Чим годувати дитину в період кишкової інфекції: особливості харчування і щадна дієта

Гостра кишкова інфекція (ГКІ) – одне з найпоширеніших захворювань немовлят і малюків до 7 років. Воно може виникнути в будь-який час року, затьмарити життя крихітки і батьків. Причиною недуги стає проникнення в організм патогенних мікроорганізмів, ентеровірусу, ротавірусу або аденовірусу. Немовлята важко переносять будь-який вид кишкової інфекції, а ротавирусную інфекцію в народі так і прозвали – «кишковий грип».

Зміст Показати

Причина кишкової інфекції – патогенні мікроорганізми в шлунково-кишковому тракті дитини

Принципи лікування кишкових інфекцій

До основних симптомів кишкових інфекцій відносять часту неконтрольовану блювоту, водянистий пронос зі світло-жовтим відтінком, підвищення температури, ломоту в тілі та інші симптоми застуди (див. Також: чим можна годувати дитину при проносі або інших розладах?). До основних принципів лікування відносять:

  • прийом ліків для нормалізації мікрофлори;
  • вживання розчинів, відновлюють водно-сольовий баланс;
  • прийом медикаментів проти блювоти і проносу (докладніше в статті: чим можна годувати дитину при блювоті?);
  • спеціальну дієту, яка в медичній практиці позначена як №4 та № 4б.

Особливості харчування при ГКІ в гострому періоді

Під час піку кишкової інфекції малюк втрачає рідину і мінеральні речовини через часту блювоти і діареї. Однак зупинити їх не завжди можливо, та й не потрібно, адже таким чином організм позбавляється від шкідливих токсинів. Мамі важливо в цей час забезпечити правильний питний режим. Крихітку слід поїти часто і потроху, щоб він не зміг вирвати, і вода пішла на користь. Бажано пропонувати не воду, а розчини, здатні відновити водно-мінеральний баланс.

«Регідрон» і інші порошки для приготування розчину електролітів можна купити в аптеці. Однак якщо матуся будинку одна, а сходити в аптеку нікому, нескладно зробити розчин в домашніх умовах. Для цього в 1 літрі кип’яченої води слід розмішати 8 ч.л. цукру, чайну ложку солі, ½ ложки соди питної. Поїти малюка варто кожні 5-10 хвилин, даючи по 5 мл. з ложечки або шприца, яким дають лікарські сиропи. Дитині старше 3 років можна давати по 2 чайні ложки кожні 5 хвилин. Випаювати малюка потрібно і вночі, будити через кожні 15 хвилин до того як його стан покращиться.

Підтримувати водно-сольовий баланс організму допомагає Регидрон або його домашній аналог

Особливості дієти немовляти під час прогресування ГКІ

Гострі кишкові інфекції – не рідкість для малюків до однорічного віку. Дітей на природному вигодовуванні під час хвороби слід частіше прикладати до грудей (см. Також: не заборонена чи ряжанка при грудному вигодовуванні?). Молоко заповнить запас рідини і дозволить втамувати голод. Висмоктує маля зовсім небагато, можливо доведеться зціджувати, щоб не провокувати застій молока. Ослабленого крихітку, у якого немає сил брати груди самостійно, слід годувати з ложечки зцідженим молоком.

Основні принципи годування немовлят до року під час хвороби:

  • збільшення частоти і одночасне зменшення обсягу порцій;
  • допаивание розчином електролітів через кожні 5-10 хвилин;
  • часте прикладання до грудей – заспокоює немовля і допомагає насититися;
  • прикорм для діток від півроку повинен складатися тільки з легкозасвоюваних страв – рисової каші на воді, рисового відвару, картопляного пюре без солі.

Зі страв для прикорму можна залишити рисову кашу, але тільки зварену на воді

Харчування дітей від року в реабілітаційному періоді (через 1-3 дні після ГКІ)

Відновлювальний період після ГКІ триває не менше 2 тижнів. Перекладати на звичайний раціон крихітку старше рочки варто поступово і акуратно, щоб не спровокувати проблеми з боку травного тракту.

  • Перші 3 дні після гострої фази основною стравою повинна бути добре проварена каша з рисової, вівсяної, кукурудзяної або гречаної крупи. Якщо зберігається рідкий стілець, слід віддати перевагу рідкої рисової каші і відвару. При нормалізації травлення можна додавати інші крупи.
  • Не варто поспішати з введенням м’ясних страв. Бажано віддавати перевагу пісної курячої грудях, індичці, кролятині, готуючи з неї відварені або парові тюфтельки. Якщо немає впевненості в якості м’яса, краще замінити його готовим пюре з баночок ( «Агуша», Hipp, BabyHit, Bebivita і інших марок).
  • В полудень можна запропонувати сир середньої жирності, заправлений 10% сметаною або йогуртом.
  • З овочів слід готувати легкі супи і пюре. Для цього підійдуть картопля, кабачки, цвітна капуста, морква.
  • З введенням фруктів варто почекати на 2 тижні. Виняток – печені яблука і банани, якими можна годувати під час другого сніданку або полудня.

Печені яблука – нейтральний продукт для шлунково-кишкового тракту, тому їх цілком можна залишити в раціоні

Кожне нове блюдо слід давати обережно, починаючи з 1-2 чайних ложок. Якщо з самопочуттям крихти все буде в порядку, обсяг можна поступово збільшувати, доводячи через 2 тижні до звичайної порції. Коли стан погіршується, блюдо прибирають і повертаються до каш. Зразкове меню одужує дитини виглядає так:

День після одужання сніданок Другий сніданок обід Полудень вечеря
перший протерта вівсяна каша, чай кисіль з чорниці (200 г) овочеве пюре і куряча грудка, приготовані в пароварці чай з сухариками, ½ банана протерта гречана каша, чай
другий вівсянка на воді, омлет на пару, чай без цукру (див. також: чи можна їсти омлет мамі, що годує в перший місяць годування?) яблучне пюре (150 г) бульйон з нежирної яловичини, подрібнена в блендері куряча грудка на пару, чорничний відвар какао на воді, сухарі з білого хліба рибні тефтелі, несолодкий чай, на ніч – кефір 1%
третій рисова каша молока, яйце всмятку, какао на воді кисіль з чорної смородини (200 г) парові тефтелі з риби, легкий яловичий бульйон з сухариками, малиновий кисіль какао на воді, прісні галети м’ясне суфле на пару, несолодкий чай

Принципи харчування дітей від року протягом 7-14 днів після ГКІ

Строгий раціон – необхідна умова в відновлювальному періоді. При правильному раціоні істотне поліпшення стану спостерігається вже через 2-3 дні. Навпаки, недотримання дієти і швидке повернення до загального столу може спричинити проблеми зі здоров’ям. Головне для мами – дотримуватися загальних принципів дієтичного харчування протягом 2 тижнів після ГКІ:

  • годувати дитину слід маленькими порціями, через 2-3 години;
  • годі було насильно примушувати до їжі: нехай малюк зголодніє і сам попросить їсти;
  • за порадою лікаря можна почати прийом вітамінно-мінерального комплексу;
  • роздільний прийом вуглеводів, білків і жирів (наприклад, не слід давати одночасно рибу і картоплю, м’ясо та крупи).

Протягом двох тижнів після хвороби дієта все ще повинна бути щадить. Допустимі парові омлети, галетное печиво, сушки, самостійно приготовані паштети з яловичини або індички. Макаронні вироби можна включати в раціон після нормалізації стільця, проте давати їх як гарнір можна не частіше 2 разів на тиждень.

Вершкове масло і жири важливо обмежувати до 15 грамів на добу. Особливо корисні малюкові різноманітні супи-пюре, які можна готувати з м’яса і овочів. Якщо малюк попросить солодкого, можна запропонувати йому трохи желе, мармеладу або зефіру.

заборонені продукти

Страви, які пропонуються дитині в період одужання, повинні бути ретельно підготовлені і подрібнені. У раціоні неприпустимо присутність продуктів, що дратують чутливий шлунково-кишковий тракт:

  • сирі овочі і фрукти;
  • жирне м’ясо, копченості, сосиски;
  • бобові;
  • спеції і зелень;
  • молоко;
  • шоколад, свіжа випічка;
  • чорний хліб;
  • пшоно і перловка;
  • газовані і кавові напої;
  • яйця в будь-якому вигляді (крім дієтичного омлету і всмятку);
  • будь-які консерви (крім дитячого харчування в баночках).

Молоко в період відновлення дитині давати не можна

Відновлення кишечника після антибіотиків

Нерідко при лікуванні кишкових інфекцій лікарі призначають антибіотики, які наносять додатковий удар шлунково-кишковому тракту. У період терапії важливо проводити заходи, спрямовані на компенсацію збитків, завданих медикаментами. В іншому випадку у крихти може розвинутися запор, діарея, а їжа буде засвоюватися дуже погано.

Відновити роботу кишечника після антибіотиків дозволять такі заходи:

  • скасування прикорму і переклад немовлят виключно на мамине молоко;
  • дітям різного віку – рясне пиття, годування за бажанням легкозасвоюваними продуктами;
  • збалансована дієта, де обов’язкові сир, овочі та фрукти в доступній формі (термічно оброблені або свіжі після повного одужання);
  • комфортний відпочинок, достатня кількість сну для відновлення сил.

Перехід до звичного харчування

Не слід різко переводити малюка на загальний стіл по закінченню щадного двотижневого режиму. До кінця двох тижнів в меню малюка повинні бути нежирні страви з різноманітних продуктів. При перекладі на загальний стіл важливо дотримуватися правила – поступове введення продуктів (по одному кожен день) і уважне спостереження за реакцією дитини. Коли все добре, пора переходити на загальний стіл. Якщо виникають проблеми з травленням, вводити звичний режим годування рано.

Не потрібно поспішати повертати дитину до звичайного раціону, адже це ускладнить перебіг хвороби

Профілактика кишкових інфекцій

Під час кишкових інфекцій у дітей часто піднімається рівень кетонових тіл (ацетон), на що завжди звертають увагу педіатри. Високий ацетон супроводжується частою блювотою, температурою, блідістю, порушенням стільця, сильним зневодненням. Дитина ослаблений, його стан вимагає підвищеної уваги. Для діагностики ацетону в сечі досить провести тести спеціальними паличками, які продаються в аптеках.

Дієта при ацетоні така ж, як і при кишкової інфекції, а в відновлювальному періоді малюкові ще довго буде не можна смажені, гострі, копчені страви. Головне – правильне відпаювання і прийом ферментативних препаратів (наприклад, «Креон») за призначенням лікаря (рекомендуємо прочитати: інструкція із застосування на «Креон 10000» дітям). Від підвищення ацетону і інфекцій малюка убезпечити важко, проте ряд заходів допоможуть зміцнити імунітет.

Профілактика кишкової інфекції полягає в наступному:

  • особиста гігієна – дитина повинна засвоїти, що треба мити руки перед їжею, не можна брати брудні пальці та інші предмети в рот;
  • ретельний вибір продуктів для дитячого столу і їх правильна кулінарна обробка;
  • бажано, щоб страви були свіжоприготовленими;
  • продукти, куплені про запас, повинні зберігатися в належних умовах;
  • виключення контакту сирих продуктів з приготовленою їжею;
  • ідеальна чистота посуду і кухні.

Дотримання вказаних вище правил і своєчасне звернення до лікаря при підозрі на отруєння або вірусну інфекцію дозволять швидше виявити і легше перемогти недугу. Загартовування, повноцінне харчування і правильний режим дня зміцнять організм дитини, допоможуть протистояти вірусам та інфекціям.

ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ після перенесеної кишкової інфекції

Гострі кишкові інфекції, мабуть, самі неприємні захворювання, пов’язані з ураженням шлунково-кишкового тракту (кишечника, підшлункової залози), що супроводжуються нудотою, блювотою, болями в животі, рідким стільцем, можливо, підйомом температури. Коли ваша дитина захворіла, він оглядається лікарем-педіатром, отримує призначення. Дитина дотримується певної дієти, п’є ліки (зазвичай це ферменти, сорбенти, біопрепарати).

На тлі дієти, прийому ліків одужання настає швидко, зазвичай досить 5-7 днів для поліпшення самопочуття. Ура! Ми здорові! На жаль, будь-яка кишкова інфекція веде до пошкодження слизової оболонки шлунка, кишечника, впливає на функцію підшлункової залози. Повне відновлення кишечника, його ворсинок займає 3-4 тижні. Приблизно стільки ж часу необхідно для нормалізації функції підшлункової залози. Тому золоте правило: після перенесеної кишкової інфекції все діти повинні дотримуватися дієти, що дозволяє закріпити ефект від лікування і дати вашій дитині можливість відновитися повністю. У цій ситуації лікарі не можуть обійтися без вашої допомоги, дорогі батьки.

Чим можна нагодувати дитину:

Протягом 2-х тижнів після інфекції дозволяються:

  1. Каші на воді (рисова, кукурудзяна, гречана, вівсяна): добре розварені.

Яку кашу дати – залежить від характеру стільця. Якщо у вашої дитини зберігається частий, рідкий стілець, варто зварити рисову кашу. При поліпшенні стільця (по консистенції стілець нагадує густу кашу) можна поступово вводити гречану кашу, починаючи з заміни 1 / 3-1 / 2 обсягу годівлі, 1 раз в день. Якщо стілець не погіршився, на наступний день одне годування можна повністю замінити на гречку. У дітей зі схильністю до запорів в харчування спочатку краще включати кукурудзяну або гречану каші, вівсяну краще вводити поступово, починаючи з заміни 1 / 2-1 / 3 об’єму годування.

  1. М’ясо – пісне (яловичина, телятина, індичка, кролик, куріца- тільки грудки).

М’ясо готується у вигляді м’ясного Гоше, котлет або тефтелей на пару. Для дітей 1-го року життя переважно м’ясо в баночках. У раціон харчування м’ясо вводимо поступово, починаючи з -1 чайної ложки 1 раз в день для дітей до одного року, з 1-2 чайних ложок для дітей 2-3 років. Якщо дитина добре переніс введення м’яса в харчування (немає блювоти, стілець не став частіше, рідині), кожен наступний день обсяг м’яса може бути збільшений в 2 рази від попереднього з поступовим досягненням вікової норми.

  1. Молочно-кислі продукти.

Для дітей 1-го року життя в раціон поступово, починаючи з 1 / 2-1 чайної ложки, вводимо натуральний сирок (увага: сирки без наповнювачів – фруктів, ягід). Якщо ви зрозуміли, що дитина добре засвоює натуральний сирок, через тиждень можете урізноманітнити його меню, ввівши сир з яблуком, грушею або бананом. Сирки, що містять ягоди, екзотичні фрукти, вводяться в останню чергу, через 3-4 тижні. Для дітей старшого віку в харчування підходить сир з мінімальним відсотком жирності 0-5% без наповнювачів.

Дозволена сметана 10-15% жирності 10-30 грамів на добу у вигляді добавок до сиру, в супи.

Кефір, кисло-молочні суміші дітям 1-го року життя вводимо починаючи з 5-10мл одноразово, 1 раз на добу, поступово збільшуючи обсяг на 10-20мл щодня до досягнення добової норми суміші.

Можна побалувати дитини йогуртом, або натуральним, або що містить в якості наповнювачів яблуко, грушу, банан.

Банани, у вигляді пюре, починаючи з 1-2 чайних ложок на добу.

Яблука протягом першого тижня після інфекції переважно вживати у вигляді яблучного пюре промислового або домашнього приготування (спекти яблуко в духовці або печі СВЧ, протерти через сито) також починаючи з 1 чайної ложки. При покупці пюре в баночках уважно вивчіть склад: тільки яблуко, без додавання вершків, ягід. Через 5-7 днів при добрій переносимості яблучного пюре можете запропонувати дитині шматочок свіжого яблука без шкірки.

Через 2 тижні можна давати дитині сливу, абрикоси, ківі, в останню чергу – через 3-4 тижні – ананас, манго. Чи не йдемо на поводу у дитини: все даємо потроху, поступово.

  1. Овочі: кабачок, цвітна капуста, брокколі, гарбуз, картопля, дозволені відварні у вигляді пюре. Бажано, щоб картопля в харчуванні дитини в цей період становив не більше 1 / 3-1 / 2 обсягу всіх овочів.
  2. Яйце дається у вигляді парових омлетів на воді через 1-2 тижні після перенесеної інфекції не більше 1-2 разів на тиждень протягом 2-3-х тижнів.
  3. Хлібобулочні вироби: білий хліб (вчорашній), сушки і сухарі (без родзинок, маку, цукру), прості крекери, сухе печиво.
  4. Макаронні вироби, що вимагають сильної напруги організму для переварювання, вирішуються не частіше 1-2 разів на тиждень, за умови хорошого самопочуття і нормалізації стільця.
  5. Дозволяється будь-яку рослинну олію (оливкову, соняшникову) 5-15 грамів на добу у вигляді добавок в супи, другі страви, вершкове масло 5-15 грамів на добу у вигляді добавок в каші.
  6. Дітям, які люблять супи, готуємо овочеві супи з м’ясом: в киплячу підсолену воду опускаємо дозволені овочі (кабачок, цвітна капуста, брокколі, картопля, морква), крупи (рис, гречка) в кінці варіння додаємо м’ясо, зварене окремо, порізане на дрібні шматочки або пропущене через м’ясорубку. Можете покласти фрикадельки, приготовлені з рубленого м’яса і зварені в сусідній каструльці.
  7. Часто дитина, поправляючи, просить у батьків солодощі. Маленькому ласуни ви можете запропонувати зефір ванільний 1-2 штуки в день або ванільну пастилу, через тиждень – мармелад. Карамель, шоколадні цукерки краще давати не раніше ніж через місяць.
  8. Величезне значення для дитини має достатню кількість рідини. Пити дитина може звичайну воду, мінеральну воду без газу, звичайний чай (зелений або чорний, слабо заварений), компот із сухофруктів (яблука, груші, не забудьте прибрати родзинки – викличе здуття живота, курагу і чорнослив – стілець стане рідині). Напої дитині необхідно пропонувати пити дрібно, по ковточку. Якщо дитина вип’є залпом великий обсяг рідини, це може спровокувати появу блювоти, рідкого стільця.

Батьки! Будьте пильні!

Частина продуктів з раціону дитини вам просто необхідно виключити повністю на якийсь час. Це продукти, що вимагають великої кількості ферментів для перетравлення, продукти, що містять грубу клітковину, яка травмує внутрішні поверхні шлунка і кишечника. Справа в тому, що навіть найлегша кишкова інфекція викликає набряк підшлункової залози, що призводить до порушення її функції – залоза виробляє менше ферментів, тому жирні, смажені, консервовані продукти, продукти, що містять грубу клітковину, можуть викликати болі в животі, нудоту, блювоту , відновлення рідкого стільця.

Протягом 2-х тижнів після перенесеної кишкової інфекції категорично заборонені: Бульйони (м’ясні, рибні, грибні), незбиране молоко, соки.

Через 2 тижні ви можете вводити ці продукти в розведеному вигляді: готувати каші на половинному молоці (1 частина молока + 1 частина води), варити супи на половинному (1 частина бульйону + 1 частина води) або другому бульйоні, давати соки навпіл з водою, овочі, що містять грубу клітковину, білокачанна капуста, цибуля ріпчаста, зелена квасоля, боби (квасоля, горох), житній хліб, свіжа випічка, жирне печиво (наприклад, курабье, «Ювілейне»), свіжа зелень, огірки, помідори, сосиски, ковбаси , пельмені, будь-які газовані напої, шоколад, карамель. Будьте уважні: для незміцнілого, який не встиг повністю відновитися організму дитини, дотримання тривалої дієти є усвідомленою необхідністю. При порушенні дієти болю в животі, нестійкий характер стільця можуть зберігатися тривалий час (до кількох місяців),можливий розвиток ураження підшлункової залози, так званий реактивний панкреатит, що супроводжується вищевказаними симптомами, а також нудотою, блювотою.

Тому тривала, правильно підібрана дієта є основним фактором для якнайшвидшого повного одужання вашої дитини.

Дієта при кишкової інфекції у дітей: відповідне меню

Дієта при кишкової інфекції спрямована на відновлення втрачених в результаті багаторазової блювоти і діареї поживних речовин і солей. Стрімка втрата дитячим організмом води після рясного рідкого стільця може привести до серйозних порушень роботи всього шлунково-кишкового тракту.

збудники

Кишкові інфекції – це одні з найбільш часто зустрічаються захворювань у дітей. Практично кожна третя дитина влітку захворює. Пік захворюваності кишковими інфекціями припадає на літній час. Дуже часто дитина може підхопити хворобу після вживання неякісної їжі або погано вимитих фруктів.

Ще однією частою причиною виникнення захворювання стає заковтування води з водойм при купанні. Малюк, плескаючись в річці або озері, може спробувати воду на смак. Невеликої кількості досить для зараження. У морі концентрація збудників може також бути дуже високою.

Якщо водойма – зі стоячою водою, ризик зараження зростає в кілька разів. У теплу пору в ній активно ростуть і розмножуються різні хвороботворні бактерії.

Найбільш часто кишкові інфекції викликають:

  • Різні види вірусів. Це можуть бути ротавіруси, аденовіруси та багато інших різновидів. Потрапляючи в організм малюка, вони швидко проникають в кров і викликають інфекцію. Розвиток захворювання при зараженні вірусами зазвичай стрімко (іноді через 6-8 годин з моменту потрапляння в кров).
  • Хвороботворні бактерії. Досить часто зустрічається зараження сальмонелами, шигеллами, дизентерійної палички, протеєм або кишковою паличкою. Зазвичай вони викликають сильний водянистий пронос. Кількість випорожнень може досягати 10 разів на добу. Дитина стає примхливим, відмовляється від їжі.
  • Найпростіші. Вони стають причиною виникнення кишкових розладів набагато частіше. Найчастіші збудники – амеба або балантидій.

Діти страждають кишковими розладами набагато частіше, ніж дорослі. Це пов’язано з недосконалістю будови їх травної системи. Імунітет дитини дуже лабільний. Він не завжди здатний протистояти агресивному впливу бактерій. Якщо дитина ослаблена або недавно перехворів будь-яким простудним захворюванням, він може з легкістю заразитися кишковою інфекцією.

принципи харчування

Доктор Комаровський вважає, що при будь-якому кишковому розладі лікувальна дієта є найважливішою умовою для швидкого одужання малюка. Під час гострого періоду кишкового розладу в раціон слід включати їжу комфортної для травлення температури. Вона повинна бути подрібненою.

Детальніше дивіться у відео нижче.

Головні принципи лікувальної дієти при інфекційному кишковому розладі:

  • Дотримання дієти протягом місяця. Перший тиждень спрямована на відновлення втраченого організмом об’єму рідини. Мета дієти на 2-3 тижні – ввести в організм необхідні електроліти, вітаміни і мікроелементи. Їх рівень катастрофічно падає після рясної блювоти і проносу. З четвертого тижня переходять вже на повний звичний стіл, закріплюючи отриманий від лікування ефект.
  • Обов’язково потрібно зупинити блювоту. Якщо організм малюка продовжує втрачати воду через блювоту або пронос, випоювати дитини марно. У таких випадках потрібні антиеметики, які призначаються дитячим лікарем. Потрібно пам’ятати про те, що у всіх ліків є побічні ефекти.
  • Харчуватися слід невеликими порціями, але досить часто. Це не сприятиме посиленню блювоти або рідкого стільця. Краще годувати дитину в один і той же час, строго по годинах.
  • Голодування при кишковому розладі неприпустимо! У першу добу дітям варто скоротити всі порції рівно наполовину. Голод лише послабить дитячий організм, якому в цей час так потрібно адекватне надходження життєво необхідних поживних речовин і енергії.
  • Краще віддавати перевагу їжі, яка досить сильно подрібнена. Добре підійде картопляне або морквяне пюре. Якщо дитина любить брокколі або кольорову капусту, можете сміливо додавати їх в меню. М’ясо також слід подрібнити. Прокрутіть його кілька разів через м’ясорубку з дрібною решіткою. Можна також подрібнити все в блендері. Це буде відмінною основою для приготування фрикадельок або тефтелькою.
  • Основу харчування повинні складати білкові продукти. Під час гострого періоду кишкової інфекції краще віддати перевагу м’ясним продуктам, які швидко засвоюються і перетравлюються. Це можуть бути тушковані кнели з протертим рисом на гарнір або легкий супчик з курячими фрикадельками.
  • Готуйте в пароварці або мультиварці. Дозволяється використовувати метод запікання в духовці. Всі обсмажені або приготовані на грилі продукти – не найкращий вибір. Вони можуть пошкодити запалену стінку кишечника, посилюючи пронос.
  • Дотримуйтесь температурний режим подачі страв. Приготовану їжу слід охолодити до 40-45 градусів. Сильно охолоджені або прохолодні напої також варто виключити. Вони значно активізують проходження їжі по кишечнику, тим самим посилюючи пронос.

Раціон дитини при кишковому розладі в гострій формі

Кращим вибором під час гострого періоду стане приготування каші на воді. Коров’яче молоко краще не додавати. Якщо малюк ще немовля, але вже отримує прикорм, тоді можете розбавити подрібнену кашу материнським молоком.

Можна сміливо готувати гречану, кукурудзяну, вівсяну каші. Вибирайте подрібнені пластівці, а не цілісні злаки. Вони легше засвоюються і не зможуть подряпати роздратовану стінку кишечника. У перші дні каші доведеться сильно розварювати. За консистенцією вони повинні бути досить рідкими, більше нагадуючи суп. Потім це вже не потрібно. Варіть звичну для дитини кашу. Деякі додають протерте овочеве або фруктове пюре. Їжу можна трошки підсолити.

Обов’язково включайте в раціон м’ясні продукти. Намагайтеся, щоб вони були в меню не рідше 1-2 разів на день. Котлетки з курячого фаршу стануть відмінною основою для обіду. На гарнір можна додати овочеве пюре з дозволених овочів або розварену кашу. Кусковое м’ясо маленьким дітям краще не давати. Ослаблений після багаторазової блювоти шлунок не зможе його розщепити. Це навіть може спровокувати в животику у малюка больовий синдром.

На 7-10 день можна вводити в раціон кисломолочні продукти. Починайте з невеликої кількості. Цілком достатньо 1-2 чайних ложок на один прийом. Можна вибрати нежирний сирок, кефір або йогурт, збагачений лакто-і біфідобактеріями. Вони допоможуть відновити нормальну мікрофлору в кишечнику. Це необхідно для активізації імунітету в боротьбі з кишковою інфекцією. Звертайте увагу на те, щоб все кисломолочні продукти були свіжими. Неякісна їжа може значно посилити пронос або викликати нетравлення.

Не забувайте про достатню кількість рідини. Організм дитини в результаті сильної блювоти або проносу дуже зневоднений. Для компенсації водного і електролітного балансу потрібна велика кількість води. Можна давати малюкові просту охолоджену до кімнатної температури воду.

Підійдуть різні морси і компоти. Їх можна приготувати з сухофруктів або ягід. Якщо у дитини сильний пронос, для нормалізації стільця не додавайте в компот чорнослив.

Яких продуктів краще уникати?

Деякі продукти слід зовсім виключити з раціону харчування хворої дитини (особливо в перші 2-3 тижні після початку захворювання). Розширювати стіл і доводити меню до колишнього рівня можна через три тижні.

Завдати шкоди можуть такі продукти:

  • Молоко. Вживання молока в перші 2 тижні категорично заборонено. Молочні цільні продукти можуть викликати посилення проносу. У цей період пошкоджений кишечник не може добре розщеплювати всі складові молока. Після вживання склянки молока у дитини частішає стілець, виникають болі в животі.
  • Жирна і важка їжа. Ферментативна здатність розщеплювати жирні продукти під час кишкового розладу значно знижена. Організм всі сили спрямовує на боротьбу зі збудником інфекції. Йому абсолютно не вистачає сил перетравлювати жирні продукти. Неперетравлені компоненти їжі виводяться через кишечник разом з рясним рідким стільцем. Діарея посилюється, підступає нудота.
  • Свіжий хліб, а також будь-яка здоба. Там міститься величезна кількість глютену. Він склеює все ворсинки кишечника, заважаючи їжі рухатися. Це може помітно посилити бродіння і гнильні реакції в організмі. Вибирати слід підсушені вчорашні сухарики. Вони стануть відмінним доповненням до бульйону, звареного з нежирної курки, риби.
  • Свіжі фрукти та овочі. Краще їх запікати з сухофруктами в духовці (можна також попередньо зварити, а потім подрібнити блендером до стану пюре). За смаком додати трохи цукру. Це стане відмінною альтернативою покупному пюре в баночках.
  • Гострі і кислі страви. Велика кількість спецій дуже сильно дратує збуджену стінку шлунка. Це провокує блювоту і підсилює нудоту. Не додавайте в м’ясні страви цибулю і часник. Вони дратують стінку кишечника, посилюючи запальний процес
  • Кондитерські вироби. Тістечка, торти, шоколад підсилюють навантаження на печінку. Це заважає організму повноцінно знешкоджувати токсини, які виділяють бактерії при розмноженні.
  • Міцні м’ясні бульйони. Вони містять занадто багато екстрактивних речовин, що підсилюють нудоту. Дуже погано перетравлюються. Викликають ферментативну недостатність підшлункової залози (аж до гострого панкреатиту).
  • Бобові і капуста в будь-якому вигляді. Вони призводять до сильного газоутворення. Стінка кишечника від газів розтягується, посилюючи больовий синдром. Живіт у дитини стає схожим на барабан, дотики до нього болючі.

Рецепти для швидкого одужання

Курячий супчик з фрикадельками і цвітною капустою

Зваріть нежирний бульйон з курки. Попередньо зніміть шкіру і приберіть все плівки з курки. Готове м’ясо вийміть з бульйону. Прокрутіть його 2 рази на м’ясорубці з дрібною сіткою. Додайте трохи солі і 1 яйце. Сформуйте невеликі фрикадельки.

У киплячий бульйон додайте пару суцвіть цвітної капусти та 1 картоплину, порізану на дрібні кубики. Варіть все 10-15 хвилин. Коли овочі стануть м’якими, вони готові. Вимкніть плиту. Блендером подрібніть всі інгредієнти. Повинен вийти суп-пюре.

У остиглий супчик перед подачею додайте 2-3 фрикадельки. Такий супчик можна їсти з пшеничними сухариками.

Фруктове пюре з запечених груш

Помийте і добре висушіть груші. Зніміть з них шкірку, видаліть серединку і плодоніжки. Розріжте груші на половинки.

Візьміть деко, застеліть його пекарським пергаментом і трохи змастіть вершковим маслом. Покладіть груші на пергамент, зверху посипте цукровою пудрою. Запікайте їх 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.

Охолодіть, потім протріть через сито. Пюре буде відмінним доповненням до розвареної рисової каші або сирку.

Будь-яка кишкова інфекція небезпечна тим, що вона може викликати важкі порушення в дитячому організмі. Пам’ятайте про те, що на початку захворювання обов’язково варто викликати лікаря-педіатра додому. З ним ви обговоріть тактику лікування дитини і зрозумієте, чи потрібно призначення спеціальних ліків.

Лікувальна дієта допоможе скоректувати і відновити втрачену рідину і поживні речовини, необхідні для росту і розвитку малюка.

Детальніше про лікування кишкової інфекції ви дізнаєтеся, подивившись передачу доктора Комаровського.

Дієта після кишкової інфекції у дитини

Кожна мама відчуває велику гіркоту, коли хворіє її дитина. Особливо важко переноситься шлунково-вірусна інфекція. Під час неї малюк відчуває болю, страждання і доводиться дотримуватися постільного режиму, особливе харчування. Коли хвороба проходить, все одно необхідна спеціальна дієта після кишкової інфекції у дитини. Це допоможе правильно відновитися, повернути до колишньої роботи функції травної системи, які суттєво постраждали під час отруєння. На що необхідно звернути увагу і як лікувати кишкові захворювання, дізнаєтеся далі.

Дієта після кишкової інфекції в перші дні одужання

Різні інфекційні кишкові захворювання є одним з найпоширеніших проблем для здоров’я малюків поряд з грипом, ГРВІ, особливо до трирічного віку. Хвороботворні для кишечника організми передаються дітям разом з несвіжою їжею, брудним питвом і під час недотримання простих правил гігієни. Інкубаційний період кишкового отруєння може тривати до декількох днів. Найнебезпечніше час для захворювань кишечника і поширення інфекцією – літо. У цей період різні мікроби, кишкові палички, ротавіруси розмножуються дуже інтенсивно.

Лікарі часто призначають антибіотики, адсорбуючі та противірусні препарати, ліки проти зневоднення, таблетки для відновлення підшлункової, рясне пиття і строгу дієту. Тільки так можливо побороти всі неприємні симптоми і наслідки отруєння. Для дітей різних вікових груп вводяться свої обмеження по їжі. Дієта дотримується під час гострого перебігу хвороби, потім вона змінюється на менш сувору, щоб далі плавно перейти до звичного харчування. Ознайомтеся зі спеціальною дієтою в перші дні одужання для дітей різного віку.

харчування немовлят

Оптимальним варіантом для дієти новонародженого є материнське молоко, а сувора дієта є лише у мами, яка повинна відмовитися від усіх продуктів харчування, що викликають подразнення слизової шлунка дитини. Тим немовлятам, яким раніше вже був введений прикорм, в меню перших днів одужання вводяться каші (рисова або гречана) з розбавленою водою або молоком. Через кілька днів можете давати до 20 г нежирного сиру, а ще пізніше (через 1-2 доби) – вводите в дієту грудничка овочеві пюре, супи. В самому кінці йде м’ясо.

  • Як позбутися від грибка
  • Хто має право на доплату до пенсії за дітей народжених до 1990 року
  • Левоміцетин очні краплі

Що можна їсти дитині від 1 року

Дієта після кишкової інфекції у дитини старше року базується на тих же принципах, що і у немовлят, тільки збільшуються порції і швидше вводиться їжа, характерна для цієї вікової категорії. Протягом перших трьох тижнів важливо дотримуватися механічне, хімічне і термічне послаблення в дієті. Тобто, вживати страви, відварені або приготовані на пару, з рідкуватої консистенцією, яка потім плавно переходить в кашоподібну. Їжа повинна бути тільки теплою, не дратує слизисту кишечнику і шлунку.

У період дієти дитини після кишкової інфекції категорично варто відмовитися від таких продуктів, як: чорний хліб, овочі і фрукти в сирому вигляді, горох з квасолею, прянощі, перлова крупа, пшенка, свіжі соки, закуски, соуси, незбиране молоко, редиска, ріпа , капуста, огірки. Ідеально підійде топлене масло, яке необхідно буде додавати в дієтичні страви в невеликих пропорціях. Вся їжа повинна бути перетертої, рідкуватої, теплою.

Суворі обмеження в дитячому меню

Аналогічні умови дотримуються в дієті після кишкової інфекції у дитини старшого віку. Вся їжа приймається тільки в теплому вигляді, свежеприготовленная, перетерта і не повинна мати ніяких компонентів, які можуть подразнювати слизову оболонку кишечника або шлунка. Відварюйте своїй дитині овочі (крім заборонених), готуйте на пару, робіть всілякі пюре, супи-пюре, перетерті каші, омлети, суфле тощо. Дуже добре приймати зварені в домашніх умовах киселі, узвари (тільки без чорносливу).

Що давати дитині через 7 – 10 днів після гострої кишкової інфекції

Строгий раціон харчування під час гострої кишкової інфекції є необхідною умовою для успішного одужання дітей. Якщо ви не будете дотримуватися всіх розпоряджень лікарів з приводу дієти, то це обернеться вашій дитині тривалою діареєю, стрімким схудненням, обезводненням і іншими серйозними проблемами зі здоров’ям. Головне в даному випадку – використання певного режиму харчування для кожної з фаз хвороби. Далі ви ознайомитеся з принципами харчування дитини, через десять днів після перенесеної гострої кишкової інфекції.

Основні правила дієтичного харчування

Коли відбувається отруєння, в шлунку, кишечнику з’являються несприятливі процеси. Вони загрожують хронічним запаленням травних органів, зачіпаються всі слизові оболонки, страждає печінка і підшлункова залоза. В результаті стає неможливим нормальне виділення шлункового соку, втрачається м’язовий тонус і скорочення кишечника. Щоб не довести здоров’я до такого стану, важливо посприяти організму малюка. Для цього знадобляться наступні правила харчування:

  • Розвантажити шлунок і кишечник дитини. Не треба примушувати до їжі, коли малюк зовсім цього не хоче. Щоб процес травлення не порушуючи, годуєте кожні дві-три години.
  • Обов’язково дотримуйтеся принцип приготування їжі: перетирання до напіврідкого стану, їжа повинна бути теплою, не дратувати шлунок з кишечником. Мінімізуйте вживання жирів, виключіть компоненти харчування, що містять клітковину.
  • Організм повинен поповнюватися біологічно активними речовинами, які він втратив в період хвороби. Тому купите своїй дитині вітамінно-мінеральний комплекс, однак попередньо порадьтеся з лікарем.
  • Дотримуйтеся правил роздільного прийому їжі: не змішуйте в одній порції вуглеводи з білками. Наприклад, рибу або м’ясо не поєднуйте з картоплею, крупами. Краще робіть акцент на овочах і фруктах.
  • Як виглядати молодше і відчувати себе краще: антивікові секрети
  • Транспортний податок для інвалідів – звільнення і пільги по групах, порядок оформлення
  • Білі татуювання – техніка нанесення, догляд і корекція, переваги і недоліки, ідеї дизайну з фото

Далі ознайомтесь з переліком продуктів, які не можна включати в дієту після кишкової інфекції:

  • борошняне, здобу;
  • сирі овочі, фрукти, ягоди, цитрусові;
  • пшоняну, перлову, ячну кашу;
  • копченості, консервацію, ковбасу;
  • бобові;
  • сало, свинину.

Те, що повинно включатися в дитяче меню на кожен день після перенесення кишкової інфекції:

  • гречана, рисова, вівсяна каша;
  • у відварному вигляді овочі: кольорова капуста, брокколі, буряк, морква;
  • банани, печене яблуко;
  • вчорашній білий хліб;
  • кисіль на крохмалі;
  • сухофрукти, узвар;
  • курка, кролик;
  • морська риба;
  • Рясне пиття.

Як відновити роботу кишечника після антибіотиків

Лікування дитячого отруєння практично завжди супроводжується антибіотиками. А це додатковий удар по повноцінній роботі шлунково-кишкового тракту. Терапія антибактеріальними препаратами завжди повинна супроводжуватися попереджувальними заходами, а інакше у малюка розвинеться діарея або запор, погане засвоєння їжі і багато іншого. Кілька рекомендацій, необхідних для відновлення роботи кишечника після антибіотиків:

  • грудному малюкові скасуйте прикорм і переведіть його виключно на грудне молоко;
  • дітям старше грудного віку давайте багато пити, скоротіть спожите кількість їжі, обов’язково дотримуйтесь дієти, годуєте тільки за бажанням малюка;
  • обладнайте комфортний відпочинок, дитина повинна довше спати, щоб відновлювати свої сили;
  • забезпечте крихітці збалансоване харчування, для цього давайте фрукти з овочами і обов’язково включите в дієту кисломолочну їжу (знежирений сир, наприклад).

Коли можливий перехід на загальний стіл

У деяких випадках дотримання дієти після кишкової інфекції до декількох тижнів – місяця. На той час вона наближена до нормального харчування, проте містить щадні нежирні страви, продукти, які сприяють повноцінному травленню. Пізніше ви можете поступово вводити в дієту по одному продукту щодня і дивитися, якою ж буде реакція організму. Якщо все добре – продовжуйте переходити на загальний стіл, коли немає, то це означає, що ще рано і організм повністю не відновився.

профілактика

До гострих вірусних інфекцій відносять кілька десятків видів хвороб, до яких належать: кишковий грип, ентеровірусна і ротавірусна інфекції, сальмонельоз та багато інших. При цьому у дітей проявляються такі яскраво виражені ознаки отруєння, як розлад, температура, блювота, головний біль, різі в області живота, загальну слабкість.

Коли ви звернетеся до лікаря, то він відразу ж призначить всі необхідні аналізи для діагностики та з’ясування, який вид інфекції або вірусу атакував організм дитини. Будь це ротавірусний збудник, ентеровірусний або будь-якої іншої, лікування повинно бути надано негайно. Далі піде невідкладна терапія, яка буде сприяти відновленню водного балансу в дитячому організмі, усунення запальних процесів і больових синдромів.

Якщо ви хочете провести профілактику кишкових інфекцій у своєї дитини, виконуйте кілька рекомендацій, наведених нижче:

  • початкове умова – це дотримання особистої гігієни: ваша дитина повинна знати, що перед їжею необхідно мити руки і не брати їх в рот разом з іншими сторонніми предметами на вулиці;
  • ви, як турботлива мама, повинні ретельно підходити до вибору продуктів харчування, які буде їсти дитина;
  • їжу зраджуйте термічній обробці;
  • вживати їжу необхідно відразу ж після приготування;
  • подбайте про дбайливе і правильному зберіганні продуктів: все що приготували, виставляйте в холодильник.
  • намагайтеся завжди купувати тільки свіжі продукти харчування і відразу ж їх давати дитині в вживання або готувати;
  • до обіду добре розігрівайте їжу для дитини, щоб вона мала правильну температуру для вживання;
  • виключіть усілякий контакт сирих продуктів з приготовленою їжею;
  • не допускайте, щоб на продукти сідали будь-які комахи;
  • утримуєте кухню в чистих ідеальних умовах.

Відео

Коли дитина захворіла, мами біжать до досвідчених педіатрів, щоб дізнатися про діагноз хвороби, як її лікувати і що для цього необхідно. Часто, коли відбувається отруєння, піднімається рівень вмісту ацетону в організмі. Тому лікарі завжди звертають увагу на цей критерій. Нижче перегляньте відеосюжет від висококваліфікованого лікаря, заслуженого педіатра країни професора Комаровського, який розповідає про те, як визначити ацетон в крові і дає детально розписану дієту з меню на тиждень для дитини, щоб лікувати вдома після перенесення отруєння.

Дієта при кишкової інфекції

Дієта при кишкової інфекції – це кілька різних меню, які прописуються окремо як для дітей, так і для дорослих. Головною її метою є заповнення втрачених мікроелементів і відновлення водного балансу в організмі.

Призначається виключно терапевтом, оскільки навіть неправильно підібрана дієта може зашкодити збезводненої системі людини.

Дієта при кишкової інфекції – основи

При більшості інфекційних захворювань травного тракту можна дотримуватися дієти БРЯТ (BRAT), яка схвалена і рекомендується багатьма лікарськими спільнотами.

Акронім закладає принцип харчування, але це не означає, що Ви зобов’язані харчуватися тільки рисом з бананами. Основа полягає в тому, щоб вживати м’які продукти, які не мають подразнюючої ефекту на кишечник.

Вони містять дуже мало клітковини і можуть сприяти припиненню діареї і нормалізації стільця.

Харчування при кишкової інфекції:

  • бульйони;
  • варені злаки, наприклад вівсянку або манну кашу;
  • крекери;
  • варена картопля.
  • слабкий чай;
  • яблучний сік або негазовану мінеральну воду.

Список продуктів, від вживання яких слід відмовитися, на час прояву симптомів захворювання:

  • молоко і кисломолочні продукти;
  • все смажене, жирне або пряне;
  • тваринні білки, такі як свинина, жирні сорти риби;
  • сирі овочі, в тому числі салатна зелень, моркву, броколі, помідори і кольорова капуста;
  • фрукти, такі як ананас, апельсин, грейпфрут і яблуко;
  • дуже гарячі або холодні напої;
  • алкоголь, каву або інші склади, що містять кофеїн.

У перші шість годин хвороби ви можете взагалі нічого не їсти. Зачекайте, поки блювота і діарея не припиняться.

Перш ніж вводити дієту BRAT, ви можете почати з смоктання фруктового морозива (заморожені соки), а також пити регідратаціонних або спортивні напої.

Це допоможе замінити воду і електроліти, які були втрачені в момент розпалу патології. Ви повинні спробувати постійно заповнювати рідинні втрати. Спробуйте пити потроху води кожні 10 хвилин.

Після першого дня хвороби починайте слідувати рекомендованому режиму харчування. Ця дієта містить мінімум калорій, тому ви не захочете залишатися на ній довше, ніж це необхідно.

На третій день потрібно пробувати неспішно додавати нормальні продукти назад в свій раціон. Почніть з яєць всмятку, запечених овочів, а також з м’яса курки або індички.

Важливо стежити за реакціями власного організму. Якщо ви їсте занадто багато, симптоми можуть повернутися.

www.healthline.com

Меню у дітей

Важливо дотримуватися принципів харчування не тільки в гострий період захворювання, а й зберігати обмеження на деякі продукти протягом ще двох – трьох тижнів, інакше неприємні симптоми можуть повернутися.

Навіть якщо у дитини хороший апетит, не дозволяйте йому переїдати. Краще їсти часто і дрібними порціями.

В умовах обмеженої дієти важливо зробити меню таким, щоб страви були різноманітними і не відштовхували дитини. На сніданок можна приготувати омлет з чаєм і панірувальними сухарями, рисом або вівсяною кашею.

На обід запропонуйте йому овочевий суп, бульйон, м’ясо з рисом або гречкою приготовленої на пару, відварну рибу. В якості напою – сік шипшини. Вечеря може складатися з парової рибної котлети, каші, морквяного і яблучного пюре.

На десерт згодяться запечені яблука і банани. У міру відновлення стану здоров’я ви можете додати підсушений білий хліб, пісне варене м’ясо і рибу, фрикадельки і нежирні котлети.

Овочі подаються вареними, у вигляді пюре: кабачки, гарбуз і брокколі. Кисломолочні продукти повинні бути з низьким вмістом жиру: йогурт, сир, ферментовані страви. Незбиране молоко слід давати тільки через три тижні після одужання.

Можна купити його в аптеці або приготувати самостійно: розчиніть 2 столові ложки цукру, 1 чайну ложечку солі і ½ соди в літрі перевареної води.

Замість води можна використовувати відвар з родзинок. На додаток до вищезазначеного, можна поїти малюка рисовим або курячим бульйоном і водою.

Дієта при кишкової інфекції у дітей, меню виключає:

  • сирі овочі і фрукти, особливо капуста, редис, редька;
  • цільне молоко;
  • хлібобулочні вироби, чорний хліб;
  • солодощі;
  • пряні страви;
  • ковбаса будь-якого виду;
  • копченості.

www.acikgunluk.net

Які продукти дозволені для дорослих

Продукти, від яких необхідно відмовитися, поки ви не відчуєте себе краще:

  • пряні і смажені страви;
  • будь-який алкоголь;
  • напої з кофеїном, тому що вони зневоднюють організм;
  • сушений горох або боби;
  • сирі овочі або фрукти (крім бананів);
  • Хліб з цільного зерна, злаки або висівки;
  • Молоко або кисломолочні продукти (сири, йогурти, кефіри);
  • горіхи, насіння, кокоси, попкорн.

План дієти при кишкової інфекції у дорослих в міру одужання.

  • чистий суп або бульйон, місо;
  • мінеральна вода (можна додати трохи цукру і перемішати), але не дієтична газована вода.
  • розведений яблучний або журавлинний сік (НЕ апельсиновий);
  • тонізуючі спортивні напої;
  • чиста вода;
  • крекери;
  • льодяники;
  • слабкий чай з медом або підсолоджувачів.

Крок 2 (Все, починаючи з кроку 1 плюс):

  • яблучне пюре;
  • банани;
  • картопляне пюре;
  • варені макарони;
  • рис без масла, маргарину або соусу;
  • рафіновані злаки, такі як рисові хлібці, повітряна кукурудза, пластівці, манна каша;
  • тости (білий або світлий житній хліб) з желе.

Крок 3 (все, що відноситься до пунктів 1 або 2 плюс):

  • запечене або відварне нежирне м’ясо птиці або риби;
  • варені яйця;
  • добре приготовані овочі і фрукти без насіння або шкірки;
  • шербет.

Коли їжа поточного рівня засвоюється організмом, переходите до наступного. Прогрес кроків може бути швидким: від одного прийому їжі до наступного, як тільки Ви відчуваєте себе краще. Більшість людей повертаються до звичайного харчування через 2 – 3 дні.

Якщо ви виявите, що будь-яка конкретна їжа погіршує самопочуття і загальний стан, тоді виключіть її з раціону.

www.brown.edu

Як відновитися після кишкової інфекції

Прийом великих обсягів їжі може викликати спазми і діарею, тому краще частіше є, але меншими порціями. До того ж, харчування у дітей має відрізнятися від дорослих.

Особливості харчування у дитини

У перші дні необхідно всі інгредієнти варити або готувати на пару. Лише за відсутності ознак погіршення, можна почати давати запечене і смажене.

Деякі страви і напої можуть викликати посилення ознак хвороби: з високим вмістом жиру і молока, з кофеїном, а також газообразующие бобові та баштанні культури.

www.philly.com

Яка методика відновлення підійде дорослому

Розширювати раціон після спеціального харчування необхідно поступово, базуючись на принципах вживання щодо м’якої їжі з пониженим вмістом клітковини.

Приклад деяких допустимих продуктів:

  • курка, індичка, риба, ніжні шматки м’яса яловичини і свинини, пісні фарші, яйця, вершкові горіхові масла, тофу, нежирні хот-доги.
  • соки без м’якоті, банани, авокадо, яблучний соус, консервовані персики і груші, варені фрукти без шкіри і насіння;
  • добре приготовлені або консервовані овочі, картопля без шкіри, томатні соуси, овочеві соки.

my.clevelandclinic.org

Харчування при бактеріальної формі

Якщо у вас легка форма захворювання, проста вода допоможе заповнити втрати рідини з діареєю.

Вживання спортивних напоїв також може бути хорошим методом відновлення, оскільки вони містять глюкозу і деякі електроліти. Необхідно виключити газовані напої, при цьому мінеральну воду без газів можна сміливо пити.

Після того, як ви подбали про баланс мінералів, електролітів і рідин, можна приступати до прийому легкої і м’якої їжі, при першому відчутті голоду і появі апетиту.

До повного відновлення при бактеріальної формі інфекції доведеться відмовитися від гострої, жирної і смаженої їжі, так як вона може спровокувати загострення симптомів.

Фруктові соки або пісні супи можуть допомогти вам замінити втрачені солі. Дітям краще допоможуть відвари і овочеві бульйони.

Це означає, що лактоза в молочних продуктах може змусити вас відчувати відчуття дискомфорту по всьому животу. Найчастіше цей стан призводить до погіршення основних ознак захворювання.

Проте, уникати молочних продуктів може виявитися складним у немовлят і дітей молодшого віку, так як молоко часто є єдиною річчю, яку вони все ще хочуть їсти.

Тоді необхідно продовжувати годування дитини, але малими порціями і додавати до раціону рідини для регідратації.

www.bupa.co.uk

Що їсти якщо у вас вірусна інфекція

Необхідно пити багато рідини. Вони критично важливі, так як ви втрачаєте життєво важливі соки організму через потовиділення, блювоту і діарею.

Якщо у вас проблеми з вживанням водних розчинів, спробуйте приймати їх невеликими ковтками через регулярні проміжки часу або жувати шматочки льоду.

Найкраще підходять для регідратаціонних цілей: чиста вода, спортивні напої, спеціальні комерційні медичні рідини, відвари, бульйони і слабкі чаї. Потрібно виключити каву, алкоголь і гарячий шоколад.

Важливо начитати їсти тільки тоді, коли Ви вже відчуваєте, що готові і їжа не викликає відрази і не посилює ознак патології.

Банани, рис, яблучне пюре й тости – це мінімальний набір продуктів, який дозволить організму відновитися без стресу для кишечника. Такі інгредієнти містять багато цукру і ефективно засвоюються навіть при ураженому травному тракті.

Лікувальне харчування при вірусної інфекції:

  1. Банани легко переробляються, можуть заповнити калій, який втрачається при блювоті і діареї, а також зміцнюють слизову оболонку шлунка і тонкої кишки.
  2. Білий рис організму легко засвоїти і забезпечити себе енергією від вуглеводів.
  3. Яблучне пюре багато цукрами і пектином, який може допомогти в нормалізації стільця.
  4. Уникайте хліба з цільного зерна, оскільки волокна підсилюють перистальтику і погіршують перебіг симптомів. Тільки білий хліб робить благотворний вплив в гострий період.

www.healthline.com

Лікувальна безмолочна дієта

Лактоза перетравлюється в тонкому кишечнику за допомогою ферменту, званого лактазой.

Непереносимість молочного цукру може виникати після виникнення безлічі інфекцій травного тракту, наприклад при гастроентериті. У таких випадках це тимчасовий стан і організм відновлюється через 2-4 тижні.

Дієтичні зміни повинні спочатку включати виключення тих продуктів, які містять найбільше лактози: молоко, йогурт, сири.

Якщо симптоми захворювання куповані, то невелика кількість описаних продуктів можна почати вживати.

Орієнтовна безмолочна дієта після припинення діареї:

  • Сніданок. Тарілка каші або мюслі зі свіжими фруктами на воді. Білий хліб. Слабкий чай.
  • Обід. Бутерброди, приготовані з хліба з НЕ просіяного борошна з нежирної яловичиною, консервованої рибою, такий як лосось і з листям салату. При необхідності маргарин. Вода, чай, розведений сік або капучіно, приготований з соєвого молока.
  • Вечеря. Вода з лимонним соком. Куряче і овочеве печеня з приготованим на пару рисом.
  • Закуски. Свіжі фрукти, крекери або попкорн.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *