Алергія у дитини на курячі яйця; жовток або білок: причини, симптоми, лікування

Яйця – поживний продукт, з яким можна готувати безліч цікавих і корисних страв для дітей. Однак вони здатні викликати негативну реакцію у вигляді свербежу, великої і дрібної висипки, набряку Квінке. Чому один організм добре реагує яйця і містять їх продукти, а інший дає збій – для вчених все ще загадка. Батькам потрібно знати, що робити при різко негативну реакцію малюка на курячі яйця і які симптоми не можна пропустити.

Зміст Показати

Причини появи алергії на яйця у дитини

Яйця виступають основними інгредієнтами багатьох дієтичних страв, однак при цьому вони є вкрай алергенним продуктом. Що впливає на організм дітей сильніше – курячий жовток або білок? Для малюків-алергіків небезпечна будь-яка з частин. Тим більше, що перед або при кулінарній обробці повністю їх розділити вдається не завжди.

У білкового елемента більше «провокаторів» алергічної реакції. Це овомукоід, овомуцін, овальбумин, овотрансферрін. Перший і третій компоненти відносяться до дуже серйозних алергенів. Їх не здатна зруйнувати термообробка, тому можливі проблеми зі здоров’ям у грудничка і дитини старшого віку.

У жовтки є єдиний алергенний компонент, який руйнується при кулінарній обробці. Це фосфопротеин вителлин – білкова речовина, що належить до групи нуклео-альбумінів. Реакція на нього виникає при вживанні сирих яєчних жовтків, наприклад, у вигляді гоголя-моголя. Найбільш часто спостерігається алергія на жовток у грудничка, в більш старшому віці її симптоми можуть пройти.

супутні симптоми

При першому вживанні яєць немовлям не завжди помітні алергічні прояви. При повторному прийомі стан погіршується, оскільки в організмі виробляються антитіла до алергенним білків. Алергія на яйця у дитини проявляється наступними симптомами:

  1. Шкірна реакція – неприємна висип, свербіж, набряклість. У складних випадках – кропив’янка та екзема (див. На фото).
  2. Проблеми з дихальною системою – закладеність носоглотки, кашель, чхання. У складних випадках можливі задишка, утруднення ковтання, набряк Квінке.
  3. Реакція нервової системи – головний біль, судоми, тремор.

Діагностика і лікування

Розпізнати алергію на яйця у дитини зможе лікар-алерголог. Його завдання – встановити реакцію малюка на цей продукт харчування. Проводиться візуальний огляд, збір анамнезу, оцінюються результати аналізу крові з вени на імуноглобуліни, шкірні проби. Додатково розглядається щоденник харчування, який повинні вести батьки дитини-алергіка.

Основа лікування при виявленні алергії на яйця – повне виключення продуктів, які можуть їх утримувати. Потрібно прибрати з раціону як курячі, так і перепелині яйця. Коли алергія була виявлена ​​у грудничка, мамі слід подбати про своє меню і також виключити яйця.

Залежно від стану маленького пацієнта може бути призначено медикаментозне лікування. При легкій формі хвороби допомагають антигістамінні препарати – супрастин, Еріус, Зодак, Цетрин. Шкірні висипання, які турбують малюка, лікують кортикостероїдними і антигістамінними мазями (Феністил, Адвантан).

При закладеності носа використовують Виброцил і інші протиалергічні краплі. При важких формах недуги дитині призначають глюкокортикостероїдні ліки. Їх висновок з організму прискорює прийом препарату Ентеросгель.

можливі ускладнення

Найбільш важка форма ускладнень подібної алергії – анафілактичний шок При цьому у малюка активно розвиваються небезпечні патологічні процеси в організмі. Виникають судоми, не прощупується пульс, падає артеріальний тиск, спостерігаються тремор і біль в області грудей.

Які яйця більш алергенні – курячі або перепелині?

Чи можна запобігти алергії на курячі яйця? Чи є альтернатива цьому живильному білкового продукту? Найбільш часто батьки маленьких алергіків намагаються давати їм яйця перепелів. Дійсно, в них значно менше овомукоід, який провокує алергію. Однак це не виключає ймовірність виникнення побічних реакцій у дитини на перепелині яйця.

Через підвищену алергенність ВООЗ рекомендує вводити яйця в якості першого прикорму малюкам старше 7-10 місяців. В першу чергу слід знайомитися з жовтком, білок пропонують на рік і пізніше. Трапляється, що спочатку організм дитини негативно відреагував на продукт, проте з часом ситуація змінюється. Алергія на яйця у дорослого, як правило, залишається на все життя. Уникнути погіршення самопочуття і загострень дозволять сувора дієта і самоконтроль.

Алергія у дитини на курячі яйця – жовток або білок: причини, симптоми, лікування

Яйця – поживний продукт, з яким можна готувати безліч цікавих і корисних страв для дітей. Однак вони здатні викликати негативну реакцію у вигляді свербежу, великої і дрібної висипки, набряку Квінке. Чому один організм добре реагує яйця і містять їх продукти, а інший дає збій – для вчених все ще загадка. Батькам потрібно знати, що робити при різко негативну реакцію малюка на курячі яйця і які симптоми не можна пропустити.

Причини появи алергії на яйця у дитини

Яйця виступають основними інгредієнтами багатьох дієтичних страв, однак при цьому вони є вкрай алергенним продуктом. Що впливає на організм дітей сильніше – курячий жовток або білок? Для малюків-алергіків небезпечна будь-яка з частин. Тим більше, що перед або при кулінарній обробці повністю їх розділити вдається не завжди.

У білкового елемента більше «провокаторів» алергічної реакції. Це овомукоід, овомуцін, овальбумин, овотрансферрін. Перший і третій компоненти відносяться до дуже серйозних алергенів. Їх не здатна зруйнувати термообробка, тому можливі проблеми зі здоров’ям у грудничка і дитини старшого віку.

У жовтки є єдиний алергенний компонент, який руйнується при кулінарній обробці. Це фосфопротеин вителлин – білкова речовина, що належить до групи нуклео-альбумінів. Реакція на нього виникає при вживанні сирих яєчних жовтків, наприклад, у вигляді гоголя-моголя. Найбільш часто спостерігається алергія на жовток у грудничка, в більш старшому віці її симптоми можуть пройти.

супутні симптоми

При першому вживанні яєць немовлям не завжди помітні алергічні прояви. При повторному прийомі стан погіршується, оскільки в організмі виробляються антитіла до алергенним білків. Алергія на яйця у дитини проявляється наступними симптомами:

  1. Шкірна реакція – неприємна висип, свербіж, набряклість. У складних випадках – кропив’янка та екзема (див. На фото).
  2. Проблеми з дихальною системою – закладеність носоглотки, кашель, чхання. У складних випадках можливі задишка, утруднення ковтання, набряк Квінке.
  3. Реакція нервової системи – головний біль, судоми, тремор.

Діагностика і лікування

Розпізнати алергію на яйця у дитини зможе лікар-алерголог. Його завдання – встановити реакцію малюка на цей продукт харчування. Проводиться візуальний огляд, збір анамнезу, оцінюються результати аналізу крові з вени на імуноглобуліни, шкірні проби. Додатково розглядається щоденник харчування, який повинні вести батьки дитини-алергіка.

Основа лікування при виявленні алергії на яйця – повне виключення продуктів, які можуть їх утримувати. Потрібно прибрати з раціону як курячі, так і перепелині яйця. Коли алергія була виявлена ​​у грудничка, мамі слід подбати про своє меню і також виключити яйця.

Залежно від стану маленького пацієнта може бути призначено медикаментозне лікування. При легкій формі хвороби допомагають антигістамінні препарати – супрастин, Еріус, Зодак, Цетрин. Шкірні висипання, які турбують малюка, лікують кортикостероїдними і антигістамінними мазями (Феністил, Адвантан).

При закладеності носа використовують Виброцил і інші протиалергічні краплі. При важких формах недуги дитині призначають глюкокортикостероїдні ліки. Їх висновок з організму прискорює прийом препарату Ентеросгель.

можливі ускладнення

Найбільш важка форма ускладнень подібної алергії – анафілактичний шок При цьому у малюка активно розвиваються небезпечні патологічні процеси в організмі. Виникають судоми, не прощупується пульс, падає артеріальний тиск, спостерігаються тремор і біль в області грудей.

Які яйця більш алергенні – курячі або перепелині?

Чи можна запобігти алергії на курячі яйця? Чи є альтернатива цьому живильному білкового продукту? Найбільш часто батьки маленьких алергіків намагаються давати їм яйця перепелів. Дійсно, в них значно менше овомукоід, який провокує алергію. Однак це не виключає ймовірність виникнення побічних реакцій у дитини на перепелині яйця.

Через підвищену алергенність ВООЗ рекомендує вводити яйця в якості першого прикорму малюкам старше 7-10 місяців. В першу чергу слід знайомитися з жовтком, білок пропонують на рік і пізніше. Трапляється, що спочатку організм дитини негативно відреагував на продукт, проте з часом ситуація змінюється. Алергія на яйця у дорослого, як правило, залишається на все життя. Уникнути погіршення самопочуття і загострень дозволять сувора дієта і самоконтроль.

У дитини алергія на жовток

Як проявляється алергія на яйця у дитини

Харчова алергія на яйця у дитини не сильно поширена. Вона зустрічається у 2% дітей, в основному від її проявів страждають малюки до трирічного віку. На щастя, дослідження показують, що близько 70% дітей з подібною реакцією організму на цей продукт переростають її в 16-річному віці. Розглянемо як здатне проявлятися захворювання, і чим лікувати.

Що спричиняє розвиток хвороби

Чи може бути алергія на яйця? Звичайно, вони входять в ТОП-8 часто виявляються алергенів. Дослідження показали, що алергія виникає на білок, жовток безпечний в застосуванні.

Тому маленьким дітям починають давати спочатку жовток. Яєчні білки містять 4 види білка, що є потенційними алергенами, вони є основною причиною розвитку хвороби:

  • овомукоід;
  • лізоцим;
  • овальбумин;
  • овотраснферін.

Овальбумін є основною речовиною, викликаючи алергічну реакцію. Цей білок становить 50% білка. Жовток також містить білкові сполуки, але рідко викликає алергію.

Захворювання часто здатне з’являтися у грудничка до 1 року. Алергія на перепелині яйця у дітей з’являється з тих же причин.

Більшість педіатрів кажуть, що цей продукт не слід давати дитині до 12 місяців.

Прикорм не повинен вводиться до 4-6-місячного віку. Немає доказів, що відстрочка його введення за цей період значно захисну дію на розвиток атопічного захворювання незалежно від того годують немовля коров’ячим молоком, грудним або дитина перебуває на штучному вигодовуванні. Це включає зволікання з введенням яєць, риби та інших продуктів, що містять перераховані вище білки.

Важливо! Але є доказ того, що діти після 12-місячного віку в 5 разів більше схильні до розвитку хвороби, ніж малюки, яким почали давати яйце в 4-6 місяців.

У 5 років дитині вже можна з’їдати по кілька яєць в день, не боячись, виникнення алергії.

Таке дослідження було проведено австралійськими вченими в 2010 році.

Симптоми прояви захворювання – фото

Алергія на курячі яйця у дитини з’являється внаслідок реагування організму на чужорідну речовину. Він починає виробляти антитіла, звані імуноглобулінами, які, в свою чергу, спонукають організм до викиду хімічних речовин, відомих як антигістамінні.

Далі, з’являються перші симптоми захворювання.

Алергія на білок у дитини здатна викликати:

  • шкірні реакції: кропив’янка, екзема, гіперемія, набряк, свербіж, водянисті і опухлі очі, червоні плями;
  • з боку травної системи з’являється біль в животі, нудота, блювота, пронос;
  • дихальні прояви: нежить (алергічний риніт), хрипи, утруднене дихання, свист;
  • ознаки з боку серцево-судинної системи: прискорене серцебиття, низький кров’яний тиск у дорослих.

Як проявляється алергія на першому етапі вивчили, настав час дізнатися, що відбувається, якщо її не лікувати.

У рідкісних випадках з’являється анафілактичний шок. Потрібна негайна медична допомога, анафілаксія може привести до смерті.

Чи можна яйця при алергії – що робити

Оскільки на жовток яйця малюк реагує не так бурхливо, можна спробувати …

Алергія на яєчний жовток у дітей

Алергія на яйця у дитини може розвинутися не тільки в зв’язку з особливостями організму, але і через погану екологію.

Фахівці стверджують, що реакцію гіперчутливості можуть викликати 4 види білків:

  • овальбумин;
  • овомукоід;
  • кональбумін;
  • лізоцим.

Симптоми інтенсивніше проявляються, коли в організм дитини потрапляють білки сирого яйця. Але сильні алергічні реакції можуть початися і після прийому в їжу варених або смажених яєць, м’яса курки, перепелів, індички, качки.

Загальні відомості про проблему

Як правило, алергія в таких випадках не дає ускладнень.

У рідкісних винятки м’ясо і яйця, що пройшли термообробку, можуть викликати анафілактичний шок.

Причина в тому, що овальбумин є найбільш агресивним речовиною, яка не руйнується повністю під час термічної обробки. Він міститься в білку яйця, тому жовток вважається більш безпечним і при певних умовах він може вживатися в їжу. Алергія на жовток виникає досить рідко в зв’язку з тим, що протеїн в ньому міститься в дуже незначній кількості.

Необхідно відзначити, що симптоми іноді не виникають навіть, якщо дитина тривалий час їв яйця.

Почати проявлятися можуть тільки через кілька місяців або років.

Фахівці називають це псевдоаллергией, яку можна вилікувати правильною дієтою.

Якщо симптоми на яєчний білок виникли у дитини до 2 років, то за допомогою правильної дієти від хвороби можна позбутися. Дорослій людині рідко вдається повністю вилікуватися від недуги, тому йому необхідно слідувати призначеної дієті постійно.

Більшість педіатрів вважає, що яйця не можна давати дитині до 1 року. Однак немає доказів того, що перші 12 місяців життя формують захисні реакції організму на розвиток захворювання. Згідно з дослідженнями австралійських вчених 5-річній дитині можна давати кілька яєць в день і не боятися виникнення алергії.

Як проявляються симптоми

Після потрапляння в організм людини чужорідного тіла він починає виробляти імуноглобулін.

Останній сприяє викиду антигістамінів, і тільки після цього хвороба проявить себе. Щоб вчасно надати допомогу, необхідно вчасно розпізнати симптоми алергії на білок яйця у дітей. Кожна система органів реагує по-різному. У зв’язку з цим симптоми можна розділити на 4 групи:

  • шкірні;
  • респіраторні;
  • прояви з боку шлунково-кишкового тракту;
  • з боку нервової системи.

При алергії на шкірі з’являються:

  • свербіж;
  • опухлі повіки;
  • висип червоними плямами;
  • кропив’янка або екзема;
  • гіперемія.

Гіперемія – почервоніння окремих ділянок шкіри – може бути ознакою алергії

З боку травної системи реакція на білок може бути така:

  • біль в животі;
  • нудота або блювота;
  • діарея;
  • здуття.

У дихальній системі:

  • нежить;
  • хрип;
  • утруднене дихання;
  • посвист.

Нервова система може давати такі симптоми:

  • головний біль;
  • нервовий тик;
  • сонливість;
  • тремтіння кінцівок.

Це перші ознаки алергії у дітей.

Якщо на них не звернути належної уваги, можлива поява анафілактичного шоку. У цьому випадку необхідна термінова медична допомога, оскільки анафілаксія може привести до смертельного результату.

Якщо у дитини непереносимість курячих яєць, у нього може розвинутися алергія на молочний білок. Зазвичай вона виникає під час штучного годування. Рідко …

Що спричиняє розвиток хвороби

Прояв алергії на яйця, це особливий вид захворювання, який приносить хворому відчутний дискомфорт в його повсякденному житті.

Харчова алергія настільки поширена серед сучасного населення, що це вже не викликає подиву.

При непереносимості продуктів харчування простіше доводиться тим людям, у яких алергія виникає на певний продукт. Виключити один вид їжі з харчування не складе складності.

Не все так просто в тому випадку якщо виявлена ​​алергія на яйця, неважливо курячі вони, качині або гусячі.

Цей вид непереносимості змусить виключити з раціону не тільки сам алергенний продукт в чистому вигляді, але і страви, приготовані з його використанням.

Що викликає непереносимість яєць

При алергії на яйця ознаки непереносимості продукту можуть з’явитися при вживанні або жовтка, або білка.

Причому білок відрізняється більшою алергенність в порівнянні з жовтком.

Специфічну реакцію організму викликають знаходяться в яйці особи білки – овальбумин, овомукоід, лізоцим, кональбумін.

Овомукоід – сухий яєчний порошок .

Деяка частина цих білків повністю руйнується під час термічної обробки, інша частина залишається незмінною і призводить до розвитку симптомів захворювання.

Перебіг хвороби у дорослих людей і дітей відрізняється.

Якщо алергія на яйця з’явилася у малюків на рік або трохи більше, то є шанс, що при дотриманні дієти вони можуть перерости цю непереносимість і надалі зможуть вживати яйця в необхідній кількості.

При розвитку алергії на яйця в дорослому віці людина рідко до кінця виліковується від захворювання, тому змушений буде завжди дотримуватися певної дієти.

Симптоми непереносимості яєць

Алергія на яйця проявляється, як і будь-яка інша харчова нестерпність:

  • Шкірними реакціями – висипаннями, сверблячкою, гіперемією окремих ділянок шкіри.
  • Змінами з боку травного тракту – болями в животі, діареєю, метеоризмом, нудотою.
  • Порушенням діяльності респіраторно – дихальної системи.

При вживанні яєць може виникнути сверблячка слизових ротової порожнини, нерідко розвивається чхання, закладеність носа. Уражаються і слизові оболонки очей – виникає сльозотеча і кон’юнктивіт.

  • Головним болем, погіршенням загального самопочуття.
  • У важких випадках може розвинутися набряк Квінке або анафілактичний шок, що вимагають проведення невідкладної допомоги.

 

Симптоми алергії можуть виникнути як протягом декількох хвилин після вживання їжі, що містить яйця, так і на протязі декількох годин.

Непереносимість перепелиних яєць

Перепелині яйця вважаються дієтичним продуктом, алергія при їх вживанні розвивається набагато рідше, ніж на курячі яйця.

Включати перепелині яйця в раціон дитини рекомендується, якщо у малюка є ознаки діатезу.

Симптоми алергії схожі з непереносимістю курячих яєць, лікування проводиться за звичайними схемами.

Останні дослідження дозволили довести, що в 70% випадків непереносимості курячого яйця виникає алергія і на перепелині.

Тому при введенні в раціон харчування яєць від перепілок необхідно проявляти обережність – продукт слід вживати в перші дні потроху і бажано тільки в вареному вигляді.

Вважається, що перепелині яйця принесуть …

Що викликає непереносимість яєць

Алергія на яєчний жовток у дітей

Алергія на продукти харчування поширене захворювання. Викликано підвищеною чутливістю організму до білкових структур певного продукту. Серед дитячої категорії населення захворювання виникає особливо часто. До одного з продуктів, що викликають негативну реакцію відноситься курячий жовток.

Алергія на жовток у дітей зустрічається дуже часто, при цьому деяким досить з’їсти зовсім маленький шматочок. Почне розвиватися серйозна алергічна реакція. Інша дитина може вжити відразу кілька яєць і з’явиться тільки легке нездужання.

Складність проблеми залежить від індивідуальності організму, а не від кількості прийнятого алергену.

Алергія на курячий жовток проходить, в більшості випадків, у міру дорослішання дитини. У деяких дітей захворювання залишається на все життя. При цьому може носити перехресний характер, тобто людина не зможе вживати навіть перепелині яйця.

Незважаючи на те, що жовток не такий сильний алерген як білок, він провокує негативні реакції імунної системи.

Слід взяти до уваги, що при перехресної алергії людині не рекомендується і м’ясо курки. Так що не виключено розвиток негативної реакції. В такому випадку треба шукати повноцінну заміну, як яйцям, так і курячому м’ясу.

Алергія на яєчний жовток: причини

Вважається, що у маленьких дітей це найважчий вид алергічних реакцій. Якщо у малюка захворювання вродженого типу, то доведеться виключити з раціону інші продукти, на які буває перехресна реакція.

У такому випадку протягом усього життя доведеться ретельно стежити за раціоном. Відмовлятися від багатьох страв в ресторанах, гостях.

У немовляти алергію викликає в основному речовина вителлин, що входить до складу жовтка. Яєчний жовток багатий різними корисними речовинами, в тому числі білком, вітамінами і мінералами. Кожен з цих елементів може нести загрозу здоров’ю дитини. Це залежить від особливостей організму, а також факторів, що провокують проблему.

Клінічна картина в більшості випадків виражена з боку шкірних покривів. У деяких пацієнтів на початку відзначаються порушення функціонування органів травлення.

Батьки повинні знати про всі можливі ознаки захворювання. Завдяки цьому хвороба виявиться швидше, відповідно дитина менше постраждає.

Алергія на яйця виникає рідше, ніж реакція на сам білок. З початком прикорму дітям рекомендують потроху вводити в раціон білок. Якщо негативних реакцій не буде, через певний проміжок часу дають жовток. При появі алергії після вживання білка можна стверджувати, що малюк не переносить яйця.

Виявляється проблема практично також як і на сам жовток.

симптоми захворювання

У деяких дітей алергія проявляється тільки висипом на шкірі, але найчастіше присутні і інші ознаки. Припустити, що у малюка алергія на жовтки можна за такими ознаками:

  • висипання на шкірі, в важких випадках – екзема;
  • нудота, позиви на блювоту;
  • біль в області живота, діарея;
  • ускладненість дихання, задуха;
  • у особливо чутливих дітей – набряк Квінке.

Алергія на яйця не вирок

Різновидів харчової алергії величезна кількість, практично будь-який продукт харчування є потенційним алергеном і може викликати непереносимість. У більшості випадків проблема вирішується простим виключенням з раціону харчування продукту-алергену. У випадку з алергією на яйця все набагато складніше. Адже яйця завдяки своїм поживним властивостям (високий вміст заліза, вітамінів, мінералів, білків) є чи не найбільш затребуваним продуктом на нашій кухні. Дуже багато рецептів страв і готові до вживання продукти з магазину містять у своєму складі яйця або їх компоненти.

Однак, діагноз «алергія на яйця» – не вирок. Як розпізнати? Як лікувати? Як з нею жити? Давайте розбиратися.

Причини виникнення

Алергічну реакцію викликають білки, що містяться в яйці. А їх 4 види в білкової частини (кональбумін, овальбумин, лізоцим, овомукоід) і 1 в жовтку (віттелін). Чимало для одного продукту харчування, чи не так? Кожен з цих білків (т.зв. «альбуміни») здатний розвинути алергічну реакцію навіть у мізерній кількості. Наприклад, якщо ретельно НЕ вимити посуд, в якій варилися яйця, а потім приготувати в ній наступне блюдо, можна спровокувати імунну реакцію.

Справедливості заради треба зауважити, що при варінні велика частина альбумінів білка розпадається, а віттелін жовтка повністю втрачає свої алергенні властивості (за умови, що жовток грунтовно проварити). З цієї причини жовток вважається менш алергенним, ніж білок. Відповідно термічна обробка здатна істотно знизити алергенність продукту. Деякі люди цілком можуть вживати в їжу варені яйця, не відчуваючи симптомів алергії.

Цікавий факт: алергія на курячі яйця викликає перехресні реакції на гусячі, качині, індичі, перепелині яйця (в меншій мірі), і навіть на м’ясо птахів (курей, індиків, качок, гусей).

Існує думка, що ситуацію може врятувати вживання в їжу перепелиних яєць. Однак ця думка помилкова. У більшості випадків (до 70%) алергія на яйця дає перехресну реакцію і на яйця перепілок.

прояви хвороби

Симптоматика, як і у будь-якого іншого виду алергії, може варіюватися від практично непомітною і не доставляє незручностей до набряку Квінке і анафілактичного шоку.

Основні прояви такі:

  • риніт, чхання, свербіж і рясне протягом з носа;
  • сльозотеча, почервоніння слизових оболонок ока;
  • свербіж та почервоніння внутрішньої поверхні рота;
  • сухий кашель;
  • утруднення дихання, напад астми;
  • запаморочення, непритомність;
  • почервоніння, висип, свербіж на шкірі;
  • кропив’янка, в тому числі і «гігантська кропив’янка» (набряк Квінке);
  • екзема;
  • блювота, пронос, болі в животі;
  • анафілактичний шок (рідко).

Алергія на яйця не має чіткої залежності від обсягу спожитого продукту: у одних навіть незначна кількість може викликати сильну алергічну реакцію, в той час як у інших людей реакцію провокує надмірне вживання яєць.

методи лікування

Позбутися від непереносимості яєць повністю неможливо (втім, як і від будь-якої іншої непереносимості). Відповідно, і лікування проходить за стандартною схемою:

  1. Гіпоалергенна дієта. З раціону харчування необхідно максимально виключити не тільки самі яйця, а й будь-яке м’ясо птиці, обмежити вживання продуктів, які є потенційними алергенами (цитрусові, шоколад, цукор), застосовувати щадні методи приготування їжі (варіння, тушкування, приготування на пару).
  2. Антигістамінні препарати. Для зняття гострих симптомів лікар може призначити антигістамінні засоби.
  3. Препарати зовнішнього застосування (мазі, гелі, креми, емульсії). Для зняття шкірних проявів алергії використовуються зовнішні засоби, здатні знімати свербіж, зменшувати запалення, прискорювати регенерацію шкіри.
  4. Специфічна імунотерапія (СІТ). Сенс даної методики полягає в регулярному введенні алергену шляхом ін’єкції з поступовим збільшенням дози речовини, що вводиться. Таким чином організм «вчиться» самостійно боротися з провокуючим речовиною, чим досягається суттєве зменшення симптоматики.
  5. Ентеросорбенти. Приймати ентеросорбенти необхідно при будь-якому вигляді алергії. Завдяки їх здатності адсорбувати і виводити з кишечника токсини і алергени вдається відчутно полегшити перебіг хвороби.
  6. Фізіопроцедури. У випадках алергії з важкими шкірними проявами лікар може призначити фізіопроцедури, здатні зняти свербіж, знизити запалення, прискорити загоєння.

Цікавий факт: алергія на яйця у дитини, що виникла в період від народження до року, найчастіше проходить сама по собі до 5-6 років завдяки тому, що травна і імунна системи у дітей розвиваються поступово. У той час як алергія, що виникла в старшому віці, буде супроводжувати людину все життя, і таким людям не залишається нічого іншого, як навчитися мирно співіснувати з недугою.

Як з цим жити?

Для попередження розвитку алергічної реакції, в першу чергу, необхідно звести до нуля вживання яєць і їх компонентів. Для цього потрібно навчитися правильно читати склад на етикетках – навіть якщо в складі прямо не вказані яйця, виробник може завуалювати їх наявність наступними термінами:

  • лізоцим;
  • яєчний порошок;
  • емульгатор;
  • меланж;
  • загущувач;
  • глобулін;
  • альбумін;
  • віттелін.

У складі більшості рафінованих продуктів є яйця в тому чи іншому вигляді:

  • перероблене м’ясо (ковбаси, сосиски, котлети);
  • кондитерські вироби (торти, тістечка, печиво, зефір, бісквіти);
  • вироби з тіста (деякі сорти хліба. пироги, здоба, млинці);
  • соуси (майонез, кетчуп).

Непереносимість яєць змушує забути також про всілякі омлетах, морозиві, макаронних виробах.

Що можна і потрібно включити в раціон:

  • супи на яловичому і свинячому бульйонах;
  • будь-яке м’ясо крім птиці;
  • овочі;
  • фрукти;
  • всі види каш;
  • молоко і кисломолочні продукти.

У разі, коли алергія на яйця виникає у дитини до року, також слід виключити всі можливі шляхи потрапляння в організм компонентів цього продукту (в тому числі слід ретельно вивчати склад дитячих сумішей, каш, пюре). Після досягнення дитиною 12-місячного віку можна починати вводить варений яєчний жовток, починаючи з чверті чайної ложки і поступово збільшувати дозу (при відсутності відповідної реакції).

Особливо варто відзначити вакцинацію: в складі багатьох вакцин є компоненти яєчних білків, навіть одноразове введення таких препаратів може спровокувати розвиток сильної алергічної реакції. Тому перед введенням потрібно обов’язково уточнити склад вакцини.

Незважаючи на велику поживну цінність, яйця цілком можна замінити іншими продуктами, забезпечивши надходження всіх необхідних білків, жирів, вітамінів, заліза. Наприклад, білок і залізо можна отримувати, вживаючи свинину, яловичину, баранину, м’ясо кролика, печінку. Для поповнення вітамінів групи В потрібно включити в раціон квасолю, капусту, картоплю, горіхи.

Як бачимо, алергія на яйця – серйозна, але не смертельна хвороба. Дотримуйтесь цих заходів профілактики, дотримуйтесь рекомендацій алерголога і будьте здорові!

Чому яйця викликають алергічну реакцію у дітей?

Що є алергеном?

Куряче яйце – джерело поживних речовин. У ньому містяться білки, жири, вуглеводи, а також мікро- і макроелементи (залізо, кальцій, мідь, фосфор, калій і ін.), Вітаміни (А, D, Е, групи В та ін.). Теоретично може виникнути непереносимість будь-якого з цих компонентів. Але найчастіше реакція з’являється на білок і жовток.

Жовток викликає захворювання приблизно в 50 разів рідше, ніж білок . Основним алергеном в ньому є речовина вителлин. При термічній обробці вителлин руйнується. Тому тим, у кого виявлена непереносимість тільки на жовток, набагато простіше. Їм достатньо не їсти яйця в сирому вигляді, а також зварені некруто, в мішечок, яєчню з непрожареної жовтком і т.п.

Білок містить 4 сильних алергену – овомукоід, овальбумин, лізоцим і кональбумін. При варінні алергенність знизиться, але все одно залишиться високою, так як найсильніший подразник – овомукоід – стійкий до термообробки. При цьому марно міняти курячі яйця на перепелині, качині, гусячі, індичі. У них будуть присутні ці ж алергени, а значить, з’явиться аналогічна реакція, хоч вона може бути і не таким інтенсивним.

Дієта і правила харчування

Яйця – це доступний за ціною, до того ж і поживний продукт. Не дивно, що він користується популярністю вже тривалий час. Але якщо алергія на яйця у дитини все-таки виявлена, необхідно відмовитися не тільки від цього виду їжі, а й від деяких інших ласощів.

Є яйця і їх складові в складі інших продуктів, так що харчування дітей не повинно містити таких продуктів:

  • випічки і хліба;
  • фаршированих продуктів, в які може входити білок;
  • соусів на базі яєць;
  • майонезу;
  • макаронів;
  • кремових мас;
  • деяких салатів.

Вживання продуктів зі списку може викликати розвиток алергії і погіршення ситуації. А чим вони можуть бути замінені – ідентичним за цінністю і приємним на смак?

На практиці діти і дорослі, які страждають від цього стану, замінюють курячі яйця перепелиними, адже алергія на них зустрічається вкрай рідко.

Продукт має в складі не така велика кількість альбуміну, тому ймовірність виникнення відповідної реакції знижується. Дуже уважно стежте за змінами стану здоров’я свого малюка, навіть якщо даєте йому не курячі, а інші яйця.

Фактори ризику

Імовірність розвитку непереносимості підвищується, якщо спостерігається:

  • спадкова схильність. Якщо гіперчутливістю страждають батьки, то в зоні ризику опиняться і діти;
  • порушення роботи нирок, печінки, дисбактеріоз.

Часто зустрічається непереносимість продукту у дітей до 5 років. У них імунітет ще недостатньо міцний, а травною системою виробляється недостатньо ферментів для повного розщеплення протеїнів. Доброю новиною є те, що в міру дорослішання у 70-75% людей алергія на яйця проходить зовсім або її ознаки стають менш вираженими.

Провокуючими факторами можуть бути також:

  • патології вагітності – інфекції матері, гіпоксія плода та ін .;
  • постійне вживання майбутньою мамою їжі з високим алергічним індексом;
  • недотримання матір’ю правил здорового харчування в період лактації;
  • надто раннє введення яєчного прикорму малюкові (до 6-7 місячного віку).

Алергія на білок яйця у дитини зустрічається набагато частіше, ніж на жовток. Чутливі діти можуть недобре себе відчути, навіть якщо просто знаходяться в приміщенні, де готується їжа з цього продукту. Гіперчутливість може викликати і надмірне споживання яєць. Дітям на добу рекомендується з’їдати максимум одну штуку, дорослим – 2 штуки.

профілактика

  1. Первинні заходи повинні проводитися ще до моменту народження дитини. Дуже важливо, щоб в період внутрішньоутробного розвитку мама не вживала продукти, які можуть спровокувати алергію. Крім того, коли у жінки в раціоні постійно з’являється одна і та ж їжа, це може спровокувати появу придбаної алергії і негативно відбитися на малюкові.
  2. Важливо, щоб мама дотримувалася гіпоалергенної дієти, якщо вона годує грудьми.
  3. Дитині, схильній до алергії, не рекомендується вводити в прикорм нарівні з його однолітками. Бажано почекати з цим нововведенням.
  4. Якщо у малюка є схильність до алергії на яєчний білок, набуваючи в магазині печиво або тістечко, обов’язково вивчіть склад продукту.
  5. Якщо у вашого карапуза є харчування поза домом, в садку або в школі, обов’язково проінформуйте про його схильності до алергії.
  6. Коли роблять щеплення карапузові – аллергику, уважно вивчіть склад вакцини, в ній можуть міститися заборонені для вас біологічно активні речовини.

Алергія на білок може проявлятися, як в ранньому дитинстві, так і у дорослої людини, які раніше не страждає подібною недугою. Завдання батьків: вжити всіх заходів, які дозволяють знизити ризик виникнення атипової реакції на алерген. Якщо ваш малюк вже має в анамнезі випадки алергії, то краще не ризикувати з прийомом агресивних продуктів. Пам’ятайте, алергія на білок – це ще не вирок, ваш малюк зможе повноцінно жити і нормально харчуватися, якщо дотримуватися особливих правил.

Щоб уникнути білкової алергії у дітей профілактичні заходи починають проводити з внутрішньоутробного періоду, за допомогою правильного і збалансованого харчування матері. Крім цього потрібно пам’ятати, що:

  • Прикорм дітей з алергічними захворюваннями починається якомога пізніше, а при грудному вигодовуванні мамою повинна дотримуватися гіпоалергенна дієта.
  • Перед вживанням продуктів варто уважно читати їх склад на упаковці.
  • Якщо дитина ходить в дитячий сад або школу, необхідно повідомити вихователю і медсестрі список заборонених продуктів.
  • Перед тим як робити дитині щеплення, потрібно дізнатися, що входить до складу вакцини. Іноді в них додають частини плодового яйця і курячий зародок у вигляді домішок тканин ембріона. Доза, звичайно, невелика, але для алергіка на яєчний протеїн її буде достатньо, щоб отримати важкі наслідки.

▼ РАДИМО ОБОВ’ЯЗКОВО ВИВЧИТИ ▼

симптоми

Реакція розвивається швидко, зазвичай відразу після вживання продукту.

Характерними ознаками є:

  • набряки, почервоніння слизових;
  • кропив’янка – пухирі рожевого кольору, які супроводжуються сильним сверблячкою;
  • лущення шкіри, висип, мокнучі ділянки;
  • чхання, свербіж в носі, рясна слиз з носа;
  • кашель, утруднене дихання, хрипи;
  • почервоніння очей, сльозотеча;
  • втрата апетиту, нудота, відрижка;
  • метеоризм, шлунково-кишкові спазми, діарея;
  • запаморочення, головний біль, зниження артеріального тиску, непритомність;
  • підвищена нервозність у дітей, вони погано сплять, часто плачуть.

Якщо запустити хворобу, можна «заробити» цілорічний алергійний риніт, астму, важкі шлунково-кишкові розлади, дифузний нейродерміт.

Найнебезпечнішими ускладненнями можуть стати анафілактичний шок і набряк Квінке. Ці стани розвиваються стрімко і можуть в разі ненадання термінової медичної допомоги привести до летального результату.

можливі ускладнення

Алергія на яєчний білок у дитини і дорослого може викликати різноманітні ускладнення у вигляді головних болів, стрибків тиску, проблем з роботою серця і судин. Нерідко виявляється непритомний стан, анафілактичний шок, який є небезпечним станом для здоров’я. Набряк слизової – ще один серйозний чинник, що вимагає своєчасного виклику швидкої допомоги в цілях стабілізації стану здоров’я хворого.

Найбільш важка форма ускладнень подібної алергії – анафілактичний шок При цьому у малюка активно розвиваються небезпечні патологічні процеси в організмі. Виникають судоми, не прощупується пульс, падає артеріальний тиск, спостерігаються тремор і біль в області грудей.

перехресна алергія

Це гіперчутливість на речовини і продукти, подібні за складом з основним алергеном. При непереносимості курячих яєць така ж симптоматика, швидше за все, виникне на м’ясо курей, качок, свинину, яловичину, перепелине м’ясо, майонез. Загострення захворювання можуть викликати навіть постіль, де наповнювачем є перо.

Багато шампунів і косметичні засоби випускаються на основі яєчного протеїну, а значить, теж потенційно небезпечні для хворого. Деякі вакцини (проти кліщового енцефаліту, грипу, висипного тифу та ін.), Які вирощуються на курячих ембріонах і містять мікроскопічні частинки їх тканин, також можуть спровокувати розвиток захворювання.

Коротко про білок

Є високомолекулярним речовиною органічного типу. Складається з амінокислот, які поділяють на замінні і незамінні. Останні не синтезується в організмі людини і їх необхідно отримувати ззовні. Найціннішими є: лейцин, валін і ізолейцин.

Білки виконують багато важливих функцій в організмі людини:

  • будівельна;
  • транспортна;
  • захисна;
  • регуляторна;
  • сигнальна;
  • рухова;
  • енергетична;
  • запасающая;
  • каталітична.

Слід знати, що існує тваринний і рослинний білок. Також йде відмінність по засвоюваності, відповідно швидкі і повільні, за складом амінокислот – повноцінні і неповноцінні, розрізняють розчинні і нерозчинні, прості (протеїни) і складні (протеїди).

Важливо, щоб продукти, що містять білок, становили приблизно 16% раціону дитини.

Потреба в споживанні білка зростає:

  • в моменти захворювань;
  • в холодну пору року;
  • при сильному стресі;
  • під час спортивних змагань.

лікування

Необхідно проконсультуватися з лікарем. Найчастіше для успішної терапії досить скорегувати раціон.

дієта

Доведеться повністю виключити з меню курячі яйця і всю продукцію, до складу якої вони входять, а також їжу, яка може викликати перехресну реакцію.

  • випічку, хліб, кондитерські вироби;
  • сосиски, ковбасу;
  • майонез, деякі соуси, наприклад, сирний;
  • морозиво;
  • яєчну локшину;
  • сухі сніданки;
  • яєчні коктейлі та ін.

Голодувати не доведеться. Якщо є алергія на яйця, можна включити в меню замість тваринного рослинний білок (бобові), дієтичне м’ясо, наприклад, кроляче. Існує маса рецептів смачної випічки без яєць.

Складно дотримуватися дієти дітям, адже вони зазвичай люблять солодке. Якщо спостерігається алергія на яєчний білок у дитини, альтернативою вафлям, суфле, тістечком можуть стати ягоди і фрукти в будь-якому вигляді, желе і муси, фруктове морозиво, шербет, халва, пісне безе і т.д.

Лікарська терапія

Конкретні препарати і тривалість лікування визначає лікар, приймаючи до уваги вік пацієнта і конкретну симптоматику хвороби. Лікування зазвичай проводиться в комплексі.

  1. Антигістаміни – Зіртек, Телфаст, Зодак, Аллертек, Фенистил, Ксізал тощо.
  2. Сорбенти, які допоможуть швидко вивести алерген – полісорб, ентеросгель, активоване вугілля та ін.
  3. Для зовнішнього застосування при висипу і екземі – Лорінден, Адвантан, Елоком, Синафлан, Целестодерм, Фенистил-гель, цинкова мазь і ін.
  4. Краплі та спреї, що знімають симптоми алергії – Кромогексал, Нафтизин, Санорин, Назотек тощо.
  5. При важких станах – Адреналін внутрішньом’язово, Дексаметазон, Преднізолон внутрішньом’язово і внутрішньовенно.

діагностика

Для того, щоб визначити, що в яйці викликає алергію, необхідно звернутися за консультацією до лікаря-алерголога. На прийомі слід докладно описати в якому вигляді вживався продукт, через який час проявилися симптоми, як виглядає алергія і т.д. Ці відомості допоможуть лікаря призначити необхідні аналізи і визначити курс лікування.

Коли виникає алергія на жовток або білок в яйці, призначаються лабораторні дослідження крові, а також шкірні проби.

Шкірні проби мають вікові обмеження, тобто дітям до п’яти років тестування не проводять, щоб уникнути серйозних алергічних реакцій.

Процедура представляє собою порушення цілісності шкірного покриву за допомогою спеціального медичного інструменту і подальше введення підозрюваних антигенів, в малій концентрації, в організм. Якщо на шкірі з’являється запалення, антиген визначений: лікар призначає подальше лікування.

Малюкам до п’яти років призначаються лабораторні дослідження крові. Даний метод є абсолютно безпечним і не має на увазі контакту організму з алергеном. Однак негативним моментом, багато, відзначають більш високу вартість даного способу діагностики.

Запобіжні заходи

Будьте уважні при відвідуванні кафе, ресторанів та інших закладів громадського харчування. Зазвичай в меню вказується склад блюда. При замовленні вказуйте, що їжа повинна бути приготовлена ​​без використання яєць.

При покупці готової продукції та напівфабрикатів потрібно дивитися на етикетку. Часто виробники вказують тільки назва компонентів, куди теж входять яєчний білок або жовток. Це можуть бути емульгатори, загусники, коагулянт, лецитин, лізоцим та ін.

Якщо аллергиком є ​​дитина, обов’язково попередьте вихователя в дитячому садку або класного керівника в школі. Якщо призначена щеплення, лікар також повинен знати про це.

У дитячій алергії прогнози оптимістичні, є шанс, що вона повністю пройде. Дорослій ж позбутися від неї практично неможливо. Єдиний варіант не страждати від хвороби – строго дотримуватися запропонованої дієти.

Небезпека розвитку анафілактичного шоку

З усіх перерахованих вище симптомів алергії на яйця, найнебезпечнішими є набряк Квінке та анафілактичний шок. Це тяжкі стани, при яких різко розвиваються патологічні процеси в організмі, що вимагають негайного втручання лікаря, щоб уникнути можливого летального результату.

  • відчуття жару, головний біль, пригнічення свідомості;
  • різке падіння артеріального тиску, слабкий пульс;
  • біль в грудині;
  • судоми;
  • нетримання сечі;
  • страх смерті.

Чим замінити курячі яйця?

Страви, в рецептурі яких знаходяться яйця, рекомендується замінити наступними продуктами:

  • додати в блюдо кілька чайних ложок пюре з банана;
  • сухі дріжджі (30 г) розпустити в 50 мл теплої води;
  • пакет желатину потрібно розвести в 50 мл води;
  • 1 ч. Ложку соди змішати з 3 ч. Ложки раст. масла і теплої води.

Таким чином, можна повністю виключити з раціону алергіка яйця і містять їх продукти.

Яйця вважаються одним з найбільш сильних алергенів, тому якщо у пацієнта існує схильність до алергічних захворювань, їх споживання варто зменшити. Алергію набагато простіше попередити, ніж лікувати, і позбутися присутності цього корисного продукту в своєму раціоні.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *