастернак;
  • патисон;
  • Лук (зелений і ріпчасту);
  • селера;
  • Картопля (якщо у дитини алергія на крохмаль, то його вимочують у воді не менше 12 годин, а потім промивають перед варінням).

Щоб страви були цікавіше на смак, їх приправляють петрушкою, кропом, лавровим листом. Готують овочі у вигляді пюре, рагу, запіканок, овочевих супів, на пару. Присмачують овочеві страви з урахуванням дієти такими маслами:

  • Оливкова (тільки холодного першого віджиму);
  • лляна;
  • Кунжутне.

Гарбуз і моркву

Ці плоди вважаються алергенами одного типу. Вони мають схожий склад, тому, як правило, якщо у дитини проявилася алергія на гарбуз, то дієта включає в себе також обмеження на моркву. Ці продукти не бажані в якості першого прикорму. У них є білки, склад яких нагадує пилок рослин. У розвитку реакції на гарбуз і моркву велике значення має фактор спадковості.

У більшості випадків захворювання провокують морква і гарбуз в сирому вигляді, але були зафіксовані такі клінічні випадки, коли симптоматика розвивалася після вживання термічно оброблених продуктів. Не варто навіть при відсутності харчової алергії є морква в великих кількостях. Норма для дитини – половина середньої моркви на добу (для дорослого – цілий коренеплід середніх розмірів).

Мама малюка-алергіка під час грудного вигодовування теж зобов’язана дотримуватися дієти. Якщо дитина до року харчується сумішшю, йому можна вживати:

  • Суміші за казеином;
  • Соєві суміші (не для всіх дітей);
  • Гіпоалергенні пюре з овочів, фруктів, ягід;
  • М’ясні гіпоалергенні пюре з ягняти, кролика, індички (бажано з мінімальним вмістом в них крохмалю).

Вводити перший прикорм дітям, схильним до алергії, потрібно вкрай обережно. Продукти потрібно додавати в меню по одному в дуже маленьких кількостях. Важливо не поспішати. Навіть якщо формування дієти займе чимало часу, це того варто. За допомогою завзятості, терпіння і послідовних дій у більшості батьків виходить зберегти здоров’я дитини.

Суміші з казеїном рекомендують тим дітям, які схильні до зайвої ваги. Цей компонент також включають в суміші для спортивного харчування. Він допомагає скидати жирову масу, паралельно нарощуючи м’язи.

кавуни

Це солодке і досить корисне ласощі, улюблене дітьми різних років і дорослими будь-якого віку, традиційно прикрашає наші столи. Крім освіжаючого смаку він поповнює організм мікроелементами і комплексом вітамінів. На жаль, він теж може стати причиною алергії. Справа в тому, що в процесі вирощування та зберігання кавун вбирає в себе нітрати і шкідливі речовини. Відповідно, якщо він виріс або продавався поблизу дороги, промислового підприємства, то його м’якоть стає отруйною для всіх членів сім’ї. Тільки алерголог може точно визначити, що стало причиною реакції у дитини – сам кавун або ж речовини, накопичені в м’якоті.

Виноград як алерген

Дієта маленької дитини обов’язково обмежує споживання винограду. Він часто провокує досить сильні алергічні реакції. Алергія може бути пов’язана не тільки з непереносимістю, а й підвищеною чутливістю імунітету малюка і різними негативними факторами із зовнішнього середовища. Смачні ягоди в меню дитини з ранніх років провокують шкірні висипання, чхання, кашель, набряки слизових оболонок, нежить.

Виноград – це продукт, який складно засвоюється. Природно в ранньому віці (особливо до трьох років) діти повинні дотримуватися дієти, яка складається з продуктів, які не дають великого навантаження на травну систему. Найбільше алергенів в темному винограді. На відміну від багатьох інших алергенів, ці соковиті ягоди не втрачають своїх алергенних властивостей при термообробці, тому дітям не варто давати не тільки сам виноград, але і соки, компоти з нього, а також родзинки.

У деяких випадках реакцію викликає не виноград, а ті речовини, якими його обробляють. Він відноситься до швидкопсувних ягодам. Істинну причину алергії у дитини встановлює алерголог за допомогою ряду досліджень. Якщо симптоматика пов’язана не з виноградом, то перед наступним вживанням його вимочують у воді, а потім ретельно промивають під проточною водою.

Помідори як алергени

До групи «помідорових» алергенів вчені відносять червоний перець, шпинат і капусту. Правильно визначити антиген, що став причиною алергії, можна тільки в спеціальному центрі. У разі підтвердження діагнозу, малюкові буде рекомендована дієта без небезпечних овочів. Батькам потрібно бути уважними, так як дані продукти є частиною багатьох супів, салатів і соусів. Особливо ретельно потрібно відстежувати склад страв дітей до трьох років.

Солодощі та алергія

Якщо у дитини сильне свербіння в області обличчя, рук, ніг і шиї, діатез, то, швидше за все, це алергія на солодке. Самі по собі солодощі не провокують захворювання. Причина в компонентах продуктів. Всьому виною той тваринний білок, який використовується для приготування десертів. Замість того, щоб негайно виключати з меню дитини все солодощі і садити його на жорстку дієту, варто вирушити до алерголога і визначити, що саме призвело до ситуації, що склалася.

Обмеження в солодощах робить дитину дратівливою. Без глюкози робота мозку стає не такою активною, крихітка швидко втомлюється. До того ж, заборона на улюблені десерти і дієту діти сприймають не як міру лікування харчової алергії, а як покарання. Це може стати причиною психічних розладів.

Ви можете звернутися до фахівців нашого сайту за консультацією. Для цього просто задайте питання, не залишаючи цієї сторінки. Ви можете отримати рекомендації щодо дієти малюка прямий зараз.

Мед як причина алергії

Мед являє собою багатокомпонентний продукт, тому алергію у дитини до трьох років і старше зазвичай провокує один з його компонентів. Зазвичай реакція пов’язана з алергією у дитини на пилок одного з рослин. Під час обробки пилок частково втрачає свої алергенні властивості, але залишилися досить для того, щоб розвинулося захворювання у малюка. Якщо правильно визначити, пилок якої рослини є алергенів, то дитині не доведеться дотримуватися суворої дієти: в їжу можна буде давати мед з пилком безпечних для крихти квітів.

У алергоцентр проводять спеціальні дослідження. Вони дозволяють виявити алерген максимально точно. Захворювання розвивається у дітей досить стрімко і, як правило, вимагає симптоматичного лікування. Але в ряді випадків прояву важкі настільки, що маленького алергіка доводиться госпіталізувати.

Дієта при харчовій алергії на рибу

Причиною реакції на рибу є парвальбумін – це м’язовий білок. Дієта в цьому випадку повинна бути дуже суворою. Дитина-алергік з бронхіальною астмою, з’ївши невелику порцію страви з таким продуктом, може отримати анафілактичний шок. Алергія на такий білок виявляється ще з ранніх років і, на відміну від деяких інших алергенів, не проходить навіть в дорослому віці.

Є риба, в якій парвальбумін ні виявлено – це тунець. Його можна активно включати в меню дитини з алергією на рибу. Потрібно враховувати, що в посуді, в якій готували іншу рибу, не варто готувати тунця для крихти. Лікарі рекомендують всім членам сім’ї вживати тунця, щоб не ризикувати здоров’ям крихітки. Небезпека для маленького алергіка таїть навіть запах смаженої риби – в повітря теж потрапляє алерген.

Заборонені при алергії продукти

Є їжа, яка категорично протипоказана дітям-алергікам. Ці продукти здатні серйозно посилити алергію або спровокувати нову реакцію. До них відносять:

  • Газовані напої;
  • М’ясо качки, гусака, яловичину;
  • Яйця курячі;
  • Ковбасні вироби;
  • Риба та морепродукти;
  • копченості;
  • Коров’яче молоко, сир;
  • Фрукти, ягоди та овочі яскравих кольорів;
  • Здоба, випічка з пшеничним борошном;
  • солодощі;
  • Приправи і соуси;
  • Мед і продукти бджільництва;
  • Горіхи (самий алергенний з них – арахіс);
  • шипшина;
  • цитрусові;
  • Продукти з консервантами, барвниками, ароматизаторами.

Дієта при алергії у дітей, харчової, на молоко, овочі. Меню, рецепти страв

З причини збільшення кількості випадків алергії у дітей багато батьків стурбовані, що в раціоні харчування їхніх дітей присутні алергени, які здатні викликати небажані реакції дитячого організму і привести до алергії. При появі специфічної реакції у малюка переходять на дієту.

Принципи дієтичного харчування

Розглянемо раціон дієтичного харчування дитини:

  1. Раціон дитини повинен містити необхідну кількість білків, жирів і вуглеводів. Щоб алергени не накопичувалися, слід уникати одноманітності в харчуванні.
  2. Годувати малюка з алергією слід частіше, але потроху (4-5 разів на день), щоб не навантажувати незрілу травну систему.
  3. Страви рекомендується готувати на пару, запікати або варити, що знижує їх алергічну активність.
  4. Перед приготуванням картопля необхідно замочити у воді не менше, ніж на 12 годин, щоб видалити крохмаль, до якого часто виникає чутливість. Крупи замочують на 1,5-2 години, позбавляючись від отрутохімікатів. Воду при цьому слід міняти кілька разів.
  5. М’ясні супи потрібно готувати на другому бульйоні.
  6. Потрібно зменшити кількість солі в раціоні і збільшити споживання дитиною питної води. Це допомагає швидкому виведенню з організму шкідливих речовин.
  7. Потрібно ретельно вивчати, які компоненти входять в продукт, читаючи етикетку і віддаючи перевагу натуральним компонентам.

Які продукти можна їсти без обмежень

Дієта при алергії у дітей загального (неспецифічного) виду ґрунтується на розподілі продуктів на 3 групи, з урахуванням ступеня їх аллергізівной активності.

Дієта при алергії у дітей: що можна їсти.

До низькоаллергенних відносяться:

  • всі каші, крім тієї, що зварена з манної крупи;
  • кролятина, індичка, конина, свинина без прожилок;
  • капуста будь-якого різновиду, зелені овочі, включаючи кабачки, патисони, стручкову квасолю, молодий зелений горошок, а також світлу гарбуз;
  • супи на овочевому бульйоні;
  • петрушка, кріп, листя салату;
  • зелені яблука і груші;
  • світлі черешня, слива, смородина, аґрус;
  • соки з перерахованих фруктів і ягід;
  • чай неміцний чорний, зелений без добавок;
  • компот із сушених яблук, груш, чорносливу;
  • рослинна олія;
  • хліб з борошна грубого помелу, житньо-пшеничний;
  • слайси, прості сушки, палички і пластівці з рису і кукурудзи.

Ці продукти є пріоритетними при формуванні щоденного меню для малюків з алергічними захворюваннями. Але навіть кабачок або гречка здатні стати причиною небажаних наслідків, так як все індивідуально.

Які продукти потрібно обмежити

Продукти з середньою активністю можна включати в раціон дозовано не кожен день.

До них відносяться:

  • локшина, вермішель, макарони;
  • хлібобулочні вироби вищого сорту;
  • сир, кефір, йогурт з низьким вмістом жиру;
  • незбиране козяче молоко.
  • вершкове масло, сметана у вигляді добавок до страв;
  • яловичина;
  • картопля;
  • банани;
  • горох, боби;
  • сіль, цукор.

Які продукти слід виключити

Високоалергенні продукти забороняється вживати в повному обсязі при схильності дітей до алергії.

До них відносяться:

  • молоко корови;
  • цитруси;
  • червоні, помаранчеві фрукти;
  • горіхи;
  • шоколад;
  • риба, морепродукти;
  • куряче м’ясо;
  • яйця;
  • мед;
  • кава;
  • копчені і консервовані продукти;
  • приправи, спеції, харчові добавки, майонези, соуси;
  • томати;
  • гриби;
  • полуницю, малину;
  • солодке.

Харчові добавки, що викликають алергію

Дієта при алергії у дітей зобов’язує їх батьків ретельно вивчати інгредієнти продуктів, щоб не допустити потрапляння в організм небезпечних добавок.

До них відносяться:

  1. Барвники , які надають продуктам необхідний колір або відтінок: Е102, Е104, Е120, Е122, Е132, Е133, Е155.
  2. Сульфіти Е220-227 містять:
  • джеми;
  • сушені, консервовані, солоні, мариновані овочі;
  • сухі овочеві суміші для супу;
  • сухофрукти;
  • фруктові та овочеві соки;
  • приправи, спеції;
  • суміші для випічки.

3. Нітрити Е249-252 додають в:

  • ковбаси;
  • м’ясні продукти промислового виробництва;
  • деякі види сирів.

4. глютомат Е621-625 : підсилювачі смаку і аромату супів, бульйонів.

Дієта годуючої матері при алергії у дітей до року

Материнське молоко є повноцінним харчуванням для новонародженого, тому що в ньому містяться всі речовини, необхідні для росту малюка.

Молоко мами зміцнює імунітет дитини і добре засвоюється.

Якщо у новонародженого помічена висип, пронос або часті відрижки не потрібно лякатися і припиняти годування, тому що з грудним молоком алергени проникають в організм малюка і викликають неприємні наслідки.

Разом з тим, через мамине молоко дитина знайомиться з дорослою їжею в мінімальних дозах, що в подальшому допомагає більш легкому введенню прикорму. Для немовлят, схильних до алергії, педіатри радять зберігати грудне вигодовування не менше року.

Дієта показана до дотримання мамі, що годує, при алергії у дітей, що знаходяться на природному вигодовуванні.

Основні причини:

  • шкіра малюка почервоніла або покрилася висипом;
  • є схильність до алергії, тобто спадковий фактор;
  • присутні відхилення в роботі травних органів;
  • вік дитини 1-2 місяці.

Мамі рекомендується дотримуватися загальної (неспецифічні) дієту.

При точному з’ясуванні алергену, до якого чутливий малюк, що годує мамі призначається специфічна гіпоалергенна дієта , тобто забороняється конкретний продукт або ряд продуктів, що містять алерген.

Зразкове меню при алергії у дітей від 2 до 7 років

Складаючи гіпоалергенні меню для дитини, потрібно звернути увагу на наступні моменти.

А саме:

  1. Необхідно виявити алергени (за допомогою ведення харчового щоденника, медичних аналізів на алергени) і скласти індивідуальне меню. Всі небезпечні інгредієнти, що входять до складу страв, не використовуються в приготуванні, замінюються на дозволені.
  2. Віддавати перевагу слід вареної, запеченої їжі, приготовленої в пароварці. Потрібно відмовитися від смаженого, копченого.

Дієта при алергії у дітей: рекомендований меню.

Меню на тиждень :

  • понеділок
    • Сніданок: каша з рису.
    • Обід: суп з цвітної капусти, картопля запечена, парові котлети.
    • Полудень: йогурт домашнього приготування.
    • Вечеря: фрикадельки, вінегрет.
  • вівторок
    • Сніданок: каша з вівсяних пластівців.
    • Обід: вегетаріанський борщ, ліниві голубці.
    • Полудень: запечена груша.
    • Вечеря: оладки з кабачків.
  • середа
    • Сніданок: каша з кукурудзяної крупи.
    • Обід: суп з вермішеллю, тефтелі з рисом.
    • Полудень: вівсяні кекси.
    • Вечеря: сирники.
  • четвер
    • Сніданок: каша з гречаної крупи.
    • Обід: щі, яловичий гуляш, гречка.
    • Полудень: груша.
    • Вечеря: картопляне пюре.
  • п’ятниця
    • Сніданок: каша з пшона з гарбузом.
    • Обід: розсольник, плов.
    • Полудень: яблучне пюре.
    • Вечеря: вареники з сиром.
  • субота
    • Сніданок: каша з ячної крупи.
    • Обід: суп з галушками, овочеве рагу.
    • Полудень: кекси з кукурудзяної муки.
    • Вечеря: гарбузове оладки.
  • неділя
    • Сніданок: млинці з рисового борошна зі сливовим джемом.
    • Обід: суп-пюре, парові котлети, овочевий салат.
    • Полудень: домашній сир.
    • Вечеря: печеня з картоплі і індички.

Види специфічних дієт

Якщо алергени достеменно відомі, хворим рекомендується дотримуватися специфічну дієту, тобто не вживати в їжу виявлені подразники. Алерген потрапляє в організм через органи дихання, можуть з’явитися такі захворювання, як алергічний нежить (поліноз), бронхіальна астма.

При респіраторної алергії виникає чутливість до пилку рослин, але через існування перехресних алергенів, необхідно строго відстежувати харчування малюка, щоб небезпечні продукти не потрапили йому в тарілку.

При реакції на пилок злаків можна вживати страви з різних видів злакових культур:

  • круп’яні каші;
  • хлібобулочні вироби;
  • макарони;
  • висівки.

Якщо негативну відповідь організму викликає пилок полину, амброзії, заборонені:

  • масло і насіння соняшнику;
  • халва;
  • цитрусові;
  • мед;
  • цикорій;
  • банани;
  • томати;
  • селера.

Якщо реакція виникає при вдиханні пилку берези, вільхи, ліщини, крім соку берези, з раціону потрібно виключити:

  • всі кісточкові;
  • ківі;
  • морквину;
  • картоплю.

шкірна алергія

При алергічний дерматит у дитини батькам потрібно з’ясувати причину його виникнення. Якщо у дитини контактний дерматит, то дієта не допоможе. Якщо ж винуватці потрапили з їжі, то слід видалити небезпечні компоненти з харчування.

Призначається дієтичне меню без продуктів-алергенів.

Алергія на молоко

Якщо виявлена ​​чутливість до молока корови, потрібно виключити з раціону:

  • молочні та кисломолочні продукти;
  • сир;
  • здобу, випічку, тісто, десерти, які містять сухий молочний білок;
  • ковбасні вироби, паштети;
  • кисломолочні продукти;
  • молоко козяче;
  • яловичину.

Алергія на злаки

Якщо небажані прояви викликають злаки, то не варто вживати страви, до складу яких вони входять:

  • каші зі злаків;
  • хлібні та кондитерські вироби з борошна;
  • висівки;
  • макарони;
  • майонез, соуси.

Алергія на яйця

Не слід включати в їжу страви з яєць, кондитерські вироби, до складу яких входить цей продукт, ковбаси, сосиски.

Алергія на сою

Виробники часто додають сою в ковбаси, сосиски, йогурти, кондитерські вироби, листкове тісто. Тому потрібно ретельно вивчати склад купуються продуктів. При цьому виді алергії не можна вживати соєвий соус.

Алергія на дріжджі

З раціону потрібно усунути продукти, що містять дріжджі:

  • здобні хлібобулочні вироби;
  • гриби;
  • родзинки;
  • сири;
  • кисломолочні продукти.

Як правильно ввести дієту

Дієта при алергії у дітей вводиться поетапно:

  1. У період загострення алергічного захворювання необхідно прибрати з харчування дитини до зникнення зовнішніх ознак:
  • молоко;
  • яйця;
  • м’ясо курки;
  • рибні страви;
  • цитруси;
  • арахіс та інші горіхи;
  • пшеницю;
  • шоколад

2. За допомогою медичних аналізів виявити алергени. Скласти індивідуального меню з обов’язковим усуненням небезпечних продуктів.

3. У міру полегшення стану дитини меню поступово розширюється, додаються в малих дозах нові страви. Явні алергени поки вживати не можна. Протягом 5-7 днів вводиться 1 продукт, порція поступово збільшується. Якщо реакції немає, повторюють ті ж дії з іншим продуктом. Якщо з’явилися небажані реакції, введення продукту відкладається на 3-6 місяців.

Рецепти дієтичних страв

Пшоняна каша з гарбузом:

  1. 200 г очищеної і порізаної кубиками гарбуза потрібно залити 1 ст. води і тушкувати 30 хвилин.
  2. 0,5 склянки пшоняної крупи промивають і додають до гарбуза.
  3. У каструлю наливають 1,5 ст. води.
  4. Солять і додають цукор за смаком. Варять ще 20 хв.

Рагу з овочів з брокколі:

  1. Картоплю, моркву, цибулю потрібно очистити від шкірки, нарізати, скласти в сотейник.
  2. Заливають овочі водою, солять і тушкують 20 хвилин.
  3. Додають заморожені зелений горошок і брокколі. Все перемішують і варять ще 20 хвилин.
  4. Прикрашають зеленню кропу і петрушки.

Кекси без яєць, молока і глютену:

  1. 100 г очищеного і порізаного яблука (можна замінити грушею, бананом або кабачком) заливають 180 мл води, подрібнюють в блендері.
  2. Додають 5 г соди, гашеного оцтом.
  3. Окремо в миску просівають 180 г рисової муки (або кукурудзяної), додають 120 г цукру, дрібку солі. Висипають у фруктову масу, перемішують.
  4. Вливають 180 г рослинного масла і ще раз добре перемішують.
  5. Розкладають у формочки, випікають при температурі 180 градусів, вибравши режим конвекції.

Якщо при виникненні алергії у дітей строго дотримуватися спеціальної дієти, дотримуватися правил її введення, уважно відстежувати стан дитини, то можна повністю позбутися від алергії. Малюк росте, його травна система міцніє, чутливість до алергенним продуктам поступово знижується і до 7 років може зникнути зовсім.

Відео про те, які необхідні дієти при алергії у дітей

Як знайти причину алергії у дітей:

Жахливо, коли стикаєшся з алергією у дитини. По-перше, важко зрозуміти, що послужило причиною, по-друге, якщо терміново щось не зробити, алергія посилитися і це може мати дуже тяжкі наслідки. Зіткнулася з подібною ситуацією з першою дитиною, виявилося, у нього непереносимість до риби. Але з’ясували ми це вже в лікарні, після безлічі аналізів. Якщо у вашого малюка з’явилися перші ознаки алергії, відразу обмежуйте його раціон тільки тими продуктами, які точно безпечні.

У цій статті мені було мало конкретних інструкцій з приготування страв і рецептів для алергіків. Нещодавно я знайшов сайт, де можна підбирати рецепти виключаючи один або кілька продуктів. Так і називається Чим нагодувати алергіка рецепти там хороші.

Рецепти для дітей-алергіків

На сьогоднішній день все частіше педіатри та дитячі гастроентерологи діагностують у малюків харчову алергію. Якщо вірити статистиці, кожна третя в світі дитина страждає від тієї чи іншої форми гіперчутливості: у одного може проявитися висип, свербіж та інші дерматологічні симптоми, інший починає страждати порушеннями травлення, а третій і зовсім відчуває задуху після кожного попадання алергену в організм.

Алергія може бути підступною, а симптоми – різноманітними і дуже небезпечними. І якщо не налагодити адекватне харчування алергіка з самого дитинства, стан з роками буде лише погіршуватися, а прояви гіперчутливості в дорослому житті стануть важче. Як правильно скласти меню для такої дитини, які страви виключити і що готувати, щоб малюк не відчував дефіцит поживних речовин? Давайте розберемося в основах лікувальної дієтології для маленьких алергіків.

Список найбільш поширених алергенів

На жаль, універсальної формули алергії не існує – практично будь-який продукт, навіть найбезпечніший, може викликати у алергіка серйозну реакцію. Однак дієтологи і алергологи пропонують умовний поділ всіх харчових складових на три великі групи за ступенем небезпеки: речовини з високим, середнім і низьким групою ризику розвитку аллергореакцій. Оцінити ступінь небезпеки кожного конкретного блюда можна з запропонованої таблиці:

Групи харчових продуктів за ступенем ризику для алергіків

З високим ступенем алергенність

Із середнім ступенем алергенність

З низьким ступенем алергенність

  • Курячі яйця (зокрема, білок курячого яйця);
  • рибні страви і морепродукти;
  • різні сорти м’яса (в т.ч. м’ясні бульйони);
  • злакові: пшениця, жито;
  • ягоди: полуниця, суниця;
  • овочі: перець, томати, морква;
  • фрукти: всі сорти цитрусових, ківі, диня, ананас, хурма;
  • какао-боби і страви з їх додаванням;
  • горіхи (особливо арахіс);
  • мед, гриби, кава.
  • Коров’яче молоко і молочні продукти;
  • курка, яловичина;
  • злакові: рис, овес, гречка;
  • горох, соя, боби;
  • овочі: буряк, картопля;
  • цукор;
  • фрукти: персики, абрикоси, банани;
  • ягоди: вишня, чорна смородина, брусниця, журавлина;
  • шипшина.
  • Кисломолочні продукти,
  • кролик, конина, нежирна свинина і баранина, індичка;
  • овочі: броколі, цвітна і білокачанна капуста, огірки, кабачки, патисони;
  • кукурудза;
  • злакові: перлова крупа, пшоно;
  • фрукти: зелені яблука і груші;
  • ягоди: біла і червона смородина.

Як годувати дитину, схильного до харчової алергії? 10 основних заборон

Щоб розібратися, як діє і коли представляє загрозу кожен конкретний продукт, давайте розглянемо їх більш детально.

1. Цілісне молоко

Незважаючи на те, що коров’яче молоко відноситься до середньої групи ризику, для алергіка першого року життя воно є головним і найнебезпечнішим алергеном. Справа в тому, що в цілісному молоці, як і в більшості дитячих сумішей, містяться білкові сполуки (казеїн, альбумін і т.д.), які виступають в ролі антигенів, часто приводячи до певної міри непереносимості. Тому таких дітей краще не переводити на штучне вигодовування або хоча б зробити це якомога пізніше – ІВ в цьому випадку може посилити симптоми алергії. Якщо переведення на суміш уникнути не вдалося, годувати дитину слід строго гіпоалергенними сумішами, які рекомендує педіатр – «самодіяльність» і вже тим більше економія в цьому випадку неприпустимі.

Також годує мамі слід дотримуватися дієти з мінімальним вмістом молочних продуктів, заповнюючи дефіцит кальцію іншими стравами або вітамінними добавками. Що стосується кисломолочних похідних, тут все індивідуально, тому варто вводити їх в раціон поступово і вкрай обережно, відстежуючи найменші зміни в самопочутті дитини.

2. Курячі яйця

В цьому випадку для алергіків небезпечно не стільки саме яйце, скільки міститься в ньому білок. Втім, мова йде не тільки про курячих яйцях – перепелині, індичі, гусячі і інші види також здатні викликати алергію, просто в меншій мірі. В цьому випадку доведеться годувати дитину їжею, яка не містить яйця в принципі: освоїти особливий розділ домашньої випічки з рецептами без яєць, виключити вживання майонезу, всіляких десертів та інших страв, до складу яких входить небезпечний інгредієнт.

3. Риба і морепродукти

Серед мешканців водного середовища найбільшу небезпеку для алергіків представляють морські сорти, проте непереносимість річкових видів риби теж іноді зустрічається. На жаль, ніяка термічна або інша кулінарна обробка не здатна знищити речовини в складі риб, які викликають неприємні симптоми, а значить, годувати дитину рибними стравами ніяк не вийде. В цьому випадку доведеться скорегувати меню, зробивши наголос на інші страви, які містять кальцій і жирні кислоти.

4. М’ясні продукти

Алергія на м’ясо – ще один різновид харчової непереносимості, при якій повноцінно годувати дитину дуже важко. У більшості випадків у алергіків спостерігається реакція на курку, яловичину, жирну свинину і баранину, причому відварювання і гасіння ніяк не рятують становище. Більш того, певну небезпеку для дитини з гіперчутливістю становить навіть м’ясний бульйон, а значить, годувати дитину доведеться виключно овочевими та дієтичними супчиками. Чим замінити необхідне зростаючому організму кількість жирів? Більш докладну відповідь на це питання зможе дати дієтолог, знайомий з анамнезом малюка, проте в більшості випадків алергікам дозволені рослинні масла, які здатні компенсувати недолік хоча б частково.

5. Злаки і боби

Серед цих, здавалося б, нешкідливих продуктів теж є сорти, небезпечні для алергіків: пшениця, жито, рідше рисова, вівсяна, гречана крупи, соя. Раніше така непереносимість практично не зустрічалася, проте з плином часу і збільшенням алергологічної статистики гіперчутливість до соєвим похідним стала поступово поширюватися. Це пов’язано в першу чергу з випадками непереносимості молока і, як наслідок, перекладом алергіків на соєві суміші, які раніше можна було їсти без побоювань.

Годувати таку дитину можна іншими видами каш, дозволеними дієтологом. Крім того, якщо спостерігається нетипова реакція на пшеницю або жито, доведеться відмовитися від покупної випічки і навіть хліба. Втім, завжди можна приготувати аналогічні страви з додаванням кукурудзяного борошна – політ кулінарної фантазії дозволить не збіднювати раціон дитини, зробивши його при цьому максимально безпечним.

6. Фрукти і ягоди

Алергіки, які страждають непереносимістю фруктових кислот, зазвичай особливо чутливі до цитрусових, ківі, персиків, ананасів, гранат, полуниці, смородині та інших видів фруктів і ягід в залежності від індивідуальних особливостей. В цьому випадку повноцінно годувати дитину досить легко: широке розмаїття всіляких сортів ягід і фруктів в супермаркетах дозволяє скласти меню, не обділені натуральними вітамінами і при цьому не небезпечне для маленького алергіка.

7. Какао-боби, горіхи і мед

Таку алергію вкрай важко розпізнати з самого дитинства – як правило, у дитини починають проявлятися симптоми тільки після того, як в раціоні з’являються продукти з додаванням алергенів. Шоколад і всілякі солодощі з какао, горіхами і медовим компонентом найчастіше викликають шкірні прояви: висип, свербіж, кропив’янку, гіперемію шкірних покривів і т.д. У цьому випадку досить не годувати дитину алергенами, і симптоми швидко купіруються самостійно. Звичайно, маляті на перших порах буде складно пояснити, чому йому не можна їсти цукерки, шоколадки та інші «шкідливості», але, з іншого боку, при бажанні їх завжди можна замінити аналогами – зефіром, солодкими фруктами, цукерками та іншими видами солодощів, безпечними для алергіків.

8. Овочі

«Овочева» гіперчутливість у алергіків зустрічається трохи рідше, ніж інші її види, і, до того ж, легко контролюється спеціальною дієтою. Незважаючи на безперечну користь свіжих овочів, їх легко можна замінити іншими видами, оскільки список алергенних продуктів не так вже й широкий. Найчастіше дітям важко сприймати яскраво забарвлені овочі: помідори, болгарський перець, морква, буряк і т.д. Кабачки, листова зелень, капуста та інші більш нейтральні види рідше викликають алергію, а значить, ними можна годувати дитину, попередньо відстежуючи реакцію на кожен новий сорт.

9. Харчові добавки

Алергіків, особливо дітей, вкрай небажано годувати стравами зі всілякими харчовими добавками: загустителями, барвниками, підсилювачами смаку, ароматизаторами, консервантами і т.д. Справа в тому, що ці речовини можуть викликати симптоми харчової алергії або в рази посилювати її перебіг, тому будь-який фаст-фуд знаходиться під суворою забороною. Краще годувати дитину домашніми стравами, приготованими з перевірених продуктів.

10. Перехресна алергія

Такий вид гіперчутливості зустрічається у алергіків, несприйнятливих ні до якогось конкретного продукту, а до їх комбінації. Наприклад, діти, гостро реагують на коров’яче молоко, часто страждають від неприємних симптомів після вживання молочних і кисломолочних продуктів, а чутливі до яєчного білка реагують на куряче м’ясо і навіть бульйони. В цьому випадку повноцінно годувати дитину набагато складніше: слід відразу виявити всі можливі алергени, лише потім спільно з дитячим дієтологом складати адекватне меню.

Корисні поради батькам алергіків

  1. Значно спростити годування допоможе тест на чутливість до найбільш типовим алергенів. Після такого дослідження ви точно будете знати, чим можна годувати карапуза, а що слід виключити.
  2. Якщо дитина схильна до алергії, кожен новий продукт слід вводити поступово – так ви безпомилково визначите індивідуальну ступінь ризику і зможете купірувати симптоми гіперчутливості на початковій стадії.
  3. Тривале вимочування і термічна обробка фруктів і злаків може знизити ступінь алергенність продукту, але, на жаль, не повністю її виключити.

Строго дотримуючись рекомендації алерголога й дієтолога, можна повноцінно годувати навіть самого чутливого алергіка, не ризикуючи при цьому його життям і здоров’ям!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *