чорнослив; алерген чи ні

Кожна мати хоче, щоб її малюк зростав здоровим. Але статистичні дані останніх років вказують на неприємну тенденцію, все частіше немовлята страждають від харчової непереносимості продуктів, які вважаються корисними для раннього прикорму. Алергеном може виступати будь-який фрукт або овоч, серед них і такий улюблений молодими мамами чорнослив. Алергія у грудничка на чорнослив – рідкісне явище, але якщо у немовляти виникла дратує реакція на ці сухофрукти, слід знати, що робити в такій ситуації.

Зміст Показати
  1. Чому виникає алергічна реакція на чорнослив
  2. характерні прояви
  3. Діагностика і лікування
  4. перехресна форма
  5. профілактичні заходи

Чому виникає алергічна реакція на чорнослив

Сушена слива (чорнослив) – надзвичайно корисний сухофрукт, в складі якого маса вітамінів і мікроелементів, він багатий калієм, фосфором, магнієм, натрієм, залізом, цинком, вітамінами групи А, В, С, амінокислотами і клітковиною. Чорнослив має м’який послаблюючу дію, прекрасно засвоюється організмом. Саме тому пюре з сушених слив або чорносливовий компот досить рано вводиться в прикорм маленької дитини.

Алергія на чорнослив фіксується в рідкісних випадках, в основному у немовлят і дітей молодшого віку. Дорослі люди практично не схильні до алергічних реакцій на корисні ласощі.

Алергічна реакція на ягоду виникає через декілька причин:

  1. Всі сухофрукти, що надходять в мережі роздрібних магазинів, піддають спеціальній обробці хімічними речовинами для надання їм товарного вигляду. Гліцерин та інші хімічні сполуки, які використовуються для обробки ягід, є найсильнішими алергенами, вони частково залишаються на сухофруктах в тому випадку, якщо сушені сливи не пройшли термічну обробку або були неякісно вимиті.
  2. Ослаблений імунітет може стати причиною харчової непереносимості чорносливу. Діти, схильні до простудних захворювань і запальних процесів частіше страждають від проявів алергії.
  3. Спадковий фактор. Якщо у вагітної жінки спостерігалися проблеми з травленням при вживанні чорносливу, новонароджена дитина може страждати від алергії на сухофрукт.
  4. Індивідуальні особливості організму малюка. У такому випадку навіть мінімальну кількість ягід може викликати негативну реакцію.

характерні прояви

Діагностика захворювання включає в себе:

  1. Аналіз крові на виявлення специфічного імуноглобуліну групи Е.
  2. Шкірні проби для виявлення алергену (не проводяться у грудних дітей).
  3. Спеціальна дієта і ведення харчового щоденника. З меню маленького пацієнта виключаються всі страви, що містять в своєму складі чорнослив, через деякий час в харчування вводиться невелика кількість передбачуваного алергену, все результати детально фіксуються в харчовому щоденнику.

Лікування призначає кваліфікований лікар після збору анамнезу, вивчення результатів обстеження, самолікування харчової непереносимості неприпустимо. Терапія носить комплексний характер, вона включає в себе:

  • повне виключення сушених слив з раціону харчування;
  • дотримання спеціальної дієти, призначеної лікарем;
  • при грудному вигодовуванні: виключення чорносливу з раціону матері;
  • прийом антигістамінних препаратів (дозування і тривалість прийому призначає лікар);
  • прийом адсорбирующих препаратів для швидкого виведення токсинів з організму;
  • використання місцевих засобів для зняття неприємною симптоматики (краплі для носа, очні краплі, мазі для тіла);
  • при тяжкому перебігу захворювання малюкові призначають гормональну терапію.

перехресна форма

При харчової непереносимості чорносливу у малюка можливий розвиток перехресної реакції на такі фрукти: свіжу сливу, черешню, персик, вишню, абрикос, яблуко, мигдальний горіх.

Негативна реакція організму виникає в разі вживання свіжих фруктів і тоді, коли вони були схильні до термічній обробці (відвари, компоти, фруктові пюре).

профілактичні заходи

З’ясувавши, чи може бути алергія на чорнослив у грудничка, слід дотримуватися певних профілактичних заходів, щоб уникнути можливих ускладнень:

  • при грудному вигодовуванні дотримуватися гіпоалергенної дієти;
  • вводити в прикорм чорнослив не раніше дев’яти місяців;
  • зміцнювати імунітет дитини;
  • при діагностуванні харчової непереносимості сухофрукти повністю виключити його з раціону.

  • органів дихання
  • ЛОР органів
  • Алергія на шкірі
  • Очі і повіки

Інформація опублікована на сайті виключно в цілях ознайомлення. Поставити діагноз і призначити правильне лікування може тільки лікар. Застерігаємо від самолікування!

  • Про автора і місії сайту
  • Політика конфіденційності
  • Контактна інформація

Цей сайт використовує cookie для зберігання даних. Продовжуючи використовувати сайт, Ви даєте свою згоду на роботу з цими файлами.

Найближчим часом ми опублікуємо інформацію.

Можливість алергії на чорнослив у немовляти, причини і симптоми алергічної реакції, лікування і профілактика патології

Алергія на чорнослив у грудничка може проявитися в будь-який момент. Сушена слива відноситься до гіпоалергенним продуктам, є дуже корисною і смачною. Незважаючи на це, буває алергеном для маленьких дітей.

Чи буває у грудничка алергія на чорнослив?

Список продуктів, які не рекомендують давати немовлятам весь час збільшується. Чи може бути алергія на чорнослив у грудничка? Навіть найбезпечніший компонент може стати алергеном. Чорнослив обробляють різними жирами, щоб надати йому неприродний блиск. У цьому випадку не можна стверджувати, що немовля страждає від реакції саме на сливу.

Агресивно реагує організм на пюре з сливи. Його рекомендують вводити в прикорм не раніше, ніж в 4-5 місяців. При цьому треба дотримуватися правила введення нового продукту в раціон дитини.

Причини появи реакції

Чорнослив вважається гіпоалергенним і вводять його в прикорм, для поліпшення травлення. У зливі містяться вітаміни і корисні речовини для розвитку дитини. Останнім часом частіше почалися проявлятися реакції на цього представника сухофруктів. Причини алергічних проявів:

  • Якщо дитині вводять суху сливу, а не пюре, то реакція зазвичай виникає на кошти, які використовуються в обробці. Це може бути гліцерин, кулінарний жир, різні олії.
  • Індивідуальна непереносимість чорносливу. У цьому випадку дитина страждає від алергічної реакції. Її ознака з’являється після першого вживання чорносливу.

У немовлят така алергія є перехресної. Наявність гіперчутливості до вишні, черешні, персику, абрикосів провокує реакцію на сливи.

корисність чорносливу

Кожна мама повинна звертати увагу на представника сухофруктів. У ньому міститися вітаміни, мікроелементи, які необхідні для травної системи. У немовлят часто виникають порушення з боку шлунково-кишкового тракту. У перший рік життя малюка можуть турбувати запори.

Сушена слива в цьому випадку замінює проносні ліки. При грудному годуванні, мамі досить з’їсти 6-8 слив і побачити ефективний результат. Чорносливом можна лікувати дітей з анемією і авітамінозом. Дуже рідко він сприймається, як алерген.

Варто відзначити! Слід вибирати якісний фрукт для немовляти. Дуже важливо, щоб в процесі обробки сливу НЕ коптили димом. Алергія може виникати на додаткові компоненти.

Які можуть бути алергени в сухофруктах?

Самі фрукти не є небезпечними. Але виробники часто використовують хімічні речовини, щоб сухофрукти мали привабливий товарний вигляд.

  1. Консерванти. Газоподібний діоксид сірки є сильним алергеном. Його використовують для того, щоб надати яскравості фруктам. Замінюють його також харчовими барвниками. Тому крім корисних речовин, сушений фрукт, може містити велику кількість алергеном.
  2. Підозрілий присмак. Сучасні методи сушіння фруктів досить небезпечні. Щоб прискорити цей процес використовують бензинові або газові печі. В цьому випадку фрукти втрачають корисні речовини. На шкірці залишаються пари бензину, які повинні насторожувати своїм смаком. Хімічні речовини можуть викликати не тільки алергію, а й харчове отруєння.
  3. Блиск. Неприродний блиск повинен насторожувати покупців. Для цього використовують рослинні олії поганої якості або гліцерин. Перед цим фрукти обробляють окропом. В цьому випадку зливу втрачає всі корисні властивості. Засоби, які використовують, щоб зрадити блиск – це алергени.

Перед вибором сухофруктів краще віддати переваги вагові. Таким способом можна оцінити їх аромат і стан. Натуральні ніколи не будуть мати привабливий і апетитний вигляд. Зазвичай вони тьмяні, зморщені, запилені.

перехресна алергія

Виникнення харчової алергії має зазвичай перехресний характер. Якщо дитина-алергік, то він може страждати від нових реакцій. Малюк, у якого алергія на вишні, персики, абрикоси, полуницю, черешні може зіткнутися з розвитком реакції на сливу.

Дитина може не сприймати цей фрукт навіть в сушеному вигляді. Тому, коли вводитися прикорм слід дотримуватися всіх правил. Харчування має бути гіпоалергенним.

Чи буває алергія на чорнослив

Чорнослив відрізняється прекрасним смаком, здатний надавати лікувальну дію на людський організм. Його корисні якості обумовлені цілющим вмістом. Своїм достатком баластних елементів цей продукт потрібен для шлунка і кишечника. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту рекомендується з’їдати до п’яти ягід на добу. Щодня цей сухофрукт в їжу, можна не тільки оздоровити імунну систему, а й прибрати зайву вагу.

Відомий чорнослив і бактерицидними властивостями. Своєю ефективністю він не поступається медпрепаратів, тому що здатний призупинити зростання і знищити бактерії, що викликають хвороби в ротовій порожнині. Дуже добре допомагає продукт при терапії серцево-судинних патологій, якщо вони не носять гострі форми. Він стабілізує тиск, нормалізує речовинний обмін і роботу травної системи. Настій з чорносливу допомагає усунути запори, нормалізує травлення. Фахівці запевняють, що такий напій принесе користь при патологіях нирок, ревматизмі, проблемах з печінкою, атеросклерозі. Високий рівень вітаміну А здатний поліпшити зір.

Чи є чорнослив алергенним продуктом

Багато мам, особливо годують своїх дітей грудьми, часто задаються питанням: алергенів чорнослив чи ні. Свіжа і сушена слива, звана чорносливом, не включені до переліку продуктів, які є частою причиною алергічних проявів. Але якщо пацієнт негативно реагує у вигляді алергічної реакції на черешню, вишню, абрикос або персик, то цілком ймовірно, що і на цей сухофрукт його організм відгукнеться незвичній реакцією. До найбільш вірогідним причин, від яких виникає алергія, можна віднести наступні:

  1. Перед реалізацією сухофрукт піддається обробці спеціальними складами, щоб вид товару залишався презентабельним. Разом з погано промитими плодами ці хімічні засоби потрапляють в організм, і він реагує на них алергію. Тому перед вживанням ягід в їжу їх найкраще промивати гарячою водою.
  2. Знижений імунітет теж може стати причиною алергії. Численні хвороби сильно послаблюють захисні сили людини. Потрібно відзначити, що діти найбільше піддаються ризику виникнення алергії через зниженого імунітету. У дорослої людини алергенних ознак на чорнослив майже не буває. Але відомі випадки, коли від будь-якої хвороби імунітет пацієнта сильно слабшав, і після вживання в їжу цього сухофрукти виявлялися алергенні ознаки
  3. Індивідуальна непереносимість чорносливу також може стати причиною алергічної реакції.

Чорнослив викликає алергію у немовлят в тому випадку, якщо він був введений в раціон занадто рано або якщо його поїла годує жінка при схильності дитини до алергічних реакцій на цей продукт або схожі з ним.

симптоми алергії

Алергія на чорнослив у немовлят в більшості випадків виявляється у формі висипки на шкірному покриві і проблемами з системою травлення. Навіть надмірна кількість з’їденого продуктва способн опохожую симптоматику:

  1. На поверхні особи з’являються почервоніння, часом плямами покривається все тіло маленького пацієнта.
  2. На шкірному покриві трапляються висипання різної локалізації.
  3. Малюк відчуває сильний свербіж. Звертайте увагу на те, що дитина починає сильно свербіти в деяких місцях.
  4. Спостерігаються розлади системи травлення, починається нудота, трапляється діарея.
  5. У шлунку відчуваються больові спазми.

Алергія у грудничка може проявитися навіть після того, як поїли чорносливу мама годує його грудним молоком. Годує жінка може вживати цей продукт, але вводити його в раціон слід поступово, уважно наблюдаяза реакцією крихти.

Алергічні реакції у дорослої людини виявляються також. Але їх вираженість звичайно слабкіше.

діагностика

Встановити алерген (чужорідний білок) може тільки фахівець. Для дослідження використовують алергопроби, в число яких входить тестування шкірного покриву. Метод дослідження дає можливість знайти ворожий компонент, вивести його з раціону харчування і призначити ефективний терапевтичний курс. Якщо виявляються характерні ознаки діатезу, то навіть дорослим людям рекомендується утримуватися від вживання такого фруктового десерту. Відомості про зміст антитіл можуть також видавати і лабораторні проби крові.

Досвідчені фахівці радять робити кольорові фотознімки гострої фази розвитку хвороби, щоб візуально визначати фактори ризику та причини подразнень.

лікування

Як тільки виникає аллергенная симптоматика, необхідно якомога швидше відвідати лікаря. При алергії на чорнослив у дитини і дорослих лікарі найчастіше рекомендують такі ліки:

  1. Сироп Еріус – призначається малюкам з шести місяців.
  2. Діазолін – пацієнтам до дворічного віку приймати його дозволено в обсязі 50 – 100 мг в день, а з двох до п’яти років – 150 мг.
  3. Краплі Зодак – дозволені до прийому після року. Призначену дозування крапель перед вживанням розводять у воді, приймати можна в будь-який час.
  4. Тавегіл – використовується при лікуванні малюків, які старше одного року.
  5. Телфаст – призначається дітям з шести років.

На початковому етапі терапії слід виключити чорнослив з раціону харчування матері, якщо вона годує дитину грудьми, і малюка. При цьому також не вживаються фрукти, здатні викликати алергію перехресного характеру.

Дози всіх ліків, які призначаються до лікування, визначаються лікарем і залежать від віку маленького пацієнта. Тут слід пам’ятати, що медикаменти здатні викликати побічні прояви, виражені в сонливості.

Якщо у немовляти алергія на чорнослив, то від з’явилася висипки на поверхні шкірного покриву застосовуються зовнішні кошти. Такі як:

  • Бепантен;
  • Відестім;
  • Радевіт і ін.

Щоб одужання настало максимально швидко, з організму необхідно вивести шкідливі речовини, використовуючи для цього сорбенти – активоване вугілля, ентеросгель, полісорб. Застосовують також Смекту, яка не тільки усуває подразники, але і нормалізує стілець.

Дозволяється використовувати трав’яні відвари з ромашки, звіробою, календули. Для приготування необхідно взяти одну ложку сухої сировини і заварити літром окропу. За допомогою народних методів вилікуватися від подібного захворювання можливості немає. Також необхідно дотримуватися обережності в застосуванні трав, так як багато хто з них вважаються алергенними. Обов’язкова умова при такому лікуванні – консультація фахівця.

профілактичні заходи

Для того, щоб потім дитина не страждав подібною проблемою, слід довгий час дотримуватися дієтичне харчування. Визначає його лікар, що враховує індивідуальні особливості пацієнта. Як правило, дієта гіпоалергенного характеру триває до трьох років. В окремих випадках її радять дотримуватися до перехідної вікової категорії.

Профілактика також полягає в звичайних заходи – в разі підтвердження наявності алергії на сливи і чорнослив алерголог призначає антигістамінні засоби в період цвітіння рослин, щоб пилок слив не посилює патологічну симптоматику.

Чорнослив в раціоні дитини

Рекомендується вводити чорнослив в раціон малюка, коли йому виповниться шість місяців. Якщо немовля двох – трьох місяців від народження страждає запорами, то цей сухофрукт рекомендується їсти мамі, що годує.

Для підлітків протипоказаннями до вживання фрукта вважаються:

  • алергічні реакції;
  • діабет;
  • схильність до ожиріння;
  • гіпотонія;
  • камені в нирках.

Бажаючи внести різноманітність в меню дитини, дозволяється при приготуванні каш додавати в них чорнослив і інші корисні добавки. Малюкам фрукт дається в компоті і пюре, при цьому необхідно дотримуватися обережності. В окремому вигляді чорнослив дається дітям, яким виповнилося два – три роки.

Приготований настій з цього продукту дозволяється давати тримісячним малюкам, якщо вони страждають запорами. Кілька ягід чорносливу необхідно добре промити, залити окропом (250 мл), накрити і настоювати всю ніч. Процідивши, настій дають малюкові по половині чайної ложечки. З віком дозування дозволяється збільшувати.

Щоб приготувати компот, сушені сливи перебирають, з них видаляють кісточки, промивають теплою водою. Фрукти закладають в каструлю, додають цукор за смаком, заливають все гарячою водою. Довівши до кипіння, витримують ще чверть години. Дозволяється до чорносливу додавати рівну кількість кураги. Але при цьому необхідно пам’ятати, що і вона здатна стати причиною алергії.

Для пюре сливи промиваються, очищаються від кісточок, заливаються гарячою водою, настоюють кілька годин. Після цього ягоди слід вийняти, залити холодною водою і варити. Сливова м’якоть подрібнюється блендером, м’ясорубкою або протирається на ситі.

Зручно годувати маленьких дітей готовою кашею з чорносливом або додавати сушений фрукт в приготовану страву. В день дитині дозволяється давати 50 – 60 мл пюре з чорної сливи.

Перехресна алергія на сливи і чорнослив

Якщо ви страждаєте подібною проблемою, то з великою часткою ймовірності алергічні прояви можуть трапитися від фруктів з сімейства розоцвітих – персиків, нектарина, вишні та абрикоса. Також патологія можлива при негативної реакції організму на пилок берези, так як її білок своїм складом нагадує сливовий.

Симптоми і лікування алергії на чорнослив у дітей

Чи можна давати немовлятам чорнослив?

Чорнослив – це сушена слива, найчастіше сорту Угорка.

Це дуже корисна ягода, в якій міститься велика кількість калію, фосфору, кальцію, магнію, натрію, заліза і цинку.

З вітамінів в чорносливі є А, С, Е, PP, К, бета-каротин, рибофлавін, пірідокксін, тіамін, фолієва і пантотенова кислоти.

У складі присутні такі органічні кислоти, як лимонна, щавлева і яблучна, а також хлорогенова кислота (потужні антиоксиданти, мають антибактеріальні властивості).

Добова норма – 10 штук плодів

Багатий чорнослив і пектином, який не тільки допомагає почистити організм від токсинів і шлаків, але також покращує кровообіг і призводить холестерин в норму.

Потрібно пам’ятати, що цей продукт є хорошим і досить м’яким за дією проносним, так як в ньому містяться харчові волокна, фенольні комплекси та сорбітол.

Чорнослив дуже корисний для здоров’я, в тому числі і для маленьких дітей. Так як алергічна реакція на нього досить рідкісна, то вже в перший рік життя можна давати дітям чорнослив в якості прикорму, бажано у вигляді пюре або відвару.

Магазинні пюре бажано давати не раніше, ніж в 4 місяці.

Якщо у дитини є схильність до закрепів, то таке м’яке природне проносне виявиться просто незамінним. Але, навіть якщо у дитини спостерігаються паркани, у вигляді самого першого прикорму чорнослив можна вводити, так як дитячий організм може видати неадекватну реакцію у вигляді сильної діареї.

Якщо малюк харчується грудним молоком, то в якості засобу від запору дитини чорнослив може приймати мама. Почати потрібно з однієї ягоди, і кожен день можна додавати ще по одній. Максимальна добова «доза» чорносливу в цьому випадку становить 10 штук (приблизно 100 грам).

причини

Незважаючи на відносну гипоаллергенность чорносливу, все ж зрідка алергічні реакції трапляються. Особливо у маленьких дітей, в тому числі немовлят.

Існує ймовірність виникнення перехресної алергії на чорнослив, якщо вже є негативні реакції організму на такі продукти, як слива, персики, вишня, черешня, мигдаль, нектарини і абрикоси.

Часто алергію викликає не сам чорнослив, а хімічні речовини, якими він обробляється для того, щоб збільшити термін зберігання і надати ягодам товарний вигляд. Таким чином, алергічна реакція на чорнослив може бути викликана воском або гліцерином. Тому перед вживанням цього продукту його обов’язково необхідно мити в гарячій воді, а ще краще замочити в ній, а потім промити водою.

Дуже рідко в якості причин алергії на чорнослив виступають містяться в ньому речовини, хоча він і містить білок. Швидше за факторами, що викликають алергічну реакцію виступають ослаблена імунна система або індивідуальна непереносимість продукту.

симптоми

Прояви алергічної реакції на чорнослив у немовлят найчастіше бувають у вигляді шкірного висипу і проблем з травленням. Передозування навіть цим корисним продуктом також може викликати дуже схожу на алергію симптоматику. Найбільш поширені такі симптоми:

  • почервоніння шкіри на обличчі і тілі;
  • поява плям;
  • висип;
  • шкірний свербіж;
  • нудота;
  • діарея;
  • спазми.

Такі симптоми можуть виникнути при непереносимості дитячим організмом чорносливу (більшою мірою речовин, які застосовувалися для його обробки) як в разі його надходження безпосередньо, так і при його надходженні з грудним молоком.

Алергічна реакція у важкій формі при вживанні чорносливу є великою рідкістю.

Як лікувати

При виникненні симптомів алергії необхідно якомога швидше показати дитину лікарю педіатра. Він зможе призначити відповідне лікування, так як в питаннях здоров’я маленьких дітей самолікування дуже небезпечно.

Для того, щоб усунути алергічні симптоми у дитини, найчастіше призначають такі антигістамінні засоби, як:

  • сироп «Еріус» (підходить навіть для самих маленьких алергіків);
  • «Діазолін»;
  • краплі «Зодак»;
  • «Тавегіл»;
  • «Телфаст».

Сироп «Еріус» можна приймати дітям, починаючи з піврічного віку. З 6 місяців до одного року добова норма цього препарату становить 2 мл, з року до п’яти – 2,5 мл. Його можна вживати в будь-який час доби, незалежно від прийому їжі.

«Діазолін» діти до двох років можуть приймати в кількості від 50 до 100 мг на добу, з двох до п’яти років – до 150 мг на добу.

Антигістамінні краплі «Зодак» можна приймати дітям, починаючи з одного року: до вживання потрібну кількість крапель потрібно розчинити у воді, застосування незалежно від їжі. Дітям до двох років можна вживати по п’ять крапель двічі на добу, з двох до шести – аналогічна дозування або десять крапель один раз на добу.

Препарат «Тавегіл» протипоказаний дітям до одного року, а «Телфаст» призначають тільки з 6 років.

Відео

Чи може бути алергія на чорнослив: симптоми і лікування

За легендою Стародавнього Китаю, слива була символом довголіття і стійкості, саме під цим деревом народився філософ Лао-Цзи, а квітка символізує п’ять богів щастя.

У японців сливове дерево – знак самурая, означає мужність і вірність у шлюбі. Для жителів Східної Азії уособлює юність дівчини і має на увазі еротичний підтекст. Зображена зливу на полотнах художників епохи Відродження означала незалежність і стійкість віри у християн.

Чорнослив продукт сушіння сливи певного сорту. Батьківщиною сухофруктів вважається Франція, куди він був завезений хрестоносцями.

У маленькому містечку Адені з серпня по вересень достигли плоди збирають вручну. Чи не з гілок, а впали і вже підв’ялений. Такий фрукт має чорний колір, матову поверхню, м’ясисту пружну консистенцію. Сушать перевіреним не одним покоління способом, без додавання консервантів.

Але, незважаючи на перераховані вище переваги, за останній час, нерідко винуватець порушення самопочуття у людей.

Причини і симптоми алергії на чорнослив

Для появи симптоматики необхідні наступні складові:

  • Алерген.
  • Сенсибілізований організм.

Патологічний процес викликають хімічні речовини, такі як каустична сода, гліцерин. Вони використовуються для консервації і надання привабливого товарного вигляду.

З натуральних компонентів алергеном є білок. Він міститься в невеликій кількості, але при ослабленому імунітеті або індивідуальної нестерпності викликає імунну відповідь.

  • Закладеність носа, нежить.
  • Оніміння та свербіж слизової рота.
  • Набряклість губ, язика, органів шиї.
  • Нудота, блювота, зниження апетиту.
  • Пронос зі слизом, кольки, метеоризм.
  • Атопічний дерматит.
  • Анафілактичний шок, кропив’янка.

Алергія на чорнослив у грудничка

Організм дитини до року незрілий. Перші дванадцять місяців все системи та органи удосконалюються і пристосовуються до нових умов життя. Тому при введенні в раціон прикорму з сушеної сливи мамі слід знати:

  1. Використовувати адаптоване пюре, а не сухофрукти куплені в магазині. Так як для виробництва дитячого харчування використовуються якісні натуральні продукти, без хімічної обробки і консервації, що минув серйозний контроль.
  2. Якщо є висипання на шкірі після вишні, персика, черешні, можлива перехресна реакція.
  3. Перевищення розміру порції веде до спазму шлунка і кишечника, виникнення діареї, зневоднення. Для малюка це небезпечний стан.
  4. Найчастіше у грудничка реакцією на харчову алергію є діатез, коли на гиперемированном тлі шкіри обличчя і тулуба з’являється дрібна висипка.
  5. При блювоті, неспокої, відмову від їжі, негайно звернутися за кваліфікованою допомогою. Лікар встановить причину, призначить лікування з урахуванням вікових особливостей малюка.
  6. Якщо мама, яка годує сумнівається в причині, допоможе харчовий щоденник, де будуть записані всі вживані продукти. Так визначити алерген не складе труднощів.

Алергія на чорнослив у дитини

Дітям постарше, цілу сушену сливу, вводять в раціон не раніше 3-х років. Перед вживанням в їжу його краще замочити в гарячій воді, видалити кісточки, кілька разів промити. Для проносного ефекту, стежити за достатнім споживанням рідини.

  • На відміну від немовляти, діти старшого віку можуть розповісти, показати, якщо їх щось турбує.
  • Частими проявами є шкірні реакції, від алергічного дерматиту до кропив’янки.
  • Загальний стан звичайно не страждає.
  • У будь-якому випадку, консультація лікаря розсіє сумніви мами.

Алергія на чорнослив у дорослих

Людей з алергією можна розділити на дві категорії. Тих, хто має прояви протягом двох годин і ті у яких недуга з’явиться пізніше, іноді через кілька днів.

Реакції негайного типу бувають блискавичними, по типу анафілактичного шоку, вражаючи життєво важливі системи організму. Без спеціалізованої допомоги можливий летальний результат.

Перебіг відстрочених реакцій більш легке. Виникає відчуття поколювання язика, губ, хрипота, чхання, нежить, свербіж шкіри. Симптоми зникають після прийняття антигістамінних препаратів.

Лікарі рекомендують у будь-якому випадку звернутися в медичний заклад, для виявлення харчового алергену. Це допоможе в подальшому попередити більш серйозні наслідки.

Що робити, чим і як лікувати

Будь-яка алергія це стан, що вимагає втручання фахівця. Займатися самолікуванням небезпечно і може привести до сумних наслідків. Від того наскільки швидко припиниться надходження алергену, буде залежати успішність медикаментозної терапії.

  1. Антигістамінні препарати, добре усувають шкірні прояви і реакції з боку шлунково-кишкового тракту.
  2. Деконгестагени- впораються з закладеність носа і нежиттю.
  3. Інгібітори лейкотрієнів пригнічують виділення речовин викликають захворювання.
  4. Кортикостероїди вводять при реакціях негайного типу, коли потрібно швидко впоратися з набряком і спазмом бронхів.
  5. Гомеопатія. Результати останніх досліджень показали, що суміш жита, пшениці і ячменю знижують чутливість пацієнтів з харчовою алергією.

Який висновок напрошується?

Чорнослив це концентрація корисних речовин. У натуральному вигляді алергію викликає рідко. Але додавання консервантів складових змушує відмовитися від вживання. У разі будь-яких реакцій необхідна консультація алерголога.

Альтернативою промисловим сухофруктам, може служити заготівля в домашніх умовах . Мінусом є зменшення термінів зберігання, але користь, отримана від такого ласощі безсумнівна.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *