Алергія на рибу

Зміст Показати
  • Симптоми алергії на рибу
  • Алергія на рибу у дитини
  • Лікування алергії на рибу
  • прогноз

Досить поширеною стає алергія на рибу. Вона проявляється не тільки у дорослих, але і в особливості у дітей. Симптоми її прояви схожі з симптомами на харчову алергію, коли у людей проявляються патологічні реакції на інші види продуктів. Лікування полягає в основному в дотриманні дієти.

Алергія на рибу може проявлятися як на певний вид риби, так і на деякі підвиди одночасно. З’ясувавши всі види риб, які не слід вживати в їжу, можна включити в раціон тих, кого не виключили.

Основними видами риби, на які виявляється алергія, є сом, тунець, лосось, угрь. Іноді виявляються перехресні реакції на молюски та ракоподібні.

Нетиповими стають симптоми, які проявляються при приготуванні риби. Тільки на даний продукт у людини може проявлятися алергія, коли вона готується і в повітря виділяються пари. З іншими продуктами, на які у людини може бути алергія, подібного не відбувається.

Також не слід сподіватися на те, що обробка риби позначиться на її алергенних властивостях. В’ялення, копчення і термічна обробка не впливають на те, буде риба викликати алергію чи ні. У будь-якому вигляді вона буде провокувати негативні симптоми.

Крім цього алергія у дітей на рибу проявляється навіть тоді, коли він вживає іншу їжу, але приготовлену в тій же посуді, де до цього готувалася риба. Так, якщо після смаження риби помити сковороду, а після цього приготувати в ній інше блюдо, це не виключить прояви алергії. Навіть найменша молекула, що залишилася на посуді, спровокує алергічну реакцію.

Алергія на рибу супроводжується алергією на корм для риби. Які профілактичні заходи може дотримати алергік?

  • Уважно читати склад страв, які він їсть. У них не повинно бути шматочків риби.
  • Цікавитися маслом і посудом, в якій готувалося блюдо. Вони не повинні використовуватися після приготування на них риби.
  • Цікавитися складом приправ. Рибний протеїн додають в деякі з них.
  • Читати складу продуктів. Якщо в них є агар, рибний ароматизатор, двонатрієва инозин, альгінат, тоді слід від них відмовитися.

Сайт slovmed.com рекомендує звернутися до алерголога, який встановить причину алергії, навіть якщо вона проявляється після вживання риби. З чим це пов’язано? З тим, що у людини може бути алергія не на рибу, а на рибний паразит – гельмінт-анізакідоз. Краще не відмовляти собі в тому, на що алергії немає, а також не витрачати свій час.

Симптоми алергії на рибу

Головним симптомом алергії на рибу є шкірні висипання, які часто є рясними: на спині, стегнах, животі, шиї, грудей з’являються пухирі, що зудять. У рідкісних випадках висип спостерігається на слизових.

Іншим помітним симптомом стає набряклість, яка відзначається в основному на обличчі (навколо рота, очей та ін.). Іноді набряклість може досягати симптому набряку Квінке.

Не виключається порушення роботи шлунково-кишкового тракту, куди безпосередньо потрапляє алерген. Порушується моторна і секреторна функції. Це проявляється в різних розладах, наприклад, у блювоті або діареї. Іншими симптомами алергії на рибу є:

  1. Головний біль.
  2. Підвищення температури.
  3. Зниження кров’яного тиску.
  4. Почастішання серцебиття.
  5. Зміна структури крові.

Анафілактичний шок також може проявлятися в результаті вживання риби, оскільки даний алерген тривалий час перебуває в організмі людини, негативно впливаючи на нього.

Перші симптоми алергії на даний продукт часто виявляються вже на перших етапах його поїдання. Алергік може відчувати поколювання губ, язика, піднебіння або горла. У рідкісних важких випадках проявляється астматичний напад. Нечасто симптоми проявляються через кілька годин після вживання риби. Тут проявляються блювота, кропив’янка, діарея.

Подібні симптоми явно вказують на харчову алергію. Щоб з’ясувати, на який саме продукт вона проявляється, слід звернутися до алерголога, який вирішить дане питання. Лікування буде грунтуватися на аналізах досліджень.

Алергія на рибу у дитини

Як і при будь-харчової алергії, найголовнішим етапом лікування алергії на рибу є виключення з раціону всіх видів риб і страв, які її вміщують. Тут слід не тільки відмовитися від риби в сирому або приготованому вигляді, але і від:

  • Рибних продуктів.
  • Крабових паличок.
  • Рибного масла.
  • Риб’ячої ікри.
  • Ворчестерского соусу.
  • Рибних супів і котлет.
  • Креветок.
  • Рибних соусів.
  • Страв азіатської кухні: суші, сашимі, темпура.
  • Салатних заправок, що містять рибу.

Деякі заправки і страви можуть не містити риби як такої, проте вміщати протеїн риби (білок-алерген), який провокує алергічну реакцію. Також слід читати склади інших продуктів, які не повинні вміщувати рибного ароматизатора, агару, альгінату, двонатрієва інозину, араріціновой кислоти.

Паралельно з алергією на рибу може проявлятися алергія на ракоподібних. Тому з раціону слід виключити раків, креветок, лобстерів, крабів.

При важких проявах алергії на рибу слід мати при собі адреналін. Даний препарат ефективний при сильних нападах до приїзду швидкої допомоги.

Безсумнівно, рибу ніщо не зможе замінити. Однак все ж є продукти, які можуть наситити організм корисними речовинами, які є в рибі:

  1. Яйця.
  2. Кисломолочні продукти.
  3. Бобові культури.
  4. Гриби.
  5. Крупи.

Однак і це слід робити обережно. Оскільки при алергії на рибу може проявитися алергія на інші продукти харчування.

прогноз

Слід бути уважними з власним станом здоров’я. Харчова алергія, серед якої відзначається алергія на рибу, є однією з найбільш небезпечних, але в той же час легко можна усунути. Якщо вчасно виявити у себе алергічну реакцію на конкретний продукт, можна легко його замінити іншою їжею, що дасть сприятливий прогноз.

Алергія на рибу впливає на тривалість життя. Якщо спостерігаються алергічні симптоми, слід відмовитися від алергенної продукту. Це позбавить від погіршення ситуації і здоров’я.

Якщо виникають важкі прояви алергії, тоді слід звернутися до алерголога або імунолога, щоб вони прописали сильнодіючі препарати для швидкого позбавлення від негативних симптомів. Це не допоможе в позбавленні від алергії, однак дозволить швидко запобігти неприємні прояви.

Все, що необхідно знати про алергію на рибу і морепродукти у дітей

Головна> Консультації> Дитячий лікар> Все, що необхідно знати про алергію на рибу і морепродукти у дітей

Статистичні звіти говорять про зростання випадків алергічних захворювань на 18% щорічно.

У Росії алергія знайома в середньому 30% населення, а кількість звернень до швидкої допомоги, причиною яких є харчова алергія, перевищує 30000 на рік.

Риба і морепродукти входять до переліку восьми найбільш алергенних продуктів. Реакція на ці продукти виражається у вкрай неприємні симптоми.

Алергія на рибу зустрічається у 1 з 250 чоловік. За даними дослідників, у 40% хворих спостерігається реакція на білок риби.

Білок – парвальбумін міститься у великому обсязі в багатьох видах риб, як річковий, так морського середовища проживання. Слід зазначити, що концентрацію цього протеїну не може знизити навіть висока температура приготування страви.

У перекладі з грецької алергія означає – «інший вплив». Імунна система захищає організм від вірусів, бактерій, токсинів. Однак у випадку з алергенами захист спрацьовує і на нешкідливі речовини, сприймаючи їх як чужорідні. Іншими словами, організм реагує на чужорідний білок – антиген (в даному випадку харчової «рибний» білок), і нейтралізує його, утворюючи антитіла (також як при контакті з інфекційним збудником). У м’язової тканини риб вчені виділили кальцій-зв’язуючий білок– парвальбумін, який і є основним збудником алергії. Після потрапляння антигену в організм він зустрічається з антитілом IgE (імуноглобуліном). Потім антитіла прикріплюються до огрядним клітинам сполучної тканини. Вони, в свою чергу, виділяють гістамін. Після виділення гістаміну людина відчуває печіння, свербіж, підвищення температури, з’являється кашель або нежить і т. Д. Такий механізм виникнення алергічного процесу.

Встановлено, що антитіла IgE многотіпность і різноманітні. Кожен з них пов’язаний з конкретним алергеном. Цим пояснюється різноманітність збудників алергії.

Доведено, що ракоподібні (лобстери, краби, креветки, річкові раки) і молюски (мідії, гребінці, устриці) є найбільш частими збудниками алергічних реакцій у дорослих і дітей. Ризик розвитку перехресних алергічних реакцій між ракоподібними і молюсками дуже високий.

Серед найбільш алергенних морських риб називають тунця , хоча в його м’якоті що невиявлений м’язовий протеїн – парвальбумін, який є медіатором нетипових реакцій. З іншого боку, тунець належить до великих хижаків. А саме хижі риби накопичують в тканинах велика кількість ртуті, що призводить до розвитку алергічної реакції при їх вживанні. З цієї причини серед алергенних видів риб виділяють такі, як: тунець, навага, великий хек, горбуша, сайда, нельма, білуга, вугор, соми.

До найбільш поширених алергенів відносяться: масло рибне, мідії, рибний ароматизатор, ікра з риби, сурімі, морепродукти, креветки, анчоуси, сашимі, темпура, суші.

Менш алергенні риби: скумбрія, оселедець, сардини.

Так як людина забруднив річки раніше, то річкова риба найбільш токсична (наприклад, сом, вугор). Тканини вбирають пестициди, важкі метали, токсини, що підвищують ризик розвитку алергічної реакції. Тому порівнюючи морську і річкову рибу , слід віддавати перевагу першій.

Червона і чорна ікра – продукт калорійний і багатий мінеральними речовинами. Однак додавання консервантів і хлористого натрію відчутно знижує корисність ікри. З цієї ж причини до групи ризику відносяться і крабові палички, у виробництві яких використовується велика кількість штучних харчових добавок.

Алергік може самостійно визначити небажаний вид риби, спостерігаючи за появою симптомів, розвитком хвороби, знаючи про спадковість.

Алергія на рибу проявляється протягом життя. Але гарною новиною є той факт, що у кожної людини зустрічається індивідуальна непереносимість певного антигену. Якщо неприємна реакція виникає на копчену сьомгу, то, можливо, оселедець або риб’ячий жир організм сприйме сприятливо.

Причини виникнення алергічної реакції на рибу

  1. Парвальбумін міститься практично в будь-який рибі , крім тунця. Саме цей білок частіше всеговоспрінімается імунною системою як чужорідний, про що ми говорили раніше. Він не видаляється при термічній обробці і заморожування. Реакцію імунної системи може викликати мінімальну кількість антигену.
  2. Алергія на рибні страви і морепродукти пов’язана не тільки з наявністю в них специфічного білка. Забруднивши водойми пестицидами, добривами, промисловими відходами , людина завдав шкоди і своєму здоров’ю. Отруйні речовини вбираються в тканини риби, яка потім потрапляє в продаж і на стіл. У продажу зустрічається морська риба, виведена в розплідниках. Для підтримки її здоров’я в корм і воду додають антибіотики і стимулятори росту хімічного походження. Отруйні речовини вбираються через шкіру риби і залишаються в ній. Це негативно позначається на чистоті продукту і може привести до бурхливої захисної реакції організму при його вживанні.
  3. При тривалому зберіганні морської риби в ній розвиваються мікроорганізми, які утворюють скомбротоксін . Скомбротоксін стійкий до високих температур, до соління і копчення. Потрапляючи в організм, він викликає вивільнення гістаміну, провокуючи розвиток алергії.
  4. Паразити , що живуть в травному тракті риби, не втрачають алергенних властивостей навіть після термічної обробки продукту.

Навіть якісну рибу рекомендують вживати не частіше 1 разу на тиждень.

Щоденне вживання риби, незалежно від способу її приготування, веде до розбалансування роботи шлунково-кишкового тракту і може супроводжуватися алергійними реакціями. Наявність консервантів і барвників в ікрі, копченої та маринованої риби веде до відторгнення їх організмом і підвищує ймовірність розвитку нетипової реакції на дані продукти.

Шляхи впливу антигенів: харчової – при вживанні риби і морепродуктів в їжу; контактний – при тактильному контакті з рибою під час її обробки; респіраторний – через дихальні шляхи, наприклад, при знаходженні в приміщенні, де готують рибну страву.

Важливо пам’ятати , що приготування риби будь-яким способом: смаження, тушкування, запікання, варіння та інші, не захистить людину , яка страждає алергією, від неминучої реакції організму, оскільки навіть пари і запах є небезпечними при таких обставинах!

Симптоми алергії, що виникають при контакті з рибними продуктами, як правило, схожі на будь-які інші види харчових алергій.

  • Часто вже при першому прийомі невеликої кількості алергену з’являється легке пощипування на слизових оболонках рота, неба.
  • Виникнення блювоти.
  • Висип, свербіж та почервоніння тіла.
  • Поява кропив’янки.
  • У деяких випадках відзначається поява пухирів в області спини, живота, шиї, стегон.
  • При важкому розвитку може розвинутися набряк Квінке, який є прямою загрозою для життя пацієнта.
  • Можливий сухий кашель, який при ускладненні може перейти в астматичний.
  • Необхідно з обережністю поставитися до можливості виникнення анафілактичної реакції (шоку) у дитини, симптоми якого проявляються у вигляді раптового зниження артеріального тиску (артеріального тиску). Ця ситуація вимагає екстреного медикаментозного втручання.

При прояві будь-яких вищевказаних симптомів, або іншої реакції організму, негайно зверніться до лікаря! Тільки лікар може встановити істинну причину і визначити чи дійсно, реакція спровокована алергією на рибу, а також призначить відповідне в конкретному випадку лікування!

лікування захворювання

Дієта при алергії . Найважливіше в дієті – виключити алерген. Якщо продукт викликає небажану реакцію, то його вживання слід відкласти на час від двох місяців до двох років. Після перерви продукт вводиться обережно, малими порціями, з наглядом за реакцією організму. Фахівці не рекомендують вживати продукт, якщо при повторному введенні виникла реакція – щоб уникнути розвитку хронічної алергії.

Також відмовитися доведеться і від продуктів, що провокують викид гістаміну . До них відносяться: копчена ковбаса; алкоголь; сир; рибні страви, в тому числі роли і суші; солона капуста; шоколад.

Антигістамінні препарати розроблені для зменшення кількості гістаміну або для його нейтралізації, коли він вже активно діє. Препарати використовуються для запобігання або усунення симптомів будь-якого виду алергії (респіраторної, харчової, контактної). В даний час розроблено чотири покоління антигістамінних засобів. Пам’ятайте, що тільки фахівець може визначити, як і скільки слід використовувати препарати, щоб не завдати шкоди організму.

Кортикостероїди є потужними протизапальними препаратами. При важких алергічних реакціях на рибу і морепродукти застосовуються топічні (місцеві) стероїди для лікування шкірних проявів. Наприклад, гідрокортизону мазь, Преднізолоновая мазь, Елоком, Локоід, Адвантан, Целестодерм, Флуцинар (флуоцінолоновий гель) і ін. Засоби ефективно пригнічують мехнізми запалення, локалізують вогнище запалення, підсушує шкіру, зменшують почервоніння.

Назальні (протиалергічні) спреї надають місцеве вплив, а ризик побічних ефектів дуже малий. До найбільш поширених засобів належать: Виброцил, Кромогексал, Насобек, Аваміс і т. Д.

Сорбенти . Якщо алергічна реакція спостерігається з боку органів травлення, то промивання шлунка і клізма стають елементом лікування. У випадках, коли ці процедури недоступні, застосовують сорбенти. Сорбенти допомагають максимально швидко вивести алергени і токсини з організму . Найбільш відомі представники цієї групи медикаментів: Ентеросгель, полісорб, смекта, активоване вугілля та ін. Сорбенти призначаються і дітям для зняття гострого алергічного нападу. Основними протипоказанням до їх використання є виразкові ураження шлунково-кишкового тракту і запори. Сорбенти застосовують у комплексній терапії і лише за призначенням лікаря.

Додаткові кошти. Непогані результати в лікуванні алергії показали і препарати кальцію (хлористий кальцій і глюконат кальцію). Вони застосовуються для заповнення кальцію в організмі, зміцнення судинних стінок, що зменшує їх проникність. Інакше кажучи, алергену складніше проникнути в кров.

При важких гострих проявах алергічної реакції (анафілактичний шок, набряк Квінке, генералізована кропив’янка) слід зробити ін’єкцію адреналіну, преднізолону.

Перебіг захворювання у дітей

Для будь-якої мами складно уявити меню малюка без присутності в ньому риби, оскільки в ній у великій обсязі містяться найважливіші мікроелементи: фосфор, йод, кальцій, залізо та ін., Які необхідні для будови тканин і кісток в організмі, що росте. Якщо у дитини раніше була помічена будь-яка інша алергічна реакція, перед введенням в раціон рибних компонентів, слід узгодити цей процес з фахівцем. Лікарі рекомендують почати введення риби в раціон малюка з 8-10 місяців. При першому годуванні, з використанням риби, її варто поєднувати з овочевим пюре і організувати прийом в ранкові години, щоб до ночі риба встигла повністю засвоїтися.

В силу незрілості шлунково-кишкового тракту діти особливо уразливі перед різними алергенами і токсинами. Як правило, алергічна реакція з’являється миттєво або в перші 1-2 години в вигляді блювотних позивів, діареї, набряків, пухирів на обличчі і руках. У цьому випадку дитині потрібно викликати медичну бригаду швидкої допомоги. Згодом рекомендується повністю відмовитися від усіх морепродуктів. Вітамін Д, жирні кислоти вводяться штучним шляхом.

Якщо алергія на рибу у грудничка все-таки виявилася, відразу відмовтеся від спроб повторно давати рибу, оскільки відторгнення організмом компонентів, що містяться в рибі і викликають алергію, не проходить з віком. Подібні експерименти можуть привести до важкої форми прояву симптоматики і ускладнень, т. К. Імунна система дитини ще не встигла сформуватися.

У дітей симптоми захворювання можуть з’явитися навіть при залишкових мікроскопічних частинках риби. Дуже часто, поряд з рибної алергією відзначається підвищена реакція на рибні корми. Тим не менш, через 7-8 років, дитячий організм готовий перебудуватися. Слід запропонувати дитині рибу ще раз.

У разі, коли алергія на рибу підтверджується, важливо контролювати склад страв. Особливо при відвідуванні громадських їдалень, ресторанів, кафе. Крім того, потрібно уважно вибирати морепродукти, рибу, консерви в гіпермаркетах, тому що там можуть бути присутніми рибні ароматизатори, двонатрієва инозин, альгінат і інші алергени.

Риба – найцінніший природний продукт, до складу якого включений величезний комплекс вітамінів. Якщо відмовлятися повністю від вживання риби ви не готові, важливо виявити види риб, які є для вас алергенами, і не вживати їх в подальшому на протязі життя. Зробити це можна тільки пройшовши процедуру ряду точних проб під контролем фахівців.

Для запобігання повторного прояви алергічних реакцій необхідно.

  • Строго дотримуватися дієти.
  • Уникати тактильного контакту з рибними продуктами. При розбиранні та приготуванні надягати рукавички, респіратор.
  • Дотримуватися гігієни посуду і житла. Вчені встановили перехресну алергічну реакцію на ракоподібних і пилового кліща.
  • Стежити за якістю фільтрів, що очищають повітря.
  • Віддавати перевагу активному способу життя.
  • З метою профілактики важких алергічних реакцій на рибу і морепродукти лікуючий лікар може призначити застосування антигістамінних препаратів останніх поколінь перед вживанням незнайомого страви.
  • Візьміть під особистий контроль меню, яке пропонують Вам і Вашим дітям в гостях, в кафе або ресторані. Головне щоб в складі і технології приготування страв не використовувалися: червона або чорна ікра, анчоуси, креветки, рибні ароматизатори, рибне масло. Відмовтеся від суші, сашимі, сурімі, темпура, а також соусів, котлет і супів, що містять рибу. Читайте список інгредієнтів на упаковці будь-яких продуктів, які купуєте, т. К. В деяких з них можуть міститися протипоказані, для страждаючих від алергії на рибу, речовини: агар, двонатрієва инозин, альгінат, рибний ароматизатор.
  • Ретельно мийте посуд, рекомендується кип’ятити, особливо якщо раніше в неї готувалися рибні страви. Оскільки білок-парвальбумін дуже стійок, реакція організму може проявитися навіть від найменшої дози.

Алергія на рибу у дитини

Алергія на рибу і морепродукти може проявлятися у дитини незначними симптомами – від почервоніння шкірних покривів або набряку губ до стану, при якому може статися анафілактичний шок. Антигени риби зустрічаються в їжі, медикаментах, навколишньому середовищу і можуть викликати найрізноманітніші і несподівані алергічні реакції.

Близько 20 000 видів риби можуть викликати харчову алергію. Серед них: окунь, щука, лосось, анчоуси, сом, хек, палтус, камбала, окунь, форель, тунець, оселедець. Антигени риби і морепродуктів можуть діяти як харчові, контактні і аероалергени, які викликають алергічний кон’юнктивіт. Алергія на рибні продукти може проявлятися гострої реакцією організму на чужорідний для неї білок і привести до загострення перехресних алергічних реакцій, наприклад, атопічного дерматиту.

Алергія на рибу у дітей з атопічним дерматитом

Алергічні реакції на рибу і морепродукти виявляються у 79,6% дітей з атопією. У хлопчиків алергія на рибу зустрічається в 1,5 рази частіше ніж у дівчаток. Найбільш часто причиною атопії з усіх видів риби є лящ морський, хек, соняшник, тріска, з морепродуктів – креветки. Алергічні реакції внаслідок підвищеної чутливості організму до якого-небудь речовини – алергену, як правило розвиваються в перші дві години після дії алергену у 98% дітей і сила імунної відповіді не залежить від дози алергену. Основними проявами алергічних реакцій на рибу і морепродукти у дітей з атопією є: свербіж шкіри або очей, висипання на шкірі, задишка і бронхоспазм, ангіоневротичний набряк, важкі алергічні реакції – шок і втрати свідомості розвиваються у 1,59% дітей.

симптоми

Основні симптоми алергії, викликані рибою і морепродуктами:

  • Висипання у вигляді пухирів на шкірі живота, спини, грудей, шиї, стегон, схожі на кропив’янку та супроводжуються сильним свербінням і палінням.
  • Почервоніння губ (пухирі).
  • Сльозотеча з очей, нежить.
  • Набряк очей, вік, шкіри обличчя, шкірних покривів.
  • Набряк губ, горла.
  • Почервоніння або висип шкірних покривів (кропив’янка, екзема), свербіж, печіння.
  • Сильний головний біль, запаморочення, втрата свідомості.
  • Блювання, діарея, нудота.
  • Біль в животі.
  • Хрипи, утруднене дихання зі свистом.
  • Захриплість.
  • Падіння артеріального тиску.
  • Поколювання навколо рота.
  • Підвищення температури тіла.
  • Прискорене серцебиття.
  • Бронхіальна астма.
  • Анафілактичний шок.

Перші симптоми алергії на рибу і морепродукти починають проявлятися вже в процесі прийому препарату і виражаються в поколювання або свербінні губ, неба, мови або горла. У разі важкого перебігу алергічної реакції може спостерігатися головний біль, прискорене серцебиття, підвищення температури тіла, зниження артеріального тиску, зміни структури крові, анафілактичний шок. Рідше випадки, коли симптоми алергії проявляються протягом перших годин після вживання рибних продуктів і виражаються кропив’янкою, діареєю і блювотою. Може спостерігатися синюшність особи, почервоніння в області губ, набряклість, набряк Квінке.

У разі вкрай гострою різкої реакції організму, слід негайно викликати невідкладну допомогу, до приїзду лікарів обов’язково дати дитині антигістамінний препарат в дозуванні, що відповідає її віку. Антигістамінні препарати першого покоління краще застосовувати при гострій формі: супрастин, тавегіл або Клемастин, Діазолін, Перитол. Ці препарати зможуть швидше зняти напад і знімуть алергічні прояви. У разі тривалого лікування лікар з урахуванням всіх індивідуальних особливостей організму дитини призначить препарати другого покоління: Кетотифен, Кларитин, Зіртек, Кестин і ін.

Риба – прикорм пізній

Алергія на рибу характерна для дітей раннього віку. В Іспанії, наприклад, риба є третім найбільш частим алергеном у дітей у віці до 2-х років після яєць і коров’ячого молока. Для запобігання алергічних реакцій дитина до року не буде їсти рибу і будь-які продукти, які можуть містити цей продукт в якості інгредієнтів.

Риба – прикорм пізній, тому пропонується дитині після того, як в його меню з’явилися овочі, каші, кисломолочні продукти і м’ясо. Щоб розвиток алергії на рибу у дітей не стало несподіванкою, вводити прикорм рибними продуктами слід невеликими порціями і тільки з одного сорту риби. Спочатку в поєднанні з кашею або овочевим пюре можна додавати не більше чверті чайної ложки рибного пюре. При відсутності алергічної реакції, обсяг поступово збільшувати.

З якої риби починати прикорм? Фахівці радять включати в раціон малюка тільки морську рибу, оскільки річкова риба вбирає солі важких металів і токсини з забрудненої води річок. До речі, титул найчистішою прісноводної риби присвоєно форелі, тому що вона не водиться в брудній. Перевагу потрібно віддати пісним білим сортам риби: морський окунь, хек, минтай або тріска.

профілактика алергії

Алергічна реакція на рибу і морепродукти увазі повне виключення риби та продуктів з неї з раціону дитини: штучні рибні продукти, соуси, котлети з риби, масло ікряне, анчоуси і їх містять салатні заправки і подібні до них харчові продукти. У деяких випадках алергічна реакція на рибні продукти може тісно сусідити з алергією на ракоподібних та молюсків, в такому випадку протипоказані всі морепродукти.

Перш ніж годувати дитину будь-якої їжею батькам необхідно уважно читати етикетки на всіх продуктах, щоб визначити чи не містять вони рибних інгредієнтів. (Риба може входити до деяких салатні заправки або соуси барбекю). Батьки повинні уникати годувати дитину поза домом стравами, особливо це стосується китайської, в’єтнамської, тайської або японської кухні, де основне блюдо – ракоподібні і молюски. Навіть якщо дитина не буде їсти морепродукти, а замовлено буде інше блюдо, риба може потрапити в харчовий продукт, наприклад, через ножі, обробні дошки, каструлі, або масло та інші продукти.

Риба є одним з провідних харчових алергенів. Імовірність алергічної реакції, яку може викликати риба у малюка зменшується після трьох років, коли травна система дитини стає більш досконалою. Однак якщо дитина нормально реагує на рибні страви – розслаблятися не варто. Особливо важкі отруєння у дітей бувають внаслідок отруєння рибою. Уникайте годування дитини сирої або недовареною рибою. Неправильно приготовлена ​​страва з риби може мати високий рівень бактерій або вірусів, які небезпечні для маленьких дітей. Риба, яка переноситься дорослими може виявитися фатальною для недорозвиненою травної системи дитини.

Риба – джерело білка, містить такі поживні речовини, як нікотинова кислота, вітаміни В6, В12, А і Е, фосфор, селен, магній, залізо і цинк. Якщо дитина повинна уникати вживання риби поживні речовини можна знайти в інших джерелах білка, таких як м’ясо, зернові та зернобобові культури. Після восьми років організм дитини зміцніє і під наглядом лікаря-алерголога можна знову спробувати дати рибний продукт. Спеціальні тести допоможуть дізнатися, на який саме вид риби у малюка алергія і що провокує порушення імунітету.

Справитися з нападом алергії

Бувають випадки коли деякі харчові алергії з часом проходять, але у тих хто з дитинства страждає на алергію на рибу вона залишається на все життя. Якщо у дитини діагностована алергія на рибу необхідно, щоб в разі важкої алергічної реакції при ньому завжди перебував препарат адреналіну, який має протиалергічну властивістю, має протизапальну дію. При введенні препарату відбувається звуження судин органів черевної порожнини, шкіри, слизових оболонок, посилення скоротливості міокарда, в результаті чого підвищується артеріальний тиск, розслабляються м’язи бронхів, кишечника, розширюються зіниці, підвищується концентрація глюкози і ліпідів в крові, поліпшується тканинний обмін. Під його впливом позитивно змінюється функціональна здатність скелетних м’язів.Епінефрин auto-інжектор використовується для невідкладної терапії у випадках анафілактичного шоку і для тих, хто має підвищений ризик розвитку гострих алергічних реакцій. Препарат поставляється в зручному для перенесення контейнері розміром з великий маркер. У разі серйозної реакції Епінефрин повинен бути доступний в будь-який час.

Важливо! Батьки повинні подбати про те, щоб персонал дитячого закладу, який відвідує дитина, був попереджений про те, що син або дочка має серйозну харчову алергію. Бажано щоб дитина носила відповідний браслет з інформацією про те, що у нього алергія на рибу та рибні продукти.

Алергія на рибу у дитини: симптоми і прояви

Прояви алергічних реакцій на їжу характерні для багатьох. Різні види риб, морські делікатеси, ікра – це продукти, які нерідко сприяють виникненню неприємних симптомів. Алергія, як правило, починає турбувати людину ще в дитячому віці.

Причини появи патології

Виникає алергія на рибу і у дитини, і у дорослого. Однак буває так, що в дитинстві захворювання не тривожило людину, а проявилося вперше тоді, коли він спробував незнайоме страва, в якому містяться морепродукти. Алергія на рибу характеризується виникненням безлічі різних симптомів, і вони бувають часом настільки серйозними, що хворому потрібна термінова консультація фахівця.

Чому ж виникає дане захворювання?

Алергія на рибу у дитини, і у дорослого може бути спровокована такими причинами:

  1. Присутність в даному продукті особливого протеїну, який сприймається організмом багатьох людей як шкідлива речовина. Внаслідок цього виникають алергічні реакції. Даний компонент, який входить до складу риби, не знищується ні при охолодженні, ні при приготуванні страв.
  2. Наявність в морських делікатесах хімікатів, які потрапляють в них із забрудненої води. Також викликати алергічні реакції можуть добавки, якими годують штучно вирощених риб.

Які морські делікатеси є найбільш алергенними?

Непереносимість будь-якого продукту, як правило, не виникає раптово. Алергія на рибу у дитини зазвичай дає про себе знати в ранньому віці. При проникненні чужорідного білка в організм імунна система починає виробляти особливі клітини.

Цей процес супроводжується появою симптомів, багато з яких дуже серйозні. На щастя, знаючи, як виявляється алергія на рибу у дитини, можна запобігти її виникненню. Для цього необхідно перш за все виключити контакт хворого з продуктом, що викликають непереносимість.

Випадки алергії на рибу у дітей і дорослих з кожним роком зустрічаються все частіше. Фахівці протягом довгого часу вивчали цю проблему і нарешті з’ясували, чому виникає дане захворювання. Також вдалося встановити, які види морських делікатесів найбільш часто викликають алергічні реакції. Нерідко індивідуальну непереносимість провокують такі продукти:

  1. Масло і крем з додаванням риби.
  2. Різні види молюсків.
  3. Раки, краби, креветки.
  4. Ароматичні добавки, що містять рибу і морепродукти.
  5. Крабові палички.
  6. Ікра.
  7. Страви японської кухні.
  8. Вугор.
  9. Більшість видів морських риб.

Як правило, індивідуальна непереносимість зустрічається у людей, які проживають поруч з морем, де такі страви часто вживаються в їжу. Потрібно враховувати, що, виникнувши в дитячому віці, алергія зазвичай супроводжує людину протягом усього життя. При цьому негативну реакцію організму викликають, як правило, окремі сорти, інші ж добре переносяться. Часто зустрічається алергія на червону рибу у дитини. Тому лікарі не рекомендують давати ці сорти дітям.

Види алергічних реакцій

Алергія на рибу, її симптоми у дітей з’являються в наступних обставинах:

  1. Якщо дитина з’їдає продукт, що викликає індивідуальну непереносимість.
  2. Коли він торкається до страви, що провокує алергічні реакції.
  3. Якщо дитина вдихає молекули речовини, що викликає індивідуальну непереносимість.

Іноді симптоми алергії з’являються навіть тоді, коли хворий приймає їжу, смажену на тому ж маслі, на якому до цього розігрівали аллергенное блюдо.

Як визначити наявність алергічних реакцій? Перш за все, вони характеризуються симптомами, які відразу помітні зовні. Про прояві алергії на рибу у дитини (фото дітей із зовнішніми ознаками такої реакції організму представлені в тексті далі) розповідається в розділах статті.

загальні ознаки

Непереносимість будь-якого продукту може давати про себе знати виникненням комплексу симптомів. Від неї страждають і шкірні покриви, і дихальні шляхи, і очі. З’являється загальна слабкість. Алергія на рибу у дитини і у дорослого характеризується однаковим набором загальних симптомів, наприклад:

  1. Виникнення висипань по типу бульбашок на грудях, верхній частині ніг, в області шиї і живота.
  2. Почуття свербіння.
  3. Подразнення слизових оболонок ротової порожнини в процесі жування і ковтання невеликої порції морепродуктів.
  4. Ознаки отруєння: блювота і діарея.
  5. Висока температура, біль в голові.

Якщо у людини виникли такі ознаки алергії, як прискорений ритм серця, блідість, зниження артеріального тиску, відчуття розбитості і втрата свідомості – це анафілактичний шок. Такий стан вимагає негайної медичної допомоги, так як здатне привести до летального результату.

Алергія на рибу у дитини: прояв

Будь-яка мати знає, що риба і морепродукти відіграють важливу роль у розвитку дитячого організму. Такі страви необхідно включати в раціон дитини, тому що вони містять безліч корисних речовин. Ці вітаміни і мікроелементи сприяють формуванню імунітету, гармонійному розвитку. Однак, з огляду на, що алергія на рибу проявляється часто у зовсім маленьких дітей, батькам потрібно бути обережними при додаванні в харчування дитини подібних продуктів.

Як розпізнати наявність захворювання? Алергія на рибу у дитини прояви має наступні:

  1. У грудному віці вживання в їжу продукту, який викликає непереносимість, призводить до припухлості особи, утворення на шкірі висипу у вигляді бульбашок, блювоті. Така симптоматика вимагає негайного звернення до фахівця. Як правило, при подібних проявах в ранньому віці вживання риби строго заборонено. Необхідні речовини, які в ній містяться, дитині рекомендується отримувати з штучних добавок.
  2. Крім висипу, нудоти, блювоти і діареї для непереносимості риби в дитячому віці характерні такі симптоми, як кашель, чхання і нежить. При появі ознак алергічного набряку (припухлість особи, прискорене дихання, висока температура і блідість) слід викликати швидку.
  3. Іноді у дітей буває непереносимість кормів, призначених для акваріумних риб. Однак такі реакції організму можуть бути не дуже серйозними і часто зникають через сім-вісім років.

Алергія на рибу у дітей (фото малюків можуть відбити охоту годувати морепродуктами занадто відповідальних мам) – справа неабияка і вимагає уважного вивчення питання.

На що слід звернути увагу?

Ознаки непереносимості певної речовини бувають різними. Це залежить від того, яким було взаємодія хворого з компонентом, що викликають алергію. Попадання риби в шлунково-кишковий тракт може спровокувати симптоми отруєння, алергічний набряк, висипання на шкірі. При тактильному контакті з сирими морепродуктами або вдиханні молекул при їх приготуванні часто буває запалення сполучної оболонки очей, болісний надривний кашель, протягом з носа і висока температура.

Приблизно такі ж реакції виникають у дітей при непереносимості корму для риб або взаємодії з водою з акваріума. Це пов’язано з вдиханням речовин, які провокують дані симптоми. Нерідко зустрічається алергія на червону рибу у дитини. Прояви непереносимості бувають і при вживанні в їжу різних видів ікри, молюсків і ракоподібних.

Вкрай не рекомендується часто давати дітям копчену і солону рибу. По-перше, вона викликає найбільш важкі алергічні реакції з-за присутності в ній штучних добавок. По-друге, подібні страви негативно впливають на травну систему і нирки дитини.

Як діагностувати алергічні реакції на рибу у дітей?

Визначити присутність непереносимості будь-яких продуктів можна в умовах медустанови. Фахівець призначить обстеження, які дозволять встановити наявність алергії на рибу у дитини.

Перш за все, проводяться спеціальні діагностичні тести. Вони називаються алергопроби. Однак сьогодні для дітей пропонуються більш ефективні методи діагностики. Це лабораторні аналізи крові.

При наявності у дитини ознак алергії на рибу і морепродукти батьки повинні запам’ятати, яке блюдо спровокувало негативні реакції організму. Визначивши це, потрібно стежити, щоб дана їжа була виключена з дитячого раціону.

терапія

При виявленні алергічних реакцій найголовніше – відмовитися від вживання продукту, який їх спровокував. Особливо уважно потрібно ставитися до цього умові в тому випадку, якщо непереносимість страви виявлялася більше одного разу.

Симптоми алергії на рибу у дитини можна усунути за допомогою антигістамінних препаратів ліків, які знімають запалення. Якщо негативна реакція організму проявилася нежиттю або кон’юнктивітом, слід використовувати препарати місцевої дії (мазі, спреї, краплі для носа, гелі). Для того щоб якомога швидше вивести речовина, яке викликало алергію, застосовують адсорбирующие кошти. При алергічному набряку необхідно робити уколи синтетичних гормонів.

Прикорм з додаванням риби: запобіжні заходи

Фахівці з лікування дитячих захворювань радять дотримуватися певних правил, щоб убезпечити дитину від виникнення алергічних реакцій.

Перш за все, прикорм з додаванням риби потрібно включати в раціон поступово і лише тоді, коли дитині виповниться вісім місяців. Спочатку дають невеликі порції продукту (1 чайну ложку).

Рекомендується годувати немовля рибою з ранку і спостерігати за його станом протягом дня. При погіршенні самопочуття необхідна термінова допомога фахівця. Дитині, яка страждає дерматитом, потрібно вводити в раціон рибу вкрай обережно.

Батькам доросліших дітей з непереносимістю морепродуктів важливо стежити за тим, що їсть їх дитина в закладах громадського харчування. Також необхідно уважно читати склад продуктів, які продаються в магазинах. Алергія на червону рибу у дитини – досить часте явище. Лікарі не рекомендують давати такі сорти немовлятам до року.

Яку рибу можна при алергії дітям?

Це питання точаться суперечки. Знаючи про корисні властивості риби, багато матерів вважають, що не слід зовсім виключати цей продукт з раціону. На жаль, непереносимість тих чи інших страв можна встановити лише досвідченим шляхом. Відомо, що червоні сорти риби, ікра, молюски та ракоподібні не рекомендуються дітям. Однак тріска, пікша, минтай, хек і оселедець вважаються безпечними і рідко викликають алергію.

У разі якщо дитині протипоказані будь-які сорти, можна замінити цей продукт іншими. Необхідні речовини, які містяться в рибі, входять до складу м’яса, гречаної крупи, горіхів, грибів, рослинного масла, квасолі. Можна також давати дитині вітамінні комплекси.

висновки

Прояви алергії на рибу – патологія, яка нерідко зустрічається і у дорослих, і у дітей. Найбільш часто викликають непереносимість морські види. Також сильними алергенами є морепродукти (молюски, ракоподібні). Речовини, що викликають непереносимість, не будуть видалені з страв в процесі їх термічної обробки.

Алергія може виникнути не тільки в результаті вживання риби або морепродуктів в їжу, але і при вдиханні їх часток і тактильному контакті. Щоб уникнути неприємних симптомів у дитини, необхідно уважно стежити за його раціоном.

При виникненні у дітей ознак алергічних реакцій необхідно проконсультуватися з лікарем і терапія.

Алергія на рибу: причини, симптоми, лікування у дітей та дорослих

  • Що таке алергія на рибу
  • Причини алергії на рибу
  • Хто входить до групи ризику
  • Алергія на рибу: симптоми
  • Алергія на рибу у дітей
  • Діагностика алергії на рибу
  • Алергія на рибу: лікування

Що таке алергія на рибу

Харчовими алергіями страждає більше половини населення, що викликано підвищеною чутливістю імунної системи. Найбільшу небезпеку для потенційних алергіків представляють продукти з високим вмістом білка, який вважається найсильнішим алергеном. Алергія на рибу – часте явище, так як риба багата протеїнами групи альбумінів. Ці ж білки містяться в яйцях і м’ясі тварин, тому алергія на рибу нерідко поєднується з перехресної алергією на інші продукти тваринного походження. Альбуміни згортаються під впливом високих температур і розчиняються в рідинах, при цьому не змінюючи своїх властивостей по відношенню до організму людини. Риба не перестає бути небезпечним алергеном навіть після термічної обробки, копчення або соління.

Ваш запит успішно відправлений!

Найближчим часом з Вами зв’яжеться фахівець
call-центру і уточнить всі питання.

Річкова риба менш агресивна по відношенню до імунної системи, ніж морська. У морепродуктах міститься набагато більше білкових з’єднань, ніж у річковій рибі. У людей з алергією на рибу нерідко виникають супутні реакції на морепродукти (креветки, кальмари, устриці, мідії, анчоуси). Можливий розвиток патології без безпосереднього вживання продукту в їжу. Гостра алергія на рибу виникає навіть при вдиханні парів, що виділяються від рибних страв. Також існує ризик розвитку алергічної реакції при вживанні їжі, приготовленої в посуді, в якій раніше готувалася риба.

Захворювання в основному носить спадковий характер. У такому випадку воно вважається вродженим і проявляється ще в дитячому віці. Якщо імунітет дитини досить міцний, до настання шкільного віку йому вдається побороти патологію. Діти зі слабкою імунною системою продовжують страждати алергією на рибу і в міру дорослішання

Причини алергії на рибу

Білок грає важливу роль у функціонуванні організму, він відповідає за ріст м’язової тканини і супроводжує обмінні процеси. При порушеною імунною системою організм реагує на протеїн як на небезпечне чужорідне речовина. У клітинах крові відбувається продукування антитіл, які, з’єднуючись з алергеном, активізують вироблення гістаміну – провокатора алергічної реакції. Алергія на рибу, як правило, викликана білком парвальбумін. Чутливість організму проявляється не тільки до м’якоті риби, а й до її лусці, нутрощів, ікрі. У рідкісних випадках можлива алергія на корм, призначений для акваріумних рибок.

Негативний вплив на імунну систему людини також надають токсини і молекули важких металів, які скупчуються в м’якоті річковий і морський риби. Це пов’язано з забрудненням навколишнього середовища, зокрема, водойм. Також алергія на рибу нерідко зустрічається в приморських районах, де у населення в раціоні переважають морепродукти. У подібних умовах можливий розвиток патології навіть у здорових людей без спадкової схильності до алергічних реакцій. Захворювання провокується надмірною кількістю білка, регулярно надходять через їжу в кров.

Важливу роль у розвитку алергії грає генетика. Алергія на рибу дуже часто передається у спадок, навіть якщо в сім’ї їй страждає тільки один з батьків. Непереносимість риби і морепродуктів у дитини можлива і тоді, коли у батька або матері присутня інша форма харчової алергії (наприклад, алергія на цитрусові).

Хто входить до групи ризику

Найбільш високий ризик розвитку алергії у дітей до 3-х років, що пояснюється нестійкістю їх імунітету. Особливо це стосується малюків, які перебувають на штучному вигодовуванні або переходять на нормальне харчування. Батькам слід з обережністю вводити рибу в раціон дитини, поступово збільшуючи порції.

До особливої ​​групи ризику відносяться люди зі спадковою схильністю до різного роду алергій. Навіть якщо алергія на рибу не виявилася в дитинстві, вона іноді розвивається вже в досить усвідомленому віці. Причому найчастіше патологія відзначається в осіб, які страждають декількома формами білкової алергії. Так, алергія на рибу розвивається при непереносимості м’яса, молочних продуктів, яєць.

Формування недуги нерідко відбувається на тлі атопічного дерматиту – хронічної форми алергічного дерматиту. У такому випадку при вживанні риби симптоми алергії виникають практично моментально, і першою ознакою стає набряклість гортані і ротової порожнини. Чутливість організму проявляється при вдиханні запаху сирої або приготованої риби, шкірного контакту з продуктом, вживанні страв з рибними добавками.

Багато в чому стійкість імунної системи до алергенів риби залежить від раціону. Якщо майбутня мати протягом всього терміну вагітності активно вживала рибу, висока ймовірність розвитку непереносимості цього продукту у дитини. Перенасичений білками раціон здатний привести до патології і у дорослої людини. Алергія на рибу легко виникає після 20-30 років у людей, що харчуються переважно морепродуктами.

Алергія на рибу: симптоми

Прояви недуги бувають різними, їх вираженість і характер залежать від особливостей організму. Як правило, алергія на рибу на увазі непереносимість всіх видів риби, в рідкісних випадках мова йде про непереносимості конкретного продукту (наприклад, алергія на тріску). Симптоми захворювання носять наступний характер.

  1. Порушення травлення. Хворий скаржиться на біль в животі, підвищене газоутворення, нудоту, рідкі випорожнення. При погіршенні стану виникає блювота.
  2. Шкірні реакції. Через кілька хвилин після прийому їжі виникає відчуття печіння і поколювання в ротовій порожнині. Можливий розвиток набряку слизової оболонки, яке ускладнює ковтання і призводить до задухи. Протягом доби на тілі хворого з’являються червоні плями, що лущаться, викликають сильне свербіння. При розчісуванні висипань утворюються виразки.
  3. Поразка органів зору. При вдиханні запаху риби розвивається алергічний кон’юнктивіт, що характеризується почервонінням очей і мимовільним сльозотечею. У важких випадках відзначається погіршення зору.
  4. Респіраторні симптоми. Роздратування горла супроводжується сильним сухим кашлем. Якщо алергія на рибу привела до набряку слизової оболонки носа і горла, виникає задуха, яке несе загрозу життю потерпілого. Вдихання парів сирої риби або рибних страв викликає нежить, часте чхання, свербіж в носовій порожнині.

Прояви алергії виникають через 2-3 години після вживання продукту, в важких випадках симптоматика розвивається моментально. Слабкі алергічні реакції можливі протягом 24 годин після прийому їжі. Вони характеризуються висипанням на шкірі, яка самостійно проходить через кілька днів.

Більшість алергічних реакцій вимагають медичного втручання. Якщо алергія не проходить більше 3-х днів або її симптоми становлять небезпеку життя людини, слід звернутися до лікаря-алерголога. Медична допомога також необхідна при розвитку ускладнень у вигляді анафілактичного шоку або набряку Квінке. При анафілактичний шок у постраждалого відзначається пітливість, блідість шкірних покривів, уповільнений пульс, втрата свідомості. Якщо протягом години хворому не надати першу допомогу, настає клінічна смерть. Набряк Квінке характеризується сильним запаленням шкіри, яке провокує виражену набряклість. При набряканні слизової горла перекриваються верхні дихальні шляхи, що призводить до летального результату.

Алергія на рибу у дітей

Рибу дозволяється вводити в меню дитини, починаючи з 9-місячного віку. У ній містяться білки, вітамін D, фосфор, кальцій, йод та інші речовини, необхідні для повноцінного розвитку організму малюка. Разом з тим, риба відноситься до сильних алергенів, тому давати її дітям слід з особливою обережністю. Алергія на рибу у дитини здатна розвинутися ще в грудному віці, за умови вживання цього продукту матір’ю. В основі патології лежить дві основні причини: спадкова схильність малюка до алергічних реакцій і занадто часте вживання жінкою, яка годує риби. І в тому, і в іншому випадку необхідно відмовитися від рибних страв, після чого записатися на консультацію до педіатра. При перекладі дитини на звичайне харчування необхідно строго слідувати рекомендаціям лікаря,так як алергія на рибу нерідко прогресує і викликає перехресну непереносимість інших білкових продуктів.

Дитячий організм реагує на рибний алерген практично відразу. Перші симптоми виникають вже через 30-60 хвилин після годування. Алергія на рибу у дітей характеризується такими ознаками:

діатез (висип у вигляді яскраво-червоних плям на обличчі);

  • підвищення температури;
  • примхливість;
  • коліки;
  • здуття живота;
  • діарея;
  • блювота;
  • сухий кашель.

Якщо алергія виникає навіть при вживанні невеликих порцій риби (близько чверті чайної ложки), необхідно на час прибрати продукт з раціону малюка. До 5-6 років під наглядом педіатра дозволяється знову ввести в меню дитини рибні страви, так як у більшості дітей до шкільного віку патологія самостійно проходить.

Діагностика алергії на рибу

У домашніх умовах недуга реально діагностувати методом виключення (по черзі прибираючи ті чи інші продукти з раціону). Однак далеко не кожній людині такий спосіб під силу. Крім того, на подібну діагностику потрібно багато часу, а при гострій алергії медична допомога повинна бути терміновою. Краще рішення – записатися на прийом до алерголога. В умовах медичного закладу алергія на рибу діагностується протягом декількох годин, що виключає розвиток ускладнень. Лікар виконує діагностику в кілька етапів:

збір анамнезу, вивчення амбулаторної картки пацієнта;

проведення огляду з метою оцінки стану хворого;

виконання лабораторних аналізів.

Останній етап – головна частина діагностики. Він має на увазі проведення досліджень за допомогою шкірних проб або аналізів крові. Перша методика показана тільки при слабо виражених алергічних реакціях. Доктор підшкірно вводить пацієнтові невелику дозу алергену або завдає подразнюючу речовину на ліктьовий згин / зап’ясті хворого. Якщо в крові людини виробляються антитіла до конкретного алергену, в найближчі кілька годин на обробленій ділянці з’являється висип або припухлість. Аналізи крові значно безпечніше шкірних проб, так як вони виключають контакт алергену з організмом пацієнта. Лікар за допомогою голки бере невелику кількість венозної крові хворого для дослідження на рівень Ig. У клінічних умовах в зразок вводяться передбачувані алергени. Якщо після проведеної маніпуляції в крові утворюється імуноглобулін,у пацієнта діагностується алергія на рибу. Такий спосіб досліджень показаний дорослим з гострими проявами алергії, вагітним жінкам і дітям до 3-х років.

Алергія на рибу: лікування

Найефективнішим способом боротьби з алергічними реакціями вважається елімінаційна терапія, яка має на увазі дотримання суворої дієти. Риба при алергії протипоказана, її рекомендується замінювати м’ясом і свіжими овочами. Також слід відмовитися від морепродуктів. У список табу потрапляють креветки, морська капуста, мідії, кальмари, устриці, вугор, червона і чорна ікра. При тотальній непереносимості білкової їжі хворому показано вегетаріанське харчування.

Для усунення ознак алергічної реакції пацієнта призначаються медикаментозні препарати. Алергія на рибу лікується за допомогою ентеросорбентів, антигістамінних засобів, вітамінних комплексів. При респіраторних симптомах використовуються назальні краплі та спреї. Для зміцнення імунітету і зниження його чутливості до алергенів застосовуються імуномодулятори. Гостра алергія на рибу з вираженими шкірними реакціями усувається шляхом використання кортикостероїдів.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *