Алергія на хліб у дитини: як лікувати, симптоми і причини

Чи може бути алергія на хліб у дитини?

Деякі мами хвилюються, помітивши прояви алергії у свою дитину після того, як він поїсть хліб або кашу.

Причина такої симптоматики може критися не тільки в гіперчутливості до глютену, а й в інших проблемах організму, тому варто негайно показати дитину лікарю.

Алергія на хліб у дитини найчастіше викликається саме містяться в багатьох хлібобулочних виробах глютеном – небезпечним білком і сильним алергеном.

Він міститься в пшениці, жита, вівсі та ячмені, тому алергічну реакцію можуть викликати не тільки хліб, а й каші з цих злаків.

У немовляти алергія на глютен може розвинутися тільки після того, як в його раціон введений прикорм, що містить цю речовину. Швидкість прояви алергічної реакції може бути різною: від декількох хвилин після вживання таких продуктів до декількох діб.

У маленьких дітей алергія на глютен проявляється через проблеми з шлунково-кишкового тракту (сильний пронос, метеоризм, відмова від їжі) і шкірні висипання (кропив’янка, висип, почервоніння, свербіж). Дитина починає сильно турбуватися, вередувати, плакати і відмовляється спати.

При появі у дитини таких симптомів потрібно якомога швидше звернутися до лікаря, який порадить лікарські препарати і відповідну малюкові дієту.

причини

Алергію на хліб дуже легко можна сплутати із звичайним харчовим отруєнням. Тому важливо за симптоматикою зуміти визначати алергічну реакцію. При алергії на хліб з’являються такі симптоми:

  • набряки слизової дихальних шляхів;
  • набряки мови;
  • нападоподібний кашель;
  • відчуття поколювання в роті і на мові;
  • болі в животі;
  • висип, почервоніння і свербіж на шкірі;
  • нудота;
  • блювота;
  • діарея.

Якщо від алергії на хліб постраждала дитина, то шлунково-кишковий тракт ще більше страждає, викликаючи такі симптоми, як напади блювоти, сильну діарею, а також підвищення температури тіла.

Алергію на хліб багато хто плутає з іншими захворюваннями, наприклад з проблемами шлунково-кишкового тракту (проблеми з підшлунковою залозою, шлунком, в тому числі гастрит). Якщо в хворобливих симптомах винні саме захворювання шлунково-кишкового тракту, то позбутися від недуги за допомогою відмови від вживання хліба не вийде. Тут доведеться докласти багато зусиль для повноцінного лікування.

Іноді деякі молоді мами підозрюють у своїх малюків алергію на хліб, коли після з’їденого шматочка хліба у дитини на тобі з’являються сильна висип і почервоніння. Але найчастіше причина цього криється зовсім в іншому: за результатами аналізів виявляється наявність в дитячому організмі гельмінтів.

Саме тому потрібно не просто звертати увагу на алергічну симптоматику, але і звертатися до лікаря при появі щонайменших симптомів для того, щоб саме професіонал поставив вам діагноз «алергія на хліб» після повноцінного обстеження.

Як лікувати хлібну алергію?

До того, як почати лікування алергії на хліб, потрібно переконатися, що ви маєте справу саме з цим захворюванням.

Для цього необхідно здати певні аналізи. Це може бути як аналіз крові на наявність імуноглобуліну Е або шкірні алергопроби.

Найпоширенішими медикаментозними засобами для лікування алергії на хліб, а також позбавлення від місцевих симптомів є наступними:

  • Антигістамінні – бажано вибрати з представників 2-го або 3-го покоління, так як у них найменше побічних ефектів, наприклад, «Еріус», «Зіртек», «Кларитин», «Зодак». Більшість цих коштів (у вигляді сиропів і крапель) підходять і для лікування від алергії маленьких дітей. Таблетовані засоби для дорослих найчастіше приймаються по одному разу в день по одній таблетці, дозування для інших вікових груп – читайте уважно інструкцію до ліків.
  • протизапальні;
  • бронхорасширяющие;
  • стероїдні;
  • імунотерапія;
  • Стабілізатори мастоцитов.

Крім медикаментозних методів лікування, можна застосовувати і народні засоби, які зможуть зменшити прояви алергічної симптоматики. Найпоширенішими є такі:

  • Муміє – один грам речовини потрібно розчинити в літрі води, пити щоранку протягом приблизно трьох тижнів по півсклянки рідини, запиваючи молоком.
  • Настій шипшини і кульбаби – столова ложка суміші заливається 200 мл кип’яченої води і настоюється добу. Для більшого обсягу збільште кількість пропорційно. Пити настій потрібно три рази день по одній склянці до прийому їжі.
  • Настій з кропиви – порошок з сушеної кропиви (1 ст.л.) потрібно залити окропом (близько склянки) і настояти півгодини. Пити тричі на день по склянці рідини.

Якщо ви помітили у себе алергію на хліб, то вам доведеться відмовитися від вживання в першу чергу білого хліба, а також хлібобулочних виробів з різними добавками. Як показує практика, чорний хліб з безглютенової борошна призводить до алергічної реакції значно рідше в порівнянні з білим пшеничним.

Відео

алергія на хліб ?!

колега скаржиться, син 3 роки реагує на деякі продукти харчування – йогурти дитячі, цитрусові. дуже вибірково ставляться до їжі.
і тут знову покрився висипом, перевірили – нічого незвичайного не їв. Але хліб купили не звичайний нарізний батон, а сендвічнимі такий, він його їв з маслом.
Може бути алергія на хліб?
напевно, консерванти якісь.

алергия на пшеніцу- річ досить часта. А у деяких сендвічних хлібів термін придатності мало не пів року-робіть висновки

Може бути, на дріжджі.

Цілком може бити на консерванти, содержасшіеся в такому «сяндціце». Вобшхе треба намагатися не купувати такий хліб і такі продукти, де не зрозуміло що напхано

Для версії Форуму Woman.ru на комп’ютерах з’явилися нові можливості і оформлення.
Розкажіть, які враження від змін?

У пшениці міститься глютен, на нього може бути алергія. На консерванти теж. Треба зробити аналіз на алергени. У таких маленьких дітей визначають по крові. кров беруть з вени.

якщо це алергія на пщеніца, можна перейти на полбу (спельту). це древній сорт пшениці, які не містить тих алергенів, які є в пщеніца.

напевно, від добавок. Сендвічнимі хліб, що покриваються ажурною рожевої цвіллю, – це купа модифікованих крохмалів і ферментів всяких. ось тут почитайте:

ФЕРМЕНТНІ ПРЕПАРАТИ, модифіковані крохмалі (E -1000 ≈ E-1500)

Ферменти виконують істотну роль в технології виробництва хліба, оскільки впливають на перебіг біохімічних процесів в тесті. Ферментні препарати мають широкий спектр дії на крохмаль, білкові речовини, ліпіди, некрахмальние вуглеводи.

Останнім часом в харчовій промисловості все частіше застосовують модифіковані крохмалі, властивості яких в результаті різноманітних видів впливу (фізичного, хімічного або біологічного) помітно відрізняються від властивостей звичайного крохмалю. Так, модифіковані крохмалі істотно відрізняються від звичайного крохмалю за ступенем гідрофільності, здатності до клейстеризації і студнеобразованию. Модифіковані широко крохмалі використовують в хлібопекарській і кондитерській про╜мишленності, в тому числі і для отримання безбілкових дієтичних продуктів харчування. Модифіковані крохмалі дозволяють поліпшувати пористість і колір м’якушки і сповільнювати черствіння хліба. Рекомендовані дозування модифікованих крохмалів, як правило, не перевищують 50 г / кг. Крохмалі часто використовуються у виробництві дитячого харчування.

Алергія на чорний і білий хліб

Чи може бути алергія на хліб? Зараз це досить поширене захворювання. Можливо, винні ті ж хімічні добавки типу глутамату натрію, а можливо – і глютен, який є білок, у великій кількості міститься в злакових культурах.

причини

На чорний хліб

На чорний хліб алергічна реакція виникає набагато рідше, ніж на білий. Причина тут криється в тому, що чорний хліб, по крайней мере, в більшості країн СНД, випікається з жита, в якій вміст глютену менше, ніж у пшениці. А глютен – якраз і є главою причиною алергічної реакції. Цікаво, що в світі, за підрахунками ВООЗ, від 0,3% до 1% населення страждає від глютеновой непереносимості.

За часткою змісту глютену злаки розташовуються на наступних місцях:

  1. Пшениця;
  2. Ячмінь;
  3. Жито.

В цілому сьогодні легко визначити таке захворювання як алергія: чорний хліб, як уже зазначалося, містить глютен, а в будь-якій лабораторії при визначенні конкретних алергенів, проводиться аналіз і на його переносимість.

Непереносимість глютену називається терміном цеалікія. Таблиця приблизного раціону для людей, які мають це захворювання:

На білий хліб

Білий хліб в плані алергенність більш небезпечний, ніж чорний. Речовини, які знаходяться в його складі, здатні викликати реакцію:

  • горезвісний глютен;
  • молоко (алергія на нього є поширеним явищем);
  • дріжджі;
  • яйця, масло і маргарин;
  • горіхи, родзинки, кунжут та інші харчові добавки;
  • стабілізатори, смакові підсилювачі та інші штучні хімічні добавки.

Якщо проблема з білим була виявлена, це не означає, що треба зовсім вже відмовлятися від його вживання. Можна вживати хліб з кукурудзяної, рисової, гречаної муки. Так що в гастрономічному плані ніяких проблем виникнути не повинно.

симптоми

У дітей

Щоб розпізнати, чи є алергія на хліб у дитини, треба звернути увагу на наступні симптоми:

  • у вигляді кропивниці на тілі дитини з’являється висип, почервоніння (почервоніння можуть бути в будь-яких частинах тіла);
  • починається метеоризм або пронос (алергія на хліб у грудничка зазвичай ідентифікується в тому випадку, якщо у нього є пронос, у дітей старшого віку – метеоризм);
  • малюк стає дуже примхливим, дратівливим (втім, подібний симптом може свідчити сам по собі і про наявність багатьох інших захворювань);
  • у малюка виникає безсоння;
  • втрачається апетит навіть до самим «смачним» для дитини видів їжі (до солодощів, наприклад);
  • болі в животі.

Якщо хоча б один із симптомів присутній – дитини негайно треба відвозити до лікаря, особливо немовлят.

Якщо у дитини була виявлена ​​схильність до алергії, то краще дотримуватися ряду деяких правил:

  • вигодовування грудьми потрібно продовжувати якомога довше (перехід від материнського молока до звичайного може викликати серйозні алергічні реакції);
  • відмовитися від хліба і будь-якої їжі на його основі, тобто, не вводити їх в раціон дитини (це стосується також і напоїв – того ж квасу, наприклад, де теж міститься глютен);
  • шафи, тумбочки, книжкові полички повинні бути обов’язково закриті;
  • якомога частіше проводити вологе мильну прибирання в приміщенні;
  • не можна брати дитину в місця, де ростуть злаки простіше кажучи – на поля);
  • протигрибкова обробка всього житла – мінімум 1 раз в тиждень (досить протирати приміщення хлоргексидином).

У дорослих

У дорослих симптоми можуть проявлятися в такий спосіб:

  • неприємний запах при диханні (це ще може свідчити і про появу виразки шлунка або про наявність паразитів в організмі);
  • астма (саме по собі серйозне захворювання, але воно може бути побічно пов’язано не з серцем, а саме з алергічною реакцією);
  • асфіксія (важке захворювання, при якому людині вкрай важко дихати).

В цілому симптоми алергії на хліб можуть бути самими різними. Цілком може виявитися, що причина тут зовсім в іншому. До цього варто бути готовими.

діагностика

Конкретний діагноз лікар може поставити лише при проведенні серйозного ендоскопологіческого дослідження. Чому? Просто симптоми алергії на хлібобулочні вироби дуже схожі на симптоми інфекційного отруєння. Говорячи простою мовою, якщо лікар не виявить ознак інфекції (отруєння), то в 90% випадків це буде означати, що у пацієнта – алергія на хліб.

Більш того, в клініках одночасно будуть проводитися дослідження рівня антитіл, які сприяють знищенню тканинної трансглютамінази (антитіла типу IgA і IgG). Для цього використовують звичайний аналіз крові.

Можливо і проведення генетичного аналізу. Однак такий аналіз може лише свідчити про схильність до целіакії, але ніяк не підтвердить, що така хвороба у пацієнта є. До того ж, лікаря має бути довідатися, саме через якого харчового продукту виникла алергія: білий хліб це або чорний – такі діагнози аналізувати лікарям дійсно складно.

Амбулаторне лікування

Зазвичай амбулаторне лікування призначають тоді, коли у людини насправді серйозні проблеми з алергією на хліб. Амбулаторне лікування – це не те ж саме, що і стаціонарне, тобто, людині потрібно буде просто приходити в лікарню (поліклініку) до лікаря, а не лежати там.

Так ось, амбулаторне лікування алергії може включати в себе наступне:

  • Медикаментозна терапія. Людині дають фармакологічні препарати проти алергічних реакцій (такі як “Аллергонікс«). Також можуть призначити кошти від конкретного алергену.
  • Імуннотропная терапія. Говорячи простою мовою, лікарі будуть намагатися підвищити імунітет людини, щоб організм надалі справлявся самостійно. Один з найбільш використовуваних препаратів, які використовуються при такій терапії – препарат »IMMUNITY«.
  • Немедикаментозні методи. Під ним зазвичай розуміють гіпоалергенних дієту, якщо брати саме хліб, це буде означати, що людині заборонять в вживання деякі види хліба.

Різними шляхами може бути викликана алергія: житній хліб, наприклад, хоч і має набагато меншу кількість глютену в своєму складі, ніж пшеничний, все одно може викликати захворювання. Тому краще спочатку самостійно спробувати визначити, що саме викликає сильну реакцію організму. Наприклад, якщо людина себе почуває погано при поїданні хліба, спочатку потрібно тимчасово відмовитися від одного його виду, якщо симптоми повторилися – від іншого.

лікування дітей

Дітей від описуваного захворювання лікують дещо по-іншому. Зокрема, можуть використовуватися такі методи:

  • аутолимфоцитотерапия (введення в організм дитини лімфоцитів з власної крові);
  • використання антигістамінних ліків (до них відносять «Кларитин», «Кестин» та інші);
  • гомеопатичні методи лікування.

Аутолимфоцитотерапия зазвичай застосовується, коли алергія вражає шкірні покриви. Образно кажучи, з «чистою» частини тіла береться кров і за допомогою звичайного шприца вводиться в уражені ділянки шкіри.

Гомеопатія – більш-менш ефективний спосіб лікування дітей від алергії на хліб, однак процес лікування буде досить тривалим. В цілому найбільш ефективним методом лікування і для дітей, і для дорослих є вживання антигістамінних ліків. Однак у них є серйозні побічні ефекти (такі препарати погано впливають зазвичай на печінку і нирки).

лікування дорослих

Зазвичай дорослих людей від алергії на хліб лікують такими медикаментами як:

  • антигістамінні препарати (фахівці радять вибирати препарати 2-го і 3-го покоління, зазвичай радять купувати «Зіртек» і «Зодак»);
  • стероїдні та імунологічні препарати;
  • протизапальні;
  • мастоцитов стабілізатори.

Препарат повинен підбиратися суворо індивідуально.

Велике значення має також і те, на який саме сорт хліба у людини виникає алергічна реакція. По-різному може виникнути алергія: бородинський хліб, наприклад, може мати один склад, житній хліб по типу «Московського» – інший, білий батон – третій. Саме тому алергія на хліб і є однією з найбільш небезпечних.

Хліб – не чистий продукт, його роблять з безлічі складових. Можливо, у дорослої людини алергія на дріжджі, а не на глютен. Тоді йому цілком можна їсти цей хліб, з яких би злаків і з якими харчовими добавками він не був би виготовлений.

Народні засоби

Неофіційна медицина може запропонувати безліч засобів від алергії. Що стосується саме алергії на хліб, тобто зазвичай рекомендують використовувати наступне:

  • відвар (або настій) кульбаби і шипшини;
  • відвар з сушеної кропиви;
  • муміє;
  • антиалергенний збір.

Настій кульбаби і шипшини приготувати нескладно. Потрібно взяти столову ложку суміші (сушених квіток кульбаби і сухої шипшини приблизно по рівній частці) і залити окропом в кількості 200 млл. Настоюється все це добу. Якщо потрібен більший обсяг – кількість суміші треба просто пропорційно збільшити.

Муміє розчиняється в одному літрі води, досить одного грама цієї речовини. Приймати напій треба близько 3 тижнів, причому кожен день треба випивати по половині склянки, запиваючи молоком. Чим більший відсоток жирності буде у молока – тим краще.

Сушена кропива в кількості однієї столової ложки заливається склянкою окропу і настоюється 30 хвилин. Пити відвар можна 3 рази на день по одному стандартному склянці.

В цілому складно сказати, наскільки ефективні народні методи: академічних досліджень, що відповідають на це питання, не було. Однак багато хто стверджує, що народна медицина допомагає. Відвідувачі нашого сайту залишають дуже хороші відгуки про антиалергенного трав’яному зборі.

Важливий момент: якщо розглядати алкогольні напої, то при алергії на хліб категорично заборонено вживати горілку і пиво. А ось вино – можна.

наслідки

Наслідки «хлібної» алергії можуть бути плачевними: прямо до леатльного результату, смерті (через анафілактичного шоку). Але у дорослих і дітей вони зазвичай сильно розрізняються.

Для дітей і підлітків алергія на хліб набагато більш небезпечна, вона може викликати таке:

  • низький зріст;
  • статеве дозрівання у дівчат затримується;
  • анемія (дуже часто у дорослих це єдиний наслідок алергії на хліб);
  • висип на сідницях, колінах, ліктях;
  • затримки менструального циклу, викидні, безпліддя, ймовірність народити дитину з серйозними патологіями;
  • значно підвищується кількість ферментів, що виробляються печінкою (втім, цей показник нормалізується практично відразу ж після того, як людина сяде на підібрану для нього дієту);
  • остеопороз.

У дорослих наслідки можуть бути такими:

  • здуття живота, метеоризм;
  • проноси і запори (причому вони завжди чергуються);
  • рідкий стілець, іноді в ньому можуть бути присутніми кров’яні згустки;
  • відчуття нудоти (а ось блювота буває рідко);
  • втрата апетиту.

Як видно, алергія на хліб – дійсно небезпечне захворювання. Але при своєчасному лікуванні і дотриманні дієти небезпечних наслідків можна буде уникнути.

Це може бути однією з різновидів реакції на хліб. Можливо вас турбує саме вона?

Як проявляється реакція на їжу і продукти харчування і як зрозуміти, що це саме вона.

Детально про те, як визначити те, що реакція організму саме на цей компонент і що потім варто робити.

Які продукти є найбільш поширеними подразниками. Що варто виключити з раціону в першу чергу.

Алергія на хліб у дітей: чим замінити і що не можна їсти

Привіт, шановні читачі! Сьогодні говоримо, чим обумовлена ​​дитяча алергія на хліб, які ознаки її зустрічаються найбільш часто.

Що робити слід робити батькам при появі алергії у дитини.

Зараз алергія на хліб у дітей зустрічається все частіше. Фахівці пов’язують це з присутністю хімічних добавок, що застосовуються для вирощування зернових і для зберігання зерна, а також з непереносимістю білка глютену, що входить до складу багатьох злакових культур.

Крім того, алергічні реакції бувають спровоковані дріжджами або молоком, які є компонентами хліба.

Алергія на хліб у дитини може з’явитися незалежно, білий це хліб або житнього. Якщо дитина реагує на білок глютен, він буде реагувати і на каші зі злаків, які містять даний білок.

Медики відзначають, що алергія дуже часто пов’язана з вживанням білого хліба, що не дивно, оскільки в ньому знаходиться дуже багато глютену. У житньому хлібі глютену менше, але він теж там присутній, тому в окремих випадках дитина може негативно реагувати і на житній хліб.

Якщо дитину при виникненні захворювання не лікувати, наслідки можуть бути самими серйозними: від смерті при виникненні набряку Квінке або анафілактичного шоку до проблем з розвитком, якщо дана алергія протікає не найгострішим чином, але не лікується роками.

Тому при найменших ознаках непереносимості хліба батькам необхідно показати дитину лікарю для точної постановки діагнозу і правильного лікування. Так будуть попереджені можливі важкі форми хвороби.

  1. Причини, через які у дітей з’являється алергія на хліб
  2. Якими симптомами проявляється даний вид алергії
  3. Методи діагностики і терапії
  4. Детальніше про харчування дітей
  5. важливо запам’ятати

Причини, через які у дітей з’являється алергія на хліб

Алергічні ознаки найчастіше можуть виникнути у дитини через знаходження в хлібі трьох складових: борошна (глютен, який перебуває в борошні, потужний алерген), дріжджів, молока.

Дитяча імунна система ще не сформувалася і здатна прийняти білки, що містяться в хлібі, за небезпечні для організму речовини: в організмі при цьому відбувається різкий викид гістаміну, що приводить до розвитку алергічної реакції.

Батькам необхідно пам’ятати, що подразниками для дитини можуть стати різноманітні добавки в хлібі, а також яйця і масло.

Тільки фахівець може з точністю виявити алерген, тому зволікати з візитом до лікаря не можна.

Якими симптомами проявляється даний вид алергії

Алергія на хліб у дітей може проявитися одним симптомом, а може їх комбінацією. Симптоми алергії на хліб і у грудних дітей, і у дітей старшого віку можуть з’являтися відразу, а можуть через кілька діб.

До головних ознак захворювання медики відносять такі:

  • Порушення в роботі шлунково-кишкового тракту. Такі збої супроводжуються нудотою, блювотою, кишковими розладами, метеоризмом, болями в животі. У грудних дітей алергія на хліб частіше проявляється діареєю, а у дітей старшого віку метеоризмом.
  • Підвищення температури.
  • Набряк язика, поколювання в ротовій порожнині.
  • Різноманітні шкірні ураження: висипання, сильний свербіж, почервоніння шкіри, кропив’янка, атопічний дерматит.
  • Кашель, бронхоспазм.

Надзвичайно рідко зустрічаються такі небезпечні для життя ознаки алергії на хліб, як набряк Квінке або анафілактичний шок.

Вони загрожують летальним результатом, оскільки у дітей починає набрякати гортань, дитина може задихнутися. Батькам, які помітили труднощі з диханням у дитини, потрібно негайно викликати швидку допомогу, яка доставить дитину в лікарню.

Методи діагностики і терапії

Лікар призначить дитині лабораторні дослідження, щоб поставити точний діагноз. Це можуть бути шкірні проби для дітей після семи років або аналіз крові на наявність в ній імуноглобуліну Е..

Першочерговим методом лікування дитячої алергії на хліб виступає гіпоалергенна дієта. З меню дитини потрібно прибрати не тільки хліб і хлібобулочні вироби, а й ряд продуктів, в яких міститься алерген.

У терапевтичний курс можуть входити такі процедури:

  • Прийом антигістамінних ліків, покликаних придушити гістаміни в організмі дитини і зняти алергічну симптоматику. Спеціаліст запропонує використовувати для дітей антигістамінні третього покоління, що відрізняються максимумом ефекту і отсутствуем побічних проявів. Наприклад, Зіртек можна призначати навіть немовлятам (починаючи з місяця життя).
  • Прийом ентеросорбентів, налагоджують роботу травного тракту. Ці ліки пов’язують і виводять з дитячого організму подразник, а також токсини, що виникли через порушення в функціонуванні шлунково-кишкового тракту. Ентеросгель і Полісорб відмінно допомагають усунути проблеми.
  • Використання зовнішніх коштів при запаленнях шкіри. Ефективністю і безпекою відрізняється гель Феністил.
  • Прийом вітамінів, які допомагають нормалізувати роботу імунної системи дитини. Можливе призначення різноманітних імуномодуляторів.
  • Прийом ліків, що розширюють бронхи, при бронхоспазмах.
  • Застосування лікарських засобів, відомих в народній медицині. До найпоширеніших належать муміє, настої шипшини і кульбаби, кропиви. Батьки не повинні самостійно використовувати засоби народної медицини, щоб не завдати дитині ще більшої шкоди. Призначення всіх препаратів знаходиться виключно в компетенції фахівця-алерголога.

У деяких випадках лікар змушений використовувати для терапії гормональні кортикостероїдні ліки. Однак необхідність в трапляється рідко, коли потрібно зняти дуже важкі симптоми алергії.

Детальніше про харчування дітей

Батьки часто задають фахівця питання: алергія на хліб у дитини, ніж замінити хлібобулочні вироби?

Перелік продуктів досить широкий: від фруктів і овочів до м’яса і риби. Дитині можна робити рисові, пшоняні, гречані каші, а також гарніри.

У раціоні присутні рослинне масло, бобові. Для випічки застосовується рисове борошно і гречана, кукурудзяна і вівсяна. Крім того, зараз випускається чимало безглютенових продуктів. Вони продаються в аптеках і супермаркетах.

Якщо ж дитина реагує не на глютен, а на дріжджі, йому можна їсти цей хліб та безліч продуктів, в які дріжджі не входять.

Детальну дієту для дитини складе лікар після виявлення подразника, а батькам необхідно строго її дотримуватися.

Якщо алергія на хлібобулочні вироби у дитини пов’язана з непереносимістю глютену, з віком захворювання не зникне. Однак безглютеновая дієта дасть можливість дитині нормально жити, не страждаючи від алергічних симптомів.

Коли дитині можна давати хліб

Як відомо, хліб – всьому голова і з’являється на обідньому столі практично щодня. Тому батьки і думають, з якого віку і в якій кількості пропонувати такий основний для дорослих продукт харчування своєму чаду.

Згідно з історичними даними, хліб вперше з’явився в якості цінного харчового продукту ще в період неоліту, коли основними інгредієнтами тесту стали вода і пшеничне борошно. Надалі пшениця замінювалося також іншими злаковими крупами в залежності від країни: кукурудза, вівсянка, гречка, жито, ячмінь. Правда, на сьогоднішній день основною складовою все-таки залишається розмелена за спеціальною технологією крупа пшенична (простіше кажучи, борошно).

Коли дитині можна давати хліб

Найчастіше перше знайомство з хлібом рекомендується проводити з 7-8-місяців, коли починається процес прикорму.

Спочатку бажано пропонувати відокремлену від м’якоті м’яку скоринку. Потім необхідно обирати подібні хлібу вироби – дитяче печиво (воно добре розчиняється під впливом слини, не залишаючи небезпечних крихт) і сухарики (вони допомагають розвивати жувальну рухову функцію щелеп), які даються в якості десерту. Якщо ж використовується звичайний білий хліб, то його скибочки рекомендується трохи підсушувати.

Краще починати знайомство малюка з сірим хлібом випеченим мамою. Тоді ви будете впевнені в його безпеці. Якщо немає можливості приготувати хліб самостійно, то уважно читайте склад на упаковці хліба.

Білий, цільнозерновий і чорний по можливості слід вводити тільки з 18-місячного віку. Випічку з додаванням цукру і великої кількості масла допускається давати діткам з трьох років. А з хлібцями, які мають різні добавки, краще почекати до п’яти років (хоча багато лікарів стверджують, що подібні види хліба допускається вводити з 1,5 років).

Скільки хліба можна дитині

Перший раз карапузові дають не більше 3-5 м Надалі порція (до 10-місяців) може бути збільшена на 10 м

Важливо дати хлібний шматочок, розмочений в супі або суміші, в першій половині дня (так можна в повному обсязі відстежити реакцію організму дитини на новий продукт харчування). Коли реакцій спостерігатися не буде, то хліб пропонується в обідній час (подається з супом, овочевим або м’ясним пюре). Може статися й таке, що дитина відмовиться від хліба. В даному випадку, найчастіше, він насичується іншими продуктами.

У період до 3-х років, якщо у дитини немає алергії на хліб, то можна пропонувати щодня в обсязі не більше 50 гр.

Дошкільнятам збільшують розмір порції до 100 гр щодня.

Школярам до 150 гр щодня.

При цьому, якщо ви даєте окремо печиво або сухарики, то враховуйте загальний обсяг і калорійність. У всьому краще знати міру.

Білий хліб дітям

У хлібі з пшеничного борошна містяться:

  • білки (водорозчинна група – протеоза, глобулін і альбумін, не водорозчинні складові – гліадин, глутеін; саме поєднання цих двох складових при перемішуванні з водою утворює не зовсім корисну клейковину);
  • жири;
  • рідина (вода, фруктові соки або молоко);
  • вуглеводи (в тому числі і крохмаль, що трансформується в дитячому організмі в глюкозу);
  • закваска у вигляді дріжджів, що виконують роль розпушувача (хоча вона може і не використовуватися);
  • вітаміни групи В (ніацин, тіамін, піридоксин);
  • токоферол (жирний вітамін Е);
  • незамінні амінокислоти: триптофан, метіонін, лізин;
  • харчові волокна (клітковина);
  • такі мінеральні речовини, як магній, марганець, калій, кальцій, фосфор, залізо.

Загальна калорійність білого хліба становить 223 кілокалорії на 100 г, а чорного і сірого – 200-214 кілокалорій.

Білий хліб складається в основному з вуглеводів, а також містить у собі дуже багато глютену, на який у більшості дітей алергія. До того ж білий хліб печуть з очищеної борошна, а вона в своєму складі містить мало вітамінів і мікроелементів.

Такий хліб не рекомендується давати дітям до 2-3 річного вік.

Переходячи в харчовий продукт під назвою хліб, ці компоненти визначають основний список корисних якостей, які полягають в наступному:

Слід мати на увазі негативні наслідки від споживання хліба маленькими дітками до 1,5 років:

  • ускладненість засвоєння (через недостатню кількість ферментів, необхідних для перетравлювання олигосахаридов);
  • розвиток алергічних реакцій (їх провокує міститься глютен);
  • поява негативної реакції малюка на хлібобулочні вироби, в тісто яких додаються яйця;
  • смачна здоба не дасть дитині ніякої користі (вітаміни в ній втрачені), при цьому калорійність в ній дуже висока (може розвинутися ожиріння і навіть цукровий діабет);
  • свіжоспечений хліб погано перетравлюється через підвищеного вмісту клейковини;
  • можливості вдавитися продуктом, якщо дитина ще погано пережовує їжу;
  • зниження апетиту малюка (коли хліб дається йому не з основною стравою, а на перекус);
  • виникнення кольок і здуття животика (зазвичай проявляється при перевищенні норм дозувань);
  • розвиток анемії (коли в раціон введений чорний хліб, який вживається безконтрольно).

Вибираючи для малюка хлібний продукт, варто звернути увагу на наступне:

  • правильність і рівність форми буханця;
  • відсутність підгоріли ділянок;
  • відсутність явних вм’ятин;
  • терміни зберігання (хліб максимально повинен зберігатися від 24 до 36 годин).
  • важливо вибирати хліб без дріжджів і різних добавок.

Вкрай не рекомендується купувати для грудничка батон і цільнозерновий сорт. Краще вибирати буханки хліба у вигляді формового цеглинки.

Зазвичай хліба зберігаються в хлібницях. Тому їх рекомендується регулярно провітрювати і протирати з внутрішньої сторони оцтом (щоб уникнути поширення грибка).

Для впевненості в свіжості і безпеки хліба багато матусь вважають за краще пекти хліб самостійно в хлібопічці або духовці.

Алергія на хліб у дитини

Найчастіше хлібобулочні вироби викликають у дитини алергічні реакції. Це відбувається від того, що в хлібі може бути великий вміст глютену, а також різних добавок. До того ж сучасні дріжджі також не приносять користі для організму як дитину так і дорослих.

Якщо у малюка спостерігається алергія на добавки, то найкращим варіантом заміни є хліб випечений самостійно. На магазинних прилавках зараз представлена ​​велика різноманітність якісного борошна: житнього, кукурудзяного, гречаного.

Виявляється алергія може по-різному:

  • пронос або запор;
  • шкірні висипання;
  • метеоризм;
  • дитина може бути примхливим, відмовлятися спати;
  • набряки;
  • блювота, нудота.

Швидкість прояви також у кожного індивідуальна: від декількох годин до декількох днів.

Найчастіше алергічні реакції виникають на такі культури як жито, овес, ячмінь і пшеницю. Зверніть увагу, що каші з цих культур також будуть викликати реакцію.

Якщо у дитини підтверджується алергія на хлібобулочні вироби, то їх слід повністю виключати з раціону.

Для швидкого позбавлення від симптомів лікарі найчастіше призначають:

  1. Антигістамінні препарати (Зодак, Фенистил, Зіртек, Супрастин).
  2. Бронхорасширяющие.
  3. Протизапальні.
  4. Імунотерапія.
  5. Рясне пиття.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *