Чи може виникнути алергія на картоплю

Алергія на картоплю розвивається досить рідко. Фахівці вважають, що подразники в ній є в незначній кількості. Як наслідок овоч включений в дієтхарчування, яке призначається алергікам. Незважаючи на це іноді людський організм специфічним чином реагує на деякі складові картоплі. Як подразників можуть виступати такі компоненти овоча, як крохмаль і білкові формування – Пентон і туберін .

Зміст Показати

Найчастіше алергія на картоплю формується у немовляти або дитини молодшої вікової категорії. Але практично в 90% випадків дана проблема зовсім перестає турбувати приблизно в 6 років, причому грамотне лікування в подібній ситуації є важливим.

Формування недуги найчастіше відзначається при генетичної схильності. У дорослих підвищена чутливість на вживання картоплі розвивається в рідкісних випадках.

Розвиток алергії при очищенні картоплі

Є думка, що під дією високих температур подразники в коренеплоді зменшаться. Але алергічна симптоматика найчастіше проявляється при чищенні і різанні коренеплоду перед приготуванням. Спочатку це зумовлено підвищеною концентрацією алергенних субстанцій в соку, який виділяється при очищенні картоплі.

При постійному очищенні овоча в значному обсязі у людини, схильного до виникнення непереносимості, можливе формування висипу алергічного характеру на руках і контактного дерматиту.

Розвиток алергії на молоду картоплю

Найчастіше люди під час консультації з фахівцем скаржаться на освіту алергії під час зіткнення з молодою картоплею. Таке явище спостерігається при очищенні коренеплоду – деякі пацієнти відзначають, що зудить, дере в горлі і з’являється кашель, інші скаржаться на появу контактного дерматиту.

Дихальна симптоматика і висип на руках при чищенні молодої картоплі розвиваються через підвищеного вмісту крохмалю і йоду в шкірці коренеплоду. Якраз завдяки йоду і з’являється роздратування на шкірних покривах і слизових гортані, а під дією крохмалю дане явище посилюється.

Крохмаль з картоплі

Дана субстанція є рослинною продукцією, яка представлена ​​у вигляді довгого ланцюжка полісахаридів-вуглеводів. Білкові формування в крохмалі є в невеликому обсязі, внаслідок чого виникнення недуги спочатку обумовлено тривалим засвоюванням в органах травлення вуглеводів.

Якась частина вуглеводів переробляється в повному обсязі, завдяки чому залишилися полісахариди запускається особливий рефлекс імунітету. Причому при значному обсязі крохмалю, який потрапив в організм, підвищується небезпека виникнення алергічної реакції.

Спровокувати виникнення підвищеної чутливості до крохмалю здатне наявність таких факторів:

  • хронічних патологій в органах травлення;
  • схильності до утворення алергії;
  • в анамнестичних даних інших форм алергії;
  • імунодефіцитних недуг.

Алергія на картоплю у немовляти може розвинутися при вживанні дитячих продуктів, що містять крохмалисті речовини.

При наявності алергічної патології, небезпеку несе як сам картопляний крохмаль, так і страви, в яких він міститься. Слід врахувати, що крохмалисті субстанції використовують в процесі приготування деяких напівфабрикатів, включаючи ковбасні вироби.

Симптоматика патології у вигляді висипів і кольок здатна розвинутися у дітей вже до 3-місячного віку. При попаданні подразника в організм немовляти з материнським молоком жінка повинна прибрати з харчування картоплю до закінчення лактації.

Однак зазвичай у дитини патологія проявляється через годування молочними сумішами, адже в складі окремих різновидів є крохмаль. У подібній ситуації рекомендується користуватися гіпоалергенні дитячими сумішами, причому рекомендується вибирати харчування, що містить козяче молоко.

При виявленні недуги у дитини, яка досягла 4 місяців, слід відмовитися від використання цього коренеплоду в якості прикорму. Наступна спроба ввести картоплю в харчування малюка може бути виконана приблизно в 1 рік, причому краще для готування користуватися коренеплодами, які вирощувалися без додавання пестицидів. При повторному виникненні алергії доведеться відмовитися від вживання даного продукту до 2-3-річного віку. До того ж рекомендується проконсультуватися з педіатром і провести обстеження. Однак турбуватися не потрібно: найчастіше непереносимість картоплі пропадає до 6-річного віку.

Ризик виникнення алергії підвищується для дитини у віці від 4 місяців до 1 року, так як дитячі сирки і пюре містять крохмаль картоплі. В даний період триває формування травної системи, тому вона насилу адаптується до дорослого харчування.

Як діагностувати патологію

Для виявлення патології у дитини доведеться обзавестися спеціальним щоденником, де буде фіксуватися все, що їсть малюк і мати грудної дитини, відповідь організму. Якщо з’являються підозри на алергію до певного продукту, потрібно відмовитися від нього на пару тижнів. У разі зникнення симптоматики – подразник визначили вірно. На додаток потрібне проведення аллергоскрінінга крові – діагностування особливих імуноглобулінів в сироватці крові (див. “Дослідження крові на імуноглобуліни при алергії”).

Для дітей після 5 років і дорослих використовується така лабораторна діагностика:

  • шкірна аллергопроба;
  • дослідження крові ELISA або CAP-RAST.

Перехресні алергени при алергії на картоплю

Терапія гострої алергії до коренеплоду спочатку починається з усунення його з харчування. Медикаменти підбираються лікарем, при алергічної реакції на продукти потрібно швидко вивести з організму залишки подразників. Для цього призначається прийом ентеросорбентів, наприклад, активованого вугілля.

Ослаблення ознак патології і попередження подальших наслідках подразника можна домогтися за допомогою антиалергенних ліків.

Антигістамінні засоби для немовлят

У цьому віці може бути призначений прийом:

  1. Феністилу у вигляді крапель. Дитині до року дозування препарату становить 3-10 крапель 3 рази на добу. Якщо симптоматика незначна, ліки можна приймати двічі в день.
  2. Зиртека у вигляді крапель. Добова доза становить 5 крапельок одноразово протягом дня.
  3. Супрастину в таблетованій формі. Препарат використовується для швидкого усунення наростаючою алергії. Дітям грудного віку призначається чверть пігулки 2 рази на добу.

Антиалергенні засоби для дітей старше 1 року

Крім уже названих антигістамінних ліків, для усунення алергічної реакції у дитини після 1 року може бути призначений прийом:

  1. Парлазін у вигляді крапель. До досягнення 2-річного віку вони приймаються 2 рази на добу по 5 крапель.
  2. Гісманал у вигляді сиропу. Призначається після досягнення 2-річного віку. Дозу розраховують відповідно до маси тіла – 2 мг на 1 кг ваги. Приймається ліки одноразово протягом доби. Курс терапії – 7 днів.
  3. Кларитин у вигляді сиропу. Також призначається після 2 років. При вазі дитини менше 30 кг доза становить 5 мл засобу 1 раз в день. Якщо вага малюка більше, дозування підвищується до 10 мл.

Для лікування дітей до 6-річного віку рекомендується використовувати антиалергенні препарати в сиропах або краплях. Для засобів в такій формі характерна хороша засвоюваність, вони мають нейтральним або солодкуватим присмаком, тому дитина не захоче їх виплюнути (див. “Антигістамінні препарати для дітей різного віку”).

Антиалергенні препарати для дорослих

Для лікування дорослих з алергічною реакцією на картоплю в основному використовуються антигістамінні препарати в таблетованій формі (див. “Антигістамінні препарати при лікуванні алергії: механізм дії і класифікація”). Найчастіше призначається прийом:

  1. Телфаста. Дозу підбирають, враховуючи тяжкість перебігу патології. Найчастіше спочатку застосовують 120 мг ліки одноразово протягом дня.
  2. Супрастінекса. Медикамент приймається по 1 таблетці 1 раз на день.
  3. Лоратидину. Дозування становить – 1 таблетка 1 раз в день.
  4. Кестина. Призначають навіть в підлітковому віці, але тільки з 12 років.

Тривалість антиалергійною терапії обумовлена ​​швидкістю зникнення симптоматики недуги. Виписані доктором ліки потрібно приймати до того моменту, коли стан остаточно прийде в норму.

заходи профілактики

У разі виявлення алергії на картоплю найкраща профілактика – це повне виключення овоча з раціону. При виникненні реакції в процесі прикорму потрібно на деякий час прибрати з харчування цей коренеплід, а потім знову спробувати включити його в харчування.

Якщо алергія на картоплю виявлена ​​у дорослого, можливість, що патологія через якийсь час пройде, незначна. У зв’язку з цим продукт повинен бути виключений з раціону до кінця життя. Коли причиною проблеми є картопляний крохмаль, необхідно уважно знайомитися зі складом придбаної продукції, де може міститися ця речовина.

Також слід дотримуватися загальних профілактичних вимог щодо попередження виникнення алергічної реакції:

  • по можливості довго тримати дитину на грудному вигодовуванні;
  • дотримуватися правил щодо введення прикорму немовляті, починаючи з півроку;
  • вчасно піддавати лікуванню інфекційних захворювань;
  • раціон повинен бути правильним і різноманітним;
  • зайнятися зміцненням імунітету.

Алергія на картоплю – досить рідкісне явище, однак, як і при інших формах харчової патології, необхідно підкоригувати свій раціон і життєдіяльність. Важливим є своєчасне виявлення недуг, попередження їх прогресування і зміцнення організму.

Алергія на картоплю у дитини: симптоми

Одним з найулюбленіших і часто використовуваних овочів є картопля. Більшість людей любить пишне пюре і не дуже корисний, але смачний смажену картоплю. А як хороша запечена картопелька.

Цей овоч рекомендують вживати в складі гіпоалергенної дієти алергікам. Важко уявити собі, що у деяких людей цей продукт викликає негативну реакцію. Не дивно, що багатьох батьків цікавить, чи буває у дитини алергія на картоплю. На жаль, на це питання фахівці відповідають ствердно, хоча трапляється це досить рідко.

Корисні властивості картоплі

Не випадково ця культура вводиться в прикорм немовляті на першому році життя. Це дуже корисний продукт. У ньому міститься безліч мінеральних речовин, вітамінів, а також амінокислоти, вуглеводи, магній і кальцій, клітковина і фосфор. До складу картоплі входять білки, які необхідні для будівництва клітин нашого організму. При цьому в них не міститься холестерину – вони більш корисні, ніж тваринні білки.

Вітамінами групи В теж багатий картопля. Серед них – В, В9, В6, В3, В2. Жодна система організму не може без них повноцінно функціонувати. Організм не може накопичувати їх – вони повинні постійно надходити ззовні. Ідеально для цього підходить картопля.

Рибофлавін (вітамін В 2 ) – активний учасник обміну речовин і утворення еритроцитів. При нестачі вітаміну В 3 чоловік страждає безсонням і дратівливістю. Він незамінний в енергетичному обміні. Важко переоцінити для зростаючого організму користь кальцію. Він сприяє правильному формуванню скелета та зубів малюка. Фосфор, що входить до складу коренеплоду необхідний для роботи нирок і ЦНС. І нарешті, незамінний помічник у роботі кишечника – клітковина. Вона попереджає розвиток цукрового діабету. Так чому ж настільки корисний продукт в деяких, нехай і рідкісних випадках, викликає алергію?

Чому виникає патологія?

Причинами алергії на картоплю у дитини є:

  • картопляний крохмаль;
  • білок туберін;
  • білок Пентон.

Туберін і Пентон – це небезпечні білки, які провокують прояви алергії. При схильності до цього захворювання негативна реакція може виникнути навіть від зовсім невеликої кількості продукту. Чіпси, наприклад, теж потенційно небезпечні.

Необхідно уважно ставитися не тільки до приготованим з картоплі страв, а й до тих, які містять овочі з сімейства пасльонових – баклажани, томати, перець і т. Д. Вони теж можуть провокувати негативні реакції.

Досить часто цієї патології схильні малюки до року. Це пов’язано з їх фізіологічними особливостями, про які ми говорили вище. Нерідко алергічну реакцію викликають молочні суміші, що містять в своєму складі крохмаль. В організмі дитини він накопичується, насилу перетравлюється.

Нерідко батьки вперше дізнаються, як виявляється алергії на картоплю у дітей, коли малюкові виконуються 4,5-5 місяців. У цей період в раціон малюка в якості прикорму вводять цей продукт. Картопля повинен вводитися дозовано, починаючи з 1/2 чайної ложечки. При цьому необхідно уважно стежити за реакцією організму малюка.

Важливо знати, що алергія проявляється і без вживання в їжу картоплі. Це може статися під час чищення сирого овоча, коли дитина знаходиться поблизу.

Симптоми алергії на картоплю

Вони практично не відрізняються від проявів патології у дорослих, хоча є і особливості. Алергологи розрізняють реакції негайного типу, які розвиваються протягом перших 20 хвилин після контакту з продуктом, і уповільненої, коли ознаки алергії з’являються на другий або третій день після контакту. Подібна реакція організму характерна тільки для дітей, організми яких не зовсім пристосовані до зовнішніх чинників.

З боку шлунково-кишкового тракту відзначаються:

  • метеоризм;
  • відрижки;
  • діарея, запор;
  • нудота блювота.

З боку шкірних покривів:

  • екзема;
  • кропив’янка.

З боку органів дихання:

  • задишка;
  • астма;
  • чхання;
  • кашель;
  • нежить.

Як виявити алергію?

При підозрі на харчову алергію батькам необхідно вести щоденник харчування і вносити в нього продукти після кожного годування дитини, а також реакцію дитячого організму. Якщо мова йде про малюка на грудному вигодовуванні, то в щоденник вносять продукти, які їсть мама. Це необхідно для того, щоб виявити і виключити продукт, який викликає алергію.

Якщо алергія на картоплю у дитини проявляється у віці до трьох років, медики вважають, що з віком захворювання відступить. Це пояснюється тим, що у малюків ще не сформовані повністю імунна система і шлунково-кишкового тракту. Для визначення алергену і постановки діагнозу лікарі іноді рекомендують метод харчової провокації. Спочатку на кілька тижнів з раціону виключають картопля, а потім його знову повертають в меню. Весь цей час дитина знаходиться під наглядом лікаря, який фіксує відсутність або наявність алергічних реакцій. Батькам слід знати, що цей метод досить небезпечний, оскільки може спровокувати анафілактичний шок.

Якщо виявляються у дитини симптоми алергії на картоплю (на фото нижче ви можете побачити один з них – висип на тілі у малюка) після прийому мінімальної кількості цього продукту, необхідно звернутися до педіатра і детально описати реакцію організму.

діагностика патології

Лікар-алерголог призначить дитині старше п’яти років проведення аллергоскрінінга крові – діагностування особливих lgE, для чого роблять такі аналізи:

  • шкірну алергопробу;
  • дослідження крові ELISA або CAP-RAST.

перехресні алергени

Переважна більшість батьків переживають, коли у дитини на тлі загострення алергії на картоплю починають виявлятися харчові реакції і на інші овочі. Тому слід знати про таке поняття, як «перехресні реакції». При прояві у дитини симптомів алергії на картоплю батькам слід з обережністю використовувати в харчуванні дітей продукти, які поряд з цією культурою викликають негативну реакцію. До таких відносять:

  • томати;
  • баклажани;
  • груші;
  • яблука.

Перехресними з картоплею є і алергени берези. Попередження подальшого впливу подразника і ослаблення ознак патології можна досягти за допомогою антигістамінних препаратів, дозування і терміни прийому яких призначає педіатр або алерголог. Про це ми розповімо далі.

Лікування дитини при алергії на картоплю

Будь-який вид алергії при лікуванні передбачає виключення контакту з алергеном в першу чергу. Тому при підтвердженні діагнозу страви на основі чи навіть з незначним вмістом картоплі виключають з раціону дитини. Незважаючи на те що багато препаратів, які використовуються для лікування негативних реакцій організму, застосовуються в терапії і дорослих пацієнтів, і дітей, самолікування категорично заборонено.

Ми згадували про те, що алергія на картоплю у дитини зустрічається досить рідко. Саме тому медикаменти повинен підібрати досвідчений лікар, який буде контролювати хід лікування.

При гострій формі патології необхідно якомога швидко вивести залишки алергену з організму. Для цього використовуються ентеросорбенти, наприклад, активоване вугілля. Подальша терапія залежить від стану хворого і інтенсивності проявів захворювання.

Антигістамінні препарати для немовлят

Найменшим пацієнта можуть бути призначені:

  • «Феністил» в краплях. Малюкові до року, як правило, призначають по 3-10 крапель тричі на добу. При слабко симптоматиці кількість прийомів скорочують до двох на день.

  • «Зіртек» (краплі). В добу малюкові дають один раз в день 5 крапель.
  • «Супрастин» (таблетки). Цей препарат ефективний для швидкого усунення симптомів алергії. Грудничкам призначають по! / 4 таблетки 2 рази на день.

Препарати для дітей старше року

До шестирічного віку антигістамінні препарати призначають в краплях або вигляді сиропу. Лікарські засоби в такій формі прекрасно засвоюються дитячим організмом, вони володіютьсолодкий або нейтральним смаком, тому діти, як правило, приймають їх без проблем. Крім перерахованих антигістамінних препаратів, для усунення ознак захворювання у дітей після року можуть бути призначені:

  • «Парлазін» (краплі). Рекомендований для дітей старше двох років. Препарат призначають приймати двічі в день по 5 крапель.
  • «Гісманал» (сироп). Призначають по досягненні дворічного віку. Відповідно до масою тіла, дитини розраховують дозування – 2 мг на кілограм ваги. Препарат приймають протягом тижня один раз на добу.
  • «Кларитин» (сироп). Теж призначається після дворічного віку. Якщо ваша дитина важить менше 30 кг, прийом сиропу обмежується одним разом на день по 5 мл. Якщо його маса перевищує зазначений вага, то дозування збільшується до 10 мл.

При виникненні анафілактичного шоку слід негайно викликати бригаду «Швидкої допомоги».

профілактика захворювання

При алергії у дитини на картоплю (фото симптомів ви можете побачити в цій статті) кращою профілактикою може стати виключення коренеплоду з раціону. При виявленні симптомів патології у віці 4,5 місяця, необхідно відмовитися від застосування цього овоча в якості прикорму. Ще раз можна спробувати ввести картоплю в раціон малюка тільки через рік. При цьому для приготування страв слід використовувати бульби, вирощені без пестицидів. Якщо симптоми патології з’явилися повторно, від вживання цієї культури слід відмовитися до трирічного віку. При цьому необхідно проконсультуватися з педіатром, провести обстеження у алерголога.

Необхідно дотримуватися традиційних профілактичних заходів, які попереджають виникнення алергії на харчові алергії:

  1. Як можна довше тримайте малюка на грудному вигодовуванні.
  2. Суворо дотримуйтеся правил введення немовляті прикорму, запропоновані педіатром.
  3. Вчасно лікуйте дитину від інфекційних захворювань.
  4. Зміцнюйте імунітет малюка.

Дуже важливо не пропустити перші симптоми захворювання і вчасно почати лікування патології, не допускаючи її подальшого розвитку.

Як проявляється алергія на картоплю у дітей і дорослих

Картопля по праву може називатися одним з найпопулярніших продуктів не тільки в Росії, але і у всьому світі. За повсюдну поширеність він навіть отримав назву «другий хліб». Цей овоч присутній в повсякденному і святковому меню більшості людей, а кількість страв, які можна з ним приготувати, обчислюється сотнями.

Багато хто не уявляє свій раціон без картоплі, але деякі люди не можуть її вживати через алергію. Як може проявлятися алергія на картоплю і які заходи необхідно приймати, щоб уникнути неприємностей, читайте далі.

Чи може картопля викликати алергію

На питання про те, чи є картопля алергеном, більшість людей відповідає негативно, але вони не мають рації. Навіть такий звичний і поширений продукт може викликати алергічну реакцію .

Алергія на цей овоч – порівняно рідкісне явище , з яким стикається дуже мало людей. Але проявитися вона може спонтанно і в будь-якому віці. Останнім часом в групі ризику опинилися діти у віці до 6 років.

Важливо! Хоча алергія на картоплю і рідкісна, але вона може привести до важких наслідків аж до анафілактичного шоку.

Лікарі пов’язують алергію із загальним погіршенням здоров’я нації , неправильним способом життя, зокрема, вживанням шкідливої їжі. У дітей непереносимість виникає через відсутність грудного вигодовування.

Не варто виключати і спадкову складову . При наявності алергії у батьків дитина також може бути їй схильний.

Алергія на інші культури:

Чому виникає алергія

Причини і механізми виникнення алергії на картоплю так само, як на багато інших продуктів, ще недостатньо детально вивчені. Реакцію імунної системи може викликати ряд речовин, що містяться в цьому овочі .

Головні алергени в картоплі – білки . Серед них найбільш активні – пататін, туберін і катепсини D.

З речовин небілкового походження найбільшу загрозу представляє картопляний крохмаль . Цей вуглевод приносить алергікам набагато більше неприємностей, оскільки активно використовується в харчовій промисловості. Є великий ризик отримати алергічну реакцію, вживши продукт, який не має прямого відношення до картоплі. Людина з непереносимістю крохмалю може отримати алергічний напад, з’ївши ягідний кисіль або томатний кетчуп.

Алергію може викликати не тільки вживання картоплі в їжу . Іноді висипання з’являються навіть при чищенні цього овоча або від його запаху. У цьому плані найбільш небезпечна для алергіків молода картопля. Вміст крохмалю в ній вище, ніж в старих бульбах, тому алергічна реакція проявляється набагато гостріше.

Ознаки та симптоми алергії

Непереносимість картоплі може проявлятися по-різному і зачіпати людей будь-якого віку – від немовлят до людей похилого. Симптоми сильно розрізняються залежно від віку людини.

У немовлят

Вперше симптоми непереносимості картоплі можуть проявитися у малюків в 3-3,5 місяця. У цьому віці алерген проникає в організм разом з материнським молоком. Т о, що малюкові не можна картопля, можна визначити за такими ознаками :

  • дитина турбується і вередує;
  • з’являються проблеми зі сном;
  • зниження (а іноді і повна втрата) апетиту;
  • неприємно пахне відрижка;
  • газоутворення;
  • коліки;
  • порушується стілець (змінюється колір і консистенція).

При виникненні цих симптомів матері необхідно виключити зі свого меню картоплю і звернутися за консультацією до лікаря.

Ще більший ризик розвитку алергії з’являється в разі, якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні . Деякі змести для харчування виготовляють із застосуванням картопляного крохмалю. Їх вживання може викликати такі ж симптоми. При виникненні у малюка непереносимості необхідно замінити використовувану суміш на гіпоалергенну.

Важливо! При виборі гіпоалергенних сумішей для харчування дитини-алергіка слід віддавати перевагу тим, які містять козяче молоко.

Небезпечний період з 4-х місяців до року, коли вводиться прикорм . У дитяче харчування багатьох виробників, особливо в сирки і різні пюре, як загусник доданий картопляний крохмаль.

Якщо алергія на картоплю почалася у дитини у віці старше 4-х місяців , потрібно прибрати з прикорму цей продукт. Є ймовірність, що реакція викликана не імунною відповіддю на алерген, а розладом травної системи. У таких випадках необхідно почекати до 11-12 місяців.

У дітей

Негативна реакція на картоплю у дітей старше року виражається так :

  • поганий апетит;
  • болі в животі;
  • напади нудоти і блювоти;
  • діарея;
  • свербіж;
  • почервоніння і лущення шкіри (особливо на щоках), поява висипу і пухирів;
  • закладеність носа.

Якщо у маленької дитини з’явилася непереносимість картоплі, необхідно проконсультуватися з фахівцем . Хороша новина в тому, що багато дітей після 6 років позбавляються від алергії і можуть спокійно вживати цей овоч.

У дорослих

Симптоми алергії у дорослих людей :

  • висипання на шкірі – почервоніння, пухирі, бульбашки;
  • сильне свербіння, особливо в місцях висипань, може супроводжуватися сухістю і лущенням шкіри;
  • нежить, набряк слизових оболонок, чхання;
  • напади нудоти, блювання, біль в шлунку, кольки, метеоризм, діарея (іноді зі слідами слизу і крові);
  • зниження або повна втрата апетиту.

Найбільш поширена реакція у дорослих – це шкірні висипання і свербіж . Вони проявляються вже в перші хвилини після вживання картоплі. Інші симптоми можуть з’явитися через кілька годин.

Важливо! Реакція на різні види картоплі може сильно відрізнятися. Найбільший ризик алергії виникає при вживанні молодої картоплі і бульб, які рясно оброблялися пестицидами.

Види алергічної реакції

Непереносимість картоплі може проявлятися по-різному.

Залежно від симптоматики лікарі виділяють 4 типи реакції :

  1. Дерматологічна . Для неї характерні свербіж (як правило, він з’являється в роті), поява висипу, розвиток атопічного дерматиту. При легкої алергії гнійники з білою рідиною всередині або червоні плями висипають тільки навколо губ, у важких випадках покривають все тіло.
  2. Харчова . Їй властиві болі в шлунку, нудота, блювота і діарея. Часто цей тип алергії плутають з харчовим отруєнням.
  3. Респіраторна . В цьому випадку людину мучать кашель і нежить, який виникає через запалення слизових оболонок, з’являється задишка.
  4. Системна . Це найрідкісніша і найважча реакція. При ній може трапитися гіпотензія (сильне зниження артеріального тиску), початися набряк Квінке (локальний, швидко поширюється набряк, який найчастіше вражає горло або нижню частину обличчя) або анафілактичний шок. Ці явища смертельно небезпечні і вимагають негайної госпіталізації.

діагностика алергії

Якщо ви підозрюєте у себе алергію на картоплю, потрібно відразу ж прибрати її з меню на 4-5 тижнів. Потім потрібно знову з’їсти трохи картоплі, щоб перевірити, чи з’являться симптоми алергії. Шкірні висипання зазвичай виникають вже через 5-10 хвилин після вживання.

Іноді непереносимість картоплі носить сезонний характер , коли респіраторні алергени (пилок рослин) вступають в перехресну реакцію з алергенами харчовими і провокують імунну відповідь. Людям з алергією на березовий пилок необхідно бути особливо уважними в період цвітіння цієї рослини. Пилок берези може вступати в перехресну реакцію з картоплею.

Алергія може виникнути не на самі бульби, а на спеції, які використовувалися при готуванні продукту. Іноді харчова реакція стає ознакою не алергії, а отруєння соланином або пестицидами. Тому розпізнати алерген і призначити ефективне лікування здатний тільки лікар.

За результатами первинного огляду пацієнта алерголог дає направлення на аналізи для визначення алергену. Існує кілька видів діагностики :

  • аналіз крові на вміст еозинофілів – алергічних клітин;
  • шкірні проби;
  • аналіз крові на імуноглобуліни;
  • вивчення імунного статусу пацієнта.

Курс лікування призначають тільки після отримання результатів аналізів . Не можна займатися самолікуванням – воно може тільки погіршити ситуацію.

Лікування алергії на картоплю

Лікування можна умовно розділити на три блоки : дієта, усунення симптомів і медикаментозна терапія.

В першу чергу виключають контакт з алергеном . Для цього лікар призначає спеціальну дієту без картоплі і продуктів, що містять крохмаль.

Для зняття симптомів застосовують блокатори H1-рецепторів гістаміну ( «Феністил-гель»), кромони ( «Інта» або «Кромогліціевая кислота») і топічні глюкокортикостероїди ( «Беклометазон»).

При ризику розвитку набряку Квінке необхідно мати під рукою «Преднізолон», щоб своєчасно зробити ін’єкцію.

Важливо! Не можна лікувати одними і тими ж препаратами дітей і дорослих. Багато антигістамінні засоби протипоказані маленьким дітям, оскільки активна речовина в них може викликати серйозні побічні ефекти.

Грудничкам у віці від 1 місяця при розвитку алергії дають «Супрастин» і «Феністил» (в формі крапель).

Дітям старше 1 року дозволені «Тавегіл» і «Еріус» (в формі сиропу), а також «Зодак» (у вигляді крапель). Після 6 років допустимо застосування таблеток «Тавегіл», «Зиртека» і «Фексадіна».

Для дорослих спектр антигістамінних препаратів набагато ширше . При відсутності протипоказань приймають препарати першого (активні речовини – клемастин, хлоропирамин і ін.), Другого (активна речовина – лоратадин) або третього покоління (активні речовини – цетиризин, Фексофенадин, дезлоратадин).

Для лікування причини алергії, а не її проявів, застосовується алерген-специфічна імунотерапія . Її мета – нормалізувати роботу імунної системи і блокувати виділення імуноглобулінів. Для цього пацієнтові в організм вводять малі дози алергену. Це лікування займає багато часу (курс триває 3-7 років), вимагає від пацієнта дисципліни і терпіння. Тільки цей метод сприяє повного виліковування від алергії.

Цікаве про картоплю:

профілактика алергії

Люди з непереносимістю картоплі дотримуються правил, які попереджають напади алергії :

  1. Перед вживанням нових продуктів детально вивчити їх склад. Багато товарів містять картопляний крохмаль, який може спровокувати реакцію. Таких продуктів варто уникати.
  2. Не придбавати варену ковбасу на вагу, випічку та інші кондитерські вироби без заводської упаковки. В такому випадку є ризик придбати продукт з додаванням крохмалю.
  3. У кафе і ресторанах повідомляти офіціантам про алергію на картоплю. Буває так, що в меню не розписаний склад страв, і картопля не завжди включають в список інгредієнтів.
  4. В гостях ставити господарів до відома про свою алергії. Краще робити це заздалегідь, щоб була можливість скорегувати меню.
  5. При сильній алергії уникати чистки картоплі, особливо молодий. Якщо доводиться це робити, користуватися гумовими рукавичками, а в разі респіраторної різновиди – міський.
  6. Завжди мати під рукою антигістамінні препарати і мазі з кортикостероїдами для лікування шкірних висипань. Всі ліки брати в поїздки, навіть короткочасні.
  7. Якщо алергією страждає дитина, попередити про це дорослих, з якими він проводить багато часу – бабусь з дідусями, няню, вихователів, вчителів.

думка лікарів

Лікарі відзначають складність диференціації алергії на картоплю від інших захворювань.

А. Адалева, лікар-алерголог : «Якщо ви самі спостерігаєте алергічну реакцію на картоплю (незалежно від результатів діагностики), продукт потрібно виключити з раціону. Як довго доведеться дотримуватися дієти – складне питання. Якщо у вас звичайна непереносимість, то з плином часу вона може зникнути. Але якщо мова про справжню алергії, то, як правило, вона зберігається протягом усього життя » .

М. Щеглова, алерголог-імунолог : «Люди часто плутають симптоми алергії та інших захворювань. При респіраторної алергії пацієнту може здатися, що він пропав, випадки шкірних проявів також рідко пов’язують з алергією. Людина приходить в поліклініку, і там йому призначають неправильне лікування. Але лікар первинної ланки зобов’язаний подібні речі запідозрити. Перед тим як потрапити до алерголога, людина проходить багатомісячні, а іноді багаторічні кола непотрібного лікування. Щоб відрізнити алергію від інших хвороб, треба проводити вузьку діагностику » .

висновок

Картопля міцно увійшов в повсякденний раціон величезної кількості людей, і багато хто не може уявити свій обідній стіл без цього овоча. Але далеко не всім його можна вживати.

Тим, хто страждає непереносимістю картоплі, необхідно ретельно підбирати меню, дотримуватися заходів профілактики або слідувати курсом лікування, який призначив лікар.

Як проявляється алергія на картоплю

Багатий поживний склад і доступність вирощування зробили картопля національним продуктом в нашій країні. Рецептів приготування страв з нього безліч як дієтичних, так і не дуже. Алергія на картоплю у дитини виникає рідко, але є досить небезпечним явищем. Особливо коли виникає алергія на картоплю у грудничка на стадії першого прикорму.

  1. Чому виникає алергія на картоплю
  2. У чому небезпека
  3. характерні симптоми
  4. діагностування
  5. Лікування та прогноз
  6. Як правильно годувати дитину картоплею

Чому виникає алергія на картоплю

Алергія на картоплю у багатьох викликає здивування, а все тому, що це продукт вважається дієтичним. У багатьох рецептах народної медицини картоплю рекомендують використовувати для придушення шкірних алергічних реакцій, наприклад, дерматиту. При цьому навіть алергіки зі стажем не знають, що міститься в картоплі Пентон і туберін можуть провокувати алергію, яка провокують такі реакції:

  • респіраторну;
  • шкірну;
  • харчову.

Бельгійські вчені провели експеримент, в ході якого було встановлено, що неважливо з’їв людина варену, смажену, сиру, стару або молоду картоплю, алергічна реакція може виникнути. Найсильнішу реакцію давав продукт у дітей. При цьому така непереносимість у багатьох малюків пройшла вже до 6 років.

У дітей, яким з цим не пощастило, завжди повинен бути строгий контроль за раціоном, особливо за стравами і продуктами з крохмалем. А це не тільки сам картопля, а й та ж випічка та інші не менш популярні серед дітей продукти.

У чому небезпека

Більшість дітей без розуму від картопляного пюре або фрі. І їх батьки навіть уявити не могли, що алергія у дитини на картоплю є причиною негативних симптомів. Добре, що така гіперчутливість до складових речовин крохмалю і ряду білків виникає вкрай рідко. Небезпека полягає в тому, що мало хто може запідозрити цей рекомендований багатьма дієтологами продукт в якості алергену.

Тому прибирають інші, але алергія не проходить і дає ускладнення. Алергія на картоплю у немовлят і дітей молодшого віку без терапії може стати причиною набряку Квінке або анафілактичного шоку, і навіть целіакії. Але у малюків є шанс перерости непереносимість, а ось у дорослих немає, і їм доведеться виключити цей бульба зі свого життя.

характерні симптоми

У дитини алергія на картоплю найчастіше проявляється на першому році життя. За це відповідальна не до кінця сформована фізіологія. Кишечник не може вибудувати потрібну захист від алергену будь-якого генезу, що призводить до алергії.

Частіше за інших від неї страждають діти, які не мають грудного вигодовування, а змушені харчуватися сумішами, до складу яких нерідко входить крохмаль. Він, накопичуючись в організмі, може викликати алергічну реакцію. Тому батьки повинні стежити за складом сумішей і при будь-якої негативної реакції замінювати їх на ті, що не містять крохмаль, навіть у малих дозах.

Перший прикорм в 4-5 місяців також може спровокувати алергію. Тому будь-який продукт і картопля в тому числі вводять в мінімальних дозах, суворо стежачи за реакцією дитини. Продукт повинен бути екологічно чистим, без нітратів і пестицидів.

Краще віддати перевагу молодим бульб, багатим на біофлавоноідів, що знижують рівень холестерину і надають антиоксидантну дію на організм. Крім цього молода картопля активізує процеси кровотворення і знижує ризик тромбоутворення.

Клінічна картина алергії на картоплю у дітей і дорослих:

Харчова, проявляється в:

  • відрижці у немовлят;
  • метеоризмі;
  • нудоти і блювоти;
  • проносі або замку.
  • будь-якому вигляді кропивниці;
  • проявах екземи;
  • набряку Квінке.
  • задишки;
  • кашлі;
  • нежиті;
  • чхання;
  • астмі;
  • риніті.

Важливо! При алергії на картоплю у дітей до трирічного віку є високі шанси того, що дитина її переросте. У старшому віці таке відбувається рідко.

діагностування

При алергічної реакції у немовлят лікарі в першу чергу цікавляться раціоном мами.

Тому медики рекомендують на початку грудного вигодовування і прикорму потрібно вести харчовий щоденник, щоб швидко і точно встановити, який продукт викликав таку симптоматику у дитини. Також нерідко використовують методи харчової провокації.

При підозрі на цей поширений бульба, його спочатку на кілька днів прибирають з раціону, а потім вводять знову. Симптоми повинні будуть вщухнути, а потім знову з’явиться. Незважаючи на ефективність методики лікарі використовують її тільки для дітей старшого віку, у немовлят це призводить до бурхливої ​​реакції, наслідки якого спрогнозувати неможливо.

У поліклініці дитини огляне дієтолог і алерголог, останній видасть призначення на здачу:

  • крові на алергени;
  • аллергоскрінінга.

Після, дієтологом буде розроблена дієта, яка буде насичувати маленький організм всіма необхідними речовинами, але не провокувати алергію. Лікар підбере план лікування з урахуванням віку і діагнозу.

Лікування та прогноз

При підозрі на картоплю, як причину алергії, потрібно не вимочувати його перед приготуванням, а повністю прибрати з раціону дитини. Якщо мова йде про малюка на грудному вигодовуванні, то від продукту відмовляється мати грудної дитини. На базі отриманих досліджень і спостережень лікар складе план лікування і імунотерапію. Дитині можуть почати вводити подразник в малій дозі поступово збільшуючи його кількість, щоб організм виробив спеціальні антитіла до нього. Це дозволить отримати стійкий імунітет на все життя до картоплі.

Обов’язково дотримуватися гіпоалергенної дієти, а також пройти курс антигистаминного кошти. Це, може бути, дитячі дози Супрастин, діазолін, Кларитина або Лоратадину. Не можна давати дитині ці кошти без узгодження з лікарем, який і повинен визначати сам препарат та його дозу, т. К. Побічні ефекти досить сильні.

Якщо є ризик анафілактичного шоку, дитину краще помістити в стаціонар. Якщо такої можливості немає, то з собою завжди повинна бути доза адреналіну, яку вводять при його перших ознаках. Не варто займатися самолікуванням дітей, наслідки будуть небезпечними і сумними.

Така алергічна реакція на практично базовий продукт нашого раціону багато змінює в ньому. І якщо у дорослих це на все життя, то у діток є шанс перерости цю проблему. При грамотній терапії та дотримання лікарських рекомендацій прогноз для хворого часто позитивний. При цьому важливо завжди мати під рукою антигістамінний препарат, регулярно проходить медичні обстеження та огляди, правильно харчуватися і стежити за раціоном.

Як правильно годувати дитину картоплею

Незважаючи на те що у малюка високі шанси перерости алергію на картоплю, на початковій стадії важливо не тільки визначити алерген, але і відмовитися від нього. Надалі потрібно потихеньку привчати організм до продукту. Для цього вибирають хороші бульби, і після очищення вимочують їх. А вже потім готують. Це прибирає надлишок крохмалю з картоплі і зробити його дозу потрапляння в організм менше. Не варто змішувати його з м’ясом або іншими важкими продуктами. Краще подати до столу овочевий салат на оливковій олії.

Спочатку давати по порції один раз в тиждень, поступово збільшуючи частоту продукту в раціоні. Ретельно стежити за реакцією дитини на картоплю. Не варто вводити його відразу після алергії. Організму потрібно як мінімум 4-5 місяців, щоб повністю адаптуватися після цього. Ведіть харчовий щоденник дитини.

Щодо напівфабрикатів і продукції фаст-фуду з картоплі, то їх потрібно повністю виключити з раціону дитини. У них неймовірна кількість крохмалю, навіть у випічці, а також продукти і масло для їх приготування залишають бажати кращого. Цього потрібно дотримуватися навіть дітям не схильним до алергії, а все тому, що користі від цього ніякої, тільки шкода і підвищення ризику стати аллергиком або отримати захворювання шлунково-кишкового тракту.

Батькам важливо донести це для дітей більш старшого віку, т. К. Контролювати їх раціон неможливо. Повне розуміння проблеми, своєчасно реагування на неї і суворе дотримання рекомендацій лікаря допоможе позбутися від проблеми на все життя, що дозволить неї виключати з неї багато страв і жити повноцінно в будь-якому віці.

Алергія на картоплю у дитини

Картопля є поширеним овочем. Цей продукт входить до складу практично всіх основних страв і гарнірів. При появі алергічної реакції, його підозрюють не завжди і виявляють непереносимість на нього пізно.

Алергія на картоплю у дитини зустрічається рідко. Цей продукт входить в перелік гіпоалергенних і рекомендується для дієти в період сезонних загострень. Однак через екологічних чинників і особливостей вирощування, захворювання зустрічається часто.

Важливо! Алергія у дорослої людини має хронічний характер, не підлягає лікуванню. У дітей до 6-річного віку непереносимість проходить. За умови правильного лікування і дотримання режиму харчування.

Причини непереносимості овоча

Використовуються отрути від шкідників і прикорм для рослин. Картопля накопичує пестициди і в результаті людина їх використовує. Бульби картоплі, наповнені хімічними добавками, позбавляються від домішок тільки через 9 поколінь висадки. Такого розвитку не можна припускати в наших регіонах, всі овочі з прилавка потенційно небезпечні для організму дитини.

Алергія у дитини може бути викликана перехресної реакцією. Таке неоднозначне алергічне явище не носить хронічний характер, відбувається внаслідок вживання картоплі разом з:

  • перцем;
  • баклажанами;
  • томатами;
  • пилком берези;
  • пилком вільхи;
  • пилком яблуні;
  • пилку ліщини;
  • продуктів зі списку алергенів.

Ці речовини можуть провокувати вироблення гістаміну в крові і викликати прояви алергії. Це обумовлено особливостями пасльонових овочів, їх антигенної структурі. У всіх є компоненти у вигляді небезпечних білків. Взаємодіючи в організмі, вони провокують патологічну реакцію.

Алергія на картоплю з’являється при неправильному введенні прикорму. Наприклад, раннє вживання картоплі в раціоні малюка. Деякі мами вводять картопля вже в 3-4 місяці. Для профілактики такої алергії слід знайомити грудничка з картоплею після 6 місяців і починати прикорм з мікродоз.

Перший раз порція повинна не перевищувати 1/3 чайної ложки. Картопля необхідно пропонувати дитині без додавання солі і масла. Протягом 3 днів не рекомендується давати дитині інші нові продукти. У ці дні батьки повинні спостерігати за реакцією крихти. Зазвичай така непереносимість картоплі проходить у дітей до року і не є захворюванням.

Патологічна реакція на картоплю виникає через неспроможність травної системи дитини і особливостей слизових кишечника.

Основними причинами алергічних реакцій на такий поширений овоч є його склад. Патологічну реакцію імунної системи викликають:

  1. крохмаль;
  2. Пентон;
  3. туберін.

Дітям, у яких виявили алергію на картоплю, не можна їсти хлібобулочні вироби і кисіль. Цією рекомендації потрібно дотримуватися, коли лікуючий лікар не визначив точний алерген.

Увага! Дослідження довели, що алергічна реакція і її інтенсивність не пов’язана з впливом на овоч температур. Овочі, які були заморожені або зварені мають однакову алергенність.

Симптоми непереносимості картоплі

Проявлятися хвороба може по-різному. Все залежить від концентрації алергену в крові і тривалості контакту з ним. Симптоматику поділяють на респіраторну, травну і шкірну.

Основними ознаками алергії на крохмалисті овоч вважають:

  1. нездужання, швидка стомлюваність, без високих фізичних навантажень;
  2. слабкість, запаморочення, мушки перед очима, шум у вухах;
  3. нудота, блювота, пронос, здуття, кольки і хворобливість в області живота;
  4. нежить, закладеність носа, біль у горлі, набряки обличчя і гортані;
  5. набряк слизових очей, почервоніння, свербіж і підвищена сльозоточивість;
  6. чхання, кашель, алергічний бронхіт і астма;
  7. почервоніння на шкірі, гіперемія, висипання, кропив’янка, плями, свербіння і лущення;
  8. підняття температури тіла;
  9. набряк Квінке;
  10. стенозирующие спазми;
  11. анафілактичний шок.

Не всі люди мають контакти з цвітінням картоплі на плантаціях і городах, часто непереносимість носить харчової характер. Симптомами хвороби є розлади шлунково-кишкового тракту і шкірні прояви. Ранні ознаки обумовлені висипом в області рота, живота та передпліччя.

Увага! Алергічне прояв у дітей перших трьох років життя спостерігаються кілька разів. Після тривалого відмови від овоча і правильного введення його в раціон, реакція не спостерігається.

Профілактика алергії і введення картоплі в раціон

Якщо дитина не схильний до алергічних проявів, то буде досить відварити картоплю і протерши його крізь сито, запропонувати малюку. Введення нового овочу потрібно визначати на ранковий період. В годування в другій половині дня не вносять змін. Починати потрібно з маленької дози, що не перевищує пів чайної ложки. Протягом тижня можна поступово замінити картоплею один прийом їжі. Для більш різноманітного раціону можна готувати пюре з декількох овочів. Однак для страви потрібно вибирати знайомі і не пасльонові овочі.

Приготування картопляного пюре для алергіка вимагає від мами більше часу. Бульба потрібно почистити і порізати на бруски товщиною по 1 см. Всі шматочки скласти в холодну воду і залишити в ній на пару годин. Це дозволить вимити з овоча більше крохмалю. Далі брусочки потрібно відварити до готовності і дістати з води.

Протираючи картопля, не можна розбавляти його бульйоном, в якому він готувався. Для цих цілей добре використовувати окріп. У разі, коли пюре готується з декількох овочів, можна використовувати бульйон після їх варіння. Для приготування пюре з картоплею можна використовувати:

  • гарбуз (переважно);
  • кабачок;
  • кольорову капусту;
  • брокколі.

Важливо! Пропонувати дитині картопля з м’ясом не рекомендується. М’ясо дуже важка їжа, яку краще їсти з більш легкими овочами.

Лікування алергії на картоплю

Поширеними антигістамінними ліками є препарати нового покоління. Ця група не викликає седативного ефекту, добре переноситься маленькими пацієнтами.

Важливо! Пацієнтам слід дотримуватися години прийому, інтервал між антигістамінними препаратами і сорбентами. Ліки очищає дії можуть зв’язати і вивести антигістамінні медикаменти.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *