Чим годувати дитину при температурі

Зміст Показати

Малюк температурить. Будь-який подразник викликає у нього апатію, а на тарілку з супом або кашею йому взагалі дивитися тошно. Резонно виникає питання: тоді чим годувати дитину при температурі, якщо в нього не заштовхнути ні крихти?

Доросла людина під час хвороби розуміє, що потрібно «підживлюватися», нехай через силу і хоч чим-небудь. З маленьким же дитиною все набагато складніше. Коли діти хворіють, наприклад, при простудних захворювання, при грипі або ангіні, у них абсолютно пропадає апетит. Цей факт, як правило, дуже засмучує дорослих.

Поради батькам, як годувати хворіє дитини.

Шановні мами і тата, бабусі і дідусі! Якщо недуга у малюка супроводжується високою температурою, не варто змушувати його поїсти те, чого йому не хочеться, і тоді, коли «не лізе». Примусове годування зазвичай викликає додаткові складності в поведінці дитини або, як бумеранг, відбивається на самопочутті батьків.

Поганий апетит у хворого малюка – це тимчасове явище. Педіатр після проведення обстеження і постановки діагнозу, можливо, призначить прийом лікарських препаратів, і вам ще потрібно розробити план, як і з тим, як давати їх малюкові. Але дозвольте дитині їсти стільки, скільки йому хочеться. Якщо навіть він здолає скоринку хліба і зернятко граната за весь день – і то добре. Через пару днів все повернеться “на круги своя». Неодмінно! І дитина знову буде приставати до вас із запитанням «А що у нас на обід?»

Однак, якщо вам і не вдасться остаточно позбутися від температури, через 2-3 дня малюк точно зголодніє і попросить поїсти. А поки температура вище норми, не завадить дотримуватися таких правил.

1. У період хвороб особливо складно пояснити дитині потребу твердої їжі. Тому в меню доведеться обмежитися рідкими стравами.

2. Давайте малюкові легку і смачну їжу. Наприклад: пюре з перетертого банана або печеного яблука з розмеленим печивом, вівсяну кашу на молоці, варене яйце (не круто), сирок з улюбленим варенням або джемом, фруктове желе. Утримайтеся від продуктів, які вимагають великих витрат на перетравлення, таких, як будь-які сорти м’яса і риби.

3. Не можна годувати дитину в лежачому положенні. Є ризик вдавитися.

4. Перед подачею обов’язково перевірте температуру їжі! Особливо, якщо розігріваєте що-небудь в мікрохвильовій печі. Нехай їжа буде трохи вище 36 градусів, але ні в якому разі не пекуче гаряча.

5. Якщо дитина не відмовляється від соку і води, використовуйте це на користь. Поїть малюка соком з апельсина, грейпфрута, яблука, заваріть побільше чаю, компоту або морсу. Але насильно заливати щось малюкові в рот неприпустимо. Також пропустіть черговий раз випоювання, якщо дитина спить.

6. Немовлята зазвичай п’ють багато молока. Якщо після годування немає блювоти, значить це те, що допоможе малюкові. Але, знову-таки, не варто перегодовувати. Дітлахи постарше, навпаки, можуть погано сприймати молоко, хоча раніше пили його безвідмовно. Тому, перш ніж поїти малюка, зніміть з молока верхній шар вершків. Жир – це завжди додаткове навантаження на організм, який зараз зайнятий боротьбою з хворобою.

Чи потрібно продовжувати годувати, якщо трапиться блювота.

Навіть при нетривалої хвороби з високою температурою можна помітити, що дитина втратила у вазі. А будь-якій нормальній мамі або бабусі це буквально, як ніж у серце. Як же так? А куди поділися наші пухкенькі щічки? Треба терміново зайнятися цим питанням! І годувати, годувати, годувати – з ранку до вечора подвійними порціями, щоб надолужити згаяне.

Увага! Саме такий «турботливий» підхід провокує нові негативні явища зі шлунком і кишечником дитини.

Під час, коли малюк поправляється, краще бути обережним, ніж годувати «від пуза» дитини, який ще вчора майже не їв через високу температуру. Справа в тому, що патологічні бактерії будуть залишатися в організмі малюка в шлунково-кишковому тракті ще в достатній кількості протягом декількох днів, тому перегодовування вкрай не бажано. В іншому випадку – нудота повернеться, а з неї відразу до продуктів взагалі і в будь-якому вигляді, аж до явища анорексії (негативне ставлення до їжі і до прийому їжі, частіше на нервовому грунті).

Запитайте тоді у самих себе. Може, простіше почекати цей період? Але не стати причиною нового хворобливого стану у малюка.

З приводу дитячого харчування – що краще давати і скільки разів на день – можуть проконсультувати педіатр і дитячий дієтолог. Зараз можна придбати спеціальні продукти, збагачені вітамінами, мінералами, зі збалансованим набором білків, жирів, вуглеводів, з допустимою кількістю харчових волокон. Єдино вірно, що дитячі страви повинні легко перетравлюватися, а не застоюватися в шлунку, і добре засвоюватися, щоб малюк скоріше видужував.

Бажаємо вам і вашим діткам бути здоровими! І пам’ятайте, що багато смачної і корисної їжі – це добре, але не тоді, коли потрібно годувати дитину при температурі будь-що-будь.

Чим годувати дитину при температурі: поради лікарів

Опубліковано: 20 жовтень 2018

Вважається, що при застуді організму потрібні сили, щоб боротися з інфекцією. Батьки переживають, якщо дитина при хвороби відмовляється від їжі. Мами хвилюються, що малюк зовсім ослабне, якщо не буде їсти. Але відмова від їжі при температурі і застуді – нормальне явище. Печінка, яка бере участь в процесі травлення, під час хвороби активно бореться з токсинами. Кровообіг в органах шлунково-кишкового тракту сповільнюється: організм спрямовує кров до серця, легким і мозку, щоб захистити їх від наслідків високої температури.

При високій температурі дитина може відмовлятися від їжі, але стежте за тим, щоб він багато пив, часто, можна потроху! Добре пити чисту воду, підійдуть розбавлені соки без цукру, морси і компоти. Недолік рідини дуже небезпечний, він може стати причиною зневоднення, підвищення температури, отруєння організму токсинами.

Температура у грудничка: який режим годування вибрати?

Якщо немовля захворів ГРВІ, швидше зверніться до лікаря! У таких маленьких всі хвороби розвиваються дуже швидко і нерідко протікають важко. Поки лікар не приїхав, маленьку дитину при температурі можна продовжувати годувати грудьми, якщо він від неї не відмовляється. Материнське молоко для крихти – харчування, питво і ліки одночасно. Прикладайте малюка до грудей, особливо якщо він вередує. Це допоможе йому заспокоїтися, швидше впоратися з хворобою. Допаювати малюка теплою кип’яченою водою з ложечки або пляшечки. Особливо важливим є правильний питний режим для «штучному вигодовуванні», для них застуди небезпечні зневодненням.

Як годувати при високій температурі?

При хвороби дитини ні в якому разі не можна годувати насильно! Чи не вмовляйте дитини є, але регулярно пропонуйте різні легкі, красиві, «цікаві» страви:

  • овочеві і фруктові пюре, муси,
  • киселі,
  • каші,
  • м’які солодкі фрукти,
  • сирки і йогурти з варенням або медом,
  • кефір і молоко – нежирні, без вершків,
  • сухе печиво.

Вся їжа повинна бути кімнатної температури або злегка підігріта, щоб не дратувати горло.

У дітей висока температура часто супроводжується блювотою. Після неї не можна годувати дитину протягом 1-2 годин, навіть якщо він просить. Частіше давайте йому тепле питво – по 1 ложці кожні 15-20 хвилин. Якщо рідина не викличе новий напад блювоти, спробуйте погодувати, для початку – чим-небудь легким і рідким.

У деяких дітей навіть при сильній температурі зберігається здоровий апетит. Під час хвороби режим харчування краще переглянути. Давайте малюкові легкі страви маленькими порціями, через кожні 1-2 години, щоб не перевантажувати шлунок. Якщо він не наївся в основне годування, запропонуйте сік, кефір, фруктові пюре або кисіль.

Перші дні після одужання малюк може продовжувати відмовлятися від звичайної, звичної їжі. Не варто панікувати: дитячому організму потрібен час для відновлення після хвороби не тільки фізичного стану, а й емоційного. Радуйте дитину «смачненьким», повертайтеся до звичного раціону поступово:

  • Почніть вводити в меню приготовані на пару м’ясо або рибу, відварені овочі.
  • Запропонуйте дитині звичну за розміром порцію, але не наполягайте, щоб він все доїв.

Якщо малюк і через тиждень після хвороби відмовляється від їжі, проконсультуйтеся з педіатром. Лікар допоможе відновити режим годування.

Чим не можна годувати при застуді?

При температурі не варто перевантажувати шлунок. На час хвороби виключіть з раціону дитини:

  • жирні молочні продукти,
  • дріжджове тісто, здобу,
  • червоне м’ясо,
  • жирну рибу,
  • шоколад,
  • нові, раніше не пробували страви і поєднання смаків,
  • мариновані овочі,
  • продукти з вмістом оцту.

Уникайте їжі з різким смаком, прянощів, кислих і солоних страв. Вони дратують шлунок, можуть посилити запалення в горлі.

Сучасні лікарі не рекомендують годувати дітей м’ясними бульйонами: при варінні в них потрапляють всі шкідливі речовини з м’яса. Запропонуйте малюкові легкий овочевий або молочний суп. Коли температура знизиться, можна погодувати дитину ніжним курячим супом на другому бульйоні.

Що допоможе швидше одужати?

У період хвороби, та й взагалі, стежте за температурою в кімнаті у малюка. Сухий і занадто тепле повітря тільки погіршує стан дитини. Через підвищену температуру і дуже сухого повітря слизові носа і горла пересихають, погіршується відходження слизу і мокротиння, засихають скоринки, накопичується інфекція.

Слизові носоглотки – природний захисний бар’єр для інфекцій. Але якщо вони пересушені і пошкоджені, місцевий імунітет знижується, організм не в змозі належним чином протистояти хворобі. Не зустрівши серйозного опору, віруси і бактерії активно проникають в організм, руйнують здорові клітини і швидко розмножуються.

Швидше впоратися з хворобою малюкові допоможе Деринат – інноваційний препарат комплексної дії для лікування застуди у дітей. Його можна застосовувати при ГРВІ у грудничка і грипі навіть у самих маленьких! Противірусний препарат для немовлят Деринат допомагає боротися із застудами відразу по декількох напрямках:

  • відновлювати пошкоджені слизові носоглотки, зміцнювати їх і посилювати захисні функції,
  • нормалізувати роботу імунної системи, активізувати власні захисні сили організму,
  • протистояти вірусам, бактеріям, грибків.

Деринат допомагає захищати дитячий організм від ускладнень ГРВІ та грипу, і швидше впоратися з хворобою. Для профілактики ГРЗ і в період епідемій Деринат послужить найкращим иммуномодулятором для дітей будь-якого віку.

Бережіть малюків! Дбайте про їх здоров’я і не забувайте про своє!

Годування дітей при високій температурі

Немає гірше обстановки в будинку, ніж коли в родині хворіє дитина. Всі метушаться, переживають, намагаються створити для нього максимально комфортну обстановку. Але малюк вередує, відмовляється навіть від своїх улюблених страв, фруктів і десертів. Отже, втрачає у вазі, що ще більше насторожує маму, яка намагається насильно годувати його, керуючись принципом «чим більше їжі, тим більше сили для одужання». Але насильницьке годування не може принести користі не те що хворим, а й здоровим дітям. Тому що годує батько повинен утримуватися від таких спроб, щоб не викликати додаткові проблеми з шлунково-кишковим трактом, печінкою, нирками і погіршення здоров’я дитини. Як потрібно годувати дитину під час захворювання, якими правилами потрібно керуватися при виборі раціону харчування?

Правильне харчування хворої дитини – запорука його якнайшвидшого одужання

Харчування хворої дитини завжди залежить від його загального стану, а також від характеру хвороби. Більшість захворювань у дітей супроводжується підвищеною температурою, при якій в першу чергу порушується кислотно-лужний баланс в організмі. Крім цього, при гіпертермії діти рясно потіють, що викликає в організмі зневоднення. Щоб запобігти такий процес, лікарі рекомендують багато пити.При цьому дитині знадобляться продукти багаті вітамінами А, С і Е, якими багата морква, обліпиха, чорна смородина, печінка, цитрусові і т.п. Намагайтеся під час хвороби давати малюкові свіжовичавлені соки з фруктів і овочів. Відзначено, що при температурі дитячий організм набагато краще сприймає соки апельсина, виноградні, грушеві або мікси цитрусових або овочів. Але примушувати дитину їсти, особливо в перші дні не варто. Через кілька днів, як тільки його загальний стан покращиться, він сам попросить їжу і з’їсть її з апетитом.

Але для першого прийому їжі, особливо якщо у нього була висока температура, і він кілька днів відмовлявся від їжі, краще підійде каша, зварена на вод. Приготуйте для дитини фруктові пюре, желе, можна дати йому сир або пудинг, але обов’язково приготований в домашніх умовах. М’ясні бульйони і м’ясо краще давати дитині в відновлювальний період після перенесеного захворювання, коли його організм буде потрібно заповнити недоліками мінералів і корисних речовин.

Під час хвороби організм дитини втрачає багато сил, які він кидає на боротьбу з вірусами, інфекціями і бактеріями. Отже, на такий процес перетравлення їжі у нього залишається мало сил. Саме тому, лікарі не рекомендують годувати дитину, якщо він відмовляється від їжі, щоб не викликати дисбактеріоз, при якому їжа стане для нього взагалі огидною.

Основні правила годування хворих дітей

Існують деякі правила харчування, які допоможуть батькам правильно розробити раціон і режим харчування під час хвороби малюка.

1. Давати хворій дитині стільки пити, скільки його організм цього вимагає. У воді відсутні поживні речовини, але при цьому вода ефективно відновлює водний баланс в організмі.

2. Не годувати через силу. Під час будь-якого захворювання спостерігається зниження апетиту, і це нормально. Якщо малюка погодувати проти його волі, то до основного захворювання можуть приєднатися проблеми з внутрішніми органами, такими як кишечник, печінку, нирки, серце і т.д. Це лише погіршить стан малюка, і продовжить процес одужання.

3. Їжа на пару. Вся їжа для дитини, як в перебіг захворювання, так і на період відновлення організму повинна бути приготовлена ​​на пару або в духовці. Крім цього дитині корисно давати овочеві супи і м’ясні бульйони. Потрібно враховувати, що печінка і нирки малюка працюють на межі, тому потрібно відмовитися від смажених продуктів.

4. Якщо малюк спить, то не потрібно його будити для того щоб не порушити режим харчування. Сон – це головний «лікар». Тому не слід втручатися в організм, тим більше годувати малюка, відразу після пробудження.

5. Їсти дитина повинна часто, але невеликими порціями.

6. На столі завжди повинні бути свіжі фрукти, овочі і соки.

У період відновлення організм дитини потребуватиме заповненні вітамінів, мінералів, харчових волокон і т.п. Посилене харчування в цей період найбільш актуальне питання, яке допоможе впоратися зі своїм завданням і відновити організм в найкоротші терміни. При цьому слід пам’ятати, що після повного одужання організм дитини все ще залишається слабким, а його шлунок ще не повністю відновлений для процесу посиленого перетравлення їжі. Тому намагайтеся підбирати продукти, у складі яких знаходиться збалансовану кількість жирів, вуглеводів, мінералів і вітамінів.

Завдання батьків – зробити все для того, щоб організм малюка правильно відновився після захворювання.

Беручи до уваги всі вищевикладені рекомендації, кожен з батьків зможе зрозуміти, чим годувати дитину при температурі, і як забезпечити хворому максимум корисних речовин.

Харчування при високій температурі: що не можна давати дитині

Харчування при високій температурі: що не можна давати дитині

Висока температура у дитини – симптом, що вимагає не тільки застосування жарознижуючих засобів, а й уважного ставлення до стану малюка в період хвороби. Обстеження, кваліфікована медична допомога, регулярне застосування лікарських препаратів – це не все, що необхідно дитині в період простудних і інших захворювань. Обговоримо, яким має бути харчування і що не можна давати дитині при високій температурі.

Що потрібно знати про лихоманці

Терморегуляція формується у немовляти до кінця першого року життя, після чого нормальної стає температура тіла, стандартна для дорослого – 36,6 градусів.

У перші місяці після появи на світло, малюк адаптується до умов навколишнього середовища, і температура його тіла коливається в межах 36,9 – 37,5 градусів. Коли теплообмін налагоджується, показники градусника в пахвовій западині приходять до звичних 36,6 градусам.

Причинами підвищення температури є провокуючі фактори, що призводять до запальних процесів і порушень терморегуляції:

  • стрес;
  • перегрівання;
  • вірусні та бактеріальні інфекції;
  • прорізування зубів;
  • біль;
  • алергічна реакція;
  • вакцинація.

Знижувати температуру слід при показниках не нижче 38 C у маленьких дітей і 38,5 C у малюків після року: ранній прийом жарознижуючих не дає організму боротися з інфекцією або іншими чинниками, що викликали лихоманку. Винятком є ​​пацієнти з:

  • судомами в анамнезі;
  • пороком серця;
  • патологіями нервової системи;
  • кардіоміопатією.

Дітям із зазначеними захворюваннями необхідно збивати температуру, не допускаючи її підвищення до 37,6C.

Важливо! Терапія повинна проводитися під контролем педіатра. Самостійне призначення лікування дитині, особливо грудничку, неприпустимо.

Основні принципи

Харчування і дотримання питного режиму – один з пунктів листа призначення, що дозволяє прискорити процес одужання.

Не варто турбуватися, якщо малюк відмовляється від їжі: зниження апетиту при високій температурі у дитини – закономірний процес:

  • біль в горлі, що доставляє дискомфорт при ковтанні їжі;
  • інтоксикація;
  • зневоднення;
  • слабкість;
  • нудота;
  • та інші фактори через які малюк не хоче їсти.

Не змушуйте малюка є: в перші дні хвороби, що супроводжуються підвищенням температури тіла, організму слід дати можливість боротися з інфекцією і стресом, не витрачаючи енергію на перетравлення важкої їжі.

Забезпечте малюка чистою питною водою – при лихоманці швидше настає зневоднення: рідина втрачається з потом, прискореним диханням, рідким стільцем при високій температурі.

Розрахуйте норму рясного пиття для своєї дитини: при підвищенні температури збільшуйте обсяг води на 20-35 мл на годину (при вазі до 10 кг), на 40 мл (для малюка до 20 кг), на 60 мл на годину (при вазі більше 30 кг).

Що пити?

Ідеальним напоєм для хворої дитини є тепла чиста вода. При неможливості напоїти дитину водою (наприклад, багато дітей не люблять її смак), запропонуйте маленькому пацієнтові розбавлений компот, воду з додаванням несолодкого натурального соку. Не дозволяйте пити концентровані нектари і кислий чай: подразнення слизової травної системи може привести до блювоти, захворювань шлунка і кишечника.

Що є?

Якщо у малюка неускладненій ГРВІ, і основна проблема, що турбує батьків – млявість, слабкість і небажання чада торкатися до їжі, зверніть увагу на наступні продукти:

  • несолодке пюре з печених яблук;
  • сирна запіканка або сирники;
  • відварене куряче філе;
  • м’ясо індички на пару у вигляді котлет;
  • легкий суп на овочевому бульйоні;
  • м’яке печиво без добавок;
  • підсушений цільнозерновий хліб;
  • паровий омлет;
  • овочеве пюре;
  • риба на пару (тріска, форель);
  • зварені на воді каші (рисова, вівсяна).

Основні принципи харчування в період хвороби – це виняток:

  • жирної, смаженої, солоної їжі;
  • свіжого хліби і здоби (підсилюють процеси газоутворення);
  • овочів з великим вмістом клітковини (білокачанна і брюссельська капуста, горох);
  • незвичних для дитини страв (іноді діти відмовляються від їжі, і батьки купують рідкісні фрукти, десерти і частування, аби нагодувати чадо);
  • грибів (важка їжа, погано перетравлюється);
  • кислих овочів і фруктів, що дратують слизову шлунково-кишкового тракту;
  • великої кількості цукру і підсилювачів смаку, консервантів.

Нудота і блювання у дитини – показання до тимчасової відмови від прийняття їжі. Маленькому пацієнтові слід пропонувати лише воду невеликими порціями (по чайній ложці, щоб не спровокувати блювотний позив). Винятком є ​​немовлята: молоко матері поповнює нестачу рідини, запобігаючи зневоднення, тому грудне молоко виключати не варто.

Крім очевидних правил харчування, існують досить спірні твердження про користь того чи іншого продукту для температурящих дитини. Розберемо основні.

Які продукти не можна давати дітям

Народні способи лікування застуди, застосовні до дорослого, для дитини можуть виявитися небезпечними або марними.

Мед вважається природним жарознижуючим, яке за рахунок високої концентрації біологічно активних речовин сприяє посиленню потовиділення і знижує температуру тіла.

Гарячий чай з медом при грипі та ГРВІ – народний рецепт порятунку від симптомів хвороби, який не може бути застосовний для всіх:

  1. Продукт бджільництва можна змішувати з гарячими напоями: окріп руйнує корисні речовини в складі меду, і перетворює ліки на непотріб солодку воду.
  2. Корисне ласощі не слід давати дітям з цукровим діабетом і зайвою вагою: в меді містяться прості цукри, в тому числі глюкоза і фруктоза.

Продукт також не рекомендується давати малюкам до трьох років:

  • мед може містити спори бактерії Clostridium botulinum і ставати причиною розвитку ботулізму (у малюків немає мікрофлори, здатної протистояти хворобі);
  • ласощі є сильним алергеном і може викликати висипання, гіперемія і набряклість шкірних покривів;
  • мед – висококалорійний продукт (327 ккал на 100 г), здатний викликати проблеми з вагою при необмеженій споживанні солодкого.

Дітям старше трьох років при високій температурі можна запропонувати вприкуску з чаєм чайну ложку меду, але не змішуючи його з напоєм.

малина

Ароматна ягода – ще один народний метод позбавлення від високої температури.

Малина містить саліцилову кислоту, яка допомагає боротися з інфекцією, має протизапальні і жарознижуючі властивості.

Чи можна давати малину при температурі дитині?

Якщо малюкові вже виповнився рік, і він пробував ягоду, можете запропонувати йому компот або теплий чай з малиною: напої допоможуть підсилити потовиділення і знизити високу температуру.

Важливо! Вводити нове в раціон немовляти небажано: в цей період організм може відреагувати на незнайомий продукт алергічними реакціями.

молоко

Чи давати молоко дитині при температурі залежить від того, наскільки добре малюк переносить казеїн і -лактоглобулін, що містяться в продукті. Молоко поповнює нестачу калію, запобігає зневодненню організму, допомагає підтримувати сили, якщо малюк не може вживати тверду їжу.

Однак якісне молоко знайти складно, і навіть напис «для дитячого харчування» не гарантує, що ви купуєте натуральний продукт, а не відновлений з сухого молока.

До того ж, якщо дитина не переносить білок коров’ячого молока, рясне вживання цього напою призводить до порушення роботи шлунково-кишкового тракту, що погіршує стан крихти при ГРВІ і грипі.

Курячий бульйон

Курячий бульйон при температурі у дитини – стандартна рекомендація по харчуванню в період хвороби:

  • таке блюдо легко ковтати, навіть якщо у малюка болить горло;
  • бульйон заповнює брак рідини в організмі;
  • Не перевантажуйте роботу кишечника.

Однак не завжди курячий бульйон може стати ліками для хворої дитини:

  • складно знайти м’ясо без добавок і антибіотиків, а значить, бульйон буде нести більше шкоди, ніж користі;
  • неправильно приготовану страву з надлишком жиру викличе порушення роботи травної системи.

Невелику порцію курячого бульйону можна запропонувати малюкові в період відновлення, але тільки якщо дитина не проти їжі і добре переносить продукт.

Апельсини і лимони

Яскраві цитрусові – джерело вітаміну С, необхідного при інфекційних патологіях. Однак різкість апельсинів і лимонів може подразнювати слизову шлунка і навіть викликати нудоту.

До того ж зміст аскорбінової кислоти в апельсині – 50 мг, а в лимоні – всього 40 мг на 100 г. Для порівняння: в 100 грамах солодкого перцю міститься 200 мг вітаміну С, а в відварі шипшини – 650 мг.

Тому бажано замість кислого соку апельсина запропонувати дитині чай з шипшиною або легкий салат з болгарським перцем.

При високій температурі мамі не слід давати дитині важку їжу, здатну викликати діарею, підвищене газоутворення і диспепсичні явища у крихти. Їжа в період хвороби повинна бути смачною (що викликає апетит) для малюка: улюблені звичні страви, що виключають введення незнайомих продуктів, здатних викликати алергічні та інші реакції.

Не змушуйте дитину їсти, якщо у нього висока температура: примусове годування може спровокувати блювоту, плач, болі в животі і не дасть організму можливості відновити сили. Пам’ятайте, що грамотно призначене медикаментозне лікування і правильний раціон дозволять швидко прийти до бажаного одужання.

Харчування дитини під час хвороби

Харчування дитини під час застуди.

Кожен раз, коли ваша дитина хворіє, лікар докладно розповість, яким має бути його харчування, беручи до уваги характер хвороби і смаки дитини.

Харчування дитини під час застуди без температури може бути звичайним. Однак апетит дитини може зменшитися навіть при легкій застуді, тому що він не гуляє, менше рухається, тому що він погано себе почуває і тому, що він ковтає слиз. Не змушуйте дитину їсти більше, ніж він хоче. Якщо він їсть менше, ніж зазвичай, пропонуйте йому питво між годуваннями. Нехай він п’є все, що йому хочеться. Пам’ятайте, що надмірне споживання рідини принесе не більше користі, ніж помірне.

Харчування дитини при температурі.

Якщо у дитини температура 39 ° або вище при застуді, грипі, ангіні або іншому інфекційному захворюванні, вони зазвичай майже втрачають апетит, особливо до твердої їжі. У перший день або два взагалі не пропонуйте дитині твердої їжі, а рідина давайте кожні півгодини або годину, поки він не спить. Зазвичай хворі діти охоче п’ють соки і воду. Що стосується інших напоїв, то це залежить від смаків дитини і характеру його хвороби.

Щодо молока важко сказати щось певне. Хворі маленькі діти зазвичай випивають дуже багато молока. Якщо у них при цьому немає блювоти, значить це те, що їм потрібно. При температурі понад 39 ° краще засвоюється зняте молоко (злийте верхній шар вершків). Жир – найбільш важко засвоюваних частина молока.

Якщо температура не знижується, незважаючи на це, через 2 дні дитина може відчути голод. Дайте йому просту легку їжу, наприклад, сухе печиво, грінки, кашу, сирну масу, желе, яблучне пюре, яйце, зварене в мішечок.

Такі продукти, як овочі (варені і сирі), м’ясо, риба, птиця, жири (масло, маргарин, вершки), зазвичай погано засвоюються при високій температурі і діти від них відмовляються.

Однак експерименти доктора Клари Девіс показали, що в період одужання, коли температура спаде, діти з жадібністю їдять м’ясо і овочі і добре їх засвоюють.

Найголовніше правило: ніколи не змушуйте є те, що йому не хочеться, якщо тільки у лікаря немає особливих підстав змусити дитину щось з’їсти. Якщо ви його змусите, то можете викликати блювоту.

Харчування дитини під час хвороби: якщо у дитини блювота

Блювотою супроводжуються дуже багато захворювань, особливо спочатку, поки тримається висока температура. Харчування дитини в цей час визначається багатьма факторами і встановити його може тільки лікар. Однак, якщо у вас немає можливості негайно порадитися з лікарем, дотримуйтесь пропозицій цього розділу. Блювота відбувається тому, що хвороба виводить з ладу шлунок, який виявляється не в змозі утримати їжу.

Добре дати шлунку можливість повністю відпочити щонайменше 2 години після прийому їжі. Потім, якщо дитина попросить, дайте йому ковток води, спершу не більше 10-15 м Якщо вода залишиться в шлунку і дитина попросить ще, дайте йому трохи води через 15-20 хвилин. Якщо дитині дуже хочеться пити, давайте йому поступово все більше води, але не більше ніж півсклянки. У перший день не давайте більше, ніж півсклянки рідини в один прийом. Якщо після води блювота не відновиться, спробуйте дати трохи апельсинового соку або газованого напою. Якщо після блювоти благополучно минуло кілька годин і дитина просить їсти, дайте йому що-небудь легке, наприклад, столове печиво, столову ложку каші або яблучне пюре. Якщо дитина хоче молока, зніміть з нього вершки, перш ніж напоїти його.

Якщо блювота у дитини відновиться, то нічого не давайте протягом 2 годин, а потім почніть з чайної ложки води або раскрошенного льоду. Через 20 хвилин дайте дитині ще 2 чайні ложки води. Збільшуйте кількість води дуже обережно. Якщо дитина, у якого була блювота, не хоче пити навіть кілька годин по тому, не пропонуйте йому нічого – його майже напевно стане зле знову. Така обережність пояснюється тим, що з кожної блювотою дитина втрачає більше, ніж він випив.

Блювота у дитини , яка була викликана хворобою з високою температурою, буває найчастіше в перший день і потім зазвичай більше не повторюється, незважаючи на те, що температура залишається високою. Іноді в блювоті можуть бути маленькі плями або жилки крові, якщо дитина сильно тужився. Це саме по собі не є небезпечним.

Чи не перегодовуйте дитини в кінці хвороби.

Якщо у дитини протягом декількох днів була висока температура і він нічого не їв, він, природно, схудне. Коли з дитиною це трапиться вперше, мати дуже тривожиться. Коли температура спадає і лікар дозволяє поступово перейти до нормального харчування, матері не терпиться нагодувати дитину поситнее. Але часто після хвороби він спочатку відмовляється від їжі. Дитина не забув, як він їв раніше, і не настільки ослаб, щоб не бути в змозі є. На той час, коли у нього спаде температура, в організмі залишиться ще достатньо інфекції, яка вражає його шлунок і кишечник. Як тільки дитина побачила їжу, його шлунок і кишечник відразу ж попереджають його, що вони ще не готові її прийняти.

Якщо ви напихали дитини їжею і змушуєте його є в той час, як він відчуває легку нудоту через хворобу, відраза до їжі вкорінюється у нього швидше, ніж у здорової дитини. За кілька днів ви можете надовго відбити у нього апетит.

Як тільки шлунок і кишечник оговтаються від хвороби і знову зможуть перетравлювати їжу, до дитини повертається сильне відчуття голоду. У перший тиждень або два після хвороби він їсть багато і з жадібністю, щоб компенсувати втрачене. Іноді він може запхикав, просячи ще поїсти через 2 години після ситного обіду. Трирічна дитина потребуватиме певних видів їжі, які особливо потрібні його виснаженому організму.

У період одужання батькам слід давати дитині тільки ту їжу і питво, які йому хочеться, без всяких наполягань і терпляче, але з упевненістю чекати ознак готовності до набирання харчування. Якщо через тиждень апетит до дитини не повернувся, порадьтеся з лікарем.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *