Чи може бути алергія на яблука у дитини

Зміст Показати

Яблука – джерело вітамінів, мінералів, клітковини і по праву вважаються одними з найбільш корисних фруктів .

Також вони доступні, недорогі, а різноманітність сортів дає змогу будь-якому знайти той, що доведеться йому до смаку.

Цей фрукт часто додають в промислове дитяче харчування і використовують в самому початку прикорму, тому алергія на яблука у дитини виявляється в перші кілька місяців його життя.

Загальні відомості

Чи може бути алергія на яблука у дітей?

Алергія – високий рівень чутливості до різних речовин (алергенів), при контакті з якими імунна система запускає вироблення специфічних антитіл, що провокують виникнення алергічної симптоматики.

Як алергенів часто виступають різні компоненти, що входять до складу продуктів харчування: фруктів, овочів, м’яса, риби, ягід, круп.

Найбільш часто харчові алергії діагностуються в ранньому віці, коли дитині ще не виповнилося три-чотири роки.

Ступінь алергенність яблук нерівномірна і залежить від сорту, рівня зрілості і способу готування:

  1. Свіжі яблука найбільш алергенні, тому що концентрація речовин, що викликають алергічну реакцію, в них максимальна.
  2. Алергенні компоненти яблук, які зазнали термічній обробці, викликають алергічну реакцію рідше, але все одно здатні стати причиною появи характерної для алергії симптоматики.
  3. Якщо у дитини виражена алергія, її симптоми з’являться при контакті з алергеном в будь-якому вигляді , навіть якщо його в продукті буде міститися мізерна кількість, тому батькам дитини-алергіка важливо уважно читати склад і не купувати продукти, де є компоненти яблук.
  4. Якщо в косметичний засіб додані яблука, взаємодія з ним також здатне викликати алергічну реакцію.
  5. Чим червоно і яскравіше яблуко, тим більше в ньому алергенних речовин, тому у деяких дітей є алергія тільки на червоні яблука, а на жовті або зелені відсутня. Зелені яблука вважаються гіпоалергенними, але важливо пам’ятати, що речовина навіть з мізерною ступенем алергенність здатне викликати алергічну реакцію.

  • Алергічна реакція на яблучні соки, дитяче харчування з яблуком, сухофрукти, варення, компот також може виникнути, але виражається зазвичай м’якше, ніж при поїданні свіжого яблука. Якщо у дитини алергія на яблука слабка, зазвичай йому можна їсти продукти з яблуком в помірних кількостях.
  • Недостиглі яблука менш алергенні, ніж стиглі.

Алергія на яблука зустрічається рідше, ніж на деякі інші поширені фрукти і овочі, наприклад на апельсини, мандарини, моркву, персики, ківі, але також не є рідкістю, особливо у маленьких дітей з недосконалою імунною системою.

У значної частини дітей, у яких виникли алергічні реакції, надчутливість до деяких компонентів відсутній, а симптоматика виникла через вікових особливостей шлунково-кишкового тракту: у маленьких дітей він недостатньо розвинений, а ферментів, що розщеплюють продукти, виробляється набагато менше, ніж у дорослих , тому, якщо дитина за один раз з’їсть занадто багато яблук, у нього може виникнути алергічна реакція.

Якщо у немовляти, що знаходиться на грудному вигодовуванні, несподівано з’явилися ознаки алергії, матері важливо переглянути свій раціон і зрозуміти, що могло викликати її.

У немовляти з алергією на яблука, який випив молоко матері і орудував ними їжу напередодні, з’являться ознаки алергічної реакції.

Алергени у фруктах

 

Найчастіше алергія на яблука пов’язана з наявністю в ньому бета-каротину.

Найбільша його кількість знаходиться в шкірці яблук, але і в м’якоті його міститься досить для виникнення алергічної симптоматики.

Він впливає на забарвлення яблук, і чим більш яскравий, насичений червоний колір має яблуко, тим більше в ньому цього компонента. Також він присутній у багатьох інших овочах і фруктах , включаючи гарбуз, морква, шпинат, помідори.

Інші алергени, які не пов’язані безпосередньо з яблуками:

Пестициди та інші токсини.

    Коли яблуко дозріває, його можуть обприскувати для того, щоб уберегти від шкідників, або додавати в грунт різні речовини, щоб яблука краще росли.

Також алергія може виникнути, якщо в зоні, де ростуть яблуні, недостатньо чисті грунт і повітря: фрукти вбирають в себе отруйні речовини і зберігають їх.

  • Віск, яким покривають яблука для додання їм красивого блиску. Зазвичай віск безпечний і не викликає ніяких негативних симптомів, але вкрай рідко все ж здатний виступити в ролі алергену. Яблука, вкриті воском, зберігаються краще, повільніше висихають, а змити його досить легко.
  • Інші компоненти страв, що включають яблука. Якщо дитина їсть дитяче пюре, в якому міститься багато різних фруктів, і у нього з’явилася алергія, вона може не мати до яблук в складі жодного стосунку. Також в покупних продуктах, в складі яких є яблука, можуть перебувати консерванти, які і викликали алергію, навіть якщо їх в складі зовсім мало.

до змісту ↑

причини появи

Механізм виникнення алергічних реакцій вивчений недостатньо, але є фактори, які підвищують ризик появи алергії і псевдоаллергии на яблука:

  1. Схильність до алергічних реакцій, передана у спадок. Якщо мати або батько дитини мають алергію на яблука, ймовірність, що вона з’явиться у їх потомства, становить 30-50%, а якщо вона є у обох, то 60-80%.
  2. Штучне вигодовування. Діти, яких годували материнським молоком досить довгий час (не менше півроку, а в ідеалі – не менш року), рідше хворіють, також у них рідше виникають алергії. Тому без вагомих причин переводити дитину, якій немає шести місяців, на штучне харчування не слід.
  3. Неправильний підхід до прикорму. Дитині нові продукти потрібно давати в дуже маленьких кількостях в суміші з уже знайомими, щоб його організм був у змозі їх перетравити, і поступово збільшувати кількість. Сирі яблука для прикорму краще не використовувати: шлунково-кишковий тракт маленької дитини не завжди здатний їх перетравити досить добре.

Про симптоми алергії на кавуни у дітей читайте тут.

перехресна форма

Перехресні алергічні реакції виникають на ті продукти, в яких міститься алерген, що знаходиться в яблуках.

Бета-каротин , який найчастіше провокує алергічні реакції на яблука, зустрічається також в наступних овочах, ягодах і фруктах:

  • морква;
  • помідори;
  • гарбуз;
  • щавель;
  • червоний перець;
  • грейпфрут;
  • персик;
  • абрикос;
  • хурма;
  • обліпиха;
  • Чорна смородина;
  • чорниця.

Яблука – далеко не джерело бета-каротину. Найбільше його в моркві , яка відноситься до продуктів з високим рівнем алергенність.

Також у дитини з цим видом алергії часто виникають виражені алергічні реакції в період цвітіння плодоносних дерев, включаючи яблуні.

Симптоми і ознаки

Основні симптоми алергії однакові як у маленьких дітей до 1 року, так і у дітей старшого віку, але у малюків алергія проявляється важче.

  1. Початкові прояви. Найбільш часто алергія починається з появи висипу на шкірі навколо рота і на слизових оболонках ротової порожнини. Дитина відчуває свербіння і печіння.
  2. Шкіра. Поступово симптоми стають яскравішими. Кількість висипань зростає, особливо помітні вони на обличчі дитини. Зовнішній вигляд висипки може бути різним, але зазвичай вона схожа на висипання при кропивниці: на шкірі з’являються пухирі та червоні плями.
  3. Дихальна система. У дитини виникає виражений нежить, носове дихання утруднене, також через набряклість слизових оболонок в області гортані і надгортанника можуть виникати порушення дихання, що проявляється задишкою, хрипами, сипінням. При значних труднощів у диханні слід викликати невідкладну допомогу.
  4. Травлення. Симптоми схожі з ознаками отруєння: блювота, нудота, больові відчуття в животі, надлишкове газоутворення, пронос. Якщо у дитини алергія слабка, вона може супроводжуватися лише цими симптомами.

Також можливе виникнення алергічного кон’юнктивіту: склери дитини червоніють, шкіра навколо очей запалена, відзначається сльозотеча.

Чим небезпечна?

Алергічні реакції непередбачувані . Якщо дитина вперше пробує новий продукт, важливо уважно стежити за його станом: навіть мізерну кількість алергену здатне викликати важкі, що загрожують життю симптоми.

Найбільш небезпечні прояви алергії:

  • анафілаксія;
  • набряк Квінке.

Якщо дитині дуже важко дихати, він задихається, а симптоми алергії дуже сильно виражені, необхідно терміново викликати швидку.

До її приїзду важливо постаратися заспокоїти дитину : багато дітей дуже лякаються, бачачи реакцію батьків на свої статки і відчуваючи сильні труднощі в диханні. Страх може посилити ще більше дихальні порушення.

діагностика

В процесі діагностики лікарям важливо відрізнити алергію від інфекційних хвороб (вітрянка, ГРЗ та інші) і зрозуміти, яка речовина викликає реакцію.

Проводяться наступні діагностичні заходи :

  • аналіз, який показує вміст імуноглобуліну E;
  • прик-тести або скаріфікаціонние тести;
  • провокаційні тести;
  • елімінаційні тести;
  • дослідження калу дитини;
  • клінічний аналіз крові.

Також лікарі можуть дати напрямок і на інші дослідження, в залежності від стану дитини.

лікування

Коли алерген визначений, лікуючий лікар призначає препарати, здатні усунути симптоми або зменшити їх вираженість:

  1. Антигістамінні медикаменти. Приклади: Дипразин (з двох місяців), Дітадрін (краплі для очей, не застосовуються, якщо дитині менше двох років), Дермадрін (мазь, підходить дітям будь-якого віку), Супрамін (можна давати всім, крім новонароджених дітей).
  2. Старшим дітям з сильними ознаками алергії можуть призначити кортикостероїди (преднізолон). Також їх вводять одноразово маленьким дітям, якщо алергічна реакція може завершитися летальним кінцем.
  3. Сорбенти (ентеросгель, Смекта підходять дітям будь-якого віку). Прискорюють виведення алергену з організму. Активоване вугілля рекомендують не давати дітям молодше семи років, але в критичній ситуації можна використовувати і його.

Також дитині потрібно дотримуватися дієти, в якій немає продуктів, що мають у складі алерген. Про це важливо сказати вчителям або вихователям.

Деякі батьки використовують при боротьбі з алергією народні засоби , але важливо знати, що жодна настоянка або компрес не спрацюють так само добре, як антигістамінний препарат, тому дитина буде продовжувати відчувати дискомфорт.

Також не виключається ймовірність виникнення алергічної реакції на компоненти народного кошти, тому важливо проконсультуватися з лікарем дитини перед застосуванням.

Приклади народних засобів :

  • ванни з лікувальними травами (ромашка, кульбаба, череда) зменшать вираженість шкірних симптомів;
  • настої і відвари з лікувальними травами (шипшина, ромашка, календула).

Підуть на користь дитині і загальнозміцнюючі методи: дотримання режиму дня, регулярні прогулянки, загартовування, повноцінне харчування з великою кількістю корисних речовин.

профілактика

Основні профілактичні методи :

  • важливо або купувати фрукти у перевірених виробників, або ретельно мити їх перед вживанням;
  • зрізати шкірку, так як в ній сконцентрована найбільша кількість отруйних речовин;
  • термічно обробляти яблука.

Якщо у дитини з’явилися ознаки алергії, не слід відкладати відвідування лікарні.

Надалі слід ретельно дотримуватися лікарських рекомендацій і тримати під рукою противоаллергенние препарати , щоб вчасно надати допомогу дитині.

Про те, чи всі яблука корисні, ви можете дізнатися з цього відео:

Переконливо просимо не займатися самолікуванням. Запишіться до лікаря!

Чи може бути алергія на яблука у дитини

Алергія присутній в житті майже кожної людини. Список алергенів великий і з кожним днем ​​стає тільки більше. І якщо алергічна реакція на пил або шерсть нікого сьогодні вже не дивує, то алергія на яблука є рідкістю. Але такі випадки зустрічаються, причому від даної проблеми страждають діти.

Кожна людина знає про користь цього фрукта. Він є найдоступнішим джерелом вітамінів, яблука є практично у кожної людини. Тому багатьох батьків цікавить питання: чи може бути алергія на яблука у дитини, і по яких симптомах її можна виявити?

Корисні властивості яблук

  • зміцнюють імунну систему;
  • живлять серцевий м’яз;
  • нормалізують роботу залоз внутрішньої секреції;
  • сприяють зміцненню кісток;
  • нормалізують артеріальний тиск;
  • стабілізують роботу травного тракту, прискорюють вироблення шлункового соку;
  • підвищують апетит.

Незважаючи на всю користь, яку яблука надають для людського організму, вони можуть завдати серйозної шкоди у вигляді алергічної реакції.

Причини яблучної алергії у дітей

Для першого прикорму дитини необхідно дати маленький шматочок фрукта і потім спостерігати за його самопочуттям. Якщо негативної реакції не виникло, то малюку можна давати ціле порізане яблуко. Виділяють ряд причин, які провокують розвиток алергічної реакції на яблука у дітей. До них відносяться:

  • спадкова схильність;
  • вживання сирих яблук у великій кількості;
  • ранній початок прикорму;
  • вживання разом з яблуками інших алергенних фруктів;
  • прийом немитих яблук;
  • гормональні порушення;
  • наявність хронічних захворювань.

Особливості алергії на яблука

Цей фрукт є занадто важким для дитячого організму, тому вводити яблука в прикорм малюка потрібно з шестимісячного віку і переважно в печеному вигляді, так як в такому вигляді в яблуці міститься менше алергенів. Алергія на яблука виникає у людей зі слабким імунітетом, тоді, як у абсолютно здорових людей така недуга практично ніколи не трапляється.

Коли чужорідний білок проникає в організм, імунна система сприймає його за небезпечну речовину, відбувається вироблення антитіл, які реагують на певні речовини. Після вторинного потрапляння подразника в організм, імунітет починає відповідну реакцію, в результаті виробляється гістамін. Він є алергеном, тому відбувається негативний вплив на органи і системи, в результаті виникають певні симптоми.

Ознаки алергії на яблука у дітей

Для дорослих людей цей фрукт не становить серйозної загрози, а от дітям до 5 років слід обережно вживати яблука і тільки в помірних кількостях. Симптоми алергічної реакції на яблука можуть бути різноманітними, і багато в чому їх прояв залежить від віку хворого. Клінічна картина з’являється дуже швидко і триває протягом тривалого часу. Симптоми алергічної реакції на яблука виглядають наступним чином:

  1. болю в животі, кольки;
  2. сухий кашель, схожий на астму;
  3. набряк слизової рота;
  4. порушення стільця;
  5. неспокійна поведінка, плаксивість;
  6. висип, що супроводжується сильним свербінням;
  7. напади чхання;
  8. закладеність носових ходів;
  9. нежить, першіння в носі;
  10. нудота, іноді блювота.

У найважчому випадку може спостерігатися утрудненість дихання, занепад артеріального тиску, погіршення стану. Все це є ознаками набряку Квінке і анафілаксії. Вживання великої кількості яблучного пюре призводить до виникнення діатезу, симптомами якого є метеоризм і рідкий стілець зеленого кольору.

Лікування алергії на яблука у дітей

  • повне виключення фрукта з раціону харчування. Якщо симптоматика слабо виражається, дозволяється вживання яблук в печеному або вареному вигляді;
  • проведення імунотерапії;
  • прийом глюкокортикостероїдів;
  • очищення шлунка за допомогою сорбентів, наприклад, активованого вугілля;
  • дотримання гіпоалергенної дієти;
  • вживання антигістамінних препаратів необхідно тільки в тому випадку, якщо симптоми яскраво виражені;
  • прийом вітамінно-мінерального комплексу;

Щоб у дитини не виникли алергічні реакції на яблука, матері в період годування груддю рекомендується вживати тільки зелені сорти яблук. А вводити даний фрукт в прикорм малюка потрібно з 4 місяців і тільки в маленьких дозах.

Чи може бути алергія на яблука і як її лікувати?

Алергія на яблука – рідкісний вид реакції організму на популярні фрукти і продукти на їх основі. Відзначається у пацієнтів, чутливих до пилку рослин, протікає як у легкій, так і у важкій формі. Після ретельного вивчення проблеми фахівці знайшли причини цього явища, розробили методи діагностики і лікування. Рекомендації лікарів і засоби народної медицини допоможуть полегшити симптоми алергії і уникнути загострень.

Причини і фактори виникнення алергії на яблука

Основною причиною виникнення реакції вважається спадкова схильність.

Якщо один з батьків не переносить ці фрукти, ймовірність прояви алергії у дітей становить 50%, якщо обоє батьків – 80%.

До інших чинників відносять:

  • надмірне вживання плодів за короткий часовий проміжок (наприклад, під час яблучної дієти);
  • паралельне вживання інших продуктів-алергенів;
  • непереносимість речовин, що використовуються для зимового зберігання яблук;
  • гіперчутливість до пігментів і алергенним білків, що містяться у фруктах;
  • сприйнятливість до пилку рослин.

У групі ризику знаходяться люди з ослабленою імунною системою (після хвороби, в похилому віці). Нездужання може спостерігатися і у працівників яблуневих садів, продавців у фруктово-овочевих магазинах.

Зелені, жовті і червоні яблука

Характер і вираженість алергічних проявів залежить від типу фруктів.

На червоні сорти реакція виникає частіше в зв’язку з присутністю в них каротинів, антоціанів і білків. Найбільш небезпечні в цьому сенсі сорти Ред Делішес, Фуджі, Айдаред.

На жовті сорти алергія виникає рідше і спостерігається в кінці зими – початку весни. Це пов’язано з тим, що при зберіганні яблук в шкірці зростає число протеїнів-провокаторів. Небажану реакцію провокують і пестициди, які використовуються при обробці плодів. Алергія на зелені сорти виявляється рідко.

Алергія на сухофрукти, компот і печені яблука

При термообробці білки-алергени руйнуються, і реакція на фрукти, піддані варінні, запікання і сушіння, виникає нечасто.

Однак, якщо проблема викликана спадковою схильністю або індивідуальною непереносимістю, ймовірність виникнення реакції від печених яблук, сухофруктів і напоїв зі свіжих плодів зберігається. Знизити її можна, якщо при варінні очистити їх від шкірки і використовувати зелені сорти.

Алергія на яблучний оцет і сидр

Натуральні продукти ферментації яблук в помірній кількості несуть користь здоров’ю. Оцет і сидр включають безліч фруктових кислот, вітамінів і мікроелементів, підтримують тонус організму.

Однак дані продукти можуть викликати алергічну реакцію двох типів: первинну (раніше не спостерігалося на яблука) і вторинну (наслідок наявної гіперчутливості організму до плодів). Симптоми аналогічні проявам харчової алергії.

Алергія на яблучний сік

Напої з тетрапак проходять пастеризацію, яка виключає наявність в них білків-алергенів. Їх можна пити без наслідків, звертаючи увагу на склад (реакцію можуть викликати інші компоненти: ароматизатори або барвники).

Нерідко в магазинних напоях міститься екстракт барбадоської вишні (ацероли), на який організм може зреагувати. При вживанні ж свіжих натуральних напоїв алергія проявляється на яблука.

перехресна форма

При реакції на березу або вільху свіжовичавлений яблучний сік і плоди сприймаються організмом як білок пилку цих дерев. Що міститься в м’якоті яблук протеїн Mal-d1 схожий за будовою з алергенами зазначених рослин. Концентрація речовини залежить від сорту, часу дозрівання і умов зберігання.

При перехресної формі алергічної реакції відповідь організму може провокувати білок Mal-d2, стійкий до термообробки і зберігається в шлунково-кишковому тракті до 2 годин. Що міститься в шкірці переносник ліпідів Mal-d3 також стійкий до температурного впливу. Найбільша його концентрація спостерігається в стиглих, щойно зірваних плодах.

Перехресну реакцію викликає вживання і інших фруктів, які поширені в Росії. Це айва, персики, морква, селера, в яких містяться ті ж білки, що і в яблуках. Велику реактивність спостерігають між полуницею, рожевої грушею, сливою, черешнею і вишнею.

Які фрукти можна їсти?

Найбільш безпечні сорти яблук, рекомендовані для харчування при підвищеній чутливості організму, – Гренні Сміт, Прима, Хані Крісп, Мантет і Голден Делішес.

Дозволено вживати і зелені плоди і ягоди: агрус, білу черешню і смородину, чорнослив, груші. Обмежити слід брусницю, абрикоси, кавуни, банани, червону і чорну смородину, персики.

Спровокувати алергічну реакцію можуть кореневої селера і горіхи (більшою мірою – лісовий), вживання яких слід контролювати.

Що категорично заборонено?

Найбільш алергенними є продукти рослинного походження з червоного списку. Особливо гостро їх вживання провокує реакцію під час цвітіння берези, яблуні і вільхи.

Сувора заборона існує на цитрусові, свіжі сливи, ананаси, хурму, диню, обліпиху, виноград, гранати. Не можна їсти в свіжому і сушеному вигляді чорницю, полуницю, ожину, малину, вишню.

Компоти, киселі і свіжовичавлені соки з перерахованих плодів і ягід теж під забороною.

Як проявляється алергія?

Симптоми реакції на яблука аналогічні іншим видам харчової алергії. Вони можуть зачіпати область носоглотки, шкірні покриви, органи дихання, травлення, викликати свербіж.

Явні симптоми, якими організм сигналізує про несприйняття плодів:

  • печіння в гортані;
  • стоматит;
  • набряки порожнини рота і горла, важко дихати;
  • висип, свербіж шкіри, почервоніння (кропив’янка);
  • сльозотеча;
  • алергічний нежить;
  • печіння в очах;
  • розлад травлення;
  • напад бронхіальної астми.

Серед поширених симптомів лікарі виділяють першіння в горлі, почервоніння і набряк області губ через 10 хвилин після вживання яблук. Симптоми йдуть протягом години, але вони повинні насторожити і стати приводом для звернення до алерголога.

Не слід плутати алергію на фрукти з харчовою непереносимістю, яка виникає, якщо організм не виробляє достатню кількість ферментів для переробки фруктози і сорбіту.

Псеводоаллергія чревата проблемами з травленням, висипом вугрів, незначним погіршенням самопочуття. Важливо пам’ятати, що в кісточках яблук в невеликій кількості знаходиться синильна кислота. Щоб уникнути інтоксикації не слід їх вживати.

Вкрай рідко спостерігається генералізована реакція з залученням інших органів. Це анафілактичний шок, при якому артеріальний тиск знижується і людина втрачає свідомість. Подібний стан вимагає негайної медичної допомоги та госпіталізації.

Симптоми у грудничка

У немовлят і дошкільнят реакція зустрічається частіше, ніж у дорослих, внаслідок слабкого імунітету. Дізнатися про алергію на фрукт можна тільки після того, як дитина спробує його в свіжому вигляді. Погіршення самопочуття може виникнути при харчуванні маминим молоком (якщо вона напередодні пробувала яблука червоних, жовтих сортів).

У дітей спостерігаються такі симптоми:

  • на початковій стадії, в слабкій формі – висип в куточках губ, їх збільшення, почервоніння слизових в роті, занепокоєння і плач (немовля відчуває свербіння);
  • з боку шкіри – при наростанні симптомів висип поширюється, концентрується в основному на обличчі, висипання нагадують кропивницю (з пухирями і червоними плямами);
  • відповідь дихальної системи – через деякий час з’являється інтенсивний нежить, не пов’язаний із застудою і інфекційним захворюванням, до нього приєднуються хрипи, сипіння;
  • реакція травлення – нагадує отруєння, можливі нудота, блювота, газоутворення, пронос.

Готові дитячі соки і пюре гіпоалергенні, що зазначено на упаковках. У міру зростання раціон дитини розширюється, і алергія на яблука (якщо вона є) проявиться. У цій ситуації слід записати спостерігаються симптоми і звернутися до лікаря. При скруті дихання важливо невідкладно телефонувати в швидку допомогу.

методи діагностики

Діагностикою і корекцією стану займається лікар-алерголог. До нього слід звернутися при виникненні симптомів після вживання яблук або інших плодів. Щоб встановити, чи може бути реакція на фрукти і які її причини, фахівець призначає шкірне тестування і лабораторний аналіз крові.

Під час проб під шкіру вводять невелику кількість алергену. Відповідь організму відбувається протягом 20 хвилин. Проби роблять пацієнтам з 5 років, виявляючи потенційно небезпечні продукти і речовини.

Лабораторні аналізи беруть для визначення наявності в крові імуноглобулінів IgE до алергенів плодів. Високий відсоток вмісту вказує на те, що організм негативно реагує на фрукти. Цей спосіб діагностики без введення алергену підходить для маленьких дітей. Але кров беруть з вени.

лікування алергії

При виявленні проблеми доктор призначає дієту, при якій з раціону виключається алергенний продукт і їжа, здатна викликати перехресну реакцію. Вживання яблук заборонено в будь-якому вигляді, крім термічно оброблених плодів (якщо їх добре сприймає організм).

Медикаментозна терапія полягає в прийомі антигістамінних засобів, які виписує лікар. Препарати різних поколінь ( «Супрастин», «Цетрин», «Зіртек», «Кларитин», «Зодак» і ін.) Позбавляють від реакції шкірних покривів, органів дихання. Паралельно для виведення токсинів радяться абсорбенти: «Ентеросгель», «Активоване вугілля», «Полісорб». При анафілактичний шок медики роблять спеціальні уколи.

Для зменшення запалень на шкірі застосовують мазі – кортикостероїдні ( «Гідрокортизон») або антигістамінні ( «Феністил»). У разі якщо організм погано реагує, з дозволу лікаря застосовують «Преднізолон», «урбазон», «Дексаметазон».

Серед профілактичних заходів, які радяться після закінчення курсу:

  • дієта за рекомендаціями лікаря і ведення щоденника харчування;
  • своєчасні консультації у алерголога;
  • вживання яблук зелених сортів, в якості яких ви впевнені (зросли на присадибній ділянці або в сусідньому саду, не оброблені речовинами для тривалого зберігання);
  • зміцнення імунітету, здоровий спосіб життя.

Хороших результатів у лікуванні можна досягти за допомогою АСИТ-терапії. Вона полягає у введенні в організм речовин, що викликають алергію на яблука. Поступове збільшення дозування дозволяє виробити стійкий імунітет, однак лікуватися потрібно кілька років.

Поради народної медицини

При непереносимості яблук цілителі рекомендують приймати настій шавлії . Його заварюють з розрахунку 100 г сировини на 1 л води. Розчин гріють на повільному вогні протягом 10 хвилин, остуджують, проціджують і п’ють по півсклянки двічі на день до зникнення симптомів.

Аналогічно допомагає чистотіл , з якого роблять настоянку. Для цього 1 ст.л. сировини заливають 2 склянками води, закипілої 5 хвилин тому. Чистотіл настоюють протягом 4 годин, проціджують і п’ють по півсклянки двічі на день перед їжею (за 15 хвилин). Для позбавлення від свербежу використовують ванни з настоєм чистотілу або аптечної ромашки.

Оскільки в яблуках міститься велика кількість корисних речовин і клітковини, а також мало калорій, повністю відмовлятися від фруктів небажано. Термічна обробка зменшує агресивність плодів, тому їх слід запікати або готувати на пару.

Якщо трапилося загострення алергії, потрібно проконсультуватися з лікарем і відкоригувати терапію.

Ознаки алергії на яблука

Яблуко – корисний фрукт. У ньому міститься велика кількість вітамінів, амінокислот і інших корисних для організму компонентів. З цієї причини алергія на яблука діагностується рідко.

  1. симптоми
  2. У дорослих
  3. У дітей

  • Причини появи алергії
  • Випадки перехресної алергії
  • методи діагностики
  • лікування алергії
  • профілактика

 

Ознаки алергії на яблука

симптоми

Як і будь-яка інша специфічна реакція на зовнішній подразник, алергія на ці фрукти має свої симптоми. Вона відноситься до харчового типу, і її дія поширюється на органи травної системи і шкіру.

У дорослих

Симптоматика може бути різною, залежно від того, яка система організму вражена. Крім того, це залежить від ступеня розвитку реакції. Алергія на яблука у дорослих може проявлятися у вигляді таких симптомів:

  • найшкідливіші прояви, які легко знімаються, відносяться до оральним. Починається печіння, свербіж, гіперемія в області рота, губи можуть трохи опухнути і почервоніти. Може виникнути кашель, першіння в горлі. Такі симптоми не є небезпечними поганими наслідками, тому що зазвичай їх легко зняти. Зазвичай вони з’являються через 5-10 хвилин після прийому фрукта або під час пережовування першого шматочка. Досить просто прибрати залишки яблука з рота і прополоскати його водою;
  • другий вид ознак – шкірні. З’являється висип, гіперемія, пухирі, кропив’янка, свербіж, набряки. Все залежить від ступеня алергії. Така симптоматика проявляється зазвичай через годину після прийняття фрукта, але у деяких гіперчутливих людей може виникнути миттєво, якщо вони просто візьмуть яблуко в руки;
  • третій вид стосується травної системи. Страждає шлунок і кишечник. З’являється печія, нудота, блювота, спазми, порушення стільця. Ці симптоми можуть проявитися, якщо шлунковий сік не розщеплює всіх компонентів, які знаходяться в яблуці.

Також реакція може відбитися на дихальній системі. Розпочнеться задишка, нежить, кашель, чхання, свербіж і печіння в носі. Ця симптоматика небезпечна тим, що, якщо вчасно людині не надати допомогу, він може задихнутися.

Найсерйозніша реакція – анафілактичний шок, який рідко трапляється, але вимагає миттєвої допомоги.

У дітей

Симптоматика алергії на яблука у дитини і дорослого дещо відрізняється. Це відбувається тому, що у немовлят ШКТ ще формується і шлунок не завжди може повністю переварити фрукт.

Перший прикорм з яблуком дітям краще давати після шести місяців, тому що як фрукт, так і сік з нього у маленьких діток може викликати негативну реакцію організму.

Характерним симптомом алергії на плоди у дітей є діатез. Це дрібна червона висипка на шкірі. Найчастіше вона локалізується на щоках і руках малюків. Ще однією ознакою є розлад шлунка. З’являються коліки, здуття, блювота і рідкий стілець.

Зафіксовані випадки, коли реакція характеризується оральними симптомами, вражаючими і дихальну систему. Починають опухати губи, язик, глотка, через що настає задишка, набряк Квінке.

Вже у більш дорослих діток реакція на шкірі проявляються у вигляді висипань, гіперемії, набряків. Зазвичай це супроводжується свербінням, печіння або хворобливими відчуттями.

Причини появи алергії

Кожен організм індивідуальний

Причини виникнення алергії на яблуко варіюються в залежності від індивідуальних особливостей організму, через які кожна людина може сприймати подразник по-своєму. Найбільш частотними для її появи є:

  • індивідуальна непереносимість. У кожної людини може бути непереносимість якийсь складової фрукта;
  • хімічні домішки. Щоб змінити колір яблук, їх обробляють різними консервантами і барвниками, які викликають специфічну реакцію. Вона може виникнути через тривалого контакту з фруктом, якщо людина працює в саду або на заводі, де йде переробка яблук. Саме на хімічні добавки, а не на самі фрукти діагностується реакція найчастіше;
  • генетична схильність. Якщо у матері або батька є непереносимість яблук, то з ймовірністю в 50% вона буде у дитини, а якщо реакція є у обох батьків, то – 90%;
  • алергія може проявитися при надмірному вживанні фрукта.

Якщо фрукти не помити ретельно або не очистите шкірку, алерген може довго накопичуватися в організмі, а проявитися через якийсь час. Бувають випадки виникнення реакції на сушені фрукти і яблучний сік, але це рідкість.

Випадки перехресної алергії

Перехресна алергія – це реакція на подразники, які в своєму складі мають компоненти, схожі за будовою. Таким чином, негативну реакцію може викликати не тільки яблуко, а й продукт, який можна назвати його двійником по набору амінокислот.

Є 5 видів білків-алергенів, які містяться в яблуках і на які частіше виникає реакція. Яскравим прикладом є профілін, який є і в пилку берези.

На цей алерген перехресна реакція з’являється у 10% людей. Цей білок швидко руйнується при високій температурі, тому можна їсти печені плоди, варення і пити компоти.

Спостерігається така алергія і при взаємодії білка з ліпідами. Імовірність прояву негативної реакції – 35%. Такий білок є не тільки в яблуках, але і в персиках, вишні, сливах, горіхах, нектарини і винограді.

Стійкість цього білка висока, він викликає важкі симптоми при реакції і не руйнується при високій температурі. Тому вводити в раціон печені фрукти, варення і компоти можна.

методи діагностики

Діагностувати реакцію нескладно, тому що вона проявляється практично відразу після вживання фрукта. Людина з її симптомами відправляється на прийом до лікаря-алерголога. Доктор спочатку проводить опитування, а після – відповідні проби.

Роблять їх за допомогою введення декількох видів алергенів під шкіру. Далі проводять спостереження за реакцією організму протягом 15-20 хвилин. Якщо на місці введення виникають гіперемія, свербіж або висип, причина цього визначена.

Також є лабораторні методи діагностування специфічних реакцій. На відміну від аллергопроб, їх можна проводити маленьким дітям. Робляться вони просто: набирається кров з вени, яку потім перевіряють на наявність імуноглобулінів до алергенів яблука. Якщо їх міститься багато, потрібно негайно починати лікування.

лікування алергії

Існують безмедикаментозні методи. Якщо людина впевнена, що у нього є реакція на фрукти, їх варто виключити з раціону. Якщо алергія проявляється на червоні яблука, потрібно з обережністю вживати схожі фрукти і овочі (наприклад, сливи, виноград, персики).

Медикаментозні методи включають в себе симптоматичне лікування. Щоб прибрати такі ознаки алергії, як риніт, кашель, сухість у роті, печіння, можна приймати антигістамінні препарати другого покоління. До них відносять «Лоратадин», «Зодак», «Ельцет». Під час прийому препаратів слід враховувати дозування для дітей і дорослих.

Щоб прибрати шкірні висипи, почервоніння, набряк, свербіж, печіння, використовують різні гормональні мазі. Це «Преднізолон», «Преднікарб», «Гідрокортизон».

Основні причини і симптоми алергії у немовлят на яблука при ГВ. Яке лікування призначають лікарі?

Яблука – це корисні фрукти, які дозволено вживати годуючим мамам. Плоди не мають негативного впливу на лактацію і насичують грудне молоко життєво важливими елементами. Сумніви може викликати лише ризик виникнення у крихти алергічної реакції, від якої не застрахований жоден дитина.

Чи буває алергічна реакція на яблучка у немовлят?

Фахівці з грудного вигодовування допускають присутність яблук в раціоні годуючої матері. Це недорогий, багатий вітамінами і клітковиною фрукт, що дозволяє жінці відновити сили після пологів. Починати їсти яблука можна через місяць після появи малюка на світ. І спочатку вибирати зелені і тільки через деякий час можна акуратно спробувати червоні.

Практично всі компоненти їжі, яку вживає жінка при ГВ, в тій або іншій кількості потрапляють в грудне молоко.

Тому матері, що вводить в свій раціон нові продукти, необхідно стежити за тим, чи не погіршується при цьому стан дитини.

З досвіду педіатрів, алергічна реакція на яблука виникає не так часто, як, наприклад, на цитрусові, але ймовірність її появи все-таки існує.

Основні причини

Алергічну реакцію може викликати будь-який фрукт, і яблука не виняток. При цьому найчастіше причиною прояви тривожної симптоматики стають не самі плоди, а шкідливі речовини, які в них містяться.

Імовірність виникнення негативної реакції підвищується, якщо при вирощуванні яблук були використані хімікати. Крім того, імпортні фрукти покривають парафіном, який неможливо змити простою водою. Перед тим як з’їсти таке яблуко, що годує мамі слід добре вимити його, використовуючи щітку, а потім очистити від шкірки.

Але найкраще вживати фрукти, вирощені без хімії, в місцевих садах, і нічим не оброблені.

Значення має і колір яблук:

  1. Яскраво-червоний відтінок плодам надає висока концентрація особливого пігменту. Ослаблений імунітет грудничка може не впоратися з цією речовиною.
  2. Зелені яблука засвоюються легше , особливо в запеченому вигляді. Саме цей вид рекомендується в першу чергу вводити в свій раціон годуючим матерям.

Існує ряд факторів, здатних спровокувати алергічну реакцію на яблука у немовлят:

  • генетична схильність;
  • ослаблений імунітет;
  • хронічне захворювання;
  • порушення кишкової мікрофлори;
  • стреси;
  • індивідуальна непереносимість компонентів, що містяться в плодах;
  • несформованість шлунково-кишкового тракту;
  • мама, яка годує зловживає яблуками, їсть їх у великих кількостях або одночасно з айвою, грушами;
  • жінка не миє плоди і не очищає їх від шкірки.

симптоми

У більшості випадків зовнішні ознаки алергії у дітей проявляються протягом 1-2 годин після того як мама при ГВ з’їла яблука. При цьому можуть бути присутніми наступні симптоми:

  • сверблячі висипання, червоні плями на шкірі;
  • діатез;
  • чхання;
  • напади нудоти і блювоти;
  • закладеність носа, нежить;
  • сухий кашель;
  • сльозоточивість, почервоніння очей;
  • набряк слизової рота.

Найчастіше висип локалізується під колінами, на ліктьових згинах, на попі, на щоках і на волосистій частині голови.

При виникненні алергії малюк стає неспокійним, часто плаче. Зазвичай всі неприємні симптоми зникають самостійно після виведення алергену з організму. Але якщо поліпшення не настає, треба звернутися до лікаря.

Плями і висип, як правило, зникають протягом декількох годин. На тривалість реакції впливає кількість алергену, яке надійшло в організм малюка, і стан його імунітету.

У більшості випадків вживання яблук в період грудного вигодовування не грозить грудничку тяжкими наслідками. Але в окремих випадках у крихти може виникнути:

  • запаморочення;
  • задишка;
  • непритомність.

Такі симптоми здатні перейти в анафілактичний шок, який при відсутності своєчасної медичної допомоги призводить до летального результату.

При виникненні легких симптомів алергії, таких як діатез, молода мама повинна відкласти вживання яблук на кілька місяців. За цей час імунітет малюка зміцніє. При вираженої негативної реакції потрібна консультація алерголога.

Яке лікування призначають фахівці?

Симптоми алергії легко переплутати з проявами інших захворювань, тому в першу чергу фахівець направляє малюка на діагностику:

  • визначення концентрації в крові імуноглобуліну E;
  • елімінаційна тестування;
  • аналіз калу;
  • загальний аналіз крові;
  • провокаційні тести;
  • скаріфікаціонние тести.

При необхідності можуть проводитися додаткові дослідження.

За результатами аналізів призначається лікування:

  1. Імунотерапія.
  2. Прийом антигістамінних препаратів, якщо симптоматика не зменшується самостійно.
  3. Сорбенти для прискорення виведення алергенів з організму.
  4. Мазі і креми для усунення висипу і свербежу.
  5. Краплі при кон’юнктивіті і нежиті.

При підборі лікарських засобів педіатр враховує вік малюка, його самопочуття.

При виявленні симптомів алергії слід проконсультуватися з педіатром, який призначить необхідну терапію.

Щоб уникнути рецидиву алергії, потрібно виключити яблука з раціону матері. При слабо вираженою симптоматикою фахівець може дозволити є невелика кількість печених плодів зеленого кольору.

Інші проблеми через цих фруктів

Шлунково-кишковий тракт дитини ще не до кінця сформований, тому він може негативно відреагувати на зміст певних речовин в грудному молоці.

Яблука здатні викликати здуття і діарею навіть у дорослих людей, а малюкові з підвищеною чутливістю до цих плодах досить попити грудного молока мами, яка за пару годин до годування ласувала фруктами. Ризик виникнення проблем підвищується, якщо у матері крихти виникає дискомфорт в животі після з’їденого яблука.

Щоб простежити, як немовля реагує на яблука, вранці першого дня треба з’їсти один шматочок плоду. Якщо протягом наступних двох діб малюк добре себе почуває, можна поласувати цілим фруктом і знову почекати два дні. Після цього допускається з’їдати по одному яблуку в день.

Незважаючи на те, що яблука дозволено включати в раціон при лактації, в окремих випадках вони можуть викликати у малюка алергічну реакцію або проблеми з шлунково-кишкового тракту. Якщо симптоми виражені або не зникають після усунення контакту з алергеном, крихті потрібна медична допомога. Лікарі зроблять необхідні дослідження і призначать терапію.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *