Дієта при алергії у дітей, харчової, на молоко, овочі

З причини збільшення кількості випадків алергії у дітей багато батьків стурбовані, що в раціоні харчування їхніх дітей присутні алергени, які здатні викликати небажані реакції дитячого організму і привести до алергії. При появі специфічної реакції у малюка переходять на дієту.

Зміст Показати

Принципи дієтичного харчування

Розглянемо раціон дієтичного харчування дитини:

  1. Раціон дитини повинен містити необхідну кількість білків, жирів і вуглеводів. Щоб алергени не накопичувалися, слід уникати одноманітності в харчуванні.
  2. Годувати малюка з алергією слід частіше, але потроху (4-5 разів на день), щоб не навантажувати незрілу травну систему.
  3. Страви рекомендується готувати на пару, запікати або варити, що знижує їх алергічну активність.
  4. Перед приготуванням картопля необхідно замочити у воді не менше, ніж на 12 годин, щоб видалити крохмаль, до якого часто виникає чутливість. Крупи замочують на 1,5-2 години, позбавляючись від отрутохімікатів. Воду при цьому слід міняти кілька разів.
  5. М’ясні супи потрібно готувати на другому бульйоні.
  6. Потрібно зменшити кількість солі в раціоні і збільшити споживання дитиною питної води. Це допомагає швидкому виведенню з організму шкідливих речовин.
  7. Потрібно ретельно вивчати, які компоненти входять в продукт, читаючи етикетку і віддаючи перевагу натуральним компонентам.

Які продукти можна їсти без обмежень

Продукти з середньою активністю можна включати в раціон дозовано не кожен день.

До них відносяться:

  • локшина, вермішель, макарони;
  • хлібобулочні вироби вищого сорту;
  • сир, кефір, йогурт з низьким вмістом жиру;
  • незбиране козяче молоко.
  • вершкове масло, сметана у вигляді добавок до страв;
  • яловичина;
  • картопля;
  • банани;
  • горох, боби;
  • сіль, цукор.

Які продукти слід виключити

Високоалергенні продукти забороняється вживати в повному обсязі при схильності дітей до алергії.

До них відносяться:

  • молоко корови;
  • цитруси;
  • червоні, помаранчеві фрукти;
  • горіхи;
  • шоколад;
  • риба, морепродукти;
  • куряче м’ясо;
  • яйця;
  • мед;
  • кава;
  • копчені і консервовані продукти;
  • приправи, спеції, харчові добавки, майонези, соуси;
  • томати;
  • гриби;
  • полуницю, малину;
  • солодке.

Харчові добавки, що викликають алергію

Дієта при алергії у дітей зобов’язує їх батьків ретельно вивчати інгредієнти продуктів, щоб не допустити потрапляння в організм небезпечних добавок.

До них відносяться:

  1. Барвники , які надають продуктам необхідний колір або відтінок: Е102, Е104, Е120, Е122, Е132, Е133, Е155.
  2. Сульфіти Е220-227 містять:
  • джеми;
  • сушені, консервовані, солоні, мариновані овочі;
  • сухі овочеві суміші для супу;
  • сухофрукти;
  • фруктові та овочеві соки;
  • приправи, спеції;
  • суміші для випічки.

3. Нітрити Е249-252 додають в:

  • ковбаси;
  • м’ясні продукти промислового виробництва;
  • деякі види сирів.

4. глютомат Е621-625 : підсилювачі смаку і аромату супів, бульйонів.

Дієта годуючої матері при алергії у дітей до року

Материнське молоко є повноцінним харчуванням для новонародженого, тому що в ньому містяться всі речовини, необхідні для росту малюка.

Молоко мами зміцнює імунітет дитини і добре засвоюється.

Якщо у новонародженого помічена висип, пронос або часті відрижки не потрібно лякатися і припиняти годування, тому що з грудним молоком алергени проникають в організм малюка і викликають неприємні наслідки.

Разом з тим, через мамине молоко дитина знайомиться з дорослою їжею в мінімальних дозах, що в подальшому допомагає більш легкому введенню прикорму. Для немовлят, схильних до алергії, педіатри радять зберігати грудне вигодовування не менше року.

Дієта показана до дотримання мамі, що годує, при алергії у дітей, що знаходяться на природному вигодовуванні.

Основні причини:

  • шкіра малюка почервоніла або покрилася висипом;
  • є схильність до алергії, тобто спадковий фактор;
  • присутні відхилення в роботі травних органів;
  • вік дитини 1-2 місяці.

Мамі рекомендується дотримуватися загальної (неспецифічні) дієту.

При точному з’ясуванні алергену, до якого чутливий малюк, що годує мамі призначається специфічна гіпоалергенна дієта , тобто забороняється конкретний продукт або ряд продуктів, що містять алерген.

Зразкове меню при алергії у дітей від 2 до 7 років

Складаючи гіпоалергенні меню для дитини, потрібно звернути увагу на наступні моменти.

А саме:

  1. Необхідно виявити алергени (за допомогою ведення харчового щоденника, медичних аналізів на алергени) і скласти індивідуальне меню. Всі небезпечні інгредієнти, що входять до складу страв, не використовуються в приготуванні, замінюються на дозволені.
  2. Віддавати перевагу слід вареної, запеченої їжі, приготовленої в пароварці. Потрібно відмовитися від смаженого, копченого.

Дієта при алергії у дітей: рекомендований меню.

Меню на тиждень :

  • понеділок
    • Сніданок: каша з рису.
    • Обід: суп з цвітної капусти, картопля запечена, парові котлети.
    • Полудень: йогурт домашнього приготування.
    • Вечеря: фрикадельки, вінегрет.
  • Вівторок
    • Сніданок: каша з вівсяних пластівців.
    • Обід: вегетаріанський борщ, ліниві голубці.
    • Полудень: запечена груша.
    • Вечеря: оладки з кабачків.
  • середа
    • Сніданок: каша з кукурудзяної крупи.
    • Обід: суп з вермішеллю, тефтелі з рисом.
    • Полудень: вівсяні кекси.
    • Вечеря: сирники.
  • четвер
    • Сніданок: каша з гречаної крупи.
    • Обід: щі, яловичий гуляш, гречка.
    • Полудень: груша.
    • Вечеря: картопляне пюре.
  • п’ятниця
    • Сніданок: каша з пшона з гарбузом.
    • Обід: розсольник, плов.
    • Полудень: яблучне пюре.
    • Вечеря: вареники з сиром.
  • субота
    • Сніданок: каша з ячної крупи.
    • Обід: суп з галушками, овочеве рагу.
    • Полудень: кекси з кукурудзяної муки.
    • Вечеря: гарбузове оладки.
  • неділя
    • Сніданок: млинці з рисового борошна зі сливовим джемом.
    • Обід: суп-пюре, парові котлети, овочевий салат.
    • Полудень: домашній сир.
    • Вечеря: печеня з картоплі і індички.

Види специфічних дієт

Якщо алергени достеменно відомі, хворим рекомендується дотримуватися специфічну дієту, тобто не вживати в їжу виявлені подразники. Алерген потрапляє в організм через органи дихання, можуть з’явитися такі захворювання, як алергічний нежить (поліноз), бронхіальна астма.

При респіраторної алергії виникає чутливість до пилку рослин, але через існування перехресних алергенів, необхідно строго відстежувати харчування малюка, щоб небезпечні продукти не потрапили йому в тарілку.

При реакції на пилок злаків можна вживати страви з різних видів злакових культур:

  • круп’яні каші;
  • хлібобулочні вироби;
  • макарони;
  • висівки.

Якщо негативну відповідь організму викликає пилок полину, амброзії, заборонені:

  • масло і насіння соняшнику;
  • халва;
  • цитрусові;
  • мед;
  • цикорій;
  • банани;
  • томати;
  • селера.

Якщо реакція виникає при вдиханні пилку берези, вільхи, ліщини, крім соку берези, з раціону потрібно виключити:

  • всі кісточкові;
  • ківі;
  • морквину;
  • картоплю.

шкірна алергія

При алергічний дерматит у дитини батькам потрібно з’ясувати причину його виникнення. Якщо у дитини контактний дерматит, то дієта не допоможе. Якщо ж винуватці потрапили з їжі, то слід видалити небезпечні компоненти з харчування.

Призначається дієтичне меню без продуктів-алергенів.

Алергія на молоко

Якщо виявлена ​​чутливість до молока корови, потрібно виключити з раціону:

  • молочні та кисломолочні продукти;
  • сир;
  • здобу, випічку, тісто, десерти, які містять сухий молочний білок;
  • ковбасні вироби, паштети;
  • кисломолочні продукти;
  • молоко козяче;
  • яловичину.

Алергія на злаки

Якщо небажані прояви викликають злаки, то не варто вживати страви, до складу яких вони входять:

  • каші зі злаків;
  • хлібні та кондитерські вироби з борошна;
  • висівки;
  • макарони;
  • майонез, соуси.

Алергія на яйця

Не слід включати в їжу страви з яєць, кондитерські вироби, до складу яких входить цей продукт, ковбаси, сосиски.

Алергія на сою

Виробники часто додають сою в ковбаси, сосиски, йогурти, кондитерські вироби, листкове тісто. Тому потрібно ретельно вивчати склад купуються продуктів. При цьому виді алергії не можна вживати соєвий соус.

Алергія на дріжджі

З раціону потрібно усунути продукти, що містять дріжджі:

  • здобні хлібобулочні вироби;
  • гриби;
  • родзинки;
  • сири;
  • кисломолочні продукти.

Як правильно ввести дієту

Дієта при алергії у дітей вводиться поетапно:

  1. У період загострення алергічного захворювання необхідно прибрати з харчування дитини до зникнення зовнішніх ознак:
  • молоко;
  • яйця;
  • м’ясо курки;
  • рибні страви;
  • цитруси;
  • арахіс та інші горіхи;
  • пшеницю;
  • шоколад

2. За допомогою медичних аналізів виявити алергени. Скласти індивідуального меню з обов’язковим усуненням небезпечних продуктів.

3. У міру полегшення стану дитини меню поступово розширюється, додаються в малих дозах нові страви. Явні алергени поки вживати не можна. Протягом 5-7 днів вводиться 1 продукт, порція поступово збільшується. Якщо реакції немає, повторюють ті ж дії з іншим продуктом. Якщо з’явилися небажані реакції, введення продукту відкладається на 3-6 місяців.

Рецепти дієтичних страв

Пшоняна каша з гарбузом:

  1. 200 г очищеної і порізаної кубиками гарбуза потрібно залити 1 ст. води і тушкувати 30 хвилин.
  2. 0,5 склянки пшоняної крупи промивають і додають до гарбуза.
  3. У каструлю наливають 1,5 ст. води.
  4. Солять і додають цукор за смаком. Варять ще 20 хв.

Рагу з овочів з брокколі:

  1. Картоплю, моркву, цибулю потрібно очистити від шкірки, нарізати, скласти в сотейник.
  2. Заливають овочі водою, солять і тушкують 20 хвилин.
  3. Додають заморожені зелений горошок і брокколі. Все перемішують і варять ще 20 хвилин.
  4. Прикрашають зеленню кропу і петрушки.

Кекси без яєць, молока і глютену:

  1. 100 г очищеного і порізаного яблука (можна замінити грушею, бананом або кабачком) заливають 180 мл води, подрібнюють в блендері.
  2. Додають 5 г соди, гашеного оцтом.
  3. Окремо в миску просівають 180 г рисової муки (або кукурудзяної), додають 120 г цукру, дрібку солі. Висипають у фруктову масу, перемішують.
  4. Вливають 180 г рослинного масла і ще раз добре перемішують.
  5. Розкладають у формочки, випікають при температурі 180 градусів, вибравши режим конвекції.

Якщо при виникненні алергії у дітей строго дотримуватися спеціальної дієти, дотримуватися правил її введення, уважно відстежувати стан дитини, то можна повністю позбутися від алергії. Малюк росте, його травна система міцніє, чутливість до алергенним продуктам поступово знижується і до 7 років може зникнути зовсім.

Відео про те, які необхідні дієти при алергії у дітей

Як знайти причину алергії у дітей:

Жахливо, коли стикаєшся з алергією у дитини. По-перше, важко зрозуміти, що послужило причиною, по-друге, якщо терміново щось не зробити, алергія посилитися і це може мати дуже тяжкі наслідки. Зіткнулася з подібною ситуацією з першою дитиною, виявилося, у нього непереносимість до риби. Але з’ясували ми це вже в лікарні, після безлічі аналізів. Якщо у вашого малюка з’явилися перші ознаки алергії, відразу обмежуйте його раціон тільки тими продуктами, які точно безпечні.

У цій статті мені було мало конкретних інструкцій з приготування страв і рецептів для алергіків. Нещодавно я знайшов сайт, де можна підбирати рецепти виключаючи один або кілька продуктів. Так і називається Чим нагодувати алергіка рецепти там хороші.

Гіпоалергенна дієта для дітей: меню і рецепти

Багато бабусі й мами не дають своїм дітям алергенних продуктів: полуницю, шоколад, апельсини. При цьому у дитини все одно червоніють щоки, з’являється мокнуча скоринка або кропив’янка. Причина в тому, що продуктів-алергенів набагато більше, ніж можуть уявити собі батьки. Якщо виключити винуватця не вдається, прописується спеціальна лікувальна схема харчування.

Що таке гіпоалергенна дієта для дітей

Під терміном алергія лікарі мають на увазі особливий стан (гіперчутливість) організму до різних речовин, при контакті з якими виявляються різні негативні реакції: почервоніння повік, шкірний висип, чхання, сльозоточивість, набряк. Гіпоалергенна дієта – один з варіантів лікування даної хвороби, що передбачає виключення з меню високоаллергенной продукції. Вона допомагає виявити причину виникнення негативних реакцій, зняти навантаження з організму і оздоровити імунну систему.

Гіпоалергенна схема харчування обов’язково входить до складу лікування на початкових етапах алергологічного обстеження . Її призначають всім дітям, у яких не вдалося встановити причину алергії, малюкам з ослабленим імунітетом, при атопічний дерматит, алергічний риніт, набряк Квінке в анамнезі. Іноді гіпоалергенні харчування рекомендують і годуючим жінкам з метою профілактики алергії у новонароджених і для поліпшення якості грудного молока.

Загальні правила

Харчування при алергії у дітей має бути фізіологічно повноцінною, але щадним. Необхідно обмежити споживання солі до 7 грамів на добу. Бажана кулінарна обробка продуктів – варіння, тушкування, приготування на пару, запікання. Перші страви на м’ясному бульйоні готувати з триразовою зміною рідини, особливо при варінні курки, жирного м’яса або риби. Харчуватися бажано дрібно, не менше 4 разів на добу.

Якщо у дитини набрякають ступні або пальці рук, після сну з’являються мішки під очима, обмежте споживання рідини до 1-1,2 літра води на добу. Хімічний і енергетичний склад гіпоалергенної дієти для дітей такий:

  • білки (рослинні і тваринні) – 90 грам;
  • жири – 80 грам;
  • вуглеводи – 400 грам;
  • добова калорійність страв – 2800 ккал.

Перш ніж переходити до побудови меню, необхідно розібратися в правилах дієтотерапії:

  • При перших симптомах алергії у дитини обмежте до мінімуму (3-5 грам в день) споживання солі. Оскільки ця хвороба супроводжується запальним процесом, а сіль сприяє набряків, потрібно прибрати з меню малюка все соління, включаючи ковбасні вироби.
  • З тієї ж причини давайте дитині більше продуктів, багатих кальцієм. Цей мікроелемент сприяє швидшому зняттю запалення, а також зміцнює стінки кровоносних судин, зуби і кістки. Краще додати в меню сир, сир, молоко. Якщо ж на ці продукти є алергія, потрібно замінити їх аналогами з таким же рівнем кальцію.
  • Важливо прибрати з меню не тільки основні алергени, а й ті продукти, які викликають перехресну реакцію. Наприклад, якщо у малюка алергія на молоко, потрібно перестати давати йому сир, вершки, сметану.
  • При приготуванні страв використовуйте тільки свіжі і якісні продукти. Не варто купувати продукцію з барвниками, ароматизаторами, харчовими добавками і різними модифікаторами, які подовжують термін її зберігання.

Тривалість дієти може варіюватися від двох-трьох тижнів до декількох місяців, а то й років . Коли симптоми захворювання перестануть з’являтися, через 2-3 дня з моменту поліпшення можна поступово повертати в раціон виключені продукти. Робити це потрібно строго по одному, рухаючись від нізкоаллергенних до високоалергенним. Новий інгредієнт вводиться 1 раз в три дні. Якщо при цьому з’явилося загострення, значить, останній компонент дієти є алергенним, і від нього потрібно відмовитися зовсім.

гіпоалергенні продукти

Список дозволених продуктів, як і перелік заборонених інгредієнтів, може змінюватися в залежності від індивідуальних особливостей маленького пацієнта. Остаточний варіант меню варто обговорити з лікарем. Часто в раціон дітей дозволяють включати наступну продукцію:

  • м’ясо – яловичину, філе курки без шкіри, індичку, кролика;
  • вегетаріанські супи, приготовлені з дозволених овочів;
  • рослинні масла – кунжутне, оливкова, соняшникова;
  • каші – гречану, вівсяну, рисову, манну (в обмеженій кількості);
  • молочну продукцію – козяче молоко і сири з нього, кисле молоко, натуральний йогурт;
  • овочі – огірки, капусту, листовий салат, зелень, картопля, зелений горошок, гарбуз, ріпу, кабачки, патисони;
  • гіпоалергенні фрукти – зелені яблука, груші, червону смородину, аґрус, сливу, чорнослив, персики, банани;
  • чай, компоти з сухофруктів;
  • підсушений білий хліб, сухарі, прісні коржі, лаваш.

Солодощі для алергіків

Якщо ваша дитина страждає від алергії, це ще не привід повністю відмовити йому в солодкому. Багато смачні ласощі сьогодні легко замінити більш корисною їжею. В якості альтернативи для хлопців, які дуже люблять шоколад, але страждають від алергії на молоко, можна запропонувати гірку плитку з високим вмістом какао або нугу. У складі цієї продукції молока немає.

Дитину старше одного року можна порадувати зефіром, пастилою, вафлями з фруктовою начинкою. У них міститься пектин . Цей елемент корисний для організму, так як покращує роботу шлунково-кишкового тракту. При покупці таких частувань варто уважно читати склад: в ньому не повинно бути барвників, шоколаду, ароматизаторів. Велику небезпеку для дитячого організму представляють наступні харчові добавки:

  • Е 321 або бутилгідрокситолуол – популярний антиоксидант;
  • Е 220-27 – сульфати;
  • Е 249-52 – нітрати;
  • Е210-19 – похідні бензойної кислоти;
  • Е 200-203 – сорбінова кислота;
  • Е 122, 102, 110, 124, 127, 151 – барвники;
  • У 550-553 – ароматизатори;
  • Е 621-25 – глютамат натрію, калію, кальцію, магнію.

Кондитерським виробам з харчовими добавками можна підшукати хорошу заміну: сухофрукти, домашнє морозиво або мармелад, безглютенову випічку, пряники . Багато малюки із задоволенням з’їдять заморожений сік, зроблений з натуральних фруктів, солодкий попкорн. Чи не пропонуйте дитині тарталетки, покупні кекси та іншу здобну випічку з великим вмістом яєчного білка і маргарину. Вибирайте не дуже солодке і нежирне печиво:

  • вівсяне;
  • крекер;
  • галетное.

Якщо хочеться пригостити малюка цукеркою, варто віддати перевагу солодощів на молочній основі без шоколаду: Ірис, корівка, Шкільним. Куплені батончики по типу Сникерса і Твікс легко можна замінити пресованими мюслі, вітамінним ласощами з аптеки – гематогенному. Якщо у дитини немає алергії на мед і горіхи, можете включати в раціон халву.

високоалергенні продукти

Серед продуктів харчування є багато алергенів, які можуть спровокувати неприємні симптоми, а при загостренні хвороби стати дуже небезпечними. Лікарі виділяють таку негативно впливає на алергіків продукцію:

  • рибу і морепродукти, включаючи ікру;
  • фарш і м’ясо, крім того, що перераховано вище;
  • цитрусові – апельсини, мандарини;
  • всі види горіхів;
  • помаранчеві і червоні фрукти або ягоди – ананаси, полуниці, суниці, виноград, хурму, диню, гранати;
  • овочі – буряк, морква, томати, селера, редьку, редис, хрін, баклажани;
  • шоколад;
  • кава;
  • мед;
  • кондитерські вироби та здобні випічку;
  • яйця;
  • коров’яче молоко і кисломолочну продукцію з коров’ячими білками;
  • пшеницю;
  • спеції і соуси – майонез, кетчуп, гірчицю, соєвий;
  • бобові;
  • гриби;
  • консервовану, солону і мариновану продукцію;
  • газовані напої;
  • копченості.

Для дітей до року

Якщо алергія виявлена у новонародженого, що знаходиться на грудному вигодовуванні, принципів гіпоалергенної дієти потрібно дотримуватися мамі, що годує. З меню варто прибрати всі продукти, які можуть послужити провокаторами хвороби. При цьому скасовувати грудне годування не рекомендується. Прикорм для дітей з харчовими алергіями потрібно вводити поступово, в місяць додаючи до раціону не більше 3-4 нових інгредієнтів.

Введення прикорму варто почати з овочевих пюре або каш без молока, цукру і солі. Знайомство з новим раціоном має починатися з монокомпонентних страв: якщо це овочеве пюре, то складатися воно повинно з одного овоча, каша – з одного злаку. М’ясні страви в меню малюка експерти радять вводити не раніше 6 місяців. Алергікам краще готувати їжу з кролика або філе індички. Якщо ви віддаєте перевагу годувати немовля штучними сумішами, вибирайте продукцію без коров’ячого білка і казеїну . Добре зарекомендували себе такі гіпоалергенні каші:

  • Нутрилак ГА;
  • Альфаре;
  • Туттели-пептиди;
  • Нан соя;
  • Сімілак Гіпоалергенний;
  • Нан-2;
  • Нутрилон пепто ТСЦ.

Меню гіпоалергенної дієти

Дитячий організм бореться з алергією набагато краще, ніж дорослий. У зв’язку з цим для дітей гіпоалергенна дієта прописується на короткий термін – до 10 днів. Зразкове меню для хлопців-алергіків раннього віку має виглядати так:

Меню на тиждень для дитини-алергіка

Коментарі до меню від лікаря-педіатра, дерматолога Анни Большакової .

Анна закінчила Російський Державний Медичний Університет Пирогова за фахом педіатрія. Поста освіта отримала на кафедрі дерматовенерології педіатричного факультету.

Уже понад 4 роки допомагає онлайн діткам ставати здоровими, а мамам – красивими.

За цей час провела понад 1000 годин онлайн-консультацій, понад 50 тренінгів і онлайн-програм з оздоровлення дітей (в тому числі створила аллергошколе для мам Онлайн, яка допомогла вже сотням дітей по всьому світу вийти в ремісію).

Основні принципи складання меню для алергіків

До 3 років однією з головних причин розвитку алергічних реакцій у дітей є продукти харчування. Пов’язано це частково з непереносимістю деяких продуктів маленьким організмом, частково – з незрілістю травної системи.

З віком вплив харчових алергенів дещо зменшується (на провідні позиції при цьому виходять алергени побутові), але навіть дорослому аллергику слід ретельно продумувати власну меню.

На що важливо звертати увагу при складанні меню аллергику:

  1. Необхідно дізнатися (за допомогою ведення харчового щоденника до 3 років і спеціалізованих аналізів на алергени після 3-4 років), які продукти викликають алергічні реакції, і намагатися уникати їх вживання.
  2. Бажано істотно обмежити в харчуванні такі продукти-провокатори алергічних реакцій як коров’яче молоко, курячі яйця, курка (зверніть увагу !! курка – сильний алерген!), Горіхи, зокрема арахіс, пшениця (мається на увазі глютен, який міститься в пшениці), риба, молюски, соя, шоколад і цитрусові.
  3. При складанні меню орієнтуйтеся на ступінь активності алергічного процесу: під час ремісії (тобто стану “зовнішнього здоров’я”) алергік може дозволити собі розширення раціону нізкоаллергенних і продуктами середньої алергенність.
  4. Оскільки в 80% випадків у алергіків спостерігаються супутні порушення в роботі травної системи, важливо дотримуватися принципів здорового харчування з виключенням копченостей і обмеженням смаженого в раціоні.
  5. Також, готуючи перші страви, не використовуйте м’ясний бульйон, замінюючи його на воду або відвар овочів, на які у дитини немає реакції.
  6. Дозволяючи один раз в день невеликі “варіації” в дієті, прагніть інші прийоми їжі зробити максимально гіпоалергенними!
  7. Вибираючи солодкі страви аллергику, постарайтеся “обіграти” фрукти, які дозволені йому для харчування: справа в тому, що при приготуванні більшості десертів використовуються сильно алергенні продукти, які в мінімальних кількостях можна дозволити тільки під час ремісії захворювання.

Так, скласти універсальне меню для дитини алергіка, яке б підійшло всім, досить складно. Наведу приклад меню, пояснюючи в коментарях свій вибір:

понеділок

Полудень: сирні кульки в мультиварці (без соусу, яйце – обережно)

коментар:

Намагайтеся “допрацьовувати” рецепти “під себе”: бульйони, небезпечні для алергіка – замінюйте на овочеві або просто воду. Рецепти “з соусом” завжди можна приготувати без соусу, найчастіше містить спеції (досить сильний алерген). Якщо у дитини алергія на яйце, вибрати рецепти з мінімальним їх кількістю і обов’язково дивіться на реакцію шкіри: не всякий алергік реагує на яйце “в чистому вигляді”, зреагує на нього в страві.
Варіанти приготування їжі також вибирайте більш безпечні: на пару або гасіння.

Вівторок

Обід – суп картопляний (без зеленого горошку)

Полудень: сирні кульки в мультиварці (без соусу, яйце – обережно)

коментар:

Бобові часто посилюють газоутворення, що може провокувати загострення – вибирайте рецепти без них (або використовуйте обмежено). Страви з кисломолочних продуктів зазвичай викликають менше реакцій, ніж з використанням цільного молока (при алергії на нього), але завжди орієнтуйтеся на свою дитину і його особливості!

середа

Сніданок: каша з вівсяних пластівців з яблуками (яблука краще в мікрохвильовці з цукром, можна без молока, обережно – глютен)

Обід – суп картопляний (без зеленого горошку)

коментар:

Яблука вийдуть не менш смачними, але більш безпечними при приготуванні в мультиварці або мікрохвильовці.
Вівсяна каша містить глютен, а значить виключена при алергії на нього! Також будьте обережні з молочними кашами при реакціях на молоко!
Найбільш гіпоалергенні види м’яса: яловичина, індичка, кролик – вибирайте їх при приготуванні обідів.
Морква – досить сильний алерген, але при вживанні в невеликих кількостях реакції може не дати (також більш безпечна морква варена).

четвер

Сніданок: каша “Асорті” (обережно при алергії на глютен і молоко!)

Обід: суп з кабачків (без каррі і бульйону)

коментар:

Каррі (як і інші екзотичні приправи) – сильний алерген. Роблячи страви аллергику, максимально обмежуйте їх використання.

П’ятниця

Сніданок: каша пшенична (обережно при алергії на глютен і молоко!)

Обід: суп з кабачків (без каррі і бульйону)

коментар:

Оскільки мами діток-алергіків часто обмежені у виборі десертів, іноді на полуденок можна запропонувати дитині не їх, а овочеве блюдо.

субота

Сніданок: вівсяна каша з пластівців (обережно при алергії на глютен і молоко!)

Коментар дієтолога:

Дріжджова випічка – продукт середньої алергенність, готуйте її тільки поза загостренням! Те саме можна сказати і до слив.

неділя

Вечеря: скрилькі (свинину нежирну навпіл з яловичиною)

коментар:

У рецептах, де не можна повністю замінити жирні сорти м’яса на гіпоалергенні, намагайтеся хоча б знизити “концентрацію” свинини або баранини.
Компот з яблук – кращий вибір для пиття алергіка (набагато безпечніше соків, морсів і киселів).

Меню було складено з урахуванням принципів системи “Меню тижня”.

Отже, як ви бачите: якщо підійти творчо до створення меню для маленького алергіка, то цілком можна годувати його повноцінно!
Бути мамою дитини-алергіка дуже відповідально, але, якщо ви з малюком – команда, то обов’язково переможете цю підступну алергію!

Принципи гіпоалергенної дієти для дітей

  1. Коли потрібна гіпоалергенна дієта
  2. Основні принципи дієти
  3. Зразкове меню
  4. загальні рекомендації

Коли потрібна гіпоалергенна дієта

Гіпоалергенна дієта для дітей показу при атопічний дерматит

Зазвичай такий раціон призначається при атопічний дерматит. Це незаразні шкірне захворювання, яке проявляється червоними плямами, що локалізуються на обличчі, шиї, в області грудей і спини, на внутрішніх поверхнях рук і ніг. Крім плям для атопічного дерматиту характерні вузлові висипання, лущення уражених зон, мокнучі ділянки.

Захворювання може протікати в гострій і хронічній формі. Його перші ознаки з’являються в перші півроку життя дитини. До підліткового віку симптоми дерматиту нерідко стихають самі собою, але у частини дітей хвороба переходить в хронічну форму.

Загострення носять сезонний характер, і припадають на осінньо-весняний сезон.

Основною причиною захворювання найчастіше є спадковий фактор. Якщо батьки страждали від алергічного нежитю або бронхіальної астми, ризик розвитку дерматиту у дитини значно підвищується. Також до факторів ризику відносять неправильне харчування матері при вагітності, токсикоз 1 триместру, проживання в екологічно несприятливих умовах, швидкий перехід на штучне вигодовування. Все це несприятливо впливає на імунітет дитини.

При атопічний дерматит проводиться комплексне лікування. Потрібно зняти запальний процес, позбутися від сверблячки, попередити можливість приєднання інфекції. Медикаментозне лікування поєднується з фізіотерапією, чимале значення має особлива гіпоалергенна дієта.

Дитячий організм особливо чутливий до всіх речовин, які в нього потрапляють. Здоров’я безпосередньо залежить від якості харчування, тому особливу увагу доведеться звернути на щоденне меню.

Основні принципи дієти

Меню для дитини-алергіка вимагає виключення солодощів

Гіпоалергенні дієти для дітей поділяються на 2 типи:

  • елімінаційні, що вимагають виключення з раціону конкретного продукту, що провокує появу симптомів дерматиту;
  • неспецифічні, що виключають все потенційно алергенні продукти.

Елімінаційна дієта підходить для малюків в віці 6-12 місяців, коли в раціон поступово вводяться нові продукти.

Неспецифічна дієта зручна для дітей дошкільного віку 3-7 років, коли дитина харчується так само, як і дорослі, але його травний тракт все одно необхідно оберігати від надмірних навантажень.

Загальна схема будь-лікувальної дієти виглядає так:

  1. Визначення подразника.
  2. Висновок його з раціону.
  3. Заповнення нестачі поживних речовин в організмі за рахунок інших продуктів.

В обов’язковому порядку виключається вся жирна і смажена їжа.

Переважний спосіб приготування страв: варіння, тушкування, запікання.

Ось список найбільш сильних харчових алергенів:

  • курячі яйця;
  • пшениця;
  • арахіс;
  • суниця;
  • помідори;
  • мед;
  • жирні сорти риби;
  • ікра;
  • білок коров’ячого молока.

Також потрібно пам’ятати про перехресної алергії. Наприклад, якщо дитина не переносить курячі яйця, симптоми дерматиту можуть загостритися і після вживання м’яса птиці: курки, качки, перепілки.

Заборонені для дітей до 3 років гриби, особливо лісові. Дитині дошкільного віку можна давати невелику кількість печериць.

Продукти, від яких доведеться відмовитися, якщо спалахи захворювання викликає молочний білок:

  • кисломолочна продукція: кефір, ряжанка, сир;
  • маргарин;
  • вершки;
  • йогурти;
  • згущене молоко;
  • морозиво.

Також сліди молочного білка містить кондитерська продукція: бісквіти, вафлі, солодкі крему.

Зразкове меню

Меню на тиждень має бути збалансованим

Гіпоалергенна дієта для дітей молодшого віку має на увазі введення в раціон нізкоаллергенних продуктів. Піврічній дитині можна давати кабачки, цвітну капусту, броколі. Протягом 3 днів необхідно спостерігати за станом дитини: чи з’явилися плями і висип. Якщо реакція відсутня, значить, ці овочі можуть бути присутніми в постійному меню.

З 8 місяців можна вводити кисломолочну продукцію. З м’яса краще вибирати індичку або кролика. Так виглядає в дії принцип елімінаційної дієти, оптимальної для дітей у віці до 1,5-2 років.

Раціон потрібно скласти таким чином, щоб дитина не відчував дефіциту корисних речовин. У ньому мають бути присутні рослинні білки, якщо тільки не вони провокують дерматит, і клітковина.

Ось як виглядає приблизна схема харчування на тиждень:

  1. Сніданок: рисова каша на воді, чай.
  2. Обід: суп на овочевому бульйоні з фрикадельками з яловичини.
  3. Полудень: вівсяне печиво.
  4. Вечеря: голубці з яловичим фаршем.
  1. Сніданок: запечені яблука, кисіль.
  2. Обід: відварна гречка, чай.
  3. Полудень: жменю чорносливу.
  4. Вечеря: овочеве рагу з кабачків і цвітної капусти.
  1. Сніданок: вівсяна каша на воді з гарбузом, чай.
  2. Обід: відварений рис, тушкований яловичий язик.
  3. Полудень: ряжанка.
  4. Вечеря: котлети з телятини на пару, салат з буряка.
  1. Сніданок: вівсяна каша на воді, тост з джемом.
  2. Обід: овочевий суп-пюре зі шпинатом.
  3. Полудень: склянка нежирного кефіру.
  4. Вечеря: тушкований кролик, салат з огірків.
  1. Сніданок: тушкована гарбуз.
  2. Обід: вермішель, парові котлети з індички.
  3. Полудень: банан.
  4. Вечеря: тушковані кабачки з цибулею і морквою.
  1. Сніданок: гречана каша-розмазня на воді.
  2. Обід: пісний борщ, картопляне пюре з тефтелі з індички.
  3. Полудень: запечене яблуко.
  4. Вечеря: запіканка з вермішелі, відварна цвітна капуста.
  1. Сніданок: вівсяна каша на воді, тост з нежирним сиром.
  2. Обід: овочевий суп, тушкована індичка.
  3. Полудень: питний йогурт.
  4. Вечеря: яблука, запечені з сиром.

Такий раціон підійде для дітей від 2 до 7 років, при необхідності його можна скорегувати, спираючись на смаки дитини. Оптимальний розмір порції становить 200-250 грамів.

З напоїв можна давати кисіль, несолодкі компоти, морси.

Вживати трав’яні чаї потрібно обережно, найкраще – тільки з дозволу педіатра. Важливо дотримуватися питного режиму, в день дитина повинна випивати не менше 1 л чистої води. Бульйони, перші страви не входять в цю кількість. Рідина допомагає виводити з організму токсини.

Деякі діти вважають за краще харчуватися 5-6 разів на день, розміри порцій в такому випадку потрібно буде зменшити, не можна перевантажувати шлунок. У віці 3-5 років у дітей нерідко виявляються захворювання шлунково-кишкового тракту: гастрит, дискінезія жовчовивідних шляхів. Це пов’язано з неправильним харчуванням, вживанням важкої їжі, фаст-фуду, газованих напоїв.

Краще, щоб страви були односкладними або двоскладного. Діти 2-3 років часто ставляться до їжі прискіпливо, віддаючи перевагу якомусь одному продукту. Чим простіше їжа, тим легше вмовити дитину спробувати нове блюдо.

загальні рекомендації

Загострення атопічного дерматиту може бути викликано не тільки неправильним харчуванням. Необхідно стежити, щоб дитина висипався, не можна перевантажувати його нервову систему. У дитячій кімнаті потрібно регулярно проводити вологе прибирання, щодня провітрювати приміщення. Якщо в будинку є домашні тварини, прибирати варто частіше, довгошерсті кішки і собаки вимагають частого вичісування.

Щоб підібрана дієта була максимально ефективною, батькам варто бути послідовними, не давати дитині заборонених страв і ласощів.

Атопічний дерматит в обов’язковому порядку вимагає лікування. Діти-алергіки важче переносять простудні захворювання, у них частіше розвиваються ускладнення, наприклад, бронхіт і бронхіальна астма. При строгому дотриманні всіх рекомендацій можна домогтися стійкої ремісії. Клінічним одужанням можна вважати ситуацію, коли симптоми дерматиту не турбують дитину не менше 3-х років.

Гіпоалергенна дієта для дітей: меню, раціон, список продуктів

Меню дитини з алергією передбачає ряд обмежень, будь то молоко, глютен, яйця або що-небудь ще. У статті розглянемо відповідне харчування для алергіків раннього віку та дієтичні рецепти.

Дієта при алергії у дітей: види

Алергія – це захворювання, що виникає внаслідок надмірної реакції імунної системи на антиген, який сприймається нею як шкідливий. У ролі антигену може виступати шерсть тварин, медикаменти, різні хімічні речовини, продукти харчування тощо.

Дієта при алергії дитині підбирається в залежності від того, яка речовина викликає алергічну реакцію.

Корекція харчування може вимагатися навіть в тому випадку, коли алергічні симптоми виникають при реакції на пилок. Тобто відбувається виключення перехресних антигенів з раціону. Перехресна реакція – це відповідь організму на білки їжі, які мають схожу будову з пилковими антигенами.

Сувора дієта витримується тільки при істинної харчової алергії. Тобто в тому випадку, коли реакція на антиген буде зберігатися протягом всього життя. Наприклад, гострі реакції на арахіс, фундук, рибу і т.д.

Виділяють два види гіпоалергенних дієт:

  1. елімінаційна, яка має на увазі виключення з раціону певного продукту, що викликає негативну відповідь організму.
  2. неспецифічна, при дотриманні якої з меню прибираються всілякі потенційні алергени.

Елімінаційна дієта найбільш часто застосовується для дітей до 1 року. Вся справа в тому, що несформована імунна система може гостро реагувати на будь-який новий продукт, які батьки намагаються ввести в раціон малюка: білок коров’ячого молока, овочі, злаки і т.д.

Дане харчування має на увазі введення будь-якого продукту в малих дозах і оцінка реакції дитячого організму на нього. Цей спосіб досить швидко дозволяє обчислити алергенний продукт і уникати його вживання в майбутньому.

Неспецифічна дієта призначається в тому випадку, коли необхідно зменшити аллергенное вплив на організм, наприклад, при загостреннях полінозу.

Таким чином, антиалергійна дієта призначається:

  1. для виявлення і уникнення винного антигена;
  2. як складова частина терапії для полегшення симптомів;
  3. для зменшення впливу антигенів на організм в цілому.

Гіпоалергенна дієта для дітей раннього віку

Меню для дитини алергіка може розширюватися в залежності від його віку. Нижче розглянемо гіпоалергенні харчування, дозволене після народження для немовлят і для дітей більш старшого віку.

Харчування при алергії у дитини до 1 року

Раціон при харчової алергії у дітей до року є досить обмеженим. Так як імунна система тільки починає своє формування. Тому батькам важливо знати, що можна і що не можна використовувати в меню малюка. Розглянемо, які продукти потрібно повністю виключити, а які можна вводити в раціон грудничка.

Якщо харчування новонародженого становить тільки грудне молоко, а алергічні реакції все одно спостерігаються, то в такому випадку, дієту варто витримувати годувальниці.

Алергенні білки можуть потрапляти в організм немовляти через материнське молоко, викликаючи кропив’янку, діатез, свербіж та інші прояви.

Для дітей, які перебувають на штучному вигодовуванні, нерідкі алергічні реакції на білок коров’ячого молока, що входить до складу багатьох сумішей. Тому потрібно використовувати тільки адаптовані види дитячого харчування. Найбільш підходящу для вашої дитини допоможе визначити дитячий лікар.

Педіатри дозволяють вводити прикорм малюкові з 4 місяців, починаючи з малих доз нізкоаллергенних овочів: кабачок, цвітна капуста, брокколі. Потім вводять каші: вівсяну, кукурудзяну, гречану, рисову. І в останню чергу – фрукти. Продукти вводять по черзі, з триденним перервою, спостерігаючи за реакцією організму.

З 8 місяців починається введення кисломолочних продуктів і м’ясних пюре. Оптимальний варіант – вживання дитячого сирка, Біфілайф і елімінування цільного коров’ячого молока.

М’ясні пюре слід вибирати з індички або кролика, так як ці сорти є найбільш нізкоаллергенних. Допускається вживання субпродуктів: мови, печінки, серця. Дозволено вводити курячий жовток, якщо немає алергії на курку.

Харчування для дітей алергіків 1-3 років

Раціон дітей з алергією раннього віку повинні складати парові, відварні і запечені страви. Можна вживати фрукти і овочі з низькою алергенної активністю: зелені яблука, груші, капусту, картоплю, кабачок, морква, гарбуз і ін. Дозволені супи на нежирному бульйоні, без солі.

М’ясні страви повинні представляти собою тефтелі або котлетки, тобто дитина в цьому віці повинен самостійно пережовувати великі шматочки.

Меню для алергіка 2 років може включати курячі яйця і рибу білих сортів (минтай, тріску і ін.). Найважливішою умовою вживання є відсутність алергічних реакцій на дані продукти.

При будь-яких типах алергії необхідно враховувати індивідуальні особливості організму: єдиної дієти для всіх дітей не існує.

Дієта при харчовій алергії у дитини трьох років може поступово розширюватися, включаючи продукти з «загального» столу. Причому, важливо дотримуватися балансу білків, жирів, вуглеводів і необхідних мікроелементів для здоров’я малюка.

Список продуктів, дозволених до вживання складають: сухофрукти, пісні сорти м’яса, сир, натуральний йогурт, каші з вершковим маслом, волоські горіхи, галети, салат з огірків, соняшникова олія.

Харчування при алергії для дітей 4 років і старше

Чим старшою стає дитина, тим складніше батькам стає вмовити його вживати тільки гіпоалергенні продукти.

Однак шкідливі солодощі, солодкі газовані напої і фастфуд можна замінити більш корисними домашніми антиалергенними стравами. Домашня їжа не містить барвників, консервантів і підсилювачів смаку, вживання яких заборонено при алергії у дитини.

На сніданок можна давати дітям сирну запіканку з родзинками або кашу з печеної грушею. Газовану воду, як правило, заміщають компотом із сухофруктів або напоєм з шипшини. Більш підходящий варіант харчування допоможе підібрати лікар дієтолог.

Головне правило, яке повинні дотримуватися батьки дитини з алергічними захворюваннями – це вживання корисної їжі разом з ним.

Не можна їсти перед дітьми ті продукти, які їм заборонені: шоколад, цукерки, фастфуд, високоалергенні фрукти та ін.

Гіпоалергенна дієта № 5 для дітей раннього віку: зразкове меню на день

Стіл №5 передбачає виключення з раціону високоаллергенних продуктів, таких як червоні овочі і фрукти, цитрусові, яйця, коров’яче молоко, кондитерські вироби з кремом та ін.

Дієта повинна включати тільки корисні і натуральні продовольства. Страви готують на пару, варять або запікають. Перелік продуктів може змінюватися в залежності від індивідуальних особливостей організму.

Орієнтовна дієта для дитини при алергії.

Дієтичне меню на тиждень для дітей алергіків різного віку

Гіпоалергійний харчування при алергії на молоко, на сою, на рибу, на злаки, на курячі яйця будується за принципом елімінації цих продуктів, а також готових страв, де вони можуть зустрітися. Тобто з раціону слід виключити алерген, замінивши його на схожий за складом мікроелементів продукт.

Гіпоалергенний стіл для дітей на 7 днів.

Дієта для дітей при полінозі

Пилок багатьох рослин має в своєму складі білки, які схожі за своєю будовою з харчовими протеїнами. Тому в частих випадках при полінозі можна зустріти перехресну реакцію на овочі, фрукти або горіхи. Відповідно, в період цвітіння трав, дерев або квітів потрібно дотримуватися гіпоалергенної дієти для зниження навантаження на організм.

Основні правила.

Дієта для немовлят при алергії на молоко

При підвищеній чутливості до білка коров’ячого молока алергологи призначають малюкам гидролизованние дитячі суміші та дотримання безмолочной дієти. Дотримуватися цього режим необхідно до повного одужання дитини.

Одноденне меню при алергії на молоко для дітей старше 6 місяців.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *