Чим годувати дітей-алергіків? складаємо меню

Алергія у дитини – хвороба, з якою стикаються багато мам. Бачити улюбленого малюка, мучающегося від нешкідливою молочної каші, дуже важко. Необхідно розібратися, чим годувати дитину при харчовій алергії, щоб не нашкодити.

Алергія виникає як відповідна реакція організму на певні продукти. Найчастіше вона проявляється у немовлят, оскільки вони намагаються продукти вперше в своєму житті. Юний організм може сприйняти все нове, як небезпечне для організму вторгнення. Важливо грамотне і своєчасне лікування, щоб дитина максимально комфортно переніс цю недугу та «виріс» із нього. Одним із способів лікування є складання меню, відповідного для алергіків-дітей.

Причини і симптоми харчової алергії

Причини виникнення алергії можуть бути різними:

  • спадковість батьків;
  • захворювання, перенесені мамою під час вагітності;
  • гіпоксія плода;
  • неправильний прикорм.

Первинний діагноз можна поставити по виникненню симптомів. Зазвичай організм реагує протягом 2 годин, але іноді наслідки виявляються протягом декількох днів.

Основними симптомами є:

  • різні шкірні висипання;
  • свербіж;
  • розлад шлунку;
  • коліки;
  • підвищене газоутворення;
  • закладеність дихальних шляхів;
  • кашель;
  • нудота блювота;
  • набряки.

Незалежно від причини появи алергічної реакції, у всіх мам постає одне й те ж питання: чому потрібно годувати дитину-алергіка? Чи можна зробити його меню безпечним, різноманітним і смачним? Звичайно можна! Є безліч рецептів, які дозволяють балувати улюблене чадо апетитними і корисними меню кожен день. Але недостатньо просто «нагугліть» рецепт і заспокоїтися, вирішивши: «ну вже тепер точно нагодую».

Продукти-алергени

Розглянемо окремо найпопулярніші алергенні продукти.

молоко

Алергія на казеїн у дитини дуже поширена. Причому це відноситься не тільки до коров’ячого молока, а й до козьему. Найчастіше з нею стикаються діти на штучному харчуванні. Нерідко до неї схильні дітки на грудному вигодовуванні, якщо мама під час лактаційного періоду їсть занадто багато молочних продуктів.

Досить часто дитина з харчовою алергією на молоко може спокійно їсти кісломолочку. При виготовленні кисломолочних продуктів відбувається гідроліз, і казеїн частково розщеплюється на більш прості амінокислоти. Однак дотримуватися обережності варто.

глютен

Деякі злакові культури містять рослинний білок глютен, який займає друге місце в нашому списку популярних алергенів. До них відносяться жито і пшениця з першої групи продуктів.

Відповідно, алергія на пшеницю автоматично виключає вживання борошняних виробів, випічки, макаронних страв і деяких каш. Альтернативою пшеничному хлібу зазвичай стає випічка з вівсяної та кукурудзяної муки.

Яєчний білок

Саме білок є причиною високої алергенність курячих яєць. Яйце інших птахів також в зоні ризику, але в меншому ступені.

Починати знайомство маленького алергіка з яйцями краще з перепелиних – вони менш небезпечні.

морепродукти

Морська, річкова риба, будь-які морепродукти (в тому числі ікра) теж є сильними подразниками харчової алергії.

Саме алергія на рибу має найвищий відсоток «виживання» і часто залишається з людиною на все життя.

Харчові добавки

Різноманітні барвники, консерванти, ароматизатори та смакові добавки. Вони є в складі більшості продуктів. Говорячи про дітей, варто звернути особливу увагу на йогурти, соки, газовані напої, соуси, каші швидкого приготування.

Харчові добавки є свідомо шкідливими, і виключити їх з харчування дитини простіше, ніж перераховані вище натуральні продукти. Незайвим буде, якщо ви обмежите харчові добавки і в своєму раціоні.

перехресна алергія

Окремо варто виділити поняття «перехресної алергії». Важливий нюанс при складанні меню для дитини-алергіка, який не варто випускати з виду. Продукти з подібним по білках будовою можуть викликати алергію, хоч самі по собі алергенами не є.

Так, з алергією на білок коров’ячого молока агресивна реакція може виникнути на яловичину. Алергія на пшеницю викликає непереносимість всіх злакових. Алергія на молоко може викликати ще й непереносимість сиру, сметани, вершків і вершкового масла.

щоденник харчування

Харчова алергія лікується в першу чергу дієтотерапією. Для її грамотного ведення і контролю вам необхідно завести щоденник харчування, в який ви будете записувати дату, час і кількість введеного в меню нового продукту. А також наявність або відсутність алергічної реакції на нього (яка, у скільки). Щоденник допоможе нічого не випустити з виду, звернути увагу на дрібниці, не забути і не втратити цінну інформацію.

Меню в 1 рік життя

Дієта розрізняється не тільки залежно від алергену. Багато що вирішує вік. Немовлята на материнському молоці самі захищені. А ось мамі, що годує потрібно бути обережною і дотримуватися дієти. Адже все, що вона з’їсть, потрапляє разом з молоком в шлунок малюка. Новий продукт слід пробувати з ранку і по чуть-чуть, щоб побачити можливу появу реакції. Якщо реакції немає – то можна включати новий продукт в раціон.

Інша справа, якщо з якихось причин годування крихти грунтується на штучній суміші. Тут стоїть нелегке завдання підібрати ту суміш, яка оптимально підійде вам. Вивчіть склад каші і відгуки покупців. Але, найголовніше, як реагує малюк. Якщо з’являються ознаки алергії – міняйте негайно.

  • Перший прикорм для немовлят-алергіків вводять трохи пізніше, ніж для здорових дітей. Рекомендований вік для першого прикорму – 7 місяців. Спробуйте спочатку дати овочеве пюре. Пюре повинно бути з одного овоча: брокколі, кабачок, цвітна капуста. Пюре може бути власного приготування (особливо добре, якщо використовуються свої овочі з грядки), або спеціальні дитячі консерви. Починайте з одного-двох ложечок. Бажано робити це також вранці, щоб відстежити харчову реакцію. Не забувайте відзначати новинку в щоденнику харчування. Якщо реакції немає, то поступово збільшуйте дозу, доводячи до повної порції.
  • Другий прикорм в меню дитини-алергіка вводиться в 8 місяців. Додавайте безмолочні каші, якщо є алергія на молоко, або безглютенові каші, якщо є алергія на пшеницю. Їх роблять на воді або на спеціальній суміші. При домашньому приготуванні каші додайте невелику кількість рослинного масла. При виборі готової каші зверніть увагу на склад і зміст вітамінів і мінералів.
  • Після 8-9 місяців вводять в раціон м’ясні консерви. Ви також можете зробити їх самостійно або придбати вже готові. Як правило, починають з м’яса кролика, як найменш алергенної виду м’яса. Дійте тим же перевіреним шляхом: вводячи добавку плавно, потроху і під пильним наглядом.
  • Фруктові пюрешкі пробувати варто не раніше, ніж в 10 місяців. Перевагу краще віддати пюре з зеленого яблука чи груші. Взагалі, намагайтеся вибирати фрукти, що мають неяскравий забарвлення. Якщо яблуко і груша добре засвояться без наслідків, в 10 місяців можна спробувати і пюре з банана і сливи. Як і раніше намагайтеся давати нові страви в першій половині дня і по чуть-чуть.
  • Харчування малюка до року ґрунтується на введених вже прикормах. Новий продукт в меню алергіка можна ввести в 1 рік. Слід утриматися від рибних продуктів і курячих яєць аж до виконання одного року. Меню для однорічної дитини-алергіка можна розширити введенням кисломолочних продуктів. Почніть з кефіру, потім можна спробувати сир і іншу кісломолочку. Спробуйте молочні каші, допустимі для алергіка в 1 рік.

Раціон для дітей від 1 до 3 років

  • Після рочки їмо тільки те, що не давало ніяких агресивних реакцій. Перевірені фрукти і овочі, безглютенові крупи, неалергенні м’ясні страви, молочні продукти, з якими вдалося подружити організм.
  • Вік в 2-3 роки алергологи називають переломним. Саме до цього віку, дотримуючись грамотної дієтотерапії, вдається позбутися від більшості харчових реакцій. Тому залишається тільки намагатися і триматися.
  • Перейшовши кордон 3-х річного віку, обережно вводите в раціон алергіка продукти, які викликали раніше негативний імунну відповідь. Порівнюючи результати з щоденником харчування, для початку вибирайте продукти з 2 і 3 групи. Для підстраховки спробуйте термічно оброблені варіанти страв, вони менш агресивні. Наприклад, не свіже червоне яблуко, а запечене. Відстежуйте реакцію і не забувайте консультуватися з алергологом. Харчова алергія – це не вирок. Результат обов’язково окупить ваші зусилля.

варіанти меню

Нижче наведемо кілька прикладів страв для дітей-алергіків, з яких цілком можна скласти меню на тиждень.

сніданки

  • каша гречана розсипчаста з цукром;
  • каша геркулесова із солодким яблуком;
  • рисова каша на соєвому молоці;
  • каша кукурудзяна з чорносливом;
  • салат з сиру, огірків і зелені;
  • печене солодке яблуко.

Перші страви (на овочевих бульйонах)

  • овочевий суп;
  • суп з кабачків;
  • суп картопляний;
  • суп з фрикадельками;
  • сочевична юшка;
  • вегетаріанський борщ.

М’ясні страви

  • фрикадельки з індички з кабачком;
  • биточки з яловичини;
  • тефтелі з пісної свинини з капустою і рисом;
  • парові котлети;
  • підлива з фаршу;
  • м’ясо з овочами в духовці.

гарніри

  • несолодкі каші;
  • салати з дозволених овочів (заправка – масло);
  • овочеві і круп’яні запіканки;
  • відвареної або тушкована картопля;
  • овочеве рагу.

Десерти

  • солодкі запіканки;
  • свіжі і печені фрукти;
  • вівсяні печива;
  • Нутовая оладки;
  • вівсяні кекси;
  • вівсяне печиво.

напої

  • зелений чай;
  • слабкий чорний чай;
  • ягідний кисіль;
  • компот;
  • морс;
  • негазована мінеральна вода.

Рецепти для дітей-алергіків

Добре знаючи алергени і перехресні реакції, скласти повноцінне смачне меню без алергенних продуктів складно, але можна. Досвідчені матусі з ходу трансформують будь рецепти і замінюють в них небажані продукти на допустимі.

Як і чим годувати дитину при харчовій алергії

Харчування дитини з харчовою алергією. Непереносимість продуктів, алергічна реакція

Ірина Бикова лікар-педіатр і мама двох дітей

На жаль, все частіше і частіше нам доводиться стикатися з тими чи іншими проявами харчової алергії. Вона є результатом зміненої реакції організму на вплив будь-якого чинника зовнішнього середовища, до якого даний організм має підвищену чутливість.

У дітей, особливо раннього віку (до 1 року), харчова алергія проявляється найчастіше у вигляді різних уражень шкіри – ексудативного діатезу; відзначаються явища себореї на волосистій частині голови в області тімені, а також молочного струпа (почервоніння шкіри щік з утворенням білих пухирців і лусочок), досить часті попрілості за вухами, в пахових складках, пахвових областях (особливо у дітей з надмірною вагою). У дітей більш старшого віку ексудативний діатез частіше проявляється на шкірі кистей, ліктьових згинів, підколінних областях. У важких і запущених випадках у дитини може розвинутися нейродерміт, суха або мокнуча екзема, що супроводжуються сильним сверблячкою, що часто викликає підвищену дратівливість, порушення сну, погіршення загального стану дитини, в кінцевому підсумку – зниження маси тіла, порушення обміну речовин.Харчова алергія може проявлятися і у вигляді порушень з боку шлунково-кишкового тракту (проносу, нестійкого стільця); верхніх дихальних шляхів (частих нежиті, фарингіти, кон’юнктивітів). Діти з різними формами алергії більш сприйнятливі до різних простудних захворювань (так звані, часто хворіють діти).

Збільшення алергічних захворювань у дітей відзначається в усіх країнах світу, ймовірно, пов’язано це з особливостями сучасної технології харчової промисловості, в якій широко вживаються різні добавки-барвники (наприклад, татразин, що надає їжі жовте забарвлення і застосовується при виготовленні сиропів, лимонадів, деяких кондитерських, ковбасних виробів), консервантів, емульгаторів.

Єдиним ефективним способом боротьби з алергією є виключення з раціону тих продуктів, які викликають алергічну реакцію. Наприклад, у дітей до 1 року харчова алергія найчастіше буває через підвищену чутливість до білку коров’ячого молока (зазвичай це проявляється в перших місяців життя), далі, з поступовим розширенням раціону харчування, можуть розвинутися алергічні реакції на все, що вводяться: соки, фруктові та овочеві пюре, як правило, з плодів, що мають жовте, помаранчеве, червоне забарвлення (полуниця, морква, малина, томати), яєчний жовток, риба, картопля (так як підшлункова залоза немовляти ще не досить зріла, щоб «впоратися» з надлишком крохмалю, що міститься в ньому).

У дітей більш старшого віку алергію найчастіше викликають такі продукти як шоколад, какао, горіхи, мед, цитрусові, риба і рибні продукти (ікра, краби, копчена риба), всілякі напої ( «Фанта», «Кока-кола» та інші) , надлишок тесту і борошняних продуктів.

Як же дізнатися, на який саме продукт виникає алергічна реакція? Найпростіший спосіб – ведення харчового щоденника. У нього щодня записують весь набір продуктів, який отримує дитина, особливо варто відзначати кожен новий продукт (година і кількість), час появи і характер реакції на нього – висип, свербіж, почервоніння шкіри, розлад шлунку і інше. Як правило, при вживанні в їжу продукту, до якого є підвищена чутливість, реакція виникає дуже швидко – через кілька хвилин, але буває і уповільнена або відстрочена (через кілька годин). Тому новий продукт слід давати дитині в невеликій кількості і в ранкові години, щоб протягом дня можна було спостерігати за розвитком алергічної реакції. Якщо реакції немає, то через добу можна збільшити кількість продукту,і протягом 2-3 днів довести його до вікової норми. Якщо ж алергічна реакція виникла, то даний продукт слід виключити на кілька місяців, потім дати його дитині ще раз. Буває, що ферментні системи дитини дозрівають, і він перестає реагувати на ті продукти, які раніше викликали алергію.

Велику увагу слід приділити режиму харчування і добовому обсягу їжі. Харчування має бути збалансованим за вмістом білків, жирів, вуглеводів.

Найбільші труднощі викликає харчування дитини першого року життя, що страждає непереносимістю білків коров’ячого молока при змішаному або штучному вигодовуванні. В цьому випадку слід використовувати соєві або низьколактозні суміші. Через обмеження у вживанні молочних продуктів перший прикорм у вигляді овочевого пюре вводиться раніше звичайного на один місяць (в 3-3,5 місяці), другий прикорм (каші) – з 4-4,5 місяців. При підвищеній чутливості до коров’ячого молока каші готують на овочевому або фруктовому відварах. З 5-ти місяців вводять м’ясо (у дітей з вираженою непереносимістю коров’ячого молока яловиче м’ясо викликає загострення алергічних реакцій, тому замість яловичини дітям дають нежирну свинину, індичку). Третій прикорм дітям, які страждають харчовою алергією краще давати у вигляді другого овочевого блюда, а не кефіру або молока,як це прийнято у здорових дітей.

Риба, як правило, в раціон дитини, що страждає алергією, на першому році життя не вводиться взагалі, а в подальшому – з великою обережністю, так як риба відноситься до облігатним алергенів.

При введенні прикорму потрібна велика обережність. Можна давати тільки один новий продукт, щоб перевірити реакцію дитини на нього. І починати слід з невеликої кількості. Зазвичай добре переносяться соки з яблук, груш, білої смородини, бананів. Для овочевого пюре кращі кабачки, гарбуз, капуста цвітна та білокачанна, а от картопля слід обмежувати (його частка в готовій страві не повинна перевищувати 50%), його слід перед варінням порізати на кубики розміром приблизно 1х1х1 см і вимочувати в холодній воді не менше 12 годин. Також слід чинити і з крупами для каш (краще вівсяна, гречана, рисова, перлова).

М’ясо варять в два прийоми. Спочатку його заливають холодною водою і доводять до кипіння, потім воду зливають, вдруге заливають гарячою водою і варять до готовності.

Кисломолочні напої краще давати без цукру або з невеликим його кількістю. В їжу дітей з ексудативним діатезом рекомендується широко вводити рослинне масло. Його додають в салат, овочеве пюре, запіканки, каші та інші страви.

На закінчення хочеться сказати, що з віком у дитини алергічний настрій до раніше нестерпним продуктам зазвичай знижується, і раціон його може поступово розширюватися.

З медичних питань обов’язково попередньо проконсультуйтеся з лікарем

Рецепти для дітей-алергіків

На сьогоднішній день все частіше педіатри та дитячі гастроентерологи діагностують у малюків харчову алергію. Якщо вірити статистиці, кожна третя в світі дитина страждає від тієї чи іншої форми гіперчутливості: у одного може проявитися висип, свербіж та інші дерматологічні симптоми, інший починає страждати порушеннями травлення, а третій і зовсім відчуває задуху після кожного попадання алергену в організм.

Алергія може бути підступною, а симптоми – різноманітними і дуже небезпечними. І якщо не налагодити адекватне харчування алергіка з самого дитинства, стан з роками буде лише погіршуватися, а прояви гіперчутливості в дорослому житті стануть важче. Як правильно скласти меню для такої дитини, які страви виключити і що готувати, щоб малюк не відчував дефіцит поживних речовин? Давайте розберемося в основах лікувальної дієтології для маленьких алергіків.

Список найбільш поширених алергенів

На жаль, універсальної формули алергії не існує – практично будь-який продукт, навіть найбезпечніший, може викликати у алергіка серйозну реакцію. Однак дієтологи і алергологи пропонують умовний поділ всіх харчових складових на три великі групи за ступенем небезпеки: речовини з високим, середнім і низьким групою ризику розвитку аллергореакцій. Оцінити ступінь небезпеки кожного конкретного блюда можна з запропонованої таблиці:

Групи харчових продуктів за ступенем ризику для алергіків

З високим ступенем алергенність

Із середнім ступенем алергенність

З низьким ступенем алергенність

  • Курячі яйця (зокрема, білок курячого яйця);
  • рибні страви і морепродукти;
  • різні сорти м’яса (в т.ч. м’ясні бульйони);
  • злакові: пшениця, жито;
  • ягоди: полуниця, суниця;
  • овочі: перець, томати, морква;
  • фрукти: всі сорти цитрусових, ківі, диня, ананас, хурма;
  • какао-боби і страви з їх додаванням;
  • горіхи (особливо арахіс);
  • мед, гриби, кава.
  • Коров’яче молоко і молочні продукти;
  • курка, яловичина;
  • злакові: рис, овес, гречка;
  • горох, соя, боби;
  • овочі: буряк, картопля;
  • цукор;
  • фрукти: персики, абрикоси, банани;
  • ягоди: вишня, чорна смородина, брусниця, журавлина;
  • шипшина.
  • Кисломолочні продукти,
  • кролик, конина, нежирна свинина і баранина, індичка;
  • овочі: броколі, цвітна і білокачанна капуста, огірки, кабачки, патисони;
  • кукурудза;
  • злакові: перлова крупа, пшоно;
  • фрукти: зелені яблука і груші;
  • ягоди: біла і червона смородина.

Як годувати дитину, схильного до харчової алергії? 10 основних заборон

Щоб розібратися, як діє і коли представляє загрозу кожен конкретний продукт, давайте розглянемо їх більш детально.

1. Цілісне молоко

Незважаючи на те, що коров’яче молоко відноситься до середньої групи ризику, для алергіка першого року життя воно є головним і найнебезпечнішим алергеном. Справа в тому, що в цілісному молоці, як і в більшості дитячих сумішей, містяться білкові сполуки (казеїн, альбумін і т.д.), які виступають в ролі антигенів, часто приводячи до певної міри непереносимості. Тому таких дітей краще не переводити на штучне вигодовування або хоча б зробити це якомога пізніше – ІВ в цьому випадку може посилити симптоми алергії. Якщо переведення на суміш уникнути не вдалося, годувати дитину слід строго гіпоалергенними сумішами, які рекомендує педіатр – «самодіяльність» і вже тим більше економія в цьому випадку неприпустимі.

Також годує мамі слід дотримуватися дієти з мінімальним вмістом молочних продуктів, заповнюючи дефіцит кальцію іншими стравами або вітамінними добавками. Що стосується кисломолочних похідних, тут все індивідуально, тому варто вводити їх в раціон поступово і вкрай обережно, відстежуючи найменші зміни в самопочутті дитини.

2. Курячі яйця

В цьому випадку для алергіків небезпечно не стільки саме яйце, скільки міститься в ньому білок. Втім, мова йде не тільки про курячих яйцях – перепелині, індичі, гусячі і інші види також здатні викликати алергію, просто в меншій мірі. В цьому випадку доведеться годувати дитину їжею, яка не містить яйця в принципі: освоїти особливий розділ домашньої випічки з рецептами без яєць, виключити вживання майонезу, всіляких десертів та інших страв, до складу яких входить небезпечний інгредієнт.

3. Риба і морепродукти

Серед мешканців водного середовища найбільшу небезпеку для алергіків представляють морські сорти, проте непереносимість річкових видів риби теж іноді зустрічається. На жаль, ніяка термічна або інша кулінарна обробка не здатна знищити речовини в складі риб, які викликають неприємні симптоми, а значить, годувати дитину рибними стравами ніяк не вийде. В цьому випадку доведеться скорегувати меню, зробивши наголос на інші страви, які містять кальцій і жирні кислоти.

4. М’ясні продукти

Алергія на м’ясо – ще один різновид харчової непереносимості, при якій повноцінно годувати дитину дуже важко. У більшості випадків у алергіків спостерігається реакція на курку, яловичину, жирну свинину і баранину, причому відварювання і гасіння ніяк не рятують становище. Більш того, певну небезпеку для дитини з гіперчутливістю становить навіть м’ясний бульйон, а значить, годувати дитину доведеться виключно овочевими та дієтичними супчиками. Чим замінити необхідне зростаючому організму кількість жирів? Більш докладну відповідь на це питання зможе дати дієтолог, знайомий з анамнезом малюка, проте в більшості випадків алергікам дозволені рослинні масла, які здатні компенсувати недолік хоча б частково.

5. Злаки і боби

Серед цих, здавалося б, нешкідливих продуктів теж є сорти, небезпечні для алергіків: пшениця, жито, рідше рисова, вівсяна, гречана крупи, соя. Раніше така непереносимість практично не зустрічалася, проте з плином часу і збільшенням алергологічної статистики гіперчутливість до соєвим похідним стала поступово поширюватися. Це пов’язано в першу чергу з випадками непереносимості молока і, як наслідок, перекладом алергіків на соєві суміші, які раніше можна було їсти без побоювань.

Годувати таку дитину можна іншими видами каш, дозволеними дієтологом. Крім того, якщо спостерігається нетипова реакція на пшеницю або жито, доведеться відмовитися від покупної випічки і навіть хліба. Втім, завжди можна приготувати аналогічні страви з додаванням кукурудзяного борошна – політ кулінарної фантазії дозволить не збіднювати раціон дитини, зробивши його при цьому максимально безпечним.

6. Фрукти і ягоди

Алергіки, які страждають непереносимістю фруктових кислот, зазвичай особливо чутливі до цитрусових, ківі, персиків, ананасів, гранат, полуниці, смородині та інших видів фруктів і ягід в залежності від індивідуальних особливостей. В цьому випадку повноцінно годувати дитину досить легко: широке розмаїття всіляких сортів ягід і фруктів в супермаркетах дозволяє скласти меню, не обділені натуральними вітамінами і при цьому не небезпечне для маленького алергіка.

7. Какао-боби, горіхи і мед

Таку алергію вкрай важко розпізнати з самого дитинства – як правило, у дитини починають проявлятися симптоми тільки після того, як в раціоні з’являються продукти з додаванням алергенів. Шоколад і всілякі солодощі з какао, горіхами і медовим компонентом найчастіше викликають шкірні прояви: висип, свербіж, кропив’янку, гіперемію шкірних покривів і т.д. У цьому випадку досить не годувати дитину алергенами, і симптоми швидко купіруються самостійно. Звичайно, маляті на перших порах буде складно пояснити, чому йому не можна їсти цукерки, шоколадки та інші «шкідливості», але, з іншого боку, при бажанні їх завжди можна замінити аналогами – зефіром, солодкими фруктами, цукерками та іншими видами солодощів, безпечними для алергіків.

8. Овочі

«Овочева» гіперчутливість у алергіків зустрічається трохи рідше, ніж інші її види, і, до того ж, легко контролюється спеціальною дієтою. Незважаючи на безперечну користь свіжих овочів, їх легко можна замінити іншими видами, оскільки список алергенних продуктів не так вже й широкий. Найчастіше дітям важко сприймати яскраво забарвлені овочі: помідори, болгарський перець, морква, буряк і т.д. Кабачки, листова зелень, капуста та інші більш нейтральні види рідше викликають алергію, а значить, ними можна годувати дитину, попередньо відстежуючи реакцію на кожен новий сорт.

9. Харчові добавки

Алергіків, особливо дітей, вкрай небажано годувати стравами зі всілякими харчовими добавками: загустителями, барвниками, підсилювачами смаку, ароматизаторами, консервантами і т.д. Справа в тому, що ці речовини можуть викликати симптоми харчової алергії або в рази посилювати її перебіг, тому будь-який фаст-фуд знаходиться під суворою забороною. Краще годувати дитину домашніми стравами, приготованими з перевірених продуктів.

10. Перехресна алергія

Такий вид гіперчутливості зустрічається у алергіків, несприйнятливих ні до якогось конкретного продукту, а до їх комбінації. Наприклад, діти, гостро реагують на коров’яче молоко, часто страждають від неприємних симптомів після вживання молочних і кисломолочних продуктів, а чутливі до яєчного білка реагують на куряче м’ясо і навіть бульйони. В цьому випадку повноцінно годувати дитину набагато складніше: слід відразу виявити всі можливі алергени, лише потім спільно з дитячим дієтологом складати адекватне меню.

Корисні поради батькам алергіків

  1. Значно спростити годування допоможе тест на чутливість до найбільш типовим алергенів. Після такого дослідження ви точно будете знати, чим можна годувати карапуза, а що слід виключити.
  2. Якщо дитина схильна до алергії, кожен новий продукт слід вводити поступово – так ви безпомилково визначите індивідуальну ступінь ризику і зможете купірувати симптоми гіперчутливості на початковій стадії.
  3. Тривале вимочування і термічна обробка фруктів і злаків може знизити ступінь алергенність продукту, але, на жаль, не повністю її виключити.

Строго дотримуючись рекомендації алерголога й дієтолога, можна повноцінно годувати навіть самого чутливого алергіка, не ризикуючи при цьому його життям і здоров’ям!

Гіпоалергенна дієта для дітей: меню і рецепти

Багато бабусі й мами не дають своїм дітям алергенних продуктів: полуницю, шоколад, апельсини. При цьому у дитини все одно червоніють щоки, з’являється мокнуча скоринка або кропив’янка. Причина в тому, що продуктів-алергенів набагато більше, ніж можуть уявити собі батьки. Якщо виключити винуватця не вдається, прописується спеціальна лікувальна схема харчування.

Що таке гіпоалергенна дієта для дітей

Під терміном алергія лікарі мають на увазі особливий стан (гіперчутливість) організму до різних речовин, при контакті з якими виявляються різні негативні реакції: почервоніння повік, шкірний висип, чхання, сльозоточивість, набряк. Гіпоалергенна дієта – один з варіантів лікування даної хвороби, що передбачає виключення з меню високоаллергенной продукції. Вона допомагає виявити причину виникнення негативних реакцій, зняти навантаження з організму і оздоровити імунну систему.

Гіпоалергенна схема харчування обов’язково входить до складу лікування на початкових етапах алергологічного обстеження . Її призначають всім дітям, у яких не вдалося встановити причину алергії, малюкам з ослабленим імунітетом, при атопічний дерматит, алергічний риніт, набряк Квінке в анамнезі. Іноді гіпоалергенні харчування рекомендують і годуючим жінкам з метою профілактики алергії у новонароджених і для поліпшення якості грудного молока.

Загальні правила

Харчування при алергії у дітей має бути фізіологічно повноцінною, але щадним. Необхідно обмежити споживання солі до 7 грамів на добу. Бажана кулінарна обробка продуктів – варіння, тушкування, приготування на пару, запікання. Перші страви на м’ясному бульйоні готувати з триразовою зміною рідини, особливо при варінні курки, жирного м’яса або риби. Харчуватися бажано дрібно, не менше 4 разів на добу.

Якщо у дитини набрякають ступні або пальці рук, після сну з’являються мішки під очима, обмежте споживання рідини до 1-1,2 літра води на добу. Хімічний і енергетичний склад гіпоалергенної дієти для дітей такий:

  • білки (рослинні і тваринні) – 90 грам;
  • жири – 80 грам;
  • вуглеводи – 400 грам;
  • добова калорійність страв – 2800 ккал.

Перш ніж переходити до побудови меню, необхідно розібратися в правилах дієтотерапії:

  • При перших симптомах алергії у дитини обмежте до мінімуму (3-5 грам в день) споживання солі. Оскільки ця хвороба супроводжується запальним процесом, а сіль сприяє набряків, потрібно прибрати з меню малюка все соління, включаючи ковбасні вироби.
  • З тієї ж причини давайте дитині більше продуктів, багатих кальцієм. Цей мікроелемент сприяє швидшому зняттю запалення, а також зміцнює стінки кровоносних судин, зуби і кістки. Краще додати в меню сир, сир, молоко. Якщо ж на ці продукти є алергія, потрібно замінити їх аналогами з таким же рівнем кальцію.
  • Важливо прибрати з меню не тільки основні алергени, а й ті продукти, які викликають перехресну реакцію. Наприклад, якщо у малюка алергія на молоко, потрібно перестати давати йому сир, вершки, сметану.
  • При приготуванні страв використовуйте тільки свіжі і якісні продукти. Не варто купувати продукцію з барвниками, ароматизаторами, харчовими добавками і різними модифікаторами, які подовжують термін її зберігання.

Тривалість дієти може варіюватися від двох-трьох тижнів до декількох місяців, а то й років . Коли симптоми захворювання перестануть з’являтися, через 2-3 дня з моменту поліпшення можна поступово повертати в раціон виключені продукти. Робити це потрібно строго по одному, рухаючись від нізкоаллергенних до високоалергенним. Новий інгредієнт вводиться 1 раз в три дні. Якщо при цьому з’явилося загострення, значить, останній компонент дієти є алергенним, і від нього потрібно відмовитися зовсім.

гіпоалергенні продукти

Список дозволених продуктів, як і перелік заборонених інгредієнтів, може змінюватися в залежності від індивідуальних особливостей маленького пацієнта. Остаточний варіант меню варто обговорити з лікарем. Часто в раціон дітей дозволяють включати наступну продукцію:

  • м’ясо – яловичину, філе курки без шкіри, індичку, кролика;
  • вегетаріанські супи, приготовлені з дозволених овочів;
  • рослинні масла – кунжутне, оливкова, соняшникова;
  • каші – гречану, вівсяну, рисову, манну (в обмеженій кількості);
  • молочну продукцію – козяче молоко і сири з нього, кисле молоко, натуральний йогурт;
  • овочі – огірки, капусту, листовий салат, зелень, картопля, зелений горошок, гарбуз, ріпу, кабачки, патисони;
  • гіпоалергенні фрукти – зелені яблука, груші, червону смородину, аґрус, сливу, чорнослив, персики, банани;
  • чай, компоти з сухофруктів;
  • підсушений білий хліб, сухарі, прісні коржі, лаваш.

Солодощі для алергіків

Якщо ваша дитина страждає від алергії, це ще не привід повністю відмовити йому в солодкому. Багато смачні ласощі сьогодні легко замінити більш корисною їжею. В якості альтернативи для хлопців, які дуже люблять шоколад, але страждають від алергії на молоко, можна запропонувати гірку плитку з високим вмістом какао або нугу. У складі цієї продукції молока немає.

Дитину старше одного року можна порадувати зефіром, пастилою, вафлями з фруктовою начинкою. У них міститься пектин . Цей елемент корисний для організму, так як покращує роботу шлунково-кишкового тракту. При покупці таких частувань варто уважно читати склад: в ньому не повинно бути барвників, шоколаду, ароматизаторів. Велику небезпеку для дитячого організму представляють наступні харчові добавки:

  • Е 321 або бутилгідрокситолуол – популярний антиоксидант;
  • Е 220-27 – сульфати;
  • Е 249-52 – нітрати;
  • Е210-19 – похідні бензойної кислоти;
  • Е 200-203 – сорбінова кислота;
  • Е 122, 102, 110, 124, 127, 151 – барвники;
  • У 550-553 – ароматизатори;
  • Е 621-25 – глютамат натрію, калію, кальцію, магнію.

Кондитерським виробам з харчовими добавками можна підшукати хорошу заміну: сухофрукти, домашнє морозиво або мармелад, безглютенову випічку, пряники . Багато малюки із задоволенням з’їдять заморожений сік, зроблений з натуральних фруктів, солодкий попкорн. Чи не пропонуйте дитині тарталетки, покупні кекси та іншу здобну випічку з великим вмістом яєчного білка і маргарину. Вибирайте не дуже солодке і нежирне печиво:

  • вівсяне;
  • крекер;
  • галетное.

Якщо хочеться пригостити малюка цукеркою, варто віддати перевагу солодощів на молочній основі без шоколаду: Ірис, корівка, Шкільним. Куплені батончики по типу Сникерса і Твікс легко можна замінити пресованими мюслі, вітамінним ласощами з аптеки – гематогенному. Якщо у дитини немає алергії на мед і горіхи, можете включати в раціон халву.

високоалергенні продукти

Серед продуктів харчування є багато алергенів, які можуть спровокувати неприємні симптоми, а при загостренні хвороби стати дуже небезпечними. Лікарі виділяють таку негативно впливає на алергіків продукцію:

  • рибу і морепродукти, включаючи ікру;
  • фарш і м’ясо, крім того, що перераховано вище;
  • цитрусові – апельсини, мандарини;
  • всі види горіхів;
  • помаранчеві і червоні фрукти або ягоди – ананаси, полуниці, суниці, виноград, хурму, диню, гранати;
  • овочі – буряк, морква, томати, селера, редьку, редис, хрін, баклажани;
  • шоколад;
  • кава;
  • мед;
  • кондитерські вироби та здобні випічку;
  • яйця;
  • коров’яче молоко і кисломолочну продукцію з коров’ячими білками;
  • пшеницю;
  • спеції і соуси – майонез, кетчуп, гірчицю, соєвий;
  • бобові;
  • гриби;
  • консервовану, солону і мариновану продукцію;
  • газовані напої;
  • копченості.

Для дітей до року

Якщо алергія виявлена у новонародженого, що знаходиться на грудному вигодовуванні, принципів гіпоалергенної дієти потрібно дотримуватися мамі, що годує. З меню варто прибрати всі продукти, які можуть послужити провокаторами хвороби. При цьому скасовувати грудне годування не рекомендується. Прикорм для дітей з харчовими алергіями потрібно вводити поступово, в місяць додаючи до раціону не більше 3-4 нових інгредієнтів.

Введення прикорму варто почати з овочевих пюре або каш без молока, цукру і солі. Знайомство з новим раціоном має починатися з монокомпонентних страв: якщо це овочеве пюре, то складатися воно повинно з одного овоча, каша – з одного злаку. М’ясні страви в меню малюка експерти радять вводити не раніше 6 місяців. Алергікам краще готувати їжу з кролика або філе індички. Якщо ви віддаєте перевагу годувати немовля штучними сумішами, вибирайте продукцію без коров’ячого білка і казеїну . Добре зарекомендували себе такі гіпоалергенні каші:

  • Нутрилак ГА;
  • Альфаре;
  • Туттели-пептиди;
  • Нан соя;
  • Сімілак Гіпоалергенний;
  • Нан-2;
  • Нутрилон пепто ТСЦ.

Меню гіпоалергенної дієти

Дитячий організм бореться з алергією набагато краще, ніж дорослий. У зв’язку з цим для дітей гіпоалергенна дієта прописується на короткий термін – до 10 днів. Зразкове меню для хлопців-алергіків раннього віку має виглядати так:

Меню на тиждень для дитини-алергіка

Коментарі до меню від лікаря-педіатра, дерматолога Анни Большакової .

Анна закінчила Російський Державний Медичний Університет Пирогова за фахом педіатрія. Поста освіта отримала на кафедрі дерматовенерології педіатричного факультету.

Уже понад 4 роки допомагає онлайн діткам ставати здоровими, а мамам – красивими.

За цей час провела понад 1000 годин онлайн-консультацій, понад 50 тренінгів і онлайн-програм з оздоровлення дітей (в тому числі створила аллергошколе для мам Онлайн, яка допомогла вже сотням дітей по всьому світу вийти в ремісію).

Основні принципи складання меню для алергіків

До 3 років однією з головних причин розвитку алергічних реакцій у дітей є продукти харчування. Пов’язано це частково з непереносимістю деяких продуктів маленьким організмом, частково – з незрілістю травної системи.

З віком вплив харчових алергенів дещо зменшується (на провідні позиції при цьому виходять алергени побутові), але навіть дорослому аллергику слід ретельно продумувати власну меню.

На що важливо звертати увагу при складанні меню аллергику:

  1. Необхідно дізнатися (за допомогою ведення харчового щоденника до 3 років і спеціалізованих аналізів на алергени після 3-4 років), які продукти викликають алергічні реакції, і намагатися уникати їх вживання.
  2. Бажано істотно обмежити в харчуванні такі продукти-провокатори алергічних реакцій як коров’яче молоко, курячі яйця, курка (зверніть увагу !! курка – сильний алерген!), Горіхи, зокрема арахіс, пшениця (мається на увазі глютен, який міститься в пшениці), риба, молюски, соя, шоколад і цитрусові.
  3. При складанні меню орієнтуйтеся на ступінь активності алергічного процесу: під час ремісії (тобто стану “зовнішнього здоров’я”) алергік може дозволити собі розширення раціону нізкоаллергенних і продуктами середньої алергенність.
  4. Оскільки в 80% випадків у алергіків спостерігаються супутні порушення в роботі травної системи, важливо дотримуватися принципів здорового харчування з виключенням копченостей і обмеженням смаженого в раціоні.
  5. Також, готуючи перші страви, не використовуйте м’ясний бульйон, замінюючи його на воду або відвар овочів, на які у дитини немає реакції.
  6. Дозволяючи один раз в день невеликі “варіації” в дієті, прагніть інші прийоми їжі зробити максимально гіпоалергенними!
  7. Вибираючи солодкі страви аллергику, постарайтеся “обіграти” фрукти, які дозволені йому для харчування: справа в тому, що при приготуванні більшості десертів використовуються сильно алергенні продукти, які в мінімальних кількостях можна дозволити тільки під час ремісії захворювання.

Так, скласти універсальне меню для дитини алергіка, яке б підійшло всім, досить складно. Наведу приклад меню, пояснюючи в коментарях свій вибір:

понеділок

Полудень: сирні кульки в мультиварці (без соусу, яйце – обережно)

коментар:

Намагайтеся “допрацьовувати” рецепти “під себе”: бульйони, небезпечні для алергіка – замінюйте на овочеві або просто воду. Рецепти “з соусом” завжди можна приготувати без соусу, найчастіше містить спеції (досить сильний алерген). Якщо у дитини алергія на яйце, вибрати рецепти з мінімальним їх кількістю і обов’язково дивіться на реакцію шкіри: не всякий алергік реагує на яйце “в чистому вигляді”, зреагує на нього в страві.
Варіанти приготування їжі також вибирайте більш безпечні: на пару або гасіння.

Вівторок

Обід – суп картопляний (без зеленого горошку)

Полудень: сирні кульки в мультиварці (без соусу, яйце – обережно)

коментар:

Бобові часто посилюють газоутворення, що може провокувати загострення – вибирайте рецепти без них (або використовуйте обмежено). Страви з кисломолочних продуктів зазвичай викликають менше реакцій, ніж з використанням цільного молока (при алергії на нього), але завжди орієнтуйтеся на свою дитину і його особливості!

середа

Сніданок: каша з вівсяних пластівців з яблуками (яблука краще в мікрохвильовці з цукром, можна без молока, обережно – глютен)

Обід – суп картопляний (без зеленого горошку)

коментар:

Яблука вийдуть не менш смачними, але більш безпечними при приготуванні в мультиварці або мікрохвильовці.
Вівсяна каша містить глютен, а значить виключена при алергії на нього! Також будьте обережні з молочними кашами при реакціях на молоко!
Найбільш гіпоалергенні види м’яса: яловичина, індичка, кролик – вибирайте їх при приготуванні обідів.
Морква – досить сильний алерген, але при вживанні в невеликих кількостях реакції може не дати (також більш безпечна морква варена).

четвер

Сніданок: каша “Асорті” (обережно при алергії на глютен і молоко!)

Обід: суп з кабачків (без каррі і бульйону)

коментар:

Каррі (як і інші екзотичні приправи) – сильний алерген. Роблячи страви аллергику, максимально обмежуйте їх використання.

П’ятниця

Сніданок: каша пшенична (обережно при алергії на глютен і молоко!)

Обід: суп з кабачків (без каррі і бульйону)

коментар:

Оскільки мами діток-алергіків часто обмежені у виборі десертів, іноді на полуденок можна запропонувати дитині не їх, а овочеве блюдо.

субота

Сніданок: вівсяна каша з пластівців (обережно при алергії на глютен і молоко!)

Коментар дієтолога:

Дріжджова випічка – продукт середньої алергенність, готуйте її тільки поза загостренням! Те саме можна сказати і до слив.

неділя

Вечеря: скрилькі (свинину нежирну навпіл з яловичиною)

коментар:

У рецептах, де не можна повністю замінити жирні сорти м’яса на гіпоалергенні, намагайтеся хоча б знизити “концентрацію” свинини або баранини.
Компот з яблук – кращий вибір для пиття алергіка (набагато безпечніше соків, морсів і киселів).

Меню було складено з урахуванням принципів системи “Меню тижня”.

Отже, як ви бачите: якщо підійти творчо до створення меню для маленького алергіка, то цілком можна годувати його повноцінно!
Бути мамою дитини-алергіка дуже відповідально, але, якщо ви з малюком – команда, то обов’язково переможете цю підступну алергію!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *