Чому виникає кашель після їжі

Люди часто стикаються з кашлем після прийому їжі, хоча відчувають себе добре. Ознака проявляється, якщо дихальні шляхи чимось роздратовані.

Причини кашлю після їжі

Причини кашлю від їжі поділять на кілька видів. До першого виду належить симптом, який виник через спожитих продуктів харчування. Найчастіше після занадто гострих страв починається напад кашлю.

Продукти харчування, які викликають даний симптом – це їжа з кислим смаком. Причини симптоматики полягають в надмірній кількості оцтової або лимонної кислоти в їжі. При попаданні її на слизову оболонку відбувається природна реакція, починається напад кашлю з мокротинням. При вживанні гострих продуктів у дитини швидше проявляється подібна реакція.

Кашель з мокротою після їжі буває викликаний банальною аспірацією. Таке трапляється, коли людина їсть швидко або лежачи, під час трапези розмовляє. Коли людина поперхнувся, організм починає реагувати для звільнення дихальних шляхів від чужорідного тіла. Причиною симптому нерідко стає зневоднення організму.

До другого виду причин відносяться різні хвороби, які можуть викликати кашель під час їжі; причини полягають в таких захворюваннях:

  1. Різні аденовірусні і ентеровірусні інфекції. При наявності таких захворювань вірус може потрапити в трахею і викликати симптом.
  2. Алергічна реакція на якийсь продукт. Якщо людина з’їла продукт, на який у нього алергія, це може спричинити за собою не тільки першіння, але і набряк з анафілактичним шоком. Це трапляється відразу після вживання продукту.
  3. Астма. Люди з астмою можуть в будь-який момент відчути приступ, це частіше трапляється в нічний час, але буває і після трапези.
  4. Різні ЛОР-захворювання . При наявності таких інфекцій горло стає чутливим, і найменше попадання грубих продуктів провокує сильне роздратування і, як наслідок, – напад.
  5. Гастрит може стати причиною такого стану.
  6. Наявність гельмінтів в організмі може викликати напад.

Окремим видом є симптом при годуванні маленьких дітей до року. Перед тим як відригнути в перші місяці життя у дитини може виникати цей симптом. Таке часто відбувається при швидкому поїданні або захоплення повітря, якщо молока у мами більше, ніж може з’їсти дитина, а також при неправильній позі під час годування.

Види кашлю після їжі

Кашель вживання їжі на постійній основі може ділитися на сухий і вологий. У деяких випадках патологічний процес може проявлятися в більш важкій формі і доходити до блювоти у дорослого. Якщо покашлювання супроводжується блювотним позивом через 15-20 хвилин з моменту прийому їжі з мокротою, це говорить про звуження стравоходу або наявності пухлини. Якщо кашель у дорослих з’являється через 2 години після їжі, при цьому виникає блювота, це означає наявність проблем зі шлунком.

Сухий кашель після їжі

Коли після прийому їжі людина закашлявся, це відбувається через потрапляння залишків їжі в дихальні шляхи, тому що шматок може частково або повністю перекрити дихання. Якщо кашель після їжі у людини спостерігається на постійній основі, варто перевірити надгортанник і м’язи, які відповідають за ковтальний рефлекс. Сильний сухий кашель буває після обіду при наявності якогось інфекційного захворювання або у завзятих курців.

Після їжі кашель з мокротою

Проблеми з бронхами можуть викликати попадання шлункового соку в бронхи. У цей момент організм самостійно позбавляється від чужорідного тіла в дихальній системі і провокує відхаркування. Посилюється кашель з мокротою після їжі, починається напад, якщо є такі хвороби, як астматичні напади, пневмонія, бронхіт з обструкцією.

супутня симптоматика

Симптом часто з’являється відразу після прийому їжі. Додатковою симптоматикою можуть бути наступні ознаки:

  1. Печія може виникнути, коли частинки їжі виходять за межі стравоходу і шлунка. Найчастіше це властиво людям зі слабким сфінктером.
  2. Задишка. В основному симптом трапляється, якщо у людини астма і алергія. Виявляється як прискорене повторення вдихів і видихів.
  3. Відчуття задухи . Таке виникає, якщо їжа перекрила дихальні шляхи. Якщо почався напад, людина починає синіти від асфіксії, і такий стан вкрай небезпечно, тому що може привести до смерті.
  4. Відрижка. Найчастіше цей симптом відчувають діти, під час їжі у дитини відбувається надмірне заковтування повітря і, як підсумок, – відбувається відрижка.
  5. Тяжкість у грудях. Ця ознака говорить про наявність проблем в шлунково-кишковому тракті .

діагностика

Для того щоб виявити причину виникнення сухого або вологого кашлю, потрібно піти до лікаря. Для виявлення причин призначають діагностику, яке складається з огляду доктора, лабораторних досліджень крові та сечі, проходження флюорографії. Часто проводиться фіброгастродуоденоскопія, кардіограма, спірографія і ряд інших досліджень за призначенням лікаря.

Лікування виникає після їжі кашлю

Терапію починається кашлю після прийому їжі повинен призначати лікар . Призначається обстеження, тому що причини можуть бути різними, а самостійне лікування часто погіршує стан. Спираючись на все симптоми, лікування призначається строго індивідуально. Якщо відхаркування супроводжується виходом мокротиння, ліки, що зупиняють симтом, протипоказані, тому що це призводить до запалення легенів.

При виявленні алергічного кашлю варто виключити вживання продуктів, які викликали таку алергічну реакцію. Виявити алерген просто в домашніх умовах. При вживанні їжі, що викликає алергію, перший кашель виникає з першением в горлі. Якщо симптом з першением, дере в горлі з кожним разом все сильніше, треба прийняти гістаміни для припинення алергічної реакції.

При проблемах шлунково-кишкового тракту найчастіше призначаються препарати, які приводять у норму кислотно-лужний баланс. Серед них: Омез, Фосфалюгель, Альмагель і аналоги. Також призначаються сорбенти, такі як Смекта.

Більш докладно про лікування шлункового кашлю можна познайомитися тут

Кашель після їжі – причини і лікування

Кашель – це рефлекторна дія організму. Спазми грудної клітини з’являються при засміченні дихальних шляхів або при подразненні їх стінок. Якщо цей симптом турбує людини після їжі, необхідно з’ясувати причину і знайти спосіб безпечного усунення проблеми.

Культура споживання їжі

Кашель після їжі з’являється і у здорових людей, якщо вони не дотримуються правил безпечного споживання їжі. Так, під час емоційних розмов за столом, перекусу на ходу або в лежачому положенні разом з продуктами в шлунок потрапляють бульбашки повітря. Вони намагаються вийти вгору, дратують стінки шлунково-кишкового тракту. В результаті людина страждає від частої відрижки, бажання відкашлятися.

Не рекомендується приймати їжу в корсеті, тісному одязі, тугому поясі. Здавлювання органів травлення погіршує їх роботу, перешкоджає просуванню їжі вниз в кишечник. З тієї ж причини не можна спати на високих подушках, коли тіло зігнуте і відбувається тиск на подреберную область.

Кашель може з’явитися після і під час їжі, якщо страви приправлені гострими спеціями. Вони піднімаються вгору разом з парою, потрапляють в носоглотку, викликають бажання чхати і відкашлятися.

При зневодненні слизові оболонки людини пересихають. Через це з’являється легкий сухий кашель. Причому, мова йде не про загальний стан регидратации, а про їжу всухом’ятку, без прийому напоїв. Тоді крихти хліба, крупинки каші дратують стінки, а після запевняє водою, всі неприємні симптоми зникають самі собою.

Кашель після їжі у вагітних жінок і немовлят

Вагітні жінки повинні дотримуватися дрібного харчування. Частий прийом їжі малими порціями запобігає появи почуття голоду і відчуття переповненого шлунка. При переїданні відбувається здавлювання грудної клітини, що призводить до задишки і виникнення сухого кашлю.

У немовлят кашель після їжі з’являється з таких причин:

  • неправильна поза дитини при годуванні. При незручному положенні тіла молоко може потрапити в носоглотку, викликаючи кашель;
  • надлишкове виділення молока. Дитина не встигає проковтнути рідину, давиться і кашляє;
  • заковтування повітря. Деякі немовлята покашлює перед тим, як відригнути.

Зверніться до лікаря, якщо кашель після їжі повторюється протягом декількох тижнів.

Кашель при попаданні їжі в дихальні шляхи

Органи дихальної і травної системи знаходяться в безпосередній близькості один від одного. Трубки стравоходу і трахеї навіть стикаються в задній частині горла. При ковтанні і диханні надгортанник виконує функцію клапана. Однак якщо людина розмовляє або сміється під час їжі, шматочки їжі можуть потрапити в трахею.

Якщо в дихальні шляхи потрапляють дрібні крихти хліба, спрацьовує захисний рефлекс. Людина починає кашляти з неглибоким вдихом і різким стрімким видихом. При цьому він інстинктивно приймає похиле положення тіла, широко розкриває рот, висовує язик.

Якщо людина подавився їжею і не може відкашлятися, застосуєте прийом Геймліха.

  1. Станьте за спину до потерпілого.
  2. Обхопіть його ззаду трохи нижче грудної клітини.
  3. Праву долоню стисніть в кулак, а ліву покладіть зверху.
  4. Зробіть різкий ривок, направляючи руки всередину і вгору.
  5. Тіло поперхнувшись людини повинно бути трохи нахилений вперед.

Такий метод підходить для дорослих і дітей шкільного, підліткового віку.

Якщо подавився дитина до трьох років, покладіть його на свою руку на живіт. Ваша долоня повинна бути біля особи малюка, в лікоть – біля його ніг. Нахиліть потерпілого вниз головою і постукивайте другою рукою по спині між лопатками. Шматочок їжі повинен вилетіти з рота під час сухого кашлю.

методи діагностики

Кашель після їжі може означати розвиток хвороб різних систем організму. Тому в першу чергу зверніться до терапевта, розкажіть про характер спазмів, супутніх симптомах. Після огляду, пройдіть наступні діагностичні процедури:

  • рентгенографію – для виключення хвороб дихальної системи;
  • шкірний алерготести – на виявлення алергічної реакції;
  • УЗД органів травлення – для виключення захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • кардіографію – для вивчення роботи серця.

На підставі результатів аналізів лікар ставить діагноз і призначає лікування.

Кашель після їжі при запаленні в носоглотці

При гострій фазі респіраторних захворювань слизова носоглотки максимально запалена. Будь-яке роздратування (їжа, вода, холодне повітря) викликають почуття болю і напад сухого непродуктивного кашлю. Тому під час лікування хвороби вживайте тільки рідкі і пюреобразні страви комфортної теплої температури.

Крім знищення збудника хвороби, займіться оздоровленням носоглотки. Робіть теплі інгаляції мінеральною водою, фізіологічним розчином, слабким відваром ромашки. Розсмоктуйте мед, так як він пом’якшує слизову тканину, насичує її корисними речовинами. Полощіть горло, пийте багато корисної рідини для вимивання з організму мікробів, продуктів їх життєдіяльності.

Алергічна реакція

Деякі продукти харчування є алергенами для людей з порушеннями роботи імунної системи. Потрапляючи в організм, такий подразник викликає алергічну реакцію. Наприклад, після прийому їжі, у людини може з’явитися вологий кашель із задишкою. Він не приносить полегшення, а навпаки вимотує організм нападами спазмів.

Для лікування алергічного кашлю необхідно виявити подразник і виключити його зі свого раціону. Після цього лікар призначає антигістамінні препарати, ліки протизапального і загальнозміцнюючий дії. В якості профілактики алергіки повинні відмовитися від вживання екзотичних фруктів, продуктів з барвниками, ароматизаторами, підсилювачами смаку.

Сухий кашель після їжі часто з’являється у людини, яка палить. Багато людей з нікотиновою залежністю виходять на балкон з сигаретою саме після прийому їжі. Компоненти тютюнового диму дратують слизову тканину носоглотки, викликають бажання відкашлятися. Причому від шкідливих смол страждають всі члени сім’ї курця.

Кашель при ГЕРХ

Через слабкий функціонування сфінктера шлунка, частина їжі потрапляє назад в стравохід. Зловживання гострими, солоними, кислотосодержащимі продуктами також призводить до виникнення рефлюксна езофагіту. При розвитку такої хвороби з’являється набряк, який здавлює трахею. Через цю людину турбує сухий кашель. Особливо часто він спостерігається після їди, при активізації роботи травної системи.

При ГЕРХ марно лікувати кашель відхаркувальні засоби. Консервативна терапія включає в себе прийом препаратів для зменшення кислотності шлунка, посилення моторики травного тракту. У важких випадках проводиться операція з ушивання шлункового сфінктера.

Крім медикаментозного і хірургічного лікування для боротьби з кашлем після їжі необхідно дотримуватися дієти, дробової системи харчування. Крім того, не можна лягати відпочивати протягом двох годин після прийому їжі, займатися спортом на повний шлунок. Якщо часте покашлювання призвело до пошкодження слизової оболонки горла, робіть парові інгаляції, розсмоктуйте льодяники з пом’якшувальною дією.

У чому причина виникнення кашлю після їжі у дитини?

Кашель – захисна реакція організму на роздратування в органах дихання – виникає рефлекторно, і людині його складно контролювати. Після їжі може спостерігатися кашель з мокротою, сухий, гавкаючий (і т.д.). Це тимчасові або хронічні патології в системі дихання.

Але не завжди кашель вказує на проблеми зі здоров’ям. Симптоми проявляються після прийому їжі у дітей через потрапляння стороннього тіла в дихальні шляхи. При цьому необов’язково звертатися до лікаря – досить добре прокашлятися і випити чистої води.

Види кашлю після їжі

За характером кашлю можна припустити його походження. Щоб надати правильну своєчасну допомогу дитині, батьки повинні розуміти, що викликає кашель після їжі. Медики виділяють кілька основних видів кашлю.

вологий

Поява мокротиння у дітей під час нападу вказує на запалення нижніх дихальних шляхів. Отхаркивается мокрота після їжі при ХОЗЛ, трахеїті, бронхіті, астмі.

Кількість виділяється мокротиння залежить від тяжкості захворювання.

сухий

Кашльові напади без освіти мокротиння свідчать про різке роздратування органів дихання, в тому числі з-за стороннього тіла. Становить велику небезпеку тим, що потрапив сторонній предмет може просунутися вниз по дихальних шляхах. Іноді при сильному сухому кашлі виникає травмування гортані, голосових зв’язок. Сухий кашель може супроводжуватися відчуттям задухи.

З нудотою і блювотою

Такий стан тільки виглядає як кашель. Медики вважають це одним з варіантів блювоти і називають її пищеводной. Вона відрізняється від істинної блювоти тим, що виділяються залишки їжі, що не потрапили в шлунок. Процес починається відразу після їжі. Якщо блювота відбувається час від часу, то варто звернутися до лікаря (особливо якщо вона супроводжується болем, підняттям температури і іншими симптомами).

Приступ нудоти виникає також при простудних захворювання. Відбувається це через сильний відкашлювання, коли дратується корінь язика. Лікар в таких випадках виписує протикашльові засоби, розм’якшуючі мокроту і нормалізують дихання.

У дітей може спостерігатися відходження слизу, що вказує на можливі захворювання серця і шлунка. Точний діагноз поставить тільки медичний працівник.

Причини кашлю після їжі

Кашель після їжі у дітей не завжди патологічний.

Існує кілька причин його виникнення:

  1. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ). Часто кашель свідчить про патології органів травлення (наприклад, слабкості м’язи стравохідного кільця). З цієї причини їжа не затримується в шлунку, а відразу надходить назад в стравохід разом з повітрям, що потрапили під час їжі. Симптом виникає хвилин через 10 після їжі.
  2. Захворювання шлунково-кишкового тракту. Одним із симптомів таких захворювань вважається виникнення кашльового рефлексу після прийому їжі. Лікування полягає в призначенні лікарських препаратів і дотриманні спеціальної дієти.
  3. Інфекції органів дихання. Це одна з причин кашлю з мокротинням після їжі. Напади трапляються і в проміжках між прийомами їжі.
  4. Астма. Гостру або хронічну форму цього захворювання завжди супроводжує подразнення дихальних шляхів і спазм. Напади астми непередбачувані, тому напад виникає в будь-який час (в тому числі і після прийому їжі).
  5. Раптове подразнення слизової оболонки органів дихання. Провокується гострими кулінарними стравами, спеціями.
  6. Чужорідне тіло. Раптове потрапляння їжі в дихальні шляхи – дуже поширене явище. Воно завжди супроводжується приступом. Організм з його допомогою намагається позбутися від предмета.
  7. Алергія. Багато людей стикаються з такою хворобою. Виникає вона через надходження в організм продукту, що є алергеном. Кашлевой симптом може говорити в цьому випадку про набряк слизової органів дихання. Пацієнту потрібна термінова допомога.
  8. Невротичні розлади. Явище характерне для дітей раннього віку. Такий кашель після їжі у малюка супроводжується відрижкою. При рясної і регулярної відрижці потрібне втручання лікаря.

Батьки повинні уважно спостерігати за дитиною під час їжі. Це допоможе надати вчасно першу допомогу і врятувати життя при алергічних реакціях, попаданні чужорідного тіла, хвороби легенів і так далі.

Що робити

Медики рекомендують при перших підозрах на патологію пройти обстеження. Вилікувати кашель після постановки діагнозу буде значно легше. Лікар постарається з’ясувати у батьків, коли і як починає кашляти дитина після їжі, повторюється це в інший час доби і т.д. Після діагностичних процедур починається лікування.

лікування

З’ясувавши причини кашлю після прийому їжі, батьки повинні неухильно дотримуватися медичним рекомендаціям.

Комплексне лікування включає в себе:

  • прийом антацидів для полегшення роботи травної системи;
  • антигістамінні, які знімають симптоми алергії (але потрібно обов’язково виявити алерген, щоб виключити подальші напади після їжі);
  • дотримання питного режиму, що допомагає нормалізувати обмін речовин, запобігти сухість шкірного покриву.

У якості першої допомоги дитині потрібно зробити кілька зітхань, дати трохи води. При астмі інгалятор повинен завжди бути поруч з дитиною. А при попаданні предметів в дихальні шляхи потрібно добре прокашлятися, віддихатися і зробити кілька ковтків води. При першении в горлі після їжі рекомендують полоскання розчином ромашки.

До якого лікаря звернутися

Якщо кашель після їжі пов’язаний з інфекцією, то звертаються до дільничного педіатра. Він аналізує симптоми у пацієнта і призначає додаткове обстеження у фахівців. У ситуаціях, коли у дитини відбувається подразнення горла через гострих страв або спецій, рекомендують консультацію дієтолога.

Лікуванням кашлю алергічного характеру займається лікар-алерголог. При захворюваннях шлунка допоможе гастроентеролог. З хворобами легень педіатр направляє до пульмонолога. У деяких випадках потрібно ще консультація невролога.

На закінчення

Запобігти кашель після їжі у дитини часто вдається, скорегувавши харчування. Але поява блювоти або нудоти має насторожити батьків. Це може виявитися ознакою захворювання, яке небезпечно для дитини. При цьому слід звернутися до лікаря негайно.

Уважне ставлення батьків, своєчасне звернення до лікарів, дотримання всіх рекомендацій допомагає відновити здоров’я дітей, забезпечити їм повноцінне життя.

Чому виникає кашель після їжі у дитини?

Рідко хто звертає увагу на кашель після прийому їжі , але коли це стан триває багато років, це може бути ознакою багатьох серйозних хвороб, діагностика яких потребуватиме тривалих і ретельних дослідженнях.

Причини кашлю після їжі

Кашель, який через деякий час виникає після їжі, може свідчити про ГЕРХ, і діагностувати її може лише гастроентеролог, провівши цілий ряд обстежень.

Іноді рефлюксна хвороба погіршує перебіг астми, напади якої при супроводі цієї хвороби, стають частіше безпосередньо після їжі. Астма, яка розвинулася подібним чином, лікування звичайними протиастматичними препаратами не тільки не піддається, але і в змозі спровокувати ряд ускладнень.

Кашель після прийому їжі, зазвичай супроводжується виділенням мокроти, що накопичилася в бронхах. Ініціювати кашель можуть будь-які алергічні реакції, пов’язані з вживанням будь-якого харчового продукту, або якогось компонента, що входить до складу їжі.

Найчастіше до числа причин появи такого кашлю відносяться проблеми і порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, або виразкові хвороби шлунка. В цьому випадку слід обстежитися у алерголога і гастроентеролога.

Як боротися з кашлем після прийому їжі?

З подібним кашлем слід боротися кардинальними способами – кинути курити, боротися з надмірною масою, не носити сковує одяг, не приймати їжу на ніч, обмежити вживання жирної і калорійної їжі, шоколаду, кави і чаю, коли і алкогольних напоїв.

Зазвичай подібний стан лікують антацидними препаратами, які протидіють поразки кислим шлунковим соком глотки і дихальних шляхів, що веде до їх подразнення і провокує кашель.

Не слід забувати, що кашель після прийому їжі може бути спровокований зневодненням організму, адже для перетравлення їжі необхідна рідина. Тут у вигляді профілактики рекомендують випивати воду після прийняття їжі.

Особливе місце займає кашель у дитини після їжі, наслідки якого можуть бути досить серйозними. В цьому випадку дуже важливо правильно і вчасно встановити причину цієї патології. Зазвичай, напади дитячого кашлю з’являються через подразнення рецепторів трахеобронхіального дерева.

Найчастіше подібні напади мають тенденцію посилюватися вночі, оскільки тривале перебування в горизонтальному положенні сприяє стіканню по гортані слизу, яка викликає роздратування і ініціює кашель. Однак, напади знімаються, коли відома їх природа.

Подібний стан може розвинутися внаслідок проникнення чужорідного тіла в дихальні шляхи дитини, бронхіальної астми, коклюшу, який супроводжується судорожним кашлем. Причинами можуть також бути простудні захворювання порожнини глотки, гортані, носа, запалення легенів або бронхіт.

Є ряд дієвих профілактичних заходів, покликаних знизити або виключити прояви кашлю у дітей. По-перше необхідно, щоб дитина вживала їжу невеликими порціями. Ще потрібно максимально зменшити вживання їжі ввечері, і вечеря повинна бути відділений від сну мінімум трьома годинами. Небажано давати дитині шоколад і жирну їжу. Себе ж дорослі повинні обмежити в курінні і вживанні алкогольних напоїв. Не слід забувати про підтримку нормальної ваги, оскільки непотрібні накопичення маси ініціюють зростання внутрішньочеревного тиску. Одягати дитину слід у вільний одяг, який не обмежує дихання і рух. При перших же ознаках патології у дитини слід звертатися до лікаря.

Кашель у дітей з’являється досить часто, і не тільки, як симптом застуди, а й як алергічна реакція на ряд таких факторів, як пилок квітів, шерсть тварин, домашній пил. Характер виникнення кашлю у дитини може визначити тільки фахівець.

Якщо у малюка застуда, його сухий неприємний кашель слід перевести у вологий, продуктивний, для відхаркування і виведення мокротиння з організму. Для цього лікар призначає лікарські препарати, або відвари лікувальних трав.

Симптоми і Лікування

Якщо після їжі з’являється кашель, слід пройти обстеження у лікаря-терапевта. Виникнення цього симптому може бути пов’язано з різноманітними патологічними станами, лікування яких відкладати не можна.

Причини появи кашлю після їжі

Фактори, що провокують появу кашлю після їжі, можуть бути пов’язані з непатологічного причинами. Суду можна віднести вживання гострої і пряної їжі, яка подразнює слизову оболонку стравоходу і викликає кашльовий рефлекс.

До захворювань, які можуть спровокувати появу даного симптому, відносяться:

  • гастроезофагеальний рефлюкс;
  • гастрит;
  • алергічна реакція;
  • бронхіальна астма;
  • інфекційне запалення.

Розглянемо ці причини більш докладно.

гастроезофагеальний рефлюкс

Це патологічний стан пов’язаний з занедбаністю невеликої кількості шлункового соку в стравохід і ротоглотку після їжі. Ця біологічна рідина містить соляну кислоту, яка подразнює епітелій. Через це розвивається хронічне запалення, починається кашель, який посилюється після прийому їжі.

Також шлунковий сік може закидати в дихальні шляхи – трахею і бронхи. Це може привести до появи хронічного бронхіту і, у важких випадках, розвитку пневмонії.

Зазвичай при гастроезофагеальної рефлексної хвороби, крім сухого кашлю, відзначаються ознаки порушення травлення. Люди з цим захворюванням можуть відзначати печію, відрижку, дискомфорт і печіння в верхній частині живота і в центрі грудної клітини.

гастрит

При запаленні слизової оболонки шлунка пацієнти нерідко скаржаться на те, що у них дере в горлі є кашель. Механізм появи таких симптомів схожий з гастроезофагеальним рефлюксом. У цьому випадку також є закид шлункового соку в верхні відділи травного тракту, однак зазвичай відзначається підвищення концентрації соляної кислоти. Симптоматика зазвичай найбільш виражена в нічний час, що пов’язано з тривалим перебуванням людини в горизонтальному положенні.

Напади кашлю найчастіше виникають через кілька годин після їжі. Через це пацієнти нерідко пов’язують симптоматику з будь-якими іншими причинами, що може ускладнити діагностику. Уточнити причину появи скарг можна за допомогою ФГДС, яка покаже наявність запальних змін в стінці шлунка.

Алергічна реакція

Кашель після їжі з мокротою може бути пов’язаний з розвитком алергії на спожитий харчовий продукт. В такому випадку, разом з цим симптомом буде відзначатися набряк слизової оболонки горла, свербіж, першіння, можливо утруднення дихання і ковтання. Пов’язано це з надмірною реакцією імунної системи людини на чужорідні речовини, що містяться в їжі, і розвиток неінфекційного запалення тканин.

Як правило, алергічний кашель супроводжується виділенням великої кількості прозорої мокротиння. Якщо розвивається набряк тканин або анафілактичний шок, пацієнту потрібна невідкладна медична допомога.

Бронхіальна астма

Дане захворювання має алергічну природу, проте в цьому випадку запалення носить хронічний характер. Тому у хворого протягом багатьох років можуть виникати ознаки загострення, які при сприятливих умовах повністю зникають. При тривалому перебігу бронхіальної астми можливо звуження просвіту бронхів з розвитком дихальної недостатності.

Чому після їжі при цій патології може виникнути кашель? Причина появи симптому також пов’язана з впливом алергену і розвитком запалення з виділенням великої кількості слизового мокротиння.

інфекційне запалення

При наявності інфекційно-запального процесу в нижніх дихальних шляхах, виникнення кашлю прямо не залежить від їжі. Однак, якщо захворювання вражає верхні відділи (горло і носоглотку), прийом їжі буде викликати подразнення слизової. Це, в свою чергу, спровокує кашлевой напад. Найбільш небезпечні в цьому плані дуже гарячі, холодні або пряні продукти й напої.

інші причини

У людей із застійною серцевою недостатністю нерідко відзначається поява мокрого кашлю. Цей симптом стає більш вираженим після їжі, що пов’язано з тимчасовим посиленням кровотоку в травній системі і зниженням кровопостачання серця.

Якщо кашель після прийому їжі виник раптово на тлі повного здоров’я, слід запідозрити потрапляння стороннього тіла в дихальні шляхи. Це гострий стан, яке небезпечно появою задухи, і вимагає невідкладної медичної допомоги.

Види кашлю: сухий і вологий

За наявністю або відсутністю виділення мокротиння кашель підрозділяється на сухий і вологий. Перший вид рефлексу може виникати при захворюваннях травної системи, наприклад, гастриті або гастроезофагеальному рефлюксі. Також не виключена поява такої форми симптому при алергічних патологіях.

Що стосується інфекційно-запальних захворювань, то сухий кашель зазвичай відзначається в ранніх стадіях патологічного процесу, коли мокрота ще не утворюється в достатній кількості. Якщо уражаються верхні дихальні шляхи, носоглотка, то при відкашлювання може зовсім не бути слизу.

Важливо! Сухий кашель може бути пов’язаний з непатологічного причинами, наприклад, вживанням занадто гострої їжі.

Вологий кашель після їжі пов’язаний з причинами:

  • інфекційні захворювання нижніх дихальних шляхів;
  • серцева недостатність;
  • бронхіальна астма;
  • алергічні реакції.

При наявності мокротиння слід звернути увагу на її колір. Якщо вона прозора, швидше за все причина пов’язана з алергічним або вірусним запаленням. Зелена мокрота свідчить про бактеріальному інфекційному процесі.

як діагностувати

При появі симптоматики слід звернутися до лікаря-терапевта. Після проходження обстеження при необхідності уточнення діагнозу, показана консультація інших фахівців – пульмонолога, гастроентеролога, кардіолога.

При зверненні пацієнта лікар спочатку проводить опитування з метою визначення скарг, дізнається, коли кашель та інші симптоми почалися, з чим були пов’язані, яке лікування хворий отримував раніше. Також фахівець здійснює загальний огляд. За результатами цих процедур можна поставити попередній діагноз.

Для уточнення причини занепокоєння проводиться додаткове обстеження:

  • ФГДС і рентгенографічне дослідження шлунка – ці методи дозволяють визначити функціональний стан травної системи, знайти ділянки запалення і виразки слизової оболонки;
  • рентгенографія органів грудної клітини для визначення можливих патологічних процесів в бронхах і легеневої тканини;
  • функціональні дослідження дихальної функції – спірографія і ін. Вони показані при підозрі на бронхіальну астму;
  • імунологічні тести – їх проводять з метою визначення причини алергії;
  • ЕКГ і луна-КГ при наявності ознак серцевої недостатності.

Після того, як було з’ясовано, чому кашель після їжі турбує пацієнта, приступають до лікування.

Лікарська терапія

Лікувальні заходи повинні бути спрямовані на усунення причини появи кашлю. Якщо симптоматика викликана патологією травної системи, слід використовувати препарати, що знижують кислотність шлункового соку. При гастриті показаний прийом антацидів, які обволікають поверхня слизової оболонки шлунка і перешкоджають її пошкодження соляною кислотою.

Також можна використовувати антисекреторні препарати, наприклад, Омепразол. Вони пригнічують вироблення іонів хлору, тим самим знижуючи кислотність шлункового соку. Ці препарати слід приймати курсами, тривалість яких залежить від тяжкості ураження і визначається лікарем.

Пацієнтам із захворюваннями травної системи обов’язково потрібно дотримуватися суворої дієти, яка виключає вживання гострої, солоної, пряної, копченої та іншої подразнюючої їжі. При наявності рефлюксу необхідно після їжі протягом години перебувати у вертикальному положенні, а спати краще на високій подушці, щоб не допустити потрапляння шлункового соку в стравохід і ротоглотку.

Якщо встановлена ​​алергічна природа з’являється кашлю і першіння, перш за все слід обмежити контакт з алергеном. Зазвичай цього буває достатньо для повного відновлення. У тих випадках, коли відмовитися від вживання таких продуктів неможливо, або при важкому перебігу алергічної реакції, показано використовувати антигістамінні засоби.

Інфекційні захворювання лікують за допомогою противірусних та антибактеріальних засобів. Вибирає препарат лікар на підставі даних обстеження хворого. Самостійно починати таку терапію не рекомендується, так як неправильний підбір ліки може призвести до розвитку ускладнень і значного погіршення стану хворого.

Лікування народними засобами

Так як перелік захворювань, через які з’являється кашель після їжі, досить великий, не існує народних методів, які дозволили б позбутися цього симптому. Краще проконсультуватися з лікарем про те, якими немедикаментозними способами можна поліпшити стан хворого.

Що можна зробити для профілактики

Щоб не кашляти після прийому їжі, слід дотримуватися рекомендацій:

  • не брати їжу пізніше, ніж за 3-4 години до відходу до сну;
  • підтримувати масу тіла в нормальних межах;
  • віддавати перевагу дробовому харчуванню з невеликими порціями;
  • відмовитися від подразнюючої їжі;
  • пити достатню кількість води.

Кашель після їжі в більшості випадків свідчить про захворювання травної або дихальної системи. Щоб визначити причину появи симптому, слід звернутися до лікаря. Фахівець призначить схему терапії за результатами діагностичних процедур.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *