Алергія на вишню і черешню

Останнє оновлення: 14.01.2020

Зміст Показати

Зміст статті

  • Чому вишня викликає алергію
  • Симптоми алергії на вишню
  • Перехресна алергія на вишню і черешню
  • Алергія на черешню у дитини
  • Діагностика алергії на вишню і лікування

В арсеналі вишні величезна кількість вітамінів і корисних речовин. Вони благотворно позначаються на роботі підшлункової залози та жовчного міхура, зміцнюють кровоносну систему. Вишня здатна надавати жарознижуючу, протизапальну і антибактеріальну дію, стимулює імунну систему. На жаль, вона здатна приносити не тільки користь, але і викликати алергічну реакцію. Черешня по біологічному будовою – сестра вишні, тому не дивно, що вона небезпечна в плані алергії так само, як і вишня.

Чому вишня викликає алергію

Клінічна картина алергічної реакції часто схожа з іншими захворюваннями. Так, алергію на черешню і вишню можна сплутати з починається застудою (в її респіраторних проявах) або з кишковим розладом (шлунково-кишкові симптоми). Важливо визначити, що реакція виникла саме в результаті вживання фрукта.

Шкірні реакції нагадують кропивницю: окремі ділянки шкіри, іноді досить значні за розміром, червоніють. Якщо придивитися, то помітні маленькі червоні цятки. Почервоніння супроводжується сильним свербінням.

У дорослих алергія на вишню і черешню проявляється на руках і ногах, на тулуб (спина, груди), на обличчі, у дітей – на обличчі (щічки, область навколо рота) і на шиї. Контактна алергія в першу чергу проявляється в місці безпосереднього контакту – висипом на кистях рук і навколо рота, якщо фрукти їли, кон’юнктивітом на очах, якщо потерти їх рукою в соку черешні або вишні.

Респіраторні симптоми – неприємне першіння і відчуття поколювання в роті і горлі, чхання, нежить і закладеність носа (нагадує перші симптоми ГРВІ, чи не так?), Набряк язика.

У деяких випадках алергія на черешню і вишню може призвести до набряку Квінке і анафілактичного шоку. На щастя, такі випадки вкрай рідкісні, але краще знати їх симптоми: сильний набряк обличчя і горла, утруднене ковтання і задуха, блідість шкіри, іноді кашель, втрата свідомості, судоми, різке зниження артеріального тиску.

Прояви з боку шлунково-кишкового тракту. У легких випадках – відчуття дискомфорту, при важких випадках – блювота, пронос, спазми шлунку. Може наступати як відразу після вживання в їжу ягід, так і через деякий час: як правило, протягом доби, коли інші симптоми вже з’явилися.

Перехресна алергія на вишню і черешню

При перехресної алергії людина, що страждає від якогось одного алергену, так само реагує на інші речовини, схожі за своїм складом. Існують спеціальні таблиці, які визначають, які алергени з чим перехрещуються.

Так, при алергії на вишню і черешню вас з великою ймовірністю очікує алергія на інші плодові червоного кольору – сливи, персики. Ще варто побоюватися арахісу, сої, гороху, квасолі, сочевиці, манго, мигдалю, нектаринів, яблук, абрикосів. І споріднених за вмістом білків-алергенів рослин: каштан, вільха, береза, груша. Реакція може початися на їх пилок.

Це працює і у зворотний бік. Якщо ви починаєте чхати навесні, проходячи поруч з березовим гаєм, тобто вишню і черешню краще з обережністю!

Алергія на черешню у дитини

Харчова алергія виникає в середньому у 3-4% дітей (статистика по Європі і Америці), причому в ранньому дитячому віці. І часто повністю пропадає до 5 років навіть без лікування. Причина – нестача в організмі ферментів, які допомагають легше засвоювати їжу, і підвищена проникність шлунково-кишкового тракту. З віком відбувається дозрівання ферментних систем, і той продукт, який раніше викликав алергію, починає засвоюватися без наслідків.

Дізнатися, чи є у дитини алергія на черешню або вишню, можна тільки практичним способом. Давати ягідку (без кісточки!) Малюкові дозволяється з однорічного віку.

При порушенні в роботі шлунково-кишкового тракту і при появі на обличчі й тілі дитини висипань, які ви пов’язуєте з з’їденої вишнею або черешнею, варто негайно вивести фрукт з раціону.

Постарайтеся зрозуміти, чи точно це алергічна реакція: іноді розлад шлунково-кишкового тракту може початися через недостатньо чистих фруктів або при їх переїданні. Втім, затягувати з діагностикою не варто. Якщо у вас є припущення, що це алергія, негайно зверніться до лікаря. І пам’ятайте, що алергію викликають черешня і вишня навіть в обробленому вигляді!

Діагностика алергії на вишню і лікування

При підозрі на алергію проводиться лабораторне дослідження крові на наявність імуноглобуліну (IgE) F242 – це спеціальні антитіла, які організм виробляє при алергічної реакції на вишню. У разі підтвердження діагнозу призначається терапія, спрямована на усунення симптомів і лікування самої алергії:

  • Повністю виключається алерген. Це стосується не тільки вживання вишні в їжу, але і інших можливих контактів – косметика з вмістом природних компонентів, БАДи.
  • Прописуються антигістамінні засоби. При більш важких проявах призначаються кортикостероїдні препарати: як правило, в цьому випадку проводиться госпіталізація.
  • Призначається симптоматичне лікування для зняття тих проявів алергії на вишню, які турбують пацієнта найбільше (особливо це стосується маленьких дітей, які не можу терпіти свербіж і неприємні відчуття). Так, наприклад, при нежиті і чханні допоможуть протиалергічні та протизапальні краплі, а для зняття почервоніння і свербіння на шкірі ідеально підійде крем Ла-Кри для чутливої ​​шкіри.

Засіб призначений для зняття почервоніння, подразнення, свербежу, висипань і лущення. Його комплексний склад дозволяє одночасно діяти на всі прояви запалення, а негормональний склад на основі природних компонентів (вишні та черешні в ньому немає) дозволять застосовувати його навіть для самих маленьких пацієнтів!

думка фахівців

Проведене клінічне дослідження доводить високу ефективність, безпеку і переносимість продукції ТМ «Ла-Кри» для щоденного догляду за шкірою дітей і дорослих з легкої і середньої формою атопічного дерматиту і в період ремісії, що супроводжується зниженням якості життя хворих. В результаті терапії відзначено зниження активності запального процесу, зменшення сухості, свербіння і лущення.

Клінічним дослідженням підтверджено наступні властивості крему «Ла-Кри» для чутливої ​​шкіри:

  • Зняття почервоніння покривів;
  • Зволоження шкіри;
  • Дбайливий догляд за шкірою.

Відгуки споживачів

Користувач (market.yandex.ru)

«Добре допомагає при почервонінні і укусів комах. Дбайливо зволожує і загоює дрібні рани ».

Користувач (market.yandex.ru)

«Відмінний крем, який загоює все і заспокоює роздратування і почервоніння на шкірі малюків і дорослих. Коштує не дорого. Приємна консистенція і запах. Шкода, що відкрила його для себе тільки зараз .. ніяких біпантенов не треба! Рекомендую однозначно! »

Як проявляється алергія на черешню у дитини?

Алергічні реакції організму виникають при контакті з речовиною-подразником . Алергія являє собою імунну відповідь на потрапляння в організм певних речовин, що провокують розвиток недуги.

Найбільш частою причиною розвитку такої реакції вважаються алергени, що містяться в харчових продуктах (особливо фруктах, ягодах червоного кольору).

З настанням літа на прилавках магазинів з’являється черешня – ягода, що володіє чудовим смаком, що містить безліч корисних елементів.

Однак, її вживання корисно далеко не всім . У дітей різного віку вживання черешні може спровокувати алергію. Про симптоми алергії на черешню у дитини поговоримо далі.

Чи може бути алергія на укуси комарів у дітей? Відповідь дізнайтеся прямо зараз.

Чи може виникати у немовлят?

Алергія на черешню у дитини – фото:

Чи буває алергія на черешню у дитини на грудному вигодовуванні? Раціон годуючої жінки надає важливе значення на склад її молока.

Якщо молода мама вживає черешню, яка містить велику кількість алергенів, ці речовини проникають в її молоко, і можуть спровокувати розвиток алергії у немовляти.

Таким чином, якщо малюк, який перебуває на грудному вигодовуванні, схильний до розвитку алергічних реакцій, що годує мамі слід виключити зі свого щоденного раціону всі продукти, які здатні спровокувати їх, в тому числі і черешню.

Причини і головний алерген

Алергія на черешню може виникати у дитини в будь-якому віці, основними причинами розвитку неадекватної реакції організму вважаються такі фактори як:

  1. Спадкова схильність . Харчова алергія у батьків дитини істотно збільшує ризик розвитку недуги і у самого малюка.
  2. Ослаблення імунітету . Імунна система грудного малюка сформовано ще не до кінця, тому проникнення в організм речовин-подразників може викликати алергію.
  3. Порушення метаболічних процесів в організмі призводить до накопичення алергену, в результаті чого розвивається відповідна реакція.

До збільшення ризику розвитку алергії призводить і такий фактор, як погіршення загальної екологічної обстановки.

У грунті міститься велика кількість шкідливих речовин , добрив, які заражають дерева і, безпосередньо, ягоди.

Вживання такої черешні може викликати алергію навіть у здорових дітей, у яких раніше подібних проблем не спостерігалося.

У черешні міститься кілька видів речовин з високим ступенем алергенність . До їх числа відносять Pru a 1,2,3 і 4 видів.

Найбільш небезпечним вважається алерген другого виду, так як в процесі росту і дозрівання ягід його накопичується найбільша кількість.

перехресна форма

Перехресна алергія – досить поширене явище при наявності непереносимості черешні. Що це таке?

Речовина – алерген, що міститься в складі ягоди, має своєрідного «двійника», який, проникнувши в організм дитини викликає аналогічну реакцію його імунної системи.

Зокрема, при наявності алергії на черешню, велика ймовірність того, що така ж реакція проявиться і при контакті з іншими речовинами-подразниками . До числа алергенних продуктів відносять:

  • сливи, персики, абрикоси, вишня – ці продукти належать до того ж сімейства, що і черешня (сімейство Рожевих, підродина сливових);
  • висока ймовірність розвитку алергії при контакті з пилком дерев (горіх, береза, вільха), при вживанні лісового горіха, яблук, моркви, кореня селери.

Чи буває алергія на банани у дітей? Дізнайтеся про це з нашої статті.

Як проявляється?

Існує три основних групи симптомів, які розвиваються після проникнення алергену в організм. Клінічна картина у дітей може проявлятися по-різному, у когось симптоми будуть більш виражені, в інших прояви можуть бути незначними.

У дітей грудного віку, як правило, алергія розвивається швидко і інтенсивно, в цьому і полягає головна небезпека для здоров’я малюка, часом батьки не встигають вжити необхідних заходів, щоб зупинити прояви алергії. Реакція на вживання черешні проявляється наступним чином:

Група ознак

симптоми

Порушення роботи органів травного тракту

  1. Нудота і блювання.
  2. Спазматичні болі в шлунку.
  3. Порушення стільця (діарея).

Зазначені симптоми можуть проявлятися як відразу ж після вживання черешні, так і через деякий час після цього.

  1. Набряк слизової оболонки горла.
  2. Закладеність носа.
  3. Набряк слизової ротової порожнини.
  4. Запальні процеси в носових пазухах.
  5. Виділення з носа.

Ці ознаки проявляються і під час звичайної застуди, тому алергічну реакцію часто плутають з ГРВІ. Проте, ці патології необхідно розрізняти, так як алергія, особливо у маленьких дітей, може спровокувати розвиток анафілактичного шоку, асфіксії.

Алергія проявляється у вигляді свербежу, який може вражати різні ділянки тіла, наприклад, шкірні покриви, слизові оболонки ротової порожнини і очей.

На шкірі дитини виникають характерні висипання.

Чим небезпечний недуга?

Алергічна реакція на черешню може розвиватися інтенсивно і стрімко .

Особливо часто це спостерігається у дітей молодшого віку, а також у дітей, що страждають порушеннями в роботі імунної системи.

Алергія небезпечна, перш за все, можливістю розвитку набряку Квінке і анафілактичного шоку – сильного набряку гортані, в результаті чого дитина не може нормально дихати. Настає асфіксія, яка може привести до летального результату.

При тривалої і сильної алергії відбувається інтоксикація організму речовинами-гістаміну, що приводить до порушення роботи внутрішніх органів і систем.

Для маленької дитини такі порушення можуть бути дуже небезпечними.

діагностика

При прояві перших симптомів недуги необхідно терміново звернутися до лікаря-алерголога .

Для того щоб встановити наявність захворювання лікар оцінює клінічну картину, збирає анамнез патології (характер харчування дитини, спадкову схильність), а також проводить лабораторні дослідження крові на наявність в ній антитіл до речовини-подразника .

методи лікування

Залежно від характеру проявів і інтенсивності симптомів лікар призначає відповідне лікування.

Найчастіше терапевтичні заходи застосовуються в комплексі, тобто дитині показаний прийом лікарських препаратів, засобів місцевого застосування. Хорошим ефектом володіють і правильно підібрані народні рецепти.

Про те, як проявляється алергія на суміш у малюків, читайте тут.

медикаментозне

Для усунення проявів алергічної реакції дитині призначають:

  1. Антигістамінні засоби (Зодак, Супрастин) використовуються для зняття неприємних симптомів алергії, усунення висипу, свербіння, набряклості. Для дітей рекомендується вибирати засоби останнього покоління, які не викликають побічних ефектів.
  2. Препарати, що стабілізують огрядні клітини (Аломид, Дальтіфен). Гладкі клітини – спеціальні клітини імунної системи, що відповідають за реакцію організму на присутність алергену. При попаданні подразника в організм, огрядні клітини руйнуються, в результаті чого вивільняється токсичний гістамін.

Препарати-стабілізатори запобігають руйнуванню клітин, тим самим блокуючи вироблення гістаміну.

  • Гормональні препарати (преднізолон) призначають дітям тільки в екстрених випадках, коли захворювання має важку форму перебігу, або тоді, коли інші лікарські препарати виявилися неефективними.

 

до змісту ↑

Препарати місцевого використання

Для усунення шкірних проявів алергії на черешню рекомендується використовувати різні креми та мазі, рекомендовані спеціально для дітей. Існують негормональні засоби (Феністил, Скін кап). Дані препарати усувають свербіж, почервоніння, не викликають побічних ефектів.

Для усунення виражених і великих висипань на шкірі використовують препарати більш сильної дії (Деситин, Протопик).

У рідкісних випадках призначають гормональні креми та мазі (Елоком, Адвантан).

Застосовувати їх самостійно не рекомендується, так як кошти викликають численні побічні ефекти, прописувати їх повинен тільки лікар.

Крім іншого, для прискорення процесів регенерації дитині можуть призначити загоюють креми (наприклад, Бепантен).

Народна медицина

Для усунення неприємних алергічних проявів можна застосовувати відвар кропиви. Листя рослини заливають окропом, настоюють на водяній бані, проціджують. Відвар рекомендується приймати протягом тижня 2 рази на день.

Трав’яні компреси з чистотілу, ромашки, шавлії допоможуть усунути свербіж і печіння на уражених ділянках шкіри.

Як допомогти дитині?

При алергії на черешню у грудничка, необхідно, перш за все, виключити даний продукт з раціону годуючої мами.

Крім того, дитину необхідно показати лікарю, який пропише прийом антигістамінних препаратів, призначить їх точне дозування відповідно до віку маленького пацієнта.

З коштів місцевого застосування найчастіше призначають негормональні мазі і креми, а також регенерують кошти.

Чи проходить з віком?

Однозначної відповіді тут немає, все залежить від того, яких заходів було вжито для лікування і профілактики алергії, що з’явилася в дитячому віці.

Якщо вчасно почати лікування і дотримуватися всіх розпоряджень лікаря, з плином часу патологія зникне сама собою.

Алергічна реакція на черешню проявляється досить неприємними симптомами, які можуть виникнути у дитини в будь-якому віці.

Особливо небезпечна алергія у немовлят, так як в цьому випадку зростає ризик розвитку ускладнень. При появі ознак недуги необхідно починати лікування, яке полягає в використанні медикаментозних препаратів і місцевих засобів.

Рекомендації педіатрів по лікуванню алергії на памперси ви знайдете на нашому сайті.

Переконливо просимо не займатися самолікуванням. Запишіться до лікаря!

Алергія на черешню і вишню у дітей і дорослих

Черешня і вишня є біологічно близькими один до одного продуктами. Тому не дивно, що корисні властивості і алергени схожі. У більшості випадків алергічні реакції проявляються в перший раз в дитячому віці. При нормальному функціонуванні шлунково-кишкового тракту (ШКТ) захисні властивості слизових покривів допомагають впоратися із вступниками чужорідними компонентами, включаючи і алергени. Білковий компонент швидко руйнується під дією кислотності шлункового соку і ферментів внутрішньоклітинного типу. Алергени втрачають свої шкідливі якості і не проникають в кров.

Як тільки відбувається збій в роботі імунітету, тонкий кишечник не може працювати в нормальному режимі. Тому і виникають алергічні прояви.

До числа основних факторів, що викликають алергію, відносять:

  1. Індивідуальну непереносимість, що провокує справжню алергічну реакцію. У ягодах присутні білки тауматин-подібного типу Pru av2. Цей алерген не руйнується навіть під впливом низького або високого температурного режиму. Тому алергія на вишню або черешню може проявитися навіть після вживання компотів, варення, ягід в сушеному або замороженому вигляді.
  2. Спадковість – при діагностуванні непереносимості алергену типу Pru av2 у хоча б одного з батьків ризики прояви алергії у дітей різко зростають. У деяких випадках проблема у дітей може зникнути без будь-якого впливу при досягненні 2-5-річного віку.
  3. Перехресне реагування. Такий прояв відповіді організму пов’язане з контактом з продуктами і речовинами, які близькі за будовою.
  4. Реакцію на взаємодію з компонентами хімічного типу, які використовуються при обробці плодів або приготуванні страв. Наприклад, це відноситься до добрив і речовин для обробки дерев, а також до консервантам, застосовуваним при приготуванні варення або компоту.
  5. Контактні причини, зумовлені впливом на організм пилку або соку плодів.

Серед розглянутих чинників не найостанніше місце займає алергія на цвітіння вишні чи черешні. Відповідь організму на вплив пилку проявляється при тривалому перебуванні людини в місцях активного цвітіння дерев. У порівнянні з активністю пилку вільхи або берези, вишня є менш сильним алергеном, проте ймовірність негативного впливу її пилку все ж існує.

При цьому навіть самоплодние рослини можуть викликати алергію, оскільки частка зав’язей від самозапилення буде 20-40%. А ось черешня завжди запилюється комахами.

шкірні прояви

Такі симптоми схожі з кропив’янкою. Шкіра на окремих зонах тіла може червоніти, на ній утворюються незначні за розміром плями червоного кольору. На тлі почервоніння епітелію пацієнти починають скаржитися на свербіж. Дорослі алергіки стикаються з проявом реакції в області кінцівок, спини і грудей, а також в лицьовій зоні.

У дітей висип концентрується на щоках і біля рота, на шиї. Особливість контактної алергії – це її прояв безпосередньо в місці взаємодії з подразником. Висип з’являється в зоні кистей рук і біля рота. При контакті соку з очима можливий кон’юнктивіт.

Атопічний дерматит проявляється у алергіків, які страждають хронічними недугами, викликаними спадковістю. Провокуватися може розладами шлунково-кишкового тракту, включенням ягід в раціон в період вагітності, слабкістю імунітету, прямим контактом з ягодами і пилком. У гострій формі дерматит проявляється у вигляді червоних плям, що мають чіткі краї. Виникає набряклість і гіперемія шкіри, висипання набувають вид невеликих білих пухирів. На шкірі утворюються лусочки і скоринки, пацієнти скаржаться на свербіж і підвищення температури.

респіраторні ознаки

У пацієнтів можуть виникати відчуття першіння, поколювання в горлі і ротової порожнини. Починається чхання, нежить, закладеність носових ходів. Частою ознакою є набряклість мови і присмак металу в ротовій порожнині, очі червоніють, починається сльозотеча.

У важкому випадку алергія може провокувати набряк Квінке та анафілактичний шок . У такій ситуації особа сильно набрякає, ковтання і дихання утруднюється, шкіра блідне. У деяких випадках ядуха супроводжується кашлем. Результатом стають втрата свідомості, судоми, падіння тиску. У важких випадках можливий летальний результат.

Виникнення ознак набряку Квінке і анафілактичного шоку є ситуацією, що вимагає негайного втручання лікаря. Тому доцільно оперативно викликати швидку допомогу, пройти госпіталізацію і лікування в стаціонарних умовах.

Прояви з боку шлунково-кишкового тракту

У легкому прояві розлади шлунково-кишкового типу обмежуються дискомфортом в зоні шлунка і кишечника. У важких ситуаціях можливі нудота з блювотою, діарея, шлункові спазми. Прояв такого симптому може бути швидким або ж затягнутися на добу.

Особливості прояву перехресної алергії

Іноді відчувають проблеми від одного алергену пацієнти можуть реагувати на дію інших компонентів, схожих за параметрами складу. Такий стан називається перехресної алергією. Для оцінки її ймовірності необхідно вивчити спеціальні табличні значення перехресних алергенів.

Якщо у пацієнта є алергія на черешню або вишню, то високі ризики аналогічних проявів при взаємодії з плодовими червоного відтінку, наприклад з персиками або сливами. Небезпека для пацієнта представлятимуть арахіс з соєю, горохом, квасолею, сочевицею. Не варто розслаблятися при вживанні манго або абрикосів. Ризики провокуються мигдалем і яблуками.

Перехресне дію викликається і спорідненими в змістовному плані білками-алергенами, що належать до каштану, вільхи, березі, груші. Зазвичай відповідь організму проявляється при контакті з пилком. Реакція може бути і зворотною. При респіраторних або шкірних проявах від контакту з березою, високі ризики аналогічного прояви щодо вишні з черешнею.

Багато пацієнтів недооцінюють впливу перехресної алергії на стан здоров’я. Це в корені невірна реакція. Необхідно максимально обмежити контакт з усіма алергенами, здатними викликати небезпечну симптоматику.

Реакції у дітей і вагітних жінок

Алергія на вишню у дитини зазвичай виникає в 3-4% випадків. Зазвичай вона проявляється ще в ранньому віці і зазвичай зникає після досягнення 5 років. При цьому лікування такої проблеми може і не знадобитися. Причиною такого відхилення виступає нестача у маленького організму ферментів, що стимулюють засвоєння їжі.

Певний вплив надає і більший рівень проникності ШКТ. У міру дорослішання дитини ферментативна система розвивається і зміцнюється, а тому продукти, що провокують алергію, перестають негативно позначатися на організмі. Вишня і черешня починають засвоюватися в нормальному режимі.

Визначити наявність алергії у малюка можна практичним шляхом. Для цього діткам старше 1-1,5 років дають ягоду без кісточки. Якщо не буде будь-яких реакцій з боку шлунково-кишкового тракту, не з’являться шкірні прояви, то можна стверджувати про нормальний сприйнятті продукту організмом. При появі висипу, кишкових розладів, продукт відразу ж виводиться з раціону годівлі.

Важливо, щоб батьки правильно визначили залежність зовнішніх проявів від алергену, що міститься в ягоді. Нерідко висипання або кишкові розлади є наслідком вживання брудних плодів або їх переїдання. У будь-якому випадку при ознаках алергії слід звертатися до лікаря.

Ягоди насичені корисними компонентами, тому вони користуються популярністю серед вагітних жінок. Однак вживати їх треба з обережністю, адже можливо прояв дії алергену. Причиною тому може стати і надчутливість, і гормональне перестроювання організму. Якщо вона проявилася, то продукт негайно виводиться з меню. Приймати антигістамінні засоби без контролю з боку лікаря не можна. При цьому нерідко симптоматика зникає самостійно після народження малюка.

Шкода дитині можна принести, якщо мама, яка годує зловживає цими ягодами. Адже тоді є ймовірність, що алергія проявиться у дитини. Для нормального процесу годування необхідно поступово вводити продукти в раціон матері.

діагностика патології

Якщо у пацієнта проявилася початкова симптоматика алергії, то необхідно звернутися до медустанови для уточнення діагнозу і призначення курсу терапії. Ідентифікація розлади здійснюється наступними методами:

  1. Дослідження клінічних ознак недуги.
  2. Формування анамнезу алергії з урахуванням факторів ризику, що провокують алергічну реакцію. Тут враховуються особливості харчування, генетична схильність.
  3. Проведення діагностики в лабораторних умовах. Це точне дослідження, засноване на оцінці параметра імуноглобуліну E, тобто антитіл щодо антигенів, які чужорідні організму людини.

Діагностика необхідна при виявленні особливостей реакції організму на подразники. У такому випадку потрібно комплексне діагностування, яке описує всі можливі реакції. В якості методів ідентифікації алергенів застосовують:

  • проведення шкірних проб – дозволено з 5-ти років;
  • здійснення провокаційних тестів – в їжу включаються певні продукти, фіксується реакція;
  • лабораторне обстеження крові;
  • оцінка частотних параметрів електроколебаній комп’ютерним способом.

Коли ознаки алергії проявляються після вживання ягід, то доцільно пройти процедуру діагностики на предмет реакції організму щодо дії інших алергенів.

Лікування і профілактика

Якщо діагноз підтверджений, то лікар призначить лікування, яке орієнтоване на виключення симптоматики і лікування алергічних реакцій:

  1. В обов’язковому порядку необхідно виключити будь-яка взаємодія з алергеном. Причому небезпеку становлять не тільки ягоди в свіжому або обробленому вигляді, соки і консервація, а й БАДи, косметичні засоби, в яких може бути присутнім даний компонент.
  2. Купірування реакції з використанням антигістамінних ліків. Якщо симптоматика носить важкий характер, то буде потрібно вживання кортикостероїдів з одночасною госпіталізацією.
  3. Оскільки прояви алергії доставляють серйозний дискомфорт, то буде потрібно і симптоматична терапія, яка допомагає зменшити прояв, наприклад свербіння і печіння. Застосовуватися може мазь або краплі з протиалергічну дію.

Лікар може призначити і стабілізатори тучних клітин. Ці клітини сприяють забезпеченню імунного захисту, а в разі їх руйнування відбувається виділення гістаміну в великому обсязі. Дія стабілізаторів орієнтоване на недопущення загибелі таких клітин. Дітям прописуються препарати в формі сиропу або інгаляції.

Після проходження курсу лікування слід максимально обмежити контакт з алергеном. Важливо не тільки вивести з меню відповідні продукти, але і не допускати взаємодії з пилком. При цьому враховується і можливе прояв перехресної алергії.

Алергічна реакція на черешню

Крім того, на відміну від екзотичних фруктів, черешня є звичним для організму продуктом, несприятливої ​​реакції на який, в теорії, бути не повинно. Однак на практиці, на жаль, цілком імовірна алергія на черешню – до неї можуть бути чутливі і діти, і дорослі, а симптоми розпізнати не завжди просто.

причини

З початком літа дуже важко пройти повз прилавка з соковитою блискучою черешнею. Багато людей поспішають придбати корзинку ягід, щоб порадувати рідних, особливо дітей. Але є черешню без побоювань і у великій кількості можна не всім, оскільки висока ймовірність розвитку неприємних симптомів – наприклад, висипу на шкірі.

Чи справді черешня – алерген? На жаль, як провокатора алергічної реакції може виступити будь-який рослинний продукт, а у випадку з черешнею багато що залежить також від:

  • кольору ягід;
  • наявності обробки хімікатами до і після збору врожаю;
  • наявності алергічних патологій і / або захворювань шлунково-кишкового тракту у людини, яка вживає ягоди.

Яскраво-червона, насичено-рожева, чорна черешня вважається більш сильним алергеном, ніж світло-жовта – ступінь аллергизирующей активності неяскравих сортів розглядається як низька. Однак в той же самий час будь-яка черешня може викликати яскраву алергічну реакцію, якщо вона оброблена хімічними речовинами, які прискорюють дозрівання, поліпшують зовнішній вигляд або подовжують термін зберігання. Нарешті, мають значення індивідуальні особливості організму – у людини з хронічними патологіями травної системи ослаблені захисні механізми, і ризик алергії куди вище, ніж при здоровому шлунково-кишковому тракті. Імовірність чутливості тим вища, якщо з самого початку є схильність до алергічних реакцій.

При алергії на черешню існує поняття не тільки харчової алергії, а й харчової непереносимості, при якій немає специфічних антитіл, не розвивається сенсибілізація (специфічна чутливість).

Причини непереносимості також індивідуальні – а оскільки прояви збігаються з симптомами алергії, істинний діагноз може довгий час залишатися нерозпізнаним. При цьому чутливість до черешні не обов’язково означає чутливість і до інших ягодам, навіть схожим – наприклад, вишня, незважаючи на середню ступінь аллергизирующей активності, може переноситися пацієнтом добре.

Також варто знати, що у людей з алергією на черешню може розвиватися перехресна алергічна реакція:

  • На пилок берези.
  • На листя берези.
  • На яблука.

Перехресні реакції, які об’єднують чутливість до фруктів, ягід і пилкових алергенів зустрічаються досить часто, оскільки антигени, тобто речовини, що викликають алергію, у них мають схожу структуру.

прояви

На що може скаржитися людина, чутливий до черешні? Симптоми харчової алергії досить численні, з’являються відразу після вживання провокує реакцію продукту або через кілька годин; в рідкісних випадках проходить кілька діб. Системні, або генералізовані реакції, в розвитку яких задіяні всі органи, виникають в період від кількох секунд до 4 годин з моменту контакту з алергеном. Локалізовані прояви характеризуються ураженням однієї або декількох функціональних систем:

  • респіраторної;
  • травної;
  • нервової та ін.

Алергія на черешню найчастіше проявляється шкірними і респіраторними синдромами, симптоми яких можуть поєднуватися. Основними патологіями є:

  • Риніт.
  • Кон’юнктивіт.
  • Гастроентероколіт.
  • Дерматоз.

Риніт, кон’юнктивіт

Виявляються закладенням носа і утрудненням носового дихання через набряк і скупчення рідких виділень, а також набряком повік, сльозотечею. Характерним симптомом стає свербіж різного ступеня інтенсивності в області носа і очей, а також приступообразное чхання.

гастроентероколіт

Патологію характеризує біль в животі, обумовлена ​​спазмом гладкої мускулатури кишечника, нудота, блювота, поява рідкого стільця. Через зневоднення та втрати електролітів при багаторазовій блювоті клінічна картина доповнюється також головним болем, слабкістю, може підвищуватися температура, у важких випадках існує ризик розвитку судом.

дерматоз

Основна ознака – сверблячі висипання на шкірі, які можуть розташовуватися в абсолютно будь-якій області і повторюються, якщо пацієнт знову вживає черешню.

Нетипові симптоми алергії на черешню – це слабкість, втома, головний біль, біль в області великих суглобів у поєднанні з ознобом; вони можуть супроводжувати інші прояви реакції або спостерігаються ізольовано.

Найбільш небезпечно для пацієнта розвиток генералізованої форми кропив’янки, набряку Квінке, анафілактичного шоку – ці реакції відносяться до системних і можуть становити загрозу для життя. Симптоми з’являються раптово, бурхливо і швидко розвиваються, включають слабкість, запаморочення, поява висипу на шкірі, набряку слизових оболонок. Пацієнт відчуває озноб, може відзначати нудоту, блювоту, біль в області грудей, суглобів, нападоподібний кашель, відчуття нестачі повітря.

лікування

Щоб допомогти людині, який чутливий до черешні, необхідно оцінити його стан. Якщо скарг зараз немає, досить припинити їсти ягоду-алерген і з’ясувати, чи є перехресні реакції на інші провокуючі продукти, в тому числі пилкові антигени. Тим людям, у яких спостерігається погіршення стану, необхідні такі заходи як:

  • дієта з виключенням черешні та інших ймовірних і підтверджених алергенів;
  • прийом лікарських засобів для усунення болісних симптомів (Цетрин, Еріус).

Призначаються ліки, які класифікуються як протиалергічні – це антигістамінні препарати, стабілізатори мембран тучних клітин, антагоністи лейкотрієнових рецепторів, глюкокортикоїди. Лікування підбирає лікар відповідно до показань, може знадобитися курсове приймання. Ліки потрібно пити не всім пацієнтам – вони потрібні, якщо виникає нежить з багаторазовим чханням, з’являється інтенсивний свербіж і висип. При розвитку будь-яких реакцій на черешню потрібна медична допомога; якщо прояви мають генералізований характер, вона повинна бути надана негайно.

Дуже важливо правильно харчуватися, адже іноді непереносимість харчових продуктів пов’язана з порушенням функціональних механізмів травної системи. Раціон повинен бути збалансованим, відповідним конкретному пацієнту. Не варто пити міцну каву, алкоголь, при приготуванні їжі краще віддавати перевагу паровій обробці, варінні або гасіння, а також запікання в духовці. Якщо алергія носить «помилковий» характер (немає антитіл), можливе поступове зниження чутливості до черешні.

З метою профілактики алергії необхідно дотримуватися дієти, стежити за складом багатокомпонентних страв. Важливо з обережністю ставитися до нових фруктам і ягодам, оскільки існує ризик розвитку чутливості і до них. Варто заздалегідь порадитися з лікарем і підібрати ліки для швидкої допомоги, яке можна випити, якщо черешня вжита випадково – наприклад, через неуважність.

Які симптоми алергії на мандарини, апельсини, лимони та інші цитрусові.

Чому вона так часто проявляється у дітей, як швидко проходить і кращі способи лікування і профілактики.

Як розпізнати симптоми алергії на курку.

Як проявляється реакція на цей фрукт і як зрозуміти, що це саме вона?

Алергія на вишню і черешню. Можливості появи, перехресна реактивність

Тема сьогоднішньої статті – алергія на черешню і вишню. Літо радує достатком найрізноманітніших фруктів. Черешня з’являється на прилавках магазинів з самого початку літа; різні сорти вишні достигають дещо пізніше.

Ці ягоди відрізняються чудовим смаком і чудовим ароматом. Крім того, вишня і черешня містять чимало корисних речовин. Однак, вони можуть викликати і алергічну реакцію.

Біологічно вишня і черешня – близькі родичі. У мовах багатьох народів світу, ці ягоди і називаються однаково. Так, англійці називають черешню “солодкої вишнею”. Зовсім не дивно, що і корисні, і небезпечні в плані алергії речовини у цих ягід – абсолютно однакові.

Отже, про причини виникнення реакції.

  • Індивідуальна гіперчутливість . Головним алергічним компонентом є подібне тауматин білкова речовина. Особливість цієї речовини в тому, що воно не руйнується при термічній обробці. З цієї причини, алергія на варення з вишні або вишневий компот не менше ймовірна, ніж на свіжу ягоду. Також зберігають алергенні властивості і заморожені, і сушені вишні.
  • Перехресна алергія (докладніше нижче).
  • Якщо ви вживаєте в їжу покупну вишню, причиною алергії можуть стати хімічні добрива або речовини, якими ягоди обробляють для збереження.
  • Вживаючи в їжу готові продукти харчування, ви ризикуєте отримати алергію від ароматичних і підфарбовуючі речовин , від підсилювачів смаку та консервантів.

Застосування мінеральних добрив та засобів захисту рослин (не завжди виправдане), а також різних харчових добавок сприяє тому, що частота харчових алергічних реакцій стає дедалі більше.

Окремо хотілося б виділити алергію на цвітіння вишні та черешні.

Алергія на вишневу або черешневу пилок може виникнути, якщо в період цвітіння цих дерев багато часу проводити на ділянці. Звичайно, за частотою виникнення алергічних реакцій на пилок ці дерева поступаються вільхи або берези, але ймовірність реакції є.

Використання самоплодних сортів (Апухтінська, Маяк, Любская) проблеми не вирішує. Навіть серед самоплодних рослин відсоток зав’язі від самозапилення становить від 20 до 40%. Що стосується черешні, то практично всі її сорти запилюються комахами.

алергени

В даний час охарактеризовані наступні алергени:

Pru a 1 – молекулярна маса 18 кДа.

Pru a 2 (тауматин) – молекулярна маса 23 кДа. Є найпоширенішим алергеном.

Його накопичення відбувається в міру дозрівання вишні (черешні) і максимальна концентрація відзначається в дозрілих ягодах червоного кольору.

Pru a 3 – білок-переносник ліпідів.

Pru a 4 – профілін, молекулярна маса 15 кДа

Перехресна алергія і її симптоми

Можна сказати, що перехресна алергія – це одна з властивостей алергії звичайної. Якщо алерген має “двійника”, то, дуже ймовірно, що цей самий “двійник” (або “двійники” і спровокують алергічну реакцію. Складність полягає в тому, що далеко не завжди буває відомо про те, які речовини або продукти харчування дають перехресну алергію з уже відомим подразником.

Представники підродини Сливові – нектарини, сливи, персики

Алергія на вишню і черешню часто асоціюється з алергією на свіжі фрукти з підродини Сливові сімейства Рожеві.

Крім вишні та черешні воно включає в себе такі фрукти:

Люди, які страждають від алергії на черешню або вишню, з великою ймовірністю отримають реакцію при контакті з пилком ліщини, берези, вільхи. Велика ймовірність алергії і на такі продукти, як лісовий горіх, слива, абрикоси, яблука, груші, моркву і бульби селери.

Якщо розглядати перехресну алергію, можна виділити 2 основні різновиди алергії на вишню і черешню:

Алергія, пов’язана з березової пилком

Більше поширена в центральних і північних областях.

Вишневий білок, який є алергеном в даному випадку, є термолабільних – це означає, що він не може витримати високу температуру і легко руйнується під впливом тепла.

Таким чином, теплова обробка руйнує алерген. Тому люди, які страждають від цієї перехресної алергії на вишню і черешню цілком можуть їсти ці фрукти в складі різних страв.

Алергія, пов’язана з алергією на персик та інші фрукти

Реакція в цьому випадку набагато серйозніше: біль в животі, кропив’янка, блювання.

В цьому випадку білок-алерген не руйнується при обробці. Тому алергенність вишні та черешні зберігається і в продуктах з них – соках, джемах і тп.

Алерген досягає слизової оболонки кишечника в своїй активній формі, викликаючи серйозні системні реакції. Люди з цим типом алергії не можуть їсти навіть приготовані вишню і черешню.

Симптоми алергії на черешню і вишню

Можуть бути різного ступеня тяжкості. Оскільки симптоми даної алергії схожі з шлунковим грипом або харчовим отруєнням, діагностування її може викликати труднощі.

Реакція протікає не тільки після вживання ягоди, а й продуктів, її містять.

Шлунково-кишкові симптоми – біль у ділянці живота, нудота, блювота, пронос. Симптоми можуть виникнути відразу, а можуть проявитися і через деякий час.

Шкірні прояви. Найчастіше, алергія на шкірі від черешні або вишні – це висип у вигляді кропивниці, що супроводжується сильним свербінням. Нерідко, уражаються досить значні ділянки шкіри.

Прояв на слизових. Людина відчуває першіння і поколювання в горлі, дискомфорт в області рота, набряк мови, металевий присмак у роті – оральна реакція.

Має місце алергічний нежить, сльозоточивість, кон’юнктивіт. Іноді, алергію плутають з ГРЗ. Якщо не вжити необхідних заходів щодо усунення симптомів реакції, можуть бути ускладнення, аж до анафілактичного шоку.

Іноді, вживання вишні чи черешні може спровокувати напад бронхіальної астми .

Найгрізнішими проявами алергії на вишню, які вимагають негайної медичної допомоги, є набряк Квінке та анафілактичний шок . Анафілактичні симптоми, при відсутності своєчасної медичної допомоги, можуть розвиватися стрімко. Анафілаксія супроводжується судомами, порушеннями свідомості, різким падінням артеріального тиску. На щастя, такі важкі алергії – велика рідкість.

Алергічні реакції в процесі обробки і приготування

Деякі люди настільки чутливі до вишні, що алергію може викликати простий контакт з нею, без вживання всередину.

  • Чхання (під час приготування частки або сік ягоди потрапляють в повітря).
  • Роздратування на шкірі (при попаданні соку вишні на здорову або ушкоджену шкіру)
  • Кон’юнктивіт (якщо ви потрете очі після контакту з соком вишні чи черешні)

Алергія на вишню і черешню у вагітних і годуючих

Вишня і черешня містять набір вітамінів і мікроелементів, корисних для вагітної жінки. Однак, іноді вишня може викликати і алергічну реакцію. Причому, це може бути і індивідуальна непереносимість, і результат гормональної перебудови організму.

Часто така раптова алергія після пологів безслідно проходить. Якщо алергія на черешню при вагітності має місце бути, – необхідно повністю виключити споживання вишні.

Що стосується протиалергічних препаратів, – не можна допускати їх безконтрольного прийому (їх призначає тільки лікар).

Питання, алергенність чи черешня після пологів, залежить тільки від індивідуальних особливостей організму жінки.

Щоб не допустити алергії на черешню у новонародженого, що годує мама повинна вводити нові продукти в свій раціон дуже обережно, щоб не нашкодити малюкові.

Діагностика алергії на черешню і вишню

Найінформативніше діагностичне захід – це аналіз крові на специфічні антитіла. У здорової людини в крові їх немає або їх концентрація незначна.

Метод шкірних проб є також досить інформативним. Ці два методи доповнюють один одного і допомагають знайти алерген точно і оперативно.

Лікування і профілактика

Якщо ви точно знаєте, що причиною алергічної реакції стала саме вишня (черешня), – необхідно повністю виключити її з раціону. Причому, у всіх видах: компоти, соки, пироги і смачні вареники з вишнею – тепер для вас табу.

Легкі прояви алергії купируются за допомогою антигістамінних. У більш важких випадках, за призначенням лікаря використовують кортикостероїди. Іноді лікування важкої алергії проводять в умовах стаціонару.

Симптоматичне лікування допомагає усунути дискомфорт, полегшити стан хворого. Це назальні спреї, очні краплі і мазі з протизапальним ефектом.

Обов’язково проінформуйте членів сім’ї та родичів про те, що страждаєте цим видом алергії. Це необхідно, щоб виключити випадковості.

Вишня, черешня і дитяче харчування

Алергічні речовини, що містяться в вишні або черешні, зберігаються при термічній обробці, а, значить, зберігають небезпечні властивості і в складі дитячого харчування.

Багатьох мам цікавить питання: як і з якого віку можна вводити в раціон дитини черешню і вишню, щоб уникнути алергії на них? Єдиної думки серед педіатрів немає, але більшість з них радить почати давати ягоди і страви, що їх містять, дитині з однорічного віку.

0,5 року – 1 рік

Якщо прикорм овочами і кашами йде добре, а піврічна дитина зацікавився вишенькою, можна спробувати дати йому половинку ягоди. При цьому, очищати, подрібнювати (або, тим більше, розжовувати) спокусливе ласощі не потрібно. Адже всі корисні речовини містяться саме в соку і шкірці вишні.

Чи не ризикуєте експериментувати зі свіжої вишнею? Є чимало видів дитячого харчування з додаванням вишні. Але, незважаючи на маркування “з 6 місяців”, давати нову їжу малюкові можна тільки в тому випадку, якщо він вже знайомий з фруктовими пюре і нормально реагує на них.

Алергія на черешню у дитини – сигнал до того, щоб виключити її з раціону. Приблизно до семирічного віку багато дітей переростають алергію.

1 – 2 роки

Першу цілу ягоду (без кісточки!) Можна дати дитині не раніше, ніж в однорічному віці. Дитині від 1,5 до 2 років можна прищеплювати навички видалення кісточок з вишень. Якщо малюк випадково проковтнув кісточку, – турбуватися не слід. Вона вийде “природним шляхом”. Але, звичайно ж, не потрібно перетворювати проковтування кісточок в систему: це загрожує запорами.

З півторарічного віку вводите в раціон дитини вишневі компоти (можна в поєднанні з іншими “знайомими” фруктами.

З дворічного віку в дитячому меню з’являються пироги та вареники з вишнями. Можна побалувати дитини свіжовичавленим соком і варенням (але дуже обережно, потрібно відстежувати реакцію дитини).

Сік для дитини може бути придбаний в готовому вигляді або приготований самостійно в домашніх умовах. Отримати сік можна двома способами: методом термообробки (в соковарці) або шляхом безпосереднього віджиму.

Свіжий сік більш корисний, містить більше вітамінів, але діти п’ють його менш охоче через гіркуватого присмаку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *