Чи може алергія у дітей мати накопичувальні властивості

Зміст Показати

Накопичувальна алергія у дітей зустрічається часто, особливо в перші два-три роки життя. Це надмірна чутливість організму до деяких сполук, з якими може контактувати людина.

Вона проявляється виникненням ряду симптомів, що спостерігаються і при звичайній алергії. Але їх виникнення пов’язане не з виробленням специфічних антитіл, а зі збоями в процесах обміну гістаміну.

Коли речовин-алергенів накопичується досить, гістамін провокує появу характерної симптоматики, тому вона називається накопичувальної.

Загальні відомості

Накопичувальна алергія також називається псевдоаллергией або параллергіей .

В принципі термін «накопичувальна алергія» не зовсім вірний, тому що алергією псевдоаллергия не є, тому що вона має інші механізми розвитку.

При псевдоаллергии етап продукування антитіл пропускається, і реакція пов’язана виключно з викидом клітин речовин, відповідальних за запальні процеси в організмі (в основному це гістамін).

Основна частина псевдоаллергических реакцій виникає при контакті з компонентами харчових продуктів, до яких належать не тільки класичні речовини-алергени (наприклад, білки в м’ясі курки), але і барвники, консерванти, стабілізатори, ароматизатори.

Також накопичувальна алергія може виникнути при тривалому прийомі медикаментів.

Симптоми, пов’язані з накопичувальної алергією, не можуть виникнути блискавично. Щоб реакція з’явилася, має пройти якийсь час. При певних умовах симптоматика може виникнути через кілька днів після початку контакту, в деяких випадках – через тижні.

Ознаки класичної алергії в більшості випадків виникають майже відразу після контакту з алергеном, і навіть відстрочені реакції виникають не пізніше одного-двох днів.

Факти про псевдоаллергии:

    1. Псевдоаллергические реакції можуть виникнути

у грудничка

    , якщо мати у великій кількості вживає в їжу продукти, здатні впливати на клітини, що виробляють гістамін. До них відносяться яйця, морські продукти, шоколад, апельсини, горіхи, різні ягоди, особливо полуниця, консерви і деякі інші види їжі.

  • Хімічні добавки також здатні впливати на клітини, що продукують гістамін. Найбільш часто в якості подібного провокатора виступають такі компоненти: глутамат натрію (E621), тартразин (E102), бензойна кислота (E210), нітрит натрію (E250).
  • Саліцилати також здатні запускати продукування гістаміну. Вони мають болезаспокійливу ефектом і входять в різні лікарські засоби, наприклад в аспірин.
  • Якщо в суміші та інших харчових продуктах, якими годують дитину, є речовини, що впливають на вироблення гістаміну , це підвищує ймовірність розвитку псевдоаллергических реакцій.
  • Шерсть домашніх тварин (наприклад, кішок) і інші справжні алергени вкрай рідко стають причиною появи псевдоаллергических реакцій. Зазвичай їх виникнення пов’язане з прийомом лікарських засобів або вживанням деяких харчових продуктів.
  • Псевдоаллергическая реакція може також виникнути при різкій зміні температур , під впливом вібрації, через велику кількість ультрафіолету.

70% людей будь-якого віку хоча б раз стикалися з псевдоаллергическими реакціями, а справжня алергія виявляється тільки у 1-10%.

Причини розвитку псевдоаллергии

 

Основні фактори, що збільшують ризик розвитку псевдоаллергических реакцій:

  1. Неправильний підхід до прикорму. Якщо батьки будуть давати дитині занадто багато продуктів, що містять амінокислоти, які провокують вироблення гістаміну, це неминуче призведе до появи характерної симптоматики: висипу, кашлю, нежиті, порушень в роботі шлунково-кишкового тракту. Також маленьким дітям не можна давати продукти з добавками, особливо хімічними.
  2. Хвороби органів шлунково-кишкового тракту. Якщо у дитини присутні патологічні зміни в кислотності шлункового соку і запальні процеси в шлунку і кишечнику (гастрит, виразкова хвороба), речовини, що запускають вироблення гістаміну, краще збережуть свою структуру і швидше доберуться до клітин, які займаються продукуванням цієї речовини.

Також псевдоаллергические реакції можуть бути пов’язані з хворобами печінки, підшлункової залози і дисбактеріозом.

  • Попадання в організм дитини продуктів, що містять отруйні речовини. Величезна кількість продуктів харчування можуть їх утримувати з різних причин. Наприклад, залишки пестицидів можуть зберегтися в ягодах, фруктах і овочах і викличуть реакцію, потрапивши в організм. У м’ясних продуктах можуть залишитися гормони і інші речовини, які вводилися тваринам, щоб вони активно росли, а їх м’ясо було смачним.
  • Генетичні збої , особливо спадковий ангіоневротичний набряк.
  • Сильний стрес. Під час стресових ситуацій в кров може бути викинуто велику кількість гістаміну, який стане причиною появи псевдоаллергической реакції.
  • Вікове недосконалість ферментної системи. Ферментів у маленьких дітей виробляється набагато менше, ніж у дорослих, тому вони можуть не впоратися з розщепленням речовин-лібераторів, в результаті вони доходять до огрядних клітин і провокують вироблення гістаміну.

Чи може вода викликати алергію у дітей? Відповідь дізнайтеся прямо зараз.

Симптоми псевдоаллергической реакції

Симптоматика псевдоалергій ідентична симптомів, які спостерігаються при істинних алергіях:

  1. Порушення в роботі органів шлунково-кишкового тракту. У дитини спостерігається блювота, пронос, нудота, він скаржиться на больові відчуття в області живота. Його живіт може виглядати злегка збільшеним через надмірну кількість газів.
  2. Шкірні прояви. На шкірних покривах з’являються плями рожево-червоного відтінку, пухирі різної величини. Дитина інтенсивно свербить і виглядає напруженим, знервованим через вираженого свербежу. Можуть з’явитися набряки.
  3. Нежить і кашель. З носових ходів виділяється прозорий слиз, дихати за допомогою носа стає складно, тому дитина дихає ротом. Періодично можуть спостерігатися напади кашлю і чхання.
  4. Утруднене дихання. Якщо прислухатися до дихання дитини, можна почути хрипкі нотки, сипіння. Діти старшого віку скаржаться, що їм важко дихати, не вистачає повітря.

В окремих випадках може відзначатися падіння артеріального тиску, проблеми у функціонуванні серцево-судинної системи, особливо якщо у дитини є хронічні хвороби серця, він може втратити свідомість.

При псевдоаллергии може виникати стан, схоже з анафілактичним шоком, але симптоматика виражена у багато разів м’якше.

діагностика

Коли дитину оглянув алерголог, він дає направлення на лабораторні тести та інші дослідження:

  1. Виявлення концентрації імуноглобуліну E в крові. При псевдоаллергических реакціях цей показник знаходиться в межах норми і підвищується лише в тих випадках, коли причиною появи реакції стала справжня алергія.
  2. Алергологічне тестування (прик-тести, аплікаційні тести та інші). Реакція шкіри на нанесення алергени при псевдоаллергии відсутня.

Також алерголог може відрізнити псевдоаллергию від істинної алергії при вивченні анамнезу, але додаткові тести завжди проводяться.

лікування

При лікуванні псевдоаллергических реакцій використовуються ті ж самі препарати, які застосовуються для лікування істинних алергій:

  1. Антигістамінні засоби : Псило-бальзам (можна використовувати з народження), тавегіл (сироп можна давати дітям від року, таблетки – не раніше 6 років), Димедрол (ін’єкції і свічки після першого місяця, а таблетки після 3 років).
  2. Протизапальні мазі: Цинкова мазь. Підходить для дітей з будь-якої вікової групи.
  3. Сорбенти. Прискорюють виведення речовин-лібераторів і швидко покращують стан дитини. Їх потрібно дати йому відразу після виникнення перших ознак алергії. Приклади: Смекта, Ентеросгель. Можна давати дітям різного віку.

В окремих випадках дітям призначають прийом ферментних препаратів (Панкреатин), особливо якщо виявлені захворювання підшлункової залози, при яких порушений процес вироблення ферментів.

Народні засоби часто застосовуються для полегшення симптомів алергії, але перед використанням будь-якого з них важливо порадитися з алергологом і застосовувати тільки в комбінації з призначеними препаратами.

Приклади народних засобів:

  1. Невелика кількість масла шипшини, прийняте до або під час їжі, зменшує ймовірність виникнення псевдоаллергии.
  2. Також перед їжею дитині можна дати трохи відвару на основі шипшини, ромашки.

Надалі, щоб уникнути виникнення псевдоаллергической реакції, слід відкоригувати харчування дитини: виключити з нього продукти, які містять велику кількість речовин-лібераторів.

профілактика

Щоб уберегти дитину від псевдоаллергических реакцій , важливо:

  • не вводити в його харчування продукти, що містять велику кількість добавок, особливо хімічного, а не натурального походження;
  • купувати овочі та фрукти у надійних постачальників і ретельно їх мити перед використанням;
  • вводити прикорм обережно і повільно, не давати дитині продукти з великою кількістю речовин-лібераторів.

У більшості випадків псевдоаллергии успішно виліковуються, коли будуть усунені провокуючі фактори, або проходять самостійно з часом .

Якщо у дитини після поїдання будь-якого продукту з’явилися ознаки алергічної реакції, його слід відвести до лікарні.

Поради батькам при псевдоаллергических реакціях на їжу в цьому відео:

Переконливо просимо не займатися самолікуванням. Запишіться до лікаря!

Накопичувальна алергія

Алергічна реакція виникає з різних причин, а клінічна картина в кожному випадку практично однакова. Винятком є ​​накопичувальна алергія, у якій є цікаві особливості.

Під нею розуміється стан, коли організм терпів-терпів і, врешті-решт, зламався.

Виражається це в неприємні симптоми, позбавлення від яких вимагає багато часу, сил і навіть грошей на ліки.

Основні особливості

Головна відмінність полягає в дуже повільному розвитку реакції, яка не завжди провокується алергенами.

У зону ризику потрапляють як дорослі, так і діти. В останньому випадку захворювання в основному виникає у віці до трьох років. Тут проблема кілька схожа зі звичайною харчовою реакцією, але механізм формування відрізняється, за рахунок чого накопичувальну форму називають помилковою або псевдо алергією.

Справжня реакція організму на алерген виникає практично миттєво або через короткий час. Що стосується неправдивої, то вона має накопичувальний ефект.

Основною причиною виникнення недуги є надмірна чутливість організму на вплив деяких сполук. Коли вони накопичуються в достатній кількості, відбувається відповідна захисна реакція.

Різновиди нездорової активності

Накопичувальна реакція ділиться на кілька типів:

  • Харчова. Найчастіше проявляється у тих людей, які мають спадкову схильність. В особливу групу ризику потрапляють маленькі діти. Основні симптоми – закладеність носа, чхання, почервоніння шкірних покривів, свербіж і інше. Іноді вони проходять самостійно.
  • Медикаментозна. Виникає на тлі тривалого прийому деяких лікарських препаратів. Тяжкість перебігу залежить від кількості вжитого препарату.
  • Інсектна. Виникає на укус комахи. В основному проявляється в літній час і супроводжується набряками, почервонінням і больовими відчуттями.
  • На тварин. Виявляється шкірними або респіраторними симптомами.
  • На латекс. Виникає в тих випадках, коли людина тривалий час контактує з латексом.
  • Грибкова. З’являється на тлі контакту з грибком. Найчастіше це стосується цвілі.
  • Сезонна. Загострюється навесні і влітку, коли починають цвісти дерева і рослини.

Тривалість реакції встановити складно. Позбутися від симптомів можна вже через кілька днів після проходження курсу АСИТ.

Проблема у дитини до року

Накопичувальна харчова алергія часто розвивається у дітей до року. Їх організм менш стійкий до подразників. В основному реакція виникає під час перекладу дітей на штучне харчування і при введенні в раціон нових продуктів.

  • різка зміна раціону харчування;
  • неправильне приготування суміші;
  • використання неякісної продукції;
  • вживання продуктів, які часто призводять до виникнення алергії.

У дітей у віці до року травний трак не розвинений, тому функціонує не повноцінною. Таке триває приблизно до 8 років, до цього часу з кожним роком система шлунково-кишкового тракту нормалізується, вдосконалюється і ризик виникнення проблеми поступово падає.

У рідкісних випадках відповідна реакція організму виникає на материнське молоко. Щоб виключити таку можливість, жінка повинна вести харчовий щоденник і ретельно стежити за тим, що вона вживає.

Нерідко у малюків, які перебувають на штучному вигодовуванні, виникає алергія на суміш. Вилікувати її складно. Щоб запобігти розвитку недуги, необхідно ретельно стежити за станом здоров’я дитини при перекладі його на штучне харчування.

Симптоми реакції на суміш:

При виникненні перших ознак необхідно змінити суміш. Найкраще використовувати якісний гіпоалергенний продукт, вводячи його повільно і маленькими дозами.

Організм дитини може не прийняти суміш з наступних причин:

  • значно завищена вікова дозування;
  • використаний дешевий і неякісний продукт;
  • харчування приготовлено на основі коров’ячого молока;
  • до складу входить речовина, що вивільняє гістамін.

симптоматичні варіанти

  • Дисфункція шлунково-кишкового тракту. Спостерігається нудота, блювота і пронос, виникають болі в області живота, який може бути дещо збільшений в результаті скупчення газів.
  • Шкірні прояви. Виникають рожево-червоні плями, які в результаті можуть перетікати в пухирі. Починається сильне свербіння.
  • Дихальні симптоми: кашель і нежить. Уражається слизова оболонка носа, з’являється прозорий слиз, яка забиває носові проходи. Не виключається чхання. Утруднюється дихання. Чути сипіння і хрипкі нотки.

У рідкісних випадках діагностується падіння тиску, порушується робота серцево-судинної системи, виникає анафілактичний шок. Найчастіше таке проявляється у людей, які мають супутні захворювання. Наприклад, при хронічному захворюванні серця і дисфункції серцево-судинної системи алергік може втратити свідомість.

Обстеження перед постановкою діагнозу

Відрізнити псевдоаллергию не просто. Для виявлення справжньої проблеми алерголог-імунолог призначає ряд досліджень:

  • Визначення концентрації імуноглобуліну в крові. За результатами цього дослідження можна встановити причину виникнення симптомів. Якщо концентрація імуноглобуліну підвищена, значить, у пацієнта справжня алергія. В іншому випадку мова йде про псевдо реакції.
  • Алергологічне тестування. Використовуються аплікаційні, прик-тести та інші методи дослідження. Якщо після нанесення на шкіру алергену не виникне відповідної реакції, то можна з упевненістю стверджувати, що мова йде про псевдоаллергии.

лікувальні заходи

Для лікування псевдоаллергии широко використовуються ті ж методи, що і при звичайній алергії. Найголовніше – припинити надходження в організм речовин, які є причиною захворювання. Це стосується не тільки харчових продуктів, а й медикаментозних препаратів.

Один з головних компонентів антиалергічною терапії при помилковою і істинної реакції – використання медикаментів, які знижують рівень гістаміну.

Якщо проблема розвивається на основі інтенсивного вироблення гістаміну, необхідно обмежити вживання продуктів, які стимулюють цей процес. Також призначається курс кормолін-натрію, який приймається перорально у великих дозах.

При наявності патологій шлунково-кишкового тракту рекомендується дотримуватися дієти. У раціон харчування включається вівсяна каша і рисовий відвар. Призначається курс медикаментозних препаратів, які знижують секрецію і обволікають слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. При дисбактеріозі знижується кількість вуглеводів, призначаються відповідні ліки.

Крім цього застосовуються засоби місцевого використання і сорбенти, які допомагають швидко вивести алергени з організму і зменшити симптоматику.

У кожному разі курс лікування призначає лікар після проведення ретельного обстеження і постановки вірного діагнозу.

Симптоми і лікування накопичувальної алергії

Накопичувальна алергія є окремим випадком харчової непереносимості. Харчова непереносимість об’єднує різні відхилення при прийомі їжі і реалізується за допомогою різних механізмів.

  1. Імунні механізми – відповідають за розвиток істинних алергічних реакцій. Обумовлені виділенням Ig E і, в меншій мірі, IgM.
  2. Генетична недостатність певного ферменту, з чим пов’язана неможливість переварити їжу (наприклад, лактазная недостатність викликає непереносимість молока, так як в ньому присутній молочний цукор лактоза).
  3. Незрілість ферментативних систем – продукт не перетравлюється внаслідок раннього віку, але з часом по ходу розвитку організму формується нормально функціонуюча система травлення.
  4. Захворювання шлунково-кишкового тракту -дісбактеріоз, кишкові паразити, недостатня кислотність, низька активність травних залоз.
  5. Гіперчутливість до гістаміну, який міститься в деяких продуктах харчування, а також до гістамінолібераторамі – пускові механізми помилкової харчової алергії. Гістамін – один з найважливіших ініціаторів запалення і алергічної реакції, тому при підвищенні його рівня в крові спостерігаються реакції, аналогічні алергічним.

Основні відмінності

Хибна харчова алергія відрізняється від інших типів непереносимості тим, що вона протікає за допомогою тих же біомолекул, що і справжня харчова алергія. Відмінність полягає в тому, що активні молекули – гістамін і інші аміни – виділяються в кров не у відповідь на формування антитіл до алергену, а шляхом неспецифічного вивільнення клітинами.

У цьому велику роль відіграють гістамінолібератори – речовини в їжі, що активують синтез гістаміну.

Нагадаємо, що гістамін – пусковий гачок проявів алергії і запалення. До гістамінолібераторамі відносяться яйця, рибні продукти, крабове м’ясо і інші морепродукти, какао, консерви, деякі ягоди і горіхи.

Таблиці змісту гістаміну і гістамінлібераторов можна знайти у відкритому доступі в рекомендаціях з харчування для хворих на помилковій алергією.

Також збільшення рівня гістаміну сприяє будь-яке порушення цілісності тканин, так як гістамін відіграє велику роль в залученні до травм імунних клітин. Тому викликати синтез гістаміну можуть ультрафіолетові і рентгенівські промені, дія кислот і лугів, деякі медикаменти.

Клінічні прояви

Симптоми помилкової харчової (накопичувальної) алергії:

Реакції помилкової харчової алергії схожі з істинною алергічною реакцією, однак механізм її формування іншої, і тому є деякі особливості поряд з типовими алергічними симптомами:

  1. Розлади харчової поведінки – відсутність апетиту, загальне або до деяких продуктів харчування
  2. Порушення роботи шлунково-кишкового тракту, такі як діарея, запор, блювання
  3. Висип, кропив’янка, червоні плями на шкірі
  4. Ступінь прояву симптомів залежить від кількості з’їденого нестерпного продукту
  5. Головний біль, запаморочення
  6. Гіперчутливість спостерігається не кожен раз при вживанні одного і того ж продукту

Як самостійно відрізнити справжню алергію від помилкової?

Для помилкової алергії на продукти харчування характерний накопичувальний ефект, тому її називають також накопичувальної алергією. Він виражається в залежності ступеня вираженості симптомів алергії від кількості з’їденого підозрюваного алергену, яким в цьому випадку виявляється продукт, що містить гістамін, або підвищує його рівень.

Справжня алергія, на відміну від помилкової, не може бути накопичувальної, для її прояви досить мінімальної дози алергену, а реакція починається досить швидко, іноді майже миттєво; максимально віддалена алергічна реакція починається не пізніше, 72 годин з моменту вживання їжі, що містить алерген.

Для більш точного визначення типу алергічної реакції можна здати аналіз крові на імуноглобулін Е (Ig E).

При істинної алергії рівень загального Ig E підвищений, і виявлений специфічний Ig E. При помилкової алергії рівень загального Ig E в нормі, специфічний Ig E не виявляється.

Таким чином, при помилковій харчової алергії аналіз крові на алергію негативний, але при цьому симптоми, типові для алергії, спостерігаються.

Фактори, що збільшують ризик розвитку накопичувальної алергії

  • раннє внесення в раціон дитини прикорму
  • перехід на молочні суміші та штучне вигодовування
  • занадто великий обсяг їжі і неправильне співвідношення компонентів в ньому
  • у дорослих ризик пов’язаний з перенесеними інфекційними хворобами, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, жовчного міхура, підшлункової залози.

Накопичувальної алергією найчастіше страждають діти. Початок реакцій часто доводиться на момент внесення в раціон прикорму. У разі невідповідності розміру порції і компонентів харчування віковим особливостям дитини з’являється ймовірність розвитку накопичувальної алергії.

Справа в тому, що травна система розвивається повільно, аж до 8 років. Зловживання продуктами, що містять гістамін, або підвищують його рівень, може вплинути на розвиток помилкових алергічних реакцій.

Часто діти з часом повністю одужують, так як їх ферментна система стає повноцінною, чутливість до гістаміну знижується, і вони можуть харчуватися різноманітною їжею.

лікування

Застосування медикаментів, що знижують рівень гістаміну – один з основних компонентів антиалергічною терапії, як при справжній, так і помилковою алергії.

Обмеження вживання або відмову від продукту харчування, що викликає алергію, може стати відмінно працює і єдиною необхідним заходом при лікуванні помилкової харчової алергії, особливо якщо продукт не є незамінним і життєво необхідним.

Для лікування накопичувальної харчової алергії важливо скласти план харчування (детальніше тут), що задовольняє фізіологічні потреби в залежності від віку людини і його особливостей.

Найчастіше цього буває достатньо, щоб назавжди позбутися від неприємних симптомів помилкової алергії.

Таблиця з факторами перехресної алергії.

Як проявляється аутоиммунная реакція на продукти харчування і як зрозуміти, що це саме вона.

Які симптоми характерні для даного виду захворювання і які сучасні методи лікування доступні зараз.

Як захворювання позначається на стані людського організму.

Опис накопичувальної алергії у дитини і дорослого, особливості ефекту накопичення у грудних дітей

Накопичувальна алергія – комбінація імунних реакцій, IgE-опосередкованої і IgE неопосредованний. Класифікація шлунково-кишкових реакцій, викликаних споживанням їжі, заснована на симптомах і ураженої частини травного тракту. Травні симптоми можуть супроводжуватися респіраторними і шкірними проявами.

Що таке накопичувальна алергія

Несприятливі харчові реакції представляють будь аномальний відповідь на їжу, незалежно від патофізіології. Вони варіюються від імунологічних до неіммунологіческіх імунних реакцій, можуть бути або опосредуемимі імуноглобуліном E (IgE), або IgE-неопосредованний. Накопичувальна алергія представляє клас харчової алергії, яка характеризується двома умовами, включає атопічний дерматит і еозинофільні шлунково-кишкові розлади.

  1. Атопічний дерматит (АД): хронічне запальне захворювання шкіри, асоціюється з харчовою алергією, яке найбільш часто діагностується у дітей, але можливо в будь-якому віці. Більшість реакцій IgE-опосередковані (приблизно у 10% спостерігаються ізольовані спалаху екземи без будь-яких опосередковуваних IgE симптомів). Дослідження по харчової алергії не є рутинними у всіх випадках АТ. Пов’язано захворювання, швидше за все, з екологічними факторами (змінами навколишнього середовища), хоча в атопічний дерматит присутній явний генетичний компонент. Вважається, що знижена бар’єрна функція і змінена імунна функція є фундаментальними причинами розвитку АТ.
  2. Еозинофільний езофагіт (ЕЕ): в розладі беруть участь кілька харчових алергенів. Виявляється розладами травлення, рефлюксами, блювотою, харчовим дискомфортом, дисфагією. Різноманітність симптомів спостерігається в основному після їжі. Вік дітей впливає на комплекс симптомів. У немовлят спостерігаються труднощі з годуванням, у малюків виникає блювота, біль в животі, у підлітків може виявлятися дисфагія і харчової дискомфорт. Часто присутні інші алергічні захворювання. Аероалергени також можуть відігравати важливу роль в патофізіології.

У порівнянні з імуноглобулін Е (IgE) опосередкованої реакцією істотно менше досліджень IgE-неопосредованний, яка може викликати як респіраторні, так шлунково-кишкові та шкірні симптоми. Розуміння патофізіології накопичувальної алергії пов’язано з дією Т-Хеллер 2 при АД і еозинофільними шлунково-кишковими розладами (часто викликаними молочними алергенами).

Поширені групи алергенів

Коли алергічна реакція виникає відразу після їжі, алерген простіше виявити. У разі накопичувальної алергії продукти-збудники складно ізолювати. У немовлят найчастіше алергія розвивається на куряче яйце, коров’яче молоко, пшеницю, арахіс, тріску, кунжут, соєвий білок. У дорослих – на костисті риби і ракоподібні, арахіс і горіхи, томати, ківі. Хоча саме ці продукти причетні до харчової алергії, дитина і дорослий, може стати аллергиком на будь-який продукт:

  • фрукти (персик, яблуко, полуниця, банан, цитрусові);
  • овочі (помідори, селера, цибуля, картопля, авокадо);
  • м’ясо (свинина, яловичина);
  • молюски (мідії, краби, креветки, кальмари);
  • насіння (кунжут, мак);
  • горіхи (кешью, фундук, макадамія, волоський горіх, бразильський горіх, фісташки).

Алергія на свинину може викликати алергічний артрит. На цитрусові – гнійну алергологію і підвищену сприйнятливість до частих інфекцій сечовивідних шляхів. На дріжджі і цвіль – шкірні висипання, астму, здуття живота і гастрит і навіть схильність дріжджовим інфекцій у жінок і алергічний вульвовагініт. На яйця – головні болі і мігрень. На такий алергенний продукт як молоко – рецидивні інфекції вуха, чхання, болі в ногах і болі в животі. На томати і пшеницю – запальне захворювання кишечника або хвороба Крона.

причини патології

Загальна теорія полягає в тому, що пов’язані харчові алергії з ростом впливу токсинів з навколишнього середовища, опроміненням харчових (оброблених) продуктів, що змінює їх хімічний склад, добавками, станом, званим підвищеної кишкової проникністю, яка стає поширеною. Це коли травна система скомпрометована, і білки можуть повторно потрапити в кров.

  1. Роль мікробіоти кишечника в індукції імунної толерантності. Мікроорганізми, які зазвичай колонізують шкіру і кишечник, впливають на розвиток імунної системи і можуть сприяти або стримувати розвиток імунної толерантності до їжі. Хоча точна причина не встановлена, епідеміологічні дослідження виявили зв’язок між використанням антибіотиків і підвищеним ризиком розвитку алергії на коров’яче молоко.
  2. Також виявлено, що кесарів розтин (яке, як вважається, змінює мікробіоту дитини в порівнянні з материнською вагінальної мікробіотою під час вагінальних пологів) пов’язане з підвищеним ризиком харчової алергії. Аналогічним чином досліджується проблема прийому пробіотиків під час вагітності або грудного вигодовування у жінок, потенційних алергіків або страждають від харчової алергії, але невизначеність щодо того чи змінюється поширеність харчової алергії, як і раніше залишається.
  3. Гіпотеза вітаміну Д: низький рівень вітаміну збільшує ризик харчової алергії. Вітамін Д є імуномодулятором, дефіцит якого не тільки заважає його загальним толерогенниє ефектів, але також може підвищити сприйнятливість до шлунково-кишкової інфекції, тим самим ставлячи під загрозу цілісність шлунково-кишкового епітеліального бар’єру і підриваючи толерантні контакти імунних клітин з антигенами харчових білків.

Інші фактори ризику включають атопічний дерматит і сімейну історію атопічний хвороби. Схильність до розвитку захворювань, опосередковуваних клітинами ТН2, пов’язана з мутаціями в філаггріне, білку, важливому для цілісності шкірного бар’єру.

Які бувають види?

Більшість функцій і клітин в нашому організмі складаються з білків, інакше відомих як амінокислоти. Ці амінокислотні ланцюги приходять з різними формами їжі. Справжня алергія виникає, коли є імунна відповідь на певні білки в продуктах.

Хибна алергія, не пов’язана з IgE, перш за все, позначається на шлунково-кишковому тракті. Вона може включати мальабсорбцію їжі через дефіцит кишкових ферментів (непереносимість лактози), несприятливих реакцій на природні хімічні речовини в їжі (саліцилати, гістамін, серотонін та тирамін), також реакції на продукти, що містять консерванти (бензоат натрію і сульфіти), ароматизатори ( ними можуть бути глутамат натрію, аспартам) і барвники (тартразин). Реакції зазвичай пов’язані з кількістю добавки або хімічної речовини в їжі і зазвичай відомі як непереносимість їжі.

Третій тип – накопичувальна або змішана алергія.

Особливості захворювання у дітей

Алергічні реакції на харчові продукти частіше зустрічаються у дітей з певних причин. Накопичувальна алергія у немовлят розвивається, тому що їх травний тракт не досить розвинений. Між клітинами слизової оболонки травного тракту є щільні з’єднання, які ще не закриті у дітей. Це означає, що у багатьох є так звана «дихаюча кишка».

Місце, де не переварені білки можуть легко перетнути бар’єр кишечника, потрапляючи в кров і активуючи імунну відповідь. Як тільки ці щільні з’єднання закриваються, а травний тракт розвинений, алергії і харчові непереносимості у дітей часто проходять.

Атопічний дерматит – хронічне запальне захворювання, яке найбільш поширене в дитинстві. Його основні особливості – свербіж, типова морфологія і поширення ураження. У немовлят часто уражається особа, поверхні на розгинаючи рук і ніг. У дітей старшого віку (і дорослих) – лускатий дерматит на розгинальних поверхнях кінцівок, шиї, верхньої частини тулуба. Харчова алергія відіграє роль у патогенезі захворювання. Але цікаво те, що споживані продукти можуть мати як IgE-опосередковані так IgE-неопосередковані механізми.

Синдром ентероколіту, індукованого харчовими білками, який включає такі симптоми як блювота, діарея і зневоднення, може прогресувати до важкого шокового стану. Більшість рецидивів трапляється в перші місяці життя, і розлад зазвичай дозволяється до 2 років, але може зберігатися (в окремих випадках) в більш пізньому дитячому віці. На відміну від негайної gE-опосередкованої реакції, поява симптомів становить від 1 до 10 годин (в середньому 2 години) після прийому їжі. Починається зі блювоти, за якою слід діарея.

Чи може бути накопичувальна алергія на суміш у немовлят до року?

Якщо ви вводите в харчування грудничка молочну суміш, безумовно, варто бути напоготові з симптомами алергії, особливо якщо вона має сімейну історію. Більшість молочних сумішей в складі містить коров’яче молоко або соєві продукти. У випадках сумішей білок коров’ячого молока – найпоширеніший алерген. Накопичувальна алергія на суміш проявляється такими симптомами як спазми в животі, блювота, діарея, висип, кропив’янка, екзема, утруднене дихання.

Соєві формули не рекомендуються для немовлят до 6 місяців, оскільки вони містять фітоестрогени (рослинні сполуки, які мають естрогенними властивостями). Немовля в перший рік життя, що реагує на формулу з коров’ячим молоком, також часто сприйнятливий до соєвої формулою.

За атопічний дерматит і синдром ентероколіту, індукованого харчовими білками, найчастіше відповідають коров’яче молоко і соєві білки.

Але і інші продукти можуть стати причиною СЕІПБ: рис, овес, ячмінь, солодка картопля, кабачок, квасоля, горох, курча і індичка.

Симптоми у дітей і дорослих

Хоча найбільш поширеними ознаками є шлунково-кишкові та шкірні реакції, вони можуть варіюватися до респіраторних проявів.

Накопичувальна алергія у дітей, загальні симптоми:

  • атопічний дерматит → хронічні рецидивні сверблячі висипання;
  • герпетиформний дерматит → свербіж шкіри; папіловезікулярная висип на розгинальних поверхнях кінцівок і сідницях;
  • алергічні еозинофільні розлади → блювота, пронос;
  • алергічний еозинофільний езофагіт → гастроезофагеальний рефлюкс, дисфагія;
  • целіакія → втрата ваги, хронічна діарея, стеаторея, здуття живота;
  • органи дихання → рецидивна пневмонія, легеневі інфільтрати, залізодефіцитна анемія.

Синдром ентероколіту, індукованого харчовими білками, зустрічається у дітей молодше року (рідко у немовлят, що вигодовуються грудьми). Важке захворювання, викликане в основному коров’ячим молоком і соєю (але може бути замішаний і будь-який інший продукт). У класичній формі дієтичне вплив викликає блювоту, діарею, гіпотонію приблизно через 2 години після прийому їжі.

При алергічному проктоколіт, викликаному харчовими білками, здорові немовлята, мають кров’янистий стілець зі слизом протягом перших кількох тижнів свого життя, в місяць і до декількох місяців. Зазвичай причетний білок коров’ячого молока, коли новонароджений, отримує формулу дитячого харчування (дуже рідко через грудне молоко).

Накопичувальна алергія у дорослих, загальні симптоми:

  • еозинофільні розлади, які можуть привести до проблем шлунково-кишкового тракту;
  • еозинофільний гастроентерит – блювота і діарея можуть бути пов’язані з прихованими кровотечами. Це призводить до залізодефіцитної анемії;
  • дисфагія.

Еозинофільний гастроентерит можливий в будь-якому віці, і будь-яка частина шлунково-кишкового тракту, від стравоходу до товстої кишки, може бути порушена. Симптоми можуть включати асцит, нудоту, діарею, мальабсорбцію, втрату ваги, набряки і обструкцію. Малюк може страждати блювотою в результаті обструкції шлунка. У підлітків можуть проявлятися симптоми, подібні до синдрому роздратованого кишечника.

діагностика патології

Діагностика накопичувальної алергії є складним завданням. Чіткий причинно-наслідковий зв’язок між алергеном і симптомами не завжди можлива, враховуючи, що ознаки розвиваються з часом (від годин до доби після прийому їжі) і є хронічними за своєю природою. Крім того, симптоми можуть варіюватися: від важких при синдромі ентероколіту, індукованого харчовими білками, до легких при еозинофільному езофагіті, які погіршуються протягом декількох тижнів.

виконуються:

  • тести на шкіру (патч-тест) і специфічний IgE алерген (складно інтерпретувати);
  • біопсія шкіри;
  • елімінаційна дієта.

При елімінаційної дієті, яка може знадобитися для діагностики алергії на харчові продукти, не пов’язані з IgE, передбачуваний збудник виключається з харчування на 2-6 тижнів для оцінки поліпшення симптомів, після чого буде потрібно повторна перевірка, щоб остаточно довести причинний зв’язок. Ендоскопія з біопсією використовується, щоб показати запалення кишечника.

Як самостійно відрізнити справжню алергію від помилкової?

Непереносимість їжі – хронічне, менш виражене стан, ніж харчова алергія. Симптоми харчової непереносимості мають широкий спектр і можуть бути помилково прийняті за симптоми харчової алергії – і це питання, що робити.

Тема для порівняння Харчова непереносимість Харчова алергія
залученість органів будь-яка система організму може бути порушена обмежена дихальними шляхами, шкірою, шлунково-кишковим трактом
реакція від 45 хвилин до 3 днів після поглинання їжі від секунд до 1 години після прийому їжі
симптоми зазвичай хронічні, іноді гострі зазвичай гострі, рідко хронічні
імунологічні механізми лейкоцити, антитіла: IgG (і підкласи) IgM + C3 + C4 IgE
неиммунологические механізми токсичні, фармакологічні немає
скільки їжі необхідно для активації реакції від невеликого до великої кількості залежить від 1 молекули алергічної їжі

Методи лікування захворювання

Основний терапією є введення кортикостероїдів, хоча інгібітори протонного насоса також відіграють певну роль.

  1. Актуальні кортикостероїди ефективні для індукування клінічного і гістологічного відповіді (і ремісії) у дітей і дорослих: флутиказон і будесонід.
  2. Системні (пероральні) кортикостероїди слід використовувати тільки в екстрених випадках, коли потрібно швидке поліпшення симптомів при тяжкій дисфагии, втрати ваги або стриктури стравоходу.

Оскільки рефлюкс може викликати еозинофілію стравоходу, вкрай важливо його лікування, інгібіторами протонного насоса.

Що новогоІммунолог – про алергію і помилкових діагнозів

Умар Хасанов – про те, чому вона виникає, чи буває накопичувальної і як відрізнити алергію від ГРВІ

  • Маша Шаталіна, 4 квітня 2019
  • 147238
  • 32

Цього року сезон цвітіння рослин-алергенів в Москві почався раніше, ніж звичайно: через теплого березня вже цвіте вільха, один з найсильніших алергенів. Не чекаючи піку цвітіння, поговорили з Умаром Хасановим, алергологом-імунологом клініки «Світанок» і центру доказової медицини «Умка +» про те, чому виникає алергія, чи буває вона накопичувальної і як визначити, на що саме реагує організм дитини.

– Алергія – це хвороба?

– Це дуже сильна захисна реакція імунної системи, яка може виникнути тільки при повторному контакті з алергеном або на речовини, по молекулярному складу близькі до нього. Йдеться саме про повторному контакті, тому не зовсім вірно говорити: «У нас алергія, але ми не вводили нічого нового». У цьому підступність алергічної реакції: перший раз організм вивчає структуру нового речовини – ворог або свій. У деяких випадках вдруге запускається каскад захисних реакцій. Реакція з’являється навіть на мінімальний контакт: наприклад, є діти, у яких починається набряк, якщо їх їжа лежала на полиці з рибою-алергеном.

– Як проявляється алергічна реакція?

– Зовні алергічна реакція може виглядати як набряк, сльозотеча, кашель і чхання – організм всіма способами намагається позбутися алергену. Час виникнення реакції не залежить від віку: прояви можуть початися як у немовляти, так і у підлітка. Однак в деяких випадках у дітей старше одного року алергія може протікати набагато легше.

– Чому вона виникає?

– Наука поки цього не знає, але активно досліджує це питання. Існує так звана «теорія гігієни». З неї випливає, що алергічні реакції в сучасних мегаполісах проявляються через надмірну чистоти. Теорія підтверджується тим, що у людей з країн третього світу чи ведуть асоціальний спосіб життя алергії зустрічаються вкрай рідко. Погано, коли вдома все дезінфікується і кип’ятиться щодня. Ідеально було б створити хороші умови в приміщенні. Вологість 40-50%, температура не більше 22 градусів, дитина купається в чистій і не жорсткій воді. А ось використання теплої підлоги в квартирі небажано – це сушить повітря.

– Алергія передається у спадок?

– У спадщину передається схильність до алергії, а не сама алергія. Якщо у одного з батьків реакція на мед, малоймовірно, що вона буде і у дитини. Як правило, успадковується прояв алергічного риніту або астми, в деяких випадках атопічний дерматит, який досить рідко пов’язаний з алергією.

– А що з дієтами годуючих мам?

– Доведено, що до харчової алергії у дитини призводять строгі дієти, в тому числі і у мам. На жаль, матерів до сих пір змушують сидіти на гречці і воді. Це варварство: під час грудного вигодовування не можна дотримуватися дієти. Чим різноманітніше раціон, тим краще. В іншому випадку підвищується ризик розвитку істинної харчової алергії при великій антигенної навантаженні. Дієта годуючих відбивається і на емоційному стані матері, а стрес – одна з причин загострення атопічного дерматиту. Чи можна їсти все? Дані суперечливі тільки стосовно незбираного коров’ячого молока. Решту продуктів можна вживати в розумних кількостях.

– Алергія буває накопичувальної?

– Накопичувальна алергія неможлива. Немає кишеньки, де могли б накопичуватися алергени. Саме з цієї причини марно приймати сорбенти – в алергології та імунології вони не використовуються.

Теорія гігієни. З неї випливає, що алергічні реакції в сучасних мегаполісах проявляються через надмірну чистоти.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *