Чи буває алергія на рис

Алергія на рис може проявлятися як у дітей, так і у дорослих. По суті, це висока чутливість до страв, що містять рисові компоненти (борошно, крупу і так далі), яка проявляється різними алергічними реакціями.

Основні причини

Рис – один з найкорисніших видів злакових культур, що містить в своєму складі багато корисних вітамінів і мінералів. Крім цього він багатий складними вуглеводами, здатними забезпечити довгий прилив енергії в організм. Але, незважаючи на це, на такий продукт можлива алергія, причини якої до сих пір до кінця не встановлені.

Існує припущення, що алергічні реакції на рис передаються у спадок.

Тому якщо батьки страждають від цього захворювання, то у дитини воно теж може проявитися вже з перших місяців життя. Кількість діагностованих випадків у дітей і дорослих однаково, при цьому причини виникнення можуть бути різними.

У дитини

Організм немовляти сформовано не повністю: все системи та органи функціонують не в повну силу, а імунітет ще дуже слабкий.

Незважаючи на те, що рисова каша вважається однією з найбільш нізкоаллергенних і багато педіатри рекомендують її в якості першого прикорму для немовлят, основного компонента раціону годуючої матері, алергія на рис у дитини виникає досить часто.

Причин виникнення може бути кілька:

  • гіпоксія плода під час вагітності, неправильне харчування матері або перенесені ГРЗ призводять до алергічних проявів на різні продукти, в тому числі рис;
  • алергія може виникнути через надлишок рису в раціоні. Якщо дитина отримує прикорм у вигляді рисової каші і молочну суміш з рисовим борошном, то її поява цілком зрозуміло;
  • питання з алергією на рис може бути розглянутий і в дещо іншому ракурсі. Через те що ця крупа зміцнює, виникає запор, накопичуються токсини, які висипають у вигляді алергічних реакцій. Після нормалізації процесу всі симптоми зникають, тому сам рис може не бути алергеном, але посприяє її прояву.

У дорослих

Алергія на рис у дорослих виникає не рідше, ніж у дітей, але проявлятися може по-різному:

  1. харчова проявляється так само як і у дітей – після вживання страв з рисом. Це обумовлено генетичною схильністю, і алергія не припиняється з малих років;
  2. крім цього харчова алергія може виникнути після важко перенесених хвороб, коли ослаблений іммунітен, порушена міклофлора органів. Таке явище часто зустрічається у жінок після пологів: через випробуваного стресу організм може реагувати висипаннями на найнесподіваніші продукти (в тому числі рис);
  3. алергія на рис у дорослих може бути і респіраторної. З нею стикаються люди, які за родом своєї професії беруть участь в обробці або зборі цього продукту, постійно вдихаючи його пилок.

Види прояви алергії на рис

Після прояви симптомів необхідно діагностувати причину їх появи. Дорослій для цього необхідно звернутися до алерголога. Він поставить попередній діагноз, призначить лікування і необхідні аналізи.

В цьому випадку відправляють на наступні дослідження:

  1. найдостовірніший і безпечний спосіб – паркан сироватки крові на наявність імуноглобулінів. У цьому випадку проводиться забір крові з вени, перевіряється наявність і концентрація в ній специфічних імуноглобулінів IgE. Отримані результати завжди інформативні, дозволяють визначити наявність алергії і ступінь її вираженості;
  2. шкірні проби можуть проводитися тільки з дозволу лікаря і після досягнення дитиною певного віку. В цьому випадку під шкіру вводять передбачуваний алерген і спостерігають за реакцією організму. При прояві симптомів, властивих алергії на рис, захворювання підтверджується.

Фото: Шкірні проби

Діагностувати алергію на рис у дитини трохи складніше, особливо коли мова йде про немовлят. Через недосконалість системи шлунково-кишкового тракту, яка сформована в повному обсязі, і слабкого імунітету висипання можуть з’явитися через будь-яких продуктів.

А якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні, то можлива реакція на що містяться в молоці матері компоненти, які залежать від її харчування.

Якщо у дитини з’являються симптоми алергії, необхідно обов’язково відвідати кабінет педіатра або дитячого алерголога. Він поставить діагноз і відправить на дослідження крові на IgE.

Що робити, якщо проявилася алергія на фолієву кислоту у вагітної? Відповідь читайте тут.

лікування

За підсумками проведених досліджень і оглядів лікар встановлює діагноз, визначає наявність алергену і призначає лікування. При цьому більш повноцінну систему може скласти саме алерголог, а не інші фахівці.

Першим пунктом в лікуванні, який однаково застосуємо до дорослих і дітей, це повне виключення рису і його похідних з харчування.

Щодо раціону немовлят можливо кілька варіантів:

  1. якщо дитина перебуває повністю на грудному вигодовуванні, то необхідно коригувати дієту матері;
  2. якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні, про необхідно перевірити суміші на наявність в них похідних продуктів з рису (борошна, наприклад) і при необхідності замінити продуктами інших виробників;
  3. якщо у немовляти з’явилася алергія на рис після введення прикорму, то цей продукт тимчасово прибирають. При цьому новий продукт можна вводити тільки після повного зникнення симптомів – приблизно через 2 тижні.

Для усунення зовнішніх ознак прояви алергії, дорослим і дітям призначають антігестамінние кошти – таблетки, мазі, краплі (все залежить від з’явилися симптомів).

Для грудних дітей більшість препаратів застосовувати не можна, тому можна скористатися більш безпечними методами:

  • купання у ванні з відварами ромашки або череди;
  • шелушащиеся скоринки можна змащувати жирним дитячим кремом або спеціальним рідким маслом.

Останнім часом дорослим стали проводити спеціальну терапію, яка направлена ​​на звикання до алергену. Для цього проводять курс, де в організм під шкіру вводять алерген, поступово збільшуючи дозу.

Таким способом лікуватися доведеться не один раз, а проводячи курси терапії протягом декількох років, при цьому не можна гарантувати стовідсотковий результат.

Відео: Поради батькам про харчової алергії

профілактика

Перевага алергії полягає в тому, що з нею легко впорається. Якщо повністю виключити проблемний продукт, то захворювання не стане себе проявляти.

Алергія на рис у дитини з віком може пройти, якщо батьки про це вчасно подбають.

Якщо з дитинства з’являються різні реакції на продукти, потрібно дуже ретельно стежити за харчуванням.

Головним спільником алергії завжди є порушення роботи кишечника. При постійних запорах алергени і токсини накопичуються всередині організму, що після викликає поява різного роду реакцій, особливо на шкірі.

Тому потрібно включати в раціон більше рослинної їжі (фрукти, овочі, зелень, крупи), щоб стілець був регулярним і нормальним.

Як проявляються симптоми алергії на насіння? Дізнайтеся тут.

Незнаєте чи може бути алергія на сир? Подробиці тут.

Якщо спостерігається алергія на рис у дорослих з важкими симптомами, то варто уважно підходити до питання харчування поза домом.

Адже якщо вдома ви можете повністю виключити рис зі свого харчування, то в будь-якому ресторані або кафе можуть готувати страви із застосуванням рису як в цілому вигляді, так і в якості похідних продуктів. Тому у офіціантів потрібно завжди уточнювати склад пробуемих страв.

Якщо правильно дотримуватися всіх рекомендацій, то можна надовго забути про прояви алергії, лікарнях і нескінченних аналізах.

Рис – алерген чи ні?

Вживання рису може стати чинником, що провокує справжню алергічну реакцію. В такому випадку продукуються антитіла IgE специфічного типу. Пацієнт стикається зі стійкою чутливості до даного алергену, а тому наявність у страві навіть малого об’єму злаку здатне викликати сильну реакцію. Провокатором вважається білок, яким насичений продукт.

Фактори, що провокують реакцію у дітей

Малюки мають органами і системами, які не функціонують повноцінно, а імунна система ще слабка. При цьому існує деяка неоднозначність в оцінках. З одного боку каша з рису відноситься до категорії нізкоаллергенних, тому її часто рекомендують для першого прикорму. Однак з іншого боку відзначається висока частота випадків прояву негативної реакції організму.

Алергія на рис у дитини проявляється внаслідок таких факторів:

  1. Прояв гіпоксії плода, що відбувається в процесі виношування.
  2. Нераціональне харчування майбутньої матері.
  3. Часті респіраторні захворювання під час вагітності.
  4. Неоптимальний раціон малюка, обумовлений надмірною кількістю рису в стравах. Не можна зловживати рисовими кашами та молочними сумішами з рисовим борошном.
  5. Алергічний відповідь може провокуватися через закріплює дії на процес травлення. Внаслідок запору токсини не виводяться, а накопичуються в організмі, що знаходить вихід у вигляді, наприклад, шкірних проявів. Після нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту (ШКТ) ці ознаки устранятся.

Причини патології у дорослих

У старшому віці ми рідше схильні до прояву алергічних реакцій на даний злак в порівнянні з малюками. Стан обумовлюється такими факторами:

  1. Генетичною схильністю людини, внаслідок чого чутливість проявляється в дитинстві і з віком не проходить. Негативні зміни в організмі спостерігаються після прийому в їжу рису і страв з нього.
  2. Перенесеними захворюваннями у важкій формі, які могли дати різноманітні ускладнення.
  3. Ослабленностью імунного захисту організму.
  4. Негативними змінами в мікрофлорі органів травлення.
  5. Післяпологовим станом жінки – надмірна емоційне навантаження, стреси здатні викликати шкірні та інші реакції.
  6. Алергія на рис у дорослих в деяких випадках обумовлена ​​респіраторними причинами. Це можна побачити на прикладі працівників підприємств, які здійснюють збір, переробку злаку. Вдихання пилку викликає дратівливі явища.

Проблеми з органами дихання

Алерген здатний викликати астму або риніт. Такі явища досить рідкісні, але відомі випадки нежиті, свербіння в області носових каналів, частого чхання та кашлю, а також задухи. Прояв закладеності виникає різко і починає наростати з високою швидкістю.

У маленьких пацієнтів через набряк просвіт для вентиляції перекривається набряком, що створює серйозні проблеми для дітей. Спостерігається і бронхообструктивнийсиндром, при якому прохідність бронхів скорочується, виникає різкий кашель із задухою. Пацієнти з ознаками астми починають скаржитися на задишку, у них з’являються хрипи зі свистом під час дихання. Стан пацієнта може бути важким і посилюватися відповіддю організму не тільки на страви з рисом, але і на пилові частинки, косметику, цвіль.

Особливості прихованої алергії

Рисові продукти і сам злак відносяться до нізкоаллергенной продуктовій групі, однак при цьому можливе виникнення алергії прихованого типу. Такі реакції будуть виявлятися не відразу після вживання страв, а через тривалого прийому рису в їжу. Причина лежить в площині активного продукування антитіл IgG, присутність яких визначається лабораторно.

дорослі пацієнти

Багатьох цікавить питання, чи буває прихована алергія на рис у дорослих людей. Відповідь буде позитивним, оскільки у такої категорії пацієнтів превалює саме цей різновид реакції на алерген. Причому вона ховається за хронічними розладами в роботі органів шлунково-кишкового тракту. Серед основних ознак стану виділяють:

  • нудоту, що супроводжується вагою в області шлунка і здуттям живота, проблеми з апетитом;
  • печію і болючість в животі, порушення травлення, що виявляється в запорах або випадках діареї;
  • часте сечовиділення і больовий синдром в поперековому сегменті хребта;
  • шкірні прояви у вигляді сухості покривів, лущення і відчуття свербіння різного ступеня;
  • схильність до простудних і респіраторних недуг, млявість і стомлюваність, скарги на болі в головному відділі;
  • м’язова хворобливість, больовий синдром в суглобах при чіткості концентрації відчуттів.


Проблема полягає в тому, що пацієнти стикаються тільки з окремими симптомами, тому вони лікуються без коригування раціону харчування. Подальше включення в меню рису буде продовжувати провокувати алергію і погіршення стану.

У маленьких пацієнтів також можуть проявитися ознаки алергії харчового типу. Дорослі при цьому здатні пропустити ці сигнали. У разі явної реакції малюки починають вередувати, відмовлятися від їжі, плакати. Відповідь організму на приховані подразники виникає непомітно, і звичайний продукт дитячий організм припиняє нормально приймати.

Прихована алергія характеризується аналогічними дорослим симптомами, але додатково виявляються:

  • відчуття кольок у животі, недостатній набір маси тіла, постійні відрижки немовлят;
  • шкірні прояви у вигляді свербежу та висипки;
  • нездатність концентруватися і виконувати певні дії, погіршення результатів навчання;
  • скарги на запаморочення, біль у області голови, постійна втома, внаслідок чого падає працездатність дитини;
  • виділення крові через ніс, схильність постійним інфекційним недугам.

У дітей рис не дуже часто провокує появу прихованої алергічної реакції. Негативну відповідь організму посилиться, якщо малюк чутливий до інших злаків. На стан впливає і схильність до алергії респіраторного типу – схильність дії пилу або пилку. Такий вплив візуалізується швидше в порівнянні з харчовим роздратуванням.

особливості діагностики

Для постановки діагнозу необхідно виявити основний впливає алерген. З цією метою проводиться обстеження пацієнта:

  1. Вилучення кров’яної сироватки з метою виявити присутність імуноглобулінів. Цей спосіб не є небезпечним для пацієнта, але при цьому дає точний результат. Здається аналіз венозної крові, по якій оцінюється зміст і насиченість імуноглобулінами специфічного типу IgE. Результати допомагають виявити алергію і оцінити її виразність.
  2. Проби шкірного типу мають вікові обмеження і вимагають підшкірного введення певного алергену. Потім фахівець спостерігає за відповіддю організму. Якщо має місце відповідна симптоматика, то робиться висновок про алергію на рис.

лікування

Важливо знати не тільки те, чи може бути алергія на рис, але і як її лікувати. Терапія такого стану повинна бути комплексною і включати:

  1. Антигістамінні засоби з метою зробити блокування рецепторів гістамінових типу. Вони мінімізують виділення провокують алергічну реакцію речовин в кров або усувають цей процес. Лікарі призначають Лоратадин, Кромгексал, Зодак. Можна скористатися Гісманалом або Дексаметазоном. Однак такі препарати мають широкий спектр побічних явищ.
  2. Глюкокортикостероїди – завдяки оперативному дії застосовують в ситуаціях, що вимагають швидкого терапевтичного впливу, наприклад при набряку Квінке або анафілактичний шок. Фахівці рекомендують скористатися Алклометазоном, Кленілом, гідрокортизон або преднізалон.
  3. Сорбенти, що сприяють видаленню речовин-алергенів і токсинів з організму. Таким ефектом характеризуються Активоване вугілля, ентеросгель, Фільтрум.

Маленьким дітям багато лікарські засоби не прописуються. Тому для них важливо дотримання гіпоалергенної дієти. Прибрати рис зі свого раціону слід і матері-годувальниці. Для боротьби з лущенням потрібно регулярне купання малюка з додаванням у воду відвару череди або ромашки. Шкіру треба обробляти спеціальними кремами. У ряді випадків призначають пробіотики, кошти, які активізують газовиділення, ферментні ліки.

Для дорослих пацієнтів може бути використана нова технологія терапії, що включає:

  • аллергенспеціфіческіх імунотерапію (Асіта) з метою забезпечення мінімізації чутливості організму до дії зазначеного алергену;
  • аутолімфоцітотерапію для очищення лімфоцитів від речовин алергенного характеру;
  • інгаляції небулайзером – за рахунок надходження ліків через дихальні канали купірується алергічний напад.

профілактика

Дотримання збалансованого харчування і видалення з раціону рису і продуктів з нього є невід’ємною умовою ефективного лікування алергії. Гіпоалергенна дієта потрібна дітям, матерям, що годують, дорослим пацієнтам. Важливо зміцнювати імунну систему, ввести в раціон вітаміни. Для малюків бажано грудне вигодовування при дотриманні правил харчування матір’ю. Попередження негативної реакції організму допоможе не допустити ускладнень у пацієнтів. При схильності до реакцій слід оперативно звертатися до лікаря.

Прояв алергії на рис

Рис – один з найвідоміших харчових продуктів, який припаде до смаку і дорослим, і дітям. Він популярний у всьому світі, а в країнах Азії і зовсім є основою національної кухні. З рису готують не тільки солоні, але і солодкі страви – наприклад, десерт у формі кульок з начинкою з варення, фруктів або ягід. Широке використання рису як харчового продукту робить актуальним питання про алергічної чутливості. Якщо розвивається алергія на рис, хворого турбують симптоми з боку травного тракту, органів дихання, шкіри і слизових оболонок. Існує також ймовірність приховано протікає алергічної реакції.

причини

Чи може бути алергія на рис? Страви на основі рисової крупи часто зустрічаються в повсякденному раціоні, тому рис відноситься до групи популярних харчових злаків; його рекомендують в якості альтернативи пшениці або вівса тим людям, які відчувають чутливість до них. Однак відомо, що алергенні властивості здатний набувати будь-який продукт – в тому числі і рис незалежно від сорту і країни-виробника.

Рис може зумовити розвиток істинної алергії, яка супроводжується продукцією специфічних антитіл класу IgE. У такому випадку розвивається стійка алергічна чутливість, реакція виникає при вживанні навіть незначної кількості злаку. Це пояснюється наявністю в ньому білків, які виступають в якості алергенів-провокаторів.

При тривалій термічній обробці активність алергенів рису знижується, але це не гарантує повної безпеки продукту для алергіка.

Чому з’являється алергічна чутливість до рису, чи можна її уникнути? Передумови для формування харчової алергії закладаються ще в ранньому дитячому віці і навіть у період внутрішньоутробного розвитку. Якщо жінка під час вагітності та годування груддю вживає багато продуктів-алергенів, страждає на алергічний риніт або бронхіальною астмою, важко перенесла вагітність і пологи, ризик алергії у дитини дуже високий. Але значення мають не тільки перераховані фактори, вплив на розвиток чутливості багатодітній родині і:

  • гострі і хронічні інфекції;
  • хронічні захворювання органів травлення;
  • раннє введення і / або неправильний вибір прикорму.

Діти дуже чутливі до алергенів і факторів, що підсилює їх вплив – нікотину, алкоголю, лікарських засобів. У них підвищена проникність кишечника, знижені функціональні резерви основних органів і систем. Але, незважаючи на це, вони все ж знаходяться в більш вигідному положенні в порівнянні з дорослими – якщо ознаки чутливості розпізнаються вчасно і вживаються необхідні заходи, є всі шанси, що з віком алергія зникне.

Чутливість до білків рису – не єдина причина розвитку алергії на цей злак. Людина може реагувати на хімікати, якими запилювали поля або додали до зібраного рису для запобігання від шкідників. Також не можна виключати непереносимість спецій – наприклад, сильним алергеном є куркума, популярна приправа для рисової каші.

симптоми

Алергія на рис у дитини і дорослої людини проявляється:

  1. Дерматитом.
  2. Гастритом, ентероколітом.
  3. Ринітом, астмою.

При цьому ознаки харчової алергії на страви з рисом не відрізняються від проявів чутливості до інших продуктів; при наявності непереносимості багатьох видів їжі встановити діагноз дуже складно.

дерматит

Характеризується ураженням шкіри, при якому виникає:

  • сухість шкіри;
  • шкірний свербіж;
  • висип у вигляді точок, вузликів.

Кропив’янка, тобто висип у вигляді пухирів, при чутливості до рису з’являється вкрай рідко, як і набряк Квінке (набряк повік, губ, щік і слизових оболонок). Найчастіше ділянки висипань, сухості і лущення займають невелику площу, свербіж не доставляє пацієнтові сильних страждань. У дітей з’являються почервоніння в області анального отвору, статевих органів. Перебіг реакції може бути більш важким, якщо разом з рисом вживалися інші, більш активні харчові алергени – наприклад, риба або горіхи.

Гастрит, ентероколіт

Найчастіше ці патології зустрічаються у дітей раннього віку, проте не виключено розвиток також у дорослих людей. Симптоми включають:

  • нудоту;
  • блювоту;
  • біль в животі;
  • метеоризм;
  • розлад шлунку.

Алергени рису вкрай рідко викликають важкі реакції, більш характерна одноразова блювота, діарея, у маленьких дітей – зригування, діарея або запор, коліки. У калі можна виявити домішка склоподібної слизу і навіть крові, при лабораторному дослідженні – особливі клітини еозинофіли в великій кількості. Якщо пацієнт – дитина, чутливий також до білків коров’ячого молока і вжив рисову молочну кашу, можлива важка реакція – сильний біль в животі з розвитком діареї, багаторазової блювоти і, як наслідок, зневоднення.

Симптоми гастриту і ентероколіту зберігаються в середньому 72 години з моменту припинення контакту з алергеном. Якщо людина продовжує їсти рис, то стан погіршується.

Риніт, астма

Симптоми ураження дихальних органів спостерігаються при алергії на рис досить рідко, серед них:

  • нежить;
  • свербіж в носі;
  • чхання;
  • кашель;
  • задуха.

Закладеність носа з’являється раптово і швидко наростає – чим молодша пацієнт, тим важче йому переносити нежить, оскільки набряк перекриває просвіт для проходження повітря. Кашель і задуха характерні для астми (бронхообструктивний синдром, що виникає в результаті зменшення прохідності бронхів). При цьому з’являється також задишка, навіть на невеликій відстані від хворого можна почути свистячі хрипи. При таких реакціях варто задуматися, чи немає інших харчових алергенів, крім рису – можливо, ними не є продукти, а побутовий пил, косметичні засоби, цвіль.

прихована алергія

Хоча рис має низький алергічний потенціал, тобто не є сильним алергеном, він може викликати так звану приховану алергію – реакцію, симптоми якої з’являються після тривалого вживання продукту. Вони обумовлені продукцією антитіл класу IgG – їх можна виявити лабораторними методами.

Прояви у дорослих

Дорослі пацієнти досить часто страждають саме від прихованої, а не від явної алергії, яка маскується під хронічні захворювання травної, сечовидільної системи та навіть втома. Спостерігаються такі симптоми як:

  1. Нудота, тяжкість в шлунку, здуття живота, порушення апетиту.
  2. Печія, біль в животі, схильність до закрепів або діареї.
  3. Прискорене сечовипускання, болючість в області попереку.
  4. Сухість, лущення та свербіж шкіри різного ступеня інтенсивності.
  5. Схильність до частих застуд, швидка стомлюваність, часті головні болі.
  6. Болі в м’язах і суглобах без певної локалізації.

Оскільки прояви включають не всі симптоми відразу, а лише кілька з них, пацієнти можуть тривалий час безуспішно лікуватися, не змінюючи харчових переваг. Але до тих пір, поки алергенний продукт присутній в раціоні, стан не покращиться.

Прояви у дітей

Діти також можуть зіткнутися з харчовою алергією, про яку не підозрюють навколишні дорослі. І якщо при явній алергічної реакції дитина може спробувати звернути увагу батьків на наявність сверблячки примхливістю, плаксивість, відмовою від певного продукту, приховані реакції розвиваються як би поволі, і знайоме, добре переноситься блюдо стає неприйнятним для алергіка.

При прихованої алергії у дитини спостерігаються ті ж симптоми, що і у дорослих; крім цього, характерні також такі ознаки:

  • коліки в животі, поганий набір ваги, відрижки у маленьких дітей;
  • висип на шкірі, свербіж шкіри у дітей різного віку;
  • зниження здатності до концентрації уваги, зниження успішності в школі;
  • часті запаморочення, головний біль, зниження фізичної активності через швидкої втоми;
  • носові кровотечі, часті інфекції.

Рис рідко стає причиною прихованої алергії у дітей, однак при наявності чутливості до інших злакових культур ймовірність все ж існує.

Значення має також наявність респіраторної алергії – чутливості до пилку рослин, побутового пилу, іншим розпиляним в повітрі алергенів. Вона, як правило, з’являється раніше харчової алергії.

як діяти

Що робити, якщо у дорослого або дитини виявлена ​​алергічна реакція на рис? Для початку варто виключити цей продукт з раціону – якщо припущення про алергію правильно, це вже значно поліпшить стан. Підтвердивши роль рису як алергену, доведеться утримуватися від його вживання навіть в невеликій кількості – тобто слідувати принципам елімінаційної дієти. При реакції на певний сорт рису або рис будь-якого виробника досить поміняти варіант продукту.

Важливо пам’ятати, що при чутливості до рису небезпеку становлять не тільки зерна, але і рідина, в яких вони варилися. Хоча рисовий відвар є популярним домашнім ліками, він може серйозно нашкодити аллергику. Крім того, реакцію здатна викликати також рисова пудра, яку багато людей готують в домашніх умовах або купують в магазинах.

Якщо елімінаційної дієти недостатньо, лікар порадить вести харчовий щоденник, підбере спеціальні методи діагностики – наприклад, дослідження в лабораторії для пошуку антитіл. Для усунення симптомів можуть бути рекомендовані лікарські препарати:

  • таблетки (Цетрин);
  • мазі (Псило-бальзам);
  • спреї (Назонекс) і ін.

Вони містять потужні протиалергічні речовини групи антигістамінних іглюкокортикостероїдів. Незважаючи на швидке дію, є мінуси: неможливість вилікувати алергію повністю, наявність протипоказань для застосування маленькими дітьми, вагітними та жінкам, що годують, іншими категоріями пацієнтів. Тому, щоб не нашкодити власному здоров’ю, уникайте самолікування, зверніться на консультацію до лікаря, який вибере найкращий засіб.

Як проявляється алергія на рис у грудничка

Рис вважається корисним, хоча і висококалорійним продуктом. У ньому не міститься глютен, що і дає підставу рекомендувати його для харчування дітей і дорослих з порушеннями засвоєння цієї речовини. Нешліфований і дикий рис в різних його видах вважається дієтичним продуктом і застосовується в дієтичному харчуванні, широко використовується спортсменами, моделями і людьми, що стежать за своєю вагою. Цей продукт вважається гіпоалергенним, тим більше здивування викликає такий стан, як алергія на рис.

  1. Чому виникає алергічна реакція на рис
  2. симптоми
  3. Прихована алергія (у дорослих і дітей)
  4. діагностування
  5. лікування
  6. Як попередити алергію на рис

Чому виникає алергічна реакція на рис

У більшості людей викликає сумнів чи може бути алергія на рис. Незважаючи на широке вживання його в їжу, рис містить потенційно алергенні речовини, які можуть викликати негативні прояви у малюків і дорослих людей. Мова йде не про непереносимості глютену, а про виражену алергічної реакції. Викликати її можуть такі речовини, що містяться в рисі: білки, яких у ньому більше 10, і протеїни.

Такий стан зустрічається у дорослих, а у дітей від нього страждає до 5%. Алергія на рисову кашу у грудничка – часте явище, особливо якщо він до цього перебував на штучному вигодовуванні спеціальною сумішшю.

Також малюк може постраждати, якщо мати грудної дитини вживає рис в різних видах. Через грудне молоко алерген потрапляє в організм немовляти. У малюків реакція на цей злак найчастіше виникає через недосконалість їх травної системи, при ранньому введенні прикорму, через індивідуальної чутливості на один або кілька білків, що містяться в рисі. Якщо один або обоє батьків страждають реакцією на злак, то цей стан може передатися дитині у спадок. Також малюк може реагувати на пилок рису.

У дорослих причини алергічної реакції схожі на ті, що викликають негативні прояви у немовляти. Вони можуть успадкувати чутливість від батьків, придбати її в процесі життя. Особливо часто це трапляється у людей, які постійно вдихають рисову пил і контактують з необробленим злаком при його переробці і / або фасування, що працюють на рисових полях і в сховищах продукту.

Причиною розвитку негативних проявів може бути не саме зерно, а речовини, що містяться в ньому. Це інсектициди, гербіциди, пестициди і добрива, якими оброблялися поля при вирощуванні злаку або готовий продукт при зберіганні і транспортуванні. Роль грає і розташування поля.

При вирощуванні в екологічно чистих районах ризику розвитку алергії набагато менше, ніж при наявності в місці зростання різних промислових підприємств, великих трас чи інших забруднювачів простору.

симптоми

Як і інші види алергічних реакцій, підвищена сприйнятливість до рису може викликати такі симптоми:

  1. На шкірі з’являються численні висипання по типу кропив’янки, з зудить червоною висипкою, освітою пухирів і сильно чешущіеся ділянок. У дітей розвивається атопічний дерматит.
  2. Слизові оболонки набрякають і запалюються. Очі можуть заплисти, з’являється алергічний кон’юнктивіт.
  3. З боку шлунково-кишкового тракту відзначаються болі в животі, нудота, блювота, метеоризм, рідкий стілець, у немовлят порушується засвоєння материнського молока, з’являється часте зригування, неспокій, стілець з піною.
  4. Респіраторні порушення найбільш небезпечні, так як вони можуть призвести до розвитку набряку Квінке і анафілактичного шоку, потенційно небезпечних для життя хворого. У страждають алергією на пилок можуть розвинутися явища, що нагадують напади бронхіальної астми, бронхоспазм, риніт, поліноз.

Дуже небезпечні подібні прояви для дітей у віці до трьох років, особливо для немовлят. Матерям потрібно відмовитися від вживання злаку і максимально продовжити період грудного вигодовування.

Прихована алергія (у дорослих і дітей)

Якщо алергія на рис і продукти з ним у грудничка зазвичай проявляється відразу, то у дітей старшого віку і дорослих можливо прояв так званої прихованої алергії. Вона з’являється не відразу, а після тривалого періоду вживання рису в їжу. Причиною її розвитку є накопичення антитіл, які й провокують численні прояви алергічної реакції.

Якщо у дитини або дорослого є алергія на рис, то є високий ризик розвитку перехресної алергії, тобто реакції на продукти з його змістом і на родинні за складом рису злаки і навіть на інші продукти, наприклад, на молочне.

діагностування

Якщо підозрюється алергія на рис у дитини, необхідно якомога швидше звернутися за допомогою медиків. Діагностика може проводитися за методом шкірних проб, призначається аналіз калу для виявлення нестачі ферментів (у маленьких дітей), а також аналіз крові на наявність специфічних антитіл.

лікування

Щоб позбутися від алергії, необхідно виконати наступні дії:

  • Виключити алерген, тобто відмовитися від вживання рису і містять його продуктів повністю.
  • Людям, що страждають реакцією на рисову пилок, доведеться змінити роботу або всіляко остерігатися перебувати поблизу від цього злаку.
  • При реакції немовляти виключити рис з прикорму і продовжувати грудне годування.
  • Постаратися знизити чутливість організму, не використовуючи продуктів зі схильністю до провокування харчової алергії.
  • Приймати препарати, виписані і рекомендовані лікарем. Це можуть бути антигістамінні засоби, у важких випадках кортикостероїди, в тому числі і у вигляді мазей.
  • При появі симптомів з боку травної системи призначають сорбенти типу активованого вугілля, Ентеросгель, сорбекс і так далі, пробіотики – Бифиформ, Лінекс.
  • Сильно сверблячі ділянки тіла можна змащувати кремом Локоід, Фенистил гелем, протирати спиртовмісних розчинами, наприклад, саліциловим спиртом.
  • Зміцнювати власний імунітет шляхом загартовування, занять спортом, прогулянок на свіжому повітрі, плаванням і так далі.

Не можна займатися самолікуванням, особливо якщо мова йде про дитину. Потрібно обов’язково пройти повноцінне обстеження, виділити алерген і пройти лікування, призначене медиками. Способи народної медицини можна використовувати тільки при отриманні згоди лікуючого лікаря.

Як попередити алергію на рис

Алергія у дитини на рис і рисову кашу може вкрай негативно позначитися на його здоров’ї і розвитку, тому гіперчутливість простіше запобігти, ніж вилікувати.

Починати потрібно ще з моменту вагітності. Відповідальна мати повинна відмовитися від усіх шкідливих звичок і намагатися не вживати під час виношування плоду потенційно алергенних продуктів. Особливу важливість це має в тому випадку, якщо жінка сама алергік, реакція є у її чоловіка або такі випадки відзначалися в сім’ях обох батьків.

Другим найважливішим етапом – це введення прикорму. Його не можна починати давати занадто рано, тому що несформована травна система дитини і брак потрібних ферментів не дозволять нормально перетравлювати крупу. Це цілком здатне привести до розвитку ряду негативних наслідків, включаючи алергію.

Коли дитина досягне трьох років, можна пробувати давати йому рис, використовуючи продукти преміум якості. До цього віку у більшості дітей не відзначається прояви реакції на таке зерно.

Дорослим людям, особливо страждають іншими видами і формами алергічних реакцій, потрібно уважно стежити за своїм здоров’ям і за тим, як їх організм сприймає нову їжу. Бажано уникати штучних продуктів і різних готових «перекусів» і консервованих виробів.

Для харчування завжди варто вибирати якісний рис, отриманий з відомого джерела, чистий, в якому немає домішок і шкідників. Перед варінням рис необхідно ретельно промивати, щоб прибрати не тільки можливі забруднення, але і потенційно алергенних пил.

Алергія на рис у дорослих і дітей

Алергія на рис зустрічається вкрай рідко. Така каша є одним з кращих прикорму для маленьких дітей, яких переводять з грудного молока. Але не завжди дитячий організм нормально реагує на гіпоалергенний продукт. Негативну відповідь імунної системи зустрічається не тільки у немовляти, але і у дорослої людини.

Чи буває алергія на рис?

Сама по собі крупа не вважається алергеном. Але через індивідуальних особливостей організму можливий розвиток алергії. Причини пов’язані зі спадковою схильністю і неправильним введенням прикорму (коли дитину перегодовують кашею).

Чи є алергеном білий, бурий і інші види рису

Цей злак містить амінокислоти і білок, на які у окремих людей можуть виникати негативні реакції. Білий пропарений і коричневий рис вважаються найкориснішими: навіть після термічної обробки в них зберігаються вітаміни і мінеральні елементи.

Але разом з корисними компонентами під впливом високих температур не руйнуються і амінокислоти, здатні спровокувати негативний імунну відповідь. Через індивідуальних особливостей організму алергія може виникнути на будь-який сорт і вид злаку.

Чому виникає алергічна реакція на рис?

Точних причин розвитку алергії не виявлено. Основним фактором вважається наявність надчутливості до компонентів злаку. При першому контакті з будь-якою речовиною, що є потенційним алергеном, організм помилково розпізнає його як патоген, тому починає активно продукувати антитіла, які намагаються знищити потенційного шкідника. При цьому починає активно вироблятися імуноглобулін E.

Антитіла надовго зберігаються в м’яких тканинах . При повторному контакті з алергеном вони вступають з ними в контакт, провокуючи вироблення гістаміну. Підвищення його концентрації і призводить до появи алергії.

Прояв алергічної відповіді може бути викликано не самої крупою, а хімічними засобами, які використовуються для оброблення полів. До таких речовин відносяться пестициди і різні добрива. Не рідкість, коли виробники використовують метод хімічної обробки зібраних зерен, щоб вони довше зберігали свій привабливий зовнішній вигляд і термін зберігання.

Алергічні реакції на білу крупу виникають переважно у дітей до 12 років. Вони можуть проходити самостійно в міру дорослішання дитини і формування організму, а можуть і зберігатися все життя.

У дорослих

Імовірність виникнення алергії у дорослих людей підвищується, якщо є захворювання травної системи, через які організм перестає правильно сприймати білок, амінокислоти та інші речовини, що входять до складу зерен. До таких факторів відносять знижену кислотність шлункового соку, дисбактеріоз, наявність в кишечнику патогенної мікрофлори.

Алергія може виникати не на сам рис, а на пестициди, які застосовувалися для обробки злаку, або на добрива. Часто організм реагує в такий спосіб не на рисову кашу, а на використовувані під час готування спеції, наприклад куркуму.

У дітей

Спадкова схильність і неправильне введення рисової каші в якості першого прикорму – основні причини виникнення негативної реакції у новонароджених.

Якщо у матері є непереносимість рису, ймовірність того, що дана алергія виникне і у дитини, висока. У такому випадку введення злаку в прикорм має бути обережним: починати потрібно з мінімальної кількості – 0,5 ч. Л.

Ризик виникнення алергії у дітей зростає, якщо в період внутрішньоутробного розвитку або під час пологів була гіпоксія, жінка курила під час вагітності, вживала велику кількість алергенних продуктів.

Прихована алергія у дорослих і дітей

Даний вид алергії зустрічається у дітей рідко. При цьому дитина схильна до частих вірусних та інфекційних захворювань через ослабленою імунною системи. Прихована реакція властива переважно дорослим.

Особливість її полягає в пізньому прояві симптоматичної картини, яка носить неспецифічний характер. При постійному надходженні алергену в організм клінічні прояви будуть виникати і нарощувати свою інтенсивність поступово.

Не завжди прихована алергія проявляється висипаннями на шкірі і порушеннями у функціонуванні травної системи. Вона може характеризуватися постійною втомою і сонливістю, апатією і пригніченим настроєм.

симптоми захворювання

Характер клінічної картини залежить від індивідуальних особливостей організму, частоти контакту з алергеном і його кількості. Основні ознаки проявляються з боку шкірного покриву, порушеннями в функціонуванні дихальної та травної систем.

Часто алергія супроводжується риніти. Рідко при тривалому зловживанні рисом можуть виникати тяжкі стани, що загрожують здоров’ю та життю: ангіоневротичний набряк, анафілактичний шок, бронхоспазм, задуха.

шкірні прояви

Негативні реакції на шкірі найчастіше проявляються як відповідь на контакт з дратівливим речовиною.

  • набряки;
  • почервоніння;
  • свербіж і відчуття печіння;
  • висипання різного характеру і виду;
  • надмірна сухість та лущення шкіри;
  • формування кірочок, які з’являються на бровах, за вухами і на голові;
  • попрілості і пітниця.

Прояви на шкірі можуть бути єдиною ознакою або первинними симптомами алергії, після яких з’являться інші. Висип, почервоніння і пухирі можуть мати різну локалізацію і ступінь інтенсивності. Виходячи з кількості що надходить алергену, роздратування на шкірі можуть зберігатися від декількох годин до 2-3 днів.

Нерідко у дітей алергія на шкірі проявляється у вигляді висипки навколо анального отвору.

Проблеми з органами дихання

Алергічна реакція з боку респіраторного тракту проявляється кашлем і сильним першением в горлі. Інші симптоми: часте чхання, свистячі звуки, які супроводжують дихання, задишка. Дані ознаки можуть бути самостійними проявами алергії, чому ускладнюється діагностика.

реакція ШКТ

Ознаки алергії у вигляді порушення функціонування травної системи можуть виникати в перші години після вживання рису.

  • хворобливі відчуття в животі і шлунку;
  • напади нудоти і блювотні позиви;
  • печія;
  • діарея.

У маленьких дітей виникають коліки, спостерігається зниження або повна відсутність апетиту, запори, часте зригування і підвищене газоутворення в кишечнику.

Рідко виникає набряк слизових ротової порожнини, язика і навіть губ.

Реакція на вживання китайського пластмасового рису

Неякісна китайська підробка злаку, у виробництві якого використовуються хімічні речовини і поліетилен, є небезпечною для здоров’я. Вживання такого продукту викликає сильну інтоксикацію організму.

Ознаки алергії на пластмасовий китайський рис носять інтенсивний характер. Виявляються вони переважно висипаннями на шкірі і сильними проявами дисфункції ШКТ у вигляді рясної блювоти і діареї, болю в животі. Не виключаються непритомність.

особливості діагностики

Визначити наявність алергії на рис вкрай складно, особливо якщо вона протікає приховано. Для постановки точного діагнозу потрібна консультація вузькопрофільних фахівців в залежності від того, які спостерігаються симптоми.

дорослі пацієнти

Потрібно проведення диференціальної діагностики. У більшості випадків алергія на рис у дорослих протікає в прихованій формі, часто маскується під захворювання травної системи.

Складається ретельний анамнез, проводиться розширене обстеження, яке показує стан і функціонування травної і дихальної систем. Основний метод дослідження – аналіз крові на наявність антитіл і рівень імуноглобулінів. Аналіз крові на алерген – найточніший метод визначення дратівної речовини.

У дітей, яким вперше вводиться рис в меню, визначити такий вид алергії нескладно. Досить знати, що їв дитина до того, як виникла реакція. Шляхом виключення продуктів, що входять в раціон, можна швидко обчислити алергенний продукт.

У дітей старшого віку алергія визначається шляхом поступового виключення продуктів з раціону і проведення аналізу крові на алергени.

способи лікування

Основний спосіб позбутися від алергії – припинити контакт з дратівливим речовиною. Для купірування ознак використовуються лікарські препарати, методи народної медицини і гомеопатія. Комплексний підхід дозволяє позбутися від симптомів алергії і зміцнити імунну систему.

медикаментозне

Лікарські препарати, які призначаються в терапії:

  1. Антигістаміни: Цетрин, Зіртек, Ксізал, Супрастин, Зодак.
  2. Ентеросорбенти: активоване вугілля, Сорбекс, Смекта.
  3. Купирующие свербіж на шкірі: Елідел, спиртовий ментоловий розчин.
  4. Негормональні місцевої дії: Бепантен, Радевіт.
  5. Гормональні креми та мазі: Локоід, Гістан, Відестім.

Для лікування алергічного риніту використовують Фенистил, Назонекс, Превалін. Для зміцнення імунної системи призначається курс вітамінно-мінеральних комплексів. При важких проявах алергії призначається імунотерапія. В основі цієї методики лежить введення в організм алергену в мінімальних кількостях. Імунотерапія дає хороший результат, єдиний недолік такого лікування – її тривалість становить кілька років.

гомеопатичне

Застосовувані гомеопатичні засоби:

  • Алліум Ціпа;
  • Апіс мелліфіка;
  • Амброзія Артемізіфолія;
  • Еуфразія.

Перевага гомеопатичних засобів в тому, що вони дають швидкий ефект. Купірування ознак алергії і полегшення загального стану наступають через 10-20 хвилин після прийому. Не рекомендується використовувати гомеопатію при лікуванні маленьких дітей.

народні методи

Методи народної медицини є допоміжними. Вони допомагають полегшити симптоми алергії. Народна медицина повинна обов’язково поєднуватися з традиційною медикаментозною терапією.

Сверблячка і висипання на шкірі можна усунути, якщо протирати уражену поверхню соком алое. В якості ефективного антиоксиданту для очищення організму рекомендується регулярно вживати зелений чай.

Щоб знизити інтенсивність і частоту проявів, потрібно очистити організм від токсинів. Для цього застосовується муміє. Щоб приготувати розчин, слід в 1 л води розвести 1 г муміє. Вживати по 100 мл 1 раз на добу. Для місцевого використання 1 г смоли рекомендується розвести в 100 мл води. Приготованим розчином обробляти висипання на шкірі.

профілактичні заходи

Попередити алергію на рис у маленьких дітей можна, якщо правильно вводити його в раціон, починаючи з мінімальної кількості і поступово його збільшуючи.

Ведення правильного способу життя, вживання якісних продуктів харчування, збагачених вітамінами, відмова від шкідливих звичок і своєчасне лікування супутніх захворювань – заходи профілактики, які допомагають попередити розвиток алергії у дорослих людей.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *