Алергія на пшеницю у дітей: чим годувати? безглютенові меню

Клейковина, або по-науковому глютен, являє собою білок, що міститься в злакових культурах. Всі ми щодня вживаємо його в їжу. Однак, на жаль, все частіше діагностується алергія на пшеницю у дітей. У цьому випадку необхідна спеціальна дієта.

Зміст Показати

Непереносимість глютену: як проявляється?

Медицина не стоїть на місці. Тепер лікарі вже в ранньому віці можуть виявити таке неприємне захворювання, як целіакія (непереносимість глютену, код алергії по МКБ 10 – Т 78.1, розділ «Інші негативні реакції на їжу»). Це аутоімунне захворювання, для якого характерне порушення процесів засвоєння рослинного білка. Дітям, що страждають на цю недугу, не можна вживати в їжу продукти в яких міститься пшениця. Склад багатьох страв включає в себе даний компонент. Як правило, симптоми целіакії вперше виявляють себе під час введення першого прикорму. Зазвичай молоді батьки використовують для цих цілей каші.

ознаки захворювання

Отже, що вона собою являє? Варто відразу зазначити, що дієта при целіакії – це не спосіб лікування, а тільки можливість позбутися від неприємних симптомів хвороби. Що робити, якщо підтвердилася алергія на пшеницю у дитини? Чим годувати? Перелік продуктів, неприпустимих до вживання при целіакії, досить широкий.

До нього входять такі продукти:

  • хліб, борошно та інші продукти на основі таких злакових культур, як ячмінь, овес, жито і пшениця;
  • перлова і манна каші;
  • локшина і макаронні вироби;
  • страви в панірувальних сухарях;
  • будь-які консерви;
  • гірчиця, майонез та інші соуси промислового виробництва;
  • солодощі (пряники, цукерки, торти);
  • напівфабрикати (сосиски, пельмені, ковбаси, сардельки);
  • фастфуд;
  • крабові палички;
  • випічка.

Що можна вживати в їжу?

Давайте на цьому зупинимося більш детально. Насправді список дозволених продуктів немаленький.

Безглютенові меню може включати в себе:

  1. М’ясо і рибу в будь-якому вигляді. Готові білкові напівфабрикати краще не купувати, оскільки в них вже може бути доданий глютен.
  2. Фрукти і овочі, в тому числі і картопля.
  3. Гречана, рисова, пшоняна і кукурудзяна крупа.
  4. Бобові.
  5. Горіхи.
  6. Молочні продукти.
  7. Рослинна і вершкове масло.

При безглютенової дієті часто спостерігається дефіцит найважливіших поживних речовин і вітамінів. Найкраще давати їх у формі таблеток або капсул. Для дітей дотримуватися безглютенової дієту особливо важко. Якому дитині не хочеться спробувати свіжу випічку та солодощі. Батькам потрібно буде з раннього дитинства переконати дитину, що всі ці продукти становлять небезпеку для його здоров’я. Якщо виробити правильні харчові звички, то Безглютенові меню не буде доставляти особливих турбот. Батькам треба зробити все так, щоб дитина відчувала себе повноцінним. Можливо, з віком він почне показувати свій характер і стане навмисне є заборонені продукти. У цьому випадку необхідно провести з чадом профілактичну бесіду. Швидше за все, буде потрібна допомога психолога. Однак варто враховувати,що дієта при целіакії – це єдиний можливий вихід.

Типове меню

Що робити, якщо у дитини алергія на пшеницю? Що не можна вживати в їжу в цьому випадку? Безглютеновая дієта для дітей практично нічим не відрізняється від такої для дорослих. Єдина відмінність полягає в калорійності раціону. Дітям просто потрібні порції меншого розміру.

Далі представлено зразкове меню для дітей старшого віку:

  • 1 день: на сніданок – запіканка з яєць, какао; на другий сніданок – яблуко; на обід – суп гороховий, плов і компот; полуденок – йогурт; вечеря – рибна котлета і гречана каша.
  • 2 день: на сніданок – млинці, солодкий чай; на другий сніданок – апельсин; на обід – борщ з кислої капусти, пюре з картоплі з курячою котлетою; на полуденок – сир і фрукти; на вечерю – овочеве рагу з яловичиною.
  • 3 день: на сніданок – запіканка з сиру, чай; на другий сніданок – фрукти; на обід – борщ, гречка з тушкованим м’ясом, компот; на полудень – фрукти з йогуртом або сметаною; на вечерю – голубці.
  • 4 день: на сніданок – сирники з какао; на другий сніданок – фрукти (груша або банан); на обід – грибний суп, горохове пюре і чай; на полуденок – свіжі ягоди і йогурт; на вечерю – фаршировані перці.
  • 5 день: на сніданок – печиво без глютену; на другий сніданок – фрукти (груша або персик); на обід – суп з риби, картопляна запіканка з куркою; на полуденок – банан і стакан молока; на вечерю – овочевий салат з рибної котлетою.
  • 6 день: на сніданок – омлет, чай, зефір; на другий сніданок – ківі з йогуртом; на обід – гороховий суп, картопля з рибою; на полудень – фрукти (яблуко або груша); на вечерю – тушкована капуста з фрикадельками.
  • 7 день: на сніданок: запіканка і чай; на другий сніданок – стакан молока з горіхами, на обід – суп з овочів, куряча грудка з гречаною локшиною, на полуденок – яблучний сік і апельсин; на вечерю – рибний салат з овочами і зеленню.

Як годувати малюків?

Найсерйозніше бувають алергічні реакції у дітей молодшого віку. Тому стежити за їх харчуванням слід з особливою увагою. Під час прикорму варто уникати вживання заборонених для прийому каш. Намагайтеся збагачувати раціон поступово, стежачи за тим, щоб він не містив глютену. Завжди вивчайте склад продукту, вказаний на упаковці. Інгредієнти, які не можна їсти дитині, слід ховати в недоступних місцях. До того ж при маляті інші члени сімейства не повинні вживати їх в їжу.

рецепти

Давайте розглянемо найпростіші рецепти. Навіть якщо дитина – алергік, це ще не означає, що він не може їсти смачно і різноманітно. Багато хто вважає, що при целіакії це неможливо, але якщо проявити правильний підхід, можна скласти повноцінний раціон.

Ось деякі рецепти для алергіків, які допоможуть урізноманітнити меню:

  1. Млинці. Головне – використовувати безглютенову борошно. Підійде рисова або кукурудзяна. Додайте до неї півсклянки кефіру, пачку сиру і п’ять білків. Отриманий склад ретельно вимішує і випікається, як звичайні млинці.
  2. Сирники. Необхідно взяти одну пачку сиру, яйце, ложку цукру, три ложки борошна без глютену. Всі компоненти ретельно вимішуються. З отриманої маси необхідно зліпити невеликі коржі і обсмажити їх з двох сторін на сковороді. Їсти сирники найсмачніше зі сметаною.
  3. Гречана / рисова локшина з м’ясом. Целіакія зовсім не означає, що ваша дитина не може їсти локшину. Головне, щоб вона була не пшеничного. Шматочки м’яса необхідно ретельно обсмажити з болгарським перцем і цибулею. Також відваріть до готовності гречану або рисову локшину. Після цього додайте її до м’яса. У цю страву за смаком кладуть спеції, соєвий соус і часник.

Основні страви

Що вони з себе представляють? Всі звичні страви, які присутні в раціоні харчування дитини, подаються в тому ж вигляді. Варто уважно ставитися до приготування супів: в них не повинно бути заборонених круп і макаронних виробів. Салати можна заправляти майонезом. В якості гарнірів необхідно використовувати картоплю, гречку або рис. Що стосується м’яса, то головне, щоб воно було свіжим. Основне правило – ніяких напівфабрикатів. Так ви зможете бути впевнені в тому, що в їжі немає ніяких консервантів і шкідливих компонентів. Солодощі для малюка можна приготувати самостійно. Дітям дуже подобаються традиційні льодяники – «Петушки». Можна навіть пекти печиво, тільки використовуйте для цього спеціальну борошно без глютену. Варто також приготувати для дитини спеціальний хліб. Наведемо кілька простих рецептів таких страв.

Пиріг з шоколадом без глютену

Алергія на пшеницю у дітей ще не означає повної відмови від солодощів. Можна порадувати дитини справжнім шоколадним пирогом. Для приготування цієї страви знадобиться:

  • 200 грам коричневого цукру;
  • 125 грам вершкового масла;
  • 125 грам чорного шоколаду;
  • 20 грам какао;
  • 50 грам рисової муки;
  • чверть ложки пекарського порошку без глютену;
  • три яйця;
  • горіхи за смаком.

На водяній бані слід розтопити вершкове масло, додати до нього коричневий цукор і чорний шоколад. Отриману суміш необхідно помішувати, поки всі компоненти не зникнуть і не з’єднаються в однорідну масу. У неї висипають рисове борошно, какао, пекарський порошок і ретельно перемішують. Додають яйця і горіхи. Тісто переливають в заздалегідь заготовлену форму і випікають при 180 градусах протягом 35 хвилин. Готовий десерт перед подачею слід остудити.

Хліб без глютену

У чому особливість даного продукту? Коли мова заходить про таке компоненті, як глютен (в яких продуктах він міститься, було розглянуто раніше), то перше що приходить на розум, це хліб. Однак алергічна реакція на глютен зовсім не означає, що протягом усього життя дитина не зможе його є. Потрібно лише правильно готувати хліб. Скористайтеся поданими нижче рецептом.

Дві чайні ложки сухих дріжджів слід розвести в 125 мл теплої води. Додайте одну чайну ложку цукру. Таку суміш слід залишити на деякий час, щоб вона спінилася. Висипати 300 грам рисової муки і одну чайну ложку солі в миску, в серединці борошняної гірки зробіть невелике заглиблення і розбийте в нього яйце. Сюди ж додайте дріжджі. Всі компоненти змішайте. При необхідності налийте невелику кількість рідини. Це може бути проста вода, молоко або йогурт. Потім тісто необхідно перелити в форму і залишити чекати, поки воно не підніметься вдвічі. Хліб випікають протягом півгодини при температурі 200 градусів. Перед вживанням його необхідно охолодити.

банановий хліб

Ця страва також можна готувати дітям, у яких діагностована алергія (по МКБ-10 код був представлений вище). Воно являє собою щось середнє між десертом і хлібом.

100 грам попередньо розм’якшеного вершкового масла збивають з 4 столовими ложками цукру. До отриманої суміші додають два яйця. З двох бананів необхідно приготувати пюре, яке потім додають в тісто. Далі всипають 150 грам рисової і 2 їдальні ложки кукурудзяного борошна. Додайте 30 грам пекарського порошку без глютену і дрібку солі. Тісто переливається в викладену пергаментом форму для запікання і ставиться в духовку. Готується блюдо протягом години при температурі 180 градусів. Подається в охолодженому вигляді.

печиво

Алергія на пшеницю у дітей зовсім не означає, що потрібно позбавляти дитину простих дитячих радощів. Всі малюки люблять печиво. Якщо у вашого чада алергія на глютен, скористайтеся цим простим рецептом.

100 грам мигдалю необхідно перемолоти і змішати зі склянкою цукру і столовою ложкою рисової муки. В отриману суміш додають два яйця і добре збивають. Після цього тісто залишають на 20 хвилин. По закінченні цього часу його необхідно ще раз добре збити. Тісто поміщають в кондитерський мішок і видавлюють на деко у формі невеликих кружечків. Можна також просто викласти печиво ложкою. Зверху на нього покладіть по одному мигдальному горішку. Блюдо випікається протягом 20 хвилин при температурі 180 градусів.

висновок

Алергія на пшеницю у дітей – досить неприємна, але не найстрашніша патологія. Головне завдання батьків в цьому випадку – постаратися зробити меню малюка насиченим і різноманітним. Дитина повинна зрозуміти, що у виборі їжі він не сильно обмежений. Ви можете разом готувати і вигадувати нові страви без глютену. Так дитина навчиться жити зі своєю хворобою і правильно харчуватися, а ви налагодите з ним тісний контакт. Багатьох батьків в даній ситуації хвилює одне питання: «А як малюк буде харчуватися в шкільній їдальні?». Постарайтеся заздалегідь обговорити з керівництвом установи можливість забезпечення індивідуального меню.

Дієта при алергії на пшеницю у дитини

Алергія на пшеницю може в значній мірі ускладнити життя дитини.

Даний інгредієнт і його похідні містяться в численних продуктах харчування , вживання яких потрапить під заборону.

Інтенсивність симптоматики негативної реакції організму малюка залежить від індивідуальних особливостей його організму.

У деяких випадках достатньо, мінімальна присутність пшениці в певному продукті, щоб його вживання спровокувало серйозне погіршення загального стану дитини.

Чи може у малюка виникнути алергія на моркву? Відповідь дізнайтеся прямо зараз.

Загальні відомості

Алергічна реакція на певні продукти харчування або додаткові інгредієнти, використовувані при їх виготовленні, виникає по причині змісту у них компонентів, які організм сприймає як потенційно небезпечної речовини .

Виникає така реакція через порушення в роботі імунної системи.

До алергії більшою мірою схильні діти. Пояснюється такий фактор недостатнім формуванням системи травлення і захисних функцій організму у малюків.

Особливості алергії на пшеницю :

  • алергічна реакція може виникнути не тільки на продукти з вмістом пшениці в чистому вигляді, але і її похідні;
  • патологія може проявитися незалежно від віку дитини (в деяких випадках протягом алергічної реакції відбувається раптовими рецидивами після тривалого періоду ремісії).

до змісту ↑

Причини виникнення

Основною причиною алергії на пшеницю у дітей грудного чи старшого віку вважається несвоєчасне введення прикорму .

Якщо у дитини є захворювання системи травлення або збої в роботі імунної системи, то ризик негативної реакції організму на продукт збільшується.

У деяких випадках такий тип алергії може передаватися на генетичному рівні. Причини виникнення негативної реакції організму на різні продукти харчування з вмістом пшениці відрізняються.

Причини виникнення алергії у немовлят на ГВ і дітей на:

  1. Пшеничне борошно (спровокувати негативну реакцію може не тільки глютен в складі такого продукту, але і борошняний пил, здатна надати подразнюючу дію на слизові оболонки органів дихання).
  2. Борошняне і білий хліб (причиною алергії стає глютен, дріжджі або хімічні добавки, які використовуються при виготовленні такої продукції).
  3. Пшеничну кашу (алергенами в такому продукті можуть виступати глютен і протеїн).

до змісту ↑

Що конкретно є алергеном?

Головним алергеном в складі пшениці вважається специфічний білок – глютен.

Алергія на цю речовину може виникати з двох причин – якщо організму сприймає його як чужорідного і патогенного або в результаті порушення роботи системи травлення.

Перетравлення їжі з вмістом глютену може утруднятися не тільки патологіями, а й природними факторами (наприклад, якщо мова йде про дитину).

перехресна форма

Глютен міститься не тільки в пшениці, але і в більшості видів злакових культур .

При перехресної формі алергії негативна реакція організму дитини буде виникати на продукти, до складу яких входить овес, ячмінь, жито.

Прогресування порушень роботи імунної системи може стати причиною необхідності кардинальної зміни раціону малюка. Під заборону потраплять численні продукти, що мають в складі злакові культури і їх похідні.

Спровокувати алергію може і пилок злакових рослин.

Алергія на пшеницю може спровокувати негативну реакцію організму на наступні продукти:

  • ківі;
  • полуниця;
  • горіхи;
  • продукти бджільництва;
  • соя;
  • бобові культури;
  • ковбасна продукція.

до змісту ↑

Симптоми і ознаки

Симптоматика алергії на пшеницю відрізняється в залежності від особливостей дитячого організму. У немовлят на ГВ негативна реакція організму може виявлятися у вигляді порушень системи травлення або шкірної висипки.

У дітей старшого віку інтенсивність симптоматики може доходити до анафілактичного шоку. Негативна реакція організму виникає через короткий проміжок часу після вживання алергену в їжу.

Для спрощення процесу діагностики алергії рекомендується вести спеціальний харчовий щоденник для дітей.

Симптомами алергії на пшеницю можуть стати такі стани:

  • сухість та лущення шкірних покривів;
  • набряклість шкіри і слизових оболонок;
  • закладеність носа (може доповнюватися ринітом);
  • висипання на шкірних покривах (плями, пухирі, висип);
  • здуття живота, запор або діарея;
  • напади блювоти і нудоти;
  • раптове підвищення температури тіла.

до змісту ↑

Чим небезпечна?

Алергічна реакція на пшеницю, незалежно від інтенсивності симптоматики, робить негативний вплив на роботу життєво важливих систем дитячого організму. В результаті прогресування патології можуть розвиватися хронічні захворювання органів дихання або травлення.

Найнебезпечнішими ускладненнями вважаються набряк Квінке та анафілактичний шок.

Дані стану створюють загрозу для життя маленького пацієнта.

При відсутності своєчасної медичної допомоги виникає ризик летального результату.

Діагностика та аналізи

При діагностиці алергії на пшеницю у дітей використовується дві методики. На початковому етапі обстеження маленького пацієнта проводиться аналіз крові на імуноглобуліни .

Дана процедура дозволяє не тільки виявити алергію, а й визначить ступінь її прогресування.

Підтверджується діагноз елімінатівного тестом. Протягом двох тижнів з раціону харчування дитини повністю виключаються продукти з вмістом глютену. Якщо при повторному введенні пшениці і її похідних в меню, симптоми знову з’являються, то тест вважається позитивним.

лікування

Невід’ємною частиною терапії алергії на пшеницю у дітей є повне виключення алергену з раціону харчування. Дієта має на увазі значні обмеження і ретельний контроль складу продуктів з дитячого меню.

Симптоматика негативної реакції організму усувається спеціальними медикаментами, але після надання першої допомоги малюкові необхідно в найкоротші терміни звернутися до алерголога для складання курсу лікування патології і профілактики її рецидивів.

препарати

При виникненні симптомів алергії дозволено давати дітям антигістамінні препарати короткочасним ефектом.

Такі медикаменти допомагають швидко полегшити стан маленького пацієнта.

Подальший курс терапії повинен складатися тільки фахівцем. При підборі лікарських засобів буде враховуватися ряд важливих нюансів. Ігнорувати симптоми алергії не можна ні в якому разі.

При лікуванні алергії на пшеницю використовуються наступні види медикаментів :

  • засоби для нормалізації системи травлення (Лінекс);
  • препарати групи ентеросорбентів (Активоване вугілля, ентеросгель);
  • антигістамінні засоби (супрастин, Фенистил).

до змісту ↑

Народні засоби

Терапевтичним ефектом народні засоби при лікуванні алергії на пшеницю не володіють.

Деякі рецепти допомагають усунути наявну симптоматику негативної реакції організму дитини, підвищити імунітет і зміцнити систему травлення.

Усунути основну проблему такі методи не здатні. У більшості випадків алергія на пшеницю невиліковна .

Приклади народних засобів:

Відвар череди і ромашки

    аптечної для обробки шкіри (інгредієнти змішуються в рівних пропорціях, заливаються окропом, після настоювання або повторного кип’ятіння відвар додається у ванну при купанні дитини).

  • Відвари з лікарських трав для зміцнення імунітету (регулярний прийом відварів на основі календули, звіробою і ромашки аптечної в значній мірі підвищать захисні функції дитячого організму).

до змісту ↑

дієта

Що не можна давати і чим годувати алергіка? При виявленні алергії на пшеницю дитині призначається жорстка дієта з виключенням продуктів, в яких може міститися глютен . Для складання оптимального варіанту меню необхідно звернутися до фахівця і пройти повне обстеження.

Основу раціону малюка повинні складати бульйони, овочі, фрукти, кисломолочна продукція, а також інші різновиди продуктів, що не містять в своєму складі пшениці.

Під заборону потрапляє значна частина раціону, що вважається нормою для здорової дитини.

Глютен може міститися в наступних продуктах харчування:

  • хлібобулочні вироби;
  • солодощі (торти, тістечка, солодка випічка, цукерки);
  • деякі сорти макаронних виробів;
  • вівсяна і пшенична каша;
  • жито, ячмінь;
  • ковбасні вироби.

Зазначені продукти харчування можна замінювати спеціальної продукцією , що виготовляється для тих, у кого виявлено непереносимість глютену.

Виробники роблять відповідні помітки на упаковках товарів або використовують значок закресленого колоска.

В асортименті таких продуктів є не тільки хліб, печиво, каші, а й солодощі. Вживання безглютенових виробів допоможе запобігти рецидив алергічної реакції на пшеницю.

профілактика

Головним заходом профілактики алергії на пшеницю у дітей є своєчасне введення прикорму .

Якщо у одного з батьків є схильність до алергічних реакцій на певні категорії продуктів, то в деяких випадках уникнути спадкової патології у дітей не вийде.

Для запобігання придбаної форми алергії на пшеницю необхідно дотримуватися кількох елементарних правил.

Профілактикою алергії на пшеницю вважаються наступні рекомендації :

  1. Контроль раціону харчування під час вагітності (виняток надмірного вживання продуктів різних категорій).
  2. Виняток вживання потенційних алергенів в період лактації (алергія на пшеницю може виникнути в результаті перехресної реакції організму немовляти).
  3. Своєчасне введення прикорму (всі продукти харчування повинні вводитися в меню дитини відповідно до загальноприйнятих правил).

При виявленні алергії на пшеницю в дитячому віці, є ймовірність її зникнення при дорослішанні дитини.

У період терапії патології виключення продуктів, що містять глютен, є обов’язковим правилом.

У деяких випадках такий тип алергії зберігається на все життя .

Про причини алергії на пшеницю ви можете дізнатися з цього відео:

Переконливо просимо не займатися самолікуванням. Запишіться до лікаря!

Алергія на пшеницю у дитини: що можна і що не можна

Привіт, шановні читачі! Сьогодні обговорюємо, чому виникає алергічна реакція на пшеницю, яка її симптоматика, методи діагностування та лікування.

  1. Алергічні реакції на пшеницю у дитини
  2. Чому виникає алергія
  3. Як проявляється хвороба
  4. Деякі нюанси захворювання
  5. діагностичні процедури
  6. Терапевтична тактика і стратегія
  7. Харчування дитини-алергіка
  8. профілактика
  9. важливо запам’ятати

Алергічні реакції на пшеницю у дитини

Пшениця, що відноситься до сильних алергенів, зустрічається в складі багатьох продуктів.

Вони в разі діагностування алергічного захворювання будуть виключені з меню дитини фахівцем-алергологом. Інгредієнти пшениці є не тільки в їжі.

Наприклад, вони іноді зустрічаються навіть в дитячому пластиліні. Батьки, котрі помітили симптоми алергії, повинні відразу показати дитину лікарю, який призначить адекватне лікування.

Чому виникає алергія

До головної причини, внаслідок якої з’являється алергія на пшеницю у дитини, медики відносять порушення в імунній системі:

дитячий організм сприймає пшеничний білок як небезпечна речовина, з яким бореться викидом гістаміну, що запускає алергічний процес.

Крім того, велику роль у виникненні подібного типу алергії відіграє спадковість, а також погана екологічна обстановка.

Спровокувати алергічний процес може і надто ранній прикорм, що містить пшеницю (наприклад, каша з манної крупи).

Діти іноді реагують навіть на пшеничне пилок.

До непереносимості тих чи інших продуктів, в тому числі і пшениці, діти схильні більше, ніж дорослі, адже шлунково-кишкова система дитини, як і захист організму, сформовані ще недостатньо.

Як проявляється хвороба

Ознаки непереносимості пшениці можуть бути різними. Виникають вони досить швидко після того, як подразник потрапляє в організм дитини.

Немовлята, як правило, реагують збоями в функціонуванні системи травлення і / або шкірними запаленнями.

У дитини постарше діапазон реагування розширюється. Це може означати

  • Висип різного характеру, кропив’янка.
  • Риніт алергічної природи.
  • Найрізноманітніші порушення в роботі шлунково-кишкового тракту: від нудоти і блювоти до діареї або запору.
  • Підвищена температура.
  • Порушення дихання (бронхіт, бронхоспазм), які при відсутності лікування можуть призвести до астмою.
  • Ангіоневротичний набряк (Квінке).
  • Анафілаксія.

Два останніх ознаки в списку відносяться до найбільш небезпечним: якщо вчасно не буде надана професійна медична допомога, дитина може померти від задухи.

Ступінь розвитку алергічних проявів обумовлена ​​індивідуальними особливостями дитячого організму.

Іноді саме мінімальну кількість пшениці, яка присутня в тому чи іншому продукті, може викликати серйозну спалах алергії.

Алергія на пшеницю у дітей вимагає негайного візиту до фахівця.

Деякі нюанси захворювання

  • Діти дуже часто здатні «переростати» даний вид алергії.
  • Якщо є непереносимість пшениці, алергенами бувають іноді інші злакові культури, а також певні продукти: арахіс, соя, ковбаса, бобові та ін. Про перехресних реакціях батькам розповість лікар.
  • Від фізичних навантажень ступінь захворювання може збільшуватися.
  • Алергія не залежить від віку; часом рецидиви трапляються після тривалої ремісії.

діагностичні процедури

Спеціаліст, перш ніж почати лікування, встановить точний діагноз, адже розробка лікувальної стратегії без ретельної діагностики неможлива.

Діагностування здійснюється з використанням тих же методик, що і при підозрі на будь-який вид харчової алергії.

Спочатку буде зроблений аналіз крові на імуноглобуліни (це називається імуноферментним аналізом).

Дослідження дасть можливість встановити алергію і визначити рівень її виразності. Для дітей від семи років лікар може призначити шкірні тести.

Після проведення аналізу крові виконується елімінативний тест.

Це означає, що два тижні дитина буде харчуватися тільки тими продуктами, які не містять пшеничний білок. Потім в раціон знову вводиться пшениця або містять її продукти.

Якщо симптоматика виникає знову, діагноз вважається підтвердженим.

Терапевтична тактика і стратегія

Найважливішим пунктом терапії виступає абсолютне виключення подразника з меню дитини. Спеціаліст детально розписує дієту.

Глютеносодержащіе продукти виключаються тільки при наявності перехресної реакції. Непереносимість пшениці і глютену відносяться до різних видів алергії.

Також використовується медикаментозна терапія:

  • Призначаються антигістамінні, швидко знімають симптоматику. Зараз лікарі наказують дітям ліки нового покоління, у яких немає побічних ефектів.
  • Показані ентеросорбенти для приведення роботи шлунково-кишкового тракту в норму. Про них докладніше в статті.
  • Спеціаліст може рекомендувати і трави для ванночок при шкірних подразненнях або трав’яні відвари для підвищення імунітету.

Всі лікарські препарати призначає тільки лікар.

Харчування дитини-алергіка

Батьки на прийомі у лікаря зазвичай хвилюються: алергія на пшеницю у дитини, ніж годувати?

При виключення пшениці з раціону дитина втрачає деякі вітаміни групи B і залізо.

Але діти отримають всі ці корисні речовини, якщо в їх меню будуть входити бульйони, яйця, морепродукти, бобові, м’ясні і рибні страви, печінку, фрукти, овочі, кисломолочна продукція, всі злакові, які не є подразниками.

Борошно з пшениці замінюється будь-який інший (з рису або кукурудзи, вівса або гречки, жита або нуту). Також можна застосовувати борошно з картоплі та сої.

Замість пшеничного хліба дитині можна давати будь-які хлібці, крім пшеничних.

Для панірування підійдуть пластівці з вівса або ті ж сухі хлібці. Зараз випускається багато видів печива без глютену, а значить, і без пшеничного білка.

Ці печива дуже добре можуть замінити традиційну випічку. Випічку також можна робити з будь-якого виду борошна, крім борошна з пшениці.

Алергія на пшеницю у дитини, що не можна? Під заборону підпадають солодощі, якщо в них є борошно з пшениці (від булочок і тортиків до цукерок і морозива), макарони і вермішель, манка.

Борошно з пшениці може додаватися в різноманітні соуси, кетчуп, гірчицю, ковбасні вироби, сири, напівфабрикати, спеції.

Якщо немає можливості уважно ретельно вивчити, з чого зроблені ці продукти, краще не ризикувати.

При дотриманні дієти до дітей повертається гарне самопочуття. У багатьох маленьких дітей алергічні реакції на пшеницю проходять до п’яти років.

Однак «перерости» алергію дитина може і набагато пізніше. Випадки, коли хвороба не проходить взагалі (при своєчасному лікуванні), зустрічаються дуже рідко.

профілактика

Для попередження алергічних реакцій на пшеницю слід:

  • Вчасно вводити прикорм.
  • Виключити можливі подразники в період годування дитини грудьми.
  • Обов’язково дотримуватися дієти при діагностуванні алергічного захворювання.
  • Уважно вивчати, що міститься в магазинних продуктах, придбаних батьками для алергіка.

Алергія на пшеницю – що не можна і що можна їсти

Як проявляється алергія на пшеницю і наскільки вона небезпечна? Як налагодити повноцінне харчування при цій хворобі? У чому особливості симптомів алергії на пшеницю у дітей, в тому числі грудних?

При всьому різноманітті різновидів алергії, алергія на пшеницю привносить в життя масу складнощів, а саме в раціон харчування. Адже однією з основних рекомендацій для алергіка є повне виключення або ж при неможливості – мінімізація контакту з алергеном, що в даному випадку має на увазі відмову від чималої кількості продуктів.

Основні причини алергії

Алергія на пшеницю у дорослих і дітей викликана гіперчутливістю імунітету до білків, які входять до складу пшениці.

Тому особам, що страждають цим різновидом алергії, протипоказано вживання в їжу глютеносодержащіе продукти. Не варто плутати алергію на глютен з целіакію.

Алергічну реакцію можуть спровокувати такі продукти, як крохмаль, висівки, проросле зерно пшениці. Тісто також не можна їсти при алергії на пшеницю.

До основних причин появи алергії на пшеницю у дитини відносять:

  • Алергія на пшеницю у грудничка може виникнути, якщо неправильно або занадто рано вводиться прикорм.
  • У більш старших дітей причинами алергічних реакцій можуть бути порушення в роботі травної системи (зокрема, захворювання печінки). В цьому випадку, замість розкладання білка на амінокислоти, відбувається пряме попадання його в кров.
  • Непрямою причиною непереносимості пшеничного білка може бути і безконтрольний прийом антибіотиків, що призводить до розвитку дисбактеріозу.
  • Спадкова схильність.
  • Харчову алергію у малюків може викликати недотримання вагітною жінкою щадного, гіпоалергенного режиму харчування.

Гіперчутливість до пшениці і целіакію часто плутають, хоча це абсолютно різні захворювання з різною природою виникнення.

Целіакія – генетичне захворювання, при якому в організмі немає ферменту, що розщеплює білок клейковини. У хворих на целіакію продукти з вмістом глютену пошкоджують ворсинки тонкої кишки, що призводить до зниження всмоктуючої здатності кишечника.

Алергія – це надмірний відповідь імунної системи організму на алерген (білок, що міститься в злакових рослинах). Часто алергія носить тимчасовий характер (у міру дорослішання, діти поступово переростають її). Але іноді гіперчутливість до білка пшениці залишається на все життя.

У першому випадку, при строгому дотриманні дієти, непереносимість пшениці і виробів з неї може зникнути.

Основні симптоми реакції

При першому прояві алергії потрібно відвідати фахівця-алерголога, який зможе призначити правильний режим харчування. Мамі корисно вести щоденник харчування дитини. У щоденникових записах необхідно вказувати всі продукти, якими годують малюка, і реакцію на них.

Фото: Прояв алергічної реакції на пшеницю (глютен) у дитини

  • кропив’янка;
  • сверблячі висипання не піднімається над поверхнею шкіри;
  • набряк, сухість і лущенням шкіри.

Симптоми з боку дихальної системи:

  • алергічний бронхіт;
  • бронхоспазм;
  • в рідкісних випадках можливе підвищення температури;
  • чхання, кашлю, виділення з носа.

Порушення роботи травної системи:

  • болю в області шлунково-кишкового тракту;
  • нудота;
  • здуття живота;
  • діарея;
  • запор.
  • анафілактичний шок;
  • набряк Квінке.

перехресна алергія

Гіперчутливість до пшениці може поєднуватися з алергічними реакціями на інші види злакових культур (найчастіше, це ячмінна і вівсяна крупа). Можливі реакції на такі продукти, як:

  • арахіс,
  • соя,
  • бобові,
  • ковбаса,
  • мед,
  • полуниця,
  • ківі.

Може також спостерігатися підвищена чутливість до пилку злакових рослин.

Лікування алергії на пшеницю

Розробка правильної стратегії лікування неможлива без ретельної діагностики. Діагноз ставиться на основі імуноферментного аналізу. Виділяють дійсну і помилкову алергічну реакцію. У першому випадку, продукти, що містять алерген, виключаються повністю, у другому дозволяється їх вживання в обмеженій кількості.

При появі перших симптомів захворювання, доцільно прийняти антигістамінний препарат. Для нормалізації діяльності травної системи в разі харчової алергії призначають такі препарати, як:

  • Хілак-форте,
  • «Лінекс».

Хорошим ентеросорбентом є Ентеросгель, він виводить з організму алергени і токсини різної природи. Непогано впорається і активоване вугілля.

Необхідно пам’ятати – візит до алерголога абсолютно обов’язковий. Тільки правильна діагностика допоможе призначити адекватне лікування: дієту і медикаментозні засоби.

З шкірними проявами допомагає впоратися відвар з череди з ромашкою.

  • 1 ст.л. низки;
  • 1 ст.л. ромашки.

Суміш заливають окропом, проціджують і використовують для ванн

профілактика

Найкраще профілактичний захід – не допускати контакту з продуктами, що викликають реакцію. Необхідно повністю виключити з раціону містять пшеницю продукти.

Фото: Продукти, в складі яких є глютен

По-перше, пшениця – це не тільки хлібобулочні вироби, макарони та борошно. Пшениця – це багато крупи, в тому числі і манка.

По-друге, доведеться забути і про спиртні напої, таких як горілка, віскі, вино або пиво.

Необхідно дотримуватися дуже обережним і при використанні косметичних засобів. Так, пшеничний крохмаль входить до складу деяких медичних мазей, а зародки пшениці містяться в кремі з ефектом омолодження.

Інші можливі назви пшениці:

  • булгур;
  • Пшеничне борошно грубого помелу;
  • Полба (еммер, двузернянка, спельта);
  • кускус;
  • Збагачена борошно, біле борошно, пшеничне борошно;
  • однозернянка;
  • Манна крупа:
  • Камут;
  • сейтан;
  • Тритикале (гібрид пшениці і жита);
  • Пшеничні висівки, пшеничне борошно, масло зародків пшениці, пшеничний глютен, пшеничний крохмаль.

Чи не харчові продукти, які можуть містити пшеницю:

  • Творчі приналежності (наприклад, Play-Doh®) і деякі клеї;
  • Косметика, засоби для догляду за волоссям;
  • Медикаменти, вітаміни;
  • Корм для вихованців, що включає рибу;
  • Декорації з пшениці;
  • Ароматизатори.

Людей, які страждають цим видом алергії, хвилює питання: чим замінити пшеницю при алергії?

  • Соєва, рисова або картопляна мука стануть хорошою альтернативою борошні пшеничного.
  • Дозволено і бажано вживання в їжу спеціальних продуктів без вмісту глютену: макаронних виробів, зернових готових сумішей, хлібців та печива. Зміст пшеничного крохмалю в перерахованих продуктах настільки невелике, що для більшої частини людей з алергією це абсолютно безпечно. Купити ці продукти можна в спеціалізованих магазинах або у великих торгових центрах.

Вітаміни B, залізо.

  • Білкова їжа: м’ясо, риба, птиця, бобові, яйця, молочні (якщо на них немає алергії);
  • фрукти, овочі, зелень, інші зернові продукти (рис, кукурудза, овес, ячмінь, гречка).

Дізнатися про зміст пшениці в тому чи іншому продукті, можна, уважно прочитавши його склад. Якщо у вас є якісь сумніви щодо змісту пшениці, – не вживайте продукт в їжу до з’ясування його складу.

Що не можна їсти при алергії на пшеницю:

  • випічку з пшеничного борошна,
  • ковбасу,
  • сири з додаванням злакових,
  • макарони,
  • готові суміші для сніданків з вмістом пшениці,
  • консервовані продукти з додаванням густого соусу,
  • морозиво (готове),
  • спиртні напої,
  • льодяники,
  • шоколадні цукерки.

До дозволеним продуктів відносяться:

  • м’ясо,
  • горох,
  • квасоля,
  • горіхове масло,
  • страви з яєць,
  • випічка з рисової, картопляної, соєвої, житній або вівсяної (за умови гарної переносимості) борошна,
  • макарони без вмісту глютену.

Овочі та фрукти краще вживати в сушеному або свіжому вигляді. Дозволяються консервовані овочі і фрукти за умови, якщо соус не містить пшеничного борошна. З напоїв найбільш бажані фруктові соки, відвари трав. Можливо також вживання морозива домашнього приготування.

Як приготувати корисні та смачні страви із замінників пшениці?

Борошно з компонентів, що не містять пшеницю, має свої особливості. Корисно знати деякі правила приготування страв.

  • Тісто буде смачнішим, якщо приготувати його з декількох видів борошна.
  • При виготовленні випічки, температура випікання трохи нижче, ніж для виробів з традиційної пшеничного борошна.
  • Вироби з безглютенових компонентів краще зробити невеликими, так як тісто пропікається набагато гірше пшеничного.
  • Випічка, що містить інгредієнти без пшениці, швидко висихає, тому бажано її зберігати в ретельно закритій упаковці.

Стакан пшеничного борошна здатні замінити:

  • 1,25 склянки ячменю.
  • 0,75 склянки картопляного борошна.
  • 0,75 склянки рису.
  • 1,3 чашки вівсяної муки.
  • 1,3 склянки житнього борошна.
  • 1,3 склянки соєвого борошна.

Незважаючи на те, що будь-яка харчова алергія значно погіршує якість життя, це аж ніяк не вирок. Дотримання гіпоалергенної дієти і залізна дисципліна допоможуть зберігати гарне самопочуття.

Незважаючи на те, що спельтовой борошно (з дикої пшениці) менше аллергенна, ніж звичайна пшенична, ризик виникнення алергії є. Хоча у деяких людей з алергією на пшеницю, спельтовой борошно реакції не викликає.

Відповіді на запитання

У пшеничному борошні міститься одна з різновидів глютену – гліадин. Може, в даному випадку мова йде про інші види глютену (наприклад, кукурудзяному або міститься в вівсі).

Замочування пшеничного (і не тільки) крупи призводить до нейтралізації фітіновой кислоти, що ускладнює засвоєння корисних речовин, що містяться в зернових. Використання не ферментованого зерна – значне навантаження на піщевартельную систему. Замочування знижує ризик алергії.

У більшості випадків, діти переростають алергію на пшеницю. Але іноді непереносимість пшеничного білка зберігається на все життя.

Якщо малюк страждає непереносимістю глютену, – мамі, що годує потрібно відмовитися від вживання злаків, що містять глютен. Перлова і пшенична каші відносяться саме до таких видів продуктів.

Алергія на пшеницю – що не можна і що можна їсти

Як проявляється алергія на пшеницю і наскільки вона небезпечна? Як налагодити повноцінне харчування при цій хворобі? У чому особливості симптомів алергії на пшеницю у дітей, в тому числі грудних?

При всьому різноманітті різновидів алергії, алергія на пшеницю привносить в життя масу складнощів, а саме в раціон харчування. Адже однією з основних рекомендацій для алергіка є повне виключення або ж при неможливості – мінімізація контакту з алергеном, що в даному випадку має на увазі відмову від чималої кількості продуктів.

Основні причини алергії

Алергія на пшеницю у дорослих і дітей викликана гіперчутливістю імунітету до білків, які входять до складу пшениці.

Тому особам, що страждають цим різновидом алергії, протипоказано вживання в їжу глютеносодержащіе продукти. Не варто плутати алергію на глютен з целіакію.

Алергічну реакцію можуть спровокувати такі продукти, як крохмаль, висівки, проросле зерно пшениці. Тісто також не можна їсти при алергії на пшеницю.

До основних причин появи алергії на пшеницю у дитини відносять:

  • Алергія на пшеницю у грудничка може виникнути, якщо неправильно або занадто рано вводиться прикорм.
  • У більш старших дітей причинами алергічних реакцій можуть бути порушення в роботі травної системи (зокрема, захворювання печінки). В цьому випадку, замість розкладання білка на амінокислоти, відбувається пряме попадання його в кров.
  • Непрямою причиною непереносимості пшеничного білка може бути і безконтрольний прийом антибіотиків, що призводить до розвитку дисбактеріозу.
  • Спадкова схильність.
  • Харчову алергію у малюків може викликати недотримання вагітною жінкою щадного, гіпоалергенного режиму харчування.

Гіперчутливість до пшениці і целіакію часто плутають, хоча це абсолютно різні захворювання з різною природою виникнення.

Целіакія – генетичне захворювання, при якому в організмі немає ферменту, що розщеплює білок клейковини. У хворих на целіакію продукти з вмістом глютену пошкоджують ворсинки тонкої кишки, що призводить до зниження всмоктуючої здатності кишечника.

Алергія – це надмірний відповідь імунної системи організму на алерген (білок, що міститься в злакових рослинах). Часто алергія носить тимчасовий характер (у міру дорослішання, діти поступово переростають її). Але іноді гіперчутливість до білка пшениці залишається на все життя.

У першому випадку, при строгому дотриманні дієти, непереносимість пшениці і виробів з неї може зникнути.

Основні симптоми реакції

При першому прояві алергії потрібно відвідати фахівця-алерголога, який зможе призначити правильний режим харчування. Мамі корисно вести щоденник харчування дитини. У щоденникових записах необхідно вказувати всі продукти, якими годують малюка, і реакцію на них.

Фото: Прояв алергічної реакції на пшеницю (глютен) у дитини

  • кропив’янка;
  • сверблячі висипання не піднімається над поверхнею шкіри;
  • набряк, сухість і лущенням шкіри.

Симптоми з боку дихальної системи:

  • алергічний бронхіт;
  • бронхоспазм;
  • в рідкісних випадках можливе підвищення температури;
  • чхання, кашлю, виділення з носа.

Порушення роботи травної системи:

  • болю в області шлунково-кишкового тракту;
  • нудота;
  • здуття живота;
  • діарея;
  • запор.
  • анафілактичний шок;
  • набряк Квінке.

перехресна алергія

Гіперчутливість до пшениці може поєднуватися з алергічними реакціями на інші види злакових культур (найчастіше, це ячмінна і вівсяна крупа). Можливі реакції на такі продукти, як:

  • арахіс,
  • соя,
  • бобові,
  • ковбаса,
  • мед,
  • полуниця,
  • ківі.

Може також спостерігатися підвищена чутливість до пилку злакових рослин.

Лікування алергії на пшеницю

Розробка правильної стратегії лікування неможлива без ретельної діагностики. Діагноз ставиться на основі імуноферментного аналізу. Виділяють дійсну і помилкову алергічну реакцію. У першому випадку, продукти, що містять алерген, виключаються повністю, у другому дозволяється їх вживання в обмеженій кількості.

При появі перших симптомів захворювання, доцільно прийняти антигістамінний препарат. Для нормалізації діяльності травної системи в разі харчової алергії призначають такі препарати, як:

  • Хілак-форте,
  • «Лінекс».

Хорошим ентеросорбентом є Ентеросгель, він виводить з організму алергени і токсини різної природи. Непогано впорається і активоване вугілля.

Необхідно пам’ятати – візит до алерголога абсолютно обов’язковий. Тільки правильна діагностика допоможе призначити адекватне лікування: дієту і медикаментозні засоби.

З шкірними проявами допомагає впоратися відвар з череди з ромашкою.

  • 1 ст.л. низки;
  • 1 ст.л. ромашки.

Суміш заливають окропом, проціджують і використовують для ванн

профілактика

Найкраще профілактичний захід – не допускати контакту з продуктами, що викликають реакцію. Необхідно повністю виключити з раціону містять пшеницю продукти.

Фото: Продукти, в складі яких є глютен

По-перше, пшениця – це не тільки хлібобулочні вироби, макарони та борошно. Пшениця – це багато крупи, в тому числі і манка.

По-друге, доведеться забути і про спиртні напої, таких як горілка, віскі, вино або пиво.

Необхідно дотримуватися дуже обережним і при використанні косметичних засобів. Так, пшеничний крохмаль входить до складу деяких медичних мазей, а зародки пшениці містяться в кремі з ефектом омолодження.

Інші можливі назви пшениці:

  • булгур;
  • Пшеничне борошно грубого помелу;
  • Полба (еммер, двузернянка, спельта);
  • кускус;
  • Збагачена борошно, біле борошно, пшеничне борошно;
  • однозернянка;
  • Манна крупа:
  • Камут;
  • сейтан;
  • Тритикале (гібрид пшениці і жита);
  • Пшеничні висівки, пшеничне борошно, масло зародків пшениці, пшеничний глютен, пшеничний крохмаль.

Чи не харчові продукти, які можуть містити пшеницю:

  • Творчі приналежності (наприклад, Play-Doh®) і деякі клеї;
  • Косметика, засоби для догляду за волоссям;
  • Медикаменти, вітаміни;
  • Корм для вихованців, що включає рибу;
  • Декорації з пшениці;
  • Ароматизатори.

Людей, які страждають цим видом алергії, хвилює питання: чим замінити пшеницю при алергії?

  • Соєва, рисова або картопляна мука стануть хорошою альтернативою борошні пшеничного.
  • Дозволено і бажано вживання в їжу спеціальних продуктів без вмісту глютену: макаронних виробів, зернових готових сумішей, хлібців та печива. Зміст пшеничного крохмалю в перерахованих продуктах настільки невелике, що для більшої частини людей з алергією це абсолютно безпечно. Купити ці продукти можна в спеціалізованих магазинах або у великих торгових центрах.

Вітаміни B, залізо.

  • Білкова їжа: м’ясо, риба, птиця, бобові, яйця, молочні (якщо на них немає алергії);
  • фрукти, овочі, зелень, інші зернові продукти (рис, кукурудза, овес, ячмінь, гречка).

Дізнатися про зміст пшениці в тому чи іншому продукті, можна, уважно прочитавши його склад. Якщо у вас є якісь сумніви щодо змісту пшениці, – не вживайте продукт в їжу до з’ясування його складу.

Що не можна їсти при алергії на пшеницю:

  • випічку з пшеничного борошна,
  • ковбасу,
  • сири з додаванням злакових,
  • макарони,
  • готові суміші для сніданків з вмістом пшениці,
  • консервовані продукти з додаванням густого соусу,
  • морозиво (готове),
  • спиртні напої,
  • льодяники,
  • шоколадні цукерки.

До дозволеним продуктів відносяться:

  • м’ясо,
  • горох,
  • квасоля,
  • горіхове масло,
  • страви з яєць,
  • випічка з рисової, картопляної, соєвої, житній або вівсяної (за умови гарної переносимості) борошна,
  • макарони без вмісту глютену.

Овочі та фрукти краще вживати в сушеному або свіжому вигляді. Дозволяються консервовані овочі і фрукти за умови, якщо соус не містить пшеничного борошна. З напоїв найбільш бажані фруктові соки, відвари трав. Можливо також вживання морозива домашнього приготування.

Як приготувати корисні та смачні страви із замінників пшениці?

Борошно з компонентів, що не містять пшеницю, має свої особливості. Корисно знати деякі правила приготування страв.

  • Тісто буде смачнішим, якщо приготувати його з декількох видів борошна.
  • При виготовленні випічки, температура випікання трохи нижче, ніж для виробів з традиційної пшеничного борошна.
  • Вироби з безглютенових компонентів краще зробити невеликими, так як тісто пропікається набагато гірше пшеничного.
  • Випічка, що містить інгредієнти без пшениці, швидко висихає, тому бажано її зберігати в ретельно закритій упаковці.

Стакан пшеничного борошна здатні замінити:

  • 1,25 склянки ячменю.
  • 0,75 склянки картопляного борошна.
  • 0,75 склянки рису.
  • 1,3 чашки вівсяної муки.
  • 1,3 склянки житнього борошна.
  • 1,3 склянки соєвого борошна.

Незважаючи на те, що будь-яка харчова алергія значно погіршує якість життя, це аж ніяк не вирок. Дотримання гіпоалергенної дієти і залізна дисципліна допоможуть зберігати гарне самопочуття.

Незважаючи на те, що спельтовой борошно (з дикої пшениці) менше аллергенна, ніж звичайна пшенична, ризик виникнення алергії є. Хоча у деяких людей з алергією на пшеницю, спельтовой борошно реакції не викликає.

Відповіді на запитання

У пшеничному борошні міститься одна з різновидів глютену – гліадин. Може, в даному випадку мова йде про інші види глютену (наприклад, кукурудзяному або міститься в вівсі).

Замочування пшеничного (і не тільки) крупи призводить до нейтралізації фітіновой кислоти, що ускладнює засвоєння корисних речовин, що містяться в зернових. Використання не ферментованого зерна – значне навантаження на піщевартельную систему. Замочування знижує ризик алергії.

У більшості випадків, діти переростають алергію на пшеницю. Але іноді непереносимість пшеничного білка зберігається на все життя.

Якщо малюк страждає непереносимістю глютену, – мамі, що годує потрібно відмовитися від вживання злаків, що містять глютен. Перлова і пшенична каші відносяться саме до таких видів продуктів.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *