Алергічна реакція на кефір

Кефір – широко відомий своїми корисними якостями кисломолочний продукт, вироблений із коров’ячого молока за допомогою спеціальних бактерій і дріжджів. Багато людей намагаються якомога частіше включати його в раціон, особливо якщо в сім’ї є діти: вважається, що регулярне вживання кефіру підтримує нормальну роботу кишечника, покращує склад корисної бактеріальної мікрофлори. Однак, хоча сприятливий вплив цього продукту на організм не можна заперечувати, він може і нашкодити – наприклад, якщо розвивається алергія на кефір. Цей варіант харчової непереносимості можна знайти і в дітей, і у дорослих, здатний проявлятися різними по тяжкості реакціями – від умовно нешкідливою шкірного висипу до анафілактичного шоку.

причини

Правильно складена дієта завжди включає кілька кисломолочних продуктів – зрозуміло, за умови гарної переносимості. Одним з найбільш популярних і корисних представників цієї групи є кефір – напій на основі молока, винайдений на Кавказі. Він багатий на кальцій, різноманітними вітамінами і так званими «корисними» бактеріями, часто вживається в якості перекусу, оскільки відмінно втамовує голод і спрагу.

Чи може бути алергія, пов’язана з прийомом кефіру в їжу? Імовірність розвитку алергічної чутливості у дітей і дорослих дійсно висока – реакцію провокують такі компоненти продукту як:

  • Білок молока.
  • Кефірів дріжджі.

Рецепт кефіру, звичного для нас, передбачає його виготовлення на основі коров’ячого молока. Набагато рідше використовується молоко інших тварин – наприклад, кіз. У всіх випадках у складі готового продукту присутня молочний білок, який є сильним алергеном; особливо чутливі до нього маленькі діти.

Кефірів дріжджі – це особливий тип одноклітинних грибів, які при додаванні в молоко обумовлюють процеси бродіння. Без дріжджів не вийде справжній, що володіє корисними властивостями кефір, але у чутливих людей вони викликають алергію.

перехресна алергія

Важливо знати, що при алергічної реакції на кефір можливі перехресні реакції:

  • з пліснявою;
  • з антибактеріальними препаратами групи пеніцилінів;
  • з пліснявими сортами сирів;
  • з вином, пивом, квасом;
  • з дріжджовим тестом;
  • з грибами.

При первинній алергії на білок коров’ячого молока чутливість до кефіру також є перехресної реакцією; крім цього, існує ризик алергічної непереносимості:

  • інших кисломолочних продуктів;
  • лікарських препаратів, вироблених з використанням тканин великої рогатої худоби;
  • яловичини, телятини, коров’ячої шерсті;
  • молока кіз.

Якщо чутливість до кефіру виникає в дитячому віці, у міру дорослішання дитини вона може ослабнути.

Цьому сприяє правильно підібрана дієта (в тому числі і для матері-годувальниці при грудному вигодовуванні), вдосконалення функціональних систем організму. Дорослі люди частіше за все стикаються зі стійкою непереносимістю, яка зберігається протягом усього життя.

прояви

Прояви у дорослих

Алергія на кефір у дорослих може супроводжуватися:

  • нудотою, блювотою;
  • болем в животі, діареєю;
  • висипанням на шкірі, сверблячкою;
  • нежиттю, набряком і свербінням століття.

Дорослі зазвичай переносять алергію легше, ніж діти. Навіть при розладі стільця у них набагато нижче ризик зневоднення. Крім того, рідше спостерігається розвиток генералізованої кропив’янки (висип у вигляді пухирів по всьому тілу) і набряку Квінке (набряк губ, щік, слизових оболонок дихальних, травних шляхів). Проте ймовірність тяжкого перебігу все ж існує, особливо якщо хворий чутливий до дріжджів – в такому випадку можливий навіть анафілактичний шок, загальна реакція всіх систем організму на алерген. При цьому розвивається:

  1. Сильний свербіж всього тіла.
  2. Нудота, блювота, біль у животі, озноб.
  3. Генералізована кропив’янка.
  4. Набряк слизових оболонок дихальних шляхів.
  5. Кашель, утруднення дихання, задишка.
  6. Втрата свідомості, колапс (падіння артеріального тиску).

Анафілактичний шок загрожує життю і вимагає проведення невідкладних заходів, може розвиватися протягом кількох секунд або хвилин після контакту з алергеном. При чутливості до харчових продуктів тригером, тобто пусковим фактором реакції здатна виступати фізичне навантаження після вживання кефіру.

Прояви у дітей

Алергія на кефір у дитини включає такі симптоми як:

  1. Набряк і свербіж слизової оболонки носа.
  2. Закладеність носа, утруднення носового дихання.
  3. Наявність виділень з носової порожнини.
  4. Зниження апетиту, нудота, блювота, біль у животі.
  5. Метеоризм, розлад шлунку у вигляді діареї або запору.
  6. Поява висипки на шкірі, свербежу.

Нежить, травні порушення і симптоми дерматиту (ураження шкіри) – це провідні ознаки будь-який харчовий алергічної непереносимості.

Кефір може спровокувати появу несприятливих змін відразу ж після вживання або через кілька годин. Існує кілька особливостей перебігу реакції:

  • нежить дуже часто поєднується з набряком і свербінням століття, почервонінням очей і сльозотечею, тобто з симптомами алергічного кон’юнктивіту;
  • виділення з носа прозорі, пінисті, рясні; у грудних дітей їх може не бути або вони виявляються в невеликій кількості через те, що в положенні лежачи стікають по задній стінці глотки;
  • в калі при діареї можна виявити багато слизу, іноді – домішки крові; мікроскопічне дослідження в лабораторії дозволяє визначити наявність еозинофілів – клітин, процентний вміст яких різко підвищується при алергії;
  • у дітей раннього віку переважають шкірні прояви – висип, свербіж, а також попрілості, почервоніння навколо анального отвору.

Біль в животі при алергії на кефір носить колікоподібною характер, може бути дуже сильною, практично нестерпним.

Як і у дорослих, у дітей існує ризик розвитку анафілактичного шоку, генералізованої кропив’янки і набряку Квінке.

лікування

Лікування алергії на кефір полягає в наступних заходах:

  1. Відмова від вживання алергенного продукту (елімінаційна дієта).
  2. Прийом лікарських препаратів при наявності симптомів алергії.

Елімінаційну дієту варто поєднувати з гіпоалергенної – звільненій від продуктів з високим рівнем алергічного потенціалу (морепродукти, полуниця, арахіс та ін.). Також слід оцінити реакції на ті види їжі, які можуть бути перехресними алергенами – їх краще уникати.

Тривалість дієти залежить від збереження чутливості. Діти, які «переросли» алергію, згодом можуть нормально переносити кефір; дорослим він протипоказаний протягом усього життя. Для дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні, має значення наявність кефіру в раціоні годуючої матері.

Лікарські препарати діляться на кілька груп:

  • антигістамінні (Едем, Цетрин);
  • ентеросорбенти (Сорбекс);
  • ферментні (Панзинорм);
  • прокинетики (Мотилиум).

Їх застосовують для полегшення стану, тобто лікування не самою алергії, а її наслідків. Щоб бути впевненим, що реакція не застане зненацька, варто носити з собою рекомендований лікарем антигістамінний засіб. Його можна швидко випити при розвитку нежиті, свербежу. Дітям дозволені лише деякі лікарські препарати, то ж саме стосується вагітних жінок і матерів-годувальниць, тому підбирати ліки для цих категорій пацієнтів потрібно з особливою ретельністю.

Якщо алергічна реакція на кефір виявлена ​​у дитини, варто подумати про профілактичні заходи:

  1. Повідомити про діагноз рідним і друзям, які можуть випадково пригостити кефіром.
  2. Попередити про алергію вихователя в дитячому саду, вчителі в школі і керівника гуртка.
  3. Розповісти про небезпеку алергії дитини – не згущаючи фарби, які не лякаючи, пояснити, як користуватися ліками при несподіваному розвитку симптомів.

Харчова алергія – неприємний діагноз, з яким, проте, можна успішно боротися навіть без лікарських препаратів. Планувати раціон варто, проконсультувавшись з лікарем – кваліфікований дієтолог допоможе скласти збалансовану схему харчування для пацієнта будь-якого віку. Правильний підхід до лікування дозволить уникнути несприятливих реакцій, особливо з огляду на той факт, що кефір зовсім не є незамінним продуктом в раціоні.

Яка реакція організму повідомляє вам про те, що реакція на молоко є хворобою.

Чи існує алергія на яблука? Чому вона виникає?

Різновид харчової алергії. Досить поширене явище серед дорослих і дітей.

Як проявляється алергія на кефір

Алергія на кефір більшою мірою властива дітям. Вона зустрічається у 7% немовлят і в основному проходить до шкільного віку. Білок молока і кефірів дріжджі, які входять до складу продукту, можуть викликати алергію і у дорослих.

причини

Щоб зрозуміти, чому саме цей продукт стає подразником, потрібно розглянути технологію його виробництва. Для приготування кефіру необхідні молоко і кефірів грибки. Молоко піддається пастеризації для знищення патогенної флори, охолоджується і змішується з закваскою, замішаної на кефірних грибках. Зазвичай до неї входять молочнокислі палички та молочнокислі стрептококи, в тому числі молочні дріжджі. Допустима і випадкова мікрофлора типу оцтовокислих бактерій, спорових паличок, молочних цвілі, плівчастих дріжджів, бактерій групи Coli.

Потрапляючи в молоко, мікрофлора розмножується. При цьому підвищується кислотність, відбувається коагуляція казеїну й освіту згустку. Щоб процес був рівномірним, продукт перемішують.

Але не весь білок коров’ячого молока піддається обробці. Незначна його кількість залишається і може викликати алергію. Процес дозрівання кефіру відбувається за участю іншого алергену – кефірних дріжджів. Таким чином готовий продукт має алергенним потенціалом.

Реакція виникає при наявності одного або декількох провокуючих чинників, в числі яких:

  • спадкова схильність;
  • індивідуальна гіперчутливість;
  • вживання неякісного або простроченого продукту.

симптоми

Симптоми алергії на кефір розвиваються протягом 6 годин після вживання продукту і виражаються:

  • з боку шкіри – дрібної алергічним висипом, елементи якої поступово зливаються в більші плями, екземою, набряком очей, щік, губ (у дітей можливий великий набряк всього тіла);
  • з боку шлунково-кишкового тракту – блювотою, болями в животі, метеоризмом, діареєю, запором;
  • з боку органів дихання – задишкою, утрудненим диханням, алергічний риніт, кашлем.

Іноді реакція виникає миттєво: піднімається температура, з’являється блювота. Це більш характерно для маленьких дітей.

У важких випадках можливий розвиток анафілактичного шоку. Це небезпечне для життя стан, при якому знижується тиск, порушується дихальна функція, людина втрачає свідомість.

Якщо у вас або вашої дитини з’явилася реакція на кефір, слід пам’ятати про можливість перехресної алергії на цвіль, антибактеріальні препарати групи пеніцилінів, пліснявий сир, квас, пиво, вино, дріжджове тісто і гриби. Якщо імунна відповідь пов’язаний з первинною алергією на білок коров’ячого молока, то негативна реакція може відзначатися при вживанні інших кисломолочних продуктів, яловичини, телятини, препаратів на основі тканин великої рогатої худоби, молока кіз. Також можлива реакція на коров’ячу шерсть.

Алергія у дитини

Алергія на кефір в дитячому віці може бути пов’язана з незрілістю травної системи, яка відторгає чужорідний білок, присутній в напої.

У грудних дітей негативна реакція може виникнути, якщо мати під час лактації зловживає кисломолочної продукцією. Інша причина – введення кефіру в прикорм раніше 8 місяців.

Імунна відповідь відзначається у 2-7% дітей грудного віку. До першого року життя симптоми непереносимості кефіру проходять у 50% малюків, до 7-8 років – у 80%.

У дітей реакція на кефір частіше викликає набряк, свербіж слизової і прозорі виділення з носа, утруднене дихання. У немовлят в положенні лежачи виділення стікають по задній стінці глотки і можуть залишитися непоміченими батьками.

Нежить часто поєднується з ознаками алергічного кон’юнктивіту: набряк повік, почервоніння очей, сльозотеча. Зазвичай знижується апетит. Можливі болі в животі, блювота і нудота, метеоризм, діарея або запор. У калових масах нерідко присутній слиз, аналізи можуть виявити скупчення еозинофілів. Як правило, з’являється висип і свербіж шкіри, попрілості, почервоніння навколо анального отвору. У важких випадках можливий розвиток анафілактичного шоку, генералізованої кропив’янки, набряку Квінке.

діагностика

Головну роль при діагностиці алергії на кефір або інші кисломолочні продукти грає збір анамнезу. При харчової реакції важливий кількісний фактор: якщо алергену в вживаних продуктах мало, відповідь на нього буде слабовираженним. Симптоматика посилюється на тлі інфекційних захворювань, стресу, при впливі агресивних чинників навколишнього середовища.

Зрозуміти, що алергію викликає саме кефір, найпростіше, якщо вести харчовий щоденник і при цьому тримати дієту. Поступово вживаючи ті чи інші потенційні алергени і відзначаючи самопочуття, ви зможете відокремити безпечні для себе продукти від тих, яких краще уникати. У випадку з реакцією у дитини ви відзначаєте продукти, які вводяться в прикорм або входять в раціон матері-годувальниці при лактації.

Дорослим для визначення подразника показаний метод скаріфікаціонних шкірних проб. Тест полягає в тому, що через невеликі подряпини на шкірі вводяться певні алергени. При позитивній реакції ділянку червоніє, набрякає, на ньому з’являються папули, виникає свербіж.

лікування

У гострий період для усунення симптомів алергії на кефір призначаються антигістамінні препарати: Кларитин, Зіртек, Цетрин, Цетиризин, Телфаст, Лоратадин. Вони усувають вироблення гістаміну і знижують реакцію гіперчутливості організму на подразник.

Щоб усунути ряд проявів з боку шкіри, використовуються місцеві кошти: Бепантен, гель Феністил. Ці препарати знімають свербіж, печіння, сприяють регенерації шкіри. При харчової алергії також рекомендується детоксикационная терапія препаратами типу Ентеросгель, Активоване вугілля. У важких випадках призначаються кортикостероїди, наприклад, Преднізолон.

дієта

У період ремісії слід відмовитися від кефіру і продуктів, які можуть викликати перехресну алергію. При реакції гіперчутливості до кисломолочному напою рекомендується виключити з раціону досить багато позицій. У їх числі – коров’яче і козяче молоко в будь-якому вигляді: знежирене, незбиране, топлене, сухе, згущене. Під заборону потрапляють молочні жири і вироби з них – вершкове масло, сир.

Табу накладено на сири, сирні маси, йогурти, особливо з фруктовими добавками, заварний крем. Алергію може викликати будь-який з відомих кисломолочних продуктів: кисле молоко, сметана, ряжанка.

З їжі також виключіть білкові компоненти молока. Це казеинат, казеїн, лактоферин, лактальбумин, лактулоза, реннін, лактоза, гідролізат молочних білків, сичужні елементи, молочні сироватки і їх гідролізат.

Заборона стосується всіх видів їжі, до складу яких входить молоко або його білкові компоненти, які не руйнуються при термічній обробці. Тому від випічки, кондитерських виробів, печива і цукерок, швидше за все, доведеться відмовитися. При покупці продуктів промислового виробництва уважно читайте позначений на етикетці перелік інгредієнтів.

Алергія на кефір може бути пов’язана з непереносимістю різних компонентів продукту. При появі імунної відповіді виключіть продукт з раціону і проконсультуйтеся з алергологом. Фахівець допоможе визначити їжу, яка здатна викликати негативну реакцію, і підібрати тактику лікування.

Чи може бути алергія на кефір

Кефір – корисний кисломолочний продукт, який рекомендований для раціону дітей і дорослих як джерело кальцію і корисних біфідобактерій. У медичній практиці зустрічається алергія на кефір. Таке явище найчастіше спостерігається у пацієнтів з діагностованою підвищеною чутливістю до інших молочних продуктів. У дорослих напади алергії протікають легше, якщо порівнювати з дітьми.

  1. Про користь кефіру
  2. Проблеми з травленням
  3. Зниження ризику розвитку остеопорозу
  4. Захист від раку
  5. Усунення симптомів астми, алергії
  6. Схуднення, очищення організму
  7. Причини розвитку алергії на кефір
  8. перехресні реакції
  9. симптоми
  10. Прояви у дорослих
  11. Прояви у дітей
  12. Діагностика і лікування
  13. Як уникнути негативної реакції

Про користь кефіру

Сприятлива дія кефіру на організм було відомо ще древнім лікарям. Підтримують їх також сучасні лікарі, рекомендуючи вживати напій при захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту, надмірній вазі. Кефір містить пробіотики і інші корисні речовини, незамінні для організму.

Проблеми з травленням

Кисломолочний продукт багатий на корисні мікроорганізми, які надають позитивний вплив на процес травлення, роботу органів шлунково-кишкового тракту. Як показують дослідження, вживання пробіотиків незамінне при діареї, порушеннях травлення на тлі прийому антибіотиків. У різних відділах шлунка мешкає безліч бактерій. Наприклад, Helicobacter Pylori. Вона грає важливу роль в розвитку таких захворювань шлунково-кишкового тракту:

  • виразки шлунка, дванадцятипалої кишки;
  • гастритів.

Володіючи антибактеріальними властивостями, кефір знижує активність Helicobacter Pylori, зменшуючи вираженість симптомів хвороб шлунково-кишкового тракту. Напій також містить Lactobacillus kefiri, який активно стримує зростання кишкової палички, сальмонели.

Зниження ризику розвитку остеопорозу

Серед літніх людей особливо поширений остеопороз. Адже з віком здатність засвоювати кальцій з їжі знижується. Знизити ймовірність розвитку цієї хвороби допомагає регулярне вживання кефіру, що містить кальцій у великій кількості і вітамін К2, який незамінний для його метаболізму. Фосфор – ще одна речовина, що забезпечує здоров’я кісток, що міститься в продукті.

Захист від раку

Онкологічні захворювання сьогодні сильно поширені. Причини цього повністю не з’ясовані. Дослідним шляхом встановлено: існують продукти, захисні властивості яких перешкоджають розвитку ракових клітин.

Кефірів пробіотики підвищують захисні сили організму, знижують рівень вироблюваних канцерогенних речовин. Дослідження, опубліковані в Journal of Medicinal Foods, це підтверджують. Речовини в кисломолочний продукт виключають зростання клітин, відповідальних за розвиток раку молочних залоз.

Усунення симптомів астми, алергії

Ще одне захворювання сучасного світу – алергія. Деякі дослідники стверджують, що міститься в напої полісахарид запобігає розвитку специфічної реакції імунної системи. Чи ефективний кефір при алергії точно не відомо, досліди поки проводилися тільки на тваринах.

Схуднення, очищення організму

Під час перетравлення їжі в організмі утворюються і накопичуються побічні продукти. Через це людина відзначає у себе зниження самопочуття, головні болі, втому. Регулярне споживання кефіру дозволяє налагодити постійний процес очищення організму.

Його радять пити і людям з надмірною масою тіла. У 100 г продукту 2,5% жирності:

  • 50 кКал;
  • 3,9 г вуглеводів;
  • 2,8 г білків;
  • 1 г жиру.

Унікальний склад робить кефір низькокалорійним і, одночасно, поживним. Гречка з кефіром – найефективніша і затребувана дієта. Що цікаво, вона дозволяється навіть людям з алергією на лактозу. Кисломолочні продукти в цьому випадку служать безпечним джерелом необхідних прибутків, вітамінів.

Причини розвитку алергії на кефір

На сьогоднішній день думки вчених і лікарів щодо причин розвитку алергії на кефір у дорослих і дітей відрізняються. Однак загальні тенденції є. У малюків першого року життя головною причиною специфічної реакції імунної системи на кисломолочний продукт є імунна відповідь на чужий білок. Подібні симптоми відзначаються сьогодні у 2-7% немовлят.

Генетична схильність також пояснює чи може бути алергія у дитини на кефір. Якщо у кого-то з членів сім’ї, необов’язково батьків, відзначається реакція на білкові сполуки, то непереносимість кисломолочної продукції розвинеться в 80% випадків. Не можна забувати і про індивідуальне несприйняття продукту. У дитини такий стан може розвинутися як наслідок надмірного вживання кефіру вагітною жінкою. Під час грудного вигодовування також слід бути обережним з цим продуктом.

Практичним шляхом доведено, що розвинулася в дитячому віці алергія має тенденцію до зникнення у міру дорослішання. Такого ефекту не слід очікувати, якщо дитина перебувала на штучному вигодовуванні. Хвороба буде супроводжувати його постійно.

Виключити ймовірність розвитку у дітей алергії на кефір можна, якщо почати вводити його в раціон не раніше восьми місяців. Обов’язкова умова: дитина повинна знаходитися на грудному вигодовуванні.

Значення також має свіжість продукту. Якщо він придбав кислий присмак, краще відмовитися від вживання.

Незалежно від причини, алергію на кефір провокують два компонента продукту:

  • Коров’ячий білок. Рецепт кефіру, звичного для кожного, заснований на коров’ячому молоці, рідше козячому. Незалежно від вихідного матеріалу білок присутній. Дослідним шляхом доведено, що він є потужним алергеном. Особливою чутливістю до нього мають діти першого року життя і трохи старше.
  • Кефірів дрожжі.Оні представляють собою одноклітинні гриби, що забезпечують процес бродіння. Саме вони надають кефіру його особливий смак. Але у людей з чутливою мікрофлорою кишечника наявність дріжджів може стати причиною розвитку алергії.

Алергію на кефір у грудничка може викликати порушення рекомендованого дозування. Кисломолочний продукт дітям від 8 місяців дають в обсязі не більше 100 грамів на добу.

перехресні реакції

При появі алергічної реакції на який-небудь продукт, не виключається ймовірність розвитку перехресної реакції. У випадку з непереносимістю кефіру слід проявляти обережність при контакті з:

  • цвіллю;
  • антибактеріальними препаратами з групи пеніцилінових;
  • пліснявими сортами сирів;
  • спиртними напої, отриманими методом бродіння (пиво, квас, вино);
  • дріжджовим тестом;
  • грибами.

Реакція на кисломолочні продукти при алергії на молоко первинного характеру – підтверджений факт. Алергія також буде спостерігатися при вживанні:

  • лікарських препаратів, заснованих на тканинах великої рогатої худоби;
  • яловичини, телятини;
  • козячого молока.

симптоми

Клінічна картина алергічної реакції на кисломолочний продукт у дітей і дорослих відрізняється.

Прояви у дорослих

У разі специфічної реакції імунної системи, що розвинулася у дорослих, спостерігаються такі явища:

  • нудота, доповнює блювотою;
  • хворобливі відчуття в області живота, діарея;
  • шкірний висип, свербіж;
  • закладеність носа, набряк і свербіж повік.

Лікарі стверджують, що у дорослих алергічна реакція протікає легше, ніж у дітей. Навіть якщо виникає діарея, ризик зневоднення мінімальний. Рідше відзначаються випадки генералізованої кропив’янки, набряку Квінке.

Однак якщо у хворого встановлена ​​чутливість до дріжджів, не виключається поява анафілактичного шоку. В цьому випадку у хворого відзначаються:

  • свербіж, що охоплює все тіло;
  • розлади в роботі шлунково-кишкового тракту;
  • генералізована кропив’янка;
  • набряк слизових дихальних шляхів;
  • кашель, задишка;
  • втрата свідомості.

Прояви у дітей

Розвиток алергії на кефір у дитини супроводжується такими клінічними проявами:

  • набряк, свербіж слизових носа;
  • виділення з носових пазух;
  • зниження апетиту (аж до повного зникнення), нудота, що супроводжується блювотою;
  • метеоризм, шкірні висипання і свербіж навколо очей.

При розвитку реакції на кефір, протягом її може мати кілька особливостей:

  1. Нежить поєднується з сверблячкою, набряком повік, почервонінням очей, підвищенням сльозотечі.
  2. У дітей старше року виділення з носа прозорі і рясні. Для немовлят це не характерно. В силу віку вони тривалий час перебувають в горизонтальному положенні і вміст носа стікає по задньої стінки глотки.
  3. У калі виявляється висока концентрація слизу, рідко крові.
  4. Діти першого року життя страждають від шкірних проявів: свербіж, висип, попрілість, почервоніння шкірних покривів навколо анального отвору.

Діагностика і лікування

Перед тим як встановити точний діагноз, алерголог уважно вивчить анамнез хворого для визначення наявності спадкового чинника. Дорослих пацієнтів просять заповнювати харчовий щоденник. Для додаткової інформації береться забір крові. Також проводяться шкірні проби. Для цього на поверхні шкіри робляться невеликі за глибиною і довжині насічки. У них вводяться алергени. Виявлена ​​реакція показує, який подразник спричинив появу симптомів. Дослідження обов’язково проводять в періоди, коли алергія ніяк себе не проявляє. Інакше стан пацієнта може погіршитися.

Терапія специфічної реакції полягає в:

  • відмову від вживання продукту, який викликає алергію (елімінаційна дієта);
  • прийомі антигістамінних препаратів.

Елімінаційна дієта завжди повинна поєднуватися з гіпоалергенної. З раціону виключаються продукти, що мають високий алергічний титр, а також перехресні алергени. Такого режиму харчування слід дотримуватися так довго, як швидко усувається чутливість.

До засобів, які рекомендовані для лікування алергічної реакції на кефір відносяться:

  • антигістамінні;
  • ентеросорбенти;
  • ферментні;
  • прокинетики.

Перераховані групи препаратів усувають не тільки алергію, а й її наслідки. Список медикаментів і їх дозування підбирає виключно лікар. Він враховує вік хворого. Також до уваги береться у жінок можлива вагітність.

При алергії на кефір у дитини часто відзначається розлад травлення, кашель, чхання. Терапія проводиться за такою схемою:

  • три рази на день хлористий кальцій по 1 ст. л .;
  • до 5 разів Ентеросгель (по 1 чайній ложці);
  • будь-який дозволений за віком антигістамінний препарат.

Як уникнути негативної реакції

Зменшити прояв будь-якої алергії, в тому числі і на кефір, дозволяє профілактика. Після постановки діагнозу з раціону харчування повністю виключається продукт. Якщо хвора дитина відвідує дитячий дошкільний заклад, слід попередити співробітників про негативну реакцію на кисломолочний продукт. Дорослі пацієнти самостійно контролюють свій раціон.

З харчування слід виключити не тільки кефір, а й інші інгредієнти, які можуть стати причиною перехресних форм алергічної реакції. Гіпоалергенної дієти слід дотримуватися до того моменту, поки у хворого не розвинеться стійка ремісія. На певний час доведеться відмовитися від таких продуктів:

  • вершкове масло;
  • сир;
  • йогурт;
  • сухі сніданки.

Слід уважно вивчати склад придбаних готових страв. У деяких хлібобулочних виробах, батончиках містяться сліди молока або сироватки. Краще відмовитися від їх вживання.

  • органів дихання
  • ЛОР органів
  • Алергія на шкірі
  • Очі і повіки

Інформація опублікована на сайті виключно в цілях ознайомлення. Поставити діагноз і призначити правильне лікування може тільки лікар. Застерігаємо від самолікування!

  • Про автора і місії сайту
  • Політика конфіденційності
  • Контактна інформація

Цей сайт використовує cookie для зберігання даних. Продовжуючи використовувати сайт, Ви даєте свою згоду на роботу з цими файлами.

Найближчим часом ми опублікуємо інформацію.

Алергічні реакції на кефір у дорослих і дітей

Про сприятливий вплив кисломолочних продуктів, у тому числі кефіру, на здоров’я людини знали ще лікарі давнини. Унікальний склад напою обумовлений високим вмістом кальцію, фосфору, цинку, вітамінів А, В, С, Е, прибутків. Він низькокалорійний, але при цьому поживний, легко засвоюється. Кефір, позитивно впливаючи на роботу органів шлунково-кишкового тракту, стимулює травлення, сприяє очищенню організму і нормалізує вагу. Також він покращує стан шкіри, зубів, волосся і нігтів, підвищує імунітет, перешкоджає розвитку остеопорозу і навіть уповільнює розвиток ракових клітин. Але не всім кефір йде на користь, у деяких людей розвивається непереносимість.

Чи може бути алергія на кефір?

Реакцію можуть спровокувати два компоненти:

  1. Білок коров’ячого молока. У ряді випадків він буває потужним алергеном. Особливо гостро можуть відреагувати на нього малюки до року і трохи старше.
  2. Кефірів дріжджі. Це особливі грибки, які забезпечують процес бродіння і додають напою його специфічний смак. Вони можуть викликати непереносимість у людей з підвищеною чутливістю мікрофлори кишечника.

Коли ці компоненти потрапляють в організм, імунна система диференціює їх як чужорідні. Починається захисна імунна реакція, що супроводжується синтезом підвищеної кількості медіатора гістаміну і імуноглобуліну Е. Відбувається розширення капілярів, виникає набряк, гіперемія слизових оболонок, шкіри, свербіж, кашель, висип і інші типові прояви алергічної реакції.

У немовляти основною причиною алергії є відторгнення чужого білка. Таку реакцію діагностують у 2-7% дітей. Це відбувається внаслідок того, що імунітет і травна система крихти ще не остаточно розвинулися і зміцніли. Особливо часто негативна симптоматика з’являється, якщо кефір дають малюкові, якому немає ще 8 місяців. Гіперчутливість може проявлятися і в разі, якщо кефір п’є мама, яка годує.

У міру того, як дитина дорослішає, непереносимість кисломолочної продукції може повністю зникнути. Але якщо дитина перебувала повністю на штучному вигодовуванні, швидше за все, такого позитивного ефекту не буде.

Імовірність алергії у немовляти буде нижче, якщо при грудному вигодовуванні мама не нехтує певними правилами вживання напою:

  • матері небажано пити кисломолочну продукцію, поки малюку не виповниться місяць, оскільки його кишечник ще не підготовлений до масового заселення мікрофлори;
  • оптимальний вік немовляти для введення напою в раціон годуючої мами – 3 місяці, а якщо у крихти діагностована алергія на що-небудь, – півроку, не раніше;
  • почати треба з кількох ложок і простежити, як реагуватиме малюк;
  • якщо все в порядку, пити продукт мама зможе хоч кожен день, але не більше 200 мл, щоб не провокувати бродіння в кишечнику грудної.

Фактори, що збільшують ризик виникнення негативної симптоматики:

  1. Спадковий фактор. Якщо у батьків діагностовано непереносимість коров’ячого білка, то з ймовірністю до 80% вона буде передаватися і дітям.
  2. Хвороби шлунково-кишкового тракту.
  3. Зниження імунітету внаслідок хронічних захворювань або гострих інфекцій.
  4. Вживання товару неналежної якості або вживання його в надмірній кількості.

перехресна алергія

Це реакція організму на з’єднання, подібні за структурою з основним алергеном. Симптоми при цьому також практично ідентичні.

Якщо є непереносимість кефіру, алергію можуть викликати:

  • цвіль;
  • дріжджове тісто;
  • сири з пліснявою;
  • яловичина, телятина;
  • спиртні напої, отримані за допомогою бродіння (квас, вино, пиво);
  • лікарські засоби, засновані на тканинах великої рогатої худоби;
  • медикаменти пеніцилінового ряду.

симптоми

Алергія на кефір у дорослих протікає легше, ніж у дітей. Зазвичай вона проявляється протягом 2-3 годин після того, як вживався напій.

  • нудота, нерідко переходить в блювоту;
  • кишкові кольки, діарея;
  • висип на шкірі, гіперемія, свербіж;
  • набряк і свербіж повік, почервоніння кон’юнктиви, сльозотеча;
  • чхання, закладеність носа, слизові виділення з нього.

Якщо є реакція на дріжджі, до перерахованих симптомів можуть додатися:

  • задишка, кашель;
  • свербіж, який охоплює повністю тіло;
  • генералізована кропив’янка;
  • зрідка – анафілаксія і набряк Квінке, при яких потрібна термінова допомога.

Алергія на кефір у дитини, особливо у віці до року, характеризується:

  • множинними висипаннями на шкірі, болісним свербінням, попрілостями, почервонінням шкіри навколо анального отвору;
  • зниженням апетиту, аж до того, що дитина повністю відмовляється від їжі;
  • болями в животі, нудотою, блювотою, метеоризмом, діареєю;
  • високою концентрацією слизу в калі;
  • закладенням носа, рідкими прозорими виділеннями з нього, частим чханням;
  • набряком і свербінням століття, рясним сльозотечею;
  • підвищеною нервозністю, плаксивість, порушенням сну.

діагностика

Необхідно звернення до алерголога, терапевта або педіатра. Лікар зможе визначити, чи є хворобливий стан алергією або це інша патологія, що має схожу симптоматику, наприклад, застуда. Робиться аналіз крові. Якщо спостерігається перевищення рівня імуноглобуліну Е, можна говорити про алергічної реакції.

Можуть бути проведені шкірні проби. У маленьку подряпину на шкірі вводиться передбачуваний алерген. Іноді робиться нашкірних аплікація. Якщо через максимум півгодини виникне почервоніння, припухлість, свербіння – значить, подразник визначено правильно.

лікування

Методи і тривалість лікування будуть визначатися лікарем з урахуванням кожного конкретного випадку.

дієта

Необхідно дотримуватися особливий режим харчування. Звичайно, спочатку з щоденного меню забирається кефір і продукти, що провокують перехресну реакцію.

Виключаються або різко обмежуються:

  • молоко в будь-якому вигляді (незбиране, згущене, топлене, сухе);
  • молочна сироватка;
  • сметана, ряжанка, кисле молоко, сироватка, варенець, ацидофілін, йогурти (особливо ті, де є фруктові добавки);
  • сир, сирна маса;
  • сири;
  • майонез;
  • заварний крем;
  • вершкове масло;
  • будь-яка випічка, кондитерські вироби, цукерки, де використовується молоко і кисломолочні продукти;
  • сухі сніданки.

Основу раціону повинні складати каші на воді без вершкового масла, яйця, курка, свинина, кролик, риба, цільнозерновий хліб, овочеві супи, фрукти і овочі, натуральні соки.

Можна знайти підходящі варіанти заміни. Наприклад, замість коров’ячого вживати соєве молоко і продукцію з нього. Немовлят при необхідності переводять на спеціальні молочні суміші з ферментованим білками. Надалі їм допускається давати суміші, де до складу включені глибокі гідролізати. Вони будуть розщеплюватися на дрібні пептиди і за рахунок цього покращувати процеси травлення.

Лікарська терапія

  1. Антигістамінні, які прибирають основну алергічну симптоматику – Лоратадин, Алерон, Фенистил, Супрастин, Зодак, Еріус, Зіртек, Кларитин і ін. Дітям – краплі Феністил (з 1 місяця), Зіртек (з 6 місяців).
  2. Для усунення висипу – Белодерм, Кетоцин, Фенистил-гель, Бепантен, совентол, Дермадрін, Гістан, Лорінден і ін.
  3. Щоб прибрати алергічний нежить – Фенистил, Називин, Виброцил, Аваміс і ін.
  4. Краплі в очі – Кетотифен, Кромогексал, аллергодил, Азеластин і ін.
  5. Сорбенти для швидкого виведення алергенів і токсинів – Смекта (малюкам), Ентеросгель, Пипольфен, полісорб, Полифепан, Атоксіл та ін.
  6. Вітамінно-мінеральні комплекси для зміцнення імунітету.

народні методи

Так як на деякі трави і продукти не виключена додаткова алергічна реакція, все методи слід використовувати, отримавши консультацію лікаря. Потрібно враховувати, що вони будуть доповненням основної терапії, але не її заміною.

  1. У 200 мл теплої води додати 1 ч. Л. соди. Робити примочки на місця, що зудять.
  2. Приймати ванни з відваром череди, кропиви, кульбаби, кори дуба, м’яти, майорану, чистотілу, листя берези, ромашки.
  3. Свіжий корінь селери натерти, вичавити сік. Пити по 1 ст. л. тричі на день до їди.
  4. 2 ст. л. хвоща залити 0,5 л окропу, настоювати годину. Випити протягом дня за 5 прийомів.
  5. Якщо малюк навідріз відмовляється пити відвари, можна крапнути на шматочок цукру масло фенхеля або лавра і давати дитині з’їсти за 30 хвилин до їди.
  6. Корисно пити замість чаю відвар суничного листя.
  7. 1 ст. л. свіжого листя м’яти заварити 200 мл молока, злегка остудити, пити протягом дня.
  8. За 2 ст. л. березового дьогтю і вазеліну змішати, мазь щодня наносити на сверблячі ділянки.

профілактика

Уникнути негативних наслідків допоможе дотримання необхідних заходів. Треба дотримуватися запропонованої дієти. Якщо купуються готові продукти, слід уважно дивитися на їх склад.

Навіть в разі, коли переносимість кефіру хороша, треба дотримуватися норм його споживання . Дорослим рекомендується 300-400 мл в день (в особливих випадках, наприклад, при схудненні, норма може бути збільшена до 1,5-2 л). Вагітним, годуючим жінкам і літнім людям – 200 мл. Дітям від 8 місяців до року – 30-50 мл 2-3 рази на тиждень, до році 100 мл, далі 200 мл.

Негативна реакція на кефір – серйозна проблема, яка потребує підвищеної уваги до свого організму. Важливо негайно звертатися до фахівців і строго дотримуватися всіх їх рекомендацій.

Алергія на кефір і кисломолочні продукти у дитини

Алергічні реакції на їжу досить часто зустрічаються серед пацієнтів різного віку, але особливо актуальна ця проблема для малюків, так як саме в дитинстві формується правильний імунну відповідь на різні речовини, що надходять в організм ззовні. У структурі харчової алергії реакції на молочні та кисломолочні продукти – це найбільш актуальна тема не тільки через велику поширеність, але ще й тому що у дітей – це основне джерело поживних речовин в силу особливостей вигодовування.

  1. Причини алергії на кефір
  2. механізми розвитку
  3. симптоми
  4. поразка шкіри
  5. Симптоми з боку органів дихання
  6. Реакції з боку органів травлення
  7. Системні реакції
  8. діагностика
  9. Дієтотерапія і пробне введення препарату
  10. алерготести
  11. Лікування і профілактика

Причини алергії на кефір

Оскільки у багатьох пацієнтів будь-якого віку досить часто виникають різні прояви після вживання кисломолочних продуктів (кефіру, йогурту, сиру, сиру, сметани), то закономірно виникає питання, чи не алергія чи це. Зміни можуть бути не тільки на шкірі, але також з боку органів травлення та інших систем організму. Про симптоми буде сказано нижче. Зараз же давайте розберемося, з чим можуть бути пов’язані такі реакції і чи може бути алергія на кефір в принципі.

Проблема алергії на молочні продукти вивчена досить ретельно. Відомо, що коров’яче молоко містить масу білків, які майже всі можуть викликати розвиток сенсибілізації. Найбільш алергенними вважаються бета-лактоглобулин, альфа-лактальбумин, бичачий сироватковий альбумін, альфа-і бета-казеїни і гамма-глобулін. Однак всі ці білки при різних способах обробки втрачають свої антигенні / алергенні властивості, оскільки впливи, яким піддається молоко, викликає той чи інший вид розщеплення білка.

Яким же видам впливу піддається молоко в процесі виробництва кисломолочних продуктів? Це залежить від того, чи самі ви готуєте кисломолочний продукт або вживаєте продукцію промислового виробництва, чи використовуєте домашнє молоко або знову ж таки, промислове.

При виробництві кефіру та інших кисломолочних продуктів використовуються такі етапи обробки молока:

  • Сушка.
  • Нормалізація.
  • Гомогенізація.
  • Пастеризація або стерилізація.
  • Охолодження до температури, при якій можна вносити активні штами мікроорганізмів.
  • Сквашивание шляхом внесення в молоко різних штамів молочнокислих бактерій або грибків.

На будь-якому з цих етапів білки молока піддаються перетворенню або за рахунок температурних впливів (відбувається денатурація білка), або за рахунок дії кислот, що утворюються в процесі бродіння, або шляхом протеолізу під впливом ферментів молочнокислих грибків і бактерій. Тобто, в процесі виробництва кисломолочних продуктів цільні білки коров’ячого молока розщеплюються на складові частини: поліпептиди і амінокислоти. Алергенність молока за рахунок цього значно знижується. Проте деякі утворилися в процесі переробки речовини можуть залишатися алергенними.

Якщо ви самі робите кефір з використанням заквасок, то перші три стадії, які застосовуються у виробництві, молоко не проходить. Однак і інших трьох цілком достатньо для руйнування початкової структури білків домашнього молока. Тому при будь-якому способі приготування кефіру, молоко втрачає свою алергенність.

Але при використанні промислової продукції все ж є нюанси. Не всі виробники чесні і деякі можуть використовувати антибіотики та інші добавки, що збільшують термін зберігання готової продукції. Крім того, для додання смаку, подовження терміну придатності в кисломолочні продукти додають відповідні цим цілям речовини. І ось якраз на них при вживанні алергіків такої їжі розвивається симптоматика.

Тому краще все ж самостійно готувати кисломолочну продукцію для мінімізації ризику розвитку подібних проявів.

механізми розвитку

Алергія на кисломолочні продукти розвивається за різними сценаріями, які залежать від того, на яку речовину в складі кефіру або йогурту вона виникла.

Можуть бути такі механізми розвитку:

  1. Якщо це алергія на частини білкових молекул, що залишилися після різних видів обробки молока, то в основі лежить імунологічна реакція першого типу. Це означає, що при первинному попаданні речовини в організмі утворюються імуноглобуліни Е, які при повторному попаданні алергену, зв’язуються зі своїми рецепторами на мембрані огрядних клітин шкіри або базофілів крові і викликають підвищення проникності їх клітинних мембран. Внаслідок цього із стовбурових клітин вивільняються різні вазоактивні речовини, серед яких гістамін, брадикінін та інші, котрі волають симптоми алергічної реакції.
  2. Якщо винуватцями алергії виступають хімічні добавки, які використовувалися в приготуванні кефіру, то пошкодження судин і залучення імунокомпетентних клітин з наступною алергічною реакцією відбувається без попередніх перетворень. Крім чистої алергічної реакції, хімічні речовини можуть сприяти токсичного пошкодження судин і розвитку токсико-алергічної реакції. Тоді клінічні прояви будуть відрізнятися.

симптоми

Дебют алергії на коров’яче молоко і кисломолочні продукти припадає на перші 3 роки життя людини, оскільки саме на цьому часовому відрізку споживання молочних продуктів максимальне. У переважної більшості пацієнтів з алергією на молочні продукти до віку 6 років розвивається так звана толерантність (несприйнятливість). Це ж стосується і кисломолочних продуктів. Якщо алергія на кефір у дитини не перестала турбувати до цього часу, то з високою ймовірністю вона залишиться на все життя.

При вживанні кисломолочних продуктів можуть розвиватися ознаки ураження шкіри, дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту, а також системні реакції.

поразка шкіри

З боку шкіри можуть спостерігатися такі симптоми, як висип і свербіж. Висипання можуть бути різними і в залежності від того, які елементи побачить лікар, можна говорити про те, яке захворювання має місце.

Алергія на кисломолочні продукти супроводжується такими елементами висипу:

  • Папули / пухирі – свідчать про кропивниці. Ці елементи височать над рівнем шкіри, іноді можуть зливатися між собою.
  • Гіперемійовані плями. Відзначаються при кропивниці, харчової алергії.
  • Плями з синюшним відтінком і крововиливами – ознака ураження судин, який свідчить про токсичний вплив речовини.
  • Везикули / булли – при токсичному епідермальному некролізі (синдромі Лайєлла).
  • Расчеси – вторинні внаслідок свербежу.
  • Лихенификацией – ознака хронічного процесу, коли алерген впливає тривалий час і морфологічна структура шкіри видозмінюється. Це прояв є незворотнім.
  • Ерозії / виразки – вторинні при розтині везикул і булл.
  • Набряк Квінке.

Симптоми з боку органів дихання

Алергія на кефір у дорослих і дітей у вигляді ураження дихальної системи зустрічається вкрай рідко, як і взагалі такого плану реакції на їжу. Але все ж може бути і таке, особливо якщо реакція виникає не на самі молочні білки або їх частини, що залишилися після перетворення білків при виробництві кефіру, а на хімічні добавки.

Можуть з’являтися такі симптоми:

  • Нападоподібний сухий кашель.
  • Приступ задухи.
  • Задишка.
  • Закладеність носа.
  • Сверблячка носа.
  • Рясне слизової виділення з носа.
  • Чхання.

Реакції з боку органів травлення

Ознаки ушкодження слизової шлунково-кишкового тракту будуть проявлятися синдромоммальабсорбції, який включає такі симптоми:

  • Нудота.
  • Болі в животі.
  • Метеоризм.
  • Рідкий стілець.
  • Запори.
  • Блювота.

У разі виникнення цих симптомів, особливо якщо вони виникають без супутніх шкірних проявів, необхідно диференціювати алергію на кефір з лактазной недостатністю.

Системні реакції

Проявляються у вигляді анафілактичного шоку або анафілактоїдних реакцій. В основному ці реакції пов’язані з харчовими добавками, а не видозміненими білками молока, що містяться в кефірі та інших кисломолочних продуктах.

діагностика

Специфічна алергологічна діагностика базується на двох основних напрямках, які покликані визначити «винний» продукт харчування. Це діагностична елімінаційна дієта з подальшим пробним введенням продукту і визначення причинно-значущих алергенів за допомогою шкірних алергопроби або специфічних імуноглобулінів Е в крові.

Дієтотерапія і пробне введення препарату

Якщо є алергія на кефір у грудничка, то дитині призначається дієта з виключенням всіх підозрілих продуктів мінімально на 1 місяць. Цей період потрібен для того, щоб зруйнувалися всі речовини, які можуть провокувати виникнення висипань, і вивелися з організму дитини. Потім поступово починають вводити продукт, який підозрюють у алергії. В даному випадку кефір.

Доза визначається індивідуально, але у маленьких дітей краще починати з однієї чайної ложки. І поступово протягом тижня дозу доводять до 100 мл, якщо на попередні введення не виникало реакцій. Реакції можуть бути з боку тих систем, які описані вище. Під час пробного введення продукту необхідно вести харчовий щоденник, куди записувати дату початку, дозу продукту і виникли реакції.

При цьому кефір повинен бути кисломолочний, без додаткових добавок. Краще, якщо він буде приготовлений самостійно. Тоді в разі виникнення висипань, ви будете впевнені, що це реакція на частини білкових молекул, а не на хімічні добавки.

алерготести

Шкірна діагностика методом прик-тесту – проводиться у дітей починаючи з 4-річного віку з дотриманням отмивочного періоду для деяких лікарських препаратів, які можуть впливати на результати шкірної реакції. Оцінюють діаметр папули і почервоніння в місці контакту шкіри з алергеном. На підставі результатів роблять висновок про наявність чи відсутність алергії на конкретний продукт. У разі алергії на кефір висока ймовірність позитивних алерготести на молоко (на сам кефір алергопроби не роблять). Але навіть при негативному результаті можна виключити реакції на кефір.

Визначення загального та специфічних імуноглобулінів Е проводиться для з’ясування вкладу конкретного алергену в розвиток алергії. Міжнародними протоколами з діагностики алергічних захворювань цей метод вважається по діагностичної цінності рівносильним прик-тестування і може проводитися у дітей з періоду новонародженості. Але, знову ж таки, специфічних імуноглобулінів до кефіру не існує, тому може бути призначено дослідження алергії до білків молока (їх існує декілька варіантів).

Таким чином, на підставі викладеної вище інформації, можна зробити висновок, що оптимальною тактикою для з’ясування ролі кефіру в розвитку алергії у дітей є все ж діагностична елімінаційна дієта і пробне введення препарату.

Лікування і профілактика

Лікування алергії на кефір проводиться виходячи з клінічних проявів. Найчастіше виникають висипання, які у більшості пацієнтів йдуть без застосування фармакотерапії при дотриманні дієти. Якщо дієта виявляється неефективною або прояви виражені досить сильно, тоді призначають патогенетичне і симптоматичне лікування.

Використовують такі групи лікарських засобів:

  • Антигістамінні препарати першого і другого поколінь в таблетках і сиропах (в залежності від віку пацієнта) або ін’єкційні. До них відносяться Хлоропирамин, Супрастин, Лоратадин, Фексофенадин, Цетиризин, Дезлоратадин і інші.
  • Сорбенти: Полісорб, Білий і Чорний вугілля, Сорбекс і інші.
  • Глюкокортикоїди. Найчастіше використовуються у вигляді зовнішньої терапії (мазі, креми, лосьйони), але іноді і системної дії. Це такі мазі, як Кутівейт, Елоком, Локоід, Бетаметазон і розчини для ін’єкцій Метилпреднізолон, Дексаметазон і інші.
  • Інгалятори з бронхолітиками (Беродуал, Вентолін і т. П.), А також інгаляційні глюкокортикоїди (Фліксотид, Беклазон і ін.) При бронхіальній астмі.
  • Для лікування алергії з боку носа застосовують місцеві кортикостероїди (Назонекс, Аваміс, Форінекс і ін.), Судинозвужувальні препарати коротким курсом (Називин, Риназолін).
  • Для лікування анафілактоїднихреакцій застосовують адреналін (адреналін) та інші препарати, що підтримують життєдіяльність.
  • При необхідності використовується інфузійна терапія.

Таким чином, при виникненні реакцій після вживання кефіру або інших кисломолочних продуктів, найбільш оптимальним рішенням є застосування дієти, яку ви можете почати навіть без попередньої консультації з лікарем. Перед цим необхідно проаналізувати, що їсть дитина і виключити всі потенційно алергенні продукти. Але краще сходити на прийом до алерголога, який допоможе з’ясувати «винний» продукт і призначить правильне лікування.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *