Дієта при ентеровірусної інфекції

Весь контент iLive перевіряється медичними експертами, щоб забезпечити максимально можливу точність і відповідність фактам.

Зміст Показати

У нас є строгі правила щодо вибору джерел інформації та ми посилаємося тільки на авторитетні сайти, академічні дослідницькі інститути і, по можливості, доведені медичні дослідження. Зверніть увагу, що цифри в дужках ([1], [2] і т. Д.) Є інтерактивними посиланнями на такі дослідження.

Якщо ви вважаєте, що який-небудь з наших матеріалів є неточним, застарілим або іншим чином сумнівним, виберіть його і натисніть Ctrl + Enter.

Дієта при ентеровірусної інфекції має велике значення при комплексному лікуванні, оскільки вогнище виникнення захворювання знаходиться в кишечнику хворого.

Ентеровірусна інфекція – це ціла група інфекційних захворювань гострого характеру, збудниками яких є кишкові віруси. Після зараження проходить інкубаційний період – від одного до десяти днів, а потім захворювання проявляється в різкій, гострій формі. Обов’язкові прояви лихоманки – підвищення температури; сильну слабкість і ознобу; болю в м’язах і суглобах. Іноді спостерігається почервоніння слизових оболонок дихальних шляхів, поява несильного кашлю або нежиті; трохи збільшуються лімфатичні вузли, селезінка та печінка. Надалі, звичайно, після зниження температури з’являється висип – плями рожевого кольору, які турбують хворого протягом декількох годин. На небі, глотці і мигдалинах, на кистях і стопах хворого виникають везикули; з’являється кон’юнктивіт. Можлива поява нудоти і блювоти, проносу, болю в животі.

Інфекція вражає дихальні шляхи, серцево-судинну і центральну нервову систему, опорно-руховий апарат. Тому, можливі прояви менінгіту, енцефаліту, фарингіту або катару дихальних шляхів, бронхіоліту або пневмонії, гострих міокардитів і перикардитов, плевродіі – різких болях в м’язах тіла хворого, які носять нападоподібний характер.

Дієта при ентеровірусної інфекції призначається лікарем. Її необхідно дотримуватися неухильно, оскільки результати одужання пацієнта багато в чому залежать від правильності дотримувалися дієти.

[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Лікування ентеровірусної інфекції дієтою

Раціон харчування хворого ентеровірусної інфекцією досить суворий. До того ж, необхідно піклуватися про правильне споживання їжі і рідини хворим.

  • При ентеровірусної інфекції великий ризик зневоднення організму внаслідок частих проявів блювоти або проносу у хворого. Тому, необхідно дотримуватися рясний питний режим, щоб заповнити втрати рідини в організмі.
  • Ентеровірусна інфекція викликає інтоксикацію організму. Тому, багато пити є першорядним засобом виведення токсинів з кишечника. Також, необхідно ввести в раціон харчування хворого ті продукти, які сприяють виведенню токсинів з організму.
  • Необхідно видалити з раціону харчування ті продукти, які сприяють збільшенню перистальтики кишечника.
  • Їжа повинна бути легкою і швидко засвоюватися.
  • Їжа повинна бути рідкою або протертою.
  • Страви, які вживає хворий, не повинні бути гарячими або холодними. Найкраща їжа для пацієнта – тепла.
  • На початку виникнення інфекції призначається сувора дієта, яка складається, в основному з каш на воді, овочевих супів і пюре, печених яблук і великої кількості пиття.
  • Після проходження гострого періоду, через два-три тижні, можна додавати до вищенаведених списку і інші продукти і страви, які дозволені при даному захворюванні.
  • Дієтичне харчування повинно зберігатися тривалий час після перенесення інфекції і лікування від недуги. Тривалість дієти і необхідні продукти до вживання призначає лікуючий лікар.

Лікування ентеровірусної інфекції дієтою зарекомендувало свою ефективність. Одним медикаментозним лікуванням, без зміни режиму харчування, не можна домогтися одужання хворого.

Яка дієта при ентеровірусної інфекції?

Дієта при ентеровірусної інфекції у дорослих повинна будуватися відповідним чином:

  1. Рясне пиття не менше двох літрів в день. Рідина потрібно давати в теплому вигляді і приймати маленькими порціями, але часто, наприклад, кожні півгодини.
  2. Добре випивати компоти і відвари з сухофруктів без додавання цукру, неміцний зелений чай, мінеральну воду без газу, очищену кип’ячену воду.
  3. У харчуванні на самому початку захворювання необхідно віддати перевагу рідким каш на воді – гречаної, рисової. Гарні також рідкі або протерті овочевим супи. Ця їжа легко засвоюється організмом і не доставляє занепокоєння кишечнику хворого.
  4. Через деякий час можна додати рідке картопляне пюре і пюре з дозволених овочів.
  5. Потрібно потурбуватися про те, щоб хворий кожен день з’їдав кілька печених яблук. Цей фрукт здатний зв’язувати токсини, які виділяються в кишечнику, і виводити їх з організму.
  6. Після проходження гострої фази захворювання, в період одужання, коли апетит хворого починає з’являтися, можна ввести в його раціон харчування такі продукти і страви:
    • сухарики з білого хліба;
    • галетное печиво;
    • страви з нежирного м’яса – кролика, індички, телятини, які приготовлені на пару;
    • омлети, приготовані на пару;
    • киселі.

Такі продукти слід вводити в раціон харчування хворого не раніше, ніж через два – три тижні після початку захворювання. Кожен продукт потрібно вводити поступово, відстежуючи реакцію організму на нове блюдо.

[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Дієта при ентеровірусної інфекції у дітей

Дієта при ентеровірусної інфекції у дітей відповідає наступним принципам:

  1. У дітей при виникненні даного захворювання дуже швидко настає зневоднення організму. Тому, рекомендується рясне пиття – щопівгодини дитина повинна виписати певну кількість рідини. Загальна добова кількість води повинна становити не менше двох літрів.
  2. У дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні, кількість випивається за добу рідини розраховується наступним чином. Протягом доби малюк повинен вжити: звичайний обсяг грудного молока, приплюсувати до звичайного добового обсягу рідини, що випивається, до яких додається обсяг рідини, втраченої при проносі або блювоті.
  3. Поїти малюка потрібно маленькими порціями: немовлят – з ложечки, а дорослих дітей – з чашки.
  4. Рідина, а особливо вода, яку п’є дитина, повинна бути теплою.
  5. При появі ентеровірусної інфекції дуже швидко настає інтоксикація організму. Для виведення токсинів рекомендується випивати велику кількість рідини, і не тільки води. Добре поїти дитину узвар – відварами із сухофруктів; компотами, морсами, мінеральної негазованої водою.
  6. Загальна добова кількість споживаної їжі має бути трохи зменшено. Однак, повний голод не є корисним у даному випадку.
  7. Дитині необхідно дотримуватися дробовий режим харчування. Потрібно годувати дітей не менше п’яти разів на день (краще шість) маленькими порціями.
  8. Перевагу слід віддати легкої і бистровсасивающуюся в стінки кишечника їжі – рідкому картопляного і овочевого пюре; овочевих супів; рідким каш на воді.
  9. Їжа повинна бути теплою – нагрітої до 33 – 36 градусів.

[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Меню дієти при ентеровірусної інфекції

Меню дієти при ентеровірусної інфекції дуже просте. Весь добовий раціон харчування потрібно розподілити на 5 – 6 прийомів їжі. Приблизне меню при початковій, гострої стадії захворювання виглядає наступним чином:

  1. Сніданок – рідка гречана або рисова каша; зелений чай без цукру з галетним печивом або сухариками з білого хліба.
  2. Другий сніданок – печені яблука; печені груші.
  3. Обід – овочевий суп; овочевий суп-пюре; овочевий суп з крупою; картопляне пюре; овочеве пюре.
  4. Полудень – компот із сухофруктів або узвар з сухариками з білого хліба або галетним печивом.
  5. Вечеря – рідка гречана або рисова каша.

Після того, як хворий піде на поправку, але не раніше, ніж через два тижні можна вводити в раціон і інші дієтичні страви. Зразкове меню на цей період виглядає наступним чином:

  1. Рідка гречана або рисова каша; зелений чай без цукру з сухариками з білого хліба.
  2. Другий сніданок – печені яблука чи груші; або кисіль.
  3. Обід – овочевий суп (або овочевий суп-пюре, або овочевий суп з крупою); парові котлети, тефтелі, кнелі, фрикадельки з індички, телятини, курки (або відварне кроляче м’ясо, відварна птиця); картопляне пюре або пюре з дозволених овочів.
  4. Полудень – узвар або компот із сухофруктів з галетним печивом.
  5. Вечеря – омлет з яєць без молока, приготований на пару; або рідка гречана / рисова каша; ромашковий чай без цукру.

Рецепти дієти при ентеровірусної інфекції

  1. Узвар із сухофруктів.

Інгредієнти: 200 грам сушених яблук, 200 грам сушених груш, 100 грам меду, три літри води.

  • сухофрукти необхідно промити і залити холодною водою на десять хвилин;
  • в каструлю налити три літри води і засипати в неї сухофрукти;
  • варити на повільному вогні півгодини;
  • після цього потрібно дати узвар охолонути до температури 60 градусів;
  • додати мед і розмішати;
  • накрити кришкою і укутати, щоб напій настоявся;
  • залишити на дві-три години, а потім процідити;
  • пити в теплому вигляді.
  1. Овочевий суп.

Інгредієнти: дві картоплини, одна середня цибулина, одна середня морквина, півтора літра води, сіль.

  • вимити картоплю і моркву, почистити їх від шкірки;
  • нарізати картоплю дрібними кубиками;
  • натерти моркву на тертці;
  • почистити цибулю і нарізати його дрібно, як для засмажкою;
  • закип’ятити воду і кинути туди картоплю;
  • проварити десять хвилин і кинути цибулю і моркву, а потім посолити;
  • варити суп протягом 7-10 хвилин, потім зняти його з вогню, остудити до температури 33 – 36 градусів і подати хворому.
  1. Котлети з індички на пару.

Інгредієнти: 600 грам індички, 100 мл води, чотири шматки черствого білого хліба, одна цибулина, одне яйце, сіль.

  • хліб потрібно очистити від скоринки і замочити у воді;
  • цибуля треба очистити і нарізати на маленькі шматочки;
  • м’ясо індички потрібно пропустити через м’ясорубку разом з цибулею;
  • вбити в отриманий фарш яйце і посолити;
  • добре перемішати отриману масу і починати формувати котлети;
  • в пароварці котлети готуються сорок п’ять хвилин;
  • якщо в будинку немає пароварки, то можна використовувати неглибоку каструлю, в яку потрібно скласти котлети і додати трохи окропу;
  • каструлю потрібно накрити кришкою і дати котлет згасити на невеликому вогні протягом двадцяти хвилин.
  1. Пюре з картоплі з овочами.

Інгредієнти: дві картоплини, половина цибулини, половина середньої моркви, сіль

  • вимити картоплю і моркву, очистити від шкірки;
  • нарізати овочі кубиками і відварити у воді протягом 10 хвилин;
  • цибулю очистити, нарізати маленькими шматочками і кинути до овочів, посолити;
  • варити овочі ще протягом 10 хвилин;
  • злити частину води, а решту воду разом з овочами збити міксером або в блендері;
  • остудити блюдо до температури 35 градусів і подавати хворому.

Рецепти дієти при ентеровірусної інфекції можна застосовувати і при інших кишкових захворюваннях. Оскільки щадне харчування – основа відновної дієти при захворюваннях і розладах кишечника.

Дієта при ентеровірусної інфекції – один із засобів лікування захворювання, поряд з медикаментозним. Якщо харчування хворого було організовано правильним чином, то пацієнт скоро відчує на собі ознаки одужання. А потім, і зовсім одужає, уникнувши важкої форми захворювання і можливих ускладнень.

[23], [24], [25], [26], [27]

Що можна їсти при ентеровірусної інфекції?

Якщо задатися питанням: «Що можна їсти при ентеровірусної інфекції?», Побачимо, що список дозволених продуктів досить мізерний. І, тим не менше, при лікуванні ентеровірусної інфекції потрібно дотримуватися строгої дієти. Отже, при захворюванні можна їсти і пити:

  • Знежирене м’ясо, яке необхідно відварювати – курка, індичка, телятина, кролик.
  • Каші, приготовані на воді – гречана, рисова.
  • Овочі в вареному вигляді – картопля, цибуля, морква.
  • Картопляне пюре і пюре з дозволених овочів.
  • Рідкі овочеві супи, протерті супи-пюре, круп’яні супи.
  • Галетное печиво.
  • Сухарики з пшеничного хліба.
  • Печені яблука і груші.
  • Узвар – відвар з сухофруктів.
  • Компот із сушених ягід чорниці.
  • Зелений неміцний чай без цукру.
  • Ромашковий чай.
  • Рисовий відвар, як питво.
  • Мінеральна вода без газу.

Чого не можна їсти при ентеровірусної інфекції?

З раціону харчування хворого ентеровірусної інфекцією виключаються продукти, які посилюють кишкову перистальтику, а також важкі продукти:

  • Свіжі овочі, фрукти і ягоди.
  • Буряк, капусту в будь-яких видах.
  • Жирне м’ясо – свинину, яловичину, баранину, качку.
  • Жирна риба лососевих сортів.
  • Яйця.
  • Борошняні вироби і здобу – чорний хліб в будь-якому вигляді, свіжий хліб, булочки, печиво, вафлі, макаронні вироби.
  • Кондитерські вироби – торти, тістечка і так далі.
  • Солодощі – шоколад, цукерки, мармелад, зефір, халва та інші.
  • Вівсяна крупа, так як збільшує процеси бродіння в кишечнику.
  • Пшоняна і перлова каші.
  • Копченості, соління й маринади.
  • М’ясні бульйони і супи, приготовлені з їх допомогою.
  • Смажені страви і складні страви, в яких використовується обсмажування продуктів.
  • Молочні продукти – молоко, кефір, ряжанку, кисле молоко, сир, сир, йогурти, сметану, вершки, вершкове масло.
  • Соки – консервовані та свіжоприготовані.
  • Газовані напої, в тому числі і газована мінеральна вода.
  • З харчування виключаються бобові – квасоля, горох, сочевиця і так далі.
  • Рослинні масла і сало.

Список того, чого не можна їсти при ентеровірусної інфекції, досить великий. Але це необхідний захід, який приведе до якнайшвидшого одужання хворого і зниження тяжкості ймовірних ускладнень.

Яку дієту використовувати при ентеровірусної інфекції

Сукупність захворювань, викликаних попаданням в організм вірусів кишкового типу, об’єднана в одне поняття ентеровірусна інфекція. Після передачі вірусу приблизно 10 днів він ніяк не проявляється, це період інкубації, далі захворювання різко переходить у фазу загострення. Дієта при ентеровірусної інфекції вкрай важлива, так як запальний осередок при хвороби перебувати в слизовій кишечника, її призначає лікар, дотримуватися показань щодо режиму харчування слід неухильно, оскільки це прямим чином впливає на процес одужання.

лікування

Харчування при ентеровірусної інфекції у дорослих досить обмежене. Крім того, їжа повинна вживатися правильно, піклуватися слід також про питний режим. Кишкова інфекція часто призводить до сильного зневоднення організму через сильну блювоти і проносу. Тому потрібно багато пити для поповнення нестачі рідини в організмі, для очищення організму від токсинів і відновлення водно-електролітного балансу.

До всього іншого рясне пиття необхідно для поступово очищення кишечника від наслідків інфекції. Потрібно додати в харчування продукти, які допомагають очистити організм від отруйних речовин.

Слід виключити з раціону страви, які викликають посилення перистальтики кишечника. Їсти потрібно легку і швидко засвоювану їжу, в рідкому або перетертої вигляді. Терміни, що вживаються страви повинні бути теплими, щоб не дратувати травну систему, роздратовану інфекцією.

На етапі загострення хвороби слід дотримуватися суворого дієтичного режиму, що включає переважно каші, пюре та супи з дозволених овочів, печені яблука і багато рідини. Через дві-три тижні, після закінчення фази загострення допускається раціон трохи різноманітніше, можна додати в нього інші допустимі при цій інфекції продукти.

Дієта при ентеровірусної інфекції у дітей, а також дорослих повинна зберігатися до повного одужання. Тривалість дієтичного режиму і що можна в цей період визначає лікар. Варто відзначити, що неможливо домогтися ефективності від терапії, що складається тільки з прийому медикаментів, без внесення корективів в харчування.

що дозволено

Раціон повинен складатися з наступних продуктів:

  • каші, зварені на воді;
  • пюре з овочів (кабачкової, гарбузове, морквяне, картопляне);
  • перетерте варене м’ясо без жиру;
  • запечені яблука, в ідеалі кожен день, оскільки в цьому виді яблука забезпечують усунення токсичних речовин, які притаманні ентеровірусних інфекцій;
  • білі сухарі.

що виключити

Заборонені продукти, довго перетравлюються, що підсилюють перистальтику, а саме:

  • овочі, фрукти в свіжому вигляді;
  • буряк і капуста, незалежно від виду і способів готування;
  • риба, м’ясо жирних сортів;
  • кисломолочні продукти, сир, масло, включаючи рослинне;
  • консервовані та фреші соки;
  • м’ясні, рибні бульйони;
  • копченості, гостре, смажене, соління;
  • яйця;
  • здобні, кондитерські вироби та хліб;
  • бобові плоди, каша пшоняна і перлова.

Особливості дитячої терапії

Серед дітей інфекція часто зустрічається у весняний і літній час. Сплеск захворювання відзначається в шкільних і дошкільних установах, таборах. Якщо дитина погано себе почуває, різко підвищується температура, з’являється блювота, пронос, висип, то це є підставою для звернення за медичною допомогою. У маленьких дітей дуже стрімко відбувається зневоднення і якщо заходи будуть не прийняті своєчасно, це може привести до серйозних наслідків.

При тяжкому перебігу терапія проводиться в умовах стаціонару. Якщо лікарі вважають, що допустимо домашнє лікування, то дитині потрібно забезпечити такі умови:

  • окремі столові прилади, посуд;
  • постільний режим;
  • Рясне пиття;
  • дробове харчування, маленькими порціями;
  • жарознижуючі препарати;
  • вітамінні комплекси.

Підбирати харчування і призначати медикаменти дитині повинен виключно фахівець. Самостійне лікування буде не тільки не результативним, але навіть небезпечним. При ентеровірусної інфекції важливо не годувати дитину, а забезпечити надходження в його організм рідини. При цьому треба розуміти, що питво слід давати маленькими дозами, велика кількість спровокує блювоту.

Зразкове меню

Дієтичне меню при інфекційному захворюванні досить невибагливо. Весь добовий раціон ділиться на 5-6 прийомів. На початковому, гострому етапі хвороби для прикладу можна навести таке меню.

  1. Вранці рідкісна каша з рисової або гречаної крупи, галетное печиво, сухарик, зелений чай несолодкий.
  2. Другий прийом їжі обмежується печеними фруктами, грушами або яблуками.
  3. На обід можна суп з овочами або перетертий суп, можна додати крупу.
  4. В якості перекусу перед вечерею підійде галетное печиво, компот з сухофруктами.
  5. Увечері можна їсти каші, гречку або рисову.

Після поліпшення стану хворого, але мінімум через 14 днів з моменту загострення можна додавати в харчування та інші дозволені страви. В цей час меню виглядає приблизно таким чином.

  1. Каша гречка або рисова, несолодкий зелений чай, сухарики.
  2. Кисіль, запечені яблука чи груші.
  3. Суп з овочами, котлети на пару, кнелі, тефтелі, курячі, індичі тефтелі, м’ясо кролика, птахи і картопляне пюре.
  4. Компот із сушених фруктів, галетное печиво.
  5. Яєчний омлет з молоком, рідка каша з гречки або рису, чай з ромашкою несолодкий.

висновок

Ентеровірусна інфекція має безліч різних клінічних проявів. Часто зустрічаються випадки безсимптомного перебігу захворювання. Інфекції цієї групи широко поширені, але при цьому спеціальне лікування досі відсутня. Терапія багато в чому визначається проявом хвороби, але в будь-якому випадку потрібне коригування харчування, прийом медикаментів і особливий режим.

Збудниками гострої ентеровірусної інфекції є кишкові віруси. Захворювання проявляється через десять днів після зараження. Далі інфекція стрімко розвивається, що супроводжується сильною блювотою, проносом. Обов’язкова симптоматика: лихоманка, втома, озноб, біль у м’язах і суглобах.

У деяких випадках можливе почервоніння слизової дихальних шляхів, невеликого нежитю, кашлю, можуть трохи збільшитися в розмірах лімфовузли, печінка або селезінка.

Після стабілізації стану може з’явитися висипання, рожеві плями в основному проходять через пару годин. У глотці, мигдаликах, на кінцівках з’являються пухирі, відбувається запалення слизової очей. Всі ці ознаки доповнюють класичні прояви гострого отруєння – пронос, нудоту, блювоту.

Харчування при ентеровірусної інфекції. Ентеровірусна інфекція у дітей: дієта

Лікування ентеровірусної інфекції у дорослих

Ентеровіруси є одними з збудників ГРЗ. Симптоми найбільш небезпечні для осіб з синдромом набутого імунодефіциту. Ентеровірусна інфекція чревата серйозними ускладненнями у новонароджених. Тому так важлива своєчасна діагностика ентеровірусної інфекції, найчастіше протікає безсимптомно.

Респіраторна (катаральна)

Ознаки: «закладений» ніс внаслідок набряку слизової носоглотки, сухий і рідкий кашель, можливі порушення травлення і пронос, іноді висип. Через тиждень (максимум – десять днів) симптоми проходять самі по собі.

Кишкова (гастроентерітіческом)

З віком організм людини стає все менш сприйнятливим до ентеровірусів. Тому дорослі хворіють набагато рідше дітей, переносячи інфекцію легко або безсимптомно.

Госпіталізація для цієї вікової категорії показана тільки при важких формах, всі інші припускають лікування вдома. Терапія ентеровірусної інфекції, як амбулаторна, так і стаціонарна, складається з тих же пунктів, що у дітей.

Причини розвитку інфекції

Ентеровіруси іменуються так тому, що після появи інфекції вони починають активно розмножуватися в шлунково-кишковому тракті. Як наслідок, у людини з’являються симптоми різних захворювань.

Причини ентеровірусної інфекції – кишкові віруси, класифікуються за такими категоріями:

  • 23 типи вірусу Коксакі А;
  • 6 типів вірусу Коксакі В;
  • перший, другий і третій типи полівірусов;
  • від 68 до 71 типів ентеровірусів;
  • 32 серовара ЕСНО-вірусів.

Етіологія

Мікроорганізми, які викликають ентеровірусну інфекцію, відносяться до сімейства РНК-містять пикорнавирусов. Характерні ознаки: малий розмір (діаметр не перевищує 30 нм) і відсутність капсида – зовнішньої оболонки. Рід Enterovirus включає в себе:

  • поліовірусу – причину поліомієліту;
  • дві групи (А і В) вірусу Коксакі;
  • ECHO (абревіатура англійської назви enteric cytopathogenic human orphan);
  • п’ять некласифікованих вірусів людини.

Всі кишкові віруси відрізняються підвищеною резистентністю до таких несприятливих зовнішніх факторів, як низькі і високі температури, вплив розчинів етанолу і лізолу. У стічних водах зберігають життєздатність близько 2 місяців, у фекаліях – до півроку.

Ентеровіруси сприйнятливі до значного підвищення температури (при кип’ятінні гинуть миттєво), висушування, дії ультрафіолету, радіації, ультразвуку. Чи не виживають в контакті з такими речовинами, як формальдегід, перекис водню, марганцівка, гетероциклічні барвники, вільний залишковий хлор.

Класифікація і симптоми

Після закінчення інкубаційного періоду у заражених відзначаються перші ознаки, що вказують на ентеровірусну інфекцію: лихоманка, головний біль, нудота. Дані симптоми зазвичай виражені неявно, а в деяких випадках і зовсім відсутні. Саме тому іноді діагностика ентеровірусної інфекції буває утруднена.

Загальна інтоксикація починається після інкубаційного періоду, що становить в середньому 24 години. Дитину турбують болі в правій частині живота, лихоманка; приєднується нудота, іноді блювота, діарея. Найбільш виражені симптоми ентеровірусної інфекції у дітей спостерігаються, коли вірус з кровотоком поширюється по організму.

Типові ознаки діяльності кишкових вірусів:

  • підвищення температури;
  • поява висипу на кінцівках, тулуб;
  • висипання в порожнині рота;
  • набряк рук, ніг.

Для виявлення ентеровірусів проводиться ідентифікація збудників в носоглоткового слизу, калі, спинномозкової рідини, крові. Полімеразна ланцюгова реакція дає можливість визначити фрагменти РНК ентеровірусу. Серологічний метод дозволяє виявити специфічні антитіла, молекулярно-біологічний – визначити серотип Еві.

Проводиться забір матеріалу для дослідження:

  • мазок з ротоглотки / носоглотки;
  • спинномозкова рідина;
  • зразки крові;
  • зразки стільця.

Результати загального аналізу крові: злегка підвищені або нормальні значення ШОЕ і кількості лейкоцитів.

Застосування декількох методів діагностики виправдано тим, що виявлення ентеровірусної інфекції одним із способів не дає повну впевненість в її причетності до нездужання дитини. Серед дітей поширене безсимптомне носійство вірусів ECHO і Коксакі.

Супозиторії, гель і мазь «Віферон» випускають на основі інтерферону. Препарати мають імуномодулюючу і противірусну дію (пригнічують ріст і активність інфекції).

Таблетки «Циклоферон» містять індуктор інтерферону, що діє проти вірусів, запалення, пухлин. Інтерферони істотно поліпшують імунний статус дитини.

Активна речовина таблеток для розсмоктування «Анаферон дитячий» також активує противірусний імунітет.

Етіотропне лікування необхідно для усунення причин захворювання. Симптоматична терапія ентеровірусної інфекції, залежить від її форми і конкретних особливостей перебігу.

Розмноження та життєдіяльність ентеровірусу починає в лімфатичних вузлах, куди збудник просувається безпосередньо після попадання в організм дитини.

Подальший розвиток залежить від стану імунної системи маленького організму.

Практично всі ентеровірусні інфекції мають ряд схожих симптомів, але є і окремі ознаки захворювання, які характерні для певного типу вірусу.

Інкубаційний період ентеровірусів, практично всіх, становить 2-5 днів.

Першою ознакою інфікування ентеровірусом є різке підвищення температури до 38-39 градусів. Триматися така температура може від 3 днів і вище. Після кількох днів гіпертермії, вона знижується до нормальної. Супроводжувати підвищену температуру також може сонливість, загальна слабкість, блювання і нудота. Іноді головний біль.

При кишковій формі (кишковий грип) розвиваються диспепсичні явища, пронос 8-9 разів на добу, болі в животі, блювота, зневоднювання.

Основною відмінною симптомом ентеровірусів у дітей є запалення лімфатичних вузлів в області шиї і пахвових западин. Оскільки саме там відбувається зростання і розмноження інфекції.

Симптоми ентеровірусної інфекції бувають легкі і важкі. До легких відносяться:

  • почервоніння очей і сльозливість;
  • висипання на верхній частині тіла;
  • фарингіт;
  • підвищення температури тіла;
  • гастрит.

Більш важкими симптомами прояви ентеровірусної інфекції вважаються:

  • гепатити різної форми;
  • ураження ЦНС (енцефаліт, менінгіт);
  • параліч м’язової системи;
  • порушення в роботі серцево-судинної системи.

Клінічні форми ентеровірусної інфекції

ECHO і Коксакі – кишкові віруси, що викликають захворювання з вираженим синдромом інтоксикації і поліморфізмом клінічних проявів. Найбільше патологічне вплив Еві надає на верхні дихальні шляхи і шлунково-кишковий тракт дитини.

Розвиваються симптоми, що нагадують грип, запалення легенів, герпетичний стоматит, енцефаліт, холецистит, панкреатит та інші захворювання. Ентеровіруси провокують ускладнення, розвиток вторинної інфекції, загострення хронічних процесів в організмі.

Форми прояви кишкових вірусів ECHO і Коксакі:

  1. ентеровірусна екзантема у вигляді висипів вище пояса;
  2. ентеровірусна діарея (кишковий тип інфекції);
  3. ураження центральної нервової системи;
  4. респіраторна, катаральна;
  5. «Триденна хвороба»;
  6. міалгія епідемічна;
  7. серцева;
  8. очна.

Починається з закладеності носа респіраторна форма ентеровірусної інфекції (як на фото). При катаральному типі спостерігається почервоніння неба і глотки, поява висипань на мигдалинах.

Часто опухають лімфатичні вузли в області шиї і пахв. Хвороба супроводжується рідкісним сухим кашлем.

Маленькі діти можуть постраждати від «помилкового крупа», для якого характерні утруднення дихання і гавкаючий кашель по ночах.

Кишкова форма супроводжується водянистим поносом до 10 разів на добу, болем і здуттям живота, блювотою. Серед маленьких дітей такий різновид ентеровірусної інфекції нерідко викликає симптоми застуди ( «кишковий грип»). Більш виражені ознаки інтоксикації, посилюється лихоманка, знижується апетит.

діагностичні заходи

Ентеровірусна інфекція у дорослих підтверджується на підставі результатів лабораторних тестів, скарг пацієнта і збору анамнезу. Зазвичай лікарі призначають клінічний аналіз крові.

Підвищення кількості лейкоцитів і ШОЕ вказує на розвиток запалення в організмі. Крім того, при підозрі на серозний менінгіт потрібен аналіз ліквору.

Для виявлення збудника захворювання застосовують метод ІФА і ПЛР мазків.

На проведення даних тестів потрібен якийсь час, тому на цей термін бажано ізолювати потенційного хворого від здорових членів сім’ї. Унаслідок стрімкого поширення інфекції всякий випадок зараження в обов’язковому порядку підлягає фіксування.

Одночасно можуть проводитися позапланові обстеження тих людей, у яких за останні кілька днів був безпосередній контакт із зараженою. Якщо в ході діагностики лікар підтверджує діагноз «ентеровірусна інфекція», симптоми і лікування обов’язково відображаються в індивідуальній карті так званого епідеміологічного розслідування.

діагностика

  • Серологічний метод: в сироватці крові лабораторним шляхом виявляють маркери ентеровірусної інфекції.
  • Вірусологічні методи: з клінічного матеріалу, представленого в лабораторію, виділяють вірус.
  • Иммуногистохимический метод: в лабораторних умовах досліджують кров на предмет виявлення антигенів до можливих ентеровірусів.
  • Молекулярно-біологічний метод: лабораторним шляхом виявляють фрагменти РНК вірусів.

Діагностувати наявність ентеровірусної інфекції можна виключно в лабораторних умовах. На сьогоднішній день це роблять декількома способами.

Наприклад, серологічний метод виявлення ентероінфекціі. Він націлений на визначення маркера вірусу в крові хворої людини.

Не менш популярним лабораторним методом для виявлення ентеровірусу є біологічний, який може виявити ентеровірусний генетичний матеріал.

Для того щоб провести необхідні дослідження, фахівець повинен взяти у дитини мазки зі слизових оболонок носа, ротової порожнини і заднього проходу. Далі потрібно зробити необхідні посіви і почекати 3-4 діб. По закінченню цього часу результат буде готовий. Досвідчений фахівець так само може встановити попередній діагноз, виходячи з клінічної картини.

Яке потрібне лікування?

При зараженні ентеровірусами у дорослих відсутня специфічна терапія. Хворим рекомендують симптоматичне лікування, конкретна тактика якого залежить від виду і характерних особливостей перебігу патології.

При кишкових формах призначають препарати для відновлення водно-сольового балансу ( «Регідрон»), рясне пиття, протидіарейні і нудоти кошти. Обов’язково прописується дезінтоксикаційна терапія.

При м’язових і головних болях приймають жарознижуючі ( «Панадол», «Парацетамол») і знеболюючі засоби, спазмолітики ( «Ібупрофен», «Адвіл»). В особливо серйозних випадках, коли є явні ознаки ураження ЦНС, пацієнтам призначають кортикостероїди.

В обов’язковому порядку в терапію включають прийом противірусних засобів. Антибіотики показані тільки в разі приєднання вторинної інфекції. Також призначають імуноглобуліни і капсідінгібірующіе кошти, які відрізняються широким спектром дії по відношенню до вірусів.

можливі ускладнення

У більшості випадків ентеровірусна інфекція у дорослих протікає без серйозних ускладнень. При паралітичних формах і патологіях з ураженням головного мозку не виключена ймовірність летального результату.

Щоб уникнути таких негативних наслідків, при появі первинних симптомів необхідно звернутися за допомогою до лікаря. Після проведення діагностики та отримання результатів аналізів лікар повинен розповісти, чим лікувати ентеровірусну інфекцію в конкретному випадку.

Для кожного пацієнта підбирається терапія в індивідуальному порядку. Не варто наслідувати приклад знайомих, яким вже довелося зіткнутися з такого роду патологією, і приймати не призначені ліки.

профілактика

Найкраща профілактика ентеровірусної інфекції – особиста гігієна. Треба привчити дитину з дитинства мити руки після прогулянки, відвідування туалету і перед їжею. У дітей повинна бути індивідуальний посуд та лазневі приналежності: рушники, мило.

Спеціальних методів профілактики не існує. Чистота, щоденне вологе прибирання приміщення, ізоляція хворих дітей і здорових, поки не закінчиться інкубаційний період – найбільш дієві методи, які захистять від зараження.

Вакцини, що захищає організм від ентеровірусів, немає, тому розраховувати потрібно на навички особистої гігієни, епідеміологічні кошти для переривання передавальної ланцюга і власний імунітет.

Зміцнити останній допоможуть здорове вітамінізоване і збалансоване харчування і спосіб життя, регулярні помірні заняття спортом, відсутність шкідливих звичок. Побільше часу слід проводити, гуляючи на свіжому повітрі.

Профілактичні заходи у вогнищі на увазі його регулярну поточну дезінфекцію, ізоляцію хворого до повного одужання, дотримання санітарно-гігієнічних вимог. Для дитячих дошкільних установ рекомендований карантин по ентеровірусної інфекції терміном на два тижні.

Читайте далі: Така потрібна щеплення від кору – навіщо, куди, коли, ускладнення і багато іншого

Першим і основним правилом в профілактиці ентеровірусних інфекцій є суворе дотримання правил особистої гігієни дітьми і дорослими.

До таких правил відноситься постійне миття рук, після контакту з побутовими предметами, після прогулянки на вулиці і після походів в громадські місця. Так само не можна їсти немиті овочі та фрукти. Після покупки їх краще відразу ж вимити під проточною водою.

Фахівці не рекомендують їсти сиру рибу, наприклад, всім відомі суші. Риба та інші морепродукти обов’язково повинні піддаватися термічній обробці. Дуже важливою профілактичною мірою при ентеровірусної інфекції є часте вологе прибирання приміщення і його провітрювання.

У теплу пору року можна купатися в неочищених водоймах. Незважаючи на те, що в більшості випадків ентеровірусом хворіють діти, доросла людина може заразитися і стати носієм інфекції. Тому потрібно намагатися убезпечити себе і своїх близьких максимально.

Як попередити інфекцію?

Медики дають декілька простих порад, як можна попередити зараження ентеровірусами.

  1. В першу чергу рекомендується уникати місць скупчення людей в період епідемії. До їх числа відносяться театри, кіно, магазини.
  2. Якщо у кого-небудь з членів сім’ї лікар діагностує аденовірусну інфекцію, краще його ізолювати на деякий час, дати окремий посуд і засоби особистої гігієни. Хворий в обов’язковому порядку повинен носити медичну маску.
  3. Профілактика інфекційних захворювань має на увазі загартовування організму. Приступати до таких процедур слід поступово, краще під контролем фахівця.
  4. Важливо ретельно мити овочі і фрукти перед їжею.
  5. Слід уникати купання в забруднених водоймах і озерах.
  6. В період підйому вірусної захворюваності можна приймати полівітамінні комплекси і окремо вітамін С.

Специфічна профілактика ентеровірусної інфекції поки не розроблена. Однак, якщо кожен буде слідувати вищепереліченим рекомендаціям, можна уникнути появи неприємних симптомів, лікування сильнодіючими препаратами.

Дієта при ентеровірусної інфекції у дітей

У справі боротьби з інфекцією дрібниць не буває. Тому правильне харчування може стати основою успіху, для того щоб дитина швидше одужав.

Педіатри і дієтологи стверджують, що під час хвороби на тлі підвищеної температури тіла і загальної інтоксикації дитячого організму головним продуктом харчування повинна стати звичайна вода, збагачена вітамінами і мікроелементами. Це можуть бути трав’яні чаї, морси, компоти, відвари.

Також під час хвороби не можна перегодовувати дитини, змушувати його їсти. Іноді діти самі підкоряючись природним інстинктам, під час хвороби відмовляються від їжі.

Таке голодування протягом декількох днів, може негативно позначитися на загальному стані малюка. Тому після поліпшення здоров’я дитини, його треба годувати кожні 2 і 2,5 години. Харчовий раціон, в цей період, повинна складатися в основному, з овочевих і фруктових продуктів.

Що можна їсти при кишкової інфекції? Таке питання часто задають батьки хворих дітей. Кишкові інфекції у дітей зустрічаються не менш часто, ніж респіраторні захворювання. Хвороба брудних рук називається ще ротавірусна інфекція. Дієта допоможе швидко поставити дитину на ноги.

Дієта при кишкової інфекції у дитини повинна виключати продукти, які провокують рідкий стілець. При перших ознаках нездужання харчування при кишкової інфекції у дітей має стабілізувати роботу кишечника. Тому в раціон дитини потрібно включити кисіль або міцний чай. Ентеровірусна інфекція, дієта для якої схожа з дієтою будь кишкової інфекції, включає в себе:

  • Рясне пиття.
  • Часте і дробове харчування.
  • Міцний несолодкий чай.
  • Курячий бульйон.
  • Рисову кашу без масла.
  • Сухарі.

Батьки повинні добре знати, які продукти можна їсти при проносі, а також пам’ятати, що харчування дитини при ротавірусної інфекції має виключати сирі фрукти і овочі, а також будь-які нові продукти, які ще не пробував дитина. Правильне харчування дитини при кишкової інфекції допоможе зупинити напади блювоти і проносу і нормалізувати стан дитини.

Харчування після ротавірусної інфекції

Якщо Ви знаєте, чим годувати дитину при кишкової інфекції, то і дієта після ротавірусу не викличе труднощів. Дієта після кишкової інфекції у дорослих і дітей приблизно однакова. Вона повинна бути щадить і дробової. У неї потрібно включити більше нежирного м’яса і риби, супи, приготовлені на курячому і овочевому бульйоні, овочеве пюре, киселі, відвари з лікувальних трав і сухих ягід.

Правильна дієта при ентеровірусної інфекції у дітей дасть можливість дитині швидко відновити свої сили і нормалізувати функцію кишечника. Після того як стілець дитини стане нормальним, необхідно добре уявляти, чим годувати дитину після кишкової інфекції.

Після ротавірусної інфекції або ентериту дитини можна перевести на дієтичний стіл №3, в який входять:

  • · Рисова, гречана і манна каші;
  • сир і кисломолочні продукти;
  • мед, ягоди і фрукти;
  • нежирні супи;
  • овочеве пюре.

Продукти дитячого харчування

  • Дитяче харчування
  • Харчування дитини по місяцях
  • Вітаміни для дітей
  • Для чого треба приймати вітаміни дітям?
  • Правильно годування дітей до року
  • Підсилювачі смаку для дітей
  • харчові алергени
  • Харчування в ДНЗ
  • Меню харчування дитини молодшого віку
  • Організація харчування дітей дошкільного віку
  • Добовий об’єм їжі дітей
  • Правильний режим харчування дітей дошкільного віку
  • Режим харчування дітей
  • Режим харчування по віковим групам
  • Режим харчування школяра
  • дієта дітей
  • Дієта для дітей з алергією
  • Дієта при запорах
  • Дієта при діареї
  • Дієта при кашлі для дітей
  • Дієта при кишкової інфекції у дітей
  • Харчування при ротавірусної і ентеровірусної інфекції
  • Дієта при отруєнні у дітей
  • Штучне харчування дитини
  • Продукти дитячого харчування

Раннє навчання дошкільнят – обрані ігри та тренінги

Книга,
(навчання читання)

Ськладової пазл
(навчання читання)

Запам’ятовування складів
(запам’ятовування букв)

Знайди зашифроване слово
(навчання читання)

Розстав склади по місцях
(навчання читання)

Знайди зайві склади в слові
(запам’ятовування букв)

Ентеровірусні інфекції у дітей: лікування, симптоми, ознаки; висип і дієта при ентеровірусної інфекції

Ентеровірусна і ротовірусна інфекція досить часто виявляється у дітей раннього віку. Багато батьків думають, що такі захворювання є схожими, але в цьому полягає головна помилка – ентеровірус завдає незворотної шкоди організму дитини при несвоєчасному або неправильному лікуванні. Небезпека порушення полягає в ураженні багатьох органів і систем дитячого організму. Поширеність патології поставила медиків в подив і змусила думати про необхідність розробки вакцин від даного типу збудника. Такий процес не закінчився успіхом. Підібрати ефективну вакцину досить складно, тому що ентеровірус має достатню кількість штамів.

А тепер зупинимося на цьому докладніше.

Що таке ентеровірусна інфекція? Температура при ентеровірусної інфекції

Ентеровірусна інфекція являє собою важкий патологічний процес, що виявляється на тлі активності вірусів, що проникають в організм людини через шлунково-кишковий тракт. Такому патологічного процесу найбільш схильні діти зважаючи на нестабільність і не повною сформованої імунної системи.

Особи, які не мають медичної освіти, часто називають захворювання хворобою брудних рук і це правильно, тому що саме недотримання правил особистої гігієни часто призводить до розвитку такого ураження.

Провокувати розвиток патології можуть ентеровіруси 4 типів, віруси поліомієліту, еховірус і віруси Коксакі типу А і В. Особливістю патогенних мікроорганізмів є їх здатність до виживання в кислотному середовищі, вони не припиняють свою активність при контакті з шлунковим соком. Також віруси можуть спокійно виживати в умовах кімнатної температури.

Поширені ентеровіруси по всій території земної кулі. В умовах зовнішнього навколишнього середовища патоген може зберігати свою активність протягом 30 діб. При цьому процес розмноження протікає досить активно, відповідно нові мікроорганізми утворюються постійно. У випорожнення організм зберігається протягом півроку, тому що такі елементи є досить сприятливим середовищем для вірусів. Ентеровірус може бути виявлений в грунті, питній воді і деяких продуктах харчування.

Патогени відрізняються стійкістю до дії досить низьких температур, не втрачають свою активність при заморожуванні, не розчиняються в кислому середовищі, не гинуть при взаємодії з 70% спиртом. Діетиловий спирт, фенольні сполуки також не знищують і не пригнічують активність мікроорганізму.

Інактивувати вірус може температура понад 50 градусів, процес висушування, ультразвук і радіація. Патоген втрачає власну активність при взаємодії з формальдегідом, метиленовим синім, пероксидом водню, перманганатом калію та іншими окислювачами і дезінфікуючими засобами.

Вірус може проявляти свою активність в лімфоїдних структурах тонкого кишечника, клітинах епітелію і лімфоїдних тканинах глоткового кільця. Після перенесеного захворювання у дитини формується стійкий імунітет до вірусу, який виявляє активність в організмі. По відношенню до інших штамів стійкість імунітету не простежується.

Патогенний мікроорганізм може мешкати в різних ділянках людського організму: носоглотка, очі, ротова порожнина, кишечник. отже, шляхи інфікування можуть бути різними:

  1. Дитина може заразитися при тісному контакті з носієм вірусу або інфікованою людиною. Як областей-переносників можуть виступати очі, ротова і носова порожнини. При виявленні енторовіруса пацієнт підлягає ізоляції від здорового населення. В обов’язковому порядку проводиться госпіталізація в інфекційний бокс. Присутній така небезпека як інфікування осіб, які проживають на одній території з хворим.
  2. Вірус може проникнути в організм людини при використанні предметів побуту. так як патоген може протягом тривалого часу бути активним на таких засобах.
  3. Причина передачі хвороби може складатися у вживанні в їжу не якісно вимитих овочів і фруктів.
  4. Вживання інфікованої рідини, вірус протягом тривалого часу може жити у водному середовищі.

Особливістю ентеровірусної інфекції є те, що інкубаційний період становить від 7 до 10 діб. Протягом даного відрізка часу симптоми у інфікованого не народжуються і пацієнт, не знаючи про своє захворювання може перебувати в дитячому колективі. Таким чином, вірус, який виступає джерелом ураження, передається від людини до людини повітряно крапельним і контактно-побутовим шляхом.

До групи ризику прояви захворювання можна віднести дітей у віці від 3 до 10-12 років. Діти. у віці до 3 років рідше стикаються з хворобою в зв’язку з тим, що антитіла до захворювання передаються від матері до дитини в період грудного вигодовування. Через кілька років імунітет зникає. Найбільш гостро ентеровірусна інфекція протікає у дітей у віці 1-2 років, присутній ризик розвитку важко виліковних ускладнень.

Як розпізнати ентеровірусну інфекцію у дітей з

Розвиток ентеровірусної інфекції не розглядається як винятковий випадок – хвороба досить поширена. Сучасні досягнення в її лікуванні роблять процес повного одужання без наслідків для організму дитини можливим і не ускладненим.

Вірус легко поширюється в дитячому колективі від інфікованої дитини до здорового, повітряно-крапельним шляхом. У разі якщо антитіла в організмі здорової дитини відсутні, хвороба прогресує. Після інкубаціоонного періоду на 7-10 добу підвищується температура тіла, яка знижується через 3 доби. На цьому етапі тіло дитини покривається специфічної висипки, яка і вказує на розвиток ентеровірусної інфекції.

Лікарі називають елементи висипу ентеровірусної екзантеми. Висип може мати різну локалізацію, як правило, вона покриває обличчя, шию, шкіру спини і живота, а також ноги і руки дитини. Висип має яскравий колір, елементи досягають 4 мм в діаметрі.

Особливістю захворювання є можливість поширення висипки на слизову оболонку ротової порожнини. У деяких випадках екзентемой покриваються щоки з внутрішньої сторони, ротоглотки і зів. При ентеровірусної інфекції можлива поява бульбашок, наповнених серозною рідиною на шкірному покриві.

тривалість періоду загоєння багато в чому залежить від тяжкості інфекційного процесу. Повне відновлення цілісності покривів шкіри займає 10-14 діб. Для відновлення і повного загоєння виразок у ротовій порожнині нудно дотримуватися дієти, вважають відмову від їжі, здатної стати дратівливим чинником.

Перші ознаки ентеровірусної інфекції у дитини

Характерний висип не є єдиним клінічним симптомом характерним для ентеровірусної інфекції. Таке захворювання провокує появу цілого комплексу симптомів у інфіковану дитину. Симптоматичний комплекс проявляється через 2 -4 доби після контакту зі збудником. Швидкість прояви характерних ознак багато в чому залежить від імунної системи дитини. Варто зауважити, що діти раннього віку гірше переносять зустріч з інфекцією.

Після потрапляння в організм дитини ентеровірус провокує розвиток симптомів інтоксикації і провокує різке підвищення температурних позначок. При тяжкому перебігу процесу значення на градуснику можуть досягати позначки в 38-39.

Батькам варто пам’ятати про те, що на ранньому етапі прогресу патології у дитини можуть простежуватися наступні ознаки:

  • зниження апетиту;
  • сонливість;
  • труднощі з засинанням;
  • біль в животі;
  • постійна слабкість;
  • дратівливість.

У дитини часто розвивається діарея. Можливо прояв блювотних позивів після прийому їжі. У деяких випадках блювота проявляється через різкі головних болів. Біль в животі може бути присутнім на постійній основі або мати періодичний характер.

Симптоми ентеровірусної інфекції

Визначити характерну для ентеровірусної інфекції клінічну картину досить складно. Захворювання може стати причиною розвитку ураження різних органів і систем. Розглядаючи деякі ознаки хвороби можна помітити деяку схожість ГРВІ та ентеровірусу. На ранній стадії розвитку патологічного процесу пацієнт відчуває загальне погіршення самопочуття, простежуються симптоми інтоксикації, підвищується температура тіла, а через кілька діб на тілі виникає висип. Точно поставити правильний діагноз допоможе тільки лабораторно дослідження, тому що протягом ентеровірусу не має чіткої клінічної картини.

Перелік характерних для захворювання симптомів можна представити в наступному вигляді:

  • підвищення температури тіла;
  • прояв симптомів ГРВІ, соплі, кашель, біль у горлі;
  • висип;
  • біль у м’язах;
  • розлади в роботі шлунково-кишкового тракту;
  • погіршення самопочуття;
  • зниження апетиту;
  • біль в животі;
  • постійна сонливість;
  • збільшення і хворобливість лімфовузлів при пальпації;
  • зневоднення;
  • почервоніння очей;
  • кон’юнктивіт.

Сама по собі ентеровірусна інфекція не є небезпечною і успішно лікується за рахунок сучасних медикаментозних препаратів. Найбільш небезпечні її наслідки, що виникають як результат несвоєчасного звернення за допомогою до лікаря.

Висип при ентеровірусної інфекції

При ентеровіруси на шкірі дітей часто проявляється екзантематозний висип. Таке явище є одним з найбільш характерних ознак, притаманних для ентеровірусу. захворювання частіше проявляється у дітей у віці старше 1 року. Спалаху інфекційного процесу фіксуються в холодну пору року, медики пов’язують таку особливість зі зміною протекційних властивостей організму пацієнта.

Відмінною особливістю ентеровірусної інфекції є те, що перехворіти їй можна тільки 1 раз в житті. До етапу одужання в організмі людини виробляється стійкий імунітет.

У період захворювання у дітей різних вікових груп простежуються гострі ознаки інтоксикації, які присутні в протягом 3-4 діб після чого їх інтенсивність йде на спад. На 3-4 добу патологічного процесу, після стабілізації температурних показників тіло пацієнта покривається висипом.

Близько 40% населення стикаються з такою недугою в дитячому віці. У групі ризику знаходяться діти у віці старше 1 року, але захворювання може проявлятися і у новонароджених. Патологія у дітей у віці до 3 років часто протікає дуже важко, в більшості випадках з виразними ускладненнями.

Лікування ентеровірусної інфекції

Схема специфічної терапії подібного захворювання в даний час було проігноровано. Для лікування часто застосовуються противірусні засоби по типу Ремантадин і Кагоцел. Дозування медикаментозних засобів встановлюються в приватному порядку.

Для отримання швидкого ефекту від терапії застосовуються назальні краплі Віферон, Кипферон і Гриппферон. Можуть використовуватися імуномодулятори.

У разі, коли стан пацієнта розцінюється як важкий, необхідна госпіталізація. В умовах стаціонару потерпілому надається детоксикационная допомогу. Дегідратація проводиться за рахунок застосування сечогінних складів. Для лікування менінгіту застосовуються засоби прискорюють процеси кровообігу в головному мозку.

Рекомендована схема терапевтичного впливу. осудна в домашніх умовах, виглядає наступним чином:

  • для зниження температури тіла пацієнта можна застосовувати засоби на основі парацетамолу та ібупрофену;
  • протиалергічні засоби системного і місцевого дії використовуються для усунення свербіння і печіння на уражених зонах;
  • схема терапії може включати використання нестероїдних протизапальних засобів;
  • медикаментозне вплив включається застосування адсорбентів в схему терапії;
  • не виключено використання антибактеріальних засобів;
  • для відновлення кишкової мікрофлори використовуються пребіотики і пробіотики.

Проводити лікування ентеровірусної інфекції у дітей самостійно – заборонено. Схема медикаментозного впливу встановлюється в приватному порядку для кожної дитини і коригується фахівцем у міру одужання.

Дієта при ентеровірусної інфекції

Перебіг ентеровірусної інфекції істотно обтяжує процес роботи шлунково-кишкового тракту дитини. Для забезпечення процесу одужання необхідно дотримуватися особливої ​​дієти.

Основні цілі правильного харчування:

  • виведення токсичних продуктів з організму;
  • профілактика зневоднення;
  • відновлення захисних властивостей;
  • заповнення запасу поживних елементів і вітамінів в організмі.

Правильне харчування має на увазі:

  1. Вживання відвареної, тушкованою або приготованої на пару їжі.
  2. Відмова від страв, що містять багато солі і спецій.
  3. Відмова від прийому важко засвоюваних продуктів харчування.
  4. Відмова від вживання газованих напоїв.
  5. Виняток тваринних жирів і жирних молочних і кисломолочних продуктів. з раціону дітей раннього віку варто прибрати яйця.
  6. Показаний дробовий режим харчування.
  7. Варто витримувати температурний режим, температура споживаної їжі повинна бути допустимої.
  8. Батькам не варто змушувати дитину їсти.

Стан гострої діареї вимагає дотримання жорсткіших обмежень. У першу добу коштує витримати голодну паузу, після чого можна перейти на сувору дієту. Сувора дієта дозволяє вживати в їжу спеціально підготовлені сухарі, а також запечені яблука. На 2-3 добу в меню можуть бути введені крупи. До повноцінного харчування слід повертатися поступово.

ускладнення

У більшості випадках протягом ентеровірусної інфекції закінчується повним одужанням пацієнта в умовах відсутності наслідків. Симптоми захворювання зникають на 5-8 день з моменту початку розвитку недуги. Імовірність появи ускладнень зростає при атиповим перебігом і відсутності своєчасного втручання.

До переліку найбільш поширених наслідків належать:

  • важке ураження ЦНС, що приводить до набряку головного мозку;
  • помилковий круп;
  • пневмонія і інші патології дихальних шляхів, розвиваючі на тлі приєднання бактеріальної флори.

Ентеровірусна інфекція досить небезпечна для жінок в період вагітності. Перебіг патологічного процесу може стати причиною внутрішньоутробної загибелі плоду.

Як запобігти?

Запобігти розвитку ентеровірусної інфекції у дітей різних вікових груп можливо, для цього варто приділити увагу дотриманню простих правил, а саме:

  • регулярне миття рук з антибактеріальним милом після відвідування туалетної кімнати і вулиці;
  • використання води з перевірених джерел для приготування їжі;
  • використання для пиття тільки бутильованої води;
  • ретельне миття продуктів перед прийомом;
  • відмова від купання в громадських водоймах, якість води в яких викликає сумнів;
  • проведення вологого прибирання житлового приміщення;
  • збалансоване харчування.

Попередити розвиток ентеровірусної інфекції простіше, ніж позбутися такої проблеми і її наслідків.

При появі симптомів, характерних для ентеровірусу варто звернутися до фахівця. Після проведення діагностики та визначення діагнозу лікар зможе визначити спектр необхідних медикаментозних препаратів. Лікування ентеровірусної інфекції у дітей має проходити під контролем лікаря. Постійне спостереження за лабораторними показниками дозволить знизити ризик небезпечних ускладнень захворювання. Не слід забувати про те, що правильне харчування і здоровий спосіб життя в період лікування дозволяють істотно прискорити перебіг процесу одужання.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *